Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Gluténmentes És Diabetikus Sütemények

 

Diabetikus Sütemények

 

 

Diabetikus csokis muffin

Hozzávalók

5 dkg kakaó

15 dkg liszt

7 dkg Rama

2 dl tej vagy víz

2 db tojás

5 dkg gyümölcscukor

Elkészítés:

1.A cukrot és a Ramát jól kikeverjük, egyesével hozzáadjuk a tojásokat, majd a rumot, a tejet és a kakaóport.

2.A lisztet összekeverjük a sütőporral és a legvégén hozzáadjuk, a csokit.

 

 

 

Diabetikus  Beigli

Hozzávalók

Tészta :

50 dkg light Rama

5 dkg élesztő

2 db tojás

2 dkg fruktóz

4 dl 1,5 %-os tej

csipet só

1 kg liszt

Diós töltelék :

1 dl 1,5 %-os tej

6 dkg fruktóz

25 dkg dió

5 dkg mazsola

Mákos töltelék :

5 dkg mazsola

3 szem szegfűszeg

1 citrom héja

1 dl 1,5 %-os tej

7 dkg fruktóz

20 dkg mák

Elkészítés:

Az élesztőt 1 dl langyos tejben megfuttatjuk. A lisztet megszitáljuk, hozzáadjuk a tejben elkevert tojásokat és az olvasztott Ramát. Végül hozzáadjuk a fruktózt és a tejben megfuttatott élesztőt. Jól összedolgozzuk. Meleg helyen kelesztjük. Négy részre osztjuk, kettőre diós, kettőre mákos töltelék kerüljön. Rúd alakúra hajtjuk, az oldalát megszurkáljuk, és a tetejét megkenjük a tojások sárgájával. A diós töltelékhez: a tejet a fruktózzal felforraljuk, belekeverjük a darált diót és megmosott mazsolát. Jól összekeverjük, levesszük a tűzről, és ha már kihűlt, megkenjük vele a tésztát. A mákos töltelék készítésénél úgy járunk el, mint a diós töltelék elkészítésénél.

 

 

 

Diabetikus joghurt torta

Hozzávalók:

1 citrom reszelt héja és leve

1 csomag gyümölcs kocsonya por

4 dkg zselatin

kb. 10-15 dkg fagyasztott gyümölcs vagy kompót

2 pohár (2 dl-es) natúr joghurt

12 db cukorpótló tabletta

12,5 dkg túró

Elkészítés:

Hideg vízzel kiöblítjük a tortaformánkat, (ez a műanyag, mikrózható edényhez van méretezve).

 Először a leírás szerint elkészítjük a gyümölcskocsonya port. Még melegen a formába töltjük és azonnal belerakjuk a gyümölcsöket (bármilyen lehet ízlés szerint, de a cukorbetegeknek csak fagyasztott ajánlott)! Ezután 1-2 órára a hűtőbe rakjuk, míg megdermed.

 Amikor már megszilárdult, akkor elkészítjük a joghurtos masszát: A citrom levében feloldjuk a cukorpótlókat, majd összekeverjük a joghurttal, a túróval, a citrom reszelt héjával. (Elég csak jól elkeverni, nem kell habosítani.)

 Ezután felforralunk 1 dl vizet, és amikor lobogó forró, akkor beleöntjük a zselatint, és azonnal levesszük a tűzről! Jól elkeverjük a zselatint, hogy teljesen feloldódjon, majd a joghurtos masszához öntjük. Ha elkevertük, akkor azonnal ráöntjük a már megszilárdult gyümölcskocsonyára.

 Ekkor is 1-2 órára a hűtőbe rakjuk, hogy jól megszilárduljon.

 Tálalás előtt: a formát langyos vízbe mártjuk, hogy könnyebben ki tudjuk borítani. (Így a színes gyümölcsös fele kerül felülre, a fehér alulra.)

 Ízlés szerint tehetünk rá tejszínhabot.

