Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Európai Ízei2

Európa Ízei2

 

Osztrák Ételek

Osztrák tejszínes zöldség rizottó

Hozzávalók 4 főre

16 dkg rizs

1 db vöröshagyma

1 evőkanál  olívaolaj

1 dl fehérbor

0,5 l zöldségleves

2 dl tejszín

40 dkg vegyes zöldség

bors

Elkészítés:

1.A zöldségeket megmossuk, és felszeljük kis darabokra.

2.A hagymát felaprítjuk, és a felmelegített olívaolajban megpároljuk. Ezután hozzáadjuk a rizst. Miután felforrósodott, hozzáadjuk a bort és a levest, majd a zöldségeket és végezetül a tejszínt. Jól összekeverjük, és lassú tűzön, 15-20 percig főzzük.

3.Tálaláskor középre helyezünk egy adagot belőle, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és párolt paradicsommal díszítjük.

 

Fiákeres gulyás

Hozzávalók 4 főre

75 dkg marhalábszár (pörköltnek való hús)

4-5 evőkanál  olaj/ 6 dkg vaj

6-7 nagy vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1-2 evőkanál  pirospaprika

reszelt citromhéj/ 1-2 evőkanál  vörös- /fehérborecet

2 teáskanál  majoranna

1 teáskanál  őrölt kömény

2 evőkanál  paradicsompüré/ 1 evőkanál  ketchup+1 db paradicsom

1 evőkanál  liszt

4 tojás

4 virsli

4 (ecetes) csemegeuborka

bors

1/2 csokor petrezselyem

tejföl

Elkészítés:

1.A húst felkockázzuk (hártyás, inas részeket eltávolítjuk).

2.A hagymát felkarikázzuk, és forró olajon kevergetve arany barnára pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával, és felöntjük a borecettel.

3.A hagymát az edényből kivesszük, és félretesszük, a visszamaradt olajon a húst átpirítjuk, míg a színe világosabb nem lesz.

4.Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a majorannát (ha nem borecettel készítjük, akkor a reszelt citromhéjat), az őrölt köményt. Összekeverjük a paradicsompürével (vagy a ketchupot és a paradicsomot), és enyhén lepirítjuk.

5.Liszttel megszórjuk, kevés vízzel felengedjük (2,5 dl), és felforraljuk.

6.Hozzátesszük a félretett hagymát, és felöntjük egy kis forró vízzel (kb. 1 dl). Lefedve, kb. 2 órán át puhára pároljuk. Időnként ellenőrizzük, hogy szükséges-e pótolni a vizet, és ha kell, apránként forró vizet adhatunk hozzá.

7.A 4 tojást 10 perc alatt keményre főzzük, lehűtjük, megpucoljuk, és éles késsel vagy tojás szeletelővel karikákra vágjuk. (Bécsben tükörtojással is ettem, de ahány ház, annyi szokás. Aki nem szereti a főtt tojást, készítse tükörtojással!)

8.A virslit felkarikázzuk nagyobb darabokra, és a pörköltbe főzzük. Az uborkát szintén felkarikázzuk.

9.Az elkészült gulyást szükség szerint utána ízesítjük.

10.Tejföllel vagy anélkül, tálaláskor a gulyásra halmozzuk a tükörtojást vagy a főtt tojást és az uborkát. Megszórjuk friss, apróra vágott petrezselyemzölddel.

 

Sajtos nokedli, avagy Kasnokerl

Hozzávalók 4 főre

1 nagy fej vöröshagyma

2 dkg vaj

15 dkg vegyes, intenzív ízű sajt

25 dkg liszt

2 tojás

egy kevés víz

snidling

bors

Elkészítés:

1.Elkészítjük a nokedlit a lisztből, tojásból és kevés vízből. Enyhén sózzuk. Ha túl sűrű lenne a massza, adjunk hozzá még egy kicsi vizet. Ezt hagyjuk állni kb. 20 percig.

2.Majd zubogó vízbe szaggassuk bele.

3.A hagymát felaprítjuk, és a vajon barnára dinszteljük. Ezután a kész nokedlit rakjuk bele, és pirítsuk kicsit meg. Majd adjuk hozzá a sajtokat, sózzuk, borsozzuk, és pirítsuk az egészet össze, míg nem kap a nokedli egy ropogós réteget.

4.Frissen őrölt borssal és snidlinggel tálaljuk, vegyes saláta illik hozzá.

 

Sült csirke finomszószban

Hozzávalók 4 főre

1 egész csirke

10 dkg húsos szalonna

bors

kakukkfű

babérlevél

3 db szegfűbors

1 db sárgarépa

0,5 l húsleves

60 ml tejszín

2 evőkanál  tejföl

liszt

Elkészítés:

1.A csirkét befűszerezzük a sóval, borssal, kakukkfűvel, és az előmelegített sütőbe tesszük a szalonnacsíkokkal együtt. Barnára pirítjuk. Amikor kész, a visszamaradt lébe beletesszük a felaprított répát, babérlevelet, szegfűborsot és a húslevest, majd összefőzzük őket.

2.Mikor kb. 1,5 dl-ig elpárolog, összeturmixoljuk, majd hozzáöntjük a tejszínt. A lisztből és tejfölből habarást csinálunk, és besűrítjük vele a szószt. Végén borsozzuk ízlés szerint.

3.Főtt tésztával tálaljuk (szélesmetélt tésztával mutatós).

 

Tejszínes spatzle gombával

Hozzávalók 4 főre

250 g spatzle tészta (lehet saját készítésű is)

10 dkg gomba

2 fej hagyma

1,5 dl főzőtejszín

1 dl tej

5 dkg vaj

5 dkg sajt, reszelve

zöldfűszer-keverék

szerecsendió

Elkészítés:

1.A spatzle tésztát megfőzzük. Amíg fő, felhígítjuk a főzőtejszínt a tejjel, beletesszük a fűszereket.

2.Egy serpenyőben a vaj felével megpirítjuk a hagymát, majd félretesszük egy tálkában. Ugyanebben a serpenyőben megpároljuk a gombát a vaj másik felével.

3.Ha megfőtt a tészta, összekeverjük a fűszeres tejszínnel, a gombával, hagymával és a reszelt sajttal. Be a sütőbe, és kész is!

 

Tiroli krumpli sajtos csirkével

Hozzávalók 4 főre

A tiroli krumplihoz:

1 kg krumpli

3 fej hagyma

20 dkg húsos füstölt szalonna

A sajtos csirkéhez:

2 egész csirke mellfilé

1 tejföl

10 dkg érett, kemény sajt (nem parmezán)

só, bors

2 evőkanál  olaj

Elkészítés:

1.Hajában főzzük meg a krumplit, ha puha, hámozzuk meg.

2.A szalonnát kockázzuk fel és süssük ki. Közben a hagymát tisztítsuk meg, vágjuk finomra, adjuk a kisült szalonnához, pirítsuk aranysárgára, végül keverjük hozzá a karikára vágott krumplit. (Ne sózzuk, a szalonna eléggé sós!)

3.A csirkemellfiléket daraboljuk össze, nagy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, forgassuk meg rajta a csirkemelldarabokat fehéredésig. Sózzuk, borsozzuk (esetleg más fűszerrel is ízesíthetjük). 2-3 percig pirítsuk, majd öntsük rá a tejfölt, szórjuk rá a reszelt sajtot. Fedő alatt addig süssük, míg a sajt megolvad.

4.A tiroli krumplival együtt tálaljuk.

 

Sajtos zsemlegombóc

Hozzávalók 6 főre

500 g szárított zsemlekocka (kb. félxfél cm); (GM)

1 hagyma

fél dl napraforgó olaj

250 g keménysajt , többféle (edami, gouda, emmentáli...)

3 tojás

fél/1 dl tej

snidling/petrezselyem

2-3 evőkanál  liszt (nálam gluténmentes)

fél csomag  vaj

reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

1.Szárított zsemlekockát jó esetben tudunk venni, ha nem, akkor a másnapról maradt zsemlét szeleteljük vékonyra, majd kockázzuk fel, és ezt hagyjuk szikkadni. (Gluténmentes változatban én a dr. Schär toast-kenyerét kockáztam fel, szárítottam.)

2.A hagymát megpucoljuk, megmossuk, apróra metéljük, majd forró olajban megdinszteljük, lehúzzuk a tűzről.

3.A sajtokat (finomabb, ha jó, érlelt sajtokat, többfélét használunk) szintén kis kockákra metéljük.

4.A tojásokat leütjük, megsózzuk, hozzáadjuk az apróra metélt snidlinget vagy petrezselymet, a maradék tejet, jó habosra verjük.

