Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Görögországi Íz Varázs

 

 

 Új Görög Ételek

 

 

  Krétai Lencseleves

  Hozzávalók:

    500g lencse

    1 fej vöröshagyma

    4-5 gerezd fokhagyma

    3 nagyobb babérlevél

    1 nagy reszelt paradicsom vagy kis doboz sűrített paradicsom

    1 kávés kanál oregánó

    Fél deci olíva olaj

   Elkészítés:

A szétválogatott lencsét főzés előtt nem szükséges beáztatni. A hagymát apróra vágjuk, az kevés olíva olajon megpároljuk. Betesszük a lencsét felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk. A babérlevelet, az oregánót, a paradicsomot és fokhagyma gerezdeket is bele tesszük. A fokhagymát egészben vagy átpasszírozva is beletehetjük. Ha már felforrt a maradék olíva olajat is hozzáadjuk, majd lassú tűzön kb. 45 percig puhára főzzük a lencsét.

A Krétai Lencseleves önmagában is finom, de tálaláskor egy kis ecettel ízesíthetjük.

 

 

 

  Görög citromos csirke pitával

  Hozzávalók:

    3.db fél csirkemell Filé

    2 evőkanál natúr joghurt

    1 evőkanál olívaolaj

    3 evőkanál oregánó

    3 gerezd fokhagyma

    1 citrom

    1 evőkanál olívaolaj

    1 db kaliforniai paprika

    Elkészítés:

Keverjük össze a joghurtot, olíva olajat, oregánót, fokhagymát és a citrom levét. Szeleteljük a csirkemellet nagyon vékony csíkokra és a vékony húsokat helyezzük bele a joghurtos keverékbe. Egy serpenyőbe tegyünk egy evőkanál olívaolajat. Közepes lángon melegedő serpenyőbe tegyük bele a vékony csíkokra szeletelt Kaliforniai paprikát. Főzzük addig amíg majdnem puha nem lesz. Ezután a joghurtos csirkecsíkokat adjuk hozzá és főzzük kb. 7 percig. Máris kész a finomság.

 

 

 

  Pita tészta  recept:

  Hozzávalók:

    2 teáskanál szárított élesztő

    1 teáskanál méz

    1 csésze meleg víz

    3 csésze liszt

    6 evőkanál olívaolaj

    Elkészítés:

Egy nagy tálba, öntsük a meleg vizet és oldjuk fel mézet, majd rászórjuk a szárított élesztőt. Jól keverjük össze. Fedjük le egy nedves ruhával és hagyjuk állni, amíg az élesztő habos nem lesz. (kb. 5perc)

Most adjuk hozzá a lisztet, az olívaolajat és keverjük össze. Gyúrjunk belőle egy szép labdát. Kicsit olajozzuk be a gyúrt labdát és helyezzük egy nagy tálba hogy legyen helye kelni. Ne feledjük letakarni a tálat és jó meleg helyre tenni. Érdemes 30-60 percig hagyni kelni.

Amint megkelt a szép tésztánk egy kilisztezett nyújtódeszkán szép vékonyra nyújtjuk és egy serpenyővel vagy kisebb edénnyel kiszabjuk a pitákat. Egy serpenyőbe teszünk egy csepp olajat és ebben kisütjük a pitákat.

 

 

 

  Pasticio recept

   Hozzávalók:

    kb. 1 kg darált hús

    15 dkg vaj (megolvasztva)

    1 nagyobbacska vörös/lila hagyma apróra vágva

    3-4 gerezd fokhagyma

    3-4 turmixolt paradicsom vagy 200-250 ml paradicsomkonzerv (bár én mindig friss turmixolt paradicsomból csinálom)

    4 db tojás (ebből 2 egész tojás a makarónihoz és két tojás fehérje habosítva a húsos masszához)

    reszelt sajt (ízlés szerinti mennyiségben, én jó sajtosan szeretem így bőven megszoktam szórni sajttal)

    1 kg hosszú, vastag makaróni

    Ízlés szerint fűszerek: 3-4 szegfűbors, 1 fahéjdarab, só, bors (én ebből egy kis őrölt fahéjat, sót és borsot szoktam tenni a húsos masszához)

a besamel krémhez:

    liszt (változó, a nagyobb tepsihez 10 a kisebbhez elég 8 evőkanállal)

