Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Hájas Tésztából Készült Sütemények

 

 

Hájas Tésztából Készült Sütemények

 

 

Diós-mákos szélforgók

Hozzávalók / 4 adag

1 adag hájas tészta (Edit szakácsunk disznótoros hájas tésztája) vagy 1 cs leveles tészta

25 dkg dió

25 dkg mák

tej

cukor

1 tojássárgája

porcukor

Elkészítés:

1.Kinyújtjuk a leveles tésztát téglalap alakúra. 8×8 cm-es kockákra vágjuk.

2.A diót a cukorral és a tejjel összekeverjük, a mákkal ugyanígy járunk el.

3.A kockák 4 csücskét bevágjuk, a közepére tölteléket teszünk és a csücsköket ráhajtjuk, majd egy kicsit megnyomkodjuk, hogy sütés közben ne nyíljanak szét.

4.Megkenjük felvert tojássárgájával.

5.Forró sütőben megsütjük.

 

 

Hájas kifli

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

100 dkg liszt

30 dkg sertésháj

5 dkg élesztő

2 evőkanál  cukor

1 kávéskanál  só

1 dl napraforgó olaj

3.5 dl tej

1 db tojás

A töltelékhez:

20 dkg sárgabaracklekvár (házi)

A tetejére:

1 db tojássárgája

1 evőkanál  porcukor

Elkészítés:

1.Az élesztőt felfuttatjuk a cukorral elkevert langyos tejben.

2.A liszthez hozzáadjuk a tojást, olajat, sót, majd a tejes keveréket és jól összedolgozzuk. Szükség szerint tejjel lágyítjuk vagy liszttel keményítjük a tésztát.

3.Kis pihentetés után 1cm vastagra nyújtuk a tésztát és megkenjük az előre ledarált háj felével-egyenletesen hogy mindenhova jusson, majd kettőbe hajtjuk a tésztát.

4.10 perc elteltével megismételjük ezt a maradék hájjal.

5.További 10 perc múlva pedig már háj nélkül. Minél többször hajtogatjuk,annál rétegesebb lesz. (Ez türelem kérdése, én háromszor szoktam.)

6.Kinyújtjuk, majd háromszög formákat vágunk belőle, megtöltjük házi baracklekvárral és kifliket sodrunk.

7.Tojássárgájával megkenjük a tetejüket és előmelegített sütőben15-20 perc alatt készre sütjük.

 

 

Hájas tészta gesztenyével töltve

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

50 dkg libaháj

75 dkg liszt

2 db tojás

5 dkg cukor

3 dkg élesztő

1 dl tejföl

1 evőkanál  só (csapott)

1 evőkanál  rum

1 evőkanál  fehérborecet

A töltelékhez:

25 dkg gesztenye (mirelit)

10 dkg vaj

10 dkg cukor

1 evőkanál  rum

Elkészítés:

A tészta elkészítése:

1.A hájat deszkán, késsel elkaparjuk, egyszer oda, egyszer vissza, közben a hártyákat kiszedjük.

2.25 dkg liszttel összegyúrjuk.

3.A maradék lisztet az élesztővel elmorzsoljuk, hozzáadjuk a cukrot és a sót, tovább morzsoljuk.

4.A cukros, sós lisztből kráter képezünk, beleütjük a tojásokat, összedolgozzuk.

5.Megint kráter képezünk, hozzáadjuk a rumot, az ecetet és a tejfölt, összedolgozzuk.

6.Hozzávesszük a lisztes hájat, összedolgozzuk. Kevés vízzel állítjuk be a tészta állagát.

7.2 órán át hideg helyen pihentetjük.

8.Pihentetés után fél cm vastagra, négyszögletesre nyújtjuk a tésztát.

9.10 x 10 cm-es lapokat vágunk. A lapok közepére kisebb diónyi halmokat teszünk a töltelékből.

10.Átlósan összehajtjuk, a széleket tenyéréllel lenyomkodjuk.

