Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Házi Készítésű bonbonok szaloncukrok

 

 

Házi készítésű Szaloncukrok

 

 

 

  Ördögpirula

  Hozzávalók 6 főre

 15 dkg porcukor

 15 dkg őrölt mandula

  5-10 dkg lereszelt ét-, vagy tejcsoki (ki mennyire szereti csokisan)

 1 tojásfehérje

 1 narancs lereszelt héja

  fél narancs leve vagy rum (érzéssel)

  8 dkg rumba áztatott mazsola (kihagyható)

   bevonáshoz

   20 dkg csokoládé

       Elkészítés:

 1.Áztassuk rumba a mazsolát fél órára.

 2.A porcukrot, a mandulát, a narancshéjat és levét a mazsolával együtt keverjük össze.

 3.Egy lábasban olvasszuk fel a csokit, egy-két kanálnyi vízzel, öntsük a száraz keverékre. Robotgéppel dolgozzuk össze.

 4.Nagyon lassú tűzön olvasszuk össze. Akkor jó, ha már nem ropog a cukor a fogunk alatt.

 5.Verjük fel a tojásfehérjét egy csipet sóval és adjuk a keverékhez. Nem baj, ha a fehérje itt most összetörik.

 6.Kicsit hűtsük ki, majd vizes kézzel formázzunk belőle szaloncukorformát vagy bonbont. Ez az adag kb. 30-35 darabra elegendő.

 7.Csokitemperáláshoz forraljunk lassan gyöngyözve vizet egy edényben és egy ennél kisebb méretű rozsdamentes tálat vagy edényt belehelyezve, folyamatos kevergetés mellett olvasszuk fel benne a csokit. Folyton ellenőrizzük a hőmérsékletet. A legegyszerűbb, ha beledugjunk az ujjunkat. Amíg testhőmérsékletű, addig jó. Ha ennél forróbb, akkor a csoki meg fog szürkülni/fehéredni száradás után.

 8.Mártsuk a vízgőz felett megolvasztott csokiba a bonbonokat - használhatjuk a kezünket, fogpiszkálót vagy villát - és tegyük rácsra vagy sütőpapírra száradni.

 

 

 

Diós-narancsos szaloncukor

Hozzávalók 8 főre

  20 dkg dió

 10 dkg kókuszreszelék

  5 dkg mazsola

  1 narancs reszelt héja

  1/2 narancs leve

  1/2 kávéskanál  fahéj

  30 dkg étcsokoládé a bevonáshoz (min. 60%-os)

       Elkészítés:

 1.A mazsolát megmossuk (átnézzük, hogy ne legyenek benne esetleg kocsánydarabok), majd 5-7 percre forró vízbe áztatjuk.

 2.Miközben a mazsola ázik, ledaráljuk a diót.

 3.Egy nagy tálba kimérjük a kókuszreszeléket, hozzáadjuk a diót, a narancshéjat, narancslevet és a fahéjat.

 4.A mazsolát leszűrjük, majd egy botmixer segítségével pépesítjük. Nem baj, ha maradnak egész szemek.

 5.A mazsolát hozzáadjuk a diós keverékhez, és alaposan összekeverjük. Ha esetleg száraz a massza, és nem akar összeállni, akkor egy kis narancslevet adhatunk még hozzá.

 6.Egy nagy tepsibe vagy tálcára szilikonos sütőpapírt terítünk, majd a masszából egyforma méretű szaloncukrokat formázunk, melyeket a sütőpapírra sorakoztatunk.

 7.Száraz, hűvös helyen egy éjszakán át pihentetjük. Ezalatt kissé megszikkadnak.

 8.Másnap a csokoládét gőz felett felolvasztjuk, majd egy kis villa (ha van sajtvilla, mert annak csak két foga van) és egy fogpiszkáló segítségével szépen minden darabot megforgatunk benne. Ügyeljünk rá, hogy a máz mindenhol bevonja a szaloncukrokat.

