Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Gluténmentes Ételek

 

 

Gluténmentes Ételek

 

 

     Levesek:

 

  Karfiolkrémleves répával

  Hozzávalók:

  60 dkg karfiol (tisztítva)

  20 dkg sárga répa

  3 dkg vaj

  2 ek Creme fraiche (vagy tejföl)

  1-2 gerezd fokhagyma

     Elkészítés:

A karfiolt megtisztítjuk, rózsáira szedjük, majd a vajon, a szintén tisztított felkockázott répával együtt kicsit megpirítjuk. A pirítás azért fontos az elején, mert így az étel sokkal finomabb ízt fog kapni. Megsózzuk, adjunk hozzá törött fehér borsot és szerecsendiót, valamint az átpasszírozott fokhagymát és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Mikor a hozzávalók megpuhultak, akkor egészen egyszerűen nekimegyünk a levesnek egy botmixerrel, vagy leturmixoljuk. Hozzáadjuk a Creme fraich-t és készen is vagyunk. Ha a leves túl sűrű lenne, akkor adhatunk hozzá még egy kis vizet.

 

 

 

  Magyaros gombaleves

  Hozzávalók:

  80 dkg gomba (40 dkg fehér, 40 dkg barna csiperke)

  6-8 dkg szalonna

  2 közepes fej hagyma

  2 evőkanál  tejföl

 2 evőkanál  friss petrezselyem 

  2 teáskanál  piros paprika

  bors , só (ízlés szerint)

    Elkészítés:

A szalonnát kis kockákra vágjuk és megpirítjuk egy picit, hogy kiengedje a zsírját. Ezután hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és azt is megpirítjuk addig, ameddig egy kicsi színe nem lesz. Elzárjuk alatta a gázt, hozzáadjuk a piros paprikát, összekeverjük, és ezután hozzá adjuk a megtisztított és kockákra vágott gombát is. Miközben a paprikát hozzá adjuk, érdemes lehúzni arra az időre a tűzről az edényt. A gombának a tönkjét is felhasználhatjuk, én leveshez mindig hozzá szoktam adni a tönköt is. Ezután mehet bele a só, bors, és a petrezselyem. Ha nincsen friss petrezselyem, akkor jó a fagyasztott is, ha az sincsen, adjunk hozzá szárítottat. Fedjük le az ételt, és alacsony lángon hagyjuk picit párolódni, hogy a gomba levet engedjen. Kb. 5 perc múlva felöntjük vízzel vagy csont lével, és még olyan 20 percig főzzük. A végén belekeverünk 2 evőkanál  tejfölt, vagy creme fraiche-t.

Ha a levest csont lével engedjük fel, akkor vegyük figyelembe a csont lé sósságát! Ha vízzel engedjük fel, akkor én 3 csapott mokkáskanál  sót bele szoktam tenni, de mindenképpen kóstoljunk, mert van aki sósabban eszik mint például én, és van aki kevésbé.

 

 

 

  Gombás póréhagymaleves baconnal és kaporral – paleo

  Hozzávalók:

  12,5 dkg bacon kockákra vágva

  25 dkg barna csiperke

  kevés friss kapor

  friss petrezselyem, kb. 3x annyi, mint kapor

  1 póréhagyma karikákra vágva

  só, fehér bors, szerecsendió

     Elkészítés:

A szalonnát kevés olívaolajon pirítsuk meg, majd adjuk hozzá a megtisztított és nagyobb darabokra vágott csiperkegombát. Rövid ideig pirítsuk együtt, ezután mehet bele a szintén megtisztított és karikákra vágott póré. Fűszerezzük sóval, fehér borssal, szerecsendióval és öntsük fel annyi húslevessel, amennyi ellepi. Ehhez a leveshez tényleg a legjobb ha húslevest használunk, sokkal jobb íze lesz minta vizet adnánk hozzá. Majd amikor felöntöttük, akkor adjuk hozzá a friss petrezselymet és kaprot. Sem a kaprot, sem a petrezselymet nem kell apróra vágni, maradhatnak nagyobb levelekben, a petrezselymet elég ha lecsipkedjük. Ha nincsen friss, akkor a fagyasztott fűszer is megteszi. Viszonylag rövid ideig főzzük, nem kell hogy a hagyma teljesen megpuhuljon, az a jó ha picit még kemény marad. Kb. 10 perc főzés elég is a levesnek és készen is van.

 

 

 

Főételek, húsételek:

 

 

  Bazsalikomos, sajtos húsgolyó – paleo

  Hozzávalók:

  1/2 kg darált hús

  2 tojás

  5  dkg reszelt sajt (fele parmezán, fele ementáli)

  1 hagyma

  1 gerezd fokhagyma

   só, bors, oregano, bazsalikom, őrölt piros paprika (1-2 tk)

     Elkészítés:

A megadott hozzávalókat egyszerűen összedolgozzuk, de a hagyma legyen finomra vágva. A fűszerezést adagoljuk ízlésünk szerint. Bazsalikomból lehet szárítottat és frisset is használni, a legjobb ha mindkettőből teszünk bele, hogy domináljon az íze. Kis golyókat formálva kisütjük egy serpenyőben. Tálaláskor reszelt parmezánnal megszórjuk.

