Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Halételek

 

 

Csőben Sült Hal Receptek

 

Csőben sült hal

Hozzávalók / 4 adag

800 dkg szálkamentes hal

1 kis doboz tejföl

250 ml tejszín

2 db tojás

4-5 gerezd fokhagyma

bors

ételízesítő

petrezselyem

hal fűszerkeverék

szójaszósz

3 evőkanál  olaj

1 nagy fej vöröshagyma

tálhoz

vaj

zsemlemorzsa

Elkészítés:

1.A halat feldaraboljuk (olyan tenyérnyi darabokra), mindkét oldalát beszórjuk a hal fűszerkeverékkel, megszórjuk borssal, és meglocsoljuk a szójaszósszal is (ez el is hagyható). Én 1 órát pihentettem, de ha sürget az idő, akkor lehet rögtön sütni.

2.A felszeletelt vöröshagymát megdinszteljük a 3 evőkanál  olajon, és kihűtjük.

3.A tejfölt, tejszínt, 2 egész tojást, 1 evőkanál  szójaszószt, a zúzott fokhagymát összekeverjük, és ízlés szerint befűszerezzük (kb. mindenből 1 kávéskanál  kell).

4.A jénai tálat kivajazzuk, és zsemlemorzsával meghintjük.

5.A halat rakjuk a tál legaljára, erre jön a megdinsztelt vöröshagyma, majd végül a tejfölös keverék.

6.180 C fokon 30-40 percig sütjük, vagy addig, míg meg nem pirul a teteje.

 

 

 

Rakott tengeri hal rengeteg zöldséggel

Hozzávalók / 4 adag

80 dkg hal (tengeri )

1 kg mexikói keverék (zöldségkeverék)

1 db brokkoli (kisebb)

2 dl főzőtejszín

40 dkg füstölt sajt

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

10 dkg teljes kiőrlésű liszt

3 dl napraforgó olaj (a hal sütéséhez)

Elkészítés:

1.Miután felolvadt a hal (ha fagyasztott volt) mossuk át, borsozzuk, majd lisztezzük be mindkét oldalát. Süssük meg bő olajban.

2.Egy jénai tálba tegyük bele a halszeleteket.

3.Főzzük meg a zöldségkeveréket, csöpögtessük le, és borítsuk a halra. Öntsük rá a tejszínt.

4.A brokkolit szedjük szét rózsáira, és szintén tegyük bele a tálba.

5.Miután mindezekkel megvagyunk, tegyük rá a reszelt sajtot, és toljuk be az előmelegített sütőbe.

6.Akkor van kész, amikor a sajt már csodálatosan rápirult.

 

 

 

Zöldfűszeres hal csőben sülve

Hozzávalók / 2 adag

400 g halfilé

2 evőkanál  citromlé

2 evőkanál  vegyes zöldfűszer apróra vágva: petrezselyem , kapor , metélőhagyma , bazsalikom

bors

2 evőkanál  crème fraîche

50 g reszelt sajt

Forma kikenéséhez:

vaj

Elkészítés:

1.A halszeleteket megmossuk, papírtörlővel szárazra töröljük. Citromlével meglocsoljuk, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk az apróra vágott zöldfűszerekkel.

2.Egy tűzálló tálat vajjal kikenünk. A halszeleteket a tálba rétegezzük. A creme fraichet sóval, borssal ízesítjük.

3.A halszeleteket megkenjük a creme fraichel, megszórjuk a sajttal.

4.Előmelegített sütőbe toljuk, és készre sütjük.

 

 

 

Halfilé sajtmártással

hozzávalók / 4 adag

4 db nagy szelet halfilé

3 db nagyobb csiperkegomba

20 dkg kukorica

1/2 pirospaprika

6 dkg vaj

3 evőkanál  liszt

3 dl tej

16 dkg reszelt sajt

őrölt szerecsendió

fehérbors

bors

olívaolaj

Elkészítés:

1.A halfiléket sózzuk, borsozzuk, ha túl nagynak találjuk a tepsikhez képest, akkor elvágjuk kétfelé.

2.Megsütjük mindkét felét olajban.

3.Egy vajjal kikent tűzálló edény aljába tesszük, majd rászórjuk a kukoricát.

4.A gombákat megmossuk, megpucoljuk, vékony karikákra vágjuk, és ezt is rátesszük a kukoricás halra.

5.Erre jön a kockákra vágott paprika.

6.Elkészítjük a sajtmártást: a vajat mérsékelt tűzön megolvasztjuk, és összekeverjük a liszttel, ilyenkor jó sűrű állaga lesz.