 9.Alaposan lecsepegtetjük a felesleges csokoládét, és óvatosan visszacsúsztatjuk a szaloncukrot a villáról a sütőpapírra a fogpiszkáló segítségével.

 10.Hűvös helyre (ne hűtőbe) tesszük, hogy a csokoládé megdermedjen.

 

 

 

  Marcipános -citrusos szaloncukor

  Hozzávalók 12 főre

 18 dkg mandulaliszt

 15 dkg porcukor

  1 kupak mandulaaroma

 1 nagyobb mandarin vagy kisebb narancs leve

  2 evőkanál  citrushéj keverék, összeaprítva

 1 kávéskanál  fahéj

  15 dkg jó minőségű ét csoki

       Elkészítés:

 1.A porcukrot leszitáljuk, és elvegyítjük a mandulaliszttel. Hozzáadjuk az összeaprított citrushéj keveréket és a fahéjat is.

 2.A mandulaaromát belekeverjük a narancs/mandarin lébe, és a keverékhez öntjük.

 3.Fakanállal összekeverjük. Ha még nem formázható a massza, kevés vizet rakunk hozzá.

 4.A masszát húsz percre hűtőbe rakjuk.

 5.A csokit megolvasztjuk.

 6.A masszából apró hengereket formázunk. Belepottyantjuk a csokiba, villával körbehempergetjük, és sütőpapírra tesszük.

 7.Odakint vagy hűtőben egy éjszakán át pihentetjük.

 8.A szaloncukrokat egyenként papírba csomagoljuk (már ha marad belőle, amíg elővesszük a papírt:]).

 

 

 

 

 Marcipános szaloncukor

Hozzávalók 4 főre

 20 dkg mandulabél (héj nélkül)

 15 dkg porcukor

 2-3 zöld kardamom hüvely magjai

 20 dkg étcsokoládé (min. 60 % kakaótartalmú)

 ásványvíz

      Elkészítés:

 1.A mandulát finomra őrüljük.

 2.Hozzászitáljuk a porcukrot.

 3.A karadamommagokat mozsárban porítjuk, hozzáadjuk a tál tartalmához.

 4.Több lépésben, kevés vizet adagolva összedolgozzuk az alapanyagokat.

 5.A házi marcipánunkat fóliába csomagoljuk és 1-2 órára hűtőbe tesszük.

 6.Majd szaloncukor formákat gyártunk belőle.

 7.A csokoládét gőz felett megolvasztjuk és megmártjuk benne a cukrokat. Sütőpapírra, vagy rácsra téve hagyjuk megdermedni rajtuk a csokibevonatot.

 8.Csinos karácsonyi papírba csomagoljuk a cukrokat.

 

 

 

  Tejkaramellás szaloncukor

  Hozzávalók 2 főre

 2,5 dl habtejszín

 10 dkg cukor

 1 csomag vaníliás cukor

2,5 dkg porcukor

10 dkg csoki + 2 dkg vaj

 olaj

    Elkészítés:

 1.A tejszínt, a cukrot és a vaníliás cukrot kb. 40 percig lassú tűzön, kevergetve sűrűre főzzük.

 2.A tűzről levéve belekeverjük a porcukrot.

 3.Olajjal vékonyan kikent formába rakjuk a masszát (11x11 cm-es, 1,5 cm magas lett).

 4.Amikor meghűlt és keményedni kezd, vizes késsel feldaraboljuk.

 5.A csokit és a vajat felolvasztjuk, ebbe mártogatjuk fogvájóval a szaloncukrokat, sütőpapírra téve szárítjuk.

 6.Nekem 12 darab lett.

 

 

Zselés  szaloncukor

Hozzávalók 4 főre

 3 dl szűrt gyümölcslé (100 %-os, hozzáadott cukor nélküli)

 6 lap zselatin , vagy 6 púpozott teáskanál zselatin por

 20 dkg étcsokoládé (maximum 70 %-os, jó minőségű)

 csomagoláshoz vékony sütőpapír és alufólia (hobby boltban kapható színes is)

    Elkészítés:

 1.Áztassuk hideg vízbe a zselatinlapokat (ha porból készítjük, ez a lépés kimarad).