5.A zsemlekockát egy nagy, erős falú tálba tesszük, meglocsoljuk 8-10 ek tejjel, megszórjuk a liszttel, hozzáadjuk a sajtot, a hagymát, fakanállal elkeverjük, majd hozzáöntjük a felvert tojásokat. Fakanállal elkeverjük, majd kézzel "gyúrjuk" tovább, kinyomkodva a levegőt a masszából.

6.Ha elég jól összeáll a massza, akkor letakarva hagyjuk szikkadni kb. 35-40 percet.

7.Egy tálba vizet töltünk, formázás előtt mindig benedvesítjük a kezünket, és kis labdákat formázunk a masszából (ne legyen túl híg), gondosan össze-, kinyomkodva a levegőt! Majd egy tálcára rakjuk őket.

8.Ha készen vagyunk, akkor egy lábasban felteszünk vizet forrni, sózzuk, majd a gombócokat készre főzzük.

9.Egy kis edénykében barnára pirítjuk a vajat.

10.A gombócokat tányérra helyezzük, megszórjuk reszelt parmezánnal, és a barna forró vajjal leöntjük.

 

Zöldséges Egy Tál Étel

Hozzávalók 4 főre

 3 sárgarépa

  250 g zellergumó

  1 szál póréhagyma

  személyenként 500 g sovány sertésnyak és hasaalja (csont nélkül)

  néhány borókabogyó és egész bors

  1/2 friss fokhagymagerezd

  3 szál kakukkfű

4-5 szál petrezselyem

  750 g burgonya

 só, bors, cukor

  1 darab torma (kb. 25 g)

  1 alma, 2 teáskanál  citromlé

  1 evőkanál  vaj, köménymag

 Elkészítés:

Pucoljuk és mossuk meg a zöldségeket. 2 sárgarépát és a zeller, valamint a póréhagyma felét vágjuk apróra, majd tegyük 2 liter vízbe és kezdjük el főzni. A húst mossuk meg, majd a fűszerekkel, a fokhagymával és a fűszerekkel együtt adjuk hozzá a zöldségekhez, és lefedve főzzük tovább 1,5 órán át.

A burgonyát hámozzuk és mossuk meg, majd vágjuk negyedekre. Ezt követően sós vízben kb. 20 perc alatt főzzük puhára. Kb. 1 liter húslevest szűrjünk át, forraljuk fel és főzzük egészen addig, amíg a mennyisége a felére nem csökken.

Hámozzuk meg a tormát és az almát, majd reszeljük le. Keverjük hozzá a citromlevet, majd ízesítsük sóval, borssal és cukorral.

A maradék zöldséget vágjuk vékony csíkokra és a húslevesben 5-7 perc alatt pároljuk puhára.

A főtt burgonyáról öntsük le a vizet és pirítsuk rövid ideig forró vajban. Sóval és köménymaggal ízesítsük. A húst vágjuk vékony csíkokra, majd tálaljuk a zöldségcsíkokkal együtt.

 Köret: köménymagos főtt burgonya, almás torma.

 

Húsos Egy Tál Étel

Hozzávalók 4–5 főre

 kb. 1 kg marhasült (pl. marhaszegy)

 mustár

  1-2 evőkanál  liszt

  1/8 l tejföl

  kb. 30 g aszalt szilva

  2 evőkanál  aprított mogyoró

 Pác:

  1/2 l víz

  1/4 l gyümölcsbor

  egy öntet alma- vagy borecet

  kb. 200 g zöldség (hagyma, sárgarépa, zeller, póréhagyma stb.)

  só, egész bors, borókabogyó, 2-3 babérlevél, 3 szegfűszeg, kakukkfű, esetleg borsikafű, szegfűbors, cukor

Elkészítés:

Pác: valamennyi hozzávalót egy lábasba tenni, majd kb. fél órán át főzni.

Sült: a húst a hideg pácba helyezzük, majd kb. 48 órán át pácoljuk. Fontos, hogy a pác teljes mértékben elfedje a húst. Az érlelést követően vegyük ki a húst pácléből, csöpögtessük le, majd kenjük be mustárral és süssük ki hirtelen és tegyük félre. A pácléből vegyük ki a zöldségeket, tegyük abba a serpenyőbe, amelyben a húst sütöttük, szórjuk meg egy kis liszttel és pirítsuk meg. Ezt követően öntsük fel egy kis páclével, tegyük hozzá a sült húst és pároljuk készre. Vegyük ki a húst a szószból és passzírozzuk át a mártást. Végezetül pedig forraljuk fel a mártást még egyszer, tegyük hozzá az aszalt szilvát, a mogyorót és keverjük bele a tejfölt.

Köret: tészta, galuska vagy szalvétagombóc és párolt vöröskáposzta.

 

Bécsi szelet

Hozzávalók:

4 borjúszelet

a panírhoz 10 dkg liszt, 2 tojás, 15 dkg zsemlemorzsa

4 dl olaj a sütéshez

Elkészítés:

A borjúszeleteket vágjuk be körbe a szélénél, klopfoljuk ki és sózzuk meg.

A klopfoló sima felületét használjuk, így a hús nem veszíti el sütés közben az értékes nedveket. Panírozás: a hús mindkét oldalát forgassuk lisztbe, majd mártsuk a felvert tojásba, végül a zsemlemorzsába. Sütés: forró olajban két-két percig süssük a hús mindkét oldalát arany barnára, vagy akár bő olajban fritőzben is elkészíthetjük. 

Titkos tipp: ezután tegyük a bécsi szeletet egy percre előmelegített sütőbe!

Köret: citromszelet és krumplisaláta, vagy petrezselymes burgonya és vörös áfonya lekvár.

 

Desszertek

Sacher-torta

Hozzávalók 12 főre

•4 dkg étcsokoládé

34 dkg vaj

20 dkg cukor

20 dkg liszt

4 egész tojás

3 dkg cukrozatlan kakaópor

2 kávéskanál  szódabikarbóna

1 kávéskanál  sütőpor

csipet só

baracklekvár (nem túl híg)

Elkészítés:

1.Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk, lisztezzük ki a tortaformát.

2.Válasszuk szét a tojásokat, a fehérjéhez adjunk csipet sót, és verjük kemény habbá.

3.A tojások sárgáját a cukorral verjük habosra, keverjük hozzá a 26 dkg olvadt vajat, a kakaót, 10 dkg reszelt csokoládét.

4.A felvert habot adjuk a kakaós masszához, majd keverjük hozzá a lisztet, a sütőport és a szódabikarbónát.

5.Öntsük a masszát az előkészített formába, és egyenletesen oszlassuk el.

6.Az 1. pontban írt hőfokon süssük meg a tortát 30-35 perc alatt (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a közepe is megsült-e).

7.Formából kivéve hűtsük ki a tortát. Vízszintesen vágjunk 4 lapot, és a lapok mindkét felületét kenjük meg baracklekvárral, majd fordítsuk össze a két lekváros felületet.

8.Vékonyan kenjük meg a tortat tetejét és oldalát is lekvárral, és várjunk pár percet, amíg kissé beszívódik.

9.Vízgőz fölött olvasszuk meg a maradék 24 dkg csokoládét, adjunk hozzá a 8 dkg vajat és 1 ek vizet, majd alaposan keverjük össze.

10.Csurgassuk a torta közepére a folyékony csokoládét, majd a perem felé egyenletesen oszlassuk el, és a lefolyó mennyiségből vonjuk be az oldal részét.

11.Hagyjuk hűlni. Igény szerint díszíthető.

 

Bécsi tejben sült rétes

Hozzávalók 8 főre

Tésztához:

30 dkg liszt

1 tojás

1/2 csomag  sütőpor

2-3 evőkanál  tejföl

10 dkg porcukor

Töltelékhez:

25 dkg túró

5 dkg mazsola (elhagyható)

1 csomag  vaníliás cukor

1 dl tejföl

1 tojás

12 dkg cukor

csipetnyi reszelt citromhéj

5 dkg vaj (a tészta megkenéséhez)

Sütéshez:

5 dl tej

2 csomag  vaníliás cukor

Elkészítés:

1.A lisztet a sütőporral elkeverjük, majd hozzáadjuk a tojást, a porcukrot, és annyi tejföllel gyúrjuk össze, hogy könnyen nyújtható tésztát kapjunk.

2.A túrót áttörjük, a mazsolával, cukorral, vaníliás cukorral, tejföllel és a tojással összekeverjük, és reszelt citromhéjjal ízesítjük.

