Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Grill Ételek

Grill Ételek

Grillezett csirke

Hozzávalók 4 főre

 2 db csirkemell

2 db közepes vöröshagyma

 1 szár újhagyma

 1 dl száraz fehérbor

 1 evőkanál  mustár

 1 csapott evőkanál  paprikakrém

 2 kávéskanál  kakukkfű

 1 kávéskanál  borsikafű

petrezselyemzöld

 8-10 dkg barnarizs

 15 dkg zöldborsó

 1 dl olaj

Elkészítés

 1.Nagyobb darabokra aprítjuk a vöröshagymát, felkarikázzuk az újhagymát. Összekeverjük az olajat, mustárt, bort és a hagymát a fűszerekkel.

 2.Mehet bele a csirke, ezt hagyjuk pácolódni 1-2 napig, időnként átmozgatjuk.

 3.A rizst szokás szerint megcsináljuk a borsóval, a végén szórunk bele egy kis petrezselyemzöldet.

 4.A húst sütés előtt megsózzuk, majd nagyon forró grillserpenyőn megkapatjuk mindegyik felét. Utána pedig alacsony lángon szép lassan, forgatva készre sütjük.

 5.Miután kész a csirke, a pácléhez hozzáadjuk a paprikakrémet és 1 teáskanál  petrezselyemzöldet. A serpenyőben elkezdjük párolni. Ha az olaj kezd elválni a mustáros-hagymás mannától, leöntjük róla, és pár perc párolás után levesszük a tűzről.

Hagymás csirkeflekken csípős brokkolival

Hozzávalók 5 főre

 2 nagy csirkemell filé

 1 tasak flekken fűszerkeverék

 1 csapott kávéskanál  só

 1 mokkáskanál,  7ízű só vagy sós ételízesítő

 1 mokkáskanál  chilipor

 2 evőkanál  mustár

 1 evőkanál  ketchup

 1 dl + 1 evőkanál  olíva- vagy szőlőmagolaj

2-3 gerezd fokhagyma

 500 g gyorsfagyasztott vagy friss brokkoli

3-4 fej salátahagyma (fehér, édes)

Elkészítés

Egy-két nappal korábban:

 1.A csirkemelleket megmossuk, és szeletekre vágjuk.

 2.Az 1 dl olajból, a mustárból , ketchupből, sóból, 1/2 mokkáskanál  chiliből, flekken fűszerből és a frissen zúzott fokhagymából pácot keverünk, és a húst alaposan beleforgatjuk, hogy mindenhol átjárja.

 3.Hűtőbe tesszük letakarva, és hagyjuk összeérni.

A fogyasztás napján:

 1.A brokkolit (én fagyasztottból készítettem) átmossuk, és az evőkanálnyi olajon, pici sóval vagy ételízesítővel,  és 1/2 mokkáskanál  chilivel meghintve megpároljuk. Körülbelül fél óra, nem szabad nagyon elpuhulnia és kifakulnia!

 2.Ha kész a brokkoli, félretesszük.

 3.A hagymákat megpucoljuk, és vékony karikákra vagy fél karikákra vágjuk.

 4.A csirkeszeleteket (tetszés és szükség szerint ahányat frissen akarunk megenni) egy serpenyőben elhelyezzük úgy, hogy alá is szórunk egy kis hagymát, és rá is teszünk.

 5.Nagy lánggal indítva fedő nélkül felforrósítjuk, és mikor már jól serceg, kicsit lejjebb vesszük a lángot, és lefedjük pár percre. Közben lehet átforgatni csipesszel, alányúlni, a hagymát megkeverni.

 6.Mikor már majdnem kész, levesszük a fedőt, és nagy lángon mindkét oldalát megpirítjuk a húsnak a hagymával együtt. Nem baj, ha a hagyma kicsit meg  karamellizálódott ég, attól kap isteni ízt!

 7.Frissen, azonnal tálaljuk a még meleg brokkolival.

Baconbe csomagolt grillezett zöldségek

Hozzávalók 4 főre

 1 cukkini

1 padlizsán

 1 paradicsom

szárított bazsalikom

 bacon

Elkészítés

 1.A zöldségeket meghámozzuk (paradicsomot nem kell), felkarikázzuk, és megszórjuk bazsalikommal.

