Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Fánk Receptek

 

Farsangi Fánk

 

 

Szalagos fánk egy kis narancshéjjal

Hozzávalók 6 főre

70 dkg finomliszt

5 púpozott evőkanál  porcukor

1 egész tojás

3 tojássárgája

7 dkg olvasztott vaj

1/2 dl rum

3 dl tej

3,5 dkg friss élesztő

1 rúd vanília kikapart belseje

1 narancs héja reszelve

Elkészítés:

1.Az élesztőt felfuttatjuk a kevés cukorral elkevert, langyos tejben. Tálba tesszük a többi hozzávalót is, és lágy tésztát dagasztunk belőle.

2.Dagasztás közben figyeljük a tésztát, ha kell, még adhatunk hozzá kevés tejet. Letakarva duplájára kelesztjük.

3.A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és másfél ujjnyi vastagra nyújtjuk. Fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat belőle. A maradékot összegyúrjuk, nyújtjuk és kiszaggatjuk.

4.Letakarva pihentetjük fél órán keresztül őket.

5.Nagyobb, fedeles lábosban olajat melegítünk. Kis lángon sütjük a fánkokat, mert különben nagyon hamar megég kívül, belül pedig nyers marad.

 

 

 

Hagyományos édes fánk

 

Hozzávalók 4 főre

50 dkg liszt

1 csapott kávéskanál  só

2,5 dkg élesztő

3 dl tej

4 evőkanál  cukor

1 tasak vaníliás cukor

1 tojássárgája

7 dkg Rama

olaj a sütéshez

porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

1.Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben 1 evőkanál  cukorral.

2.A liszthez adjuk a sót, a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a felfutott élesztőt, a szobahőmérsékletű margarint és a tojássárgáját.

3.Alaposan kidagasztjuk. Meleg helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

4.Lisztezett felületen 1,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

5.A korongok közepébe hüvelykujjal lyukat nyomunk úgy, hogy a tészta ne szakadjon át.

6.Egy magasabb falú edényben felforrósítjuk az olajat. Addig is kel még a tészta.

7.Közepes lángon, többször megforgatva karamell barnára sütjük mindkét oldalukat. Vigyázzunk, mert hamar sül.

8.Konyhai papírtörlőn hagyjuk a felesleges olajat lecsöpögni.

9.Porcukorral meghintve, bármilyen ízesítésű lekvárral kínáljuk.

 

 

 

 

Mézes fánk

Hozzávalók 5 főre

35 dkg rétesliszt

5 tojássárgája

1 kávéskanál  méz

csipetnyi só

tejföl

napraforgó olaj a sütéshez

Elkészítés:

1.Az anyagokat összegyúrjuk és kis gombócokat formálunk. Letakarva egy óráig pihentetjük.

2.Ujjnyi vastagságú kis, kerek lapokká nyújtjuk.

3.Bő forró olajban rózsaszínűre sütjük. Itatóspapírra szedjük, forró mézzel áthúzzuk, és vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.

 

 

 

Csörögefánk

 

Kelt forgácsfánk

Hozzávalók 10 főre

0,5 kg liszt

1 egész tojás

4 tojássárgája

2 evőkanál porcukor

kb. 2 dl langyos tej

fél csomag  élesztő

Elkészítés:

1.Fél csomag élesztőt pici, cukros tejben felfuttatunk.

2.A lisztet összekeverjük a cukorral, a közepébe öntjük a felfuttatott élesztőt és a tojásokat.

3.Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy közepesen kemény tészta legyen belőle. A kenyértésztánál puhább legyen.

4.Megkelesztjük a tésztát.

5.Gyúródeszkán kb. 2 mm vastagságúra nyújtjuk, és derelyeszaggatóval vagy késsel 2-2,5 cm széles csíkokat vágunk belőle. A csíkokat 8-9 cm hosszú darabokra vágjuk, mindegyik közepét kb. 2 cm szélességben bemetszve. A metszésen a tészta egyik végét egyszer-kétszer átfordítjuk.

