Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Görög Ízek

 

Görög Receptek

 

Zsenge Bárány mentamártással

Hozzávalók:

2kg kicsontozott fiatal báránycomb, 2 evőkanál olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál citromlé, 2 evőkanál friss oregano, só, őrölt fekete bors, 1kg krumpli, 2 és fél deci  Mátrás:  2 maréknyi mentalevél, 2 evőkanál őrölt mandula, 2 gerezd fokhagyma, 1dl olívaolaj, 2 evőkanál citromlé, vörös és fehér káposzta.
Elkészítés:

1 Keverjük össze a olajat,  a szétzúzott fokhagymát, az oregánót, a sót és a borsot egy tálban és a báránycombot körös-körül alaposan dörzsöljük be. Csavarjuk fóliába és három órára tegyük hűtőbe.
2 Melegítsük fel a sütőt.
3 A cikkekre vágott krumplit tegyük olajozott tűzálló tálba, szépen rendezzük el, a rozmaringot tegyük a tetejére és öntsük le húslevessel. A báránycombot fektessük a krumpli ágyra és fedő nélkül  süssük legalább egy más fél órán át, amíg szépen megpirul.
4 Ha a bárány megpirult, és megsült, akkor tegyük ki egy tálba, és letakarva hagyjuk egy negyed órát pihenni.
5 A krumplit tegyük vissza a sütőbe és süssük még egy darabig, hogy jól megpuhuljon.
6 Mártás: Mixerrel készítsünk a mentalevélből, mandulából és a fokhagymából sima masszát, és keverjük bele az olajat és a citromlevet. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
7 Tegyük vissza a húst a krumpli tetejére, és kínáljuk mellé a mentamártást. Káposzta saláta jól illik hozzá.

 

 

Muszaka

Hozzávalók, 4 személyre:

2 padlizsán vékonyra karikázva, 45dkg friss sovány darált marhahús, 2 fej vöröshagyma karikázva, 1 teáskanál finomra vágott fokhagyma, 45dkg konzerv paradicsom, 2 evőkanál frissen aprított petrezselyem, só, bors, 2 tojás, 3dl szűrt natúr joghurt, 1 evőkanál frissen reszelt parmezán sajt.
Elkészítés:

1 Egy bevonatos serpenyőben, több adagban, szárazon sütjük a padlizsánt, amíg a szeletek mindkét oldala megpirul. Kivesszük a serpenyőből.
2 A marhahúst serpenyőbe tesszük, ás kevergetve 5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a vöröshagymát a fokhagymát, és 5 percig sütjük, amíg megpirul. Beletesszük a paradicsomot, a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk, felforraljuk, majd kis lángon főzzük 20 percig, illetve amíg a hús megpuhul.
3 Tűzálló tálba egy rétegben letesszük, a padlizsándarabok felét. Rásimítjuk a húsos keveréket, majd befedjük a maradék padlizsánnal.
1padlizsánra öntjük, majd a reszelt sajttal megszórjuk. 180C-ra előmelegített sütőben sütjük, a muszakát 45 percig, illetve amíg aranybarna lesz. Rögtön sütőedényben tálaljuk.

 

 

Görög Kalács

Hozzávalók:

1 formához(kb.20 szelet) 7g szárított élesztő1 teáskanál,+7,5dkg finom kristálycukor 2,5dl,+2 evőkanál tej, 7,5dkg +45dkg finom liszt a deszkához. 15dkg olvasztott vaj, 2 tojás felverve, 2 teáskanál őrölt ánizsmag, ½ teáskanál só.  A kenéshez: zsiradék 1 tojássárgája. A díszítéshez: 1 piros tojás ételfestékkel színezve.

Elkészítés:

Az élesztőt, 1 teáskanál cukrot, és 2,5dl melegített tejet egy nagy edényben összekeverünk, és alaposan összedolgozzuk. Hozzáadunk 7,5deka átszitált lisztet, majd letakarjuk kb. fél órára meleg helyre állítjuk. Fontos, hogy a tészta a duplájára keljen. Hozzákeverjük a vajat, 2 felvert tojást és a többi cukrot, majd lassan a többi átszitált lisztet, az ánizsmagot és a sót. A masszát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, kb. tíz percig dagasztjuk, amíg megfelelő állagú lesz. A tésztát egy nagy kizsírozott edénybe helyezzük, letakarjuk, és meleg helyre állítjuk, amíg a duplájára nem kel.(kb. másfél óra) A tésztát ismét lisztezett deszkára borítjuk, és tovább dagasztjuk. Három részre osztjuk, és mindegyik darabból kb. 40 centi hosszú rudat formálunk. Összefonjuk a három rudat, majd egy kizsírozott tepsin kör alakúra igazítjuk a fonatot. Fontos, hogy a két vége egymásba érjen. A piros tojást a koszorú közepébe nyomjuk. Újból letakarjuk, a konyharuhával és háromnegyed órára meleg helyen még tovább kelesztjük. Ezalatt előmelegítjük a sütőt kb. 200C-ra. A tojássárgáját összekeverjük 2 evőkanál tejjel, és kenőtoll segítségével áthúzzuk vele a tészta tetejét.  A tésztát az előmelegített sütőben tíz percig sütjük, majd a hőt levesszük 180C-ra, és még fél órán át folytatjuk a sütést. Akkor jó a kalács, ha az alsó héját megütögetve kongó hangot ad.