2.Mindegyiket baconbe tekerjük, nekem egy fél bacon befedett egy szelet zöldséget, igaz, hogy kisebb átmérőjűek voltak, lehet, hogy egy nagyobbhoz, kell egy egész is.

 3. Grillsütő alacsony fokozatán megsütjük.

4.A paradicsomok hamarabb kész lesznek, azokat vegyük ki hamarabb.

Magvas-balzsamos csirkeszárnyak

Hozzávalók 2 főre

 6-8 db csirkeszárny

3 evőkanál  balzsamecet

 2 evőkanál  méz

10 dkg magkeverék (dió, mandula, tökmag, napraforgó)

 2 dkg parmezán

 vaj

 só

 őrölt chili

 párolni való zöldségek tetszés szerint

Elkészítés

 1.A csirkeszárnyakat megtisztítjuk, comb részét leválasztjuk.

 2.A bőrét levágjuk és a húst feltoljuk a csonton.

 3.A balzsamecetet elkeverjük a mézzel és beleforgatjuk az aprított magokat, majd a reszelt parmezánt is hozzáadjuk. Jól összedolgozzuk.

 4.A csirkehúst megsózzuk, olvasztott vajban megforgatjuk, majd a pasztát rányomkodjuk.

 5.Kint a kerti grillrácson, vagy 200 C°-ra előmelegített sütőben (rácson) 20 perc alatt ropogósra sütjük.

 6.Vajban megpároljuk a zöldségeket, és a maradék magkeverékes pasztát hozzákeverjük.

Rózsaborsos csirkemell lilahagyma salátával

Hozzávalók 1 főre

 1 csirkemell

1 marék bazsalikom levél

 fél marék petrezselyem zöldje

 1 fej lilahagyma

 1 citrom leve

 3-5 cl málnaecet

  rózsabors

főzőtejszín

 alaplé

 só

 bors

  trappista sajt ízlés szerint

Elkészítés

 1.A rózsaborsot kicsit összetörjük, hozzáadunk kevés sót, alaplevet, kiforraljuk és hozzáadunk annyi főzőtejszínt, ami besűríti.

 2.Ehhez hozzáadjuk a felvágott bazsalikomot, petrezselymet, hozzáadunk annyi reszelt trappistát, hogy egy sűrű tésztás tölteléket kapjunk.

 3.Ezt a tölteléket óvatosan beletöltjük a kinyitott csirkemellbe, és hústűvel lezárjuk.

 4.Roston kevés olajon jól megsütjük, legyen szép piros a hús felülete, de ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki.

 5.A lilahagymát egészen apró kockára vágjuk, ráöntjük a málnaecetet, citromlevet, és egy kevés porcukrot.

 6.Annyi vízzel húzzuk fel, amennyi még éppen nem lepi el.

 7.A csirkét kettévágva, közé rendezett lilahagyma salátával tálaljuk.

Roston csirke balzsamecetes gombával

Hozzávalók 1 főre

 1 csirkemell

4-5 fej csiperkegomba

 1 gerezd fokhagyma

  balzsamecet

friss petrezselyem zöldje

 só

 bors

 reszelt parmezán sajt

olívaolaj

 chili

Elkészítés

 1.A csirkemellet megtisztítjuk, és jó vékonyra kinyitjuk, sózzuk, enyhén borsozzuk.

 2.Kevés olívaolajon jól átsütjük, de figyeljünk rá, hogy ne száradjon ki.

 3.A gombákat tisztítás után negyedekre vágjuk, olívaolajon serpenyőben megpirítjuk, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadunk kb 3-5 cl balzsamecetet.

 4.Apróra vágjuk a fokhagymát és hozzáadjuk, ízlés szerint adunk hozzá apróra vágott chilit, petrezselyemzölddel megszórjuk.

 5.Parmezán sajttal megszórjuk.

Sült csirke burgonyával és grill zöldségekkel

Hozzávalók 4 főre

 6-8 db csirkecomb

csirke fűszerkeverék (receptje itt)

 5-6 db burgonya

 só

 bors

Zöldségekhez:

 kis cukkini

 1 padlizsán

 1-2 kápia vagy fűszer paprika

1-2 tv paprika

1 fej lilahagyma

Elkészítés

 1.A csirkecombokat befűszerezzük a fűszerkeverékkel, állni hagyjuk.