(A paleo étrendben korlátozott mennyiségben kemény sajtokat lehet használni.)

 

 

 

  Fűszeres sült csirkemell – paleo

  Hozzávalók:

  csirkemell (tetszőleges mennyiség)

  só, bors, zúzott fokhagyma

    Elkészítés:

A hússzeleteket előkészítjük, megmossuk, felvágjuk. Ha hosszában félbe vágunk egy csirkemellet, akkor pont megfelelő vastagságú szeleteket kapunk. Befűszerezzük a húsokat, majd mindkét oldalukat megkenjük mustárral. A legjobb ha pihentetjük 10-15 percig, de azonnal is el lehet kezdeni a sütést. Bordás belsejű grill serpenyőben a legjobb sütni, de ha olyan nincsen, akkor egy sima hagyományos serpenyő is megteszi. Kevés zsiradékon 4-4 percig sütjük oldalanként, közepes lángon.

Köretnek adhatunk mellé bármilyen kedvünk szerint való zöldséget, vagy akár salátát. Én sült répával és cukkínivel tálaltam. A zöldségeket meg lehet szórni sütés közben kevés oregánóval, nagyon jó ízt kapnak tőle.

 

 

 

  Paradicsomban sült fűszeres lazac – paleo

  Hozzávalók:

  50 dkg lazachús (friss vagy fagyasztott )

  1 konzerv paradicsomszósz (darabos, 40 dkg)

  4 tojás

  2 evőkanál  reszelt parmezán

  3 gerezd fokhagyma

  só, fehér bors

  friss vagy fagyasztott kapor

  snidling, bazsalikom

    Elkészítés:

A halat kíméletesen kiolvasztjuk (ha fagyasztottan vettük), a legjobb, ha egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük, és ott szépen lassan kiolvad. A felesleges vizet leitatjuk róla egy papírtörlővel és befűszerezzük sóval, kevés fehér borssal, valamint a zöldfűszerekkel. Meglocsoljuk némi olívaolajjal és 200 fokos légkeverős sütőben sütjük 25 percig. Nézzünk rá sülés közben, mert lehet, hogy elég lesz 20 perc is, ezért ellenőrizzük a színét. Miközben a hal sül, készítsük el a szószt is. A paradicsomban keverjük el a 4 tojást és adjuk hozzá a fűszereket: sót, fehér borsot, zúzott fokhagymát, reszelt parmezánt és adjunk hozzá ugyanúgy mint a halhoz, a zöldfűszerekből is. A fűszerekből ízlésünk szerinti mennyiséget használjunk, én általában találomra fűszerezek úgy, hogy a szemnek is szép legyen. Amikor a halnak már egészen szép színe van, akkor öntsük rá a szószt és süssük további 20 percig a szósszal együtt.

Tálalhatjuk salátával, vagy bármilyen kedvünkre való körettel. 

 

 

 

  Papírban sült csirke – paleo

  Hozzávalók:

  só, bors, pirospaprika

  olívaolaj kb. 0,5-1 dl

  sütőpapír

    Elkészítés:

A csirkét tisztítsuk, mossuk meg, majd sózzuk, borsozzuk. Olívaolajban keverjük el a pirospaprikát, és egy ecsettel kenjük meg a csirkét, a maradék olajat is öntsük rá. Vegyünk egy nagyobb darab sütőpapírt és csomagoljuk bele a csirkét, a papír széleit tűzzük le hústűvel.

A sütőt melegítsük elő 210 fokosra, tegyük be sülni a csirkét, és azonnal vegyük is le 190 fokra. Mérettől függően 1-1,5 óra kell neki. Ha szárny, akkor elég az egy óra, vagy akár 50 perc, alsó combnál ez az idő 1 óra 10 perc, 1 óra 20 perc között van. Egész csirkénél biztosan kell a másfél óra.

Miután kibontottuk a papírt, ha szükséges picit meg lehet grillezni a húst, hogy kicsit barnább legyen.

 

 

 

  Spenótos, sonkás hústekercs – paleo

  Hozzávalók:

  tarja szeletek (1cm vastag kb.)

  friss spenót levelek

  sonka (valamilyen vastagabbra szeletelt, ízletes fajta)

  só, bors, fokhagyma

    Elkészítés:

A húst megmossuk és kiverjük szép vékony szeletekre. Ha szép, egyenletesen leszelt húst kaptunk, akkor nagyon könnyű dolgunk lesz, hamar a megfelelő méretre lehet verni őket. Ezután bedörzsöljük zúzott fokhagymával, megszórjuk sóval, borssal és egy ecsettel vékonyan megkenjük olíva olajjal. Ezután az előkészített hússzeletekre ráfektetünk egy réteg megmosott, lecsöpögtetett spenót levelet, ezután egy réteg sonkát, végül még egy réteg spenótot. Szorosan feltekerjük a húsokat, majd 2-3 fa fogvájóval összetűzzük, rögzítjük őket.