 

 

Diabetikus kakaós kalács

Hozzávalók:

4 deci tej

25 darab édesítőtabletta

3 evőkanál kristálycukor

5 deka élesztő

1 deci olaj

1 teáskanál só

1 citrom reszelt héja

Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, beletesszük az édesítőtablettát, a cukrot, az élesztőt, az olajat, a sót, a citromhéjat, és robotgéppel simára keverjük. 60-70 deka finomlisztet adunk hozzá, 20 percig pihentetjük, összedolgozzuk, és kétfelé osztjuk. Egyik felébe kakaót gyúrunk, majd megint kettéosztjuk, a fehér és a barna tésztát kinyújtjuk, és egymásra téve egyben feltekerjük, megkenjük tojással, és 20 percig állni hagyjuk. A tepsibe, amiben sütni szeretnénk, kenőtollal kenünk 1 csepp olajat, pici lisztet is szórunk bele, és hideg sütőbe tesszük. Kb. 30-40 percig sütjük.

 

 

 

Diabetikus barackos táska

Hozzávalók

60 dkg liszt

25 szem édesítőszer egy korty vízben feloldva

csipet só

2 dkg tejpor

1 tasak szárított élesztő

1 tojás

3 dl langyos víz

6 dkg Rama

A töltelékhez :

4 nagy, kemény őszibarack

20 szem édesítőszer, feloldva

csipet só

1 dl víz

1 kevés citromsav

1 zacskó főzős, vanília ízű pudingpor

1/2-1 dl víz

Elkészítés:

a tésztához egy tálban összekeverjük a lisztet, a cukrot, vagy édesítőt, a sót, a tejport és a porélesztőt. Egy bögrében villával összekeverjük a szoba-hőmérsékletű vizet a tojással, majd hozzáadjuk a lisztes keverékhez és összegyúrjuk, amíg a tészta össze nem áll. Hozzáadjuk a puha Ramát és sima, rugalmas tésztát dagasztunk. Folpackkal lazán letakarjuk, majd 50-60 percig kelesztjük, ezalatt a tészta kb. a duplájára növekszik. Amíg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, (én a barackokat nem hámoztam, mert lusta vagyok és különben is a héjában a vitamin, mint tudjuk), vékony cikkekre vágjuk. Egy lábasba tesszük a cukorral, a sóval, a 110 ml vízzel, valamint a citromlével együtt és felforraljuk, Egy kis csészében csomómentesre keverjük a keményítőt, én vaníliás pudingport használtam a 40 ml vízzel, majd hozzákeverjük az almához és tovább főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Ezután levesszük a tűzről és belekeverjük a Ramát amíg az teljesen el nem olvad. majd hagyjuk kihűlni. A megkelt tésztát 12 egyforma részre osztjuk, ezekből gombócokat formázunk és néhány percig pihentetjük. Ezután egyenként kb. 12x14 cm-s téglalap alakúra nyújtjuk őket. Középre 1-2 evőkanálnyi tölteléket halmozunk és egyik szélén ujjnyi széles csíkokat vágunk derelyemetszővel. Az egyben maradt részt ráhajtjuk a töltelékre, majd még egyszer áthajtjuk a tésztát a csíkozott részre. Ezután a tésztát megfordítva egy sütőpapírral ellátott tepsibe tesszük. A műveletet megismételjük mindegyik tésztagombóccal. A tepsiben egymástól 2-3 ujjnyi távolságra tesszük és amint egy tepsi megtelt, lazán takarjuk le folpackkal, így hagyjuk újra duplájára kelni a táskákat, kb. 45 perc alatt. A sütőt előmelegítjük 190 fokra. A tésztát megkenhetjük tojással a sütés előtt és 12-15 perc alatt készre sütjük. Ha nem kenjük le tojással sütés előtt, akkor olvasztott Ramával kenjük meg még forrón, amint kivesszük a sütőből.

 

 

 

Diabetikus kenyér

Hozzávalók:

Búza-, szója- és maglisztből készült

1,30 kg búzaliszt

1,30 kg szójaliszt

0,30 magliszt

0,07 kg élesztő

0,05 kg só

kb. 1,30 l víz

Elkészítés:

A lisztfajtákat külön-külön szitáljuk le. Az élesztőt 8 dl 38 C°-ú langyos vízben morzsoljuk, keverés közben feloldjuk és búzaliszt hozzáadásával kovászt készítünk, amelyet azután 40 C°-on megkelesztünk.

