Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Házi Készítésű Kenyér Receptek

 

Házi Készítésű Kenyér Receptek

 

Egyszerű házi kenyér

Hozzávalók 4 főre

500 g sima liszt

1/2 csomag  szárított élesztő (vagy fél kocka friss)

2 dl langyos víz

2-3 evőkanál  olaj (lehet olíva is)

fél teáskanál  cukor

1 teáskanál  só

Elkészítés:

1.A lisztet tálba szitáljuk. A közepére mélyedést formázunk, beleöntünk kevés vizet, beleszórjuk / morzsoljuk az élesztőt, meghintjük egy kis cukorral, majd 10-15 percet letakarva állni hagyjuk. (Ha szárított élesztőt használunk, kicsit tovább.)

2.A hozzávalókat összegyúrjuk, 10 percig dagasztjuk, hogy egy lágy, jól gyúrható tésztát kapjunk. (A vizet fokozatosan adagoljuk, attól függően, hogy a tészta mennyit vesz fel.)

3.Ha kész, tegyük kenyérsütő formába, kenjük meg vízzel a tetejét, és tegyük előre belangyosított sütőbe. Épp csak kéz meleg legyen a levegő és hagyjuk ott, amíg kétszeresére nem kel (kb. 60 perc).

4.Tekerjük fel a hőfokot 220 fokra, tegyünk mellé egy edényben vizet és kb. fél óra alatt süssük arany barnára.

 

 

Lusta kenyér

Hozzávalók 6 főre

3 bögre (kb. 2,5 dl) fehér kenyérliszt

1,5 teáskanál  instant élesztő

1 teáskanál  tengeri só

300-350 ml langyos víz

1 evőkanál  olaj a tésztába + 1 evőkanál  a kelesztő doboz kikenéséhez

Elkészítés:

1.A lisztet összekeverjük a sóval, élesztővel, a 3 dl langyos vízzel, hozzáadjuk az olajat, majd ha kell, még egy kicsi vizet (nekem 320-330 ml kell), és fényes tésztát dagasztunk kézzel, vagy géppel.

2.1 órát langyos helyen duplájára kelesztjük, majd olajozott, fedeles edényben (kétszer akkora legyen, mint a tészta, mert itt is kelni fog, és a tetőt lazán tenni, vagy kis lyukat fúrni bele!) a hűtőben tároljuk.

3.A hűtőből kivéve hagyjuk szobahőmérsékleten (22 fok körül) melegedni 30 percet.

4.Utána gyengéden megformázzuk, és megint kelesztjük 50-60 percig.

5.Közben a sütőt felmelegítjük 230 fokra (30-40 perc).

6.A tésztát bevagdaljuk, lespricceljük vízzel és a forró sütőben sütjük (itt fedeles jénaiban sütöttem) 30 percig, majd levesszük a fedőt, csökkentjük a hőt 200 fokra, és még kb 20 perc alatt arany barnára pirítjuk.

7.Sütés után azonnal kivesszük a sütőből, vízzel lepermetezzük, majd rácson hűtjük.

 

 

 

 

Házi fehér kenyér

Hozzávalók 6 főre

3 dl víz

1 dl napraforgó olaj

1 kávéskanál  ecet

60 dkg liszt

2 kávéskanál  só

1 kávéskanál  cukor

3 dkg élesztő

Rama a tál kikenéséhez

Elkészítés:

1.Ebben a sorrendben bepakoljuk a hozzávalókat a kenyérsütőbe, 20 percig dagasztjuk.

2.Addig a Pataki tálat beáztatjuk egy-másfél órára.

3.Ha kész a tészta, kiöntjük, picit átgyúrjuk. Lisztezett tálban, kendővel letakarva meleg helyen kb. 1 órán át kelesztjük.

4.Lisztezett deszkára borítjuk, megformázzuk, betesszük a margarinnal megkent, sütőpapírral bélelt Pataki tálba, megint letakarjuk a kendővel, és 20 percre visszatesszük meleg helyre pihenni.