Egy tepsibe öntünk néhány evőkanál olíva olajat, vagy zsírt, adunk hozzá 2 dl vizet, és beletesszük a tekercseket.

Előmelegített sütőben, 200 fokon lefedve sütjük először 40 percig. Ezután fordítunk egyet a tekercseken, és még 20 percig lefedve sütjük-pároljuk. Ezután már csak meg kell pirítani őket. Levesszük a fedőt (vagy alufóliát), és továbbra is 200 fokon, légkeverős fokozaton (ha nincsen, akkor 220 fokon) barnára sütjük a húsokat, közben néhányszor meglocsoljuk őket a tepsi alján levő zsírral.

Tálaljuk fűszervajjal, és finom párolt fokhagymás spenót levelekkel.

 

 

 

  Currys cukkinis csirke – paleo

  Hozzávalók:

   1 db csirkemell

   római kömény

   só, fehérbors, fokhagyma

   ½ padlizsán

   ½ cukkini

   koktél paradicsom 2-3 db

   fél szál újhagyma

   1 db paprika piros húsú

    Elkészítés:

Egy kevés olíva olajon megfuttatjuk a csíkokra vágott csirkemell szeleteket, majd hozzáadjuk a fűszereket is. Kb. 5 perc múlva mehet hozzá a szeletelt zöldség és a paradicsom. A fokhagymát hozzá lehet adni a sütés elején, vagy a végén is. Ha előbb adjuk hozzá, akkor kevésbé lesz intenzív az íze, én éppen ezért később szoktam az ételbe tenni. A paradicsomot nem szükséges felvágni, mehet hozzá egészben is.

Amikor a zöldségek is megpuhultak-megpirultak egy picit, akkor el is zárhatjuk a lángot, és azonnal tálaljuk. A főszereket adagoljuk ízlés szerint, inkább kóstoljunk. Szerintem mind a curry, mind a római kömény kissé szokatlan ízek, de nagyon finomak. Ezért nem árt, ha inkább óvatosan bánunk velük, és kóstolunk.

 

 

 

  Orosz rizseshús

  Hozzávalók:

   12,5  dkg füstölt szalonna

   1/2 kg pulyka hús

   65 dkg gomba

   2 fej hagyma (20 dkg)

   2 csésze rizs

   4 csésze forró víz

   2 gerezd fokhagyma

   majoránna (1-2 csapott tk)

   kurkuma (1/2-1 csapott tk)

   só, bors, fehérbors

    Elkészítés:

A szalonnát csíkokra vágjuk, megpirítjuk. Picit merjünk ki a zsírjából egy tálkába, később szükség lesz rá a rizs pirításához. A pirított szalonna csíkokra rádobjuk a  szintén csíkokra vágott  pulyka húst, szelelt gombát, majd a cikkekre vágott hagymát. Ezeket megpirítjuk, közben hozzáadjuk a majoránnát, sót, borsot, fehér borsot,  zúzott fokhagymát és kis kurkumát a színe miatt. Amikor ezek szép színt öltöttek, akkor az egészet beleöntjük egy tepsibe. Ugyanabban az edényben  amiben a húst pirítottuk, megpirítjuk a rizst is a félre tett szalonnazsíron és megsózzuk. Egy csésze rizsre kb. egy csapott mokkáskanál sót számoljunk.  Mikor a rizs is  megpirult, hozzá öntjük a serpenyőben várakozó összetevőkhöz,  felöntjük a  négy csésze forró vízzel és összekeverjük. A tepsit szorosan lezárjuk alufóliával, majd  40 perc alatt 200 fokos sütőben készre pároljuk. Ha kész, akkor kivesszük a sütőből és 20 percig pihentetjük, csak utána bontjuk ki.

Ehhez a recepthez nyugodtan lehet sokkal több gombát és húst is tenni, ízlés szerint. Ha a gyerekek esetleg ódzkodnak a hagyma látványától, akkor érdemes a hagymát "eldugni" az ételben, azaz rögtön elsőnek a szalonnához adni kis kockákra vágva. Egy csésze 240-250 ml.

 

 

 

  Sült tőkehal zöldségekkel – paleo

  Hozzávalók:

   tőkehalszeletek (vagy bármilyen tengeri nem túl szálkás hal)

   só, fehér bors

   friss vagy fagyasztott bazsalikom

   zúzott fokhagyma

   Elkészítés:

Valószínűleg fagyasztott halat fogunk kapni, így ebben ez esetben kíméletesen olvasszuk ki: egy éjszakára hagyjuk a fagyott halhúst a hűtőben. Öblítsük le a szeleteket, és töröljük majdnem szárazra papírtörlővel. Ennek azért van jelentősége, mert ha vizes a hal, akkor olyannyira fog fröcsögni az olaj a konyhában, hogy egy örökkévalóság lenne összetakarítani utána.