3.A tésztát vékonyra nyújtjuk, és a megolvasztott vajjal meglocsoljuk. A túrós tölteléket elterítjük rajta, és feltekerjük.

4.A rétest egy mély, kivajazott tepsibe fektetjük. Leöntjük a vaníliás cukorral ízesített tejjel.

5.Előmelegített sütőben megsütjük.

6.Melegen vagy akár hidegen is kitűnő.

 

Reform kalács amaránttal

Hozzávalók 6 főre

15 dkg amarántliszt

45 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

15 dkg margarin vagy vaj

10 dkg méz

2,5 dl tej

42 g élesztő

10 dkg rumba áztatott mazsola

4 db tojássárgája

csipet só

1 db felvert tojás a megkenéshez, szeletelt mandula

Elkészítés:

1.Az élesztőt langyos tejben feloldjuk. A hozzávalókat a margarin és a mazsola kivételével összedolgozzuk.

2.Az olvasztott vajat és a mazsolát a keverés utolsó harmadában keverjük bele. 30 percig pihentetjük.

3.A tésztából hat egyforma, kb. 25 cm hosszú rudat formálunk, és készítünk 2 db hármas fonott kalácsot.

4.Ráhelyezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsire, tetejét felvert tojással megkenjük és megszórjuk szeletelt mandulával.

5.40 percig állni hagyjuk, majd megsütjük.

 

Bécsi almás rétes

Hozzávalók 6 főre

Töltelékhez

5 közepes alma

10 dkg mazsola

10 dkg blansírozott mandula, durvára vágva

10 dkg nádcukor

1 citrom reszelt héja és leve

1 teáskanál  őrölt fahéj

2 evőkanál  rum

10 dkg zsemlemorzsa

6 dkg vaj

Tésztához:

25 dkg finomliszt

1 tojás

5 evőkanál  meleg víz

2 evőkanál  napraforgó olaj

1 kávéskanál  só

5 dkg olvasztott vaj

Mázhoz:

3 evőkanál  tejszín

2 teáskanál  porcukor

Szóráshoz:

porcukor

Elkészítés.

1.A liszthez adjuk a sót.

2.A tojást egy kis tálkába ütjük, lazán felverjük, és belekeverjük az olajat és a vizet. A liszthez adjuk ezt az egyveleget, alaposan összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán dagasztjuk a tésztát.

3.Addig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz a buci felülete.

4.Olajjal lekenjük a tetejét, letakarjuk, és fél órán át pihentetjük.

5.Közben elkészítjük a tölteléket: az almákat megpucoljuk, magházukat kivesszük, és vékonyra szeleteljük. Tálba tesszük, hozzákeverjük a mazsolát, a mandulát, a cukrot, a reszelt citromhéjat, a citromlevet és a rumot. A zsemlemorzsát pedig vajon világos színűre pirítjuk.

6.Lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk a tésztát, téglalap alakúra. Amikor egészen vékony, óvatosan kézzel meghúzkodjuk minden irányban, hogy még vékonyabb és nagyobb legyen a tészta. (A folyamat végén nem a mi rétesünk hajszálvékonyságára számítsunk, mert a bécsi almás rétes tésztája vastagabb annál.)

7.Nagy konyharuhára terítjük a tésztát. Jól megkenjük az olvasztott vajjal, meghintjük mindenhol zsemlemorzsával, és egyik felén elosztjuk a tölteléket, a széleket kissé szabadon hagyva.

8.A töltelékes oldalánál kezdve feltekerjük, a végeket összecsípve lezárjuk, és kivajazott tepsibe patkó alakra hajlítva átemeljük. Tetejét megkenjük a cukros tejszínnel.

9.Az előmelegített sütőbe dugjuk úgy 45 percre, közben többször átkenjük a tejszínes mázzal.

10.Amikor kész, a sütőben hagyjuk negyed órán át, majd langyosan tálaljuk.

 

Osztrák csokis kuglóf

Hozzávalók 4 főre

50 dkg finomliszt

2,5 dl tej

1 csomag  vaníliás cukor

1 csomag  szárított élesztő

1 tojás

8 dkg olvasztott vaj

15 dkg kristálycukor

5 dkg darált mandula

3-4 dkg keserű kakaópor

csipet só

Elkészítés:

1.A langyos tejben 1tk liszt és a vaníliás cukor hozzáadásával megfuttatjuk az élesztőt.

2.Közben a maradék lisztet tálba szitáljuk és a közepébe mélyedést készítünk. Hozzáadjuk a felét az olvasztott vajnak és a cukornak, majd a tojást, és a sót is beletesszük.

3.Végül hozzáadjuk a megkelt élesztőt és alaposan kidolgozzuk. Letakarva, meleg helyen 1 óra alatt a duplájára kelesztjük.

4.A töltelékhez elkeverjük a maradék cukrot a mandulával és a kakaóporral.

5.Egy kuglófformát enyhén kivajazunk, a sütőt előmelegítjük.

6.A megkelt tésztát lisztezett deszkán 0,5 cm vastagra és téglalap alakúra nyújtjuk. Megkenjük a maradék olvasztott vajjal és megszórjuk a kakaós-mandulás cukorral. (A szélére is mehet nyugodtan a töltelékből, nem kell üresen hagyni. Így amikor majd megsül, az összeeresztésnél is lesz töltelék, és szépen meg fog repedni, mert ennek repednie kell!) Szorosan feltekerjük.

7.A tekercset a kuglófformába igazítjuk, a két végénél összenyomkodjuk.

8.Ha megsült, hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágva tálaljuk.

 

Régimódi bécsi kocka

Hozzávalók 4 főre

45 dkg simaliszt

20 dkg héjában főtt burgonya

10 dkg cukor

15 dkg zsír/vaj/ Rama

1 csomag  sütőpor

1 db tojás

1 csomag  vaníliás cukor

késhegynyi reszelt citromhéj

A krémhez:

2 dl tej

20 dkg darált dió

15 dkg  porcukor

25 dkg vaj/ Rama }

2 evőkanál  rum vagy 1 kávéskanál  rumaroma

Elkészítés:

1.A burgonyát héjában puhára főzzük.

2.A diót megdaráljuk, és a tejjel, valamint 10 dkg cukorral és a rummal/aromával sűrű krémmé főzzük. (Jó a diót előző este beáztatni a tejbe, mert magába szívja, és finomabb lesz tőle a krém.) Majd hagyjuk teljesen kihűlni. Közben a krémhez való vajat vagy margarint szobahőmérsékletre helyezzük, hogy ne legyen kemény.

3.A tésztához a burgonyát krumplinyomón lenyomjuk, és összekeverjük a többi hozzávalóval, majd 1 órára hidegre tesszük.

4.Ha a tészta lehűlt, kinyújtjuk, és a lehető legnagyobb méretű tepsi hátulján (40x40), vagy akár benne zsírpapíron halvány sárgára sütjük.

5.Ha a tészta kisült, még melegen levagdossuk a széleit, és megfelezzük. Az egyik felét szabályos méretű kockákra vágjuk.

6.A krémhez kikeverjük a margarint a maradék porcukorral, és hozzákeverjük a jól lehűtött diókrémet.

7.Ha a tészta kihűlt, az egészben maradt lapra rákenjük a krémet, és ráhelyezzük a másik adag tésztából kivágott kockákat, majd pár órára (de jobb egy éjszakára), hűtőbe helyezzük.

8.Szeleteléskor a kockák mentén átvágjuk az alsó lapokat is, majd meghintjük porcukorral, és minden kockára egy-egy fél diót helyezünk.

 

 

Lengyel Ételek

Kopetka

Hozzávalók 12 főre

4 kg krumpli

6 tojás

60 dkg liszt

5 nagy fej vöröshagyma

50 dkg bacon

5 evőkanál  zsír

bors

Elkészítés:

1.A krumplit megpucoljuk, kockára vágjuk, és puhára főzzük. Ha elkészült, leszűrjük, és áttörjük, félretesszük hűlni.

2.A hagymát apróra vágjuk, kevés zsiradékon megdinszteljük, hozzátesszük a kockára vágott szalonnát, és azt is készre sütjük. Az egészet félretesszük.

3.Ha kihűlt a krumpli masszába , belekeverjük a lisztet és a tojásokat (liszt-, tojás- és természetesen krumplifüggő, hogy mennyire áll össze). Akkor jó a masszánk, ha nudliszerű az állaga. Sózzuk, borsozzuk.

4.A kész masszából, lisztezett munkafelületen enyhén lapos rudakat formázunk, majd kb 3-4 centi széles nudlikat vágunk le belőle. Ezeket lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük.