6.Közepesen forró olajban kisütjük. Egyszerre annyit tegyünk az edénybe sülni, hogy a dagadásra is helyük legyen.

7.Ebből a mennyiségből két, közepes nagyságú tepsi lesz tele.

 

 

 

 

Csörögefánk élesztő nélkül

Hozzávalók 6 főre

3 tojássárgája

1 kis doboz tejföl

kevés só

5-6 dkg porcukor

5-6 dkg Rama

1/2 csomag  sütőpor

kevés rum

liszt

Elkészítés:

1.A hozzávalókat összekeverjük, majd annyi lisztet adunk hozzá, amennyit felvesz. 1/2 órát pihentetjük.

2.Kb. 5 mm vastagságra kinyújtjuk a tésztát, kocka alakúra felvágjuk, közepébe csíkot vágunk, és áthúzzuk rajta az egyik csücskét.

3.Forró olajban kisütjük, porcukorral meghintjük, és lekvárral tálaljuk.

 

 

 

Túrófánk

 

Mazsolás túrófánk

Hozzávalók 4 főre

50 dkg túró

3 egész tojás

1 csomag  sütőpor

cukor ízlés szerint

liszt, amíg tészta állagú nem lesz

fél csomag mazsola

napraforgó olaj a kisütéshez

Elkészítés:

1.Egy közepes méretű tálban minden hozzávalót összekeverünk, majd jó alaposan elkeverjük a masszát.

2.Beleszórjuk a mazsolát, felmelegítjük az olajat, majd kis gombóc formában az olajba szaggatjuk egy vizes kanál segítségével.

3.Hagyjuk őket arany barnára sülni. Ha készen vannak, megszórjuk egy kis porcukorral.

 

 

 

A legegyszerűbb túrófánk

 

Hozzávalók 2 főre

25 dkg tehéntúró

2 tojás

6 dkg cukor

9 dkg liszt

csipet só

napraforgó olaj

Elkészítés:

1.A túrót a cukorral, a csipet sóval és a tojássárgájával eldolgozzuk.

2.A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd óvatosan a túrós masszához keverjük.

3.Ezután hozzáadagoljuk a lisztet (1 kanál = 3 dkg liszt), ezt is óvatosan összekeverjük (nem kell megijedni, hogy laza a tészta, mert így lesz könnyű és puha, mikor kisül).

4.Forró olajba kanállal "szaggatjuk" bele a fánkocskákat (a kanalat előtte megmártom az olajba, így könnyebben lejön róla a tészta). Vigyázzunk, legyen elegendő hely a serpenyőben, mert megdagadnak sütéskor! Nos, ez a forró olaj annyit takar, hogy közepes lángon (ne égjen meg benne a fánk, mert akkor a közepe nyers marad, de ne is szívja fel magát olajjal).

5.Amikor megsül a fánk alja, villával alányúlunk, és biztos mozdulattal megfordítjuk a másik oldalára.

6.Fahéjas porcukorral tálaljuk.

 

 

 

Különleges Fánkok

 

Részeges fánk

Hozzávalók 6 főre

65 dkg liszt

12 dkg cukor

1 csomag  vaníliás cukor

4 dkg élesztő

7 dkg Rama

1 narancs reszelt héja

1/2 citrom reszelt héja

1 pohárka pálinka

3 dl langyos tej

1 egész tojás+3 tojássárgája

Elkészítés:

1.Az élesztőt felfuttatjuk langyos tejben egy kevés cukorral.

2.A többi hozzávalót egy tálba tesszük, nagyjából összedolgozzuk őket, majd hozzáadjuk az élesztőt is és lágy tésztát dagasztunk belőle. (Nagyon keményen és türelmesen kell dagasztani, hogy igazán szép legyen a fánk.)

3.A tésztát langyos helyen a duplájára kelesztjük. Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen 1,5-2 ujjnyi vastagra nyújtjuk és 6,5 cm átmérőjű fánkszaggatóval kiszúrjuk a fánkokat. Ismét letakarjuk és fél órán keresztül hagyjuk pihenni a korongokat.

