Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Forró Italaok Hideg téli napokra és ünnepekre

 

 

 

Forró Italok :  Hideg téli napokra és ünnepekre

 

 

 

  Almapuncs

  Hozzávalók / 4 adag

    1 l almalé (100%-os)

    2 db fahéjrúd

    6 db szegfűszeg

    0.5 kávéskanál szegfűbors

    1 narancsból nyert narancshéj

    1 citromból nyert citromhéj

    1 teáskanál méz (vagy cukor, ízlés szerint)

   Elkészítés:

 A narancsot és a citromot nagyon alaposan megmossuk, és héját vékonyan lehámozzuk (ügyelve arra, hogy a fehér részt ne vágjuk le).

Az almalét lábasba öntjük, hozzáadjuk a fahéj rudakat, a szegfűszeget és a szegfűborsot, valamint a narancs és a citrom héját.

Felforraljuk, és pár percig főzzük, majd forrón bögrékbe adagoljuk, és ízlés szerint mézzel vagy cukorral édesítjük. Díszíthetjük almakarikákkal vagy alma chips- szel is.

 

 

 

  Chilis kakaó

  Hozzávalók / 1 adag

    2 dl tej

    2 teáskanál cukrozatlan kakaópor

    2 teáskanál cukor (lehet nádcukor vagy méz is)

    1 db chili

    1 késhegynyi fahéj

    vanília ízlés szerint

   Elkészítés:

Kevés tejjel vagy vízzel elkeverjük a kakaóport és a fahéjat.

Felöntjük a többi tejjel, és feltesszük főni.

Belevágjuk a chilit (ízléstől függően lehet kevesebb is), és belekaparjuk a vaníliát.

Amikor felforrt, leszűrjük, pohárba töltjük.

 

 

 

  Csokoládés tea

  Hozzávalók / 2 adag

    2.5 dl tej

    2.5 dl víz

    2 db tea filter (fekete)

    1 ek cukor

    2 csipet fahéj

    2 csipet gyömbérpor

    2 csipet szerecsendió (frissen reszelt)

    2 teáskanál csoki szósz

  Elkészítés:

Egy kis lábasban forráspontig melegítjük a tejjel elkevert vizet. Levesszük a tűzről.

Belerakjuk a tea filtereket, lefedjük 1,5 percre.

Két pohárban egyenlően elosztjuk a cukrot, a fűszereket meg a csokoládészirupot.

Rámerjük a forró teát, és jól összekeverjük.

 

 

 

  Forralt bor aszalt szilvával

  Hozzávalók / 4 adag

    1 ü bor (7,5 dl)

    2-3 dl víz

    20 dkg aszalt szilva

    darabos fahéj

    szegfűszeg

    10 szem kardamom

    12 szem borókabogyó

    kis darab gyömbér

    2-3 szem csillagánizs

    narancs szeletek

    cukor ízlés szerint

   Elkészítés:

A hozzávalókat tegyük egy fazékba, majd alacsony fokozaton melegítsük össze.

Leszűrve, forrón öntsük bögrékbe.

 

 

 

  Forralt bor gyerekeknek

  Hozzávalók / 4 adag

    2 l szőlőlé

    2 evőkanál  méz

    2 teáskanál  fahéj (csapott, őrölt)

    1 evőkanál  szegfűbors

    6 db szegfűszeg

    2 db csillagánizs

    0.5 db citrom (karikára vágva)

  Elkészítés:

Egy lábosba összekeverjük a szőlőlevet, a fahéjat, szegfűborsot és a  szegfűszeget,  majd feltesszük főni.

Belekarikázzuk a citromkarikát és a mézet is hozzáadjuk.

Nem hagyjuk, hogy felforrjon, inkább csak jól átmelegítjük.

Majd bögrébe merve már fogyaszthatjuk is.

 

 

 

  Forró almaital

  Hozzávalók / 4 adag

    1 l almalé

    2 evőkanál  méz

    0.5 citromból nyert citromlé

    1 közepes db narancs (szeletelve)

    1 közepes db alma (szeletelve)

    2 db fahéjrúd

    2 db szegfűszeg

    4 szem fekete bors

   Elkészítés:

Az összes hozzávalót egy hőálló edénybe tesszük, felforraljuk, és lassú tűzön 10 percig főzzük.

Az italt még forrón, a gyümölcsökkel együtt poharakba töltve tálaljuk.