11.Szorosan rakhatjuk egymás mellé a tepsiben, tetejüket felvert tojással megkenjük.

12.Középerős lángon megsütjük.

A töltelék elkészítése:

1.A gesztenyét a vajjal elmorzsoljuk.

2.A cukrot hozzáadva összegyúrjuk.

3.Végül a rumot is hozzáadjuk, összegyúrjuk.

4.Megkóstoljuk, és ha nem elég cukros, vagy nem elég rumos, javítunk rajta.

 

 

Kelt hájas egyszerűen

Hozzávalók / 4 adag

25 dkg hártyázott, átdarált sertésháj

65 dkg liszt

1 tojás

2 teáskanál  só

1 evőkanál  cukor

2,5-3 dl tej

3 dkg élesztő

szilva- vagy baracklekvár

porcukor a szóráshoz

Ekészítés:

1.A sót és a cukrot elkeverjük a lisztben, majd belemorzsoljuk a hájat.

2.Az élesztőt felfuttatjuk a tejben. A tojással, valamint annyi tejjel, hogy könnyen tudjunk gyúrni, tésztát készítünk. Túl lágy se legyen!

3.A tésztát langyos helyen megkelesztjük, majd kb. fél centi vastagságúra kisodorjuk, és négyszögeket vagy téglalapokat vágunk belőle. Közepükre lekvárt rakunk, és sarkosan vagy simán félbehajtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

4.Előmelegített sütőben 200 °c-on aranyszínűre sütjük, majd megforgatjuk  vaníliáscukorral ízesített porcukorban.

 

 

Szilvalekváros hájas tészta

Hozzávalók / 4 adag

25 dkg zsír (háj)

40 dkg liszt (finom)

1 db tojás

0.5 dl fehérbor

só ízlés szerint

10 dkg szilvalekvár

1 evőkanál  porcukor

Elkészítés:

1.A hájat megtisztítjuk hártyáitól, majd lekaparjuk vagy ledaráljuk, hűtőbe tesszük.

2.A lisztből, a tojásból, a sóból és a fehérborból rétestészta keménységű tésztát gyúrunk.

3.Lisztezett felületen vékonyan kinyújtjuk, és késsel rásimítjuk a hájat. A megkent tésztát feltekerjük, nyújtófával kissé szétnyomkodjuk, az így kapott hosszúkás tészta két szélét középre, majd félbe hajtjuk. Hűvös helyen 30 percet pihentetjük.

4.Majd ismét nyújtófával lelapítjuk a tésztát, három rétegűre hajtjuk és ismét hűvös helyen 30 percig pihentetjük, majd újabb nyújtás, hajtogatás és pihentetés következik.

5.Ezt követően fél cm vastagra kinyújtjuk, és 4 x 7 cm nagyságú négyzetekre vágjuk. Mindegyik tésztadarabra diónyi szilvalekvárt rakunk, félbehajtjuk.

6.30 percet hűvös helyen pihentetjük, majd előmelegített sütőben készre sütjük.

7.Még melegen porcukorba forgatjuk. Langyosan kínáljuk.

 

 

Sajtos rudak hájas tésztából

Hozzávalók / 6 adag

40 dkg liszt

20 kg sertésháj

2 db tojássárgája

0.5 teáskanál cukor

2 teáskanál  só

1 evőkanál  ecet

1 dl víz

15 dkg sajt (reszelt)

Elkészítés:

1.A hájat lehártyázzuk és ledaráljuk, hozzáadjuk az ecetet és a robotgép dagasztó karjával jól kidolgozzuk.

2.Ezután 15 dkg liszttel simára gyúrjuk, kinyújtjuk és hideg helyre tesszük.

3.25 dkg lisztet, sóval, cukorral, tojás sárgájával és a vízzel összedolgozzuk úgy, hogy rétestészta keménységű legyen.

4.20 percig pihentetjük.

5.Majd kinyújtjuk és belecsomagoljuk a hájat, ismét kinyújtjuk, hajtogatjuk és pihentetjük 20 percet.