 Ezt követően a receptben foglalt minden anyag hozzáadásával kemény tésztává dolgozzuk ki. A tésztát 40 C°-on 25 percig kelesztjük, majd ha megkelt, 18 dkg-os darabokra osztjuk szét és tetszőleges alakra formázzuk (gömbölyű vagy ovál). A kiformázott darabokat tiszta sütőlemezre teve 40 C°-on 10-15 percig tovább kelesztjük. Sütés előtt vízzel lekenjük, “Diabetikus kenyér” felírású címkét helyezünk rá és 220 C°-on kb. 15-16 percig sütjük aranysárga színűvé. A sütőből kivéve nyomban leecseteljük vízzel.

 A diabetikus kenyér készítése közben nagy gondot kell fordítani a begyúrásra és a kelesztésre. A szója- és a maglisztféleségeket az élesztő nem lazítja, csak a búzalisztet. Ezért a formázás utáni kelesztéskor a kenyeret nem hagyjuk egészen megkelni, mert a túlkelt kenyér sülés közben nem fejlődik, hanem széjjelterül, lapos lesz. Tehát elsőrendű fontosságú a kelesztés és begyúrás technológiájának pontos betartása.

 

 

 

Ischler teasütemény

Tartósított mandulakrémmel összetöltött, fél részben csokoládéval bevont (kimártott) linzer tésztából készült, 3 cm átmérőjű korong alakú teasütemény.

1 kg nyers linzi tészta

0,32 kg tartósított mandulakrém

0,10 kg hintőliszt

0,084 kg kakaóvaj

0,157 kg diabetikus csokoládé

Elkészítés:

A linzi tésztát 2-2,5 mm vastagságúra egyenletesen nyújtjuk ki. Nyújtás közben mind a munkaasztalt, mind a tésztát liszttel gyakran meghintjük, hogy a tészta tapadós ne legyen. Ezután a kinyújtott tésztát megszurkálva 3 cm átmérőjű korong alakokat szúrunk ki belőle. A kiszúrt tésztákat egymástól 1 cm sor- és köztávolságban sütőlemezre rakjuk le. 180 C°-on sütjük. A kisült korongokat hidegen tartósított mandulakrémmel megtöltjük. A töltése ugyanolyan eljárással történik, mint a teasütemények megtöltése. Töltés után diabetikus csokoládéval félig – bevonjuk (mártjuk).

 Száraz, hűvös helyen (18-20 C°-on) 30 napig tartható el.

 

 

 

Almás porlós

Hozzávalók:

Tésztához:

50 dkg liszt

20 dkg zsír (vagy margarin)

2 tojás

fél csomag sütőpor

20 dkg édesítőszer

Almás Töltelékhez:

1½ kg alma

1 evőkanál étolaj

1 kávéskanál őrölt fahéj

ízlés szerint édesítőszer

Elkészítés:

 50 dkg lisztet és 20 dkg zsírt (vagy margarint) elmorzsolok. 2 tojást ütök hozzá, belekeverek fél csomag sütőport és 20 dkg édesítőszert.

Ezt jól összegyúrom, majd két cipóra osztom.

 1½ kg almát meghámozok, sajtreszelőn lereszelem, majd egy evőkanál olajjal egy lábasban fölteszem a tűzre párolni. Ízlés szerint szórok rá édesítőszert és kb. 1 kávéskanálnyi fahéjat. Kavargatás mellett puhára párolom az almát.

Majd az egyik cipóból nyújtott, zsírozott-lisztezett tepsibe fektetett tésztalapon egyenlően elosztom. Végül a maradék tésztacipót is kinyújtom és az almás tölteléket beborítom vele. Villával megszurkálom a tetejét, és előmelegített sütőben világos pirosra sütöm. 