5.Éles késsel bevágjuk a tésztát, rátesszük a tál tetejét, hideg sütőbe toljuk. 20 percig sütjük 230 fokon, majd 30 percig 200 fokon. Ezután levesszük a tetejét, vizes ecsettel, tollal egyszer megkenjük, hogy jó ropogós legyen a héja, és visszatoljuk 10-15 percre, míg szép aranybarna nem lesz.

 

 

 

 

Dagasztás nélküli kenyér

Hozzávalók 6 főre

45 dkg liszt

0,5 csapott evőkanál  só

4,2 dl langyos víz

2,5 dkg friss élesztő

2 evőkanál  olaj

tál kikenéséhez pici vaj és liszt

Elkészítés:

1.A hozzávalókat alaposan összekeverjük. Az élesztőt nem kell felfuttatni, csak belemorzsoljuk a lisztbe. Ragacsos, nokedlitészta-szerű masszát kapunk, de így jó.

2.Letakarva legalább 6-8 órára félretesszük keleszteni. Legjobb este bekeverni, és másnap reggel megsütni.

3.Felforrósítjuk a sütőt 220 fokra.

4.Egy fedeles jénait kivajazunk, kilisztezünk, és belekotorjuk a megkelt masszát.

5.Lefedve sütjük kb. 45-50 percig (tűpróba!).

6.És még kb. 5 percig fedő nélkül is, hogy szépen megpiruljon.

7.Kiborítjuk a tálból.

 

 

 

Fokhagymás - kefíres kenyér

Hozzávalók 4 főre

50 dkg kenyérliszt

1 kis pohár kefír

1,5-2 dl víz

3 gerezd fokhagyma

2,5 dkg élesztő

1 teáskanál  cukor

1 csapott evőkanál  só

2 evőkanál  olaj (nálam szőlőmagolaj)

1 púpos evőkanál  tejföl

Elkészítés:

1.A kefírt meglangyosítjuk, elkeverjük a cukorral és az élesztővel.

2.A lisztben elkeverjük a sót, 1,5 dl langyos vízben pedig 2 gerezd zúzott fokhagymát, mindezt tésztává dagasztjuk az élesztős kefírrel és az olajjal. Langyos helyen, lefedve kétszeresére kelesztjük.

3.Lazán átgyúrjuk, hosszú hengerré formáljuk, kettéhajtjuk, és összefonjuk. Tepsire tesszük pihentetni kb. negyed órát. A tetejét ollóval becsipkedhetjük vagy késsel bevagdoshatjuk. Közben a sütőt bekapcsoljuk.

4.1 púpos evőkanál  tejfölt 1 jó csipet sóval és 1 gerezd zúzott fokhagymával összekeverünk, és megkenjük vele a kenyeret.

5.Előmelegített sütőben szép barnára sütjük. Ha nagyon pirulna, fedjük le alufóliával vagy sütőpapírral.

 

 

 

Kovász készítése fehér kenyérhez :

Hozzávalók:

2 közepes burgonya, 6 dkg cukor, csipetnyi só, 25 dkg finomliszt.

Elkészítés:

 A megtisztított és felaprózott burgonyát kevés vízben puhára főzzük. Csipetnyi sóval ízesítjük, majd a kihűlt lében összetörjük. A kapott péphez adjuk a cukrot és a lisztet, és annyi vizet, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarva langyos helyen 3 napig pihentetjük. Erre azért van szükség, mert ez egy bolti élesztő nélküli kovász, és több időt vesz igénybe az erjedése! Ezután a kovász kissé savanykás illatú lesz, a felületén kis apró buborékok képződnek. A kovász erjedésben van. A sütéshez szükséges mennyiséget kivesszük, a maradékhoz pedig egy kis lisztet és vizet adunk. Az így megmaradt kovász hűtőben  egy hétig tartható el zárt edényben. Amikor már rózsaszínű, vagy penészes kezd lenni, akkor már nem használható fel!

Csak teljesen kovászból készíteni kenyeret  nem célszerű a hosszú kelés miatt. Ezért a kovászt és az élesztőt együtt használom. A kenyér állagának nagyon jót tesz a kovász, élesztőt lehet vele helyettesíteni. 10 dkg kovász 1 dkg élesztő mennyiségének felel meg.  Azért arra ügyelek, hogy 1 kg-os kenyér elkészítéséhez maximum 30 dkg kovászt használjak, vagy annál kevesebbet.