 2.Kis lángon melegítsük fel a gyümölcslevet, tegyük bele az áztatóvízből kivett zselatinlapokat, vagy szórjuk bele a zselatinport és keverjük, amíg feloldódik.

 3.Folyamatosan kevergetve forraljuk fel a zseléalapot, forrás után még 5 percig főzzük, majd vegyük le a tűzről.

 4.Öntsük formába (nálam 10 x 24 cm-es téglalap, ebből lett fenti db szám) és hagyjuk legalább 1 napi hűtőben kihűlni és megszilárdulni.

 5.Vágjuk fel egyenlő (nálam 1 x 2,5 cm-es) darabokra és hagyjuk szobahőmérsékleten, mielőtt csokiba mártjuk.

 6.Gőz fölött olvasszuk meg a 20 dkg - két tábla - összetört csokit (gőz fölött: tűzhelyre vízzel töltött lábos, arra üveg edény, abba csoki, a víz melegítése - ne felforraljuk- közben gőz termelődik, ez olvasztja fel a csokit (max. 40-45 fokra), ha nem így teszünk, a csoki leéghet és használhatatlanná válhat).

 7.Miután teljesen felolvadt a csoki zárjuk el a tűzhelyet és az üvegedényt a vizes tálból kivéve hagyjuk hűlni, hogy ne legyen meleg, mert elolvad a zselé - ujjteszt, ha langyos, kezdődhet a mártogatás.

 8.Tálcára készítsünk ki sütőpapírt - erre kerül a mártott zselé.

 9.Villára tett zselét mártsuk az olvadt csokiba, emeljük ki és hagyjuk lecsöpögni a felesleget, a villa alján lévő csokit húzzuk le az üvegtál oldalán, majd fogpiszkáló segítségével toljuk le a sütőpapírra a szaloncukrot.

 10.A bevont zselét tegyük hűvösebb helyre - ne hűtőbe, elég egy konyhánál hűvösebb szoba és hagyjuk megszilárdulni a csoki mázat, majd csomagoljuk.

 

 

 

 Kókuszos szaloncukor

 Hozzávalók 4 főre

 15 dkg kókuszreszelék

15 dkg porcukor

 1 teáskanál  rózsavíz

ásványvíz

 20 dkg étcsokoládé (min. 60 %-os kakaótartalommal)

    Elkészítés:

 1.A kókuszreszeléket tálba tesszük.

 2.Hozzászitáljuk a porcukrot.

 3.Hozzáadjuk a rózsavizet.

 4.További kevés ásványvíz adagolásával összedolgozzuk.

 5.Fóliába csomagolva egy-két órára hűtőbe tesszük.

 6.Majd szaloncukor formákat gyártunk belőle.

 7.A csokoládét gőz felett megolvasztjuk és megmártjuk benne a cukrokat. Sütőpapírra, vagy rácsra téve hagyjuk megdermedni rajtuk a csoki bevonatot.

 8.Csinos karácsonyi papírba csomagoljuk a cukrokat.

 

 

Házi készítésű Bonbonok

 

 

Rumos-diós trüffel bonbon

Hozzávalók 12 főre

 8 dkg tejszín

 5 dkg méz

25 dkg fehér csoki

 4 dkg rum

10 dkg darált, pörkölt dió

 olvasztott fehér csoki a mártáshoz

 olvasztott ét csoki a fecskendezéshez

    Elkészítés:

 1.A diót sütőlemezre borítjuk, és pár perc alatt 180 fokos sütőben pirítjuk, majd egy nagy lyukú szitába borítjuk, és elkezdjük a kezünkkel dörzsölgetni a szitához, így lejön a héja, mert attól keserű lenne.

 2.A tejszínt feltesszük főni a mézzel, majd hozzáadjuk a rumot és fehér csokit.

 3.Ha elolvadt a csoki, beletesszük a darált diót, elkeverjük, és levesszük a tűzről.