Hevítsünk kevés olíva olajat egy serpenyőben, és tegyük bele a halszeleteket. Én a serpenyőben szoktam a halat ízesíteni, de megtehetjük sütés előtt is a vágódeszkán. Tehát sózzuk, borsozzuk, szórjunk rá bazsalikomot. A fokhagymát a sütés vége felé adjuk a halhoz, mert hamar megég. Nem kell sok sütési időt számolni, mert hamar elkészül, de oldalanként kb. 4-4 percre szükség lesz. Amikor halnak szép aranysárga színe van, akkor levesszük a tűzről. Sült zöldségkörettel tálalhatjuk, vagy bármilyen kedvünkre való salátával.

 

 

 

  Sült szűzérme paprikával – paleo

  Hozzávalók:

   sertés szűzérme

   só, bors, fokhagyma

   kevés vaj a locsoláshoz

    Elkészítés:

A szűzérméket kb. 1,5 centi vastagságú szeletekre vágjuk, sózzuk, borsozzuk, fokhagymázzuk (el is lehet hagyni a fokhagymát), majd forró serpenyőben kevés zsiradékon mindkét oldalát maximum4-4 percig sütjük. Mikor ezzel megvagyunk, akkor kb. 1 ek vajat a serpenyőbe teszünk, és a kisült érméket meglocsolgatjuk vele. Félre tesszük a hússzeleteket olyan 10 perce pihenni, ezután kivesszük a vajas szaftból és félre tesszük őket. A maradék szaftot kevés sóval, borssal és vörösborral mártássá sűrítjük.

Tálalhatjuk sült paprikával, vagy bármilyen kedvünkre való salátával, valamint locsoljuk meg a boros mártással.

 

 

 

  Töltött padlizsán – paleo

  Hozzávalók: (első változat)

   2 nagyobb padlizsán

   40-50 dkg darált marhahús (vagy másmilyen darált hús)

   1 nagy fej hagyma

   1 mokkáskanál  szárított menta

    1 mokkáskanál  római kömény

   15-20 db olíva bogyó

   2 paradicsom felkockázva

   3 gerezd fokhagyma

   só, bors

  Hozzávalók: (második változat)

   2 nagyobb padlizsán

   40-50 dkg darált hús (marha a legjobb, ha nincsen, akkor sertés hús is jó)

   1 nagy fej hagyma

   3 gerezd fokhagyma

  paradicsomlé vagy paradicsom sűrítmény

  só, bors, majoránna

     Elkészítés:

A padlizsánt megmossuk, félbe vágjuk, a közepét kikaparjuk. Én egyszerűen kanállal szoktam. Majd egy serpenyőben lassú tűzön elősütjük a félbevágott darabokat. Kenjük meg olíva olajjal a sütés előtt és néhányszor meg kell forgatni közben. Elősüthetjük sütőben is, 30 percig szintén olíva olajjal megkenve, 200 fokon. Mindkettő működik, bár szerintem serpenyővel hamarabb végzünk.

A finomra vágott hagymát kicsit megpirítjuk, hozzá adjuk a darált húst, fűszereket, olíva bogyót, fokhagymát. Tehetünk bele a padlizsán kikapart húsából is, de azt is vágjuk fel apróra. A végén tesszük bele a paradicsomot, vagy a paradicsomszószt, attól függően melyik változatot választjuk.

A megpuhult padlizsánokat betöltjük a húsos töltelékkel, majd kb. 10 perc alatt 200 fokos sütőben összesütjük. Mielőtt teljesen elkészül, szórhatunk a tetejére reszelt sajtot is, parmezán illik hozzá a legjobban.

Kétféleképpen készítettem el én is, az első változatnál szebb lett a fotó, a másodiknál pedig finomabb az étel.

 

 

 

  Töltött karalábé és paradicsom – paleo

  Hozzávalók:

   4 db karalábé

   1/2 kiló darált hús (tetszőleges húsból)

   3-4 dkg reszelt parmezán sajt

   3-4 gerezd fokhagyma

   só, bors, majoránna

   5 dkg reszelt sajt (bármilyen, ízlés szerint)

    Elkészítés:

A karalábét meghámozzuk, majd az alját laposra vágjuk, hogy meg tudjon állni a talpán. Sós vízben majdnem puhára főzzük, hagyjuk picit kihűlni. A megpuhult karalábénak dinnye vájóval, vagy csak egyszerűen kanállal kivájjuk a belsejét.   Zsíron megpirítjuk a húst, hozzá adjuk a fűszereket, a préselt fokhagymát és a karalábé kivájt belsejének durván az egyharmadát (villával törjük össze), majd az egészet kicsit összepirítjuk, de nem kell túlsütni, mert a sütőben is fog még sülni. Mikor a hús készen van a legvégén adjuk hozzá a parmezán sajtot. Nyugodtan lehet erőteljesebben fűszerezni a tölteléket. Az elkészült töltelékkel betöltjük a kivájt karalábékat és ha még maradna töltelék, akkor kedvünk szerint betölthetünk néhány paradicsomot is. 180 fokos sütőbe toljuk és olyan 15 perc sütés után megszórjuk őket reszelt sajttal. Készre sütjük, sülés közben ellenőrizzük az étel színét. Ha barnásra pirult, akkor készen is van. Tálalhatjuk salátával is, de önmagában is nagyon finom étel.