 

 

 

 

Kovász készítése rozskenyérhez :

Hozzávalók:

2 közepes burgonya, 6 dkg cukor, csipetnyi só, 25 dkg rozsliszt, 2dl sör.

Elkészítés:

 A megtisztított és felaprózott burgonyát kevés vízben puhára főzzük. Sóval ízesítjük. A megfőtt burgonyát a kihűlt lében összetörjük, és a kapott péphez adjuk a cukrot, és a rozslisztet, és annyi sört, hogy palacsintatészta sűrűségű legyen. A tálat letakarva, langyos helyen 3 napig pihentetjük. Ezalatt a kovász megérik, a további használata megegyezik a fehérkenyér kovászéval.

 

 

 

 

Gyors kovász készítése: 

Hozzávalók:

30 dkg finomlisztet 2 dkg friss élesztővel, 1 kávéskanál mézzel, és körülbelül 2-2,5 dl langyos vízzel robotgéppel kikeverjük nokedli sűrűségű tésztává. Meleg helyre (én a konvektor mellé)  teszük letakarva konyharuhával. körülbelül 2 óra alatt meg is kel rendesen. Ezután már lehet is használni belőle.

Miután vettük  el belőle, teszünk még  hozzá 10 dkg finomlisztet és még 1 dl langyos vizet, jól összekeverjük  hagyom egy kicsit állni, és mehet be a hűtőbe.

Az alábbi házikenyér receptek tésztáját kenyérsütő gépben készítjük. Természetesen bármilyen dagasztó gép is megfelel a tészta kidolgozásához, vagy kézi erővel történő dagasztás. Ez esetben addig dagasztjuk a  tésztát, amíg a kézről és a tálról egyaránt le nem válik!

A kenyérsütő gép azért praktikus, mert a dagasztás és a kelesztés műveletét is el lehet vele végezni, illetve  a tészta melegen tartásáról is gondoskodik. A kelesztés után már kézzel dolgozom át és formázom a tésztát, majd  a sütőben sütöm a kenyeret.

 

 

 

 

Kovászos fehér kenyér  

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,

10 dkg kovász,

1 kávéskanál sikér,

1 kávéskanál só,

1 dkg friss élesztő,

2,5 dl víz.

A kovászt a fenti recept alapján készíjük .

Elkészítés:

A hozzávalókat beleteszük  a kenyérsütő gépembe, elindítjuk  a normál programot, és ha a gép leáll a dagasztással ( 45 perc múlva a program elindítás után), akkor benne hagyom a tésztát még, és kelni hagyjuk, kb. 50-60 percig. Ha már szépen megkelt, kiveszük , és kézzel átgyúrjuk, formázzuk, és beleteszük  sütőzacskóba, majd a formába kelni hagyom újra 50 percig.

Amikor szépen megkelt a tészta, beleteszük a gáztepsi méretű tepsibe, és előmelegített sütőben 210 fokon légkeveréssel sütöm 9 percig, majd 180 fokra levéve a hőmérsékletet még 42 percig sütjük.

 

 

 

Bajor rozskenyér

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

30 dkg finomliszt

2 evőkanál búzacsira

2 evőkanál őrölt zabpehely

1 dl kefir

2,5 dl langyos víz

1 lapos evőkanál só

1 evőkanál étolaj

1 teáskanál méz

1 lapos evőkanál őrölt kömény

1 mokkáskanál őrölt koriander

2,5 dkg friss élesztő

1  evőkanál sikér

1 kávéskanál 10%-os ecet

Elkészítés:

A hozzávalókat belerakjuk  a kenyérsütő gépbe. Elindítjuk  a normál programot. Amikor leállt a gép a dagasztással, hagyjuk  benne a tésztát kelni 50-55 percig, amíg jól megkelt, majdnem feltért a tetejére! Akkor kivesszük és , átgyúrjuk   egy jól meglisztezett deszkán,  és megformázzuk  cipó alakúra és olajjal kikent kilisztezett  24 cm-es torta  formába tesszük , a tetejét zsilett pengével keresztbe bevágjuk, és hagyjuk még  kelni benne meleg helyen 35 percig konyharuhával letakarva.

