Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Frank Júlia Receptjei Ételek

 

 

Frank Júlia Receptjei

 

 

Előételek

 

 

 

  Lencsés burrito édesburgonya-csíkokkal

  Hozzávalók

  400 g lencse (konzerv)

   0,5 fej vöröshagyma

   100 g csiperkegomba felaprítva

   1 evőkanál  szójaszósz

   2 gerezd fokhagyma

   2 evőkanál  almalé

   1 teáskanál  szezámolaj

   1 nagyobb édesburgonya

   1 nagyobb sárgarépa

   1 uborka

   2 evőkanál  rizsecet

   0,5 lime leve

   só

   Elkészítés:

A felaprított hagymát olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gombát. 3-4 percig főzzük, majd miután kieresztette a levét, hozzáadjuk a szójaszószt és a lencsét. Összekeverjük, majd jöhet az összetört fokhagyma és az almalé.

Megvárjuk, amíg a leve elpárolog, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a szezámolajat, és félretesszük.

Egy másik edényben olívaolajat hevítünk, majd beletesszük a meghámozott, felcsíkozott édesburgonyát és sárgarépát. 5 percig pároljuk közepes lángon, majd hozzáadjuk a felcsíkozott uborkát.

Hozzáadjuk a rizsecetet, a lime levét, megsózzuk és elkeverjük.

A lencsét és a zöldségeket tort illába tekerve fogyasztjuk.

 

 

 

  Avokádó jégsalátával és rákkal

  Hozzávalók

1 db avokádó

jégsaláta levél

 rák (folyami)

őrölt fekete bors

citrom

chili szósz

    Elkészítés:

1.Az avokádót hosszában ketté vágjuk, a magot eltávolítjuk.

2.A belsejét sózzuk, borsozzuk, csöpögtetünk  bele citromlevet.

 3.Teszünk bele jégsaláta levelet, és pakolok rá főtt rákokat.

 

 

 

  Csicseriborsós háromszögek

  Hozzávalók

20 dkg csicseriborsó (szárított)

3 db burgonya

5 evőkanál olívaolaj (+ a kenéshez)

2 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

 10 dkg fetasajt

  4 evőkanál tejföl

  1 db Csili paprika

3 evőkanál snidling

 bors

12 db réteslap

2 evőkanál szezámmag

 A mártogatóhoz:

   3 dl joghurt

   só

   bors

   1 evőkanál citromlé

 1/2 csokor petrezselyemzöld

     Elkészítés:

 1. Áztassuk vízbe a csicseriborsót legalább 12 órára, majd főzzük meg sós vízben 1,5-2 óra alatt.

2.A burgonyát hámozzuk meg, kockázzuk fel, és főzzük forró vízben 1-2 percig, majd a felaprított hagymával együtt pirítsuk meg az olajon. Keverjük össze a lecsepegtetett csicseriborsóval, az összezúzott fokhagymával, a fetával és a tejföllel. Ízesítsük a felaprított Csilivel, a snidlinggel és borssal.

3.Vékonyan kenjük meg olívaolajjal a réteslapokat, és fektessünk egymásra egyet-egyet. Vágjuk mindegyiket 3 csíkra. Szedjünk a csíkok egyik végére a töltelékből. Hajtsuk a tészta sarkát a töltelékre, majd hajtsuk le az így keletkezett háromszöget, és hajtogassuk tovább így, amíg a csík végéhez nem érünk. Rakjunk a háromszögeket sütőpapírral kibélelt tepsire. Kenjük meg a tetejüket olajjal, és szórjuk meg a szezámmaggal. Süssük 190 fokos sütőben 20-25 percig.

4.Keverjük a joghurthoz a felaprított petrezselyemzöldet a citromlével és egy kevés sóval, borssal együtt. Kínáljuk a háromszögek mellé.

 

 

Levesek

 

 

 

  Szívmelengető tárkonyos csirke raguleves

  Hozzávalók

1 kocka vaj

1 szál póréhagyma

 40-50 dkg csirkemellfilé

 tárkony

 40-50 dkg mirelit zöldség (franciasaláta mix)

 2 db húsleveskocka

 0,5-1 l víz

 4 dl tejszín

   Elkészítés:

 Készítsük elő a hozzávalókat: mossuk meg a csirkemellet és kockázzuk fel, a póréhagymát pedig karikázzuk vékonyan.

 Egy nagyobb lábasban olvasszuk meg a vajat, majd tegyük rá a póréhagymát. Mikor már majdnem megdinsztelődött, akkor tegyünk hozzá ízlés szerint tárkonyt, majd mehet bele a csirke.