7.Kicsidenként, óvatosan, folyamatos kevergetés közben csorgassuk hozzá a tejet, hogy ne legyen csomós.

8.Adunk hozzá kevés fehérborst és őrölt szerecsendiót, és tovább kavargatjuk.

9.Mikor kicsit besűrűsödött, beletesszük a reszelt sajt felét, és kavargatjuk.

10.Miután a sajt elolvadt benne, ráöntjük a tálba a zöldséges halra, és rászórjuk a maradék reszelt sajtot.

11.Sütőben, teljes lángon készre sütjük, amíg megpirul a sajt a tetején.

 

 

 

Brokkolival-burgonyával rakott tengeri hal

hozzávalók / 4 adag

40 dkg burgonya

2 dl főzőtejszín

10 dkg parmezán sajt

60 dkg brokkoli

1 kávéskanál  szódabikarbóna

50 dkg hal (tengeri halfilé)

2 evőkanál  olívaolaj

só ízlés szerint

szerecsendió ízlés szerint (őrölt)

Elkészítés:

1.A krumplit megpucolva, feldarabolva, sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, és a tejszínnel kikeverjük. Szerecsendióval fűszerezzük, és belekeverjük a reszelt sajtot. Félretesszük.

2.A brokkolit megmosva, rózsáira szedve, lobogó sós, szódabikarbónás vízben pár perc alatt előfőzzük. Majd ezt is leszűrjük, és félretesszük.

3.A halfilékez nagyobb szeletekre vágjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben, a tepsit kevés olajjal kikenve, elősütjük 2 percig.

4.A halfilét ezután egy olajjal kikent kapcsos tortaformába rakjuk, sózzuk, és a tetejére rendezzük a brokkolit.

5.A tetejére a sajtos krumplipüré kerül, ezután a sütőbe tesszük, és 25 percig 180 fokon megsütjük.

 

 

 

 

Csuka receptek

 

Sajtos-tejfölös sült csuka

Hozzávalók / 4 adag

1 kg csuka

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

fokhagymapor ízlés szerint

10 dkg füstölt szalonna

2 dl tejföl

20 dkg trappista sajt

1 evőkanál  vaj

1 kg burgonya

Elkészítés:

1.A csukát, miután megtisztítottuk, beirdaljuk, befűszerezzük ízlés szerint sóval, borssal, fokhagyma granulátummal.

2.Ezt követően füstölt szalonna csíkokat dugdosunk a beirdalt részekbe.

3.Majd a csuka felületét bekenjük tejföllel, és megszórjuk sajttal.

4.Egy tepsit kikenünk teavajjal, és burgonyát teszünk bele, tetszés szerint (karikára vágva, kockára vágva stb.).

5.A csukát erre fektetjük rá.

6.Fólia alatt sütjük, majd levesszük a fóliát, és pirosra sütjük a tetejét.

 

 

 

Csuka vele sült körettel

Hozzávalók / 4 adag

70 dkg csuka

7 közepes db burgonya

2 közepes db sárgarépa

2 közepes db lilahagyma

2 közepes db vöröshagyma

3 evőkanál  napraforgó olaj

só ízlés szerint

négyszínű bors ízlés szerint

kakukkfű ízlés szerint

1 db citrom

1 kávéskanál  fokhagymapor

0.5 dl fehérbor

Elkészítés:

1.A halat beirdaljuk, egy félbevágott citrommal átdörzsöljük, sóval- borssal-fokhagymával fűszerezzük.

2.A zöldségeket megpucoljuk, egyforma vékony szeletekre vágjuk.

3.Az otthon fellelhető legnagyobb tepsit sütőpapírral kibéleljük - elsősorban a mosogatás megkönnyítése céljából - pici olajat löttyintünk rá, középre helyezzük a halat, köré a zöldségeket, melyeket kakukkfűvel és sóval ízesítünk. A tetejére is csorgatunk egy kevés olajat és a bort is.

4.Fóliával lefedve sütjük kb fél óráig, majd fólia nélkül, amíg megpirul.

 

 

 

Fehérboros töltött csuka

Hozzávalók / 4 adag

A töltött halhoz

1 kg csuka

4 db zsemle

1 dl tej

3 db tojás

1 db citrom

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

majoranna ízlés szerint

1 evőkanál  vaj (a tepsihez)

A mártáshoz:

175 g tejföl

2 dl fehérbor

1 evőkanál liszt

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

petrezselyem ízlés szerint

Elkészítés:

1.A megnyúzott és a kifilézett csukát előkészítjük, bedörzsöljük sóval és citrom lével.