 

 

 

Köretek, zöldséges ételek:

 

 

  Sült zöldségköret – paleo

  Hozzávalók: (az első változathoz)

   fél padlizsán

   1 cukkini

   1 fej hagyma

   1 fehér paprika (édes)

   1 piros paprika (édes)

   2 kisebb paradicsom

    Elkészítés:

Minden zöldséget megmosunk, a cukkinit meghámozzuk. A padlizsánt nem kell meghámozni. Mindent kockákra vágunk, majd forró serpenyőben nagy lángon megpirítjuk. Sóval ízesítjük. Amikor a zöldségek szép színt kapnak, akkor el lehet zárni a gázt.

 

 

Hozzávalók a második recepthez:

  1 piros kaliforniai paprika

  1 cukkini

  1 padlizsán

  1 újhagyma

  1 paradicsom

A zöldségeket mossuk meg, és vágjuk fel a nekünk tetsző méretekre, de a cukkinit nem kell feltétlenül meghámozni, elég jól megmosni. Érdemes akkorára vágni őket, amekkora ráfér a villára. Én itt kockára vágtam mindent. Forrósítsuk fel a wokot, vagy a serpenyőt, tegyünk kevés zsiradékot bele, és adjuk hozzá először a paprikát, a padlizsánt, kicsit később a cukkinit. Amikor minden megpirult, akkor a végén adjuk hozzá a hagymát és a paradicsomot. A paradicsomnak nem kell túl pirulni, és a hagyma is viszonylag hamar megég. Ízesíthetjük sóval, oregánóval, kevés fehér borssal. Az egész étel elkészül szeleteléssel együtt 15 percen belül. 

 

 

 

  Wokban sült kínai kel baconnal – paleo

  Hozzávalók:

  10 dkg bacon szalonna (1 csomag)

   1 kisebb kínai kel

   só, bors, fokhagyma

    Elkészítés:

A bacon szalonnát szeletekre vágjuk, a kínai kelt megtisztítjuk, a külső leveleit leválasztjuk, majd azt is csíkokra vágjuk. Wokban vagy serpenyőben kevés zsiradékot hevítünk, rádobjuk a szalonnát és 1-2 perc múlva mehet is hozzá a csíkokra vágott káposzta. Sózzuk, borsozzuk, és amikor majdnem elkészült, akkor adjuk hozzá a zúzott fokhagymát. Még 1-2 percig pirítsuk össze, és készen is vagyunk.

 

 

 

  Sült sajtgolyók

  Hozzávalók:

   30 dkg reszelt sajt (amilyet szeretünk, ementáli, trappista, kemény sajt legyen)

   2 tojás

   só, bors, szerecsendió

   darált mandula (vagy dió, mogyoró)

    Elkészítés:

A hozzávalókat összekeverjük, kb. 3 cm átmérőjű golyókat formázunk. Kétszer átforgatjuk őket a darált mandulában, majd forró zsiradékban pár perc alatt készre sütjük.

 

 

 

Saláták:

 

 

  Feta sajtos paradicsomsaláta

  Hozzávalók:

  2 paradicsom

 1 kaliforniai paprika

  1/2 kígyó uborka

  1 kis fej hagyma

  10 dkg feta sajt

    Elkészítés:

A hozzávalókat felkockázzuk, a hagymát vékony cikkekre vágjuk és mindent összekeverünk. Meglocsoljuk olíva olajjal és a tetejére szórjuk a kockára vágott feta sajtot.

A paleo étkezésbe kemény sajtok mértékletes fogyasztása belefér, de a feta nem kemény sajt, így ez a saláta sem lett paleo.

 

 

 

  Parmezános-sonkás saláta - paleo

  Hozzávalók:

  3 paradicsom

  2 újhagyma

  1 kígyó uborka

  6-8 db szárított paradicsom

  6-10 db jégsaláta levél

  15 dkg sonka

  parmezán szeletekék

     Elkészítés:

15 dkg jófajta sonkát kis olíva olajon megpirítunk, majd hagyjuk kihűlni. A többi hozzávalót felvágjuk: a paradicsomot, hámozott uborkát kockázzuk, az újhagymát vékony karikákra szeleteljük, a szárított paradicsomot szintén kockákra vágjuk. A parmezán szeleteket zöldség hámozóval tudjuk a legszebben lehántani a sajtról. A salátát vághatjuk, téphetjük, kedvünk szerint. Mindent összekeverünk, a sonka alól az olajat se felejtsük el a salátához adni, valamint a szárított paradicsom olajából is adhatunk a salátához pár evőkanállal. A legvégén még szórjunk a saláta tetejére néhány szelet sajtot.

