Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Gasztro Történelem4

 

Ausztria2

 

Salzburg története

Európa közepén fekvő barokk város, Salzburg a földrész legszebb városa. Mozart városában, Salzburg tartomány központjában kb. 200 000 ember el. Salzburgot évszázadok óta turisták ezrei keresik fel, akik Európa kultúráinak színhelyét, a hóval borított alpesi csúcsokat vagy Mozart egykori lakóhelyét szeretnék látni. A környékbeli kis települések további érdekes látnivalókkal és természeti kincsekkel kecsegtetnek.

Salzburg története a 700. évre nyúlik vissza, ekkor alapított bencés apátságot Szent Rupert a Salzach partján, amely előbb püspökséggé, majd érsekséggé vált és gyorsan virágzó fejlődésnek indult. A település nevét Salpurch-ot - amelyet a környező sóhegyekről kapott - először 755-ben említik a krónikák. A fejedelmek rossz szemmel nézték a püspökök egyre növekvő hatalmát, ezért 1167-ben Barbarossa Frigyes megtámadta és szétdúlta a várost.

30 évvel később újabb fellendülés következett és a sóbányák mellett aranyat, ezüstöt és rezet is találtak. Ennek köszönhetően Salzburg újra fejlődésnek indult. Gazdagságával párhuzamosan szellemi befolyása is növekedett és hamarosan a középkori műveltség központja lett. Egymás után nyíltak a könyvtárak, apátságok, rendházak és templomok. Salzburg gyorsan túlnőtt a tartomány határain és 1481-ben német birodalmi város lett.

Salzburg ma is páratlan pompáját a gazdag és jó ízlésű hercegérsekeknek köszönheti, valamint annak, hogy a vallási háborúk és harmincéves háború pusztításai elkerülték.

1803-ban Salzburg világváros lett és a párizsi szerződés értelmében Ferdinánd főherceg tulajdonába került, egészen 1809-ig, amikor is a schönbrunni béke Napóleonnak ítélte, majd 1814-ben egy újabb párizsi béke pedig ismét visszaadta Ausztriának. Salzburg 1850-ben vált külön tartománnyá, az utóbbi évszázadban azonban politikai szerepe egyre inkább háttérbe szorult és így a zene és művészetek fellegvára lett.

Salzburg számos kulturális látnivalót tartogat. A kanyargós kis utcák között magasodik az egykori érsekek lakóhelyéül szolgáló vár, amely napjainkban is szép állapotban hirdeti a régi idők dicsőségét. Megtekinthetjük a Szent Péter-kolostort, a Ferenc-rendiek templomát, a Hercegérseki palotát vagy meghallgathatjuk a híres Újépület harangjátékát. Salzburg elsősorban neves szülöttéről, Wolfgang Amadeus Mozartról lett híres, akinek egykori lakóháza is nyitva áll a látogatók előtt. Salzburgi utazásunkon igazi kulturális kiruccanásra számítsunk.

 

Salzburg látnivalói

Salzburg nem mérete miatt, de mégis világváros. Játszi könnyedsége teszi egyedivé. Az Alpok északi szélén fekvő, varázslatos barokk város, a vár sziluettjével, a dóm és a templomok tornyaival már régóta az UNESCO Világörökségének része. Olyan híres, hogy látnivalói a világ legismertebbjei közé tartoznak.

 

Meghatározó múlt

A salzburgi óvárosban sétálva szó szerint lábaink előtt hevernek a látnivalók: a Residenz (egykori uralkodói rezidencia), a Glockenspiel (Harangjáték), a dóm, a Franziskanerkirche (Ferencesek Temploma), a Mozartplatz, a Pferdeschwemme (egykori lóúsztató), a Hofstallgasse (valaha az udvari istállók utcája), a Festung Hohensalzburg (Hohensalzburg vára) és a Szent Péter Kolostor. Minden sarkon és szegletben régmúlt idők emlékei: a legkülönbözőbb korokból fennmaradt templomok, tornyok, homlokzatok, oszlopos erkélyek, karzatok. Még az utcanevek is emberekről és eseményekről mesélnek.

 

Kastélyok és kertek

A városban és a környező településeken számos kastély díszeleg: a Mirabell-kastély Márványterme kedvelt esküvői helyszín, a kastély kertje Salzburg egyik legszebb és leggyakrabban fotózott látványossága. A város déli részén található hellbrunni kastély nyáron csodálatos szökőkútjaival, télen bájos adventi vásárával csalogatja a látogatókat. De a környék kastélyai, a walsi Schloss Klessheim, a Schloss Leopoldskron vagy a mesés parkjáról is nevezetes aigeni kastély is mindenképpen megér egy kirándulást.

