Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Farsangi Fánk Receptek

 

 

Fánkok Farsangra

 

 

Forgácsfánk(csörögefánk)

Hozzávalók / 6 adag

50 dkg liszt

4 tojássárgája

3-4 evőkanál  vaj

3 evőkanál  rum

2,5 dl száraz fehérbor

2 evőkanál  porcukor

1 teáskanál  szódabikarbóna

csipetnyi só

1-2 evőkanál  tejföl

olaj a sütéshez

vaníliás porcukor a szóráshoz

baracklekvár a tálaláshoz

Elkészítés:

1.A tojások sárgáját a porcukorral, vajjal habosra keverjük. Hozzáadjuk a tejfölt, a rumot és a fehérbort.

2.A liszthez hozzáadjuk a sót, a szódabikarbónát, és összekeverjük a tojásos keverékkel.

3.Ha jól összegyúrtuk a tésztát, 2 cipót formázunk belőle, és félretesszük pihentetni 20-25 percet.

4.Pihentetés után jól lisztezett deszkán fél ujjnyira kinyújtjuk a tésztát. Derelyevágóval kb. 10-15 cm széles téglalapokat vágunk, melyek közepébe egymástól egyforma távolságra 2 csíkot vágunk.

5.A sütéshez olajat forrósítunk, és a már beirdalt tésztát egymáson keresztülhúzva az olajba tesszük.

6.A tészták gyorsan sülnek, még melegen meghintjük vaníliás porcukorral, és baracklekvárral tálaljuk.

 

 

Farsangi Fánk

 

Élesztős fánk

Hozzávalók / 6 adag

50 dkg liszt

20 dkg rétesliszt

2 evőkanál  étkezési keményítő

5 dkg élesztő

10 dkg vaj

fél l tej

9 evőkanál  cukor

2 db tojás

fél teáskanál  só

olaj a sütéshez

1 csomag  vaníliás cukor és porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

1.A vajat felolvasztjuk beleöntjük a tejet, majd megmelegítjük egy kicsit. A langyos, vajas tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, és addig kavarjuk, míg fel nem oldódik benne az élesztő.

2.Az összes hozzávalót egy tálba öntjük (kivéve a porcukrot és a vaníliás cukrot), és a tésztát hóyagosra dolgozzuk. Ha esetleg még lágy lenne a tésztánk, akkor adjunk még hozzá lisztet. 1 órát kelesztjük.

3.Ezután 1 cm vastagra nyújtjuk, és kiszaggatjuk. Még 15 percet kelesztjük.

4.Majd forró olajban megsütjük.

5.Ha kész, a porcukrot a vaníliás cukorral összekeverjük, és megszórjuk a fánkok tetejét.

 

 

 

Becsvölgye szalagos fánkja

Hozzávalók / 4 adag

8 dl tej (ha van házi tej, ha nincs, magasabb zsírtartalmú a jó)

2 evőkanál  kristálycukor

1 kg finomliszt

3 dkg élesztő

1 csapott evőkanál  só

1 egész tojás

1 evőkanál  olaj

1 kávéskanál  rum vagy rumaroma

formáláshoz liszt

sütéshez bő olaj

tálaláskor porcukor, lekvár

Elkészítés:

1.Fél liter tejet meglangyosítunk 1 evőkanál cukorral,majd belemorzsoljuk az élesztőt, és megfuttatjuk.

2.A lisztet beleszitáljuk egy tálba (így levegősebb lesz).

3.Rászórjuk a másik evőkanál cukrot, a sót, az egész tojást, a felfuttatott élesztős tejet, és1 kk rumot.

4.Elkezdjük kidolgozni, és fokozatosan hozzáadjuk a maradék langyos tejet és az étolajat. (Én robotgép dagasztó lapátjával csináltam, se túl lágy, se túl kemény tészta legyen).

5.A kidolgozott tésztát hagyjuk duplájára kelni meleg helyen.