Ez a forma átmérő azért jó, mert ez a tészta mennyiség pont ekkorára fog megkelni.

Amikor megkelt,  végigkenjük  a tetejét étolajjal. A  sütő aljába egy lábos  vizet teszünk.

Előmelegített sütőben 180 fokon 35 percig sütjük .  Ezután a tortaforma oldalát lekapcsoljuk és , kivesszük belőle a tésztát. Majd még 7 perc további sütéssel pirosra sütjük.

A sütőből kivéve  langyos vízzel lekenjük , és rácsra tesszük  hűlni.

 

 

 

Burgonyás kenyér I.

Hozzávalók:

1 kg finomliszt, 30-40 dkg főtt, áttört burgonya, 3 dkg só, 4 dkg élesztő, 5-6 dl víz, 5 dkg olvasztott zsír, 1 evőkanál cukor, 1 evőkanál tejpor.

Elkészítés:

A burgonyát kis kefével alaposan megtisztítjuk, megmossuk és héjában, sós vízben puhára főzzük. (Sóra azért van szükség, hogy a burgonya héja főzéskor ne repedjen szét.) A puhára főzött burgonyát meghámozzuk és még melegen áttörjük. Hagyjuk kihűlni; és utána a langyos átszitált liszttel egy nagyobb méretű tálban összedolgozzuk. Az élesztőt 1 dl vízzel, a cukorral és a tejporral összekeverjük és kelni hagyjuk 10-15 percig. Ezután ráöntjük a burgonyás lisztre és összedolgozzuk a megkelt élesztővel. Vízben feloldjuk a sót, fokozatosan hozzáöntjük a liszthez és megkezdjük a dagasztást. A dagasztás végén a tésztába beledolgozzuk az olvasztott zsírt. Akkor lesz jó a tészta, ha kezünkről és az edény oldaláról könnyen elválik, és az állománya közepesen kemény.

A tésztából cipót formázunk, a tetejét meglisztezzük, konyharuhával letakarjuk, közepesen meleg helyre tesszük és 60 percig kelesztjük. Ez után ismét átgyúrjuk, tetszés szerint formázzuk, előzőleg bezsírozott tepsibe helyezzük, majd 20 percig pihentetjük. Ez után vizes ecsettel lekenjük, 3-4 helyen késsel bevágjuk és közepes erősségű tűzön 50-60 percig lassan sütjük.

 

 

 

Fokhagymás, fűszeres cipó

Hozzávalók:

30 dkg finomliszt

20 dkg BL-80-as kenyérliszt

1 fej ( körülbelül 12 gerezd ) fokhagyma

3,5 dl langyos tej

1 tojás

1 evőkanál só

2,5 dkg friss élesztő   ( vagy 10 dkg kovász + 1,5 dkg friss élesztő)

1 teáskanál szárított fűszerkeverék ( majoranna, bazsalikom, oregano, kakukkfű)

2 evőkanál étolaj

5 dkg főtt, tört krumpli

1 mokkáskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ételecet

Tetejére: 1 egész  tojás felverve + 1 mokkáskanál víz keveréke

Elkészítés:

Belerakom a hozzávalókat a kenyérsütő gépbe  a tej és  a fokhagyma kivételével.  A tejet az apróra összevágott fokhagymával körülbelül 8 percig főzöm, majd pépesítem. Utána langyosra hűtve beleöntöm a gépbe  a többihez. Elindítom a gyors programot. Ha  a dagasztás után le a áll a gép, még 20 percig hagyom bekapcsolva a gépet, hogy melegedjen, de utána kikapcsolom, és hagyom benne kelni a tésztát. Ha már majdnem felér a gép tetejére, akkor kiveszem, és átgyúrom, cipóra formázom.  Majd vajjal kikent tepsibe rakom. Pár helyen zsilett pengével bevágom a tetejét. Ott hagyom még a duplájára kelni. Ha szépen megkelt, akkor lekenem a felvert tojás és víz keverékével.

