Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Farsangi Szendvicsek És Ételek

 

 

Farsangi Ételek És Szendvicsek

 

 

  Farsangi részeges csirke

  Hozzávalók:

 1 közepes csirke, 10 dkg vaj, 3 dl száraz fehérbor, 20 dkg füstölt húsos szalonna, majoránna, őrölt bors, só

    Elkészítés:

A csirkét alaposan megmossuk és, megszárítjuk. Kívül-belül besózzuk a , belsejét majoránnával és borssal,a  külsejét őrölt borssal fűszerezzük. Egy magas falú tepsibe helyezzük majd, leöntjük a felolvasztott vajjal, és aláöntjük a bort, végül fóliával letakarva pároljuk, ha igényli, az elpárolgó bort pótoljuk.

Amíg csirke párolódik, a szalonnát megszabadítjuk bőrétől, majd vékonyra szeleteljük. Amikor a csirke megpuhult, teljesen betakarjuk a szalonnaszeletekkel, és ropogósra sütjük.

Tálalás előtt a csirkét ollóval feldaraboljuk és, zelleres burgonyapürével tesszük az asztalra.

 

 

 

  Boros pecsenye

   Hozzávalók:

60 dkg sertéscomb, 10 dkg gomba, 1-1 szál sárga- és fehérrépa, 5 dkg zeller, 2 db zsemle, 1 egész tojás, 1 tojássárgája, 1 dl paradicsomlé, 3 dl fehérbor, 1-2 evőkanál libazsír, 1 csokor petrezselyemzöld, őrölt szegfűbors, őrölt fehérbors, só

    Elkészítés:

 A húst 4 nagy szeletre vágjuk jó, alaposan kiklopfoljuk majd, sózzuk, borsozzuk és, félretesszük, hadd pihenjen kicsit. A gombát felszeleteljük, a megtisztított zöldségeket felkockázzuk, a petrezselyem zöldjét felaprítjuk. A zsemléket beáztatjuk egy kevés borba, majd lazán kinyomkodva egy keverőtálba helyezzük.

A libazsíron megpirítjuk a gombát, a zöldségeket enyhén sós vízben megpároljuk, mindkettőt hozzáadjuk a keverőtálban lévő zsemlékhez, megszórjuk a petrezselyem zöldjével, beleütjük a tojást, ízlés szerin befűszerezzük, kézzel alaposan összedolgozzuk, majd az egészet ledaráljuk.

Elővesszük hússzeleteket, egyformán elosztjuk rajtuk tölteléket és, feltekerjük őket, hústűvel rögzítjük. Egy nagy serpenyőben a maradék libazsíron állandóan forgatva pirosra sütjük. Aláöntjük a paradicsomlevet és a bort, végül készre pároljuk.

Az elkészült húst felszeleteljük és a  párolt zöldségekkel tálaljuk.

 

 

 

  Konyakos kacsasült

  Hozzávalók:

1 pecsenyekacsa, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 10 dkg császárszalonna, 5 dkg liszt, 2 dl vörösbor, 5 cl konyak, 15-20 dkg kacsamáj, 5 dkg vaj, 1 dl olívaolaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 db babérlevél, kakukkfű, só

   Elkészítés:

 A kacsát megszabadítjuk az aprólék részeitől, a hagymát negyedeire vágjuk, a szalonnát felkockázzuk, mindezeket kevés olívaolajon megpirítjuk. Megszórjuk a liszttel, ráöntjük a konyakot, és a vörösbort, majd egy kevés vizet is öntünk alá. Az apróra vágott petrezselyemzölddel megszórjuk, babérlevéllel, kakukkfővel és sóval ízesítjük. Fedő alatt erős tűzön 35-40 percig forraljuk, majd finom szűrőn leszűrjük.

A kacsa máját kevés vajban átsütjük, áttörjük és ezt is, hozzáadjuk a mártásomhoz. Közben a kacsát a sütőben ropogósra sütjük. Amikor elkészült, kitesszük egy vágódeszkára, és feldaraboljuk majd, tálra rendezzük. Zsírját a mártásba öntjük és, összekeverjük.

A mártással meglocsoljuk a kacsát, és pirított burgonyával tálaljuk.

 

 

 

  Gombás korhelyleves

  Hozzávalók:

25 dkg füstölt hús, 10 dkg füstölt kolbász, 40 dkg savanyú káposzta, 10 dkg gomba, egy fej vöröshagyma, egy csokor petrezselyem, 4 dkg liszt, 2 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, őrölt bors, pirospaprika, só

    Elkészítés:

A hagymát apróra vágjuk, olajban megpirítjuk, majd rátesszük a kockákra vágott húst, és pirospaprikával szórjuk meg, majd pedig hozzáadjuk a savanyú káposztát. Erre aztán annyi vizet öntünk, hogy ellepje, és fedővel letakarva főzzük. Közben a vékonyra szeletelt gombát kevés olajban megpirítjuk, vágott petrezselyemmel, sóval, borssal ízesítjük. A pirított gombát a káposztához keverjük, felengedjük, és felforraljuk. Világos rántást készítünk, ezzel a levest besűrítjük. Végül beletesszük a felkarikázott kolbászt, valamint a tejfölt, és még 2-3 percig forraljuk.

