Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Európa Íz világa



Európa Íz világa

 

Olasz Ételek

Római tálban sült fokhagymás csirke gombaszósszal

Hozzávalók:

1,5 kg csirke

25 dkg füstölt szalonna

1 kisebb fej fokhagyma

2 dkg só

1 csipetnyi bors

1 csipetnyi bazsalikom

1 dl félédes fehérbor

1 csipetnyi majoránna

A sütéshez:

római tál

A mártáshoz:

gomba

tejszín

hagyma

bors

Elkészítés:

A feldarabolt és megmosott csirkehúst megsózzuk, megborsozzuk. Vékony szeletekre vágott fokhagymával megtűzdeljük, meghintjük majoránnával, őrölt bazsalikommal.

Az agyagtál alját vékony szeletekre vágott szalonnával kibéleljük. Rátesszük bőrös felével lefelé az ízesített csirkehúst, meglocsoljuk 1 dl fehérborral, majd közepesen meleg sütőben 1 óráig pároljuk.

A gombamártáshoz a szeletelt gombát kevés olajon megdinszteljük, sózzuk, borsozzuk, majd kevés tejszínnel felöntjük, és egy kissé beforraljuk.

A sütőből kivéve a csirkehúst bőrös felével felfelé átforgatjuk, és fedő nélkül ropogósra sütjük.

Tálaláskor rizibizit és a tejszínes gombamártást adjuk hozzá.

 

 

Borjúragu velesült zöldségekkel

Hozzávalók:

70 dkg borjúcomb

2-3 répa

2-3 szárzeller

1 fej kockázott hagyma

3-4 gerezd egész fokhagyma

2 evőkanál paradicsompüré

2 szál kakukkfű

2 zsályalevél

2 dl fehérbor

2 dl alaplé

liszt a hús megforgatásához

bors

A gremolatához:

3 gerezd fokhagyma

2 citrom héja

1 teáskanál köménymag

1 kis csokor petrezselyem

Elkészítés:

A nagyobb kockákra vágott húst lisztben megforgatjuk, sózzuk, borsozzuk. Nagyobb lábasban, kevés olívaolajban a kakukkfüvet és a zsályalevelet megfuttatjuk, rádobjuk a húst, hirtelen kisütjük, majd kiszedjük.

Az alapzsiradékban megdinszteljük a fokhagymát, majd a kockára vágott zöldségeket (hagymát, répát, szárzellert), és kevés paradicsompürét adunk hozzá. Fűszerezzük, visszarakjuk a húst, és felöntjük folyamatosan borral és alaplével. Kb. 1-1,5 órán át, fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük.

Amikor elkészült, friss gremolatát készítünk hozzá (az apróra vágott fokhagyma, citromhéj, kömény, petrezselyem keveréke), és megszórjuk vele az ételt.

 

 

Olasz lasagne

Hozzávalók 6 személyre:

A raguhoz:

60 dkg darált marhahús

20 dkg sárgarépa

1 nagy fej vöröshagyma

2-3 gerezd fokhagyma

2 doboz darabolt paradicsom (konzerv) - még jobb a friss paradicsom

1 kisebb zellerszár

1 teáskanál kakukkfű

csipet pirospaprika örlemény

késhegynyi fahéj (!)

bors

csipet cukor

olívaolaj

A besamelhez:

6 dkg vaj

6 dkg liszt

1,1 liter tej

2 kávéskanál kakukkfű

kevés ételízesítő

csipet szerecsendió

A tésztához:

12-14 lasagne lap - lehet fagyasztott is

A díszítéshez:

2-3 paradicsom

reszelt sajt (lehetőleg parmezán)

Elkészítés:

Felhevített olívaolajon megpirítom a hagymát és a fokhagymát. Rádobom az apró kockára (kb. 0,5x0,5 cm) vágott (vagy reszelt) sárgarépát. Ha a répa kissé megpárolódott, hozzáadom a darált húst és a csipet pirospaprikát, majd tovább pirítom. Kakukkfűvel ízesítem. Felöntöm a darabolt paradicsommal, és a fakanállal szétnyomom a paradicsomdarabokat. Hozzáadom az apróra vágott zellerszárat és készre főzöm. (Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük szét a húst, mert még sütőben is sütjük kb. 45 percig.) Sóval, borssal és csipet cukorral ízesítem, a cukor elveszi a paradicsom savasságát.