 

 

 

  Fűszeres forralt bor

  Hozzávalók / 4 adag

   A forralt borhoz

    1 dl fehérbor (száraz)

    12 db szegfűszeg

    5 g fahéj (nagy, egész)

    1 g szegfűbors

    3 evőkanál  méz

    2 evőkanál  cukor

    0.25 citromból nyert citromlé

    1 fél narancsból nyert narancslé

    1 db csillagánizs

     A díszítéshez:

    0.25 db citrom (karikázva)

    0.5 db narancs (karikázva)

    Elkészítés:

A bort nagyon kis lángon a fűszerekkel együtt feltesszük melegedni. Egy fedővel félig fedjük le, hogy az ízek jobban megmaradjanak.

Amikor már jó forró, akkor tesszük bele a cukrot és a mézet. Kb. 30 percet főzzük, de ugyanúgy csak kicsi lángon, forralni nem szabad!

Leszűrjük. Mielőtt kínáljuk, tegyünk bele citrom és narancs karikákat.

 

 

 

  Forró ananász-gyömbér puncs

  Hozzávalók / 4 adag

    1 l ananász lé

    1 bögre friss szeletelt gyömbér

    1 evőkanál  méz

    1 egész fahéj

    kb. 8-10 szem szegfűszeg

   Elkészítés:

Egy közepes méretű lábosba öntjük a hozzávalókat.

Az egészet felforraljuk.

Miután felforrt, lassú tűzön főzzük 10 percig.

Forrón, bögrében tálaljuk.

 

 

 

  Házi cappuccino

  Hozzávalók / 3 adag

    6 dl tej

    1 db tojás

    1 csomag vaníliás cukor

    1 evőkanál finomliszt

    2.5 dl kávé

    1 evőkanál  cukor (ízlés szerint)

    fahéj ízlés szerint

    1 evőkanál  tejszínhab (ízlés szerint)

    Elkészítés:

A vaníliás cukrot, lisztet, kávét, tojást egy lábosban csomómentesre keverjük.

Hozzákeverjük a tejet, majd lassú tűzön kevergetve felforraljuk. Ha felforrt, belekeverjük a cukrot, ízlés szerint díszítjük.

 Fogyasztható melegen és hidegen is.

 

 

 

  Indiai Masala Chai Tea -indiai fűszeres tea

  Hozzávalók / 4 adag

    4 cm gyömbér (friss)

    2 db fahéjrúd

    5 db szegfűszeg

    6 db kardamom (zöld egész)

    1 db csillagánizs

    0.5 l tej

    0.5 l víz

    10 ml fekete tea (erős teafű, Ássam vagy Darjeeling, de végül is teljesen mindegy, csak ne Earl Grey legyen)

    5 evőkanál  nádcukor (ízlés szerint)

    1 narancsból nyert narancshéj (reszelve)

    2 szem fekete bors

    1 késhegynyi vanília (kikapart belseje)

    0.5 marék mazsola

     Elkészítés:

A gyömbért meghámozzuk, és fél cm-es szeletekre vágjuk.

A többi fűszert egy mozsárban durvára törjük, aztán szárazon illatosra pirítjuk.

Fél l vízzel és aztán fél l tejjel felöntjük. Ilyenkor megy bele a gyömbér és a kb. 1 púpos evőkanál  fekete teafű.

Felforraljuk, aztán még közepes lángon főzzük kb. 3 percig.

Még amíg fő, addig reszeljük bele egy narancs héját, dobjunk bele 2 szem borsot, egy késhegynyi vaníliát és pár szem mazsolát.

A végén ízesítsük jó sok cukorral.

Merőkanállal szűrőn keresztül bögrébe szűrjük, és fogyasztjuk!

 

 

 

  Mézeskalácsos kávé

  Hozzávalók / 1 adag

    2 dl tej

    1 csipet mézeskalács fűszerkeverék

    2 teáskanál instant kávé (3:1 vagy 1 dl kávé és 1 dl tej)

    1 evőkanál  tejszínhab

    fahéj ízlés szerint

     Elkészítés:

A tejet felforraljuk a mézeskalács fűszerkeverékkel.

Utána beleöntjük a kávéport.

Mehet rá a tejszín, és a tetejét megszórjuk fahéjjal.