Nem muszáj jégsalátát használni, igazából én nem rajongok érte annyira, de manapság ez a legkönnyebben beszerezhető salátafajta. Bármilyen finom, zöld saláta remekül illik ehhez a recepthez.

 

 

 

  Tonhalsaláta – paleo

  Hozzávalók:

  néhány saláta levél, kedvünk szerint csipkedve (4-6 db)

  néhány szál rukkola

  fél piros paprika

  egy negyed kisebb fej vöröshagyma

  4-5 koktél paradicsom

  4-6 db szardella

  olíva bogyó

  tonhal 6-8 dkg (sós lében eltett)

  olívaolaj, citromlé, só, bors

     Elkészítés:

Rácsipkedjük a saláta leveleket a tányérra, ezután következnek a rukkola levelek.  Megszórjuk a picire vágott paprika kockákkal, a vékony szeletekre vágott hagymával, és a negyedelt paradicsommal. Rátesszük a szardellákat, olajbogyót és a tányér közepére halmozzuk a halat. Ezek után ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk olíva olajjal, és citromlével.

 

 

 

  Pikáns paradicsom-paprika saláta – paelo

  Hozzávalók:

  3 fokhagyma

  3 újhagyma

  4 paprika

  6 paradicsom

  só, ecet (20%-os), víz

     Elkészítés:

A paradicsomot, paprikát megmossuk, és kisebb kockákra vágjuk. Az újhagymát is apróra szeleteljük. Egy csésze vízbe (200 ml) ízlés szerint teszünk ecetet és sót, végül a zúzott fokhagymát. Nem érdemes elspórolni a mennyiségeket, mert az a jó, ha ennek a salátának intenzív íze van. Egy mokkáskanál sót, és egy evőkanál ecetet én bele szoktam tenni, de kóstoljuk meg, mert nem mindenki rajong a túl erős ízekért. Ezután az öntetet összekeverjük a salátával, és szervírozhatjuk is. Ha behűtve tálaljuk, akkor még finomabb. Hűtőben egészen jól eltartható, köszönhetően a sok ecetnek, és sok sónak. A megadott mennyiség elég nagy, ezért nyugodtan eloszthatjuk, és készíthetjük kevesebből is.

 

 

 

Sütemények, desszertek:

 

 

  Almás pite – paleo

  Hozzávalók a tésztához:

  10 dkg darált mandula

  22,5 dkg mandulaliszt

  1 mokkáskanál  szódabikarbóna

  ½ mokkáskanál  sztevia

  1 csipet só

  1 csomag , vagy  evőkanál  xilit

  1 citrom reszelt héja (bio)

  13,5 dkg vaj (vagy ghí)

  2 tojás

  1 tojásfehérje

  1 rúd vanília 

  2 evőkanál  Stroh rum (vagy kevés aroma)

  8 dkg összetört dió

  8 dkg mazsola

     Elkészítés:

Keverjük össze a kétféle mandulát és a száraz anyagokat, a sót, xilitet, szteviát, szódabikarbónát és a citrom lereszelt héját. Ezután a tésztának hasonlóan fogjunk neki, mintha lisztből készítenénk hagyományos vajas linzertésztát, vagyis a hideg vajat morzsoljuk el a mandulaliszttel, egészen addig, ameddig egynemű masszát nem kapunk. Végül mehet hozzá a két egész tojás, az egy tojásfehérje, valamint a rum és a vanília. Vaníliából használhatunk egész vanília rudat: hasítsuk fel a vanília rudat és kaparjuk ki belőle a pici fekete magokat, de ha nincsen, akkor jó hozzá az aroma is. A legjobb lenne persze vanília kivonat, de ahhoz elég nehézkes hozzájutni. Ha megvan a tésztánk, akkor tegyük be a hűtőbe úgy egy órára, azért hogy a vaj kicsit visszakeményedjen. Nálam egy egész éjjel bent maradt.