 Mikor a csirkemell fehér és puha, akkor önthető bele a zöldségmix. Borsó, sárgarépa, fehérrépa, vagy akár gomba is, de mi azt annyira nem szeretjük, így ez a recept sem tartalmazza. A legegyszerűbb franciasaláta mixet használni, abban a gomba kivételével minden megtalálható!

 Fél-egy liter forrásban lévő vízben oldjuk fel a két húsleveskockát, majd adjuk az eddig elkészített alapunkhoz.

 Hagyjuk, hogy az ízek összeérjenek, a zöldségek puhuljanak, majd szűrjünk le egy kicsit a léből, és ebbe öntsük a tejszínt. Hő kiegyenlítés után (ez azért kell, mert ennek hiányában a tejszín összeugrik) hozzáadhatjuk a leveshez. Még pár pillanatig melegíthetjük a levest, de már ne forraljuk, mert akkor csomós lesz.

 

 

 

  Manchow leves

  Hozzávalók

2 gerezd fokhagyma

1 kávéskanál  gyömbér (reszelt)

 1/2 db zöld erős paprika

 1 db sárgarépa

 1 szál zeller

  2 evőkanál  chili szósz

 4 dl zöldségleves-alaplé

 1 evőkanál  kukoricakeményítő

 1 evőkanál  sötét szójaszósz

 3 fej gomba (nagyobb)

 1/2 db uborka

 1/2 db kápiapaprika

  1 evőkanál  ecet

  1 szál zöldhagyma

   Elkészítés:

 1.A zöldségeket felszeleteljük. A felaprított fokhagymát 2 evőkanál  olívaolajon megpároljuk, majd hozzáadjuk a gyömbért. Egy-másfél percig kevergetjük, majd jöhet az erős paprika és a sárgarépa is, végül a zeller is.

2.Két perc múlva hozzáadjuk a gombát, a paprikát és az uborkát. Óvatosan megsózzuk, majd hozzáadjuk a szója- és a chili szószt is.

 3. A kukoricakeményítőt egy tálba kanalazzuk, alaposan összekeverjük a zöldségleves-alaplével, majd felöntjük vele a zöldségeket.

4. Ha már forr, hozzáadjuk az ecetet, és elkeverjük.

5.Legvégül felaprított zöldhagymát adunk hozzá. A levest ne főzzük túl, akkor jó, ha még ropognak a zöldségek.

 

 

 

  Mexikói vegán bableves

  Hozzávalók

400 g fehérbab (konzerv)

400 g vörös bab (konzerv)

1 fej vöröshagyma (nagy)

 2 gerezd fokhagyma

5 db paradicsom (felszeletelve)

0,5 l zöldségleves-alaplé

 1/2 db kaliforniai paprika (felcsíkozva)

 1 kávéskanál oregánó

 őrölt chili paprika (vagy Cayenne bors ízlés szerint)

  só

   Dekoráció:

 tortillachips

 növényi tejföl

  jalapeno paprika

  avokádó

    Elkészítés:

 1.A hagymát felkockázzuk, egy mélyebb lábasban olívaolajon üvegesre pároljuk, és hozzáadjuk az összetört fokhagymát.

2.A vörös bab és a dekoráció kivételével minden további hozzávalót hozzáadunk, felöntjük az alap lével, bot mixerrel összemixeljük, majd kb. öt percig közepes lángon főzzük.

3. Hozzáadjuk a lecsepegtetett vörös babot, a sót, és kis lángon további 10 percig főzzük.

 4. Tortillával, növényi tejföllel és jalapenóval dekoráljuk.

 

 

 

  Joghurtos alma-édeskömény leves

  Hozzávalók

 1 db édeskömény

  1 db zöld alma

  1 db hagyma

  15 dkg sárgarépa

  2 evőkanál  olaj

  6 dl húsleves alaplé

  1 dl fehérbor

   só

  frissen őrölt bors

 1/2 teáskanál  szárított kakukkfű

 1 db babérlevél

 2 dl joghurt

   Elkészítés:

 1.Hámozzuk meg az édesköményt és az almát. Az édeskömény zöldjét tegyük félre. Az alma magházát távolítsuk el, a gyümölcshúst kockázzuk fel. Az édesköményt reszeljük le.