 4.Beleöntjük egy tepsibe, és vékonyra elhúzzuk, majd hűtőbe tesszük.

 5.Ha kihűlt, de ne nagyon, mert akkor törik, golyót formázunk belőle. Kb. 40-44 db lesz belőle.

 6.Vízgőz felett fehér csokit olvasztunk, és ebben megmártjuk a golyókat, majd ha rászáradt, még egyszer megmártjuk.

 7.Ugyanígy olvasztunk ét csokit, és befecskendezzük vele a tetejét.

 

 

 

Marcipános - fahéjas trüffel

Hozzávalók 4 főre

 0,7 dl tejszín

10 dkg étcsokoládé

 1,5 dkg vaj

 őrölt fahéj

 20 dkg marcipán massza

Bevonáshoz:

 10 dkg étcsokoládé

1 evőkanál  étolaj

    Elkészítés:

 1.A csokoládét gőz fölött felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a vajat és a langyos tejszínt, valamint ízlés szerinti mennyiségű fahéjat és simára keverjük.

 2.Hagyjuk kihűlni, majd pár órára (akár egy egész éjszakára) betesszük a hűtőbe.

 3.A marcipánmasszát két folpack közt kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és pogácsaszaggatóval/pohárral kb. 6-8 cm átmérőjű körlapokat szaggatunk belőle.

 4.A megdermedt csokoládés masszából minden körlap közepére halmozunk egy teáskanálnyit, és a marcipánt összehajtogatva golyókat formázunk belőle.

 5.A bevonathoz a csokit az étolajjal gőz felett felolvasztjuk, és villára, vagy hústűre szúrva belemártogatjuk a golyókat a csokiba.

 6.Fogyasztásig hűtőben tároljuk.

 

 

 

Belga trüffel

Hozzávalók 6 főre

 30 dkg étcsokoládé

15 dkg vaj

 1,5 dl habtejszín

 kakaópor

 reszelt, szárított mandula

 narancshéj

   Elkészítés:

 1.Gőz fölött elkezdjük olvasztani a csokoládét. A vajat és a tejszínt és külön verjük habosra és az olvasztott csokihoz adjuk.

 2.Ekkor több félét is készíthetünk: kettészedjük a csokis-tejszínes masszát és az egyikbe narancshéjat reszelünk. Lapos tálakba (pl. jénaiba) egyenlően elosztjuk őket és a fagyasztóban kb. fél óráig hűtjük.

 3.Miután formázhatónak ítéltük a csokis krémünket kb. 1-1,5 centi átmérőjű gömböket formázunk belőle. Vigyázni kell, mert a csoki nagyon olvad.

 4.Ezek után kakaóporba és reszelt mandulába forgatjuk őket. A hűtőben tárolva több napig is eláll.

 

 

 

Trüffeles bonbon

Hozzávalók 4 főre

20 dkg étcsokoládé

 1,5 dl habtejszín

3 dkg vaj

 1 narancs reszelt héja

 Csoki mázkhoz:

 20 dkg étcsokoládé

Kellék a formázáshoz:

 szilikonforma

     Elkészítés:

 1.A csoki mázhoz  az ét csokit megolvasztjuk (vízgőz fölött).

 2.Szilikonformában a csoki mázat elkészítjük, majd hűtőbe tesszük, míg a csoki megszilárdul (csoki máz: a megolvasztott csokival kikenjük a forma mélyedéseit).

 3.Elkészítjük a trüffelt. A csokit összetördeljük. A tejszínt és a vajat felforraljuk (állandó keverés közben, vízgőz fölött).

 4.Ezt a forró masszát ráöntjük az összetördelt csokira, kevergetjük, hozzáadjuk a narancshéjat.                                                         

 5.Újabb melegítés, kevergetés.

 6.Hűtjük, majd megtöltjük ezzel a masszával a már megdermedt csoki mázat.

 7.30-35 percre ismét hűtőbe tesszük a már megtöltött formát.