2.A zsemlét tejbe áztatjuk.

3.Ledaráljuk a halhúst kétszer, majd a kinyomkodott zsemlét hozzáadjuk.

4.Ízlés szerint só, bors, majoranna kerül bele, majd hozzáadjuk a  tojások sárgáját is, és jól összekeverjük.

5.A fehérjéből habot verünk, és összedolgozzuk óvatósan a töltelékkel.

6.Betöltjük a csukába, és kivajazott tepsibe tesszük.

7.Fóliával lefedjük, és 15-20 percig pároljuk, majd a fólia eltávolítása után pirosra sütjük.

8.A mártáshoz a tepsiben fentmaradó zsíradékot 2 dl fehérborral feláztatjuk.

9.Átszürjük egy edénybe, tejfölt adunk hozzá.

10.Ízlés szerint só, bors, petrezselyem kerül bele.

11.Liszttel besűrítjük, s ha kész, akkor a hallal tálaljuk.

 

 

 

 

Grillezett Hal Receptek

 

Grillezett makréla

Hozzávalók / 2 adag

60 dkg makréla

4 szál rozmaring

1 csokor kakukkfű

1 csokor bazsalikom

5 dkg dió

1 csokor petrezselyem

1 dl olívaolaj

2 gerezd fokhagyma

1 db citrom

1 teáskanál só

bors ízlés szerint

30 dkg burgonya

0.5 dl fehérbor

5 dkg parmezán sajt

Elkészítés:

1.A makrélát szárazra töröljük, kívül-belül enyhén sózzuk, borsozzuk. Belsejébe kakukkfű, rozmaring ágakat és citrom szeleteket dugunk. Kívül meglocsoljuk olívaolajjal, és megszórjuk szintén kakukkfűvel és rozmaringgal.

2.A körethez három kisebb burgonyát sós vízben félig megfőzünk, meghámozzuk, és felkarikázzuk.

3.Olívaolajból, dióból, bazsalikomból, petrezselyemből, sóból, 2 gerezd fokhagymából, citrom reszelt héjából pestot készítünk.

4.A burgonyakarikákat kisebb kerek formába (pl. 10-14 cm átmérőjű tortagyűrűbe) lerakjuk, meglocsoljuk olívaolajjal, pestot teszünk a tetejére, kis borral meglocsoljuk, és frissen reszelt parmezánt szórunk rá. Így rétegezzük, míg el nem fogy a krumpli. A tetejére pesto és parmezán kerül. Ezt sütjük meg 180 fokos sütőben.

5.A halat grillrácsra tesszük, és a krumpli mellé tesszük fóliával letakarva 15 percre, majd a fóliát levesszük, grill fokozatra kapcsolunk, és mindkét oldalát néhány perc alatt megpirítjuk.

6.A burgonya ugyanennyi idő alatt elkészül.

 

 

 

Kárász grillserpenyőben vegyes zöldséggel

Hozzávalók / 2 adag

2 db kárász

sárgarépa

2 fej lilahagyma

4 db koktélparadicsom

ételízesítő

grill fűszerkeverék

Elkészítés:

1.Forrásban lévő vízben 8 percig főzzük a sárgarépát, ételízesítővel ízesítjük.

2.Felvágjuk a lilahagymát, és befűszerezzük a megtisztított kárászokat.

3.A grillserpenyőre fektetjük a halakat, a hagymát, koktélparadicsomot és a főtt répát. Kb. 15 percig sütjük teljes lángon. 7 perc elteltével megfordítjuk a halakat, így 15 perc alatt készre sül a zöldségekkel együtt!

4.Tányéron tálaljuk a halat a zöldségekkel együtt. Jó étvágyat!

 

 

 

 

Pontyreceptek

 

Rácponty

Hozzávalók / 4 adag

1.6 kg ponty (tisztított)

1 kg burgonya

15 dkg füstölt szalonna

2 nagy fej vöröshagyma

3 db zöldpaprika

3 db paradicsom

só ízlés szerint

10 dkg vaj

fűszerpaprika ízlés szerint

3 dl tejföl

Elkészítés:

1.A burgonyát héjában megfőzzük, majd meghámozzuk, és ujjnyi vastag szeletekre karikázzuk.

2.A halat a gerincoszlop mentén hosszában kettévágjuk, és beirdaljuk. (Ha ügyesek vagyunk a halat ki is filézhetjük.) A pontyot sózzuk, enyhén megszórjuk pirospaprikával, és megtűzdeljük a szalonnacsíkokkal.