2. Szeleteljük fel a hagymát és a répát. Pirítsuk őket az olajon 2 percig, majd engedjük fel az alap lével és a borral. Adjuk hozzá az édesköményt, a fűszereket és az almát, és főzzük együtt 20 percig. Tálaljuk joghurttal, díszítsük a félretett zölddel.

 

 

 

  Karfiol-alma leves fűszeres dióval

  Hozzávalók

1 db tojásfehérje

 8 dkg dió (feldarabolt)

 1 teáskanál  koriander (őrölt)

 1 teáskanál  gyömbér

  kevés fahéj

    bors

    1/2 fej vöröshagyma (felaprított)

    4 evőkanál  olívaolaj

    20 dkg karfiol (feldarabolt)

    8 dl zöldség alaplé

    10 dkg zöld alma (meghámozott és feldarabolt)

    só

    bors

    Tálalás:

    10 dkg zöld alma (felkockázott)

   petrezselyemolaj

      Elkészítés:

1.Verjünk fel majdnem teljesen 1 db tojásfehérjét, majd keverjünk hozzá 8 dkg feldarabolt diót. Fűszerezzük 1-1 teáskanál  őrölt korianderrel és gyömbérrel, valamint egy kevés fahéjjal és borssal. Szedjük a diódarabokat sütőpapírral kibélelt tepsire, és szárítsuk 90 fokos sütőben kb. 50 percig.

2.Pároljunk üvegesre 1/2 fej felaprított hagymát 4 ek olívaolajon, majd adjunk hozzá 20 dkg feldarabolt karfiolt. Pirítsuk egy percig, majd öntsük fel 8 dl zöldség alaplével. Főzzük 15 percig, majd adjunk hozzá 10 dkg meghámozott és feldarabolt zöld almát. Főzzük a levest még 6-8 percig, majd pürésítsük. Ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg. Tálaljuk a fűszeres dióval és 10 dkg felkockázott zöld almával, petrezselyemolajjal meglocsolva.

 

 

Főételek: Szárnyasok

 

 

 

  Currys-kókusztejes csirke párolt zöldbabbal és basmati rizzsel

  Hozzávalók

 1,5 kg csirkemell

 2 doboz kókusztej

  0,5 kg zöldbab (télen mirelit, nyáron friss)

  5 gerezd fokhagyma

  2 fej hagyma (nagy)

 basmati rizs

 olívaolaj

    vaj

    petrezselyem

    snidling

    bazsalikom

    só

    bors

    curry levél

   curry por

    Elkészítés:

1.A csirkemellet megmossuk, szárazra töröljük, majd apró kockákra vágjuk és lefűszerezzük sóval, borssal és curryvel. A curryt ízlés szerint használjuk, én kb. 6 evőkanállal tettem bele.

2.Wokban megpirítjuk a húst. Ha ízesebbre szeretnénk, két nagy fej hagymát pirítsunk a csirkemell alá és azon süssük (én a hagymát most kihagytam, így kicsit könnyebb az étel). Sűrűn kevergessük. Amint megpuhult, ráöntjük a kókusztejet és miután felforraltuk, lehúzzuk a tűzről.

3.A rizst enyhén sós vízben megfőzzük.

4.Szintén wokban felmelegítjük az olívaolajat és a vajat. Rádobjuk a felszeletelt fokhagymát és a zöldfűszereket. Amikor a fokhagyma átlátszó lesz, rádobjuk a zöldbabot is, és addig pirítjuk, amíg kissé megpuhul. Akkor a legjobb, ha ropogós marad egy kicsit. Kóstolgatni kell közben.

5.A végeredmény egy krémes, édes, currys, szószos csirke lesz. A szafttal nem kell spórolni!

 

 

 

  Extragyors juhtúrós csirke

  Hozzávalók

1 kg csirkemell

 4 evőkanál  Oliva olaj

 só

 bors

 majoránna

 szárított chili

400 g juhtúró (igazából 200 g is elég, de én sok szafttal szeretem)

2 dl vagy 4 dl tejföl (200 g juhtúróhoz 2 dl, 400 g-hoz 4 dl)

basmati rizs

    Elkészítés:

Vágjuk kockára a csirkemellet és fűszerezzük le. A sóval óvatosan, mert a juhtúró önmagában is nagyon sós!

 Süssük meg wokban a legmagasabb fokozaton, hogy a hús kívül ropogós legyen, de belül puhuljon meg.

Amikor teljesen kifehéredett, dobjuk bele a juhtúrót. Ez 1-2 perc alatt rá fog olvadni. Ekkor öntsük bele a tejfölt, és már készen is vagyunk.