    1-1,1 liter tej

    4-5 kanál vaj vagy 1 csésze olívazsír (annyit amennyit a 8-10 kanál liszt felvesz, hogy rántásszerű legyen)

    2 tojássárgája

    1 csésze reszelt sajt

    só, bors, reszelt szerecsendió

    Elkészítés:

    A besamel elkészítése:

Fehér rántást készítünk, a felhevített zsiradékba tesszük a lisztet és világosra pirítjuk sűrű kavarás mellett (pár perc). Hozzáöntjük (sűrű kavarás mellett) a forró tejet lassacskán, sózzuk, borsozzuk, szerecsendiózzuk. Körülbelül 9-10 percig főzzük nagyon lassú tűzön és sűrű kavarás mellett (ha nem kavarjuk hamar odasül) A főzési időnek addig kell tartania amennyi ahhoz szükséges, hogy a krém besűrűsödjön. Levesszük a tűzről, megvárjuk míg langyos lesz majd hozzáadjuk a két tojássárgáját és jól összekeverjük. Végül hozzáadjuk a reszelt sajtot is. Ha esetleg túl sűrűre sikerül (én jártam már így) tejjel lehet hígítani. Ha túl híg addig kell főzni míg besűrűsödik.

Az egész elkészítése:

1. A vörös/lila hagymát apróra vágjuk és megpirítjuk forró olajban. Ráöntjük a darált húst, addig keverjük amíg kifehéredik, ezután ráöntjük a paradicsomlét, fűszerezzük (só, bors és egy kicsi őrölt fahéj), beletesszük az apróra vágott fokhagymát. Lassú tűzön rotyogtatjuk fél órán át, amíg elfő a leve. (Azt mondják a legjobb az ha a darált húst előtte való nap elkészítjük) Miután kihűlt beletesszük két tojásnak a fehérjét habbá verve. Majd elkeverjük.

2. Majdnem készre főzzük a makarónit (8-9 perc elég).

3. Egy olajjal kikent tepsibe beleöntjük a makaróni felét és ráöntünk két felvert tojást, elegyengetjük hogy a tojásos makaróni mindenhova egyformán jusson. Megszórjuk ( én bőven szoktam) reszelt sajttal. Ráöntjük, elegyengetjük rajta a húsos masszát. Ráöntjük a maradék makarónit és elegyengetjük. Ráöntjük a besamel krémet, elegyengetjük és megszórjuk ( én bőven szoktam) reszelt sajttal.

4. 160-180 fokos sütőben addig  sütjük amíg szép piros lesz a teteje és az alja is átsül.

 

 

 

  Rakott padlizsán Muszaka

  Hozzávalók:

  4 padlizsán,

   só,

  olívaolaj a sütéshez,

 10 dkg barnarizs,

 40 dkg paradicsom,

 1 fej vöröshagyma,

 3 evőkanál aprított petrezselyem,

 1/2 dl olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma,

 bors,

   Elkészítés:

A padlizsánokat hosszában vékony csíkokra vágjuk, besózzuk, állni hagyjuk fél órán át, majd lecsöpögtetjük. Egy serpenyőben 10-15 percig pirítjuk olajban a padlizsáncsíkokat, majd kiszedjük és papírtörölközővel leitatjuk. A rizst megmossuk és megfőzzük, leszűrjük, és összekeverjük a hámozott, feldarabolt paradicsommal, finomra vágott hagymával, petrezselyemmel, olívaolajjal, fokhagymával, sózzuk és borsozzuk. Lassú tűzön addig főzzük, míg a leve elpárolog (kb. 10 perc). Levesszük a tűzről, belekeverjük a napraforgómagot, ribizlit és a sajtot, majd félretesszük. A szósz elkészítéséhez a vajat megolvasztjuk, apránként belekeverjük a lisztet, hogy sima masszát kapjunk. Fokozatosan hozzáadjuk a felmelegített tejet, vigyázva, hogy ne c csomósodjon be, és lassan felforraljuk, míg besűrűsödik. Levesszük a tűzről, beletesszük a tojásokat, a sajtot, sózzuk, borsozzuk. A sült padlizsán felét egy tepsi aljára terítjük, egyenletesen elosztjuk rajta a rizses keveréket, majd befedjük a maradék padlizsánnal. Tetejére öntjük a sűrű sajtszószt, majd sütőben 35-40 percig sütjük.

