Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Házi Készítésű Fagylaltok

Házi  Készítésű Fagylaltok

Nutella fagyi

Hozzávalók 12 főre

1/2 l  habtejszín (teljes zsírtartalmú) hideg

1 doboz növényi tejszín szobahőmérsékleten (2,5 dl)

1,5 dl friss tej (teljes zsírtartalmú) hideg

1 doboz cukrozott sűrített tej hideg (300 ml)

1 csomag  habfixáló

2 evőkanál  méz

1 kis üveg nutella (375 g)

pörkölt amerikai mogyoró (opcionális)

Elkészítés:

1.A nutellán és a mézen (és a mogyorón) kívül minden alapanyagot robotgéppel verünk habosra, kb. 15 percen keresztül.

2.Ha már jó testes, krémes állagú habunk van, akkor hozzákeverjük a mézet és a nutellát, folytatva még egy-két percig a habverést.

3.Mehet a mélyhűtőbe, kis műanyag tálakba elosztva.

4.Hatalmas adag, több mint két liter nagyon krémes, olasz típusú fagyit kapunk.

5.Néhányszor átkeverjük, de nem szükséges, nem képez jégszemcséket, az utolsó keverésnél beleszórhatunk apróra vágott pörkölt mogyorót.

 

Málnás-vaníliás házi jégkrém

Hozzávalók 5 főre

A rózsaszín málnás részhez:

50 g málna, villával összetörve

100 g natúr sajtkrém (v. 80 g natúr joghurt+20 g tejszín)

1 csapott evőkanál  porcukor

1 kávéskanál  méz v. juharszirup (elhagyható)

 

A málnás-vaníliás parfé részhez:

50-80 g cukor (ki-mennyire szereti édesen)

1/2 dl víz

3 tojássárgája

180 g tejszín

80 g fagyasztott málna , amit majd kissé szétmorzsolunk

1/4 vanília kikapart magja

a képen látható műanyag jégkrém forma (2) vagy kicsi joghurtos dobozkák/papír pohárkák (ezekből 4-5 db)

faspatula/bambusznyársak/hurkapálcikák

Elkészítés:

1.A rózsaszín málnás rész hozzávalóit összekeverjük, és a jégkrém formákba (vagy kicsi joghurtos pohárkákba) teszünk 1-1 evőkanállal. Betesszük a fagyasztóba.

2.A vaníliás-málnás parfé részhez először cukorból és a vízből szirupot főzünk, és amíg kissé hűl, addig:

3.Mixerrel jól elkeverjük a vanília kikapart magját a 3 tojássárgájával (kb. 3 perc), ezután a langyosra hűlt sziruppal, gőzfürdő felett fehéredésig keverjük a sárgákat. (Én lábasban vizet forraltam, amikor a víz felforrt, lezártam alatta a gázt, és erre a forró vizes lábasra állítottam a keverőtálat.)

4.A tejszínből tejszínhabot készítünk, majd 2 részletben, laza mozdulatokkal a tojássárgás masszába forgatjuk.

5.Az így kapott masszába keverjük a kissé összetört fagyasztott málnát, és a masszát a jégkrémformába kanalazzuk. Beleszúrjuk a pálcikát (spatulát, 3-4 összefogott bambusznyársat v. hurkapálcikát), és lefagyasztjuk.

6.Fogyasztás előtt pár perccel célszerű kivenni a fagyasztóból, mert akkor könnyedén ki tudjuk venni a formából a jégkrémeket. Ugye milyen egyszerű? És még fagyigép sem kell hozzá!

Házi készítésű csokoládéfagylalt

Hozzávalók 4 főre

 

7,5 dl fagylalthoz:

2 db tojás

4 evőkanál  porcukor

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

10 dkg étcsokoládé

2,5 dl tejszín

1 nagy marék feldarabolt étcsokoládé

Elkészítés:

1.A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját fehéredésig keverjük a cukor felével és a kakaót is hozzáadjuk a keverékhez.

2.A 10 dkg csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, majd félre tesszük , ha már kicsit kihűlt, hozzáadjuk az előző keverékhez.

3.Elektromos habverővel felverjük a behűtött tejszínt, és a krémbe forgatjuk. A tojásfehérjét a maradék cukorral habosra verjük, ezt is beforgatjuk, hozzákeverjük a marék feldarabolt étcsokoládét.