3.Egy nagy tepsiben a vajdarabokat elszórjuk, a burgonya szeleteket rátesszük. A burgonya tetejére helyezzük a félbevágott halat, és mellétesszük a felkarikázott paprikát, hagymát és paradicsomot.

4.A tepsit fóliával lefedjük, és 180°C-ra előmelegített sütőben, légkeverésen 30-35 perc alatt megsütjük.

5.Majd levesszük a tetejéről a fóliát, meglocsoljuk a tejföllel, és addig sütjük tovább, amíg a hal meg nem pirul.

 

 

 

Fokhagymás-paprikás egészben sült ponty

Hozzávalók / 4 adag

2-3 kg-os ponty

2 evőkanál  fűszerpaprika

1-1,5 fej (10-12 gerezd) fokhagyma

2 dl étolaj

75 ml víz

Elkészítés:

1.A pontyot megtisztítjuk, zsigereljük, fejét és farkát eltávolítjuk, az egyik oldalát a gerincig 1-2 cm-enként bevagdossuk, majd kívül-belül megsózzuk.

2.Utána a fokhagymákat megtisztítjuk, összetörjük, majd a pirospaprikával összekeverjük. Ezek után a vágatokba betöltjük.

3.A tepsibe vagy jénai tálba beleöntjük az olajat és a vizet, majd rátesszük a pontyot. 40-45 perc alatt elkészül, közben 5 percenként locsolgassuk meg saját szaftos levével.

4.Héjában sült burgonyával és csemegeuborkával isteni, de bármivel fogyasztható, ki mit szeret, vagy éppen mi van otthon.

 

 

 

 

Rántott Hal Receptek

 

Bundázott halfilé petrezselymes rizzsel

Hozzávalók / 3 adag

1 dobozos gyors rizs

1 csomag  halfilé

só, ételízesítő

petrezselyem, pár csepp citromlé

panírozáshoz: liszt, pirospaprika

Elkészítés:

1.Besózzuk a halat. Lisztbe keverünk pirospaprikát, a panírozáshoz.

2.Megfőzzük a rizst sós ételízesítős forró vízben, amíg megfő, bepanírozzuk a halat.

3.Serpenyőben olajat hevítünk, és arany barnára sütjük a halat.

4.A rizshez frissen vágott petrezselymet keverünk, a végén pár csepp citromot csepegtetünk a tetejére.

 

 

 

Pontyszelet zöldfűszeres bundában

Hozzávalók / 2 adag

40 dkg ponty (5 pontyszelet)

15 dkg liszt

3 db tojás

30 dkg zsemlemorzsa

0.5 csokor kapor

0.5 csokor petrezselyem

só ízlés szerint

citrombors ízlés szerint

6 dl napraforgó olaj

Elkészítés:

1.A pontyszeleteket megsózzuk, és alaposan bedörzsöljük citromborssal.

2.A petrezselymet és a kaprot apróra vágjuk, és a zsemlemorzsához keverjük.

3.A szeleteket a szokásos módon bundázzuk, először lisztbe, majd tojásba, végül a zöldfűszeres zsemlemorzsába forgatjuk.

4.Bő, forró olajban megsütjük.

 

 

 

 

Tőkehal Receptek

 

Fűszervajas grillezett hal

Hozzávalók / 4 adag

60 dkg tőkehal

1,5 dkg puha vaj/ halfilé

1 evőkanál  friss zöldfűszer/ halfilé (petrezselyem, snidling, tárkony)

só, frissen őrölt bors

1 teáskanál  olívaolaj

Elkészítés:

1.A halat sózzuk, borsot darálunk rá.

2.Egy kisebb sütőlemezt alufóliával kibélelünk, és bekenjük az olajjal, rárakjuk a filéket.

3.A sütőt előmelegítjük grillező fokozaton.

4.A puha vajat elkeverjük a finomra vágott fűszerekkel. 1-1 evőkanállal rakunk a halszeletekre, berakjuk a sütőbe, 4-5 percig grillezzük, majd megfordítjuk, és a másik oldalon is sütjük 4-5 percig.

5.Tálra rakjuk, a fűszeres vajjal meglocsolva tálaljuk.

 

 

 

Sült hal cukkini körettel

Hozzávalók / 4 adag

Halszelethez:

4 szelet halfilé (nálam mirelit tőkehal)

2 evőkanál  vaj

4 gerezd fokhagyma

8 koktélparadicsom

durvára őrölt citrombors

csipet chili vagy őrölt erős paprika

Elkészítés:

1.A halfiléket megtisztítjuk, leöblítjük, ha mirelit, kiolvasztjuk, és papírtörlővel leitatjuk a fölösleges vizet.