Rizzsel tálaljuk. Sóssága miatt csemege uborka (esetleg cékla) illik hozzá.

 

 

 

  Marha és Borjú

  Spenótos marharagu

  Hozzávalók

 1 kg marhalábszár

 40 dkg spenót

  4 evőkanál  olívaolaj

  2 evőkanál  vaj

  1 fej hagyma

  1 l húsleves-alaplé

  1 db tojássárgája

  1 db citrom

  1 dl joghurt

  só

  bors

    Elkészítés:

1.A megtisztított hús hártyáit, inait távolítsuk el, majd vágjuk kockára. Forrósítsuk meg az olajat és a vajat, majd fonnyasszuk meg rajta a finomra vágott hagymát. Adjuk hozzá a húskockákat, süssük fehéredésig, majd sózzuk és borsozzuk meg. Végül öntsük hozzá az alaplevet. Lefedve főzzük majdnem puhára.

2.A spenót szárait távolítsuk el, a leveleket alaposan mossuk és szárogassuk meg. Adjuk a félkész húshoz, és pároljuk együtt további 10 percig.

3.A tojássárgáját keverjük habosra, majd keverjük össze néhány kanál főző lével. Adjuk hozzá a citrom kifacsart levét és lereszelt héját. Folyamatosan kevergetve adjuk a húshoz a citromos tojást, majd a joghurtot is.

4.Rázogassuk össze az egészet, forrósítsuk meg, majd tálaljuk.

 

 

 

  Pappardelle mustáros marhahússal

  Hozzávalók

 40 dkg marhahátszín

 2 evőkanál  olívaolaj

 bors

 só

1 fej hagyma

20 dkg csiperkegomba

3 evőkanál  magos mustár

3 dl tejszín

 1 evőkanál  citromlé

 A tésztához:

30 dkg liszt

3 db tojás

1/2 teáskanál só

   Elkészítés:

1.A hátszínt vágjuk csíkokra, és a felforrósított olajon pirítsuk meg. Közben borsozzuk. Ha átsült, vegyük ki, sózzuk meg, és tartsuk melegen.

2.A visszamaradt zsiradékon pirítsuk meg a felaprított hagymát, majd adjuk hozzá a nagyobb darabokra vágott gombát. Ha megpirult, keverjük hozzá a mustárt, és engedjük fel a tejszínnel. Főzzük a szószt pár percig, amíg besűrűsödik. Ízesítsük sóval és borssal.

 3.Gyúrjunk sima tésztát a lisztből, a tojásból és a sóból, majd folpakba csomagolva tegyük a hűtőbe 30 percre.

4.Az alaprecept szerint elkészített tésztát nyújtsuk vékonyra, vágjuk 1-1,5 cm széles csíkokra, majd főzzük ki sós vízben pár perc alatt. Tálaljuk a mustáros szósszal és a marhahússal.

 

Sertés

 

 

 

  Sertésoldalas birsalmás káposztával

  Hozzávalók

1 kg sertésoldalas

 2 evőkanál  olaj

 só

 frissen őrölt bors

 1/2 fej hagyma

 2 gerezd fokhagyma

  1 tk paradicsompüré

  1 kg lila káposzta

  0,5 dl olívaolaj

  40 dkg birsalma

 8 szem szegfűszeg

 2 db zsályalevél

 2 db paradicsom

  1 evőkanál  mandula

    Elkészítés:

1.A megtisztított húst vágjuk 5 cm-es darabokra. Sózzuk és borsozzuk meg, kenjük meg az olajjal és a paradicsompürével, majd tegyük tepsibe a hagymával és a fokhagymával együtt. Öntsünk mellé 1 dl vizet, és süssük 150 fokra előmelegített sütőben 60 percig. Ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott folyadékot.

2.A meghámozott, kimagozott birsalmát vágjuk cikkekre, és főzzük puhára a szegfűszeggel fűszerezett, sós vízben.

3.Távolítsuk el a káposzta külső leveleit és a torzsáját, majd vágjuk vékony csíkokra. Pirítsuk meg kissé a felhevített olívaolajon, majd adjuk hozzá a felaprított zsályalevelet, és sózzuk meg. Pároljuk puhára, és közben kis adagokban adjunk hozzá az alma főzőlevéből.

4.A paradicsomokat mártsuk forrásban lévő vízbe, majd hámozzuk meg és kockázzuk fel. Keverjük a káposztához a birssel együtt. Szórjuk meg a mandulával, és tálaljuk a hús mellé.