4.Elsimítjuk egy fagylaltos tálba, s legalább 6 órára a fagyasztóba tesszük.

 

Görög mézes-joghurtos fagyi

Hozzávalók 10 főre

75 dkg görög joghurt light (vagy nagyon jól kicsepegtetett rendes)

75 ml akácméz

15 dkg dió apróra vágva

2 evőkanál  ét csoki apróra vágva

Elkészítés:

1.Egy keverőtálban jól elkeverjük a joghurtot a mézzel és a csokival.

2.Beleöntjük a fagylaltgépbe, vagy ha nincs (nekem nincs), egy lezárható műanyag dobozba, és betesszük a mélyhűtőbe.

3.Félóránként megkeverjük ötször, hogy ne legyenek benne jégszemcsék.

4.Az utolsó keverésnél, mikor már nem folyik, és fagyi alakot öltött, belekeverjük a diót is.

5.Fagyipohárban, mézzel leöntve, diódarabokkal és csoki reszelékkel kínáljuk.

 

Gyümölcsös Fagylaltok

Szedres-málnás fagyi

Hozzávalók 4 főre

16 dkg szeder

16 dkg málna

10 dkg porcukor

1 csomag  vaníliás cukor

1,5 dl tej

1,5 dl tejszín

0,5 lime leve

Elkészítés:

1.A málnát és a szedret megszórjuk a porcukorral és a vaníliás cukorral, majd állni hagyjuk kb. 30 percig.

2.Ezután hozzáadjuk a tejet és a tejszínt, a lime levével ízesítjük.

3.Az egészet összeturmixoljuk egy botmixer segítségével.

4.Végül beleöntjük a fagylaltgépbe. Ha nem áll rendelkezésünkre fagylaltgép, akkor a masszát egy lezárható műanyag dobozban betesszük a fagyasztóba, és 30 percenként botmixerrel átkeverjük, amíg megszilárdul.

 

Mascarponés-citromos eperfagyi

Hozzávalók 4 főre

50 dkg eper

50 dkg mascarpone

25-30 dkg porcukor

5 dl tejszín

2 csomag  vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja és leve

+eper,és  menta a díszítéshez

Elkészítés:

1.Az epreket alaposan megmossuk, botmixerrel pépesítjük.

2.A tejszínt fölverjük és óvatosan hozzákeverjük a mascarponét.

3.Az eperpéphez adjuk a porcukrot, vaníliás cukrot, citromlevet.

4.Hozzákeverjük a mascarponéhoz.

5.Hűtőben lefagyasztjuk.

 

Vanília Fagylaltok

Gesztenyés-vaníliás fagyi

Hozzávalók 4 főre

vaníliafagyi –házi  készítésű, vagy  bolti

1 kocka gesztenyemassza

pár szem főtt gesztenye

 kevés fahéj

kevés rum

Díszítéshez:

tejszínhab

babapiskóta / ostyarúd

Elkészítés:

1.A vaníliafagyit elfelezzük, egyik felébe a gesztenyemasszát belereszeljük, és jól kidolgozzuk, majd kevés fahéjjal, rummal ízesítjük.

2.Fagylaltos kanállal gombócokat teszünk a kelyhekbe, felváltva.

3.Körberakjuk főtt gesztenyével, kevés tejszínhabbal díszítjük, és ostyarúddal vagy babapiskótával kínáljuk. (Ha van fagyis tölcsér, abba adagoljuk felváltva, kevés darabolt gesztenyével megszórva a tetejét, felül legyen a vanília, és arra mehet csöppnyi tejszínhab.)

 

Vanília fagylalt

Hozzávalók 6 főre

5 tojássárgája

10 dkg cukor

3 csomag  vaníliás cukor

4 dl tejszín

2,5 dl tej

Elkészítés:

1.A tejet egy legalább 1 l-es edényben feltesszük a tűzre, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, és addig melegítjük, és kevergetjük, míg elolvad benne. Ezután hozzáöntjük a tejszínt, és melegítjük, de épp csak addig, hogy a forrást el ne érje. Ekkor levesszük a tűzről.

2.A tojások sárgáját kikeverjük a cukorral (szép habos és világos legyen).