5.Ha elkészült, összekeverjük a hagymás szalonnával, tepsibe tesszük, és 10 percig sütjük, hogy a nudli egy kis színt kapjon.

6.Melegen tálaljuk.

 

Cukkinis rakott krumpli

Hozzávalók 6 főre

10 db normál méretű krumpli

2 db normál méretű cukkini

2 db vöröshagyma

6 szelet párizsi

4 tojás

4 db pörköltkocka

4 evőkanál  pirospaprika

kávéscsészényi olaj 

4 db zsemle pirítva

Elkészítés:

1.Odatesszük a krumplit héjában főzni.

2.Aztán felkarikázzuk a cukkinit, fél cm-eres karikákat csinálunk, és úgy hagyjuk. A párizsit is felkockázzuk.

3.Utána a hagymát vágjuk apróra, és megpirítjuk az olajban.

4.Ha már szép barna a széle, akkor jó. Levesszük a tűzről, és beletesszük a pirospaprikát.

5.Visszateszzük a tűzre, és alacson lángon kevergetjük ,tetszés szerint teszünk bele vizet, de ne túl sokat, mert a lényeg, hogy szaftos pörköltös legyen. Aztán hozzáadjuk a pörköltkockákat, addig keverjük, amíg fel nem oldódik benne, utána ízesítjük egy kis ételízesítővel, levesszük a tűzről.

6.Ez idő alatt megfő a krumpli,megpucoljuk, felkarikázzuk. Ezt már 1 cm-es szeletekre, beletesszük a tepsibe.

7.Egy réteg krumpli, rá kerül egy réteg pörköltes hagyma, arra tesszük az egy réteg cukkinit nyersen, és egy réteg krumpli,  és egy réteg pörköltes hagyma, és most erre jön a  4 tojás, ezután a párizsi, ismét a cukkini a végére.

8.Betesszük a sütőbe, és készre sütjük.

9.Hozzá félbevágott  zsömléket megpirítunk, és ezzel együtt kínáljuk!

 

Tejfölös (lengyel) csirkemell

Hozzávalók 4 főre

3 pár csirkemellfilé

1/2 kocka Rama

fél szerecsendió reszelve

fél citrom leve

1 teáskanál  só

4 dl tejföl

petrezselyem zöldje

Elkészítés:

1.A csirkemellet kockákra vágjuk, közben a margarint egy mélyebb edényben fölolvasztjuk.

2.Amikor a margarin fölolvadt, beletesszük a húst, majd amikor az elkezd fehéredni, kevés vízzel felöntjük, így pároljuk.

3.Párolás közben belereszeljük a szerecsendiót, hozzáadjuk a citromnak a levét, és kb. egy teáskanálnyi sót. (Mindenképpen javaslom, hogy kísérletezz a mennyiségekkel, nekem jobban ízlik, ha ezekből több van benne.)

4.Mialatt pároljuk a húst, a tejfölt összekeverjük a petrezselyemmel (én szárított petrezselymet használok, ebből 4dl tejfölhöz 3 teáskanállal adok).

5.Ahogy a hús megpuhult, hozzáadjuk a tejfölt, jól összekavarjuk, majd kevergetés mellett össze főzzük az ételt, és kb. 5 perc múlva levesszük a tűzről.

 

 

Pychotka – Hencegő

Hozzávalók 6 főre

A tésztához:

2 bögre simaliszt (300 g)

1,5 kávéskanál  sütőpor

1 csomag  vaníliás cukor (20 g)

1/2 bögre porcukor (70 g)

200 g vaj

4 tojássárgája

A habhoz:

4-6 tojásfehérje

1,5 bögre porcukor (200 g)

2 evőkanál  keményítő liszt (2 g)

1evőkanál lekvár  a lekenéshez (pl. ribizli-, bodza-, málnalekvár)

mandulaszirom vagy darált dió (5 g)

A krémhez:

3 bögre tej (0,75 l)

4 evőkanál  simaliszt (100 g)

2 evőkanál  keményítő liszt (2 g)

2 tojássárgája

3 evőkanál  porcukor

1 csomag  vaníliás cukor

150 g vaj

Elkészítés:

1.A tészta készítése: A lisztet összekeverjük a porcukorral, vaníliás cukorral, sütőporral és összemorzsoljuk a vajjal, majd hozzáadjuk a 4 tojássárgáját. Összedolgozzuk, és hideg helyen tartjuk.

2.Közben elkészítjük a krémet: egy tálba teszünk egy kevés tejet, hozzáadjuk a simalisztet és a keményítő lisztet,  a vaníliás cukrot, porcukrot  és a tojássárgáját , jól összekeverjük. A másik lábasban a maradék tejet feltesszük főzni, majd hozzákeverjük a lisztes tejet, és sűrű krémet főzünk belőle. Hagyjuk kihűlni. A kihűlt krémet összekeverjük a vajjal, majd simára keverjük.

3.Közben kisodorjuk a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd lekenjük lekvárral.

4.A tojásfehérjét a porcukorral és a keményítő liszttel jó keményre felverjük (ha felfordítjuk  az edényt, ne csurogjon ki a fehérje).

5.A lekváros tésztára lekenjük a tojásfehérjét, megszórjuk mandulával vagy dióval, előremelegített sütőben 15 percig sütjük 180 fokon, 25 percig 170 fokon, majd még 10 percet pihentetjük a forró sütőben. Majd kettévágjuk.

6.Összeállítás: a tészta egyik felét lekenjük a krémmel, majd rátesszük a tészta másik felét. Hideg helyen kb. 4-5 órát hagyjuk összeérni az ízeket a hűtőben.

 

Almás pite lengyel módra

Hozzávalók 8 főre

A tésztához:

30 dkg liszt

15 dkg cukor

1/2 teáskanál  őrölt fahéj

1 tojássárgája

2 dl tejföl

2 evőkanál  vaj

A töltelékhez:

8-10 db savanykás alma

1 citrom héja

1 csipet őrölt szegfűszeg

1 csipet fahéj

5 dkg cukor

1 csomag  vaníliás cukor

Elkészítés:

1.A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a fűszereket, picit sózzuk. A tojássárgáját elkeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a langyos vajat, és összedolgozzuk a száraz anyagokkal. A kész tésztát egy óráig hideg helyen pihentetjük.

2.Az almát megpucoljuk, kicsi kockákra vágjuk, a fűszerekkel és a cukrokkal megfonnyasztjuk.

3.A tésztát két részre osztjuk, ujjnyi vastag lappá nyújtjuk. Egy tepsit kivajazunk, belesimítjuk az egyik lapot, rátesszük a tölteléket, befedjük a másik lappal, és kisütjük. Ha kihűlt, porcukorral megszórjuk.

 

Máktorta lengyel módra

Hozzávalók 8 főre

Tésztához:

25 dkg mák

5 dkg cukor

•8 tojás

1 evőkanál  méz

1 csomag  vaníliás cukor

1 citrom reszelt héja

1/3 csomag mandula és 1/3 tubus mandulaaroma

3 evőkanál  búzadara

1 evőkanál  zsemlemorzsa

citromos tea, mandula aroma, konyak a tészta megkenéséhez.

Krémhez:

3 tojás

20 dkg cukor

25 dkg vaj

0,05 l / 5 cl vodka

dupla kávé

Elkészítés:

1.A mákot ledaráljuk, és leforrázzuk. A mandulát finomra daráljuk.

2.Tojássárgáját cukorral gőz fölött habosra keverjük. Tojásfehérjét kemény habbá verjük.

3.A tojássárgájára rétegezzük a habot, mákot, zsemlemorzsát, búzadarát, vaníliás cukrot, mézet, citrom héját, mandulát, mandulaaromát és óvatoson összekeverjük.

4.A tésztát kivajazott és zsemlemorzsával megszórt tortaformában, közepes lángon kb. 40 percig sütjük.

5.A tésztát hűlni hagyjuk, és utána három egyforma vastag szeletre vágjuk.

6.Krém elkészítése: A vajat habosra keverjük. Tojássárgáját cukorral gőz fölött habosra keverjük, folyamatosan hozzátesszük a puha vajat és a vodkát.

7.Folyamatos keverés közben a hideg kávét csepegtessük a krémbe.

8.A tortaszeleteket enyhén édesített citromos tea, mandulaaroma és egy kis konyak keverékével megkenjük, aztán a krémmel megtöltjük. Kívül is kenjük be a tortát krémmel. Díszítésként a maradék mandulát durvára daráljuk, és rászórjuk a krémre.