 

 

 

  Gyros Görögország, görög, ételek, Gyros, pitában

  Hozzávalók:

1 kg apró darabokra vágott hús

(általában kecske vagy bárányhúsból készítik)

2 apróra vágott hagyma

2 csésze kemény reszelt sajt 3 tojás 1 csésze olvasztott vaj

só, bors 1 marok apróra vágott petrezselyemzöld

2 evőkanál paradicsompaszta

3 cikk fokhagyma

1 kiskanál zöldmenta 1

1/2 csésze olívaolaj

1/2 kg réteslap (vagy pita)

   Elkészítés:

1. A felhevített olajon megfuttatjuk a hagymát, majd hozzáadjuk a húst. Miután kifehéredett és felitta a levet amit enged, hozzáadunk egy pohár vizet, a petrezselymet, a paradicsompasztát, a fokhagymát, a zöldmentát és addig főzzük lassú tűzön amíg felissza a levét. Sózzuk, borsozzuk.

2. Felverjük a tojásokat, összekeverjük a sajttal és hozzáadjuk a langyossá hűtött húsos masszához, ízesítjük.

3. Egy nagy tepsi alját kivajazzuk, leterítjük az első réteslapot, megkenjük olajjal, lefektetjük a második réteslapot és ezt addig folytatjuk amíg a réteslapok felét ily módon a tepsibe helyezzük. Ezekre jön a húsos massza, majd a maradék réteslapokat ugyanígy egymás között megkenve, a húsra helyezzük.

4. A tetejét megkenhetjük tojás sárga, pici víz, olaj keverékével de lehet egyszerűen csak olajjal megkenni. Bekarcoljuk a szeleteket, anélkül hogy a húsig átvágnánk a réteslapokat, megfröcsköljük vízzel és közepes sütőben, az alsó rácson pirosra sütjük. Mielőtt kivennénk meggyőződjünk róla hogy az alsó lap is pirosra sült (megemeljük egy tálalólapáttal a szélét). Melegen és hidegen is tálalható.

 

 

 

  Csirke szuvlaki - kotopoulo souvlaki

   Hozzávalók:

 1 - 1/2 kg kicsontozott, lebőrözött csirkemell,

 1/2 dl citromlé,

 1/3 dl olívaolaj,

 2 evőkanál oregánó,

 só,

 8-12 kis nyárs

  Elkészítés:

Vágjuk fel a csirkemellet hosszú, 3 cm széles csíkokra és szúrjuk fel a nyársra. Egy lapos serpenyőben (melybe beleférnek a nyársak), keverjük össze az olívaolajat, a citromlevet és az apróra vágott friss oregánót, majd öntsük rá a keveréket a felszúrt csirkemell-csíkokra. Sózzuk ízlés szerint és legalább két órára tegyük hűtőbe, hogy a fűszerek aromája átjárja a húst. Forró grillen vagy öntöttvas-sütőlapon süssük meg, folyamatosan forgatva és páclével locsolgatva. Körülbelül 10 perc alatt elkészül, a nyárssal együtt tálaljuk, forrón. Tipp: A csirkét kis darabokra vágva húzzuk nyársra, majd sütés után húzzuk le róla és pitába töltve tálaljuk kockára vágott paradicsommal, uborkával és hagymával. Tipp: Bármilyen más húsból elkészíthető.

 

 

 

 Hagymás, paradicsomos hússzelet - stifado

  Hozzávalók:

 1 kg borjúlapocka,

 1 hagyma,

 1 - 1/2 dl száraz vörösbor,

 1 -   1 /2 dl olívaolaj,

  4 érett paradicsom,

 1 evőkanál paradicsompüré,

 1 babérlevél,

 só,

1 kg gyöngyhagyma

   Elkészítés:

Pirítsuk meg a borjúlapockát az olívaolajban, adjuk hozzá a hagymát, és mikor üvegesre pirult, öntsük fel a vörösborral. Adjuk hozzá a hámozott, apróra vágott paradicsomot, egy kevés vízben feloldott paradicsompürét, a fűszereket és 1/2 dl forró vizet. Fedjük le és lassú tűzön pároljuk 1-  1  /2 órán keresztül. Adjuk hozzá a gyöngyhagymát (a nagyobbakat vágjuk félbe), és főzzük még egy órát. Tipp: Ízesíthetjük még fokhagymával és rozmaringgal.