Előmelegített tepsibe rakom, és 200 fokon sütöm 10 percig, majd 180 fokra mérsékelve még 25 percig.

A sütőből kivéve  langyos vízzel lekenem, és rácsra teszem hűlni.

 

 

 

Francia kenyér

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt

5 dkg puhított vaj

1 dkg friss élesztő

20 dkg gyors kovász

fél evőkanál kristálycukor

1 lapos evőkanál só

2 dl langyos tej,

1 dl tejszín

5 dkg főtt, tört krumpli

1 mokkáskanál sikér,

1 kávéskanál 10 %-os ecet

Elkészítés:

A hozzávalókat beletesszük  a  kenyérsütő gépbe. Elindítjuk a normál programot.  Ha a gép leállt a dagasztással, ez körülbelül  45 perc, még hagyjuk benne kelni  a tésztát 40 percig.

Kiveszük a  tésztát, és átgyúrjuk  egy  kilisztezett deszkán, és 2 rudat formázunk  belőle.

Egy 30x35 cm-es tepsibe sütőpapírt teszünk . Ráhelyezük  hézagosan a rudakat, ferdén zsilettpengével bevágjuk , és letakarva újabb 40 percig kelni hagyjuk . Végül először óvatosan langyos vízzel lekenjük , majd tojássárgája és + kevés langyos víz keverékével lekenjük .

Előmelegített sütőben 190 fokon 26 percig sütjük.

A sütőből kivéve  langyos vízzel lekenjük, és rácsra teszük  hűlni.

  

 

 Fűszeres kenyér

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,

1 lapos evőkanál cukor,

2 tojás,

5 dkg puha vaj,

2,5 dkg élesztő,   ( vagy 10 dkg kovász + 1,5 dkg friss élesztő)

1 lapos evőkanál só,

1 dl langyos tej

1,5 dl langyos víz,  + egy két evőkanál, hogy a gép jól tudja kezelni a tésztát!

1 mokkáskanál reszelt szerecsendió,

1 kávéskanál  szárított bazsalikom.

1 evőkanál lenmagpehely

1 mokkáskanál sikér ( elhagyható!)

1 kávéskanál 10 %-os ecet ( ez is kihagyható, bár foszlósabb tőle a kenyér!)

Elkészítés:

A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütő gépbe. Elindítottam a normál programot, ami 3 óra 20 perces lenne.... De a dagasztás után addig hagytam benne a tésztát, amíg jól megkelt, majdnem feltért a tetejére! Akkor kivettem, átgyúrtam a tésztát! Megformáztam és kilisztezett  hosszúkás kelesztő tálba  tettem, a tetejét zsilett pengével bevágtam, és hagytam kelni benne körülbelül  35 percig.

Utána óvatosan kivettem a tésztát és alaposan kivajazott tepsibe raktam. Majd végigkentem a tetejét étolajjal. A  sütő aljába egy lábos  vizet tettem.

Előmelegített sütőben 180 fokon 45 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

 

 

Ízesített finom kenyér 

Hozzávalók:

80 dkg finomliszt, 20 dkg búzacsíra, 4 dkg élesztő, 2 evőkanál méz, 4 dl 3:1 arányú tejes víz, 1 dkg só, 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió, 1 kávéskanál fahéj; 5 dkg mazsola, 5 dkg darabolt dió; kevés vaj,  1 tojás.

Langyos, mézes vizes tejben az élesztőt megkelesztjük. A lisztet mély tálba szitáljuk, hozzáadjuk a búzacsírát, az őrölt szerecsendiót, a fahéjat, a mazsolát, a darabolt diót és a sót. Az egészet összekeverjük, majd a megkelt élesztőt ráöntjük és a vizes tejjel kemény tésztává gyúrjuk. A jól kidolgozott tésztát kizsírozott és lisztezett tepsibe rakjuk, 1-1,5 órán át meleg helyen kelesztjük. Akkor kelt meg jól a tészta, ha duplájára nőtt. Ez idő letelte után a tészta felületét egész tojással bekenjük, olvasztott vajat csurgatunk rá és előmelegített sütőben, közepes lángon 50-60 percig sütjük.