3.Vékony sugárban hozzáöntjük a folyadékot, miközben folyamatosan keverjük, majd visszatöltjük a másik edénybe, és lassú, közepes lángon melegítjük néhány percig, de nem szabad felforralni! Akkor jó, ha a fakanalat belemártjuk, a hátoldalán végighúzzuk az ujjunkat, és tiszta nyom marad utána. Ekkor levesszük a tűzről, és kihűtjük. (Ha kihűlt, szinte puding állagúnak kell lennie).

4.Fagyigépben elkészítjük a leírás alapján.

 

Fagylalt Torták

Vienetta

Hozzávalók 4 főre

4 dl tej

3 zacskó tejszínhabpótló por

50-50 g ét- és tejcsokoládé

3-4 evőkanál  cukor (elhagyható)

Elkészítés:

1.A tejszínhabpótló port a tejjel kemény habbá verjük. (Ha szeretnénk, belekeverhetjük a cukrot.)

2.Közben 4 részre osztjuk a csokikat, és megolvasztjuk.

3.Bevizezzük a formát, és kibéleljük a alufóliával.

4.A habot 5 részre osztjuk. Az első adag habot beletöltjük a formába

5.A csokit gőz felett megolvasztjuk, és sütőpapírra öntjük, és fél percre a fagyasztóba tesszük.

6.A megdermedt csokira a habra helyezzük. A maradék krém 1/4-ét merjük, és elegyengetjük.

7.A rétegezést folytatjuk (háromszor), majd fagyasztóba tesszük egy éjszakára. (A csokit külön szilikonos sütőpapírra önthetjük ki, kb. a formának megfelelő méretűre - így biztosítva az egyenletes és vékony csoki réteget.)

8.Másnap kifordítjuk a formából, óvatosan eltávolítjuk a fóliát, és díszíthetjük még tejszínhabbal tetszés szerint.

 

Gyümölcsös parfait torta

Hozzávalók 8 főre

Piskótához:

2 egész tojás

2 dkg liszt

2 dkg őrölt mandula

4 dkg kristálycukor

4 dkg olvasztott vaj

4 dkg olvasztott étcsokoládé

Málna alaphoz:

30 dkg málna (mirelit is lehet)

2 dkg kukoricakeményítő+pici víz

Vaníliakrémhez:

5 dkg olvasztott fehér csokoládé

5 dkg felvert tejszínhab (növényi is lehet)

¼ vaníliarúd kikapart belseje

Málnakrémhez:

langyos málna alap

23 dkg felvert tejszínhab

5 dkg olvasztott fehér csokoládé

Ganache-hez:

2 dl állati tejszín minimum 30 %-os

20 dkg étcsokoládé min. 50 % kakaótartalommal

Elkészítés:

1.A piskóta összetevőit borítsuk egy tálba, és habverővel keverjük össze. Töltsük egy sütőpapírral becsomagolt tortakarikába, és oszlassuk el egyenletesen. Előmelegített sütőben süssük készre.

2.A  málna alaphoz a keményítőt feloldjuk egy pici vízzel, és félretesszük. A málnát összetörjük, és folyamatos keverés mellett felforraljuk, ekkor hozzáadjuk a feloldott keményítőt, és összeforraljuk. A főzőlapról levesszük, és langyosra hűtjük. (Ha mirelit, akkor feloldódás után botmixerrel beletúrunk.)

3.A vaníliakrém összetevőit habverő segítségével, gyors mozdulatokkal keverjük össze. Egy fólialapra tegyünk egy fóliacsíkból gyűrűt, majd töltsük be az előkészített formába a krémet, és fagyasszuk ki.

4.A kihűlt piskóta közepére helyezzük a kifagyott vaníliás krémet, és rátesszük a sütőkarikát.

5.A málnakrémhez az alapot keverjük ki habverővel csomómentesre, majd 3-4 részletben adagoljuk hozzá a tejszínhabot. A bekevert krémet töltsük a piskótára. Ügyeljünk, hogy a töltés buborékmentes legyen, végül simítsuk el a tetejét. Mélyhűtőben dermesszük 20-30 percet.