4.Egy nagyobb lábasban bő két ujjnyi olajat forrósítunk, majd a fánkokat kislángon kezdjük el sütni, különben megég és nyers marad a belseje. Érdemes először egy próba fánkot sütni, egy kis darab tésztát az olajba dobva.

5.Sütés előtt az ujjunkkal, vagy egy fakanál nyelének a segítségével mélyedést készítünk a fánk közepébe, és lyukkal lefelé tesszük az olajba.

6.Mindkét oldalát 1-1,5 percig sütjük, majd papírtörlőre szedjük ki, és a felesleges olajat felitatjuk.

 

 

 

 

Joghurtos-tejfölös fánk

Hozzávalók 4 főre

50 dkg rétesliszt

1 teáskanál  só

1 csomag  szerecsendió

1 evőkanál  sütőpor

2 tojás

25 dkg porcukor

10 dkg tejföl

10 dkg barackos gyümölcsjoghurt

3 evőkanál  tej

45 g olvasztott vaj

2 evőkanál  baracklevár

 olaj a sütéshez

Elkészítés:

1.A lisztet a sütőporral, a sóval és a szerecsendióval elkeverjük.

2.Habverővel addig keverjük a tojásokat kanalanként hozzáadva a cukrot, míg kifehéredik.

3.A tojásos masszába belekeverjük a tejfölt, a tejet, vajat, lekvárt, és összedolgozzuk.

4.Ehhez adjuk kanalanként a lisztet, és egy spatulával összeforgatjuk, hogy egynemű masszát kapjunk. Lisztezett deszkán kézzel cipóvá formázzuk. Ha túl lágy lenne, akkor teszünk még hozzá lisztet.

5.Hűtőben pihentetjük fél órát.

6.Alaposan lisztezett deszkán jó ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és 180 fokos olajban kisütjük, mindegyik oldalát míg aranybarna lesz (kb. 1,5-2 percig).

7.Papírtörlőre szedjük, lecsöpögtetjük az olajat, és ízlés szerint porcukorral szórjuk, lekvárral kínáljuk.

 

 

 

 

Kovászos fánk

Hozzávalók 12 főre

20 dkg kovász teáskanál  tönkölylisztből

45 dkg tönköly fehér liszt

1 tojássárgája

5 dkg barna cukor

1 teáskanál  vanília kivonat

0,5 dl olaj

1 dl tej

1 evőkanál  narancslikőr (rum helyett)

1 evőkanál  citromlé

a sütéshez olaj

Elkészítés:

1.Este a szobahőmérsékletű alapanyagokat kenyér sütőgép üstjében összedagasztjuk, és éjszakára benne hagyjuk kelni.

2.Reggel lisztezett deszkán a megkelt tésztát kinyújtjuk hüvelykujjnyi vastagságúra, és pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk a fánkokat, majd konyharuhával letakarva legalább egy órát újra kelesztjük langyos helyen.

3.Ha újra megkeltek a fánkok, forró olajban, lefedve mindkét oldalát 1-2 perc alatt arany barnára sütjük.

 

 

 

Töltött Fánkok

 

Indiáner

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

3 tojássárgája

6 tojásfehérje

5 dkg porcukor

10 dkg liszt

1 csapott teáskanál  sütőpor

Töltelékhez:

2 dl habtejszín

2 evőkanál  porcukor

baracklekvár

Mázhoz:

20 dkg tortabevonó

Elkészítés:

1.A tejszínt a porcukorral felverjük, és a hűtőbe tesszük.

2.A tojásfehérjét a porcukorral közepes keménységű habbá verjük. A tojássárgáját egy fél kanálnyi liszttel elkeverjük, majd beleforgatjuk a felvert habba. 2-3 részben hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Óvatosan dolgozzunk, hogy ne törjük össze a habot.

3.Szilikonos sütőpapírra, habzsákkal kb. 5 cm átmérőjű korongokat nyomunk. Fele a korongoknak lapos, a másik felét a közepén kissé feltornyozzuk. Ez lesz a kalapja.