 8.Végül az ét csoki maradékát újramelegítjük, és lezárjuk a csoki masszával a bonbonokat.

 9.Egy órányi hűtés után kifordítjuk a kész bonbonokat a formából.

 

 

 

Olasz trüffel

Hozzávalók 4 főre

 175 g + 50 g étcsokoládé

2 evőkanál  mandulalikőr

40 g vaj

 50 g porcukor

 50 g darált mandula

     Elkészítés:

 1.50 g étcsokoládét lereszelünk.

 2.A maradék étcsokoládét a likőrrel és a vajjal együtt felolvasztjuk.

 3.Hozzáadjuk a porcukrot és a mandulát, majd összekeverjük.

 4.1-2 órára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen.

 5.Kivesszük a hűtőből, és kis gombócokat formázunk belőle. A gombócokat meghempergetjük a reszelt csokiban.

 

 

 

Ét csokis marcipángolyó

Hozzávalók 4 főre

 20 dkg marcipánmassza

3-4 evőkanál  finomra darált keksz

 3-4 evőkanál  finomra darált mandula

2 kávéskanál  mandula aroma

 tejszín

 1-2 evőkanál  barna cukor , darálva

 70-80 %-os ét csoki

 1 evőkanál  napraforgó olaj

     Elkészítés:

 1.A marcipánmasszához hozzáadjuk a finomra darált kekszet és mandulát,  ízesítjük mandula aromával,  barna cukorral (lehet cukor nélkül is).

 2.Annyi tejszínnel keverjük össze, amennyitől gyúrható masszává áll össze. Alaposan összedolgozzuk. Inkább laza massza legyen,  mert állás után a keksz megszívja magát.

 3.Kb. fél órát pihentetjük.

 4.Golyókat formálunk belőle. Tálcára rakjuk, és egy éjszakára hűtőbe tesszük. (Gyorsítani lehet, ha mélyhűtőbe tesszük 1-2 órára.)

 5.A csokit gőz fölött megolvasztjuk, teszünk bele egy evőkanál olajat, simára keverjük, visszahűtjük fele hőmérsékletűre, és a villára szúrt golyókat megforgatjuk benne.  Lehet csak csurgatni a golyókra a csokit,  úgy is szép.

 

 

 

Csokoládés cseresznyék

Hozzávalók 12 főre

 12 db kandírozott cseresznye

 2 evőkanál  rum/ brandy

 250 g nyers marcipánmassza

125 g étcsokoládé

Díszítéshez:

 kevés tej-, ét-/ fehér csokoládé

    Elkészítés:

 1.Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A cseresznyéket kettévágjuk, majd egy tálkába helyezzük, a rumot ráöntjük, és 1 órát állni hagyjuk.

 2.A marcipánt 24 azonos nagyságú darabra vágjuk, majd ezekből golyót formálunk. Minden egyes golyóra egy cseresznyedarabkát helyezünk, majd rányomjuk.

 3.A csokoládét apró darabokra törjük, majd vízfürdő felett megolvasztjuk. A marcipángolyókat megmártjuk benne, és a felesleges csokoládét lecsöpögtetjük. A tepsire helyezzük, és hűtőben hagyjuk megszilárdulni.

 4.A pralinékat olvadt csokoládéval díszítjük, és hagyjuk megszilárdulni.

 

 

 

Mozart golyók

Hozzávalók 12 főre

A marcipánmasszához:

 20 dkg hántolt mandulabél

20 dkg porcukor

 0,5 dl víz

 pár szem keserű mandula

 3 evőkanál  őrölt pisztácia

A nugáthoz:

10 dkg ét csoki

 5 dkg mogyoró

 5 dkg porcukor

Bevonáshoz:

 étcsokoládé

     Elkészítés:

 1.A mandulát ledaráljuk, finom porrá. (Ha nem találsz a boltban hántolt mandulát, akkor jó a sima is, csak le kell forrázni 3 percre, majd simán le lehet húzni a héját.)