 

 

Diabetikus Gesztenyetekercs

Tészta hozzávalói:

 5 tojás

 5 evőkanál nyírfacukor

 3 evőkanál gesztenyeliszt

 3 evőkanál mandulaliszt

 1 evőkanál natúr holland kakaópor

 1 teáskanál szódabikarbóna

Krém hozzávalói:

 50 deka gesztenyemassza (natúr vagy édesítővel készült)

 3 deci tejszín

 1 evőkanál rum

 nyírfacukor ízlés szerint

 20 deka mélyhűtött magozott meggy

Díszítéshez:

 5 deka cukormentes étcsokoládé

 1 deci tejszín

 1 evőkanál holland kakópor

Elkészítés:

Először a nagy tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőpapírt bevajazzuk és meghintjük mandulaliszttel,( így könnyebben lejön a piskótáról a papír). A kétféle lisztet, szódabikarbónát és a kakaóport szárazon összekevertem. A tojásokat leütöttem keverőtálba, és a hozzáadott nyírfacukorral alaposan kikeverjük habosra Ekkor keverjük bele több részletben a lisztet és a tepsibe öntve alsó-felső lángon tűpróbáig sütjük a piskótát (nálam fél óra). Kivéve lehúzzuk róla a papírt, feltekertem és így hagytam kihűlni.

A krémhez az édesítőszerrel készült  szobahőmérsékletű gesztenyemasszához hozzáöntjük a rumot és jól elkeverjük. A tejszínt 1 evőkanál nyírfa porcukorral kemény habbá verjük, majd apránként hozzádolgozzuk a gesztenyéhez, hogy kenhető állagú krémet kapjak.

A kihűlt piskótalapra fele krémet rákenjük, rárakjuk a meggyet majd felcsavarjuk. A többi krémmel kívülről bevonjuk a roládot.

 

 

 

Egyszerű krémes sütemény (gluténmentes)

Hozzávalók a tésztához:

 6 tojás fehérje

 csipet só

 2 tojás sárgája

 40 g gluténmentes kukorica keményítő

20 g tejpor

 3 evőkanál  édesítő (vagy 50 g xilit) - nálam Ezerédes

 1 csomag sütőpor

 1 doboz natúr joghurt (Aktivia)

Hozzávalók a krémhez:

 200 ml tejszín

 100 g diabetikus ét csoki

 100 g diabetikus tej csoki

 1 evőkanál  édesítő

Elkészítés:

A tojás fehérjét keményre felverjük egy csipet sóval. A többi hozzávalót összekeverjük és mikor már egynemű, belekanalazzuk a fehérjébe és nagy, laza mozdulatokkal elkeverjük, hogy a hab ne törjön össze, de szépen összekeveredjen a két massza. Sütőpapíros tepsire simítom (nagy alakú) és 160 fokon 25 percet sütöm. Mikor már pirulgat a teteje és amúgy rugalmas, ki lehet venni.

 Amíg a tészta sül, összeállítom a krémet. A tejszínt vastag aljú lábasba öntöm és felmelegítem. Mikor már meleg beletördelem a csokikat, és kavargatom. A tűzről le is lehet venni, hozzáadom az egy kanál édesítőt és nagyjából kihűtöm.

 Mikor a tészta megsült, kiveszem, kihűlt, két részre vágom és egy tálcára teszem az egyik lapot.

 Rákenem a csoki krém felét, elegyengetem, ráteszem a másik lapot és a maradék csokit elsimítgatom rajta, hogy mindenhol bevonja.

 A hűtőbe teszem egy-két órára. Tálaláskor a tetejét tejszínhabban tetszés szerint díszítem.

 

 

 

Diétás gyümölcsös túrós

Hozzávalók 4 főre

300 g sovány tehéntúró

2 db tojás (vagy 4 tojásfehérje)

stevia

kevés kókuszolaj vagy vaj

20 g ízesítetlen vagy vaníliás fehérjepor (elhagyható)

ízlés szerint gyümölcsök (isteni sárgabarackkal, fahéjazott almával, ribizlivel, stb.

Elkészítés:

1.A túrót, a tojást és a steviát keverjük jól össze. Ha gondoljuk, keverhetünk bele fehérjeport is.

2.Egy tepsit vagy hőálló üvegtálat kenjünk ki kókuszzsírral, vagy vajjal, és öntsük bele a túrós masszát.

