Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Főzött Krémek

 

Főzött Krémek

 

  Főzött csokoládékrém

  Hozzávalók:

    2 tojás

    2 evőkanál liszt

    1 evőkanál kakaó

    3 evőkanál  kristálycukor

    2 dl tej

    vanília

    10 dkg vaj

    Elkészítése:

2 egész tojást elkeverünk 2 evőkanál liszttel, 1 evőkanál kakaóval, 3 evőkanál cukorral, felöntjük 2 dl egy darabka vaníliával felfőzött tejjel, és állandó keverés mellett gyenge tűzön, vagy gáz fölött, sűrűre főzzük. A tűztől levéve addig keverjük, míg ki nem hűl. Akkor beleteszünk 10 dkg vajat és simára keverjük. Ha teljesen kihűlt megkenjük a tortalapokat és hidegre tesszük. Legjobb, ha a fogyasztás előtti napon töltjük meg a tortát, és hidegen tartjuk.

 

 

  Főzött alapkrém süteményekhez, tortákhoz

  Hozzávalók:

10 dkg liszt

25 dkg margarin/vaj, vagy fele-fele

18 dkg cukor

2 cs. vaníliás cukor

csipet só

4 dl tej

+ tetszés szerinti ízesítő anyagok

   Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a cukorral, felöntjük apránként a tejjel, csomómentesre keverjük, beledaraboljuk a margarint  és állandó keverés mellett olyan sűrűre főzzük, hogy az edény falától elváljon.

Időnként megkeverve teljesen kihűtjük, bármilyen sütemény, torta tölthető vele.

 

Változatok:

 

 

  Csokoládés:

A cukros liszthez még 3-4 evőkanál  tiszta kakaóport adunk

  Karamellás:

A 4 dl tejből és 10 dkg cukorból előbb erős karamellás tejet főzünk, lehűtjük, ezzel öntjük fel a maradék 10 dkg cukorral kevert lisztet

  Kávés:

A tej felét feketekávéval helyettesítjük, az ízt további 1 ek. darált kávéval erősítjük.

  Puncs:

A tejből 1 dl-t sütőrummal helyettesítünk, amibe 10 dkg mazsolát előzőleg beáztatunk. A mazsolával együtt főzzük a krémet, de keverésnél vigyázzunk, hogy a mazsola össze ne törjön. Ha szükséges, ételszínezékkel erősíthetjük a rózsaszín színt.

  Rumos szilva:

Ugyanúgy készül, ahogy a puncs, csak apróra vágott aszalt szilvát használunk mazsola helyett.

  Narancsos:

A keverékhez 12 dkg lisztet, és kb. egy ek. reszelt narancshéjat adunk. Egy narancsot nagyon apró kockákra vágunk, alaposan lecsepegtetjük, kinyomkodjuk, és a már teljesen kihűlt krémhez keverjük. Ugyanígy készül citromból is.

  Túrós:

 A kész, kihűlt krémhez 25 dkg, szitán áttört túrót adunk, mazsolát, reszelt citromhéjat adunk hozzá.

   Diós:

A krémhez a tejen felül 1 dl diólikőrt is adunk, a kihűlt krémbe (ami kicsit hígabb) egy marék darált diót adunk. Ízlés szerint csipet fahéjjal, citromhéjjal fűszerezhetjük. Pontosan ugyanígy készül mákkal is, csak likőr nélkül. A mandulakrémhez pedig pár csepp mandulaesszenciát is adjunk.

 

 

  Cukrászkrém (sárgakrém)

  Hozzávalók (kb. 3,5-4 dl-hez):

2 dl tej

1,5 dl tejszín

1 egész vaníliarúd

4 tojás sárgája

3 dkg kristálycukor

2 dkg  kukoricakeményítő

    Elkészítés:

 A vaníliarudat éles késsel hosszában behasítjuk  úgy, hogy a végén egy kis szakasz egybetartsa. Egy rozsdamentes lábosba öntjük a tejet és a tejszínt, beledobjuk a vanília rudat, majd felforraljuk. Félrehúzzuk, és megvárjuk amíg kihűl.

