Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Gyümölcs Saláták

Gyümölcs Saláták

Gyümölcssaláta karamellás joghurtszósszal

Hozzávalók 4 főre

1 db sárgadinnye

2 db banán

1 fürt szőlő

1 dl passionfruit konzerv

1 db narancs leve

Karamellszószhoz:

2,5 dl sovány natúr joghurt

3 teáskanál barna cukor

1/2 teáskanál  vanília kivonat

Elkészítés:

1.Feldaraboljuk a gyümölcsöket, ahogy szeretjük.

2.Ráöntjük a narancs levét és a passionfruit konzervet.

3.Betesszük a hűtőbe.

4.A joghurtba elkeverjük a vaníliát es a barna cukrot, ezt is behűtjük.

 

Mentás-gyömbéres dinnyekoktél

Hozzávalók 4 főre

kb. 1 kg görögdinnye

diónyi friss gyömbér

1 lime reszelt héja és leve

1 kisebb csokor friss menta

2 evőkanál  méz

4 cl, avagy ízlés szerint :) fehér rum

Elkészítés:

1.A dinnyét vagy kisebb kockákra vágjuk, vagy ha van gömbkanalunk, akkor azzal szép kis golyókat vájunk.

2.A lime héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. Hozzáreszeljük a gyömbért. Beletesszük a mézet és a rumot, elkeverjük.

3.A mentát apróra vágjuk, elkeverjük a dinnyével.

4.Leöntjük az ízes-rumos lével, majd koktélos poharakba tesszük.

5.Legalább 1 órát hűtjük.

 

Különleges gyümölcssaláta

Hozzávalók 2 főre

Sárgabarackos öntet:

5 szem aszalt sárgabarack

1/2-1 kávéskanál  méz (ha lehet nyers, nem hőkezelt)

1/2-1 evőkanál  citromlé

2-3 evőkanál  narancslé

1 csipet vanília

1 csipet citrom reszelt héja (nagyon kicsi csipet)

1 csipet narancs reszelt héja

•2-3 szem só (nagyon kevés)

Eperöntet:

 3-4 db közepes eper

1/2 db dió

1/2-1 kávéskanál  méz

1 mokkáskanál  citromlé

3 evőkanál  narancslé

1 csipet fahéj (nagyon kicsi csipet)

2-3 szem só

 

Gyümölcs:

1 db banán

6 szem eper

1/2-1 alma vagy körte

1-2 db kivi

8 szem málna v. ribizli

idény gyümölcsök vagy éppen, amit szeretünk

Elkészítés

1.Kezdjük a sárgabarack öntettel. Aprítsuk fel az aszalt sárgabarackot, és 15 percig vízben áztatjuk.

2.Amíg áztatjuk a barackokat, aprítsuk fel a gyümölcsöt. Nagyon fontos, hogy vékonyan szeleteljük.

3.Reszeljük le a citrom és a narancs héját.

4.Csavarjunk ki egy citromot és egy narancsot.

5.Szűrjük le a vizet az aszalt sárgabarackról, tegyük a turmixgépbe, és adjuk hozzá a többi hozzávalókat is.

6.Pépesre enyhén folyósra turmixoljuk. Ha nem elég folyékony, tehetünk hozzá egy kevés narancslevet vagy vizet. Az íze nagyon intenzív, így vigyázni kell, nehogy túl citromos legyen.

7.Ha elkészült, öntsük ki egy tartályba. A turmixgépet nem mossuk el, ugyanis az alján maradt szósz az egyik alapanyaga a második szósznak, és így még spórolunk is.

8.Tegyünk 1-2 epret a turmixgépe a jól felaprított dióval plusz méz, citrom, narancslé, stb.

9.Turmixoljuk pépesre, és csak ezután adjuk a többi epret a szószhoz.

10.Pépesre daráljuk, de az sem baj, ha néhány kicsi eperdarabka marad benne, mivel nagyon finomak a lében.