3.Az egész tetejére halmozzuk a gyümölcsöket.

4.Toljuk a sütőbe, és 40-50 perc alatt süssük meg.

5.Tűpróbával tudjuk ellenőrizni a tésztát. Akkor jó, ha kicsit rugalmas, de nem tapad a tűre.

 

 

Sacher-torta cukor nélkül

Hozzávalók 12 főre

A piskótához:

100 g ét csokoládé (diabetikus vagy cukormentes)

100 g gyümölcscukor

60 g vaj vagy Rama

100 g darált mandula (mandulaliszt vagy szeletelt mandula kávédarálóban megőrölve)

1 evőkanál  liszt (lehet rizsliszt)

1 kávéskanál  sütőpor

8 tojás szétválasztva

csipet só

Bevonathoz:

1 dl felmelegített baracklekvár (diabetikus)

150 g ét csoki (diabetikus vagy cukormentes)

70-80 g vaj vagy Rama

díszítőcukor

Elkészítés:

1.Melegítsük elő a sütőt 170 fokra.

2.60 g vajat és a kockákra tördelt ét csokit gőz felett (azaz vízfürdőn) kezdjük el megolvasztani: néha keverjünk rajta egyet-egyet!

3.Az őrölt mandulát keverjük össze a liszttel és a sütőporral.

4.Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjébe tegyünk egy csipet sót, és kezdjük el felverni, ha már habosodik, adjunk hozzá két-három részletben 5 dkg gyümölcscukrot. Ha kemény lett a hab, tegyük félre.

5.A megolvadt csokoládét húzzuk le a tűzről, és keverjük bele a megmaradt 5 dkg cukrot, majd 1 perc múlva a tojássárgájákat, és a mandulás liszt felét is. 

6.Öntsük a csokis masszát a tojáshabra, és fakanállal alulról felfelé laza mozdulatokkal keverjük össze. 5-6 keverés után, ha már márványos a massza, szórjuk bele a maradék mandulát is, és keverjük jól össze  a habbal. A cél az, hogy minél több levegő maradjon a tésztában.

7.Olajjal kenjünk ki egy 20-23 cm-es tortaformát, liszttel szórjuk meg, és óvatosan egyengessük el benne a masszánkat. Toljuk a sütőbe a formát, mérsékeljük a tüzet 155 fokra. 50-60 perc alatt süssük készre A 45. percig ne nyissuk ki a sütőajtót, ekkor végezhetünk rajta először tűpróbát.

8.Ha megsült, még a formájában, de fejjel lefelé helyezzük egy rácsra, és hagyjuk kihűlni: ez 3-4 óráig tart. Ha teljesen kihűlt, vágjuk a forma mentén körbe egy éles késsel, és emeljük ki a keretből.

9.Melegítsük fel a baracklekvárt, és egy evőkanál vagy ecset segítségével kenjük körbe a torta oldalát és tetejét. Hagyjuk fél órát állni. Addig készítsük el a csoki mázat.

10.A mázhoz vízfürdőn olvasszuk össze a vaj felét a csokival. Vegyük le a tűzről, és gyors mozdulatokkal ekkor keverjük bele a vaj másik felét - ettől szép fényes lesz a máz, és le is hűti kissé a vaj.

11.A tetejéről kezdjük bevonni a tortát, az oldalára  is jusson bőven csoki. Hagyjuk a mázat (hűtőben) megdermedni, és csak ezt követően díszítsük tovább pl. díszítőcukorral.

 

 

 

Gluténmentes Sütemények

 

 

 

Meggyes lepény – gluténmentes

Hozzávalók 4 főre

20 dkg cukor

10 dkg vaj

1 csomag sütőpor

1 kávéskanál fahéj

12 evőkanál  tej

6 dkg dió (darálni)

1 citromból nyert citromhéj (helyettesíthető citromlével is)

6 evőkanál  sárgabaracklekvár

25 dkg gluténmentes lisztkeverék (Mester)

10 dkg meggy (ízlés szerint)

Elkészítés:

1.Nincs kötött sorrend, a hozzávalókat szépen összedolgozzuk, hogy egy jó kis tésztamasszát kapjunk. A liszt mennyiség ennek megfelelően picit növelhető.