 

 

 

   Szilvás - fahéjas forralt bor

   Hozzávalók / 2 adag

    3 dl száraz vörösbor

    1 dl tea (szilvás-fahéjas)

    2 db szegfűszeg

    1 késhegynyi fahéj

    3 evőkanál  barna cukor

      Elkészítés:

A frissen elkészült forró teát hozzáöntjük a karamellizált cukorhoz.

A fűszerezést is hozzátesszük.

Végül felöntjük a borral, és levesszük a tűzről, ahogy habosodni kezd (ne várjuk meg, míg forrni kezd).

 

 

 

   Vörösboros-rumos melegítő ital

  Hozzávalók 6 személyre:

    3 evőkanál fekete tealevél

    5 evőkanál cukor

    2 dl vörösbor

    1 dl málnaszörp

    1/2 dl rum

     Elkészítés:

A teát fél liter forró vízzel leöntjük, és 5 percig állni hagyjuk. A cukrot elkeverjük 1 dl vízzel, és a teához öntjük. A vörösbort és a málnaszörpöt összekeverjük, felforraljuk, és hozzászűrjük a teát. Ízlés szerint rummal tesszük még finomabbá.

 

 

 

  Gyümölcsvarázs

  Hozzávalók 1 személyre:

    1,5 dl feketetea

    2 teáskanál citromlé

    2 teáskanál narancslé

    1 cl Calvados

    1 teáskanál cukor

    1 rúd fahéj

    1 szegfűszeg

   Elkészítés:

A teát, a cukrot, a Calvados-t, a citrom- és narancslevet a forráspontig hevítjük. A fahéjat és a szegfűszeget kb. 5 percre belerakjuk, majd el is távolítjuk. Pohárba töltjük, és narancshéjjal díszítjük.

 

 

 

  Fűszeres Alma Ital

   Hozzávalók:

1 liter almabor

3 evőkanál barna cukor

1 fahéjrúd, és a többi fahéjrúd díszítésnek

1 kávéskanál szegfűbors

½  őrölt gyömbér

½ őrölt szegfűszeg

 szerecsendió

egy csipet só

120ml brandy

Forraljuk fel az almabor, majd adjuk hozzá az összes hozzávalót.

 

 

 

   Császári melange

   Hozzávalók:

 4 tojássárgája

4 evőkanál cukor

4 adag feketekávé

8 cent konyak vagy brandy

tej ízlés szerint

   Elkészítés:

A négy tojássárgáját verjük fel kemény habbá , majd szintén  négy kanál cukrot adjuk hozzá és  a habot kanalazzuk egy bögrébe. Erre öntsük rá   óvatosan a frissen főtt fekete kávét , utána pedig a konyakot. Végül öntsük  hozzá forró tejet, és már tálalhatjuk is, de tej helyett helyettesíthetjük tejszínnel is.

 

 

 

  Téli bólé

  Hozzávalók:

10 deka cukor

negyed liter víz

1 üveg vörösbor

 2 alma

   Elkészítés:

Hámozzuk  meg és kockázzuk  fel az almát, a másik  felét tegyük  félre, a másik felének pedig préseljük  ki a levét. Az alma héját se dobjuk  ki! A cukrot forraljuk  fel a vízben, hogy szirupot kapjunk , majd öntsük  hozzá a friss almalevet, az alma héját és az almadarabokat is.  Főzzük  össze, majd szedjük  ki a héjakat. Adjuk  hozzá a vörösbort, és melegítsük  fel. Egy-két almadarabot tegyünk a poharakba, majd öntsük  rá a forralt bort, és melegen tálaljuk.

 

 

 

  Forró fűszeres almalé

  Hozzávalók:

4-6 adag

1 liter 100 % almalé (szűrt vagy szűretlen, ízlés szerint)

1 citrom leve és finomra reszelt héja

1 csillagánizs

1 rúd fahéj

1/4 rúd vanília

6 szem szegfűszeg

2-4 evőkanál  méz

   Elkészítés:

Az almalevet felforraljuk   a fűszerekkel (a vanília rudat előtte félbevágjuk  és a magjait kikapargatva adjuk  az almaléhez). Nagyjából öt percig forraljuk , majd hozzáfacsarunk egy  citrom levét és ízlés szerint mézet is adunk hozzá.

 

 

 

   Házi csokoládélikőr

   Hozzávalók:

    30 dkg cukor,

    20 dkg olvasztott csokoládé,

    1-2 db csokoládé aroma,

    2-3 dl víz,

    3 dl tiszta alkohol.