2.A szeletek mindkét oldalát megszórjuk  sóval, nagyon kevés chilivel, de annál több citromborssal.

3.Serpenyőben megolvasztjuk a vajat, illatosra pirítjuk a felszeletelt fokhagymát.

4.A  fokhagymákra fektetve 4-4 perc alatt a filék mindkét oldalát pirosra sütjük, úgy hogy közben a félbevágott paradicsomot is hozzáadjuk, hadd piruljon a hallal együtt.

5.Melegen tálaljuk a hideg cukkini salátával és a kesudiós szósszal.

 

 

 

Citromborsos-tejszínes halfilé

Hozzávalók / 4 adag

1 kg tőkehalfilé

1 kávéskanál citrombors

kapor ízlés szerint

só ízlés szerint

1 evőkanál  vaj

5 dl hulala cucina főzőkrém

Elkészítés:

1.Egy tűzálló tálat kikenünk vajjal,  egymás mellé belerakjuk a halszeleteket és megsózzuk őket.

2.A tejszínt kikavarjuk a citromborssal és kaporral, majd a halra öntjük.

3.Előmelegített sütőben 200 fokon megsütjük.

4.Rozmaringos sült burgonyával tálaljuk.

 

 

 

 

Sült Hal Receptek

 

Fehérboros heringfilé zöldségekkel rizzsel

Hozzávalók / 2 adag

17 dkg olajos hal (heringfilé)

10 dkg zöldborsó (fél pohárnyi)

10 dkg zöldbab (fél pohárnyi)

1 közepes db sárgarépa

2 db chili

1 csokor petrezselyem

10 dkg gyors rizs (fél zacskó)

1 db citrom

só ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint

négyszínű bors ízlés szerint

0.5 dl fehérbor

Elkészítés:

1.A zöldborsót, zöldbabot kivesszük a mélyhűtőből. A sárgarépát megpucoljuk, keresztbe és hosszába kettévágjuk.

2.A rizst és a répát sós vízben feltesszük főni.

3.A citromból vágunk 2 szeletet. A kertben szedett petrezselyemből félreteszünk 2 ágat, a többit aprítjuk. A főzővízből 18 perc után kivesszük a rizst, a tűzhelyet elzárjuk, a répát még  kicsit tovább puhítjuk.

4.Egy serpenyőbe beletesszük a heringfilét, sózzuk, borsozzuk, facsarunk rá citromot  Mellérakjuk a borsót, a zöldbabot s a sárgarépát. Néhány percig átsütjük, a halakat, répát megfordítjuk, a zöldségeket megkavarjuk.

5.Tálalunk. A tányérra teszünk két szelet halat, szórunk rá tarka borsot, facsarunk rá citromot, locsolunk rá bort,  teszünk rá egy petrezselyem ágat. Pakolunk mellé zöldborsót és zöldbabot, s rizst. Sózzuk, borsozzuk. A rizsre szórunk aprított petrezselyemzöldet, s vágunk chilipaprikát. Díszítésként teszünk rá egy citromszeletet.

 

 

 

 

Mediterrán sült hal rozmaringos burgonyával

Hozzávalók / 4 adag

Körethez:

70 dkg burgonya

0,5 dl olívaolaj

1 teáskanál  só

0,5 teáskanál  frissen őrölt bors

3 gerezd fokhagyma

2 evőkanál  friss rozmaring

Halhoz:

1 szál póréhagyma

2 gerezd fokhagyma

2 teáskanál  olívaolaj

12 nagy levél bazsalikom

70 dkg tengeri halfilé

2 lucullus paradicsom

1 nagy marék magozott olajbogyó

1 bio citrom

só, frissen őrölt bors

Elkészítés:

1.A sütőt begyújtjuk (200 fokra), egy sütőlemezt kibélelünk sütőpapírral.

2.A burgonyát alaposan megsikáljuk, kb. 2 cm-es kockára vágjuk. Ha vékony héjú, nem is kell megpucolni.

3.A fokhagymát meg a rozmaringot finomra vágjuk, elkeverjük az olajjal, sóval, borssal. Ráöntjük a krumplira, összeforgatjuk.

4.Végül az előkészített sütőlemezre borítjuk, és forró sütőbe tolva pirosra sütjük (kb. 60 perc). Legalább kétszer keverjük meg, hogy egyenletesen piruljon minden oldalról.

5.A halhoz készítsük elő a pórét, vágjuk félbe (csak a fehér részét), szeleteljük fel, és egy nagy tál hideg vízbe szórjuk bele. Hagyjuk állni pár percig, így a szennyeződés leülepedik az edény aljára. Már csak ügyesen ki kell pecázzuk a víz tetejéről. Csepegtessük le.