2.A tetejére tesszük a magozott meggyeket, amiket bele is lehet picit nyomkodni a tésztába, de ha azt szeretnénk, hogy ne süppedjenek el, akkor érdemes egy pici lisztbe keverni.

3.220 fokos, forró sütőben 10 percig sütjük, ekkor a hőfokot lentebb állítva tűpróbáig folytatjuk a műveletet.

 

 

 

Gluténmentes túrós meggytorta

Hozzávalók 12 főre

Piskótatekercs elkészítése:

6 db tojás

6 evőkanál  cukor

6 evőkanál rizsliszt

2 evőkanál  rum

3 evőkanál  napraforgó olaj

6 evőkanál  meggylekvár (ízlés szerint)

Meggy elkészítése:

60 dkg meggy

1 evőkanál  cukor

1 citromból nyert citromhéj

fahéj ízlés szerint

2 dl víz

2 evőkanál étkezési keményítő

Túrókrém elkészítése:

25 dkg mascarpone

25 dkg túró

250 ml növényi tejszín

450 g tejföl

1 citromból nyert citromhéj

1 teáskanál vanília aroma

4 evőkanál  cukor (ízlés szerint)

25 g zselatin

Elkészítés:

1.Az egész tojásokat a cukorral nagyon habosra keverjük a robotgéppel, beleöntjük az olajat, rumot, majd fakanállal belekeverjük a lisztet is.

2.Sütőpapírral bélelt tepsibe (29 × 40 cm) simítjuk, és előmelegített sütőben 180 fokon 20 perc alatt megsütjük. Kivesszük, egy konyharuhára fordítjuk, lehúzzuk a sütőpapírt róla, és még melegen megkenjük meggylekvárral, feltekerjük, és félretesszük hűlni.

3.60-70 dkg meggyet kis cukorral, citromhéjjal, őrölt fahéjjal 1,5 dl vízben felteszünk főni. 2 ek étkezési keményítőt elkeverünk fél dl hideg vízben, ezt a meggyhez öntjük, besűrítjük. Ezt is félretesszük hűlni.

4.A mascarponét, túrót, tejfölt az ízesítőkkel és cukorral összekeverjük, utoljára megy bele óvatosan a tejszínhab. A zselatint egy kis lábosban 4 evőkanál  vízben feloldjuk, óvatosan melegítve, majd levéve a tűzről hozzákeverünk kanalanként 5 evőkanálnyit a túrókrémből. A többit a krémhez adjuk, gyorsan összekeverve a robotgép habverőjével.

5.Egy 26 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk egy sütőpapír koronggal (ezzel könnyen ki lehet csúsztatni majd a tálra a kész tortát), a piskótatekercsből 1 cm-es szeleteket vágunk, ezekkel kirakjuk a forma oldalát és alját. A krém felét beleöntjük, erre a meggy fele ide-oda csurgatva, majd a krém másik fele, tetejére pedig a maradék meggy.

6.Egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap a karima levétele után ügyesen tálra csúsztatjuk.

 

 

 

Gluténmentes habos túrós krémes süti

Hozzávalók 8 főre

Piskóta:

6 db tojás

6 evőkanál  cukor

 1 dl napraforgó olaj

 1 csomag  sütőpor

4 evőkanál  gluténmentes liszt (MixB, Alfa-Mix)

 2 evőkanál  kakaópor

Krém:

2 csomag  vaníliás pudingpor

25 dkg porcukor

 1/2 l tej

 25 dkg margarin

 25 dkg túró

 savanyú lekvár (én szilvával készítettem)

tetejére 3-4 dl habtejszín

Ekészítés:

1. A 6 tojássárgáját kikeverjük 6 evőkanál  cukorral és 1 dl olajjal.

2. 4 evőkanál  gluténmentes lisztet összekeverünk 2 evőkanál  kakaóval és a sütőporral.