 

 

 

Lengyel rozskenyér

 Hozzávalók:

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt

25 dkg BL 80-as kenyér liszt

1 dkg élesztő

10 dkg kovász

1,5 dl langyos tej

1 lapos evőkanál méz

1,5 dl langyos víz

1 lapos evőkanál só

1 evőkanál őrölt köménymag

1 evőkanál búzacsira

1 evőkanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

2 evőkanál étolaj

Elkészítés:

A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütő gépbe. Elindítottam a normál programot. Amikor a gép leállt a dagasztással, addig hagytam benne a tésztát, amíg jól megkelt, majdnem felért a tetejére, körülbelül 80 percig.  Akkor kivettem, átgyúrtam, és lisztezett deszkán megformáztam. Majd beleraktam egy előzőleg 2 óra hosszáig áztatott római tálba, amit kitöröltem a vízből kivéve, és vajjal kikentem, kiliszteztem. Abban hagytam körülbelül 1,5 óráig kelni még konyharuhával letakarva meleg helyen.

Ezután  lekentem a tészta tetejét étolajjal. Majd előmelegített sütőbe tettem a római tálban a tetejével együtt. 25 percig 210 fokon sütöttem. Akkor levettem a tetejét, és 180 fokon még 25 percig sütöttem.

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

 

 

 

Rusztikus graham kenyér búzacsírával 

Hozzávalók:

50 dkg graham liszt,

5 dkg kukoricaliszt

5 dkg búzacsíra,

5 dkg őrölt zabpehely,

2 dkg élesztő,

1 teáskanál só,

5 dl langyos víz,

1 evőkanál lenmag,

1 dl étolaj,

1 lapos evőkanál méz.

Elkészítés:

A hozzávalókat beleraktam a kenyérsütő gépbe. Elindítottam a normál programot. A dagasztás után addig hagytam benne a tésztát, amíg jól megkelt, majdnem feltért a tetejére! Akkor kivettem, lisztezett deszkán átgyúrtam, és megformáztam, majd kilisztezett  hosszúkás kelesztő tálba  tettem, a tetejét zsilett pengével bevágtam, és hagytam kelni benne körülbelül  35 percig.

Utána óvatosan kivettem a tésztát és alaposan kivajazott, lisztezett tepsibe raktam. Majd végigkentem a tetejét étolajjal.

Előmelegített sütőben 180 fokon körülbelül 45-50 perc alatt szép pirosra sütöttem.

Amikor kivettem a sütőből még melegen lekentem langyos vízzel, majd rácsra tettem hűlni!

 

 

 

 

Szezámmagos francia kenyér

Hozzávalók:

50 dkg finomliszt,

2 dkg élesztő, ( vagy 10 dkg kovász + 1 dkg friss élesztő)

1 dl étolaj,

1 evőkanál méz,

1 lapos evőkanál só,

2,8 dl langyos víz

1 mokkáskanál sikér

1 kávéskanál 10 %-os ecet

2 evőkanál pirított szezámmag

Tetejére: 1 tojássárgája + 1 evőkanál víz keveréke.

Elkészítés:

A hozzávalókat sorban belerakom a kenyérsütő gépbe a pirított szezámmag kivételével, majd elindítom a gyors programot.  A dagasztás vége előtt 5 perccel beleszórom a szezámmagot is, egy kávéskanálnyit meghagyok a tetejére szóráshoz.  Ha a gép leáll a kelesztéssel, akkor még 20 percig hagyom bekapcsolva a gépet. Utána kikapcsolom,  és 50 percig kelesztem benne, míg majdnem a tetejéig ér a tészta. Akkor kiveszem és átgyúrom, majd 2 hosszúkás rúdra formázom, és bevágom a tetejét zsilett pengével.  Belehelyezem egy kivajazott  36x22 cm-es tepsibe, és kelni hagyom benne 20 percig. Ezután lekenem a felvert tojás sárgája és víz keverékével, és megszórom a maradék pirított szezámmaggal.

Előmelegített sütőben 200 fokon körülbelül 25 perc alatt pirosra sütöm.

A sütőből kivéve  langyos vízzel lekenem, és rácsra teszem hűlni.

 

 

 

  

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

0.366 mp