 

Lengyel almás túrótorta vagy sütemény

Hozzávalók 5 főre

Tésztához:750 g túró (ebből nálam 500 g sovány krémtúró, 250 g félzsírós túró, de lehet az összes 0%-os krémtúró)

3 tojás

30 g vaj (elhagyható!!)

2 csomag  vaníliás pudingpor

3-6 evőkanál  cukor (vagy édesítő)

1 kg alma

Almához:

3 dl víz

1 teáskanál fahéj

szegfűszeg

3 evőkanál  cukor (vagy édesítő)

pár csepp citrom

Elkészítés:

1.Az almákat magházuktól megtisztítjuk, és feldaraboljuk.

2.Egy lábasba tesszük, öntünk rá 3 dl vizet, megszórjuk őrölt fahéjjal, és teszünk bele 1 kisebb darab egész fahéjat is, valamint néhány szem szegfűszeget. 3 evőkanál  cukrot is keverünk hozzá, 10 perc alatt puhára főzzük.

3.Ha megfőtt, kiszedjük a kemény fahéjat, és botmixerrel pépesítjük. Ekkor a sütőt már előmelegíthetjük.

4.Ha darabos a túró, akkor botmixerrel pépesítjük (lengyelektől láttam, de legjobb, ha puha krémtúrót választunk!), elkeverjük a puha vajjal (kihagyható), ízlés szerint picike (mondjuk 3-6 evőkanál ) cukorral vagy édesítővel, pár csepp citrommal.

5.Hozzákeverjük a tojásokat és a pudingport. Ha mindez megvan, belekeverjük a pépes almát.

6.Az egészet öntsük a sütőpapírral bélelt tepsibe. Forró sütőbe helyezzük, kb. 50 perc alatt készre sütjük. Hidegen vágjuk csak fel.

 

 

Cseh Ételek

Petrezselymes morzsában sült hal

Hozzávalók 2 főre

2 kávéskanál  petrezselyem

1 gerezd fokhagyma

1/2 citrom leve

5 dkg zsemlemorzsa

vaj a tepsi kikenésére

4 szelet hal

Elkészítés:

1.A halat besózzuk.

2.A zsemlemorzsát, a petrezselymet, az 1 gerezd lereszelt fokhagymát 1 fél citrom levével összekeverjük.

3.Beleforgatjuk a halakat, és kivajazott tepsibe helyezzük.

4.Előmelegített sütőben megsütjük.

 

Knédli Káposztával és Tarjával

Hozzávalók 6 főre

A knédlihez:

60 dkg liszt

300 ml víz

20 g só, 20 g cukor

20 g élesztő

1 tojás

1 tojássárgája

2 teáskanál  olaj

A káposztához:

2 fakanálnyi zsír

2 teáskanál  cukor

só, bors

babérlevél

kömény

magos vagy sima mustár

1 fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

60-70 dkg savanyú káposzta (vagy édes és 3 ek ecet)

2 evőkanál  paradicsompüré

A húshoz:

1 kg füstölt-főtt tarja

Elkészítés:

1.A knédlitésztát alaposan kidolgozzuk simára, és 1 órát hagyjuk kelni meleg helyen.

2.Közben elkészítjük a káposztát: Zsíron apróra vágott vöröshagymát pirítunk kevés cukorral, majd felöntjük egy korty vízzel, befűszerezzük, és hozzádobjuk a káposztát. Fedő alatt nyugodtan párolhatjuk, míg a tészta meg nem kel. Kis lángon, utána pótolva a folyadékot.

3.Én kötözött sonkát vagy előfőzött-füstölt tarját szoktam venni, így annyi dolgunk van a hússal, hogy tálalás előtt szeleteljük, és kevés húszsírban kis kérget pirítunk rá. Ha idegenkedünk ettől, akkor készítsük el hozzá a jól bevált sült húsunkat.

4.A knédlitésztából hosszúkás hurkát formázunk, majd 3-4 centinként felvágjuk, esetleg gömbölyűre formázhatjuk.

5.Fedő alatt 15 percen keresztül a gőzben pároljuk a gombócokat. Fontos, hogy ne érintkezzen a vízzel, valahogy oldjuk meg, és ha van rá mód, rakjunk alájuk szilikonos sütőpapírt, így nem ragadnak oda a talphoz. A fedőt ne vegyük le idő előtt semmiféleképp.

6.A knédlit felszeletelve, a káposztát melléhalmozva a sült hússal tálaljuk.

 

Tarkedli

Hozzávalók 10 főre

kb. 60-70 dkg liszt

30 g friss élesztő

1,5 dl langyos tej (+ annyi, amennyi a tésztához kell)

1 evőkanál  + 1 kávéskanál  cukor

3 db tojás

csipet só

sütéshez:

olaj

tarkedli sütő

tálaláshoz:

házi baracklekvár

Elkészítés:

1.Az evőkanálnyi cukrot a felvert tojásokkal, valamint a csipet sóval összekeverjük. Öntünk hozzá egy kevés langyos tejet, azzal is elkeverjük. Beleszórjuk a lisztet.

2.Az élesztőt a langyos, cukros tejben felfuttatjuk kb. 10-13 perc alatt, majd beleöntjük a tésztába.

3.Az egészet jól összedolgozzuk, s folyamatosan hígítjuk annyi langyos tejjel, hogy nokedli sűrűségű tésztát kapjunk.

4.A tésztát lefedve, meleg helyen, 3/4 - 1 órán át kelesztjük.

5.A tarkedli sütő (vagy más néven tükörtojássütő) mélyedéseibe egy-egy mokkáskanálnyi étolajat cseppentünk, s közepesnél nem nagyobb hőfokon, lassan felhevítjük.

6.A tésztából a mélyedésekbe annyit szaggatunk óvatosan, ügyeskedve, hogy majdnem a peremükig megteljenek.

7.A hőfok maradjon közepes! Oldalanként kb. 2-3 perc alatt kisütjük őket (de érdemes alájuk nézegetni, mert minden főzőlap más és más). Tipp: Középtájt előbb megbarnul alul a tarkedli, ezért a külső szélükbe félidőben bökjünk finoman villát és forgassuk őket át, hogy az a szélük, ami eddig kifelé nézett, nézzen most középre. Ha átfordítjuk őket a másik oldalukra, annál is így járjunk el, így biztos egyenletes lesz a pirulásuk.

8.Frissen, házi baracklekvárba mártogatva a legfinomabb - azzal tálaljuk.

 

Desszertek

Almás-mandulás sütemény

Hozzávalók 6 főre

A tésztához:

125 g vaj

125 g porcukor

1 vaníliás cukor

csipet só

175 g liszt (fele-fele sima és féldara)

2 kávéskanál  sütőpor

50 ml tej

1 tojás+1 tojássárgája

A tésztára:

100 g mandulaszirom

1 fahéjas cukor (esetleg ízlés szerint keverjünk be porcukrot fahéjjal)

1 tojás

Az almatöltelékhez:

400 g kockákra vágott alma

300 ml víz

100 g cukor

1 fahéjas cukor

1/2 citrom leve

1 vaníliás pudingpor

A joghurtos töltelékhez:

300 g fehér joghurt

20 g porcukor

1 fahéjas cukor

250 ml tejszín

1 csomag zselatin (20 g)

100 ml víz

Elkészítés:

1.Elkészítjük a tésztát: a puha vajat a kétféle cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a csipet sót, újra kikeverjük.

2.Keverjük össze a lisztet a sütőporral, a tejet a tojással és a sárgával, majd jó alaposan keverjük hozzá a cukros vajhoz.

3.A kapott tésztát kizsírozott, kilisztezett tepsibe kenjük, lekenjük egy felvert tojással, majd megszórjuk a fahéjas mandulaszirmokkal.

4.Előremelegített sütőben kb. 12 percet sütjük 200 fokon.

5.A sütőben hagyjuk kb. 10 percet pihenni, majd még forrón kettévágjuk.

6.Elkészítjük az almás tölteléket: A megtisztított, és kockákra vágott almát a 3 dl vízben megfőzzük a citromlével, és a cukrokkal együtt

7.A pudingport kevés vízben simára keverjük, majd ráöntjük az almára, és folytonos keverés mellett kb. 1 percet főzzük, hogy sűrű legyen.

8.A kettévágott tésztánk egyik darabját megfordítjuk, hogy a mandulaszirmok legyenek alul, majd rásimítjuk a még forró almás tölteléket. Hagyjuk alaposan kihűlni.

9.Elkészítjük a joghurtos tölteléket: A joghurtokat fakanállal összekeverjük a porcukorral és a fahéjas cukorral, hozzákeverjük a felvert tejszínt, majd a forró vízben feloldott zselatint is. Alaposan összekeverjük és rásimítjuk az almatöltelékre.