 

Múzeumok és kiállítások

Aki kulturális élményekre vágyik, kitűnően szórakozhat több nagyszerű galériában és múzeumban. A Museum der Moderne (Modern Művészetek Múzeuma), a Rupertinum, Mozart szülőháza, Mozart lakóháza, a Salzburg Museum, a Dommuseum (Dómmúzeum), a Barockmuseum (Barokk Múzeum) vagy a Spielzeugmuseum (Játékmúzeum) gyűjteményei, értékes műtárgyak, modern alkotások és jó néhány különleges kiállítási tárgy több napra való nézelődni valót kínál. 

 

Salzburgi perspektívák

Salzburg titkait és szépségeit többféle nézőpontból is felfedezheti: gyalogosan, fiákerrel, hajóval, kerékpárral, busszal, önállóan vagy helyi idegenvezető kíséretében. A Kapuzinerberg és a Mönchsberg hegyekről lenyűgöző kilátás nyílik a folyóparton fekvő város jellegzetes épületeire, színes homlokzataira és bádogtetőire, a Gaisberg és az Untersberg hegyekre. A város körül található számtalan érdekes kirándulóhely felkeresésére leginkább körutakat ajánlunk.

A Mozart és az Ünnepi Játékok városának is nevezett Salzburg barokk óvárosát 1997-ben nyilvánította az UNESCO a világörökség részévé.

Ebben a különleges építészeti kincseskamrában igazi kultúrtörténeti, összművészeti alkotássá egyesülnek a szűk utcák, kisebb-nagyobb templomok és paloták. A fenséges parkjaikról is ismert barokk Mirabell- és Hellbrunni kastély, a salzburgi dóm és a város fölött trónoló középkori erődítmény, a Festung Hohensalzburg csak néhány kiragadott példa Salzburg legszebb látnivalói közül. Az ide érkezők mindenképpen keressék fel a keskeny, középkori hangulatú, színes forgatagú Getreidegassét és benne Mozart szülőházát.

A művészetek és a zene rajongóit páratlanul gazdag rendezvényprogram várja. Mindenekelőtt a nyaranta megrendezett Salzburgi Ünnepi Játékok, melynek fénypontja hagyományosan a dómtéren bemutatott, „Jedermann” című Hugo von Hofmannstahl-darab. A Festspielhausban minden évben nagyszabású Mozart-operaelőadások szórakoztatják a közönséget.

 

Rezidencia tér: (Residenzplatz)

A Rezidencia tér az Óváros legnagyobb tere. A régi érseki fejedelmi Rezidencia és az új Rezidencia épülete között fekszik.

A térközepén emelkedik egy 15 méter magas kút, a Residenzbrunnen, melyet 1656 és 1661 között az olasz szobrász, Tommaso di Garona alkotott.

A Rezidencia tér keleti részén található az Új Rezidencia épülete (egy nyolcszögletű harangtorony, a Glockenturm ékesíti), mely 2006-tól a Carolino Augusteum múzeumnak ad otthont.

 

Rezidencia:

Az épület a XII. századtól a 1803-ig a salzburgi érseki fejedelmek székhelye volt. A ma látható reneszánsz épületet Wolf Dietrich érsek kezdte építettni, majd utódai bővítették.

A Rezidencia 180 helyisége közül a legpompázatosabbak a világi hatalmat és a fejedelmek gazdagságát tükrözik. ezek a látogatható termek számos koncert és társadalmi esemény különleges színhelyei.

A 3. emeleten lévő Rezidencia-galériában (Residenzgalerie) számos XVI - XIX. századi festő képeinek gyűjteménye látható. A látogatók megtekinthetik többek között Rembrandt, Rubens, Tizian és Lesueur alkotásait.

 

Salzburgi Székesegyház:

A Salzburgi Székesegyház az Alpoktól északra a legjelentősebb olasz hatású épület.

A ma látható székesegyház építése 1614-ben kezdődött, Markus Sittikus érsek idején, az olasz udvari építész, Santino Solari tervei alapján.

A tornyokat csak később, 1652 és 1655 között fejezték be. A háromszintes homlokzat és a négyemeletes tornyok építésénél untersbergi márványt használtak.

A székesegyházba bejutni három hatalmas bronzkapun lehet, melyeket a hit, a szeretet, és a remény szimbólumai díszítenek. 

A székesegyház belső tere 86 méter hosszú és 62,5 méter széles. Több mint 10 000 ember befogadására alkalmas. A 71 méter magas nyolcszögletű kupola freskói az Ótestamentum eseményeit ábrázolják. A ferskók 1944-ben a bombatámadások alatt súlyos károkat szenvedtek.