4.170 fokon gőz nélkül 13 percig sütjük.

5.Amikor a korongok meghűltek, a domborúakat olvasztott csokoládéba mártjuk, és rácsra rakjuk, amíg megköt. A laposakat papírkapszliba tesszük, csillagcsöves nyomózsákkal mindegyikre körbe, egymásra két réteg tejszínhabot nyomunk úgy, hogy középen lyuk maradjon. Ide teszünk egy kiskanálnyi baracklekvárt.

6.Amikor a máz megszilárdult, a kalapot ráhelyezzük a habra. Máris fogyasztható.

 

 

 

Túróval töltött fánk sütőben sütve

 

Hozzávalók 4 főre

400 ml tej

20 g élesztő

1 evőkanál  porcukor

300 g liszt

1 db tojássárgája

30 g vaj

1 csipet só

250 g túró

100 g mazsola

1 evőkanál  porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2 db tojássárgája

Elkészítés:

1.Először a fánk tésztáját készítjük el. Langyos tejben egy kevés cukrot feloldunk, és belemorzsoljuk az élesztőt, hagyjuk felfutni.

2.A tészta többi hozzávalóját egy tálba mérjük, majd az élesztős tejjel könnyű, lágy tésztát dagasztunk. Hagyjuk kelni 20 percig langyos helyen, kb. a duplájára növekszik.

3.Míg a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket. A túrót egy villával áttörjük, beleütjük a 2 tojássárgáját, beleszórjuk a mazsolát, cukrokat, és összeforgatjuk.

4.A megkelt tésztát erősen lisztezett felületen 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Egy közepes méretű, lisztezett pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.

5.Minden második korong közepére teszünk 1 púpos tk tölteléket. Rátesszük a fedelét, majd a szélét kicsit lenyomkodjuk egy villa segítségével.

6.Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket, egymástól kb. 2-3 cm távolságra, majd előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük, tepsinként 30 percig. Az idő felénél megfordítjuk a fánkokat, hogy mindkét felük egyenletesen megsüljön.

7.Vaníliás porcukorral szórjuk be.

 

 

 

Eckler fánk

Hozzávalók 4 főre

Az égetett tésztához:

4 nagy tojás

12 dkg liszt

10 dkg vaj

1 evőkanál  porcukor

1 dl tej

1 dl víz

csipet só

Elkészítés:

1.Az égetett tésztához a tejet, a vizet, a vajat és a porcukrot feltesszük forrni. Ha forr, beletesszük az átszitált lisztet, és addig kavarjuk, amíg a massza csomómentes nem lesz, és el nem válik az edény falától. A masszát kicsit hűlni hagyjuk, közben felverjük a tojásokat.

2.A langyos tésztát robotgépbe tesszük, és több részletekben hozzáadjuk a tojást addig, hogy folyós ne legyen a tészta. Egy fényes masszát kell kapnunk, amit habzsákba töltünk, és sütőpapírral bélelt tepsire kb. 7 cm hosszú rudakat nyomunk.

3.A tésztát enyhén megspricceljük vízzel, majd előmelegített sütőben sütjük, vagy amíg a fánkok arany barnára nem sülnek. Az utolsó 5 percben a sütőt résnyire nyitjuk, hogy a bennlévő gőz távozhasson.

4.A krémhez a tejet és a liszttel csomómentesre keverjük, majd folyamatos kevergetés mellett alaposan besűrítjük. Közben a tojásokat szétválasztjuk, és a tojássárgáját  kikavarjuk 10 dkg cukorral.

5.Ha a pép besűrűsödött, kicsit hűlni hagyjuk, majd hozzáadjuk a cukros tojássárgáját. Ezt még egy rövid ideig kavargatjuk,majd hagyjuk kihűlni.

6.Ezalatt a tojásfehérjét egy csipet sóval és a maradék 5 dkg cukorral kemény habbá verjük, majd a kihűlt krémbe keverjük. Ezt a krémet megfelezhetjük, amibe kakaót és rumaromát tehetünk.