3. A tojások fehérjét habbá verjük.

4. A tojássárgájába keverjük a kakaós lisztet, és utána gyors mozdulatokkal a fehérjét!

5. Megsütjük a piskótát, 180 fokon.

6. A 2 csomag  vaníliás pudingot 6 evőkanál  cukorral és fél liter tejjel elkészítjük.

7. A 25 dkg margarint kikeverjük 25 dkg porcukorral, majd belekeverünk 25 dkg túrót. Végül összekeverjük a pudinggal.

8. A kihűlt piskótára kenjük a vaníliás krémet, a krémre a lekvárt.

9. Ezután a tetejére 3-4 dl felvert habtejszínt kenünk, és kakaóporral megszórjuk.

 

 

 

Gluténmentes túrógombóc

Hozzávalók 2 főre

25 dkg túró

1 db tojás

2 kávéskanál  cukor

gondolatnyi fahéj

4 lesimított evőkanál  gluténmentes dara Femini dara

pirított gluténmentes zsemlemorzsa + cukor

 Elkészítés:

1.25 dkg túróhoz 1 tojást, 2 kávéskanál  cukrot, gondolatnyi fahéjat és 4 lesimított evőkanál  darát adunk. Nem kell hagyni állni, rögtön lehet főzni.

2.Enyhén sós, forrásban lévő vízbe helyezzük a gombócokat, amikor feljön a víz tetejére, akkor ki lehet venni. Puha, lágy, túró ízű gombócok  készülnek belőle.

3.Kevés olajon zsemle vagy kenyérmorzsát pirítunk rózsaszínűre, mikor már nem forró, kevés cukrot adunk hozzá.

4.Beleforgatjuk a morzsába, cukros tejföllel tálaljuk. Isteni.:)

 

 

 

Gluténmentes bagettek

Hozzávalók 2 főre

610 g Schar mix B liszt

550 ml langyos víz

1 evőkanál  puffasztott amarant (rizs)

1 evőkanál  burgonyapehely

2 evőkanál  olaj

1 teáskanál  cukor

1 teáskanál  só

fél kocka rendes  élesztő

 Elkészítés:

1.Mérjük ki a vizet, tegyük bele a cukrot és az élesztőt.

2.Közben kimérjük a dagasztógépbe a lisztet (először a pelyhet és puffasztott amarántot teszem a keverőedénybe, majd ehhez adom a lisztet, hogy az egész összesen legyen 610 g), a lisztbe beletesszük a sót.

3.Ha az élesztő jól felfutott, a liszthez öntjük, és géppel megdagasztjuk a tésztát.

4.A legvégén hozzáadunk 2 evőkanál  étolajat.

5.A bagettsütőbe kiosztjuk a tésztát, majd fél órára langyos sütőbe toljuk kelni.

6.Ha megkelt, a tetejét tojással megkenjük, és fél órát sütjük 210 fokon, alsó-felső sütéssel.

7.Ha kivettük a sütőből, olajos ecsettel megkenjük.

 

 

 

 Gluténmentes feketeerdő torta

Hozzávalók 12 főre

Piskótához:

6 tojás

6 evőkanál  cukor

6 evőkanál  gluténmentes süteménypor

1 gluténmentes sütőpor

1-2 nagykanál kakaópor

Piros krémhez:

1 csomag  gluténmentes vanília ízű pudingpor

3 dl meggylé

6 dkg cukor

Tejszínes krémhez:

6 dl habtejszín

3 habfixáló (gluténmentes)

2 evőkanál  kristálycukor

meggy ízlés szerint

Elkészítés:

1.Piskóta készítése: A tojásokat a cukorral habosra keverjük. A süteményport, a kakaóport és a sütőport összekeverjük egy tálba, és fakanállal beleforgatjuk a keményre felvert tojáshabba.

2.Egy csatos tortaformában megsütjük 180 fokon.

3.Piros krém: A meggylét, a pudingport és a cukrot egy nagy lábasban  összekeverjük,, és folyamatos kevergetés mellett addig főzzük, míg sűrű nem lesz.

4.Tejszínes krém: Összekeverjük a hozzávalókat.