11.Tegyük a gyümölcsöt egy mély tányérba, és öntsünk rá az eperszószból annyit, hogy jól átjárja.

12.Kanállal forgassuk meg a gyümölcsöt a szószban.

13.Tegyük tányérokra a salátát, és öntsük le a maradék eperszósszal és a sárgabarackszósszal.

14.Tehetünk mentaleveleket is a salátába, ha szeretjük.

15.A maradék sárgabarack szósz nagyon finom páclé lehet, ha még marad belőle.:)

 

Nemzeti szín saláta

Hozzávalók 6 főre

0,5 kg eper

1 nagy alma

3 kivi

Elkészítés

1.Megmossuk és megpucoljuk az epret, majd apróra összevágjuk.

2.Meghámozzuk a kivit, és azt is feldaraboljuk.

3.Az almát is meghámozzuk, kimagozzuk, és belevágjuk a többi gyümölcs közé.

 

Vaníliás gyümölcssaláta

Hozzávalók 4 főre

1 citrom kifacsart leve

3 dl víz

fél rúd felhasított vanília vagy vaníliás cukor

cukor ízlés szerint (2-3 ek)

2 narancs

1 alma

1 körte

2-3 kivi

2 banán

4-5 kisméretű mandarin

1 doboz őszibarack befőtt (vagy ananász, esetleg mindkettő)

pár szem szegfűszeg

eEkészítés:

1.Egy nagyobb üvegtálba öntjük a vizet, belekeverjük a citromlét és a cukrot. Beletesszük a vaníliát és a szegfűszeget. Hozzáöntjük a barackkompót levét, így megkapjuk a gyümölcssalátánk levét.

2.A gyümölcsöket megtisztítjuk, tetszőleges formájúra feldaraboljuk, majd óvatosan beleforgatjuk az elkészített lébe. A banánt tegyük bele utoljára, hogy ne törjön meg.

3.Jól behűtve tálaljuk.

 

Télvégi gyümölcssaláta

Hozzávalók 4 főre

3-4 narancs leve

2 db nagyobb alma

2 db banán

barackbefőtt

fagyasztott gyümölcs (ribizli,meggy, stb.)

Elkészítés:

1.Az alma héját levágjuk, kis kockákra vágjuk. Ízlés szerint kicsi cukorral, kevés vízben puhára főzzük.

2.A narancsok levét kicsavarjuk, egy tálba öntjük.

3.Hozzáborítjuk a befőtt levét, a befőttet szintén kis kockákra vágjuk, és belekeverjük (ez esetben sárgabarack, de bármilyen gyümölcs jó).

4.Belekarikázzuk a banánt.

5.Beleszórjuk a fagyasztott gyümölcsöt (nem feltétlenül kell előtte kiolvasztani).

6.Végül ha kihűlt, beleborítjuk az almát levével együtt.

 

Könnyű gyümölcs saláta

Hozzávalók 2 főre

2 db alma

2 db narancs

2 db banán

2 evőkanál  mazsola

0,5 dl narancs- vagy almalé

1/2 mokkáskanál  fahéj

Elkészítés:

1.Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk és felszeleteljük.

2.A narancsokat meghámozzuk és felszeleteljük, vagy cikkekre bontjuk.

3.A banánokat felszeleteljük, a mazsolát megmossuk.

4.Egy nagy tálban az almát meghempergetjük a fahéjban. Hozzáadjuk a narancsot, a banánt, majd a mazsolát és a gyümölcs levet. Jól átkeverjük.

5.Azonnal frissen fogyasztjuk.

 

Őszi gyümölcssaláta

Hozzávalók 2 főre

10 dkg szőlő

2 db körte

1 db citrom leve

3 db kivi

2 evőkanál  méz

1 evőkanál  napraforgó

Elkészítés:

1.A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a kiviket meghámozzuk és felszeleteljük.