 

 

 

  Baconbe tekert sertéssült vadas mártásban

  Hozzávalók

 1 kg sertés felsál vagy comb egyben

 Páchoz:

 2 db nagyobb sárgarépa

3 db perezselyemgyökér

 a lényeg, hogy egyenlő súlyú legyen

  2 nagyobb vöröshagyma

 15-20 db egész feketebors

 4-5 db babérlevél

 3 evőkanál 20%-os ecet

 kb. 2 és 1/2 l víz

 1 evőkanál só

  A mártáshoz:

 páclé

 4 evőkanál mustár

pirított cukor( 3 púpos evőkanál kristálycukor és kb 2 dl víz)

kevés citromlé

1 evőkanál zsírból és négy evőkanál lisztből készült világos rántás

tálaláshoz tejföl

 A hús sütéséhez :

1 dkg nyers füstölt szeletelt bacon

1 csapott evőkanál sertészsír

    Elkészítés:

3 nappal a tervezett ebéd előtt bepácoljuk a húst, hogy az ízek jól átjárják.

  A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a karikára vágott zöldségeket, az egész, megtisztított hagymákat, az ecetet, a teatojásba helyezett egész borsot, a babérlevelet, a sót. Lassú tűzön addig főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak.

 Levesszük a tűzről, és a forró lébe belehelyezzük a húst. Fontos, hogy a zöldség lé elfedje! Megvárjuk amíg kihűl, és lefedve a hűtőbe tesszük 3 napra.

   Három nap után elővesszük, és feltesszük újra főzni. Addig főzzük, amíg a hús annyira megpuhul, hogy a villa könnyedén beleszalad. Ekkor a húst kiemeljük a pácléből és megvárjuk , kihűljön annyira, hogy meg lehessen fogni.

   Amíg a hús hül, kizsírozzunk egy tepsit. A húst  beburkoljuk a bacon szeletekkel, és a tepsibe rakjuk. A pácléből kb. 2 dl-t elveszünk, és a hús alá öntjük. Előmelegített, 180 fokos sütőben, kb. egy óra alatt pirosra sütjük. Néha saját szaftjával meglocsoljuk.

  A mártás elkészítéséhez a páclét használjuk. Kivesszük a hagymákat és teatojást, majd a páclében maradt zöldségeket bot mixerrel pépesítjük (mint egy krémlevest).

 Egy kisebb lábasban karamellizáljuk a cukrot, majd óvatosan felöntjük vízzel, és addig hagyjuk a lassú tűzön míg felolvad a cukor - ekkor a zöldséges alaphoz öntjük. Hozzáadjuk a mustárt, a citromlevet, és jól elkeverjük. Visszatesszük a tűzre, felmelegítjük forrásig, és berántjuk. Kb. 5 percig, lassú tűzön, állandó keveréssel összefőzzük.

 A húst kivesszük a sütőből és pihentetjük, majd felszeleteljük, és a maradék szafttal meglocsoljuk.

A sültet és a mártást külön tálaljuk. Tejfölt mindenki ízlése szerint tehet hozzá.

 

Hal

 

 

 

  Fogas filé diós bundában

  Hozzávalók

 30-40 dkg fogas filé

 10 dkg dió (durvára vágva)

 6-8 dkg vaj (olvasztott)

 só

 bors

 citrom

   Elkészítés:

A halfilét nagyobb darabokra vágjuk, befűszerezzük és kicsit állni hagyjuk.

A diót aprítógépben durvára vágjuk és összekeverjük az olvasztott vajjal. Ebben a masszában megforgatjuk a haldarabokat.

Előmelegített 180 fokos sütőben 6-8 perc alatt készre sütjük. Salátával kínáljuk.

 

 

 

  Harcsapaprikás túrós csuszával tálalva

  Hozzávalók

4 db harcsafilé

50 dkg füstölt szalonna

50 dkg csuszatészta

2 fej vöröshagyma

 liszt

bors

pirospaprika

 1 gerezd fokhagyma

 1 db paradicsom

 1 db zöld paprika

 50 dkg túró

   Elkészítés:

A füstölt szalonnát kockákra vágjuk, és egy teflon serpenyőben, lassú tűzön szépen ropogósra kisütjük. A zsírját megőrizzük, mert szükség lesz rá.

Mire kisült a szalonna, addigra felforrt a víz, amibe most beletesszük a tésztát, és 8 percig főzzük, majd leszűrjük. A kifőtt csuszát meglocsoljuk a szalonna zsírjának felével, majd közé keverjük a túrót, és a tetejét meghintjük a sült szalonnakockák felével, esetleg sózhatjuk is - ez ízlés függő.