6.Majd jól meglisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk, kiszaggatjuk, és egymástól távolabb hagyjuk fél órát kelni letakarva. (Én ásványvizes flakont vágtam félbe, és azzal szaggattam.)

7.Ha megkelt, jó bő olajban kisütjük. Az olaj legyen kellően meleg, egy pici darabbal meg lehet próbálni. A tészta közepébe egy kis mélyedést nyomunk, és a felső felével rakjuk az olajba (nem kell fedő), ha megsült az egyik fele, megfordítjuk.

8.Papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olaj lecsöpögjön, bár ez a tészta nem lesz olajos.

9.Porcukorral és baracklekvárral tálaljuk.

10.Ebből a mennyiségből kb. 26-30 db lesz, ki mekkorára szaggatja.

 

 

 

Balatonszepezdi farsangi fánk

Hozzávalók / 4 adag

40 dkg liszt

2 dkg élesztő

2 dl tej

2 evőkanál  cukor

fél dl rum

2 evőkanál  frissen facsart narancslé

2 tojássárgája

4 dkg vaj

tálaláshoz:

lekvár

Elkészítés:

1.A langyos helyen tartott lisztet átszitáljuk. A tejet a cukorral meglangyosítjuk. 10 dkg liszttel, az élesztővel és a fele tejjel kovászt készítünk. Amíg kel, a rumot a narancslével együtt meglangyosítjuk.

2.A megmaradt liszttel, a tojássárgájával, a narancsos rummal, csipet sóval, kovásszal és a maradék tejjel tésztát dagasztunk, hólyagosra, apránként hozzáadagolva az olvasztott, de nem forró (!) vajat. Belisztezve, ruhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.

3.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Nagyobb fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Majd letakarva ismét kelesztjük negyed óráig.

4.Közepüket ujjunkkal benyomjuk, és meleg, de nem forró olajban barnára sütjük. (A fánkokat úgy tesszük az olajba, hogy sütéskor a deszkán lévő felük kerüljenek felülre először. Ezt a felét fedő alatt sütjük.)

5.Papírszalvétára szedjük, és miután hűlt egy kicsit, porcukrozva, lekvárral tálaljuk.

 

 

 

Berlini fánk

Hozzávalók / 4 adag

A tésztához:

500 g liszt

30 g friss élesztő

50 g cukor

250 ml tej (langyos)

3 db tojássárgája

100 g vaj (olvasztott)

0.5 teáskanál  só

A töltéshez, sütéshez, szóráshoz:

150 g lekvár/ dzsem (barack)

750 ml napraforgó olaj

4 evőkanál  porcukor

Elkészítés:

1.A lisztet egy tálba szitáljuk. A közepébe egy mélyedést nyomunk. A mélyedésbe belemorzsoljuk az élesztőt, megszórjuk 1 evőkanál  cukorral, néhány evőkanál  tejjel és kevés liszttel elkeverjük. Az elő tésztát megszórjuk kevés liszttel, lefedve 15 percig hagyjuk kelni.

2.Hozzáadjuk a maradék hozzávalót, sima tésztává gyúrjuk. Lefedve kb. 30 percig kelesztjük, míg duplájára nő.

3.A tésztát átgyúrjuk, ½ cm vastagságúra nyújtjuk. A tészta egyik felére egy pogácsaszaggatóval 8 cm átmérőjű köröket jelölünk, és mindegyik kör közepére teszünk 1 teáskanál  lekvárt. A széleket megkenjük tojásfehérjével, ráborítjuk a tészta másik felét, jól rányomkodjuk a széleken, és a fánkokat kiszaggatjuk. Lisztezett munkalapon lefedve kb. 15 percig hagyjuk kelni.

4.Az olajat felhevítjük. A fánkokról a lisztet egy ecsettel eltávolítjuk, majd a felső felükkel lefelé a forró olajba csúsztatjuk, és mindkét oldalukat arany barnára sütjük.

5.Kivesszük, papírtörlőn hagyjuk szűrődni. A kihűlt fánkokat porcukorral megszórjuk.