10.A tésztánk fennmaradó darabját rátesszük a joghurtos töltelékre, hűtőbe dugjuk min. 4 órára.

11.Tálalás előtt tetszés szerint szeleteljük fel.

 

Cseh bögrés túrós

Hozzávalók 4 főre

Tésztához: (bögre mérete lehet 2 illetve 3 dl)

1 bögre tej

1 csomag  sütőpor

2 bögre rétesliszt

1 tojás

1 bögre kristálycukor

12,5 dkg Rama

Töltelékhez:

10 dkg cukor

2 dl tejföl

fél kg túró

1 csomag  vaníliás cukor

Elkészítés:

1.A margarint a kristálycukorral habosra keverjük, majd hozzáadjuk a tojást is.

2.A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd az előbbiekhez adjuk a  bögre tejjel együtt.

3.Az egészet jól összekeverjük, majd  tepsibe öntjük.

4.A töltelék hozzávalóit is összekeverjük, ráöntjük a tésztára.

5.Előmelegített sütőben megsütjük.

 

 Diós-meggyes tekercs

Hozzávalók 6 főre

A tésztához:

5 tojás

100 g porcukor

80 g őrölt dió

20 g kakaó

meggylekvár a lekenéshez

durvára vágott dió a leszóráshoz

A krémhez:

125 g vaj/margarin

100 g porcukor

1 csomag  vaníliás cukor

250 g finom túró

Elkészítés:

1.A tojások sárgáját habosra keverjük a porcukorral, hozzákeverjük kanalanként a dió-kakaó keveréket, majd óvatosan hozzákeverjük a keményre felvert tojáshabot is.

2.Sütőpapírral bélelt tepsiben, előremelegített sütőben sütjük (tűpróba).

3.A megsült tésztát még melegen feltekerjük, és hagyjuk kihűlni, majd óvatosan lehúzzuk a sütőpapírt.

4.Közben elkészítjük a krémet: a vajat a porcukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük, apránként hozzáadjuk a finom (nem csomós) túrót.

5.A tésztára kenjük a töltelék 2/3-át, lekenjük meggylekvárral, feltekerjük. A tekercset a maradék krémmel lekenjük, majd megszórjuk a durvára vágott dióval. 2 órára hűtőbe tesszük, majd tálaljuk.

 

Mézes krémes

Hozzávalók 4 főre

tésztához:

10 dkg cukor

4 dkg vaj

2 teáskanál  méz

1 egész tojás

1 tojássárgája

1 kávéskanál  szódabikarbóna

30 dkg liszt

krémhez

8 dl tej

5 evőkanál  liszt

kevés só

20 dkg vaj/margarin

20 dkg cukor

1 csomag  vaníliás cukor

tetejére:

10 dkg étcsokoládé

2 dkg vaj

Elkészítés:

A tészta

1.A cukrot, vajat, mézet, tojást és a plusz sárgáját gőz fölött keverjük 10 percig.

2.Hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd a lisztet. Ha kemény, még egy kis mézet, ha törik, kis tejfölt tegyünk hozzá.

3.Három lapban kinyújtjuk, megsütjük.

A krém

1.A liszthez adjuk a sót, majd fokozatosan a tejet, csomómentesre keverjük – kézi habverő a legjobb –, majd sűrűre főzzük, kihűlésig időnként megkavarjuk. Teljesen hűtsük ki – akár előző nap is elkészíthetjük –, mert ha melegen adjuk a krém többi részéhez, kezelhetetlen, folyós, ragacsos lesz az egész.

2.A cukrot, vaníliás cukrot a vajjal jól elkeverjük, és kanalanként a már kihűlt tejes keveréket hozzáadjuk.

Összeállítás

1.A krémet két részre osztjuk, és megkenjük, összeragasztjuk vele a kisült lapokat.

2.Tetejére csoki máz kerül. Vízfürdőben a tördelt csokoládét a vajjal felolvasztjuk, és a sütemény tetejére simítjuk.

3.Jót tesz neki, ha fél-egy napot pihen, hogy a tészta a krémet kicsit magába szívja, megpuhuljon tőle.

 

Orosz Ételek

 

Káposztás-tojásos pirog

A tésztához:

4 dkg élesztő

60 dkg liszt

2 evőkanál  cukor

2,5 dl tej

2 tojás

15 dkg vaj

csipet só

A töltelékhez:

1 fej, kb. 80-90 dkg-os káposzta

2 nagy tojás

bors

4-5 dkg vaj/ 2 evőkanál  zsír

A kenéshez:

1 tojás

Elkészítés:

1.Az élesztőt egy csipet cukorral együtt a langyos tejbe morzsoljuk, és felfuttatjuk.

2.A liszt felét tálba szitáljuk, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, és egy kanállal elkavarjuk. Konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen hagyjuk, hogy egy óra alatt megkeljen a kovászunk.

3.Addig a káposztát legyaluljuk (vagy késes aprítóban megdaráljuk), kinyomkodjuk, és a felolvasztott vajon vagy zsíron jó fél órán át dinsztelgetjük. Közben nem mozdulunk el mellőle, mert odakap, folyamatosan kevergetni kell. Közben sózzuk, borsozzuk. Ha kész, félretesszük hűlni.

4.A tojást megfőzzük, megpucoljuk, kis kockákra vágjuk, majd hozzáadjuk a kész dinsztelt káposztához.

5.A puha vajat a tojással habosra keverjük, és a maradék 30 dkg liszttel együtt az -addigra megkelt- kovászhoz tesszük, és alaposan kidolgozzuk. Egy kisebb, teniszlabda méretet leszakítunk belőle.

6.A többi tésztát lisztezett deszkára öntjük, és ujjnyi vékonyra nyújtjuk, ügyelve arra, hogy kör alakú maradjon.

7.A közepére halmozzuk a káposztás tojást. A szélén lévő részeket sodrófával még vékonyabbra nyújtjuk, majd a "becsomagoljuk" a tölteléket. Ügyeljünk ara, hogy a tészta teljesen összeérjen, de ne fedje egymást túlzottan, különben a pirogunk alja irgalmatlanul vastag lett (mint nekem itt a képen).

8.Tegyük egy lisztezett-vajazott, 28 cm-es tortaforma közepére. Hely lesz még bőven, de nőni is fog bőven.

9.A maradék tésztát nyújtsuk ki, vágjuk három részre, és fonjuk meg sima fonással. A tojást verjük fel, kenjük le vele a pirogot, majd tegyük rá a fonatot körbe. Kicsit nyomkodjuk meg, hogy a helyén maradjon, majd ezt is kenjük le.

10.Szurkáljuk meg villával, majd 180 fokra előmelegített sütőben 30-40 perc alatt süssük készre. Várjuk meg, míg teljesen kihűl, és tortaszerűen szeletelve tálaljuk.

 

Stroganoff bélszín

Hozzávalók 2 főre

40 dkg marhabélszín

2 kisebb fej vöröshagyma vagy sonkahagyma

20 dkg vargánya

1 dl tejszín

1 kávéskanál  dijoni mustár

bors

1 kis csokor petrezselyem

6 evőkanál  vaj

A tálaláshoz:

4 közepes krumpli

5 dkg vaj

2 szem csemegeuborka

Elkészítés:

1.A húst megmossuk, 1 centi széles csíkokra vágjuk.

2.A hagymát nagyon vékony szeletekre vágjuk.

3.A gombát átmossuk, leválasztjuk a tönköt a kalaptól, felcsíkozzuk.

4.A körethez a krumplit megmossuk, megpucoljuk, és nagyobb darabokra vágjuk. Olvasztott vajban megforgatjuk, sózzuk, és forró sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük.

5.Vastag serpenyőben megolvasztjuk a vajat. Rádobjuk a hagymát, és lassú tűzön finoman üvegesre pároljuk.

6.Teszünk alá még egy kis vajat, és hozzátesszük a gombát is. Ha a kieresztett levét elfőtte, kivesszük hagymát és a gombát is.

7.Legalább két részletben beletesszük a bélszíncsíkokat a serpenyőbe. Nagyon fontos, hogy csak pár percig süssük, különben kiszárad. Egy adagnak kb. 3-4 perc kell, de ha egy husit kettévágunk, akkor megnézhetjük, jó-e? Akkor tökéletes, ha a közepe még rózsaszín. Visszaöntjük a serpenyőbe a hagymás vargányát.

8.Akkor ráöntjük a tejszínt, sózzuk, borsozzuk, és beletesszük a mustárt is.