Ha a tészta kipihente magát, akkor vegyük kétfelé: az egyik rész legyen picit nagyobb, az lesz az alsó réteg. Most jön a nyújtás, ami annyira nem egyszerű. A legkönnyebben úgy kivitelezhetjük, ha egy alufólián nyújtjuk ki, és közben egy habkártyával igazgatjuk a tészta szélét (lásd fotó). Mivel ez a tészta liszt híján nem áll össze úgy mint egy hagyományos tészta, ezért bele kell varázsolni a tepsibe. A tepsi alját kikenhetjük egy pici vajjal vagy kókuszzsírral, de nem muszáj feltétlenül, mert a tésztának amúgy is magas a zsírtartalma, tehát nem fog leragadni. És akkor most jön a neheze: bele kell fordítani a tésztát a tepsibe. Az alufóliára remekül felragad, így azzal együtt fordítsuk a tepsi fölé, és onnan bele is pottyan a helyére. Az alsó lapot süssük 180 fokon 10 percig, majd vegyük ki, és szórjuk meg a megpuhított mazsolával és az összetört dióval. A mazsolát fel is főzhetjük egy kevés vízben, vagy áztassuk pár perce forró vízbe, ettől szépen megpuhul, és szűrjük le. A diót összetörhetjük mozsárban, vagy 2 konyharuha között törjük össze egy nyújtófával. Ezután jöhet az almás töltelék és a felső tésztalap. A felső lapot pontosan úgy nyújtsuk és tegyük a tepsibe, mint az alsót. Kenjük meg a sütemény tetejét egy tojás felvert sárgájával, szurkáljuk meg villával és süssük 180 fokon 35-40 percig. Hagyjuk kihűlni a tepsiben, ha van türelmünk hozzá. :) Mi általában már forrón megkóstoljuk.

 

 

  Hozzávalók az almához:

  2 kg alma

  1 púpozott mokkáskanál  fahéj

  1 késhegynyi szegfűszeg

  ½ mokkáskanál  sztevia

  1-2 evőkanál  citromlé

Hámozzuk meg az almákat, magházát vájjuk ki és reszeljük le nagylyukú reszelőn. Ezután adjunk hozzá 1-2 csipet sót. Tudom, ez érdekesen hangzik, de mivel az almának ki kell nyomkodni a levét, ezért ez a pici só rásegít arra, hogy az alma levet engedjen. Hagyjuk állni 5-10 percig, azután pedig csak egyszerűen elég ha kézzel kinyomkodjuk az alma levét. Nekem 2 kiló almából 4 dl almalé jött ki. A gyerekek nagyon örültek neki, hamar meg is itták. Ha kinyomkodtuk, akkor adjuk hozzá a fahéjat, szegfűszeget, szteviát (itt függ a mennyiség az alma édességétől) és a citromlevet.

Tálaláskor szórjuk meg kevés porcukorral. Amióta beszereztem egy hagyományos kávédarálót és a xilit a konyha szerves alapanyagává vált, azóta pillanatok alatt lehet porcukrot készíteni.

 

 

 

  Áfonyás piskótatorta – paleo

  Hozzávalók a piskótához:

  6 tojás

  3 evőkanál  xilit (ízlés szerint)

  25 dkg őrölt mandula

  pici só

    Elkészítés:

A tojássárgáját felverjük a cukorral, majd a tojásfehérjét is felverjük a sóval. Ezután mindkét külön felvert tojást óvatosan összeforgatjuk a darált mandulával. 150 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük, a tepsit béleljük ki sütőpapírral.

 

 

  Hozzávalók a krémhez:

  1,5 bögre fekete áfonya

  0,5 l kókusztej

  2 evőkanál  kókuszzsír

  1 teáskanál k agar-agar

  3-4 evőkanál  xilit ízlés szerint

  1 db kis citrom leve

    Elkészítés:

Összeturmixoljuk a hozzávalókat, egy fél citrom levét, a felolvasztott kókuszzsírt, az agar-agart és a xilitet. A maradék citromlevet kevés vízzel elkeverjük és meglocsoljuk vele a félbevágott piskótát. A krémet hűtsük körülbelül fél órán át hűtőszekrényben, addig ameddig kicsit besűrűsödik, majd kenjük meg vele az egyik lap piskótát, borítsuk rá óvatosan a másik piskótalapot, végezetül pedig kenjük meg a tortánk tetejét is a krémmel.

 

 

 

  Linzertorta

  Hozzávalók:

  20 dkg gesztenyeliszt

  15 dkg mandulaliszt

  25 dkg darált mandula

  10 dkg xilit

  4 dkg kakaópor

  30 dkg olvasztott vaj (vagy kókuszzsír, ghí)

  3 tojás

  1 vaníliarúd kikapart magjai

  1/2 mokkáskanál  sztevia

  1/2 mokkáskanál  őrölt szegfűszeg

  2 mokkáskanál  fahéj

  2 mokkáskanál  szódabikarbóna

  1 üveg paleo szilvalekvár (kb. 600 ml, nagy üveg)

  2 evőkanál  Stroh rum (vagy rum aroma)

    Elkészítés:

Keverjünk össze minden száraz hozzávalót. A vajat olvasszuk fel és keverjük el benne a vanília magokat, majd csak ezután öntsük hozzá a többi alapanyaghoz. Üssük bele a tojásokat is, és gyúrjunk a tésztából egy egynemű állagú masszát.