 2.Összekeverjük 15 dkg porcukorral. 5 dkg porcukrot feloldnuk 0,5 dl vízben, kevergetjük, míg el nem oldódik a cukor. Hozzáadjuk a mandulás keverékhez, majd jól összegyúrjuk, mígnem formázható gombócot kapunk.

 3.A marcipánt megfelezzük, majd hozzá tesszük az előzőleg leforrázott, héjtalanított, ledarált pisztáciát, és jól összegyúrjuk.

 4.A nugáthoz a mogyorót szintén őröljük, összekeverjük a porcukorral. Az ét csokit megolvasztjuk, majd összegyúrjuk a mogyorós keverékkel.

 5.A nugátból kis golyókat formázunk. A marcipángombócokat 3 mm vastagra kinyújtjuk, majd egy kupicával kiszaggatjuk őket. Fogjuk a nugát golyókat, először a pisztáciás marcipánnal, majd a simával borítjuk be őket, és golyóra formázzuk.

 6.Felszúrjuk őket egy-egy fogpiszkálóra, és olvasztott ét csokiba mártjuk. Sütőpapírral borított hungarocell lapba szurkáljuk, amíg meg nem száradnak.

 

 

 

Mogyorós bonbon

Hozzávalók 4 főre

 10 dkg tejcsokoládé

15 szem mogyoró

kb. 15 dkg mogyorókrém

    Elkészítés:

 1.A tejcsokoládét gőz fölött megolvasztjuk, és ecsettel kikenjük a bonbon forma mélyedéseit, majd betesszük kb. 5 percre a hűtőbe vagy fagyasztóba, míg megköt.

 2.Majd ismét kenünk bele egy réteget, és ismét vissza 5 percre a hűtőbe, majd még egyszer (összesen háromszor).

 3.Mikor az utolsó réteg is megdermedt, mindegyik mélyedésbe teszünk egy-egy szem mogyorót és mogyorókrémet csorgatunk bele. (Hogy a mogyorókrém folyékonyabb legyen, én betettem kicsit mikróba.)

 4.Pár percig ismét hűtőbe rakjuk, majd mikor megdermedt a mogyorókrém is, az egészet befedjük a megmaradt olvasztott csokoládéval

 5.Végül ismét hűtőbe rakjuk, és most már 20 percet várunk, aztán kinyomkodjuk a szilikonformából.

 

 

 

Narancsos –diós - csokis  bonbon

Hozzávalók 4 főre

 4 db narancs

 6 dl 100 %-os rostos narancslé

 12 dkg darált dió

 25 g zselatin

 10 dkg ét csoki tortabevonó

   Elkészítés:

 1.Egy narancs héját a narancsléhez reszeljük.

 2.A fehér héjától is megtisztított narancsgerezdeket peremes tepsibe lazán egymás mellé fektetjük.

 3.2-3 órán át szikkadni hagyjuk, majd megfordítjuk a szeleteket és még 2 órán át szikkadni hagyjuk.

 4.A reszelt narancshéjjal dúsított narancsléhez hozzáadjuk a zselatint és addig melegítjük, míg a zselatin fel nem olvad.

 5.Langyosra hűtjük, hozzáadjuk a diót, majd a narancsgerezdekre terítjük.

 6.Hűlni hagyjuk, míg megdermed.

 7.Kockákra vágjuk és a kockákat a felolvasztott, langyosra hűtött tortabevonóba mártogatjuk.

 

 

 

Mars csoki-bonbon

Hozzávalók 2 főre

 5 dkg tej csoki

5 dkg ét csoki

 2 szelet Mars csoki

 4-5 evőkanál  tejszín

      Elkészítés:

 1.A Mars csokit összeolvasztjuk a tejszínnel, majd félretesszük hűlni.

 2.A kétféle csokit gőz fölött megolvasztjuk, majd kikenjük vele a bonbonformát. Betesszük a hűtőbe hűlni.

 3.Miután megkötött a csoki, megtöltjük a formát kb. 3/4-ig a Mars-töltelékkel, majd ismét betesszük a hűtőbe kb. 20 percre.