 

 

Különleges Fánkok

 

Eclair fánk

Hozzávalók / 5 adag

A fánkhoz:

8 dkg vaj

1,5 dl nagyon hideg víz

10 dkg liszt

4 tojás

1 teáskanál  cukor

1 csipet só

A töltelékhez:

2 dl habtejszín

2 evőkanál  porcukor

A tetejére:

10 dkg magas kakaótartalmú csokoládé

fél dl víz

1 dkg vaj

Elkészítés:

1.A vajat egy vastag falú edénybe kockázzuk, hozzárakjuk a cukrot és a csipet sót. Ráöntjük a vizet, és kis lángon, néha megkavarva felforraljuk.

2.Ha forr, hozzáöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Ez kb. 2 perc. Az edény alján lesz egy kicsi hártya, ne aggódjunk, innen a neve is. Ha elvált az edénytől, és egybeáll a tészta, azonnal lehúzzuk a tűzről.

3.Fogjuk a kézi habverőt, és beleütjük a tojásokat egyesével. Mielőtt a következőt beletennénk, mindig homogénné keverjük a tésztát az előző tojással.

4.Ha kész, félretesszük hűlni öt percre.

5.A tepsibe sütőpapírt teszünk. A tésztát habzsákba töltjük, és egymástól pár centi távolságra kb. 10 centis csíkokat nyomunk.

6.Ha kész, állni hagyjuk kb. fél órát.

7.A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és ha letelt a fél óra, betoljuk a fánkokat.

8.10 percig sütjük, majd 180 fokra mérsékeljük a hőfokot. Az ajtón keresztül lessük, mert 20 és 30 perc között elkészül, és aztán már csak ég. Az ajtót tilos közben nyitogatni, mert összeesik!

9.Ha kész, kivesszük, és recés késsel félbevágjuk őket. Amíg kicsit kűlnek, a csokit egy lábosba tördeljük, és a fél deci vízzel együtt gőz fölé állítjuk. Ha felolvadt, beletesszük a vajat, és azzal is elkeverjük.

10.A hideg tejszínt felverjük, majd ha kész, a cukrot is beleforgatjuk.

11.A fánkok tetejét csokiba mártjuk, az aljukra habzsák segítségével tejszínhabot fújunk. A tetejüket rátesszük, és azonnal fogyaszthatjuk is. Ebből az adagból kb. 10 fánk lesz.

 

 

 

Aszalt szilvával kelt fánk

Hozzávalók / 6 adag

A tésztához:

5 dkg élesztő

2.5 dl tej

10 dkg mandula (pucolt, héj nélküli)

20 dkg aszalt szilva

2 csomag vaníliás cukor

50 dkg liszt (finom)

10 dkg cukor (kristály)

1 csipet só

2 db tojás

0.5 citromból nyert citromhéj (reszelve)

5 dkg margarin

A szóráshoz:

1 evőkanál  porcukor

Elkészítés:

1.Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben kb. 15 perc alatt felfuttatjuk.

2.A lisztet egy mélyebb tálba tesszük, beleütjük a tojásokat.

3.A felfuttatott élesztőt beleöntjük. Hozzáadjuk a citromhéjat, az olvasztott vajat, a sót.

4.A maradék tejet apránként hozzáadva tésztává dagasztjuk. Meleg helyen, letakarva kb. 40 percig kelesztjük.

5.Az aszalt szilva felét és a mandulát apróra vágjuk, laza mozdulatokkal a tésztába dolgozzuk. Kb. 15 percig ismét kelesztjük.

6.Kinyújtjuk  (kb. kisujjnyira) , 10 cm átmérőjű köröket szaggatunk belőle. Minegyik közepébe 1-1 aszalt szilvát teszünk, kis csomagokat készítünk belőle és bő, közepesen forró olajban  kb. 3-4 perc alatt arany barnára sütjük.

7.Még melegen porcukorral megszórjuk.