6.A felhevített olajon pároljuk puhára a pórét meg a finomra vágott fokhagymát, rakjuk félre hűlni.

7.Egy tepsit vajazzunk ki vékonyan, fektessük bele a leöblített és leszárítgatott bazsalikom leveleket. A halfilé a következő sor, amit sózunk, és darálunk rá borsot. Osszuk el a párolt hagymákat rajta, amit paradicsomszeletekkel meg olívabogyó karikákkal fedünk be. Végül a citrom felét hajszálvékonyra felszeletelve rakjuk a tetejére, a másik felének a levét facsarjuk rá. Ismét darálunk rá egy kis borsot.

8.Kicsit feljebb tekerjük a hőmérsékletet a sütőn (220 fokra). Alufóliával lefedve, forró sütőben megsütjük.

 

 

 

 

Lazac Receptek

 

Füstölt édes paprikás lazacfilé spenótágyon

Hozzávalók / 4 adag

A lazachoz

70 dkg lazac (filé)

90 g méz

1 evőkanál  fűszerpaprika (őrölt, füstölt, édes )

0.5 teáskanál citrombors

1 teáskanál  só (tengeri só)

A körethez

400 g spenót (MIRELITE fagyasztott spenótlevél)

30 g vaj

1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

1.A lazacokat mossuk meg, papírtörlővel töröljük szárazra, vágjuk 4-6 szeletre.

2.Egy kis tálban keverjük össze a paprikát, a borsot és a sót.

3.Locsoljuk meg a mézzel a lazacfiléket, és szórjuk meg a fűszerkeverékünkkel.

4.Tegyük hűtőbe, és hagyjuk pácolódni minimum 1 órát.

5.Felforrósított serpenyőben 4-5 perc alatt süssük meg a bőrös oldalát, majd fordítsuk meg, és süssük további 2-3 percig.

6.A vajat egy serpenyőben megolvasztjuk, fokhagymanyomóval a fokhagyma gerezdet préseljük, majd hozzáadjuk a forró vajhoz, beledobjuk a spenótleveleket, és 2-3 perc alatt összefonnyasztjuk.

7. Tálaláskor a spenótlevelekre helyezzük a lacazfilét, és frissen facsart citrom levével meglocsoljuk.

 

 

 

Grillezett lazac édesburgonyával

Hozzávalók / 2 adag

20 dkg lazac

2 db édesburgonya

5 dkg parenyica sajt

10 dkg vaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

0.5 db citrom

Elkészítés:

1.Megpucoljuk az édesburgonyát, és ujjnyi szeletekre vágjuk.

2.Két serpenyőbe elosztjuk a vajat.

3.A parenyicát lereszeljük.

4.Az egyik serpenyőbe tesszük a lazac szeleteket, a másikba az édesburgonya szeleteket.

5.Fűszerezzük, miközben sülnek a lazacok és az édesburgonya.

6.Néhány perc alatt elkészülnek, nem is szabad sokáig sütni.

7.A serpenyőből kivesszük a burgonyaszeleteket, és megszórjuk a reszelt parenyicával. Mellétesszük a lazacot, és kis citromlével meglocsolva azonnal fogyaszthatjuk.

 

 

 

Citromos grillezett lazac cukkinivel

Hozzávalók / 3 adag

50 dkg lazacfilé

40 dkg cukkini

1 nagyobb burgonya

1 tojás

3 evőkanál  liszt

1 kávéskanál  kakukkfű

1 citrom

bors

zöldség grillfűszer

kevés olaj

Elkészítés:

1.A cukkinit megmossuk, megszárítjuk, hosszában felszeleteljük, megspricceljük olajspray-vel, megszórjuk zöldség grillfűszer keverékkel, és kicsit állni hagyjuk.

2.A lazacszeleteket lespricceljük olajjal, sózzuk, borsozzuk, citromot csavarunk rá (esetleg a héjából is reszelhetünk), kicsit állni hagyjuk.

3.A burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, szárazra töröljük, széles lyukú reszelőn lereszeljük, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel ízesítjük, hozzákeverjük a tojást és a lisztet, olajjal megkent grill serpenyőben mindkét oldalát megsütjük.

4.Következhet cukkini, a hal és citromkarikák sütése mindkét oldalon a grill serpenyőben.