6.A ganache-hoz a tejszínt forraljuk fel, és öntsük az apróra darabolt csokoládéra. Óvatosan kevergessük, hogy minél kevesebb buborék kerüljön bele.

7.A kifagyott tortáról olvasszuk le a fémkarikát egy hajszárító segítségével. Forró vizes késsel simítsuk el a torta oldalát. Húzzuk át a tortát a langyosra hűlt ganache-val.

 

Egyszerű fagyitorta

Hozzávalók 4 főre

4 csomag  fagyipor (Én a Dr. Oetker Fagyiport használtam 2 csokit, 2 puncsot)

kevés tej a porhoz (1 tasak fagylaltpor, 2 dl hűtőben lehűtött tej) 8 dl tejre van szükség

1 nagy csomag  babapiskóta

2,5 dl tejszín

A díszítésnek:

csoki drazsé, kandírozott gyümölcs, tejszínhab

Elkészítés:

1.Egy csatos tortaformát előkészítünk. (Én két ízből készítettem, ennek megfelelően írom az arányokat.)

2.A 4 dl  hideg tejet egy magas falú keverőedénybe öntjük.

3.Hozzáadjuk a puncsos fagylaltport, és kézi mixerrel először alacsony, majd a legmagasabb fokozaton a krémállag eléréséig, kb. 3 percig verjük. Majd egy másik tálba ugyanígy készítjük el a csokit is.

4.Ha nem a tortaforma aljába akarjuk tálalni, akkor érdemes folpack-ot tenni az aljára, és úgy készíteni a tortát, így könnyen levehető, ha megfagyott.

5.A csoki fagyiból öntünk egy adagot a formába, majd a tetejére a puncsból, megint csoki, puncs, amíg el nem fogy, így nem keveredik össze, csak ha felvágjuk, rétegekben csíkos lesz.

6.Amikor úgy látjuk, hogy a piskóták már megállnának, annyi fagyit öntöttünk bele, akkor a formát körberakosgatjuk. Mehet a fagyasztóba. Nem lesz tele forma, a hiányzó részre kerül a tejszínhab később.

7.Ha megfagyott, tálalás előtt felverjük a tejszínhabot, és habzsákból feltöltjük a tetejét. (Én csak elsimítottam, mert más díszítésre gondoltam.)

8.Innen mindenkinek a fantáziájára van bízva a torta díszítése. Semmibe nem kell cukor, mert minden alapanyag cukrozott. A tejszínbe esetleg, ha cukrozatlant vettünk.

 

Pafrék

Málnaparfé csokival és mandulával

Hozzávalók 4 főre

15 dkg málna + pár szem egészben

2 dl habtejszín

1 evőkanál  méz (ha nem elég édes a málna, akkor több)

5 dkg ét csoki

kevés durvára őrölt mandula

1 csipet levendulavirág

Elkészítés:

1.A málnát a mézzel és a levendulavirággal pépesítjük. Hozzáadunk 3-4 evőkanál  vizet.

2.A habtejszínből kemény habot verünk és a robotgéppel hozzákeverjük az összeturmixolt málnát. Teljesen homogénre keverjük. Belekeverjük a pár szem egész málnát.

3.Egy formába öntjük, és teljesen megfagyasztjuk, amikor elkezd szilárdulni kb. fél óránként átkeverjük, amíg tudjuk.

4.Ha kellően megfagyott, pár másodpercre forró víz alá tartjuk a formát, majd kiborítjuk belőle a parfét egy tálra.

5.Megolvasztjuk a csokit, és a parfé tetejére csurgatjuk, megszórjuk a mandulával.

6.Forró vízbe mártott késsel szeleteljük, de egy kis ideig hagyjuk szobahőmérsékleten előtte, így élvezhetőbb lesz.

 

Mentás-áfonyás csokoládéparfé

Hozzávalók 4 főre

2,5 dl tej

20 db marshmallow cukor ( pillecukor )

10 dkg étcsokoládé

3 evőkanál  kakaópor

2 evőkanál  rum/rumaroma

pár levél  friss mentalevél

2 marék (mirelit) áfonya

2 dl habtejszín

Elkészítés:

1.A tejben felolvasztjuk a pillecukrokat, és belefőzzük a mentaleveleket.

2.A csokoládét beletördeljük, a kakaóport beleszórjuk, és kevergetjük.