    Elkészítés:

Az olvasztott csokoládéból, a cukorból és a vízből főzzünk szirupot, majd alaposan hűtsük le. Közben a csokoládéaromát keverjük el a tiszta alkohollal, és öntsük a kihűlt sziruphoz. Öntsük szép üvegbe, és néhány hétig hagyjuk állni a hűtőben. Időnként mozgassuk, rázzuk meg.

 

 

 

   Karácsonyi narancsbor

   Hozzávalók:

    1 l vörösbor

    1 pohár tiszta alkohol

    25 kockacukor

    4 narancs

    1 narancs héja

    Elkészítés:

Hámozzuk  meg a narancsokat, és a gerezdeket vágjuk  fel apró darabokra. Keressünk  egy jó nagy körülbelül 1,5-2 literes  üveget, és töltsük  bele a bort a narancsdarabokkal. Zárjuk  le, és tegyük  félre egy hétre hadd érjenek össze az ízek. Az  nem árt, ha minden nap megkevergetjük  egy kicsit. A hetedik napon szűrjük  le a folyadékot  az utolsó előtti napon hozzádobhatunk  még egy narancshéjat is, majd  oldd fel benne a kockacukrot, és  öntsük  hozzá az alkoholt is.

 

 

 

 

   Karácsonyi puncs

  Hozzávalók:

    1 l almabor vagy almalé,

    2 rúd fahéj,

    1 teáskanál őrölt szerecsendió,

    1 dl méz,

    2 citrom leve és héja,

    1 l ananász lé.

    Elkészítés:

Egy nagy fazékban forrósítsuk fel az almabort/almalét a fahéjrúddal, majd nagyon lassú tűzön, lefedve, kb. 5 percig főzzük. Tegyük bele a fűszereket és hozzávalókat, majd még öt percig főzzük. Puncsos tálkákban kínáljuk 1-1 fahéjrúddal, amellyel kevergetni lehet a puncsot.

 

 

 

  Likőrös-kávés forró csoki

  Hozzávalók:

    1 dl tej (60 kcal)

    3 kocka meggylikőrrel töltött csokoládé (kb. 2 dkg = 100 kcal)

    1 csomag csokis cappucinopor (4 g = kb. 20 kcal)

    tejszínhab (1 evőkanál = kb. 4 g = 10 kcal)

    pici kakaópor a tetejére

    Elkészítés:

A tejbe beletesszük  a csoki kockákat, és  mikróba  körülbelül   egy percre betesszük , hogy forrás közben ki ne fusson a csészéből, azután a megolvadt csokit szépen elkeverjük és , hozzáadunk  még egy kis  cappuccinoport is,  tetejére tejszínhabot teszünk , megszórjuk egy kis  kakaóporral.

 

 

 

  Marcipánlikőr

  Hozzávalók:

    4 dl tejszín

    1 liter tej,

    40 dkg marcipán,

    7 dl konyak,

    1 dl Baileys

    cukor ízlés szerint.

    Elkészítés:

A tejszínt és a tejet forraljuk fel, majd tördeljük bele a marcipánt. Ha szép sima keveréket kaptunk, vegyük le a tűzről, és alaposan hűtsük le. Tegyük bele az ízlés szerinti mennyiségű cukrot, a Baileys-t és a konyakot. Tegyük mutatós üvegcsébe, hagyjuk állni a hűtőben. Minél tovább áll, annál finomabb, de ugyanúgy, ahogyan a többi likőrt, ezt is rázogassuk meg időnként.

 

 

 

  Ünnepváró almapuncs

  Hozzávalók:

 2 db alma

 10 dkg szárított füge

 2 db lédús narancs

 6 dl kékszőlőlé

 1-1 kiskanál őrölt fahéj és szegfűszeg

 3-4 evőkanál cukor

    Elkészítés:

Az almát szeleteljük  fel, a fügét vágjuk  nagyobb darabokra, a narancsot csavarjuk  ki. A cukrot alacsony hőmérsékleten olvasszuk  fel a szőlőlével és a narancsok levével, majd tegyük  bele az almadarabokat  és a fügét is, majd  forraljuk fel az egészet. Vegyük le a  tűzről és tegyük  félre, hogy kihűljön , és ha hab keletkezik a tetején,  egy kanállal szedjük  le.