Az újjáépítés és a rekonstrukció 1959-ben fejeződött be.

Az 1959-ben elkészült kripta a salzburgi érsekek nyugvóhelye. A sírbolt kápolnájában egy románkori kereszt található a XIII. századból.

 

Mozart tér:

Turisák ezrei fényképezkednek Wolfgang Amadeus Mozart emlékműve előtt minden évben.

Mozart bronzszobrát Ludwig von Schwanthaler egyik modellje után öntötték 1842 - ben. Mozart fiai jelenlétében leplezték le ünnepélyesen.

 

Mozart lakóháza:

A Mozart család 1773 és 1787 között lakott itt, miután a gabonakereskedők utcájában lévő kis lakás túl szűkös lett számukra.

1944-ben a bombatámadások lényegében lerombolták az épületet, melyet 1994 és 1996 között a Mozart alapítvány japán adományozók segítségével eredeti formájában újjáépíttetett.

Napjainkban egy kiállításnak ad otthont, mely a Mozart családod és salzburgi környezetüket mutatja be 1773 és 1787 között. Az eredeti állapotban megmaradt táncteremben koncerteket tartanak.

 

Mozart szülőháza:

A Gabonakereskedők utcájában, pontosabban 9. szám alatt született 1756. január 27-én a híres zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart.

Mozart apja, Leopold az érsek udvari karmestere volt és a 3. emeleten bérelt egy lakást. Jelenleg az épület a Mozart Alapítvány tulajdona, és Mozart hangszereit, a Mozart család képeit, dokumentumait bemutató kiállításnak ad otthont.

 

Hohensalzburg:

A hohensalzburgi erőd salzburg város jelképe. Európa legnagyobb és legjobb állapotban lévő erődítménye. Az építése 1077 - ben, Gebhard érsek uralkodása alatt kezdődött.

Egészen a XVII. századba nyúlóan folyamatosan erősítették tornyokkal, bástyákkal, falakkal és sáncokkal. Mai arculatát a XV. században, Leonhard von Keutschach érsek alatt nyerte el. Ő tette lakhatóvá , rendezte be gazdagon és ekkor kapta az épület későgótikus jellegét is. A várfalakon mindenütt látható az érsek címere, egy répa.

Az erődöt többször megostromolták, de soha nem vettét be.

A festői várudvar hatalmas hársfáival, az esővízgyüjtő csatorna, a St. Georg templom és számos kilátó vezető nélkül megtekinthetők.

 

Nonnbergi Apátság:

A legrégebbi női kolostor az Alpoktól északra. Szent Rupert alapította 700 körül, és ő nevezte ki a kolostor első vezetőjét is.

A templom gótikus belső terét egy érdekes hálós-bordás boltozat határozza meg. Különösen csodás kripta a 18 oszlopon nyugvó boltozata a karzat alatt.

A központi oltár 1515-bl származik. Az apácák karzata alatt tártak fel a XII. század közepéről való, románkori falfestményeket. A zárda Mária Mennybemenetele temploma a legrégebbi Salzburgban.

A templomban található egy román stílusú altemplom Szt. Erentrudis sírkövével.

 

St. Peter apátság:

A St. Peter apátság egy leégett románkori templom helyén épült 1130 és 1143 között.

A XVII. és XVIII. század közepén barokk stílusjegyekkel látták el, átalakították a homlokzatot, felhelyezték rá a kupolát. A berendezés egyes részleteiben felismerhető még a románkori eredet.

A központi oltárhoz 16 márványoltár vezet lépcsőzetesen, mely Péter, Pál és Benedek Máriánál történt közbenjárását ábrázolja.

A templomban található még számos sír is, köztük Szent Rupert-é.

A templomtól jobbra található a hangulatos St. Peter temető bejárata, mely salzburg legrégebbi keresztény temetője.

 

Mirabell kastély (Schloss Mirabell):

Az egykori Altenau kastély 1606-ban épült, Wolf Dietrich von Raitenau szerelmi ajándékként kedvesének, Salome Altnak.

Wolf Dietrich halála után követője Markus Sittikus Mirabell kastélynak keresztelte át. A XVIII. század elején építették át először Franz Anton Harrach érsek megbizásából, csodálatos barokk kastélyt varázsolva belőle, majd 1818-ban a nagy tűzvész szinte teljesen elpusztította a katély épületét.

Csak az első emeleti márványterem és a nyugati szárnyban található lépcsők  maradtak épen.

Jelenleg a Mirabell kastély a Salzburgi polgármester és néhány városi hivatal székhelyeként szolgál. A világ minden tájáról érkező jegyespárok választják esküvőjük színhelyéül a márványtermet.