9.Pár percig főzzük, majd hozzáadjuk a felaprított petrezselymet.

10.Ha kész, a krumplival és a felcsíkozott csemegeuborkával tálaljuk.

 

Petrezselymes pelmeni

Hozzávalók 2 főre

A gyúrt tésztához:

1 bögre finomliszt

fél bögre teljes kiőrlésű liszt

fél bögre aktív vadkovász (itt rozslisztes 'Rozska' kovászom)

2 púpos evőkanál  petrezselyem-püré 1 teáskanál  olajban

1 tojás

csipet só

0,5-1 dl víz

A töltelékhez:

0 dkg darált sertés vagy marhahús (lehet keverve is)

1 hagyma; apró kockákra vágva

2 evőkanál  olaj

Tálaláshoz:

2 dl tejföl és kevés ecet

Elkészítés:

1.A tésztához a hozzávalókat összekeverjük fél dl vízzel (ha kell, adunk még egy kicsit hozzá), és közép-kemény, rugalmas tésztát gyúrunk 5-10 perc alatt. 30 percet pihentetjük (vagy egy éjszakát hűtőben).

2.Ezután előkészítjük a tölteléket; a darált húst sózzuk, borsozzuk, majd összekeverjük a 2 ek olajon üvegesre dinsztelt hagymával (lassú tűzön, hogy a hagyma tudjon karamellizálódni). Kihűtjük.

3.A tésztát a pihentetés után szép vékonyra nyújtjuk, majd kb. 8cm-es körökre szaggatjuk.

4.Mindegyik kör közepébe teszünk egy kiskanálnyi tölteléket, majd kettéhajtjuk, és szorosan összecsipkedjük a széleket (ha száraz a tészta, akkor vizezzük a széleket belülről). Ezután a két csücsköt összehúzzuk, és jó erősen összenyomjuk.

5.Bő, lobogó sós vízben főzzük, majd kevés ecettel és tejföllel locsolva tálaljuk.

 

Grúz máj

Hozzávalók 4 főre

400 g sertésmáj

2 db vöröshagyma (karikára vágva)

3 dl lecsó

törött bors

darált kömény

zsír vagy olaj

4 tojás

Elkészítés:

1.A májat lemossuk, papírtörlővel leszárítjuk és vastagabb csíkokra vágjuk.

2.Ezután megfűszerezzük a borssal és a köménnyel, majd forró zsiradékon elősütjük egy serpenyőben.

3.A kész májat tányérba szedjük és melegen tartjuk.

4.A megmaradt zsírban megdinszteljük a hagymakarikákat és félretesszük, majd a lecsót is megmelegítjük  egy kicsit.

5.Egy tálat enyhén kizsírozunk, majd alulra rakjuk a májat, ráhalmozzuk a hagymakarikákat, befedjük a lecsóval és ráütjük a tojásokat.

6.A tojásokat ízesíthetjük sóval, borssal. Forró sütőbe dugjuk kb. 30 percre.

7.Tálalás előtt megsózzuk ízlés szerint.

 

Borscs pampuskival

Hozzávalók 12 főre

500 g sertés-, borjúhús kockázva

3 db répa

1 db karalábé

1/2 zeller

1 db petrezselyemgyökér

2 db közepes cékla

2 db vöröshagyma

1 teáskanál pirospaprika

3 evőkanál  paradicsompüré

1 kisebb káposzta

4 db burgonya

3 db fokhagyma

1 csomag  apróra vágott kapor

1 evőkanál ételízesítő

bors

2 babérlevél

Pampuskihoz:

40 dkg finomliszt

kb. 2 dl meleg víz

2-3 dkg friss élesztő

1 evőkanál  cukor

2-3 evőkanál  napraforgó olaj

1 evőkanál  só

Az öntethez:

3-4 gerezd fokhagyma (eredetileg 1 fej)

1-2 evőkanál  napraforgó olaj

1-2 evőkanál  víz (eredetileg kovász)

 Elkészítés:

1.A húst felkockázzuk (én vegyesen szoktam, oldalas és combja). Felöntjük vízzel, hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot, az ételízesítőt, és megfőzzük.

2.A répát, zellert, petrezselyemgyökeret, karalábét felkarikázzuk. A céklát vékony csíkokra szeleteljük. A 2 apróra vágott hagymát olajban üvegesre sütjük, és hozzáadjuk a zöldségeket, folyamatos kevergetés mellett megdinszteljük. Hozzáadjuk a 3 evőkanál  paradicsompürét és a pirospaprikát, felöntjük annyit vízzel, amennyiben fedő alatt megpuhul a zöldség. Ételízesítővel és fekete borssal ízesítjük.

3.Mikor már puhára főtt a hús, a zöldségalapot hozzáöntjük. Hozzáadjuk a felkockázott krumplit, a legyalult káposztát, és fedő alatt tovább főzzük. Mikor már minden megfőtt, hozzáadjuk a fokhagymát és az apróra vágott kaprot.

4.A pampuskihoz az élesztőt belemorzsoljuk egy tálba, hozzátesszük a cukrot, pár evőkanál  lisztet a 40 dkg-ból, és összekeverjük a meleg víz egyharmadával. Meleg helyre tesszük, és hagyjuk, hogy felhabosodjon.

5.Ha már jól felhabosodott, hozzátesszük a sóval elkevert maradék lisztet, a maradék vizet, és jól összegyúrjuk. Hozzáadjuk az olajat, és pár percig dagasztjuk. Letakarjuk, és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 1 óra).

6.Ha megkelt átgyúrjuk, és lisztezett felületen kis gombócokat formázunk belőle (olyan pingpong labdányiakat).

7.Kibélelünk egy kerek formát sütőpapírral, és szépen belerakosgatjuk a gombócokat - a gombócok ne legyenek túl szorosan egymás mellett, de töltsék ki a formát.

8.Hagyjuk megint kelni őket, közben bemelegítjük a sütőt 180 fokra.

9.Légkeveréssel sütjük kb. 20-25 percig (megint elfelejtettem megnézni, hogy mikor tettem be). Akkor jó, ha elkezd barnulni a teteje.

10.Kivesszük a sütőből, kicsit hagyjuk hűlni, és még melegen megkenjük az öntettel. Langyosan együk a borscshoz  - nagyon finom (borscs nélkül is).

11.Öntet: A fokhagymát lereszeljük vagy fokhagymanyomóval áttörjük, hozzákeverünk egy csipet sót, a vizet, olajat.

 

Kijevi borscs

Hozzávalók 4 főre

50 dkg sovány marhahús

1 db cékla

1 db sárgarépa

1 kis fej káposzta

1 vöröshagyma

1 paradicsom

3 evőkanál  olaj

3 gerezd fokhagyma

1-2 burgonya

1 teáskanál őrölt fekete bors

1 babérlevél

1 csomag  kapor

Tálaláshoz:

tejföl, fekete kenyér, vaj, fokhagyma

Elkészítés:

1.A húst 1,5 centis kockákra vágjuk, majd 1,5 liter hideg vízben feltesszük főni, kissé megsózzuk. Nagy lángon fölforraljuk, lefedve, kis lángon kb. 1 óra alatt majdnem puhára főzzük.

2.Az összes zöldséget megtisztítjuk, a céklát, a répát és a káposztát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk.

3.A hagymát apróra vágjuk, a paradicsom héját lehúzzuk, majd nagyobb kockára vágjuk.

4.A hagymát egy serpenyőben az olajon üvegesre pirítjuk, majd hozzáadjuk a zöldségeket (répa, cékla, paradicsom) és kis lángon, többször rázogatva 6-8 percig pároljuk, a zúzott fokhagymával fűszerezzük.

5.A burgonyát a húshoz hasonló kockákra vágjuk, és a majdnem puha húshoz adjuk a párolt zöldségeket, a káposztával együtt. Megborsozzuk, a babérlevelet, és a kaprot beledobjuk, majd kis lángon puhára főzzük.

6.Tálaláskor minden tányér aljára 1 ek tejfölt teszünk, erre merjük a forró levest.

7.Fekete kenyérből készült pirítóssal tálaljuk, amit vajjal megkenünk és apróra vágott fokhagymát szórunk rá.

 

 

Desszertek

Epres pavlova

Hozzávalók 6 főre

A habcsókhoz:

6 tojásfehérje

25 dkg porcukor

1 teáskanál  almaecet

fél (bio) narancs leve

Krémhez:

2,5 dl tejszín

1 vaníliarúd kikapart magja

7 dkg porcukor

45 dkg megmosott, felezett eper

Eperöntethez:

1 dl víz

7 dkg porcukor

25 dkg eper

Elkészítés:

1.Előmelegítjük a sütőt 150 fokra.