2.A körtéket szintén meghámozzuk, kettévágjuk, magházukat kiemeljük,húsukat kockákra vágjuk, és azonnal lecsepegtetjük citromlével.

3.A gyümölcsöket egy nagyobb tálba rakjuk, rácsorgatjuk a mézet, megszórjuk napraforgóval és lazán összekeverjük.

4.Ízlés szerint lehűtve, vagy azonnal fogyasztjuk.

 

Gyümölcssaláta

Hozzávalók 4 főre

2 őszibarack

5 szilva

¼-ed görögdinnye

bármilyen gyümölcs

2-3 cl limoncello (opcionális)

1-2 teáskanál  méz

Elkészítés:

1.A megmosott gyümölcsöket kockára vágjuk és egy nagy tálba helyezzük el.

2. Meglocsoljuk limoncello-val, és ízlés szerint mézzel, majd jól összekeverjük. Tálalás előtt kicsit hűtsük le.

 

Grapefruit - avokádó saláta

Hozzávalók 3 főre

2 nagy grapefruit

1 nagy avokádó

2-3 evőkanál  magozott olajbogyó, szeletelve

Az öntethez:

4 evőkanál  citromlé

2 evőkanál  méz

0,5 teáskanál  só

csipet bors

A tetejére:

szezámmag

Elkészítés:

1.Az öntethez valókat összekeverjük.

2.Az avokádót kettévágjuk, evőkanállal kiemeljük a héjából, felszeleteljük. Beleforgatjuk rögtön az öntetbe, hogy ne színeződjön el.

3.Megpucoljuk a grapefruitokat, és az olajbogyókkal együtt hozzáadjuk az avokádóhoz. A tetejére ízlés szerint szezámmagot szórunk. 

 

Gránátalmás gyümölcssaláta

Hozzávalók 2 főre

1 zöldalma

1 gránátalma

1 narancs

1 teáskanál  fahéj

1 teáskanál  cukor

Elkészítés:

1. Narancsot, gránátalmát megpucoljuk. Utóbbinál óvatosan, mert spriccel. Először félbe szoktam vágni késsel, és úgy már könnyebb, de úgy is spriccel.

2. A gyümölcsöket kockára vágjuk, és összekeverjük.

3. Rászórjuk a cukrot, fahéjat.

4.Hagyjuk állni fél órát, hogy összeérjenek az ízek.

 

Sárgadinnyés kosárkák gyümölccsel töltve

Hozzávalók 4 főre

1 db sárgadinnye

1 db alma

1 db sárgabarack

1 db banán

1 kanál folyékony édesítőszer

kevés zizi(puffasztott rizs)

3 db bármilyen csoki

Elkészítés:

1.A sárgadinnyét formára kivágjuk.

2.Felszeleteljük a banánt, almát, barackot.

3.Beletesszük a sárgadinnyébe, ráöntjük az édesítőszert.

4.Díszítjük csokival, zizivel.(puffasztott rizs)

 

 Gyümölcssaláta tejszínes-joghurtos öntettel

Hozzávalók 4 főre

1 db sárgadinnye

4 db barack

4 db sárgabarack

pár szem valamilyen piros gyümölcs

5 dkg szeletelt mandula

1 kis dobozos krémes joghurt (görög)

1 dl tejszín

1 evőkanál  cukor

1 csomag  vaníliás cukor

Elkészítés:

1.A tejszínt kemény habbá verjük, a joghurtot kikeverjük a kétféle cukorral.

2.A dinnye magházát eltávolítjuk, majd a húsát kockára vágjuk, és a dinnye héjának belső részében szépen elrendezzük.

3.A barackokat megmossuk, feldaraboljuk.

4.Egy serpenyőben a mandulát megpirítjuk.

5.A tejszínhabot a joghurttal óvatosan összeforgatjuk.

6.A gyümölcsöket egy tányéron elrendezzük, majd az öntettel lelocsoljuk, a pirított mandulával megszórjuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.031 mp