Ha készen van a harcsafilénk, egy arra alkalmas edényben feltesszük hevülni a szalonna zsírját. A harcsafilét egyforma kockákra vágjuk. Egy tálba beletesszük a lisztet, a fokhagymát, borsot, sót és őrölt fűszerpaprikát, majd jól összekeverjük.

A halkockákat egyesével megforgatjuk a fűszeres lisztben (úgy, hogy minden oldala fedve legyen), és 2-3 percig sütjük a szalonna zsírjában, majd kiszedjük. A megmaradt zsírban az apró kockára vágott hagymát üvegesre pirítunk).

 Hozzátesszük az apróra vágott paprikát, főzzük így 10 percet, majd az apróra vágott paradicsomot, ezzel is főzzük 5 percet még, meghintjük a tetejét pirospaprikával, sóval, borssal, Az így kapott szaftba óvatosan beletesszük a halacskákat, és kb. 5 percig főzzük.

A megmaradt fűszeres liszt, víz és tejföl elegyéből habarást készítünk, és felöntjük vele a halat. Így főzzük még 3-5 percet, és tálaljuk a túrós csuszával és a szalonnapörccel.

 

Bárány

 

 

  Zöldséges bárány

  Hozzávalók

    1 db kicsontozott báránycomb

    4 gerezd hámozott fokhagyma

    2 gerezd hámozatlan fokhagyma

    2 csokor petrezselyemzöld

    50 ml olívaolaj

    20 ml konyak

    1.1 evőkanál szója- és Worcester-szósz

    só

    őrölt fekete

    bors

    2 gerezd fokhagyma

    2 rúd fahéj

    3-3 szem szegfűszeg

    szegfűbors

    egész fekete bors

    4 db babérlevél

    2 nagy fej hagyma

    2 csomagnyi fagyasztott zöldségkeverék

   Elkészítés:

A pác hozzávalóit keverjük össze. A húst spékeljük meg a 4 gerezd fokhagymával, kenjük meg a páclével, és 24 órán át hagyjuk érni. Tegyük rá a hámozatlan gerezdeket, és lefedve süssük 50 percig 250 fokon. Ekkor vegyük ki, majd kenjük meg a húst a meghámozott, átpréselt fokhagymával.

Tegyük a hús mellé a szegfűszeget, a borsot, a fahéjat, a babérlevelet és a szegfűborsot. Lefedve süssük tovább, időnként locsoljuk meg a húst a levével, hogy ki ne száradjon. 50 perc múlva adjuk hozzá a zöldségkeveréket és a felkarikázott hagymát. Süssük még 30 percig, amíg a hús meg nem puhul.

Vegyük ki a tepsiből a kész, puhára főtt zöldségeket, a fahéjat és a babérlevelet dobja el. Tegyük egy edénybe 200 ml sütőlevet, és mixeljük össze a zöldségekkel. Ügyeljünk arra, hogy csomómentes legyen! Végül melegítsük fel, és ízlés szerint ízesítsük friss petrezselyemzölddel.

 

Vadhús

 

 

 

  Erdei gombás szarvas szeletek medvehagymás tésztával

  Hozzávalók

    30 dkg szarvas comb

    só

    bors

    2 evőkanál  olívaolaj

    3 ág kakukkfű

    25 dkg erdei gomba

    2 dl tejszín

    2 gerezd fokhagyma

    25 dkg tészta (medvehagymás)

    víz (a tészta főzéséhez)

   Elkészítés:

A szarvas combot kér körülbelül 2-3 cm vastag szeletre vágjuk, sózzuk és borsozzuk.

Egy serpenyőben olívaolajt forrósítunk és 3-3 perc alatt megsütjük a húsok mindkét oldalát. Kiszedjük, majd félretesszük.

A serpenyőben maradt szaftra ráöntjük a gombakeveréket, és hozzáadjuk a felaprított fokhagymát, majd egy nagy csipet sóval és 3 ág kakukkfűvel ízesítjük. Felöntjük tejszínnel, a húsokat belerakjuk, és így összerotyogtatjuk az egészet kb. 15 perc alatt.

A tésztát lobogó vízben kifőzzük, leszűrjük.

Tálaláskor a tésztát a tányérra rakjuk, a húsokat elfelezve a "tésztafészek" tetejére rakjuk, és gazdagon megöntözzük a gombás-tejszínes szafttal.

 

 

 

0.031 mp