2.A tojásfehérjéket külön választjuk a sárgájától, egy nagyobb tálba helyezzük őket, és robotgéppel addig verjük, míg teljesen krémszerűvé válik. Ezután fokozatosan adagoljuk hozzá a cukrot, míg az egészet össze nem vegyítettük.

3.Óvatosan hozzáadjuk az ecetet és a facsart narancslevet.

4.Az így kapott krémet két egyenlő részre osztjuk, majd egy nagyobb tepsire sütőpapírt helyezünk, és erre adagoljuk a két adag habcsók krémet. Nem kell nagyon formázgatni, szépen megsül majd anélkül is.

5.Tekerjük vissza a sütő hőmérsékletét 130 fokra. Tegyük be a krémeket, és kb. 1 órán keresztül süssük. Az eredménynek kívül ropogósnak, belül ruganyosnak kell lennie.

6.Jöhet a krém: ehhez a tejszínt, a porcukrot, a vaníliát egészen krémesre verjük fel, majd a két habcsók tortán egyenlő arányban elosztjuk, akárcsak a felezett eperszemeket.

7.Az eperöntethez a vizet és a cukrot egy lábasban forralni kezdjük magas hőmérsékleten. 10-15 percen belül a folyadék elpárolog, és a cukros szirup marad vissza. Dobáljuk bele az epret, és hagyjuk kihűlni, majd ha ez megtörtént, turmixgépben homogenizáljuk a szirupot és az epret. Mehet pihenni a hűtőbe. Ezzel az egész pavlovákat is meglocsolhatjuk, de tálaláskor az egyes szeletekre csorgatva még istenibb.

 

Mákos-lekváros pirog

Hozzávalók 6 főre

A tésztához:

500 g rétesliszt

300 ml tej

40 g élesztő

1 db tojás

2 evőkanál  cukor

2 evőkanál  olaj

100 g főtt krumpli

csipet só

A töltelékhez:

100 g darált mák

2 evőkanál  szilvalekvár

1 evőkanál  rum (elhagyható)

1-2 evőkanál  porcukor

Elkészítés:

1.Elkészítjük a kovászt: 100 ml langyos tejhez hozzáadjuk a cukrot, az elmorzsolt élesztőt és felfuttatjuk.

2.A lisztet átszitáljuk egy tálba, és kb. fél percre bedobjuk a mikróba, kicsit előmelegítjük, hozzáadjuk a csipet sót, elkeverjük.

3.A megfőtt krumplit lereszeljük kislyukú reszelőn és hozzáadjuk a liszthez.

4.A maradék tejben elkeverjük az egész tojást, az olajat és a megkelt élesztővel együtt hozzáadjuk a liszthez.

5.A kapott (nem lágy) tésztát alaposan kidolgozzuk, majd meleg helyen hagyjuk duplájára kelni. (Én általában forró vizet engedek egy kisebb lábasba, erre teszem a kelesztő tálat. A víz ne érje a tál alját! )

6.Elkészítjük a tölteléket: a darált mákot, a lekvárt, porcukrot és a rumot alaposan kikeverjük.

7.A megkelt tésztát téglalap alakúra sodorjuk, kb. 1 cm vékonyra és felvágjuk 28 részre.

8.Minden darabra teszünk 1 kávéskanál  tölteléket (lehet többet is, ki hogyan szereti), az oldalait összenyomkodjuk a ujjainkkal, hogy a töltelék ne folyjon ki, majd feltekerjük, hengereket csinálunk. Hagyjuk picit pihenni a pirogokat.

9.Ez alatt olajat hevítünk egy lábasban, mélyebb serpenyőben, amikor már elég forró az olaj, megsütjük a pirogokat minden oldaláról szép barnára (mielőtt az olajba tesszük, kicsit sodorjuk hosszabb hengerekre a tenyerünk között és óvatosan tegyük az olajba). Papírkendőre szedjük ki és porcukorban hempergetjük meg.

 

Oladuski avagy orosz palacsinta

Hozzávalók 3 főre

Kb. 10 darabhoz:

250 g natúr joghurt

15 g cukor

1 tojás

60 g liszt

1/2 kávéskanál  citromlé

1/2 kávéskanál  szódabikarbóna

olaj a sütéshez

 Elkészítés:

1.A tojást a cukorral habosra keverjük.

2.Először hozzáadjuk a joghurt felét, összekeverjük, liszt felét, ismét összekeverjük, majd még egyszer ugyanezt a másik felével.

3.Csipetnyi sót adunk hozzá, és a citromlében felfuttatott szódabikarbónát.

4.Egy palacsintasütőbe olajat töltünk és kb. 2 evőkanálnyit teszünk egy adag gyanánt.

5.Mikor kész az egyik oldal, megfordítjuk óvatosan, és megsütjük a másik oldalát is.

6.Szalvétára szedjük ki, hogy leitassuk róla az olajat.

 

Szirnyiki-orosz túrós lepényke

hozzávalók 4 főre

50 dkg túró

2 tojás

1 csomag  vaníliás cukor

4-5 evőkanál  cukor (ízlés szerint)

10 dkg liszt (+5 dkg a beleforgatáshoz)

olaj a sütéshez

A tálaláshoz:

tejföl, cukor

Elkészítés:

1.A túrót egy nagy tálban villával alaposan elnyomkodjuk.

2.Hozzáadjuk a tojásokat, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot, elkeverjük.

3.A masszához adjuk a lisztet, jól eldolgozzuk. Nyúlós-ragacsos masszát fogunk kapni.

4.Egy tálba szórjuk az 5 dkg lisztet, majd a túrós masszából evőkanállal mérjük ki a tésztát, golyókat formálunk belőle, lisztbe forgatjuk, majd ellapogatjuk.

5.Bő, forró olajban sötét arany barnára sütjük (közepes fokozaton, oldalanként kb. 3-4 percig).

6.Ha mindkét oldala megsült, papírtörlőre tesszük, hogy a felesleges olajat felitassuk.

7.Tejföllel leöntve és cukorral megszórva tálaljuk (vagy cukorral elkevert tejföllel).

Almás-mazsolás pirozski

Hozzávalók 5 főre

Tésztához:

400 g liszt (rétes-sima 1:1 arányban)

8 dkg vaj

2 dl kaukázusi kefír

1 tojás

8 dkg cukor

1 csomag  vaníliás cukor

20 g friss élesztő

1 csipet só

Töltelékhez:

1 kg alma

10 dkg cukor

3 evőkanál  méz

15 dkg mazsola

1 teáskanál  fahéj

1 citrom reszelt héja

fél citrom leve

Kenéshez: 

1 tojássárgája

Elkészítés:

1.Kb. 3 evőkanálnyi  kefírt elkeverünk 2 teáskanálnyi  cukorral, belemorzsoljuk az élesztőt.

2.A liszthez öntjük a cukrot, a vaníliás cukrot, 1 csipet sót és a vajat. Alaposan elmorzsoljuk a vajat a lisztben.

3.Ha az élesztő felhabzott (kb. 10 perc) hozzáöntjük a tésztához a maradék kefírrel együtt, beleütjük a tojást.

4.Alaposan összedolgozzuk a tésztát, addig kell a kezünkben csűrni-csavarni, míg az onnan magától le nem válik (kb. 8-10 perc). Adhatunk hozzá lisztet, ha nagyon ragad.

5.Ezután letakarjuk egy ruhadarabbal, és hagyjuk az élesztőt dolgozni benne kb. 1 órán át.

6.A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk. Nagyobb részét (kb. 700 g-nyit) lereszeljük, a maradék almákat apróra felkockázzuk. Leszórjuk cukorral, hagyjuk hogy levet eresszen.

7.Kinyomkodjuk alaposan az almalevet, áttesszük a száraz részt egy másik tálba. Beleszórjuk a mazsolát, és mézet, citromot teszünk bele. Fahéjból keveset tegyünk, mivel a fahéj-mazsola kombináció nem a legszerencsésebb, épphogy csak egy kicsit érezzük benne az ízét!

8.A tésztát vékonyra kinyújtjuk, nagy átmérőjű pohárral kiszaggatjuk körökre.

9.Mindegyikbe rakunk a töltelékből, tetszés szerint hajtjuk (félbe), összenyomkodjuk az illeszkedéseknél, majd sütőlapra rakjuk.

10.Megkenjük a tetejüket a felkavart tojássárgájával.

11.Sütőben arany barnára sütjük.

 

 

 

 

 

0.037 mp