Számtalan esküvői fénykép készül a márványlépcső angyalkája és a Mirabell kert szökőkútja előtt.

A kastély márványtermében már Leoporld Mozart és a gyermek Wolfgang is zenélt.

 

Mirabell kert:

A Mirabell kert virágok és szobrok színes világát tárja a látogatók elé. Művészien metszett nővények, sétalugasok, csodállatos virágkülönlegességek és szökőkutak láthatók itt.

A park mai formáját 1690 körül nyerte el Fischer von Erlach tervei alapján. A park közepén található magas szkőkút körül Ottavio Mosto szobrászművész alkotásait, négy szborcsoportot csodálhatunk meg, melyek a négy elemet- víz, föld, levegő, tűz- szimbolizálják. Párisz vízen rabolja el Helénát, Pluto Perszephonét a föld alá viszi magával, Herkules Anteos gigászt emeli a levegőbe, és Éneász vállain hozza ki apját Anhiszész-t a lángoló Trójából.

A szökőkúttól jobbra, az egykori üvegházban (Orangerie) található a Barokk Múzeum (Barockmuseum), ahol a XVII. és XVIII. századi műremekek, elsősorban oltárképek és falfestmények olajvázlatai és tervei láthatók.

 

Sebastian temető:

A Sebastian temető Wolt Dietrich érsek uralkodása alatt épült olasz mintára.

Az árkádokkal körülvett négyszögben található több neves személyiség nyugvóhelye (pl: a híres orvos Paracelsus, Mozart édesapja, Leopold és Mozart felesége, Constanze).

Az 1818-ban bezárt temető közepén található a Gabriel kápolna, Wolf Dietrich von Raitenau érsek mauzóleauma.

 

Hellbrunni kastély:

Salzburg déli részén, a vizekben igen gazdag hellbrunni hegyek lábánál található a Hellbrunni kastély, amelynek építésére Markus Sittikus von Hohenems salzburgi hercegérsek adott megbízást 1612-ben.

A kastély 1613 és 1619 között épült Santino Solari építész tervei alapján. Az itáliai művészet és kultúra nagy rajongójaként számon tartott Markus Sittikus feltételként szabta, hogy az új palota sem eleganciájában sem méreteiben nem maradhat el gyönyörű itáliai társaitól.

A kastély hatalmas, reprezentatív helyiségei, ünnepi termei, a kétkarú, épület előtti lépcsője és pompázatos parkjai nemcsak az egyházi fejedelmek illusztris vendégeinek a pihenését és szórakoztatását szolgálták, hanem a salzburgi érsekek hatalmát is tükrözték.

A kastélyhoz hatalmas kert tartozik, mely tavakkal és és régi fákkal borított, igen kedvelt sétálóhyel.

Hellbrunn legnagyobb látványossága a vízi játékok, melynek során a látogatókat üregekbe, barlangokba és lugasokba viszik, ahol a víz bárhonnan érkezhet.

A parkban található isten és hősi alakokat ábrázoló szobrok a 17. század elejéről származnak.

A kastély ma leginkáb konferenciák, szemináriumok, különféle nemzetközi rendezvények és elegáns társasági események helyszíne.

A hatalmas park mögött, a Hellbrunni hegy lábánál található a Hellbrunni állatkert. A tágas kifutók és a rengeteg állatfaj egyaránt felkeltheti a fiatalok és az idősek érdeklődését.

 

Salzburg Múzeum:

A Salzburg múzeum 2007 nyrától teljesen felújított épületben, közel 3000 négyzetméteren várja a Salzburg város történelmébe és kultúrájába betetekinteni vágyó látogatókat.

A Salzburg Múzeum 2009-ben elnyerte az Európai Múzeum Díját, 2007-ben pedig az Osztrák Múzeum Díját. A Salzburg Múzeum nagyszerű példa arra, hogy egy modern múzeum egyidejűleg informatív és szórakoztató is lehet.

A múzeum első emelte a salzburgi nő és férfiak életét és munkásságát mutatja be a kultúra és a művészetek területén.

A második emelet fényűző termeiben salzburg történetét, kultúráját, művészetét ismerhetjük meg a kezdetektől fogva. A régészeti és középkori gyűjteményekből származó kincseket a második emeleti tükörteremben találhatjuk meg.

A Neue Residenz belső udvara alatt található a Kunsthalle - egy kereken 500 négyzetméter alapterületű, kétrészes, üvegtetővel ellátott, multifunkciós kiállítási csarnok, amely évente három különböző témájú időszaki kiállításnak ad otthont.

 

 

0.05 mp