6.A nyújtást, hajtogatást és pihentetést még kétszer megismételjük.

7.Ezután ismét kinyújtjuk kb. 3-4 mm vastagságúra, megkenjük enyhén felvert tojás fehérjével, megszórjuk a reszelt sajttal és derelyevágóval felszeleteljük.

8.15 percig hagyjuk pihenni, majd előmelegített sütőben 200°-on kb. 25 percig sütjük.

 

 

Hájas rétes

Hozzávalók

Tészta :

45 dkg liszt

2 tojássárgája

pici só

5 dkg cukor

langyos víz

Kenéshez :

25 dkg liszt

50 dkg darált sertésháj

3 evőkanál 10 %-os ecet

Tölteléknek:

dió

mák

alma

meggy

szilvalekvár

túró

Elkészítés:

A tészta hozzávalóiból langyos vízzel jó rugalmas rétestésztát gyúrok. Legalább 1 órát pihentetem hideg helyen, de lehet egy éjszakát is. A kenéshez valókat jól összekeverem, vagy a dagasztó lapáttal géppel, vagy csak úgy kézzel dolgozom össze. Ezután jó vékonyra elnyújtom a tésztát és a háj 1/4-ével megkenem. Ezután a tésztát hajtogatom. Először én jobbról hajtom be a harmadát, majd rá balról a harmadát, ezután lentről a harmadot, majd alulról a harmadot hajtom fel. Ezt még háromszor megismétlem, de a tésztát nem kell közben pihentetni, lehet folyamatosan kenni, hajtogatni. Egyre nehezebb lesz nyújtani, de a végén is igyekszem minél vékonyabbra kinyújtani. Ha kész, keresztben elkezdem ráhalmozni tepsi méretben a tölteléket, és kétszer áttekerve a tésztát elvágom, majd a sütőlapra helyezem. Folytatom, amíg el nem fogy a tészta.

 

 

Hájas pogácsa

Hozzávalók

A hájtéglához:

20 dkg sertésháj

10 dkg búzaliszt (BL55)

A tésztához:

50 dkg búzaliszt (BL55)

10 dkg sertésháj

2 bő evőkanál tejföl (20%-os)

1 db tojás (nagyobb, "L"-es méretű)

2 dkg élesztő (friss)

2 csapott teáskanál só

1 csapott teáskanál kristálycukor

1 csapott teáskanál ételecet (10%-os)

1.5 dl tej (2,8%-os)

Elkészítés:

1A megtisztított, ledarált 20 dkg hájat 10 dkg liszttel összegyúrjuk. Téglalap alakúra formázzuk.

Az élesztőt a cukorral a tejben felfutatjuk.

többi hozzávalót beletesszük  egy edénybe és összegyúrjuk a felfuttatott élesztővel és annyi vízzel, hogy jól nyújtható tésztát kapjunk.

Kinyújtjuk  a tésztát,és  a közepére tesszük a hájat és becsomagoljuk.

Kinyújtjuk  a tésztát és képzeletben 3 részre osztjuk. Először jobbról hajtjuk  a közepe felé, majd balról. Ez a szimpla hajtás. Elfordítjuk  180 fokkal és 15 percig pihentetjük.

Kinyújtjuk  a tésztát és képzeletben 4 felé osztjuk. Jobbról és balról is behajtjuk a közepe felé, majd a közepénél egymásra hajtjuk. Ez a dupla hajtás. Elfordítom 180 fokkal és 15 percig  ismét pihentetjük.

Még egyszer megismételjük  mindkét hajtogatást. Így lesz szép leveles a tészta.

Ha megvagyunk mind a 4 hajtogatással kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk a tésztát és késsel becsíkozzuk, majd 4,5 cm-es pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

Tepsibe tesszük a , tetejét megkenjük  tojással. Óvatosan, hogy az oldalára ne folyjon, mert akkor nem tud olyan szépen megemelkedni a pogácsa.

Előmelegített sütőben (kb. 220C-on) szép pirosra sütjük.

 

 

0.031 mp