 

 

Pretza-Zakynthosi recept

Hozzávalók:

kb. 30dkg összetört (Juh)feta sajt, ½ vagy kicsivel több csésze joghurt(nem juhtejből) 1 teáskanál friss citromlé, egy csipet frissen őrölt feketebors, 1-2 evőkanál tiszta olívaolaj, több nagy csipet szárított vagy friss kakukkfű.
Elkészítés:

A feta sajtot, a megadott mennyiségű joghurttal keverjük össze. Keverjük bele a kiskanál citromlevet, fűszerezzük  fehér borssal. Öntözzük bőségesen olíva olajjal és egy nagy csipet kakukkfűvel. Tálaljuk kissé megpirított parasztkenyérrel, vagy pitával, paradicsomszeletekkel.

 

 

Görög sajtos pogácsa

Hozzávalók:

40dkg liszt, 25dkg margarin, 2dl tejföl, 1 csapott  kávéskanál sütőpor, liszt a nyújtáshoz. 1 tojás, 5dkg reszelt sajt.
Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk és cipóban egy óra hosszat hideg helyen pihentetjük. Lisztezett deszkán 2cm vastagra nyújtjuk, és kis pogácsákat szaggatunk belőle. Tepsibe tesszük tetejét tojással megkenjük, és megszórjuk a reszelt sajttal. Forró sütőben megsütjük.

 

 

Görög sült zöldségek(Apáca Módra)

Hozzávalók:

cukkíni, hagyma, fokhagyma, póréhagyma, paradicsom, kaliforniai piros paprika, padlizsán, só, bors, oregano, az egészet jól összekeverjük, és egy tűzálló tálba  rétegezve tesszük és forró sütőben megsütjük.

 

 

Baklava

Hozzávalók:

500g rétestészta, ¾ csésze olívaolaj, sótlan vaj, 2 csésze finomra vágott dió, 1 csésze finomra vágott mandula, ¼ csésze cukor, 2 teáskanál őrölt fahéj, 1/8 teáskanál darált szegfűszeg, 2 evőkanál méz.
Elkészítés:

Vegyünk ki egy közepes tepsit és rakjunk az aljára 9 réteslapot. Mindegyiket kenjük meg olvasztott vajjal. Keverjük össze a diót, a mandulát a cukorral és a fűszerekkel és a keverék felét öntsük a rétestésztára. Fedjük be 2 réteslappal ezeket is, végül kenjük meg az olvasztott vajjal, terítsük szét rajta a maradék diós keveréket, végül tegyük a tetejére a maradék réteslapokat szintén vajjal megkenve. Szúrjuk át a felső réteget gyémánt alakban, és hintsük meg vízzel, nehogy a felső réteg összepöndörödjön. Közepesen meleg sütőben süssük 30 percig, majd tegyük melegebb hőfokra a sütőt és itt is süssük 30 percig. Ha a teteje túl gyorsan elkezdene barnulni, fedjük le. Amíg  sül készítsünk szirupot: cukor, víz, szegfűszeg, fahéj, citromlé keverékét főzzük össze. Amikor a cukor elolvad, még 10 percig forraljuk, szűrjük le, majd hűtsük ki. Amikor a sütemény megsült vegyük ki, és még a forró tetejét kenjük meg a hideg sziruppal. Néhány órát hagyjuk állni, mielőtt felvágjuk.