 

 

 

  Farsangi szendvicsek recept

  Hozzávalók 5  személyre:

 Fél doboz vaj

 25 dkg füstölt kolbász

 1 kg kenyér

 25 dkg trappista sajt

 30 dkg savanyított uborka

    Elkészítés:

A felszeletelt kenyeret megkenjük vajjal, a füstölt kolbászt karikákra vágva ráhelyezzük, a savanyított uborkát ugyanígy és végül a trappista sajtot ráreszeljük. A  szendvicsek készek indulhatunk a farsangra.

 

 

  Klasszikus uborkás szendvics

  Hozzávalók: (személyenként)

2 szelet puha fehérkenyér

vaj

hajszálvékony  salátauborka-szeletek

kevés  só

    Elkészítés:

A kenyérszeleteket vékonyan megkenjük vajjal, az uborkaszeleteket közéjük helyezzük, enyhén sózzuk. A kenyerek héját körben levágjuk, háromszög- vagy négyszög alakú nagyobb falatokra daraboljuk.

Hagyományosan tea mellé kínálják.

 

 

 

  Baconben sült melegszendvicstekercs

  Hozzávalók:

2 személynek:

4 szelet toast kenyér

4 szelet lapkasajt

4 szelet sonka (vagy esetleg tetszőlegesen valamilyen szalámi)

8 szelet bacon

    Elkészítés:

A toast kenyér szeleteket bátran sodrófával átnyújtjuk (hogy laposabb és még vékonyabb legyen). Majd mindegyik kenyérre ráhelyezünk 1-1 szelet sajtot és 1-1 szelet sonkát. Kézzel feltekerjük, hogy henger formát kapjon. Kenyerenként 2 szelet baconnel körbetekerjük. 1-1 fogvájóval két helyen rögzítjük, hogy ne essen szét a tekercs.

 Sütőpapírral bélelt tepsiben 220 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

  Májas-húsos melegszendvics

  Hozzávalók:

10 dkg májkrém

1 húskonzerv

1 evőkanál mustár

1 evőkanálnyi margarin

bors

ételízesítő

1 dl tejföl

2 főtt tojás

15-20 dkg trappista sajt

kb. 6 szelet kenyér (amennyi elfér egy nagyobb tepsiben)

   Elkészítés:

A hozzávalókat (kivéve a sajtot és a kenyeret) összeturmixoljuk.

 A tepsit kibéleljük sütőpapírral, belerakjuk a kenyérszeleteket. Az összeturmixolt krémet rákenjük a kenyérre, megszórjuk reszelt sajttal.

 Sütőbe rakjuk, és addig sütjük, amíg a sajt enyhén megpirul a tetején.

 

 

 

  Ínyenc ciabatta melegszendvics baconnel

  Hozzávalók:

2 személynek:

2 db olívás ciabatta

8 szelet bacon

5 dkg reszelt füstölt sajt

2 teáskanál Erős Pista (vagy csípős piros arany)

3-4 szál újhagyma

kakukkfű

őrölt chili ízlés szerint

3 evőkanál olívaolaj

 A krémhez:

12,5 dkg mascarpone vagy más natúr krémsajt

1 teáskanál dijoni mustár

1 gerezd zúzott fokhagyma

1 mokkáskanál fehérborecet

oregánó

bors ízlés szerint

   Elkészítés:

Előmelegítjük a sütőt 220 fokra és a gáztepsibe sütőpapírt teszünk.

 Az újhagymát szeletekre vágjuk, és egy kis tálban hozzákeverjük az Erős Pistát vagy csípős piros aranyat (aki nem szereti a túl erőset, elhagyhatja). Félbevágjuk a ciabattákat és megkenjük a csípős hagymával. Pár csepp olívaolajjal meglocsoljuk, majd 2-3 percre a forró sütőbe tesszük.

 A baconszeleteket 1 evőkanál olívaolajon kisütjük.

 Közben elkészítjük a krémet: a hozzávalókat (mascarpone, mustár, fokhagyma, fehérborecet, oregánó, bors) kikeverjük.

