Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Halból készült finomságok

 

Halételek.

 

Fogas forrázva.

Hozzávalók:

1,80kg fogas, 2dkg só, 20dkg zöldség, 1db babérlevél, 5dkg hagyma, 1/2g bors, 15dkg torma, 1.5 citrom, 1 evőkanál ecet.

Elkészítés:

 

 

A fogast felbontjuk, a belét eltávolítjuk a két filét a gerinccsontról lefejtjük, a bőrét lehúzzuk és megmossuk. A megtisztított fogast feldaraboljuk, besózzuk, a vegyes zöldséget finom metéltre, a hagymát vékony karikákra vágjuk. Egy lábasban vizet forralunk, megsózzuk és beleadjuk a zöldséget, a hagymát, a babérlevelet, a szemes borsot, az ecetet és puhára főzzük. Ha a zöldség megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt fogast letakarjuk és megfőzzük. Tálaláskor a halra rakjuk a zöldségmetéltet, körülrakjuk sós burgonyával és meghintjük a vágott zöldpetrezselyemmel. A citromot karikára vágjuk, reszelt tormahalmokat helyezünk rá és ezzel díszítjük, illetve körítjük a halas tálat.

 

 

Fogas monlárné módra.

Hozzávalók:

1,80kg fogas, 2dkg só, 1.5 dkg liszt, 10dkg zsír, 15dkg vaj, 1g törött bors, 2.5 citrom, 1csg zöldpetrezselyem.

Elkészítés:

Ugyanúgy készítjük el, mint a forrázott fogast. A két filét besózzuk, törött borssal meghintjük, lisztbe meghempergetjük és serpenyőben forró zsírban mindkét oldalát szép pirosra sütjük. A megsült halat citromszeletekkel díszített tálra helyezzük, citromlével meglocsoljuk, apróra vágott zöldpetrezselyemmel meghintjük és jó melegen tartjuk. A serpenyőben megforrósított és habzó, barnás vajat a halra öntve tálaljuk. Sós burgonyát adunk hozzá.

 

 

Fogas jóasszony módra.

Hozzávalók:

80dkg fogas színhús, 2dkg só, 2,5dkg hagyma, 1,5g törött bors, 5dkg liszt, 1,5dl fehérbor, 20dkg gomba, 1dl tejszín, 10dkg vaj 1/2 csg zöldpetrezselyem.

Elkészítés:

1db kb. 1,60kg.os fogast felbontunk, a belét eltávolítjuk, a fejét levágjuk és a gerinccsontról lefejtjük a két filét. Késsel lehúzzuk a bőrét, a húst megmossuk és tíz szeletre vágjuk. A besózott fogasszeleteket kivajazott edénybe helyezzük, ráöntjük a fehérbort és ugyanannyi, halfejből és csontból készült hallevet. Meghintjük szeletekre vágott gombával, finomra vágott hagymával, zöldpetrezselyemmel és törött borssal. Vajjal bekent papírral befedjük a halat, felforraljuk és  sütőben megpároljuk. Párolás után a levét egy gyorsforralóban tejszínnel kissé beforraljuk, egy kis darab vajat liszttel összekeverünk, habverővel a gombás léhez keverjük, rövid forralás után félrehúzzuk a tűzről és a megmaradt vajat hozzákeverjük. A fogasfiléket tálra helyezzük, a mártást ráöntjük és vajas burgonyával tálaljuk.

 

 

Kecsege kárpáti módra.

Hozzávalók:

1,25dkg kecsege, 20db rák, 3dkg só, 1/2g törött bors, 10dkg vaj, 4dkg liszt, 2dl tejszín, 3dl leves, 15dkg gomba, 2,5dkg rákvaj,1/2dkg köménymag, 1/2csg kapor.

Elkészítés:

A kecsegét felbontjuk, a belét eltávolítjuk és a hátában lévő porcogót (gerinchúr) kihúzzuk. Forró vízbe mártjuk, a bőrét késsel leszedjük , megmossuk és besózzuk. Egy vajjal kikent tepsibe helyezzük és gyakori öntözéssel a sütőben megpároljuk. A rákokat sós, köménymagos vízben megfőzzük és az ollók és farkok húsát kifejtjük. A gombát vékony szeletekre vágjuk és vajban megpirítjuk 5dkg vajból világos rántást készítünk, feleresztjük a meleg levessel és tejszínnel, majd jól felforraljuk. Sóval, borssal és finomra vágott kaporral ízesítjük. Beletesszük a rákok húsát, a gombát és ha a mártás sűrű volna, kevés tejszínnel vagy levessel hígítjuk, ráöntjük a megsült kecsegére és együtt forraljuk fel. Tálalásnál olvasztott rákvajjal meglocsoljuk és vajas burgonyával körítjük.

0.033 mp