 

 

 

Almás-túrós fánk

Hozzávalók / 4 adag

25 dkg liszt

25 dkg túró

15 dkg cukor

2 csomag  vaníliás cukor

fél narancs héja

fél dl tej

fél csomag  sütőpor

2 db tojás

1 db savanykás alma

napraforgó olaj a sütéshez

A tálaláshoz:

lekvár

Elkészítés:

1.Az áttört túrót a két tojással, fél dl tejjel, a kétféle cukorral robotgéppel jól összevegyítjük.

2.Hozzákeverjük a sütőporral összekevert lisztet, a narancs héját és a végén a reszelt almát.

3.Kicsit hagyjuk állni, majd a felforrósított olajban (kb.170-180 fokos) pirosra sütjük. Vigyázva, hogy a közepe is átsüljön.

 

 

 

Mini fánkok

 

 

Mini farsangi fánk

Hozzávalók / 10 adag

A fánkhoz:

350 g liszt (finom)

1 tasak instant élesztő (vagy 2,5 dkg friss élesztő)

3 db tojássárgája

100 ml tej

60 g margarin (olvasztott)

30 g cukor (kristály)

1 citromból nyert citromhéj (reszelt)

1 csipet só

5 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

A tálaláshoz:

20 g porcukor

10 dkg sárgabaracklekvár

Elkészítés:

1.Az élesztőt langyos, cukros tejbe tesszük, megkeverjük, s várunk vele olyan 10 percet, ekkor felfut, és barna kovász lesz. Közben a tojássárgájával elkeverjük a cukrot, s belereszeljük a citrom héját. Felrakjuk melegedni a margarint.

2.Egy másik tálban a lisztre ráöntjük a kovászos tejet, majd a tojásos masszát is, jól elkeverjük, s fokozatosan hozzáöntjük a tűzhelyen megolvasztott margarint, s egy csipet sót beleszórunk.

3.Homogénre keverjük, majd gyúrjuk a tésztát.

4.Langyos-meleg helyen pihentetjük a tésztát, mondjuk radiátoron. Fél óra múlva a tészta remélhetően megkelt, könnyebb lesz az állaga, s kinyújtjuk egy ujjnyi vastagra, majd pogácsa/fánkszaggatóval kiszaggatjuk. (Én itt a legkisebb méretűt használtam, ezért lett sok pici fánkocskám.) Letakarjuk, s kelesztjük még egy fél órát.

5.A kis gombócokba ujjunkkal mélyedést nyomunk a közepébe.

6.Egy magas falú serpenyőbe olajat öntünk úgy, hogy egy jó 5 centinyire álljon benne az olaj, s felmelegítjük.

7.Ebbe rakosgatjuk bele a fánkokat (nem kézzel, inkább segédeszközzel) úgy, hogy a lyukas fele a fánkoknak lefele nézzen, s 2-3 percig fedő alatt sülnek szép pirosra, majd megfordítjuk őket, és 1-2 percig fedő nélkül sül az aljuk, majd kiszedegetjük őket szalvétára, hogy lecsöpögjön a felesleges olaj, majd jöhet a következő adag.

8.Ha kész, meghintjük porcukorral, s a közepükbe kanalazunk egy kis lekvárt ízlés szerint. Jó étvágyat!

 

 

 

Talkedli

Hozzávalók / 4 adag

3 db tojás

40 dkg liszt

3 dkg élesztő

3 evőkanál  porcukor

4 dl tej

1 késhegynyi só

Elkészítés:

1.Egy nagyobb tálba vagy fazékba (hogy legyen helye kelés közben) üssük bele a tojássárgáját, kavarjuk szét, adjuk hozzá a sót, a 4-5 dl tejet, a 3-4 evőkanál porcukrot és a 3-4 dkg élesztőt.

2.Jól kavarjuk össze, adjunk hozzá folyton kavargatva annyi lisztet apránként, hogy sűrű, pépszerű tészta legyen belőle. Dolgozzuk össze alaposan, majd fedjük le melegített fedővel, tegyük félre kelni.