A besamelhez megolvasztom a vajat, megszórom liszttel, megpirítom, és folyamatosan felöntöm tejjel, ételízesítőt adok hozzá. Készre forralom kb. 5-6 perc alatt, sóval, borssal, szerecsendióval és a kakukkfűvel ízesítem.

Több hőálló tálat vagy egy nagy tepsit kikenek vajjal. Beleöntök kevés besamelt, erre lasagne tésztalapokat teszek, erre darált húsos ragu kerül. Ezt a műveletet addig ismételem, míg elfogy az alapanyag. FONTOS: a tetejére lasagne tészta kerüljön, majd erre a még megmaradt besamel.

A tetejére paradicsomkarikákat teszek, esetleg friss bazsalikomleveleket is. Végül sajttal egyenletesen megszórom, és előmelegített sütőben kb. 40-45 perc alatt 200 fokon (gázsütő kb. 4-es fokozat) megsütöm.

 

 

Spanyol Ételek

 

Spanyol csirke füstölt sonkával

Hozzávalók:

6 db csirkemellfilé

6 db csirkecomb

25-30 dkg lehelet vékony házi sonka

8-10 gerezd fokhagyma

paradicsomlé

2 dl minőségi vörösbor

Elkészítés:

A sonka felével kibélelünk egy tepsit. Ráhelyezzük a besózott húsokat, mellé szórjuk a fokhagymagerezdeket. A húsokat meglocsoljuk paradicsomlével, és beborítjuk a sonka másik felével. Ráöntjük a vörösbort, és fólia alatt közepes lángon kb. 45 percen át pároljuk.

A fóliát levéve 10-15 perc alatt pirosra sütjük.

Párolt rizzsel vagy krumplipürével tálaljuk.

 

 

Tortilla egyszerűen

Hozzávalók:

3 db tojas

1 kg burgonya

1 fej hagyma

Elkészítés:

A tojást szétválasztjuk, a sárgáját pohárba, a fehérjét tálba tesszük és felverjük. A burgonyát meghámozzuk, felszeleteljük, majd forró olajban kisütjük. Amikor a burgonya kisült, a tojásfehérjéhez öntjük a tojássárgáját és elkeverjük. A tojáshoz adjuk a kisült burgonyát, és sóval ízesítve megint összekeverjük. A szeletekre vágott hagymát olajon megpároljuk, majd hozzáöntjük a burgonyához. Lapos teflon edénybe egy kanál olajat öntünk, és a kész masszát beleöntjük. Fakanállal simára formázzuk, és enyhe tűzön pirosra sütjük. Majd egy tányért a tetejére rakva megfordítjuk a tortillát, és a másik oldalát is pirosra sütjük. Sok módon ízesíthetjük: pl. kettévágva, amikor már félig kihűlt, sajttal, felvágottal, majonézzel, kechuppal. Majd kenyérrel tálaljuk. Hidegen és melegen is fogyasztható. Jó étvágyat.

 

 

Angol Ételek

 

Oxfordi csirkemell

Hozzávalók 6 személyre:

10 dkg vaj

6 nagy csokor petrezselyem

1 kiskanál citromlé

3 nagy, lebőrözött, kicsontozott csirkemell

15 dkg szeletelt füstölt szalonna

Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A vajat felolvasztjuk, és a finomra vágott petrezselymet beleforgatjuk. Citromlével, sóval ízesítjük, és a tűzön addig kevergetjük, amíg kissé meg nem fonnyad. A csirkemelleket a belső felükkel felfelé egymás mellé fektetjük, a vajas petrezselyemmel megkenjük, és egyenként összegöngyöljük. A három nagy tekercset a szalonnaszeletekkel körültekerjük, és tűzálló tálra egymás mellé helyezzük. A sütőbe tolva körülbelül 50 percig sütjük. Akkor jó, ha a hús megpuhult, és a szalonna ropogósra sült. A sütőből kivéve tít percig pihentetjük, majd másfél ujjnyi vastag szeletekre vágva rakjuk tálra. A levét kis tálkában adjuk hozzá. Burgonyapürével és salátával, vagy befőttel kínáljuk. (Hidegen is kitűnő, de akkor a kihűlés után a szalonnát lebontjuk róla, és a hústekercset úgy szeleteljük fel.)

 

 

Régimódi sertésragu

Hozzávalók:

1,5 kg sertéslapocka

5 dkg sertészsír

15 dkg póréhagyma

5 dkg liszt

2 dl barna sör

kevés Tabasco mártás

7 dkg sampinyongomba

1 szelet citromhéj

fűszercsomag (kevés petrezselyem, kakukkfű, 1 babérlevél gézbe kötve)

bors.

A körethez:

4 sárgarépa

4 dkg vaj

30 dkg burgonya

kevés tejszín vagy tej

Elkészítés:

A sertéshúst kockára vágjuk, megsózzuk-borsozzuk, lisztben megforgatjuk. Serpenyőben felolvasztjuk a zsírt, megpároljuk benne a megtisztított, apróra vágott póréhagymát, majd öt percig pároljuk a póréhagymával együtt az előkészített húst. Ráöntjük a sört, hozzáadjuk a Tabasco mártást, a citromhéjat, a megtisztított, felszeletelt gombát, a fűszercsomagot, lefödött edényben forraljuk, forrás után takaréklángon bő egy órát főzzük. Akkor kivesszük, a fűszercsomagot eldobjuk. Ha szükséges, a sertésragút még liszttel besűrítjük. Burgonyapürével, egészben megfőzött, tálaláskor vajjal leöntött sárgarépával körítjük.

 

 

Francia Ételek

 

Provence-i cukkinis csirkemell

Hozzávalók:

50 dkg csirkemell

35 dkg cukkini

1 evőkanál ételízesítő

1/2 teáskanál só

1/2 teáskanál őrölt fekete bors

1 teáskanál kakukkfű

1 teáskanál rozmaring

1 teáskanál zsálya

1 teáskanál bazsalikom

2 db babérlevél

1 evőkanál olívaolaj

2 dl víz

Elkészítés:

1. A cukkinit és a csirkét vágjuk kis kockákra. Tegyük egy nagy tálba, és szórjuk rá az összes fűszert. Alaposan keverjük össze.

2. Egy teflon serpenyőben az olajon, folyamatosan kevergetve pirítsuk meg a cukkinis húst (maximális hőmérsékleten). Amikor elkezd levet engedni 5-10 perc múlva, akkor öntsük alá a vizet.

3. Addig főzzük, amíg teljesen el nem tűnik alóla a sok víz, és a hús is megpuhul.

 

 

Báránypecsenye franciásan

Hozzávalók:

báránygerinc

tej

15 dkg vaj

3 kanál liszt

főzőtejszín

egész héjában főtt burgonya

zöld ceruzabab

bacon

Elkészítés:

Az egyben hagyott báránygerincet megtisztítjuk, megmossuk, és 2 óra hosszat tejben áztatjuk. Szitára téve lecsöpögtetjük róla a tejet, besózzuk, és állni hagyjuk.

Serpenyőbe tesszük, és a tűzhelyen jól átmelegítjük.

Ezalatt 15 dkg vajból, három kanál lisztből és kellő mennyiségű tejszínből sűrű pépet főzünk. Bekenjük vele a bárányhúst, és sütőben, erős tűznél megsütjük.

Mikor már szépen kezd pirulni, rövid időközökben 5-6 alkalommal vastagon megkenjük vajjal.

A héjában főtt burgonyát félbevágjuk, és sütőben kissé megperzseljük.