 Az előmelegített ciabattákra 4-4 szelet bacont terítünk, majd a félbevágott cibatta felső részét vastagon megkenjük a mascarponés krémmel. A bacon tetejét reszelt füstölt sajttal beborítjuk, és visszatesszük a sütőbe még néhány percig, amíg a sajt ráolvad. Tálalás előtt még meghintjük kakukkfűvel és chilivel.

 

 

 

  Csirkés klubszendvics

  Hozzávalók:

4 db csirkemellfilé

őrölt bors

0,5 dl olívaolaj

4 szelet gépsonka

12 szelet toast kenyér

8 db salátalevél

2 dl majonéz

4 db paradicsom

1 db kígyóuborka

1 csokor petrezselyem

   Elkészítés:

A csirkemellfiléket lapjával félbevágjuk, kissé megklopfoljuk, és sóval, borssal fűszerezzük. A forró olívaolajon minden oldalukat pirosra sütjük, majd a visszamaradt zsiradékban a félbevágott gépsonka szeleteket is ropogósra pirítjuk.

 8 szelet toast kenyeret tálcára fektetünk, majd 1-1 megmosott és lecsepegtetett salátalevelet teszünk rá, meglocsoljuk majonézzel, ezután jöhet rá a szeletelt paradicsom és az uborka. A tetejére 1-1 szelet sült csirkemellfilé kerül, majd 2 elkészült szendvicset egymásra fektetünk, a tetejét toast kenyérrel zárjuk. Sült gépsonkát teszünk a legtetejére.

 Srégen félbevágjuk, tányérra tesszük, és friss petrezselyemmel díszítjük.

 

 

 

  Gombás-tojásos bőségszendvics

  Hozzávalók:

5 dkg vaj

4 szelet toast kenyér

10 dkg sajt (4 szelet lapkasajt)

8 szelet bacon

4 db tojás

4 db újhagyma

15 dkg gomba

1 evőkanál napraforgóolaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

  A szószhoz:

16 dkg majonéz

1 evőkanál mustár

2 evőkanál tejföl

1 evőkanál Worcestershire-szósz

1 gerezd fokhagyma (préselt)

1 kávéskanál színes bors (durvára darált)

   Elkészítés:

A felszeletelt gombát megpároljuk, sózzuk, borsozzuk, majd félretesszük. A baconcsíkokat egy serpenyőben kevés olajon kis lángon kiolvasztjuk, szintén félretesszük.

 Ugyanebben a serpenyőben közepes lángon vajat olvasztunk, rádobjuk a kenyérszeleteket pirulni. Ha az egyik oldal megpirult, átfordítjuk, mindegyikre helyezünk 1-1 szelet sajtot, és olvadni hagyjuk, míg a kenyerek másik oldala is elkészül.

 Egy másik serpenyőben kevés olajat hevítünk, beleütjük a tojásokat, tükörtojást készítünk.

 A szószhoz az alapanyagokat jól összekeverjük (nem árt néhány órával előbb elkészíteni, és hűtőben hagyni, hogy az ízek összeérjenek).

 Minden szelet sajtos kenyérre teszünk 2-2 szelet sült bacont, 1 tükörtojást, párolt gombát, és bőségesen megszórjuk a karikára vágott újhagymával. A végén a szósszal meglocsolva friss zöldségekkel tálaljuk.

 

 

 

  Vendégváró sonkás sajttekercs

  Hozzávalók:

40 dkg trappista sajt

20 dkg gépsonka

10 dkg vaj

10 dkg krém sajt

4-5 kifli

kevés liszt

1 fej lilahagyma

petrezselyemzöld

bors

   Elkészítés:

A vajat kikeverjük az ömlesztett sajttal, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt lilahagymát és az apróra metélt petrezselymet, végül sózzuk, borsozzuk.

 A trappista sajtot sűrű szövésű vászonba kötjük, és forró vízben megolvasztjuk. Az olvasztott sajtot lisztezett deszkán gyors mozdulatokkal (nehogy megdermedjen) kb. 15x15 cm-es nagyságúra nyújtjuk, majd befedjük gépsonkával. Erre kenjünk a krémet, és fölcsavarjuk, mint a bejglit. Hűtőbe tesszük, és 1 napig állni hagyjuk.

 Fogyasztás előtt ferdén felszeleteljük, és kiflikarikákra helyezzük.

 

 

 

  Lazacos szendvics

  Hozzávalók:

1 csomag füstölt lazac

citromlé

bors

vaj

tépősaláta

koktélparadicsom

bagett

  Elkészítés:

A bagetteket felszeleteljük, megvajazzuk, tépősalátát, majd 1-1 szelet lazacot teszünk rá. Kevés citromlével, sóval, borssal ízesítjük, koktélparadicsommal díszítjük. Tálalásig a hűtőben tartjuk.

 

 

 

 

 

 

 

0.042 mp