 

 

Tasoula tepsis tésztája

Hozzávalók:

0,5kg kis cső tészta, 15-20dkg lángolt parasztkolbász, 15-20dkg trapista sajt, 30dkg párizsi, 10dkg margarin (darabokra vágva) 1,2l tej, pici só, bors.
Elkészítés:

A kolbászt, párizsit és a sajtot nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Minden hozzávalót egy magas falú tepsibe teszünk, és összekeverjük. A tej jó egyujjnyira fedje el a szárazanyagokat. Alufóliával lefedjük a tepsit és lassú tűzön 30-40 percig sütjük. (Közben egyszer kivesszük és összekeverjük, hogy egyenletes legyen a hozzávalók eloszlása.) A sülési idő végén levesszük a fóliát és 10 percig még visszatesszük, hogy szép aranyszínű legyen a teteje. Ha picit hűl, jobban vágható.
Tippek: Maradék felvágott, sajt is felhasználható. A párizsit lehet krinolinnal, virslivel, olasz felvágottal ízlés szerint helyettesíteni. Só nem sok kell, mert a hozzávalók is kissé sósak. A bors mennyisége ízlés szerint változtatható, valójában keveset kíván meg az étel jellege. A tepsis tészta hidegen igen szép kockára vágható. Mikrohullámú sütőben jól melegíthető. Tegyünk rá pár csepp tejet, hogy ne száradjon ki. Akár 2-3napig is eláll, és finom.

 

 

Briam(Vegyes zöldségek a sütőben)

Hozzávalók:

krumpli, cukkini, padlizsán, 4-5 cikk (gerezd)fokhagyma, 1-2 fej vöröshagyma, petrezselyemzöld, 4-5 túlérett turmixolt paradicsom vagy egy nagy paradicsomkonzerv(400g)
Elkészítés:

1 A zöldségeket vastag szeletekre vágjuk és beletesszük egy tepsibe egyenletesen.
2 A paradicsomlét ráöntjük, sózzuk, borsozzuk, és rátesszük az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, végül hozzáadjuk a petrezselyemzöldet, és egy boros pohár vizet öntünk rá. Leöntjük az egészet bőven olívaolajjal, és jól összekeverjük.
3 Közepesen meleg sütőben addig sütjük, amíg a zöldségek megpuhulnak és az étel zsírjára sül. Feta sajttal és friss kenyérrel tálaljuk.

 

 

Töltött Paradicsom

Hozzávalók, 6 személyre:

12 közepes paradicsom, fél csésze olívaolaj, 1 nagy fej vöröshagyma apróra vágva, 2 csésze földi mogyoró, 1,5 csésze kis szemű rizs, 1,5 csésze forró víz, fél csésze mazsola, 2 evőkanál petrezselyemzöld, 1 evőkanál vágott menta, cukor, só, bors.
Elkészítés:

Vágjuk le a paradicsomok tetejét és tegyük félre. Vegyük ki a belsejüket és az üregeket szórjuk meg egy kevés cukorral. Tegyük a paradicsom belsőket egy serpenyőbe, sóval, borssal, és egy fél teáskanál cukorral pároljuk puhára. Nyomjuk át egy szitán és tegyük félre. Az olaj felén pároljuk üvegesre a hagymát, adjuk hozzá a mogyorót és főzzük további 5 percig. Keverjük hozzá a rizst, a mazsolát, a forró vizet, a petrezselyemzöldet, a mentát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Forraljuk fel, azután fedő alatt kis lángon pároljuk, míg a leve el nem fő (párolog) Töltsük meg a paradicsomokat, azonban vegyük figyelembe, hogy a rizs még dagadni fog. Tegyük vissza a paradicsomokra a tetejüket, és állítsuk őket egy tepsibe. Öntsük rá az átpaszírozott paradicsom belső és az ugyanannyi mennyiségű víz keverékét a tepsibe, és kanalazzuk rá a maradék olajat a paradicsomokra, és fedő nélkül közepesen meleg sütőben 30 percig süssük. Hidegen vagy melegen is fogyasztható.

 

 

Pastítio

Hozzávalók, elkészítés:

darált hús, hagyma, petrezselyem, só, bors, fahéj az egészet olajon lepirítjuk.  A spagttit félkészre főzzük. Besamelt készítünk- só, bors, fahéj bele. Olajozott tepsibe rétegezve tesszük. Tészta- besamel, hús- tészta, besamel. A tetejére reszelt sajtot teszünk. Forró sütőben megsütjük.(kb. 1 órán át)

 

 

Görög Pite

Hozzávalók, elkészítés:

5-6 lap rétes, egyenként  megkenjük, és tepsibe tesszük, és erre öntjük a langyos krémet, majd rá borítjuk a többi megkent rétes lapot. Ha egy kicsit hideg, akkor sziruppal lelocsoljuk.
Krém:

3 tojást felverünk, bele tesszük az 1 pohár(kb.2dl) lisztet, simára keverjük. Először a langyos tejet adagoljuk hozzá, majd , ha egyformán meleg, akkor a lisztes, tojásos masszát öntjük a tejbe. Bele teszünk 1 pohár cukrot, narancshéjat. Állandó keverés közben készre főzzük.
Szirup: 2 pohár víz, 4 pohár cukor, fahéj, citromlé. Felforraljuk, és 10 percig főzzük, utána kihűtjük.