Közben szétválasztjuk a tojásokat (a fehérjét félretesszük – készülhetünk belőle pl. kókuszcsókok). Egy nagyobb keverőtálban kézi habverővel kikeverjük a  tojások sárgáját, a majd hozzáadjuk, a cukrot és a keményítőt. A már langyos vaníliás tejes keverékből kivesszük  a rudat, éles késsel kikaparjuk a magokat, amiket visszateszünk a folyadékba, majd lassan ismét melegíteni kezdjük. Közben folyamatos keverés mellett hozzáadjuk a tojásos keveréket. Mérsékelt tűzön kb. 3-4 perc alatt besűrítjük. Illatos, sima krémet kapunk, mely sokféle módon fogyasztható. Többek között pohárkrémként tejszínhabbal díszítve vagy gyümölcsökkel rétegezve is kínálható, de piskótába, képviselőfánkba vagy akár égetett tésztából készült koszorúba is tölthető.

 

 

  Vaníliakrém

  Hozzávalók

    2 tojássárgája

    2 evőkanál liszt

    2 evőkanál cukor

    3 dl tej

    vaníliás cukor

    Elkészítés:

A tejben elkeverjük a kristálycukrot és a vaníliás cukrot, hozzáadjuk a tojássárgáját, majd lassan a lisztet, végül sűrűre főzzük.

 

 

  Joghurtos-tejszínes citromkrém

  Hozzávalók / 4 adag

    1 db citrom

    1 db tojás

    12 dkg cukor

    3 csepp vanília aroma

    3 dkg vaj

    300 g joghurt

    1.5 dl habtejszín (jobb az állaga, ha nem cukrásztejszínt használunk)

      Elkészítés:

    Lereszeljük a citrom héját és kifacsarjuk a levét.

    Egy tálkában összekeverjük a cukrot és a tojást kézi habverővel, majd hozzáadjuk a vaníliát.

    Egy kis lábosba tesszük a vajat és takarékon felolvasztjuk. Lehúzzuk a tűzről, majd hozzáadjuk a citrom héját, levét és kézi habverővel összekeverjük. Hozzáadjuk a cukros tojást, majd visszatesszük a takarékon égő lángra, és 10 percig folyamatosan keverjük a kézi habverővel. Bel kell sűrűsödnie (kb. mintha egy kicsit hígabb pudingot készítenénk).

    Levesszük a tűzről és hozzákeverjük a joghurtot. Megvárjuk, míg kihűl .    A tejszínt (jó hideg legyen) habbá verjük, és a kézi habverővel a citromos krémhez keverjük.

 

 

   Svájci vajkrém

   Hozzávalók / 5 adag

    5 db tojásfehérje

    20 dkg porcukor

    22 dkg vaj

    1 teáskanál vanília kivonat

     Elkészítés:

 A tojások fehérjét elkeverjük a porcukorral, és vízgőz fölé tesszük.( FONTOS!!! A víz csak gyöngyözzön, ne forrjon.) Olykor keverjük meg a fehérjés porcukrot, és figyeljünk rá, nehogy kicsapódjon. Kb. 15 perc alatt eléri a megfelelő állagot. Ha van hőmérőnk, akkor 86 fokosnak kell lennie. Nekem nincs, de így is el lehet készíteni.

 A keveréknek csípősen melegnek és jó szálpróbásnak kell lennie. Opálos színű, és teljesen felolvadt benne a porcukor.

 A robotgéppel a legnagyobb fokozaton kezdjük habosítani. Ez szép meló lesz, 10-15 perc. Krémesnek, nagyon fehérnek és csúcsosnak kell lennie a habnak.

 A vajat kockázzuk fel, fontos, hogy egyforma hőmérsékletű legyen a hab és a vaj, különben bajok lesznek:-) A robotgépet vegyük alacsony fokozatra, és adagonként adjuk hozzá a vaj kockákat.

 Hűtőben 1 hétig eltartható, remekül fagyasztható is, a fagyasztóban 2-3 hónapig eláll.

 

 

 

  Mákkrém süteményekhez és desszertekhez

  Hozzávalók / 6 adag

    7 dkg darált mák

    1 dl hulala (habtejszín)

    0.5 dl víz

    12 dkg porcukor

    2 evőkanál  citromlé (ízlés szerint)

    1 citromból nyert reszelt citromhéj

    10 dkg mascarpone

      Elkészítés:

 A hulala és víz keverékében a cukorral és a citromhéjjal felfőzzük a mákot (pár perc).

 Kihűtjük a mákot.

 A kihűlt mákba belekeverjük a mascarponét és a citromlevet.

 Süteményekben, desszertekhez nagyon finom.

 

0.037 mp