5.Összeállítás: Megvárjuk, hogy kihűljenek az alkotóelemek. A piskótát 3 egyenlő részre vágjuk, az alsó és a középső lapra először rákenjük a piros krémet, arra a tejszínhabot és a tejszínhabba meggyszemeket nyomunk. Rátesszük a felső lapot és a maradék tejszínnel beborítjuk.

6.A képen láthat tortát marcipánnal díszítettem, és egy őszi levelekkel és - virágokkal borított utat próbáltam ábrázolni.

7.Jó étvágyat hozzá!

 

 

 

Gluténmentes keksztekercs

Hozzávalók 4 főre

Kekszhez:

12,5 dkg vaj

20 dkg Schar Mix B

1 mokkáskanál  szódabikarbóna

6 g édesítő

vanília aroma

Tésztához:

az elkészített keksz

15 dkg porcukor

2 dkg darált dió

2 teáskanál  kakaó

8 evőkanál  erős feketekávé (de lehet, hogy többet is felvesz)

Krémhez:

10 dkg vaj

15 dkg porcukor

1 citrom leve

Elkészítés:

Keksz készítés:

1.A lisztet a vajjal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk.

2.A tésztát a hűtőbe tesszük, hogy jól nyújtható masszát kapjunk.

3.A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, majd felvagdossuk. (Nem kell szépnek lennie, úgyis össze kell majd törni.)

4.175 fokon 10 perc alatt megsütjük.

5.Ha kihűlt, apróra törjük.

Krém készítés:

1.Amíg sül és hűl a keksz, elkészítjük a krémet, ami mindössze annyiból áll, hogy a hozzávalóit összekeverjük, majd hűtőbe tesszük.

Tészta készítés:

1.Az összetört kekszet (ebből egy kicsit  félreteszünk) a cukorral, darált dióval és kakaóval elkeverjük, majd kanalanként adagoljuk hozzá a feketekávét mindaddig, míg jól gyúrható nem morzsálódós masszát kapunk.

2.Ekkor a félretett kekszdarával meghintjük a szilikonos lapot vagy konyharuhát, amin kinyújtjuk a tésztát majd.

3.A tésztát kb. fél cm vastagra nyújtjuk.

4.Megkenjük a krémmel.

5.Óvatosan a szilikonlap vagy a konyharuha segítségével jó szorosan feltekerjük, és tálcára tesszük.

6.Hűtjük, mielőtt szeletelnénk. Ha folpack-ban tároljuk, akkor néhány napig nem szárad meg.

 

 

 

Gluténmentes pogácsa

Hozzávalók 6 főre

60 dkg Glutenix Alfa Mix kenyérpor

2 tojás

25 dkg Rama

2 dl tejföl

2 db nagy méretű főtt burgonya áttörve

2 kávéskanál  só

2 kávéskanál  cukor

2 dkg élesztő

1,5 dl tej

Elkészítés:

1.A sütőt kapcsoljuk be 150 fokra.

2.A burgonyákat héjastól megfőzzük, ha kihűltek, meghámozzuk, és áttörjük őket.

3.Hozzáadjuk a Glutenix kenyérport, a tejben felfuttatott élesztőt, a tejfölt, egy tojást felverve, a margarint és a sót. Összegyúrjuk a pogácsatésztát, és egy konyharuhával letakarva meleg, huzatmentes helyen pihentetjük.

4.Rizsliszttel beszórt gyúródeszkán kinyújtjuk, a tetejét késsel bekockázzuk, hogy mutatós legyen. Célszerű olyan vastagságúra nyújtani a tésztát, mint a pogácsaszaggató magassága, mert magasságra nem fog nőni, csak szélességre.

5.Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, egymástól kis távolságot tartva, hogy ne süljenek össze,

6.Egy kistálban felverjük a második tojást, és kenőecset segítségével megkenjük a pogácsák tetejét, így szép fényes színt kapnak sütés közben.

7.A pogácsák tetejét megszórhatjuk köménymaggal, reszelt sajttal is, ízlés szerint.

8.25 perc alatt szép arany barnára sül a pogácsa, ha kihűlt, lehet fogyasztani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.055 mp