3.Közben verjük fel a fehérjéket habnak, és ha a tészta félig megkelt, könnyedén kavarjuk közé, és kelesszük tovább.

4.Amikor megkelt, tarkedli sütőben süssük ki: minden mélyedésbe tegyünk kis zsiradékot, forrósítsuk fel, kanállal merjünk bele a tésztából, kisebb lángon süssük meg egyik oldalát, majd a másikat, hogy a közepe ne maradjon nyers.

5.Lekvárral "ragasszuk" össze két-két darabonként, és porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

 

 

Vánkosfánk

Hozzávalók / 6 adag

4 db tojás

12 evőkanál  tejföl

annyi liszt, amennyit felvesz: kb. 35-40 dkg

kevés cukor

pici só

1 csomag  sütőpor

olvasztott vaj

olaj a sütéshez

1 csomag  vaníliás cukor

Elkészítés:

1.A felvert tojáshoz adjuk a tejfölt, majd annyi lisztet adunk hozzá, hogy gyúrható tészta legyen.

2.Vékonyra kinyújtjuk, megkenjük olvasztott vajjal, és összehajtogatjuk. Ezt még háromszor ismételjük, de nem szükséges pihentetni.

3.Ezután ujjnyi vastagra nyújtjuk, és derelyemetszővel vánkos formákat szaggatunk. Forró olajban kisütjük, majd vaníliás porcukorral megszórjuk.

 

 

 

Sós Fánkok

 

Burgonyafánk sonkával töltve

Hozzávalók / 4 adag

A fánkhoz:

30 dkg liszt

25 dkg burgonya

8 dkg vaj

4 db tojássárgája

2 dkg friss élesztő

1 teáskanál cukor

4 dl tej (szükség szerint)

A töltelékhez:

10 dkg főtt sonka (ízlés szerint)

1 dl tejföl (ízlés szerint)

Elkészítés:

1.Az élesztőt cukros, meleg tejben felfuttatjuk.

2.Amikor felfutott az élesztő, hozzáadjuk a vajat, a tojássárgáját, az áttört és héjában megfőtt burgonyát, és a lisztet.

3.A tejet szükség szerint adagoljuk, majd jól kidolgozzuk a tésztát, és kelni hagyjuk.

4.Lisztezett deszkára borítjuk, kinyújtjuk, fánk formára szaggatjuk.

5.Két lapocska közé tejföllel elkevert darált sonkát teszünk, a széleket jól összenyomkodjuk.

6.Bő, forró zsírban vagy olajban kisütjük.

 

 

 

Yorkshire pudding

Hozzávalók / 4 adag

8 tojás

25 dkg liszt

fél l tej

1 csipet só

zsír

Elkészítés:

1.A lisztet a tojásokkal kikeverjük, majd hozzáadjuk a fél liter tejet, csipet sót (ha lehetséges, ne gépi habverővel verjük össze).

2.Mikor csomómentes lesz, egy napig hagyjuk állni.

3.Másnap kicsit felkeverjük, hogy homogén legyen.

4.Muffinsütőkbe púpos teáskanálnyi zsírt rakunk, előmelegített sütőbe betesszük a muffinsütőt, míg forró nem lesz a zsír. Miután felforrósodott, minden muffinformát tele kell önteni a masszával.

5.Körülbelül 30 percig sütjük (egy pillanatra sem szabad a sütőajtót kinyitni, mert akkor összeesik az egész).

6.Ha letelt a 30 perc, azonnal ki kell szedni a formából, mert másképp beleragad.

7.Bármilyen mártással találhatjuk (mi általában gombamártást készítünk hozzá).

 

 

 

Töltött sajtos fánkocskák

Hozzávalók / 6 adag

100 g zsír/vaj (de olajat is használhatunk)

100 g liszt

1 dl víz

4 db tojás

2 g só

2 g cukor

Sajtkrém:

250 g reszelt sajt (lehet fele-fele füstölt és trappista)

50 g vaj

2 dl Hulala tejszín

2 tojássárgája

só, bors

Díszítés:

paprika, uborka (de lehet más zöldséget is használni)

Elkészítés:

1.A tésztát elkészítjük: A zsiradékot a vízzel, sóval és a cukorral egy edényben felforraljuk.

