Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Gyümölcsös Sütemények

Gyümölcskocka

Hozzávalók 4 főre

Tésztához:

4 tojás

16,5 dkg cukor

16,5 dkg liszt

2-3 evőkanál  kakaópor

fél csomag  sütőpor

6 evőkanál  meleg víz

Krémhez:

1/2 l tej

1 csomag  vaníliás pudingpor

5 evőkanál k cukor

fél l tejszín

fél csomag  zselatin

ízlés szerint gyümölcs

2 csomag  gyümölcskocsonya

Elkészítés:

1.Elkészítjük a pudingot a fél liter tejből és 5 evőkanál cukorból, félre tesszük.

2.Elkészítjük a tésztát: 4 tojásfehérjéből habot készítünk, félre tesszük. 4 tojássárgáját, 16,5 dkg cukrot és a meleg vizet habosra keverjük.

3.Beletesszük a lisztet, amibe előzőleg elkevertük a kakaóport és sütőport, majd óvatosan hozzákeverjük a habot.

4.Tepsibe öntjük, és megsütjük (magas falú tepsit használjunk!).

5.Felverjük a tejszínt habnak, hozzáadjuk a pudingot és a fél csomag  zselatint, amit fél deci vízben elkevertünk, langyosítottunk.

6.A kihűlt tésztát visszatesszük a tepsibe, amibe sütöttük, majd ráöntjük a krémet, és egy órára hűtőbe tesszük.

7.A krémet megrakjuk ízlés szerinti gyümölccsel.

8.Elkészítjük a gyümölcskocsonyát, majd a gyümölcsre öntjük, és hűtőbe rakjuk. Ha megszilárdult, jól lehűlt a sütink, szeleteljük.

 

Tavaszi gyümölcsszelet

Hozzávalók 12 főre

Tésztához:

1 vaníliás cukor

150 g cukor

175 g vaj

4 tojás

250 g liszt

1 fél citrom héja

1 dl tej

1 fél sütőpor

Túrókrémhez:

500 g túró

500 g ricotta

1 tejföl

3 dl habtejszín

1 citrom leve és fél citrom héja

ízlés szerint édesítőszer vagy 180 g cukor

2 vaníliás cukor

Gyümölcsréteghez:

közepes őszibarack konzerv kb. 300 g

300 g eper

300 g szőlő

2 kivi

10-15 szem málna

Tortazseléhez:

a barack konzerv leve kb. 1,5 dl kiegészítve 3,5 dl vízzel

2 csomag  tortazselé por

4 evőkanál  cukor

Elkészítés:

1.Gyümölcsöket mossuk meg, daraboljuk.

2.A barackot csepegtessük le, levét fogjuk fel egy edényben, mert később ezzel fogjuk felfőzni a tortazselét.

3.A tészta összetevőiből egyszerű kavart tésztát készítünk. A vajat cukorral, vaníliával habosra keverjük, a tojásokat egyenként hozzáadjuk, a tejet is, és végül a sütőporral elkevert lisztet.

4.A tésztát egyenletesen, sütőpapírral kibélelt tepsibe kenjük, előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Légkeveréssel 150 fokon, normál sütőben 180 fokon. Hagyjuk kihűlni.

5.Közben készíthetjük a túrókrémet: A zselatint 120 ml vízzel keverjük el, hagyjuk megduzzadni.

6.A tejszínt verjük habbá, tegyük hűtőbe.

7.A túrót, ricottát, tejfölt, cukrokat vagy édesítőt, citromot keverjük ki jó krémesre.

8.Ha megduzzadt a zselatin, langyosítsuk meg, tegyünk a túrókrémből kanalanként adagolva 2-3 evőkanálnyit hozzá, keverjük csomómentesre, majd így adjuk a fellazított zselatint a túrókrémhez. Végül gyorsan, de hogy mégse törjön, adjuk a tejszínhabot is a krémhez.

9.Osszuk el egyenletesen a túrókrémet a kihűlt tésztán, rátekerjük rá a gyümölcsöket.

10.A tortazselét a cukorral és kevés vízzel keverjük csomómentesre, majd öntsük fel a barack levével, és még kb. 3 dl vízzel. Főzzük fel, majd öntsük a süti gyümölcsrétegére.

 

 Feketeerdő szelet

Hozzávalók 6 főre

A tésztához:

4 db tojás (kettéválasztva)

4 púpozott evőkanál  porcukor

2 púpozott evőkanál  liszt

1 tasak csokoládés pudingpor

1 teáskanál sütőpor

A krémhez:

350 g meggybefőtt (1 üveg)

3 dl víz

2 tasak vaníliás pudingpor

10 dkg cukor

1 csomag vaníliás cukor

4 dl habtejszín

Elkészítés:

1.A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét felverjük a porcukorral, belekeverjük a tojássárgáját, majd a sütőporral és pudingporral elkevert lisztet is.

2.Sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük (közepes méretű tepsi), 180 fokon kb. 20-25 perc alatt megsütjük.