Ízesítsük  fahéjjal és szegfűszeggel. Az almát és a fügét szűrőkanállal  vegyük  ki és osszuk  el poharakba, majd  erre öntsük  rá a puncsos italt.

 

 

 

   Karácsonyi italok gyerekeknek:

  Narancsos-fahéjas kakaó

Négy bögrényi forró csokoládéhoz való kakaóport keverjünk el egy fél narancs reszelt héjával és egy fél deci hideg tejjel. A többi tejet forraljuk fel, dobjunk bele két fahéj rudat, és adjuk hozzá a csokoládés –narancsos - tejes keveréket. Főzzük össze, és leszűrve, forrón fogyaszthatjuk.

 

 

 

  Narancsos-fahéjas tea

  Narancsos fahéjas tea

Egyszerű szálas fekete teából tegyünk a literes teáskannába négy teáskanállal, tegyük mellé két narancs lereszelt héját és kifacsart levét, és tördeljünk bele egy fahéj rudat. Öntsük fel lobogó vízzel, majd négy perc múlva szűrőn át kiönthetjük a poharakba. Ízesítsük mézzel.

 

 

 

    Karácsonyi narancslé

Öntsünk egy liternyi narancslevet (legjobb a valóban frissen facsartból, de természetesen készülhet finom dobozosból is) egy kancsóba, és tegyünk bele két rúd összetört fahéjat, meg három szem összezúzott szegfűszeget és két-három kandírozott gyömbért. Egy éjszakán át hűtsük őket együtt, majd másnap leszűrve kiönthetjük.

 

 

 

   Fűszeres szederital

Egy doboz szeder ivólébe tegyünk mélyhűtött szederből öt-hat szemet, két rúd tört fahéjat és egy kikapart vanília rudat, és egy csepp őrölt szerecsendiót, és csorgassunk bele két kanál mézet. Egy éjszakát hagyjuk a hűtőben, majd leszűrve öntsük poharakba.

 

 

   Fahéjas almalé

A jó minőségű, dobozos almaléhez egy egész narancs kifacsart leve és egy éjszakára vele együtt álló két fahéjrúd kerül a kancsóba. Másnap reggel csak a fahéj rudakat kell kihalászni a gyümölcsléből.

 

 

 

 

   Fűszeres forró csoki

   Fűszeres forró csoki

   Hozzávalók:

    2 dl tej

    5 teáskanál tejszín

    1 teáskanál nem cukrozott kakaópor

    1 kávéskanál cukrozott kakaópor

    1 kiskanál vaníliás cukor

    2 kockacukor

    szegfűszeg

    fahéj

    Elkészítés:

A tejet tegyük  fel  melegedni. Dobjunk  bele 2 szem szegfűszeget és egy  késhegynyi fahéjat. Amikor már jó meleg, de még nem forr a tej, adjuk  hozzá a kakaóport , a kockacukrot , a vaníliás cukrot és a tejszínt. Kell még bele 2 kockacukor és 1 kiskanál vaníliás cukor is. Ezt főzzük  pár percig, majd leszűrjük és , bögrében tálaljuk.

 

 

 

 

   Mentás-csokis likőr

   Hozzávalók:

    fél liter minőségi vodka

    5 dkg holland kakaópor

    egy vaníliarúd

    egy maréknyi friss mentalevél

    3 dl tej

    3 dl víz

    45 dkg cukor

    Elkészítés:

Öntsünk  egy befőttes üvegbe a csoki port, és adjunk  hozzá  összevágott  mentaleveleket. Öntsünk  hozzá fél liter vodkát, majd hagyjuk  egy hétig érlelődni, végül szűrjük  le. Ezután főzzünk  a vízből és a 30 dkg cukorból szirupot, majd  hűtsük  le, végül adjuk  hozzá a tejet. Ezután másfél-két hétig érdemes érlelni, időnként rázzuk fel  a keveréket, végül szűrjük le.  Ismét  érleljük egy hétig , majd újra  szűrjük le . Végül  díszes üvegbe töltsük.

 

 

 

   Karácsonyi mimóza

   Hozzávalók:

    4 cl Grand Marnier

    1 evőkanál cukor

    1,5 dl narancslé

    7,5 dl pezsgő

   Elkészítés:

A poharak szélét mártsuk  a narancslikőrbe, majd cukorba. A narancslikőrt és a narancslevet osszuk  szét a poharakba, majd öntsük  fel a pezsgővel. Körülbelül négy adag lesz belőle.

0.081 mp