 

 

 

 

Halragu Receptek

 

Halpörkölt

Hozzávalók / 5 adag

2 kg tisztított hal, harcsa, esetleg csuka, kecsege, illetve ezek keveréke

3 dl száraz fehérbor

3+5 gerezd fokhagyma

25 dkg füstölt szalonna

tört pirospaprika

bors

babérlevél

Elkészítés:

1.A recept úgy kezdődik: vegyünk 2 kg halpörkölthöz való uszonyost (harcsa, csuka, kecsege), és akkor a halakat bepácoljuk.

2.Ezt követően a halakat fajtánként más-más edényben helyezzük el felszeletelve, illetve felkockázva, 3x3 cm-es darabokra és ahány kg halat tettünk egy edénybe, annyi dl jó minőségű fehérbort adjunk hozzá. Ezt követően ahány kg hal van egy-egy edényben, annyi púpozott evőkanál jó minőségű őrölt paprikát tegyünk rá, valamint mindegyik edényben lévő adaghoz 1-2 babérlevelet, kevés sót, törött borsot és kg-onként 1-2 gerezd zúzott fokhagymát. Jó alaposan keverjük el az edények tartalmát fakanállal. Amennyiben a paprika felszívná a bort, még egy kevés fehérbort  hozzá és meg is van a pác. Ezt követően legalább 1 órát, de jobb, ha 2 órát hagyjuk állni az így összeállt elegyet.

3.Ehhez a mennyiséghez kb. 25 dkg nem túlzottan húsos, de jó füstös szalonnát kell felkockázni és a zsírját kiolvasztani. Amikor a zsír kiolvadt, a szalonna megpirult, akkor a szalonnát lemerjük a zsírról szűrőkanállal, figyelve arra, hogy a szalonna ne égjen oda!

4.Ebben a zsírban pirítsuk meg a hal kg-onként 1 közepes, vagy annál nagyobb fej vöröshagymát. A halpörköltnek nem árt, ha kicsivel több hagymát teszünk hozzá, viszont a túl sok hagyma édeskés ízűvé teszi, ezért óvatosan! (A halpörköltet általában nem bográcsban főzöm, hanem vastag fenekű lábasban.)

5.Ha megpirítottuk a hagymát ráöntjük az előkészített, bepácolt halat, és öntünk rá annyi vizet, hogy a víz nem teljesen lepje el a halat. Lapos fakanállal elkeverjük az edényben lévő elegyet, a megpirított szalonnából visszateszünk fél, maximum egy evőkanálnyit. Forrástól számítva 20, maximum 25 percig főzzük a halat úgy, hogy csendesen rotyogjon, de az edény teljes felületén, az első 5 percben tán fedővel is befedjük.

6.Amennyiben sikerült kapnunk halmájat vagy más belsőséget (haltej), akkor azt a főzés vége előtt 10-15 perccel kell beletenni az edénybe, és a főzés vége előtt 5 perccel szoktam még egy kevés törött borsot rátenni, mivel amit korábban beletettünk, az jórészt elveszítette az illatát.

7.Amennyiben a lé elfőne, kevés vizet öntünk utána, de törekedni kell rá, hogy az elején annyi vizet adjunk hozzá, hogy ne kelljen utána önteni.

8.Főzés közben a halat ne kevergessük, hanem legfeljebb csak az edényt szabad rázogatni.

9.A főzés vége előtt 10 perccel be kell állítani a sómennyiséget, amelyet apránként szabad hozzáadni, és közben kóstolgatni. Vigyázni kell a sóval, mert közben, ahogyan a lé besűrűsödik, úgy könnyen sós lehet a pörkölt, ezért kell óvatosan, apránként hozzáadagolni a sót és közben kóstolgatni.

10.Ha különböző fajtájú halakból főzzük a pörköltet és vegyes halpörköltet szeretnénk készíteni, akkor az előpácolt halakat nem egy időben kell betenni főzni, hanem sorrendben: először a harcsát és a csukát, és ezt követően 3-5 perc múlva a kecsegét, és ha így vegyes halpörköltet főzünk, akkor nem 20, hanem 25-30 percig kell főznünk, de azt javaslom, ha kezdők vagyunk, főzzünk harcsapörköltet kb. 3x3 cm-es kockákra felvágott haldarabokból.

 

 

 

Fűszeres tengeri halragu petrezselymes rizzsel

Hozzávalók / 4 adag

500 g hal (tengeri, friss vagy fagyasztott, filézett)

3 közepes db újhagyma

1 db piros kaliforniai paprika (kisebb )

1 db zöld kaliforniai paprika (kisebb)

2 db paradicsom

3 gerezd fokhagyma

2 db babérlevél

1 dl fehérbor

provence-i fűszerkeverék ízlés szerint

0.5 kávéskanál  cayenne bors

0.25 csokor petrezselyem (apróra vágva)

2 evőkanál  tejföl

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 evőkanál  citromlé (ízlés szerint)

2 evőkanál  olívaolaj

Elkészítés:

1.Az újhagymát felkarikázzuk, a paprikákat és a paradicsomot felkockázzuk.