2.Állandó kevergetés mellett hozzászitáljuk a lisztet.

3.Addig kevergetjük folyamatosan, amíg el nem válik az edény oldalától a tésztánk. Vigyázzunk az aljára, oldalára, hogy le ne égjen.

4.Levesszük a tűzről, majd fakanállal egyenként hozzákeverjük az egész tojásokat, ügyelve arra, hogy mindig jól eldolgozzuk az egyenként hozzáadott tojást.

5.Sütőlemezre sima vagy csillag csöves nyomózsákból kicsi, félgömb alakú halmokat formázunk. Először 230°C-on, majd 180°C-on, két ütemben megsütjük.

6.Elkészítjük a sajtkrémet: Kevés Hulala tejszínben (nem kell megijedni, a sajt, a só és a bors ellensúlyozza a tejszín édességét) elkeverjük a tojássárgáját, a sót és a borsot, majd beletesszük a reszelt sajtot.

7.A maradék tejet feltesszük főni, és amikor már forr, akkor a sajtos pépet hozzákeverjük. Forrásig főzzük. Levesszük a tűzről.

8.A vajat kihabosítjuk, majd a kihűlt sajtkrémhez adjuk.

9.A megsült tészták kalapját levágjuk, és betöltjük a sajtkrémmel. Szeletelt uborkával, paradicsommal (vagy akár citrommal, petrezselyemmel, kolbász, sonka darabkákkal) díszítjük.

 

 

 

A legegyszerűbb túrófánk

Hozzávalók / 2 adag

25 dkg tehéntúró

2 tojás

6 dkg cukor

9 dkg liszt

csipet só

napraforgó olaj

Elkészítés:

1.A túrót a cukorral, a csipet sóval és a tojássárgájával eldolgozzuk.

2.A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd óvatosan a túrós masszához keverjük.

3.Ezután hozzáadagoljuk a lisztet (1 kanál = 3 dkg liszt), ezt is óvatosan összekeverjük (nem kell megijedni, hogy laza a tészta, mert így lesz könnyű és puha, mikor kisül).

4.Forró olajba kanállal "szaggatjuk" bele a fánkocskákat (a kanalat előtte megmártom az olajba, így könnyebben lejön róla a tészta). Vigyázzunk, legyen elegendő hely a serpenyőben, mert megdagadnak sütéskor! Nos, ez a forró olaj annyit takar, hogy közepes lángon (ne égjen meg benne a fánk, mert akkor a közepe nyers marad, de ne is szívja fel magát olajjal).

5.Amikor megsül a fánk alja, villával alányúlunk, és biztos mozdulattal megfordítjuk a másik oldalára.

6.Fahéjas porcukorral tálaljuk.

 

 

 

Töltött Fánkok

 

 

Indiáner

Hozzávalók / 6 adag

Tésztához:

3 tojássárgája

6 tojásfehérje

5 dkg porcukor

10 dkg liszt

1 csapott teáskanál  sütőpor

Töltelékhez:

2 dl habtejszín

2 evőkanál  porcukor

baracklekvár

Mázhoz:

20 dkg tortabevonó

Elkészítés:

1.A tejszínt a porcukorral felverjük, és a hűtőbe tesszük.

2.A tojásfehérjét a porcukorral közepes keménységű habbá verjük. A tojássárgáját egy fél kanálnyi liszttel elkeverjük, majd beleforgatjuk a felvert habba. 2-3 részben hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne törjük össze a habot.

3.Szilikonos sütőpapírra, habzsákkal kb. 5 cm átmérőjű korongokat nyomunk. Fele a korongoknak lapos, a másik felét a közepén kissé feltornyozzuk. Ez lesz a kalapja.