 

 

 

  Pörkölt görögösen - taskebap

  Hozzávalók:

  1 kg hús,

 1 fej hagyma,

 1 l paradicsomszósz,

  2 teáskanál cukor,

 olívaolaj,

 só,

 bors,

oregánó

  Elkészítés:

Vágjuk apróra a hagymát és pirítsuk üvegesre az olajon egy lábosban. Adjuk hozzá a kockára vágott húst, és pirítsuk meg minden oldalán. Sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a cukrot, a paradicsomszószt és ugyanannyi vizet. Főzzük addig, míg a hús megpuhul (legalább 1 óra). Rizzsel vagy sültburgonyával kínáljuk.

 

 

 

  Joghurtos, fokhagymás uborkasaláta - tzatziki

  Hozzávalók:

 1 kg uborka,

 1 csokor snidling,

 friss bazsalikom és tárkony,

 4 dl joghurt,

 só,

kevés borecet vagy citromlé

  Elkészítés:

Az uborkát meghámozzuk, legyaluljuk, besózzuk és állni hagyjuk egy órát, majd leszűrjük. Finomra vágjuk a zöldfusereket, belekeverjük a joghurtba, és ha nem elég savanyú, borecettel vagy citromlével ízesítjük. Belekeverjük a leszúrt uborkát, és lehűtve tálaljuk. Tipp: A nálunk kapható joghurt közel sem olyan sűrűségű, mint a görög. Ha a salátát túl hígnak találjuk, bármilyen ízesítés nélküli tejszínes krémsajttal sűríthetjük.

 

 

 

  Görög saláta - horiatiki

  Hozzávalók:

 50 dkg paradicsom,

 50 dkg uborka,

 2 lilahagyma,

 1 kis fej káposzta,

 1 fej saláta,

 2 paprika,

 2 sárgarépa,

 25 dkg feta sajt,

 oregánó,

 só,

 1 citrom leve,

 olívaolaj

  Elkészítés:

Megmossuk a hozzávalókat, csíkokra vágjuk a káposztát és a salátát, felkockázzuk a paradicsomot, az uborkát, és a paprikát, karikára vágjuk a hagymát, lereszeljük a répát. Összekeverjük a feldarabolt zöldségeket, meglocsoljuk a citrom levével és olívaolajjal, ízesítjük sóval, oregánóval és a tetejére szórjuk a feldarabolt feta sajtot.

 

 

 

  Görög alaptészta - phyllo

  Hozzávalók:

 50 dkg liszt,

 1 kávéskanál só,

 4 evőkanál olívaolaj,

 2 tojás,

 1/2 pohár víz

Elkészítés:

A phyllo hajszálvékonyra nyújtott tészta, melyet édes és sós sütemények elkészítéséhez egyaránt használnak. A lisztet deszkára halmozzuk, közepébe mélyedést vájunk és beleütjük a tojásokat, beleöntjük a vizet, az olívaolajt, és tésztává gyúrjuk. Fél órát pihentetjük, kisebb adagokra osztjuk, és hajszálvékony lapokra nyújtjuk. Tipp: A phyllo tészta réteslappal helyettesíthető.

 

 

 

  Fahéjas- mandulás sütemény - baklava

  Hozzávalók:

 másfél adag phyllo,

 50 dkg mandula,

 5 dkg zsemlemorzsa,

 2 evőkanál cukor,

 20 dkg vaj,

 késhegynyi orölt fahéj és szegfűszeg

 Szirup:

 45 dkg cukor,

 4 dl víz,

 1 citrom leve

  Elkészítés:

Hat, olvasztott vajjal külön-külön megkent phyllolapot teszünk egymásra. A darált mandulát összekeverjük a morzsával, cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel és felét a tésztára szórjuk. Ráteszünk két megkent lapot, a töltelék másik felét, végül hat megkent tésztalappal lefedjük. Meglocsoljuk fél pohár vízzel és kis lángon kb. egy órát sütjük. Még melegen ráöntjük a forró szirupot, és csak 3-4 óra múlva fogyasztjuk.