2.Majd a babérlevéllel, az aprított fokhagymával, a fűszerekkel olívaolajon 5 percig pároljuk, majd felöntjük a borral, és további 10 percig főzzük.

3.A felkockázott halat beletesszük, hozzáadjuk a tejfölt, az aprított petrezselymet, a cayenne borsot, és további 10-15 percig főzzük.

4.Aprított, friss petrezselymes rizzsel tálaljuk.

 

 

 

Harcsapaprikás túrós csuszával

Hozzávalók / 3 adag

 3 evőkanál  kókuszzsír vagy zsiradék

 2 fej vöröshagyma

 1 paradicsom

 1 TV paprika

 1 evőkanál  pirospaprika

 3 babérlevél

 1 kávéskanál  őrölt kömény

 2 szegfűbors

 1 zöldségleves kocka

 1 zöld kaliforniai paprika

 250 g száraz harcsa (magyar, ha lehet, dunai)

Elkészítés:

1.Besózzuk a harcsaszeleteket, félretesszük.

2.A zsiradékon megfuttatjuk a hagymát, beletesszük a paradicsomot és a TV paprikát, kaliforniai paprikát apróra vágva. Megszórjuk pirospaprikával, felengedjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. Tegyük bele a szegfűborsot, köményt, babérlevelet, és a leveskockát, és főzzük az alaplevet 30 percig, majd a babérlevelet kivesszük. (Botmixerrel összetörhetjük az alaplében lévőket.)

3.Most beletesszük a halszeleteket, és összefőzzük az egészet a lében. A liszttel és tejföllel, vízzel habarást készítünk. Majd behabarjuk, kb. 5-8  percig még rotyogtatjuk a paprikást.

4.Amíg megfő a csuszatészta, piríthatunk szalonnát pörcnek.

5.Tálaljuk a csuszánkhoz a finom szaftos harcsapörköltet, és megszórhatjuk pörccel a tetejét.

 

 

 

 

Hal fasírt Receptek

 

Halas fasírt zöldkörettel

Hozzávalók / 4 adag

3 nagy szelet cápaharcsa v. pangazius filé (bármilyen tengeri vagy  édesvízi hal is jó)

kapor

bors

1 tojásfehérje

1 fej vöröshagyma

kevés teljes kiőrlésű zsemlemorzsa vagy sima zsemlemorzsa

zöldségkeverék

vaj

olívaolaj

Elkészítés:

1.A hal húsát megdaráljuk, vagy késsel apróra vágjuk.

2.Sóval, borssal ízesítjük.

3.A hagymát, a kaprot apróra vágjuk és a többi hozzávalóval fasírtszerű tésztát készítünk.

4.Olívaolaj és pici vaj keverékén megsütjük a fasírtokat.

5.Zöldségkeveréket vajon megpárolunk, ezt kínáljuk köretként.

 

 

 

Tonhalpogácsa uborkaöntettel

Hozzávalók / 4 adag

A tonhalpogácsákhoz

30 dkg tonhalkonzerv

75 g zsemlemorzsa

1 db tojás

2 vőkanál  majonéz

4 közepes db újhagyma (vagy egy negyed póréhagyma)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 evőkanál  napraforgó olaj (a sütéshez)

Az uborkaöntethez:

1 közepes db kígyóuborka

125 g joghurt

1 evőkanál  kapor (friss vagy 1 teáskanál  szárított)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Elkészítés:

1.Az uborkát nagylyukú reszelőn lereszeljük, majd 1 evőkanál  sóval összekeverve szűrőben félretesszük 15 percre, hogy a leve lecsöpögjön.

2.Közben a konzervek levét leöntjük, a halat villával szétnyomkodjuk.

3.Összekeverjük a zsemlemorzsával, a tojással, a majonézzel, a felszeletelt hagymával, sóval és borssal.

4.A masszából 2-4 cm átmérőjű pogácsákat formázunk.

5.Az uborkát leöblítjük, a maradék levét kinyomkodjuk.

6.Összekeverjük a joghurttal, sóval, borssal, kaporral ízesítjük, lefedve félretesszük.

7.Kevés olajban a pogácsák mindkét felét 3-4 percig sütjük, majd az öntettel kínáljuk őket.

 

0.044 mp