3.Rummal lehet ízesíteni, de elhagyható.

4.A tejszínt habbá verjük, és beleforgatjuk a kihűlt csokis masszába.

5.Hűtőben lefagyasztjuk.

 

Sorbetek

Csokis sorbet

Hozzávalók 4 főre

28 dkg ét csokoládé

4,5 dl víz

20 dkg cukor

Elkészítés:

1.Az ét csokit apró darabokra törjük.

2.A vizet felforraljuk a cukorral együtt, és megvárjuk, amíg a cukor elolvad.

3.A forró cukorszirupot a csokira öntjük, és robotgéppel addig keverjük, amíg a csokoládé megolvad, és sima massza lesz belőle. Egy edényben hűlni hagyjuk.

4.A kihűlt csokoládémasszát egy órára a fagyasztóba tesszük. Ezután robotgéppel megint addig keverjük, amíg a massza ismét sima lesz.

5.Újra visszatesszük a mélyhűtőbe, legalább három órára.

6.A sörbetet tálalás előtt 5-10 perccel kivesszük a fagyasztóból.

 

Joghurtos eper- és citromsorbet

Hozzávalók 3 főre

Eperfagyihoz:

40 dkg eper

1,5 dl tejszín

1,5 dl natúr joghurt

kb. 10 dkg cukor

1 citrom reszelt héja

Citromfagyihoz:

2 citrom

1,5 dl tejszín

1,5 dl natúr joghurt

kb. 13 dkg cukor

Elkészítés:

1.Az eperfagyihoz turmixgépbe tesszük a hozzávalókat, jól összemixeljük, dobozoljuk, és mehet a fagyba.

2.1 nagy citromot (aminek mondjuk a héját belereszeltük az eperfagyiba) megszabadítunk a fehér héjtól, és a húsát turmixgépbe tesszük, plusz 1 citrom héja reszelve és a leve.

3.Hozzá jöhet a joghurt, meg a tejszín s a cukor, jól összemixeljük, dobozoljuk, fagyasztjuk.

4.Tálalás: vegyesen, citromfűvel díszítve.

 

Fagylalt Kelyhek

Gyümölcsös fagylaltkehely másképp

Hozzávalók 6 főre

1/2 kg mascarpone

2 db érett narancs

1 db citrom

1 db lime

10 dkg étcsokoládé

1 dl tejszín

10 dkg kristálycukor

5 dkg hámozott mogyoró

25 dkg édes keksz

1 doboz vanília fagylalt (kb. 300 g)

20 dkg málna

Elkészítés:

1.A mascarpone sajtba belereszeljük a megmosott lime, citrom, és narancshéjat.

2.Belereszeljük a csokoládé felét, hozzáadjuk a narancs, a lime, és a citrom  levét. Kóstoljuk, ha szükséges, ízesítsük egy kevés cukorral.

3.A kekszet törjük tetszőleges darabokra, és keverjük össze a krémmel, majd tegyük hűtőszekrénybe.

4.Készítsünk grillázst. A mogyorót pirítsuk meg egy serpenyőben, majd keverjük össze olvasztott cukorral. Ha kész, tegyük kivajazott edénybe, vagy tányérra, akkor nem ragad le, ha kihűlt.

5.Egy gyorsforraló edénybe tegyük bele a maradék cukrot (kb. 2 ek), öntsünk hozzá tejszínt, majd a csokoládé másik felét törjük apró darabokra, és tegyük azokat is bele. Kis lángon időnként kevergetve főzzük addig, amíg homogén csokoládé masszát kapunk. Felhasználásig vegyük le a tűzről.

6.Amennyiben a grillázs kihűlt, törjük össze, majd botmixerrel daráljuk le. Ízlés dolga, én akkor szeretem, ha szabálytalan "kristályokat" kapok, így nem használom a botmixert túl sokáig.

7.Az előkészületekkel végeztünk, állítsuk össze a desszertünket.

8.Tetszőleges desszertes kehelybe (vagy akár pohárba) tegyünk fagylaltos kanállal (ennek hiányában bármilyen kanállal) egy kanál krémet, egy kanál fagylaltot, egy fakanál segítségével csurgassuk rá az olvasztott csokoládét, majd szórjuk meg a grillázzsal, tetejére pedig tegyünk tetszőleges gyümölcsöt (jelen esetben málnát).