Vegyünk egy kerek tortaformát (normál méret), és béleljük ki mindenhol sütőpapírral, az oldalán is. A forma oldalára kevés zsiradékkal remekül fel lehet ragasztani a sütőpapírt. Öntsük bele a masszát a formába és dolgozzuk el nagyjából egyenletesen. (Egy kevés tésztát tegyünk el díszítésnek a torta tetejére.) A közepén legyen alacsonyabb a tészta, a peremnél magasabb. Kenjük el a tésztán a lekvárt, majd a félretett tésztából sodorjunk rácsokat és díszítsük fel velük a tortát.

200 fokon süssük 10 percig, majd ezután 160 fokon további 45 percig. Hagyjuk kihűlni, és csak akkor szeleteljük fel, amikor a lekvár újra megkeményedett egy kicsit.

A szilvalekvárból nem kell feltétlenül az egész üveggel felhasználni, nálam olyan 1,5 dl lekvár maradt az üveg alján, de őszintén szólva, ez a sütemény annál finomabb, minél több lekvár van rajta. :)

 

 

 

  Csokis-lekváros isler – paleo

  Hozzávalók:

  10 dkg gesztenyeliszt

  10 dkg mandulaliszt

  10 dkg darált mandula vagy dió

  10 dkg por xilit, vagy eritrit

  20 dkg vaj (vagy helyette más zsiradék, kókuszzsír, ghí)

  1 evőkanál  útifű maghéj (nem kötelező, könnyebb a formázás vele)

  vanília (tetszés szerint, amilyen otthon van)

  paleo minden mentes lekvár a töltéshez

    Elkészítés:

Összekeverjük a száraz hozzávalókat, aztán mehet is hozzá az olvasztott vaj (forró azért ne legyen) és a vanília. Ha egynemű lett a tészta, akkor tegyük be hűtőbe annyi időre, hogy teljesen lehűljön a vajas massza. Ehhez kb. 30-60 perc szükséges. Ezután gyúrjunk a masszából kisebb golyókat, majd azokat nyomjuk szét lapos koronggá a tenyerünkben. Kb. 5 cm átmérőjű korongokat készítsünk. Ezután rakjuk őket szépen sorban sütőpapírra, és 160 fokon sütjük 10-15 perc között. Sütés közben álljunk készenlétben a sütő mellett és figyeljük, mert hamar odakap.

 

 

  Hozzávalók a bevonóhoz:

  12,5 dkg étcsokoládé

  2,5 dkg vaj (vagy egyéb tetszés szerinti zsiradék)

A csokoládés bevonóhoz vízfürdő felett olvasszuk fel a jó minőségű, magas kakaó százalékú csokoládét és adjuk hozzá a vajat.

Ha nem szeretnénk bolti csokoládét használni, akkor ezzel a szósszal remekül ki lehet váltani.

A kisült korongokat miután kihűltek, kenjük meg lekvárral (nekem szilva volt itthon), tegyünk rá még egy korongot, majd kenjük meg az olvasztott csokoládéval. Díszíthetjük apróra vágott mandulával, ahogyan az eredeti receptben is szerepel, vagy azzal amihez éppen kedvünk van.

 

 

 

Tészták, és reggelik:

 

 

  Diós „őszi” kenyér tökkel – paleo

  Hozzávalók:

  20 dkg darált mandula

  5 dkg mandulaliszt

  6 evőkanál  olívaolaj

  40 dkg gyalult tök (sütőtök, vagy hokkaido)

  8 dkg dió

  4 tojás

  2 teáskanál  szódabikarbóna

  Só, bors, őrölt kömény

    Elkészítés:

A kenyér elkészítése egy az egyben megegyezik az almás-diós szelet elkészítésével, hiszen eleve ez a sütemény adta hozzá az ötletet. Ezért le sem írom külön, hanem pont úgy készítsük el mint a süteményt, persze a hozzávalókat helyettesítsük be. Furcsa lenne egy fahéj ízű kenyér nem igaz? :) Azért annyi megjegyzést mégis tennék, hogy a legyalult tökből is csavarjuk ki a nedvességet ugyanúgy, mint az almából a süteménynél.

A kenyeret sütőpapírral kibélelt őzgerincformában süssük meg.

 

 

 

  Mandulás kenyérlepény – paleo

  Hozzávalók:

  2 tojás

  2 púpozott evőkanál  darált mandula

  2 evőkanál  reszelt sajt (keménysajt, pl. ementáli)

  só, (fehér)bors

  őrölt szerecsendió (ízlés szerint, el is lehet hagyni)

  Ha túl sűrű lenne, akkor szükség szerint víz.

    Elkészítés:

Egy tálban mindent összekeverünk (a tészta kb. tejföl sűrűségű kell, hogy legyen), ízesítjük, majd forró serpenyőben kevés zsiradékon kisütjük a lepényeket. Lapos fakanállal könnyen meg lehet fordítani őket. Én evőkanállal szoktam adagolni, így egy adagból 4-5 lepény jön ki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.032 mp