3.A meggyet lecsepegtetjük, a levét annyi vízzel egészítjük ki, hogy 6 dl legyen. Hozzáadjuk a 2 csomag  vaníliás pudingport, a cukrot és a vaníliás cukrot, sűrűre főzzük. Ha kész, belekeverjük a meggyet.

4.Ha minden kihűlt, a tésztára rákenjük a meggyes krémet, majd a felvert habtejszínt (ebbe is szoktam vaníliás cukrot tenni), és csoki reszeléket szórunk rá.

 

Szilvás-körtés süti

Hozzávalók 10 főre

A piskótához:

7 db tojás

7 csapott evőkanál  cukor

7 púpozott evőkanál  liszt

0,5 csomag sütőpor

0,5 dl víz (langyos víz, ebben oldjuk fel a sütőport)

A töltelékhez:

50 dkg szilva (magozva)

4 közepes db körte (hámozva, reszelve)

10 dkg instant kakaópor

30 ml csokoládé aroma

15 dkg kekszmorzsa

A tepsi kenéséhez:

0,5 dl napraforgó olaj

A szóráshoz:

5 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

A tepsi kibéleléséhez:

1 csomag réteslap

Elkészítés:

1.Először a szilvát megmossuk, kimagozzuk, félretesszük, majd a körtéket meghámozzuk, és almareszelőn lereszeljük.

2.Egy mélyebb műanyag tálba tesszük, a szilvát hosszában negyedeljük el, hozzáadjuk a reszelt körtéhez.

3.Azután az instant kakaóport és a csoki aromát is hozzáadjuk, majd jól összekeverjük, és végül még a darált keksszel is jól eldolgozzuk.

4.Majd félretesszük 1 órát pihentetni.

5.A piskótához a tojásokat egy magas falú edénybe felütjük, majd a cukrot hozzáadjuk, és fehéredésig géppel kikeverjük. Azután hozzáadjuk a lisztet, majd a fél dl langyos vízben elkevert sütőport is. Óvatosan elkeverjük.

6.Majd a fél dl étolajjal kikent tepsit réteslappal kibéleljük, és a piskótamasszánk 3/4 részét egyenletesen elsimítjuk.

7.A maradék piskótamasszát a töltelékhez adjuk, és jól összekeverjük.

8.A tepsiben lévő piskótánkra egy evőkanál segítségével elsimítjuk.

9.Előmelegített sütőben 200 fokon, egyszeri fordítással 35 perc alatt készre sütjük.

10.Majd kivesszük, és a tepsiben hagyjuk kihűlni. Ha kihűlt, vaníliás porcukorral megszórjuk, és kockára vágva tálaljuk.

 

Gyümölcsös álom

Hozzávalók 10 főre

6 tojás

30 dkg porcukor

6 evőkanál   víz

20 dkg liszt

2 csomag  tejszín ízű pudingpor

1 kocka Rama

20 dkg porcukor

1 csomag  tortazselé

7 dl tej

gyümölcsök vegyesen ( meggy , málna, eper, ...)

Elkészítés:

1.A tojások sárgáját kikeverjük a  30 dkg cukorral és a vízzel, hozzáadjuk a lisztet, és a tojások felvert habját. Ebből piskótát sütünk.

2.Közben a pudingot felfőzzük a 7 dl tejjel. Kihűtjük.

3.A margarint kikeverjük a 20 dkg cukorral, majd elkeverjük a felfőzött pudinggal.

4.A megsült piskótára simítjuk a krémet.

5.Egyenletesem elosztjuk rajta a gyümölcsöt (minél több, annál jobb).

6.Végül az elkészített tortazselével beterítjük az egészet.

7.Jól lehűtjük, és szépen szeleteljük.

 

Habos meggyes lepény

Hozzávalók 10 főre

Tésztához:

400 g liszt

200 g hideg vaj vagy Rama

6 tojás

20 g élesztő

1/2 dl tej

1 kockacukor

csipet só

fél citrom reszelt héja

Töltelékhez:

800 g meggy (befőtt is lehet)

350 g cukor

100 g darált dió  

 Elkészítés:

1.A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót, a citrom héját, a kockacukorral édesített tejben felfuttatott élesztőt, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, folpack-ba csomagoljuk, és fél órára a hűtőszekrénybe tesszük.

2.Ezalatt kimagozzuk és lecsöpögtetjük a meggyet. Kivajazunk, lisztezünk egy közepes nagyságú mélyebb tepsit.

3.A tésztát kb. kisujjnyi vastagságúra kinyújtjuk, belefektetjük a tepsibe és villával sűrűn megszurkáljuk.

4.180 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük és félig, kb. 20 perc alatt megsütjük. Legyen már egy kis színe, mikor kivesszük. Ekkor  kb. 20-25 fokkal vegyük vissza a sütő hőmérsékletét!

5.Ezalatt  kemény habbá verjük a tojások fehérjét, amibe beletettük a cukrot.

6.A még forró tésztára rátesszük a meggyet, megszórjuk a darált dióval, majd végül rásimítjuk a cukros habot.

7.Visszatesszük a sütőbe, és további kb. 25 percig sütjük, amíg a tetején a hab szép rózsaszínű nem lesz.

8.Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd vizes késsel szeleteljük.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.042 mp