9.Tálaljuk azonnal.

 

Mascarponés álomkehely fagyival

Hozzávalók 4 főre

300 g mascarpone

2 dl tejszín

20 dkg porcukor

12 db babapiskóta

20 dkg bogyós gyümölcs (én most málnával csináltam)

8 gombóc bármilyen fagyi

kevés tejszínhab

egy kevés karamellöntet

csokichips

Elkészítés:

1.A mascarponét 2 dl tejszínnel és 20 dkg porcukorral robotgéppel jó habosra keverjük, hűtőbe tesszük.

2.Babapiskótát mozsárban durva darabosra összetörjük, a gyümölcsöt megmossuk, és papír kéztörlőre tesszük, hogy ne legyen vizes. (Ez fontos, mert különben tönkremegy a desszert!)

3.A tört piskótából a kelyhek aljára szórunk 1-1 evőkanálnyit, majd erre tesszük a mascarponés habot, majd újra piskóta, utána gyümölcs, és a tetejére terítjük a maradék mascarponés habot. Letakarjuk a kelyheket fóliával, és 2 órára hűtőbe tesszük.

 

Vaníliás őszibarack fagylaltkehely diós szósszal

Hozzávalók 6 főre

Fagylalt:

50 ml kesudió

2 dl víz

8-12 szem datolya

1 db vanília rúd

1 db banán

6 db érett őszibarack

1 evőkanál  kókuszolaj

csipet só

1 csipet fahéj (elhagyható)

Karamellszósz:

6 evőkanál  dió apróra darabolva

1 db őszibarack apróra darabolva

Elkészítés:

1.Tegyük turmixgépbe a kesudiót, vizet, datolyát és az egész vanília rudat. Természetesen lehet csak a vanília kikapart  belsejét használni és ha túl hosszú a vanília rúd akkor kevesebb is elég bele. Pépesre turmixoljuk,  tegyünk félre 3-4 evőkanál  pépet egy tányérba, ebből fogjuk elkészíteni a karamellszószt.

2.A maradék kesudiós krémhez tesszük a megpucolt barackot, és banánt turmixoljuk pépesre.

3.A legvégén tegyük bele a kókuszolajat, és még egy percig turmixoljuk.

4.Fagyasztjuk, néha kevergessük meg. Nem kell teljesen lefagyasztani, krémesen is nagyon finom.

5.A félretett  péphez keverjük a diót, ha édesebben szeretjük, tehetünk egy kávéskanál  mézet a szószba.

6.Egy tányérba teszünk 1-2 gombóc fagyit, a tetejére teszünk a gyümölcsből, és leöntjük a diós "karamellszósszal".

 

Karamell Fagylalt

Vajkaramellás fagyi

Hozzávalók 4 főre

6 db tojássárgája

5 dl tejszín

1 dl tej

12 dkg cukor

15 dkg vajkaramella

Elkészítés:

1.A tojások sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, hozzáöntjük a tejszínt és a tejet (én hidegen szoktam), és vízgőz felett besűrítjük.

2.Hagyjuk kihűlni, majd 20 percre bedugjuk a fagyasztóba. Közben a vajkaramellt ledaráljuk.

3.A fagyialapot beleöntjük a fagylaltgépbe, rászórjuk a vajkaramell morzsákat, és elindítjuk a gépezetet. Nagyjából ennyi!

 

Karamell fagylalt

Hozzávalók 4 főre

10+5 dkg kristálycukor

1+ 1  dl habtejszín

3 dl tej

Elkészítés:

1.A 10 dkg cukrot karamellizáljuk, ha már elég sötét barna, felöntjük a 3 dl tejjel és lassú tűzön addig főzzük, míg a cukor elolvad.

2.A tűzről levéve az edényt jeges vízbe állítjuk, ha kihűlt, betesszük a hűtőbe 3-4 órára.

3.1 dl tejszínt felverünk habnak.

4.A kihűlt karamellás tejbe beleöntünk 1 dl tejszínt és a felvert tejszínhabot, jól összekeverjük és beleöntjük a fagylaltgépbe.

5.A további munkát a gép elvégzi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.026 mp