 2.A megpucolt burgonyákat hullámos pengéjű szeletelővel legyaluljuk. Sózzuk, borsozzuk.

 3.Zsírral kikenünk egy  tepsit, az  egyik felébe pakoljuk, másikba a húsokat. Fóliával letakarjuk, és  előmelegített sütőben 45 percig sütjük 200 fokon. Majd  fólia nélkül még 10 percig.

 4.Közben a grill zöldségeket is megsütjük.

Joghurtban pácolt csirkecomb grillezve

Hozzávalók 4 főre

 4 egész csirkecomb

5 dl joghurt

 2 gerezd fokhagyma

 só

 1 kg darált sertéshús (lapocka, dagadó vegyesen)

 4 gerezd fokhagyma

 1 kávéskanál  őrölt kömény

 őrölt fekete bors (ízlés szerint)

 só (ízlés szerint)

 1 evőkanál  őrölt pirospaprika

Elkészítés

 1.Előző nap: A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, hajlatánál bevágjuk. A joghurtba beletesszük a sót, a zúzott fokhagymát és összekeverjük.

 2.Az ízesített joghurttal leöntjük az egész csirkecombokat, 1 éjszakára hűtőszekrénybe tesszük.

 3.A sertéshúst még kétszer átdaráljuk. Zúzott fokhagymával és a fűszerekkel alaposan kolbászhússá összedolgozzuk, hűtőszekrénybe tesszük.

 4.Sütés előtt 1 órával a húsokat kivesszük a hűtőből. A pácból kiemelt csirkecombokat lecsöpögtetjük, és megtörölgetjük.

 5.A kolbászhúsból vizes kézzel kolbászkákat formázunk, és faszénparázs fölött a csirkecombokkal együtt készre sütjük.

Mustáros csirkecombfilé grillezve

Hozzávalók 4 főre

 12 db csirkecomb felső

grillfűszer

 mustár

 só

 olaj

Elkészítés

 1.A combokat kifilézzük, megmossuk, majd besózzuk. Megszórjuk a grillfűszerrel és bekenjük mindkét oldalát mustárral.

 2.Ezután beletesszük egy mélyebb tálba és nyakon öntjük olajjal. Egy éjszakán, vagy minimum pár órán át pácoljuk a husikat.

 3. Asztali grillen is  meg lehet sütni, de teflonban is nagyon  jó ropogósra  megsü.

 4.Hasábburgonyával vagy zöldsalátával tálaljuk.

 

Göngyölt szűzérme

Hozzávalók 4 főre

 60 dkg sertés szűzpecsenye

só, bors

 4 szép külső kelkáposzta levél

35-40 dkg sütnivaló kolbász

 1 nagy fej hagyma

 vaj vagy olaj

 1 csokor petrezselyem

alufólia, hurkapálca

Elkészítés

 1.A hagymát apróra vágjuk és olajon megdinszteljük, a petrezselymet apróra vágjuk, a kolbászt kifejtjük a bőréből, majd elkeverjük a hagymával és a petrezselyemmel.

 2.A káposztaleveleket megmossuk, kivágjuk a vastag ereit és forrásban lévő, sós vízben blansírozzuk, hideg vízzel leöblítjük, majd lecsöpögtetjük.

 3.A húst megtisztítjuk az inaktól és a hártyáitól, hosszában félig bevágjuk, majd szétnyitjuk, hogy egy nagy vékonyabb szeletet kapjunk, kicsit kikloffoljuk, hogy egyenletes legyen (de csak óvatosan). Sózzuk, borsozzuk.

 4.A kelkáposzta leveleket a húsra terítjük, rákenjük a kolbásztölteléket, majd összecsavarjuk, beolajozott alufóliába csomagoljuk, kb 2 órára mélyhűtőbe tesszük, hogy szebben lehessen vágni.

 5.Ezután 2 cm vastagságúra felszeleteljük, és kettesével hurkapálcikára tűzzük, majd egy kevés, forró olajban mindkét oldalát 4-4 percig sütjük.

 

0.054 mp