 

 

 

  Görög fánk - loukumades

  Hozzávalók:

 4 dkg vaj,

 1- 1  /2 dl víz,

 fél teáskanál só,

 2 evőkanál cukor,

 fél teáskanál narancshéj,

 12 dkg liszt,

 3 tojás,

 olívaolaj a sütéshez

 Szirup:

 20 dkg cukor,

3 dl víz, 1

evőkanál citromlé,

fahéj

  Elkészítés:

Keverjük össze a vajat, a vizet, sót, cukrot, narancshéjat és forraljuk fel. Keverjük simára a liszttel, melegítsük állandóan keveregetve, míg a tészta el nem válik az edény falától. Vegyük le a tűzről és hűtsük langyosra. Adjuk hozzá a tojásokat és keverjük simára. A kiszaggatott fánkokat bő olajban süsük meg, gyakran forgatva. Szedjük itatóspapírra, majd tegyük tálra. A sziruphoz forraljuk össze a cukrot a vízzel és a citromlével, kb. 10 percig. Az elkészült szirupot öntsük a fánkokra, hintsük meg fahéjjal és melegen tálaljuk.

 

 

 

  Grízes sütemény - halva

  Hozzávalók:

 15 dkg vaj,

 15 dkg dara,

 2 evőkanál píniamag (fenyőmag),

 2 evőkanál mandula,

 40 dkg cukor,

fahéj,

szegfűszeg

  Elkészítés:

Egy mély lábosban felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a darát és kis lángon addig kevergetjük, míg pirulni nem kezd. Hozzáadjuk a píniamagot és a hámozott, durvára vágott mandulát, majd addig keverjük, míg megbarnul. Hozzáadjuk a cukrot, az egész fahéjat, néhány szem szegfűszeget, öntünk rá 4 dl vizet és addig főzzük, míg a dara felszívja a vizet. Levesszük a tűzről, és 15 percig letakarva pihentetjük. Hideg vízzel kiöblített csészékbe, vagy kuglófformába töltjük, mandulával díszítjük és meghintjük fahéjjal. Másnap kiborítjuk a formából.

 

 

 

  Sajtos rétes - tyropita

  Hozzávalók:

 45 dkg feta sajt,

 45 dkg phyllo tészta,

 10 dkg kefalograviera sajt (parmezánnal helyettesíthető),

 1- 1 /2 dl tej,

 4 tojás,

 kapor vagy menta,

 bors

  Elkészítés:

Törjük össze a feta sajtot egy villával, adjuk hozzá a reszelt kefalograviérát, a tejet, az apróra vágott kaprot vagy mentát, a felvert tojásokat és a borsot, és alaposan dolgozzuk össze a tölteléket. Egy nagy méretű tepsit béleljük ki a külön-külön olívaolajjal megkent lapok felével, és öntsük rá a keveréket. Fedjük be a maradék tésztalapokkal és az alsó lapok szélét bevizezve hajtsuk rá a tetejére, hogy a tészta körbevegye a tölteléket. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, és süssük egy órán keresztül. Előételként tálaljuk.

 

 

 

  Spenótrétes - spanakopita

  Hozzávalók:

 1 kg spenót,

 1/2 dl olívaolaj,

 1 csokor finomra vágott újhagyma,

 12 dkg morzsolt zsíros sajt,

 10 dkg gomolyatúró, 3 evőkanál reszelt kefalotiri vagy parmezán sajt,

 2 evőkanál vágott petrezselyem,

 1 teáskanál vágott kapor,

 4 tojás,

 25 dkg phyllo vagy rétestészta,

 olívaolaj, só, bors,

szerecsendió

  Elkészítés:

A megmosott, megszárított spenótot apróra tépkedjük és gőz fölött, lefedve kb. 10 percig pároljuk, majd lecsöpögtetjük és hűlni hagyjuk. Az olívaolajban megpároljuk az újhagymát, hozzáadjuk a spenóthoz a sajtokkal, zöldfűszerekkel és felvert tojásokkal együtt, majd ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, szerecsendióval. Egy közepes méretű kikent tepsit béleljünk ki 5, külön-külön olívaolajjal megkent tésztalappal, és öntsük rá a spenótos tölteléket. Fedjük be a maradék tésztalappal és az alsó lapok szélét bevizezve hajtsuk rá a tetejére, hogy a tészta körbevegye a tölteléket. Kenjük meg a tetejét olívaolajjal, és süssük 45 percen keresztül. Előételként tálaljuk.

 

0.033 mp