7.A csoki mázhoz gőz felett felolvasztjuk a tortabevonót, és hozzákeverünk egy evőkanál olajat.

8.Egy habzsák segítségével megtöltjük a fánkokat, majd csoki mázba mártjuk (vagy rácsorgatjuk a csoki mázat), és hagyjuk, hogy a máz megdermedjen.

 

 

 

Berlini fánk

Hozzávalók 4 főre

25 dkg rétesliszt

25 dkg búzaliszt

1 csomag  szárított élesztő

7 dkg cukor

1 csipet só

1/2 citrom reszelt héja (opcionális)

1,5-2 dl langyos tej

8 dkg puha vaj

2 tojás

2 evőkanál  rum

lekvár

Elkészítés:

1.A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadagoljuk a tejet, a vajat, a tojásokat és a rumot is. Dagasztjuk, majd cipóvá formázva, letakarjuk, és fél órát kelesztjük.

2.Lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy 24 db 7 cm-es korong jöjjön ki belőle (a recept 30X45 cm-es méretet ír, én sajnos nem tudok szabályosan nyújtani, így találomra csinálom). Fánkszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.

3.12 darabra teszünk egy-egy teáskanál lekvárt, majd egy másikkal betakarjuk. A széleit jól le kell nyomkodni, mert sütés közben előszeretettel nyílnak szét a kis gonoszok :)

4.Letakarjuk őket, ismét fél órás pihentetés jön.

5.Olajat hevítünk egy edényben, majd amikor már elérte a kellő hőmérsékletet, beletesszük a fánkok egyharmadát. Kb. 5 perc kell nekik, közben forgassuk, mert gyorsan sülnek. Törekedjünk az egyenletességre, különben a közepe nyers marad!

6.Kakaóval, porcukorral tálaljuk.

 

 

 

 

Amerikai Fánkok

 

Amerikai fánk  - cukormázzal

Hozzávalók 5 főre

3 dl tej

2 dkg friss élesztő

5 dkg cukor

1/4 teáskanál  só

1/4 teáskanál  őrölt szerecsendió

1/4 teáskanál  őrölt fahéj

1 tojás

4 dkg vaj

30-40 dkg liszt

15 dkg porcukor

3 evőkanál  citromlé

díszítőcukor

Elkészítés:

1.A tejet meglangyosítjuk, és 1 dl-ben felfuttatjuk az élesztőt 1 teáskanál cukorral, és 10 percig pihentetjük.

2.A megmaradt tejet és cukrot, a sót, a szerecsendiót, a fahéjat, a tojást a vajat és a lisztet az élesztős tejhez adjuk, és az egészet összegyúrjuk. Meleg helyen 30 percig pihentetjük.

3.A tésztából gombócokat készítünk, és 10 percig pihentetjük.

4.Utána lisztes újjal a gombócok közepébe lyukat fúrunk, hogy karikát kapjunk.

5.A karikákat forró olajban megsütjük, mindkét oldalát. A kivett karikákat konyhai papírtörlőn lecsöpögtetjük.

6.A porcukorból a citromlével sima mázat készítünk. Megkenjük vele a fánkokat, és színes cukorral megszórjuk, és hagyjuk megszáradni.

 

 

 

Amerikai fánk sütőben sütve

Hozzávalók 4 főre

2 csésze liszt

2 teáskanál  sütőpor

csipet só

1 csésze cukor

1 csésze tej

1 teáskanál  vanília kivonat

1 teáskanál  zsiradék

2 tojás

Elkészítés:

1.Melegítsük elő a sütőt. Kevés vajjal kenjük ki a fánksütőformát.

2.Egy tálba tegyük a lisztet, sütőport, sót, majd keverjük össze a többi hozzávalóval.

3.Töltsük félig a formát, majd 10-15 percig süssük.

4.A kész fánkokat bevonhatjuk csoki mázzal, vagy  akár meg is tölthetjük (lekvár, mogyorókrém).

 

 

0.037 mp