 4.A maradék csokit újraolvasztjuk és lezárjuk vele a bonbonok alját. Hűtőbe tesszük kb. 1 órára, majd kifordítjuk a formából a kész bonbonokat.

 

 

 

Négercsók

Hozzávalók 4 főre

 60 ml + 2 evőkanál  víz

 16 dkg cukor

 2 teáskanál  méz

1 evőkanál  zselatin

 2 tojásfehérje

 ostyakorongok vagy ostyalap

tortabevonó csoki + olaj

   Elkészítés:

 1.60 ml vizet 16 dkg cukorral és 2 teáskanál  mézzel felforralunk, levesszük a tűzről.

 2X2 evőkanál  hideg vízben feloldunk 1 evőkanál  zselatint, és ezt hozzáöntjük a mézes sziruphoz, jól elkeverjük, majd langyosra hűtjük. (Célszerű olyan edényben csinálni a cukorszirupot, amit utána át tudunk helyezni egy másik, hideg vízzel teli tálba, így hamarabb kihűl! Nyúlós, masszaszerű dolognak kell lennie!)

 3.A 2 tojásfehérjét félig habbá verjük, majd lassan kanalazgatva hozzáadjuk a cukros masszát. (A hab ilyenkor folyóssá válik, de kb.10 perc kitartó mixelés után kemény hab lesz belőle!)

 4.A habot az ostyakorongokra nyomjuk.

 5.A csokit egy kevés olajjal gőz fölött megolvasztjuk.

 6.Kicsit hagyjuk szikkadni a csókokat, majd bevonjuk a csokival és hagyjuk, hogy megdermedjen rajta. (Rácsra pakolgattam őket és óvatosan csokit csurgattam rájuk, de láttam olyan receptet is, ahol csak simán az aljánál fogva belemártották a csokiba!)

 7.Kb. 1 óra múlva fogyasztjuk, hűtőben tároljuk (ha marad)! :)

 

 

 

Mézes-diós csoki golyó

Hozzávalók 4 főre

 100 g finomra darált dió

80 g porcukor

 5 g vaj

1 evőkanál  méz ( nem halmozva)

 2 evőkanál  forró víz

 100 g jó minőségű étcsokoládé

1 tojássárgája

   Elkészítés:

 1.A tojássárgáját a porcukorral és a mézzel simára kavarjuk, hozzáadjuk a 2 evőkanál  vizet is. Az edényt gőz fölé helyezzük, beletesszük az  5 g vajat, beletördeljük a csokit, és addig kavarjuk, amíg egynemű masszát kapunk.

 2.Beletöltjük a darált diót, elkavarjuk (2-3 perc), és levesszük az edényt a vízfürdőről. Hagyjuk kihűlni, közben néha belekavarunk.

 3.Amikor szobahőmérsékletűre hűlt, betesszük a hűtőbe, és addig hagyjuk, amíg formázhatóvá válik. Kis gömböket formálunk (nálam 13 g).

 4.Díszíthetjük tortabevonóval, de anélkül is finom, papírkapszniban nagyon jól mutat.

 

 

 

Csoki szívek

Hozzávalók 4 főre

 70 dkg csokoládé

1 evőkanál  vaj

 10 dkg rizspehely (vagy puffasztott rizs)

 2 evőkanál  kakaópor

 pici tej

 színes cukordrazsék

    Elkészítés:

 1.A csokoládét a vajjal együtt felolvasztjuk. Szilikon formát előveszünk, majd kikenjük az olvasztott csokival, és hagyjuk, hogy megszilárduljon.

 2.A felolvadt csokiba beletesszük a rizspelyhet, majd alaposan összekeverjük. Megtöltjük a formánkat. (Nekem 18 db lett összesen).

 3.Majd betesszük a hűtőbe, és hagyjuk, hogy jól megdermedjen. Ha megdermedt, akkor a kakaóport pici tejjel kikeverjük, a közepébe tesszük, majd színes cukordrazséval díszítjük. Jó étvágyat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.017 mp