 

 

Görög Narancsos sütemény

Hozzávalók:

1 csésze puha margarin vagy vaj, 1 csésze porcukor, 2 tojássárgája, ½ csésze frissen csavart narancslé, 1 narancs reszelt héja, 2 kiskanál sütőpor, ½ kiskanál szódabikarbóna, kevés vaníliás cukor, vagy vaníliapor, annyi liszt amennyit felvesz (kb.600g)
Elkészítés:

A vajat és a cukrot alaposan összekeverjük. Mikor jól kifehéredik hozzáadjuk a tojássárgáját. A lisztben elkeverjük a sütőport, a szódabikarbónát és felfuttatjuk a narancslében lassanként minden hozzávalót a tálba öntjük. A lisztből annyi kell, hogy jól formázható masszát kapjunk. Miután a massza jól összeáll, különféle formájú süteményeket formázunk belőle, akár pogácsaszaggatóval is dolgozhatunk. Kedvelt formák, a csavartak, ezek apró 7-10cm kis kalácsokra emlékeztetnek, a kerek pogácsaformájúak és hosszúkás kövér téglalap alakúak, melyekre villával mintákat csinálunk. Megszórjuk őket szezámaggal, és közepesen meleg sütőben megsütjük kb. 20 percig, amíg aranysárga lesz.

 

 

Narancsos Kuluri

Hozzávalók:

kb. két tepsihez. 1,5 pohár étolaj, 1 pohár narancslé, 1 narancs reszelt héja, 1 zacskó(12g) sütőpor, 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 pohár cukor, 1kg liszt.

Elkészítés:

 A  hozzávalókat alaposan összedolgozzuk, de úgy, hogy előzőleg a szódabikarbónát a narancslében megpezsgetjük. Tetszőleges alakú formájú sütiket formálunk belőle, és sütőpapírral bélelt vagy kikent tepsiben megsütjük, közepesen meleg sütőben kb. 20 percig. A narancslé és liszt olyan arányban kell,hogy legyen, hogy a kis pogácsák könnyen  formázhatóak legyenek.

 

 

Görög Újévi Vasilopita (kenyér)

Hozzávalók:

30g élesztő, vagy 1 csomag szárított élesztő, ¾ csésze olvasztott vaj, 3 felvert tojás, 1,5 teáskanál reszelt narancshéj, ¾ csésze cukor, 4,5 csésze sima  liszt, negyed teáskanál só, fél teáskanál őrölt fahéj, fél teáskanál őrölt szerecsendió, tojás a mázhoz, fehérített mandula.
Elkészítés:

Az élesztőt összemorzsoljuk negyed csésze tejbe, álladó keveréssel olvasszuk fel. Hozzákeverjük a maradék tejet, a langyos olvasztott vajat, a tojásokat, a citromhéjat és a cukrot. Szitáljuk a lisztet a sót és a fűszereket egy előmelegített tálba és keverjük össze. Öntsük bele az élesztős keveréket és fokozatosan dolgozzuk össze a liszttel, míg az edény falától el nem válik. Kilisztezett deszkán további 10 percig gyúrjuk, míg egyenletes és nyúlós nem lesz. Ezután tegyük a tésztát egy tiszta edénybe, mindkét oldalát kenjük meg olvasztott vajjal és konyharuhával lefedve állítsuk meleg helyre, míg a duplájára nem dagad. Mikor a tészta kétszeresére nőtt, borítsuk egy lisztezett gyúródeszkára, kevés átgyúrás után kör alakú cipót formázunk belőle. Egy nagy méretű sütő rácsra vagy egy 25cm nagy tepsibe tesszük, melyet előre kizsíroztunk vagy kivajaztunk, és ismét meleg helyre állítjuk, amíg kétszeresére nő.(kb.1,5- 2 óra) Megkenjük a jól felvert tojással és a tetején az Új év számát rakjuk ki mandulából. Közepesen meleg sütőben 45 perc alatt arany barnára megsütjük. Ha túl gyorsan barnul, tegyünk a tetejére egy darab viaszos papírt. Ha megsült hagyjuk a rácson kihűlni.

0.037 mp