4.170 fokon gőz nélkül 13 percig sütjük.

5.Amikor a korongok meghűltek, a domborúakat olvasztott csokoládéba mártjuk, és rácsra rakjuk, amíg megköt. A laposakat habzsákba  tesszük, csillagcsöves nyomózsákkal mindegyikre körbe, egymásra két réteg tejszínhabot nyomunk úgy, hogy középen lyuk maradjon. Ide teszünk egy kiskanálnyi baracklekvárt.

6.Amikor a máz megszilárdult, a kalapot ráhelyezzük a habra. Máris fogyasztható.

 

 

 

Csokis fánk

Hozzávalók / 4 adag

Tésztához:

30 dkg liszt

2 tojássárgája

2 dl tej

2 dkg cukor

5 dkg vaj

2 dkg szárított élesztő</span>

2 csipet só

Töltelékhez:

10 dkg porcukor

3 dkg kakaópor</span>

3 dkg vaj

2 tojássárgája

0,3 dl víz

Tetejére:

porcukor

Elkészítés:

1.A langyos tejben cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

2.A lisztet, sót, tojássárgáját és a vajat összekeverjük (a vajat érdemes előbb kivenni a hűtőből, hogy puha legyen, vagy mikróban kicsit megolvasztani), majd a langyos tejjel és az élesztővel összegyúrjuk. Jól dolgozzuk ki a tésztát. (Ha nagyon ragad, lehet tenni még bele lisztet, de mértékkel.) Majd meleg helyen kelesztjük fél órát.

3.Miközben kel a tészta, elkészítjük a tölteléket. A porcukrot és a kakaót a vízzel felmelegítjük és jól elkeverjük. Mikor kicsit kihűlt, egyesével hozzáadjuk a tojássárgáját. A vajat jól kikeverjük, majd ezt is a krémhez adjuk.

4.Mikor megkelt a tészta, két cipóra osztjuk. Az a cipó, melyből a teteje lesz a fánknak, kicsit legyen nagyobb a másiknál. Téglalap alakúra nyújtjuk a tésztát, vastagsága tetszőleges (2 mm-1 cm-ig).

5.Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, és egy szaggatóval kört rajzolunk rajta (hogy tudjuk mekkora lesz a fánk). A közepébe belehelyezzük a krémet. Ezután kinyújtjuk a másik cipót is és ráfektetjük a töltelékes tésztára.

6.Kicsit megnyomkodjuk, hogy jól összetapadjon és kiszaggatjuk. Egy kicsit állni hagyjuk, addig felforrósítjuk az olajat.

7.A forró olajban pár perc alatt megsütjük a fánkokat. (Ha azt szeretnétek, hogy szalagos legyen, akkor fordítsatok egyet rajta és takarjátok le. A sütési idő a tészta vastagságától függ.)

 

 

 

Amerika Fánkok

 

 

Amerikai fánk - sütőben sütve

Hozzávalók / 4 adag

2 bögre liszt

2 teáskanál  sütőpor

1 csipet só

1 bögre cukor

2.5 dl tej

1 teáskanál vanília kivonat

0.5 evőkanál  mangalica zsír

2 db tojás

Elkészítés:

1.Melegítsük elő a sütőt. Kevés vajjal kenjük ki a fánksütőformát.

2.Egy tálba tegyük a lisztet, sütőport, sót, majd keverjük össze a többi hozzávalóval.

3.Töltsük félig a formát, majd 10-15 percig süssük.

4.A kész fánkokat bevonhatjuk csoki mázzal, vagy akár meg is tölthetjük (lekvár, mogyorókrém).

 

 

 

Gyors amerikai fánk

Hozzávalók / 4 adag

30 dkg liszt

2 db tojás

260 ml kefír

2 ek cukor

1 csomag sütőpor

1 csipet só

3 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

Elkészítés:

1.A hozzávalókat robotgéppel jól összekeverjük.

2.Ezután fél evőkanálnyi tésztánként, forró olajban kisütjük.

0.03 mp