A ceruzababot roppanósra főzzük, majd pár szálat baconszeletekbe tekerünk, és szintén egy kicsit megperzseljük a sütőben, így kínáljuk a bárány mellé köretnek.

 

 

Svéd Ételek

 

 

Sarkvidéki halászlé

Hozzávalók:

1 kg tengeri halfilé

1 szál sárgarépa

1 szál póréhagyma

12 db tisztított garnélarák

12 db párolt kagyló (izlandi a legjobb)

adagonként 1 szelet párolt ördöghal

1 dl sűrű tejszín

4 evőkanál vaj

4 evőkanál liszt

bors

tejföl

kaviár

Elkészítés:

A halfiléből készítsünk sűrű alaplevet. Olvasszuk fel a vaj felét, keverjük bele a lisztet, öntsük fel az alaplével, forraljuk 10 percig, majd fűszerezzük sóval, borssal.

Amíg a lé fő, a maradék vajon pároljuk meg serpenyőben a vékony csíkokra vágott sárgarépát és póréhagymát, majd a tejszínnel együtt adjuk a leveshez. Amikor felforrt, mehet bele a garnéla, a kagyló és az ördöghalszeletek. Készre főzzük.

Tálaláskor minden tányérba tegyünk 1 evőkanálnyi tejfölt és 1 teáskanálnyi kaviárt, erre merjük rá a levest.

 

 

Svéd almás desszert

Hozzávalók:

1 kg alma

cukor ízlés szerint (kb. 15 dkg), az alma édességétől függően

vaníliás cukor

őrölt fahéj

kb. 10-15 dkg Rama margarin

liszt

vaníliasodó vagy híg puding

zsemlemorzsa

Elkészítés:

Egy sütőtálat kivajazunk, megszórjuk zsemlemorzsával. Belerakosgatjuk a meghámozott, cikkekre darabolt almát, rászórjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és az összemorzsált vajas lisztet (kezünkkel egy külön tálban addig morzsáljuk, míg szórható állapotú lesz). Betesszük közepes meleg sütőbe, és pirosra sütjük kb. 10-15 perc alatt. Ha kicsit kihűlt, úgy szeleteljük, mint a tortát, tetejére vaníliás krémet öntünk. Nagyon finom és könnyű.

 

 

Finn Ételek

 

Krumplis és rizses pirog

 Hozzávalók:A tésztához:

2 dl víz

1 kávéskanál só

4 dl rozsliszt

1 dl búzaliszt

1,5 dl olvasztott vaj a megkenéshez

A rizses töltelékhez:

2,5 dl víz

2 dl rizs

2 dkg vaj

7 dl tej

fél teáskanálnyi só

A krumplis töltelékhez:

20 db krumpli

3-4 dl tej

1 kávéskanál só

2 dkg vaj

1 tojás

Elkészítés:

A kétféle lisztből és a vízből tésztát gyúrunk, sózzuk. Hosszúkás rúddá nyújtjuk, majd 20-25 részre osztjuk, melyekből kis golyókat formázunk. A kész gombócokat pár percig letakarva pihentetjük.

A rizses töltelékhez a vajat és a rizst forró, lobogó vízbe keverjük, majd kb. 10 perc után hozzáadjuk a tejet. A kását lassan, kb. fél órán át főzzük, majd fedő alatt hagyjuk párolódni. Sóval ízesítjük.

A krumplis töltelékhez a megfőtt krumplit áttörjük, majd a tejet, a vajat és a tojást a pürébe keverjük, sózzuk.

A tésztát vékony, ovális vagy kerek formára nyújtjuk, tölteléket halmozunk rá, összezárjuk, széleit ujjunkkal benyomkodjuk. Magas hőfokon (200-220 fok) kb. 10-15 perc alatt barnára sütjük, végül a kész pirogokat olvasztott vajjal megkenjük.

 

 

 

Fekete áfonyás pite

Hozzávalók:

20 dkg vaj

3 dl cukor

2 tojás

6 dl búzaliszt

2 kávéskanál sütőpor

A töltelékhez:

2-3 dl fekete áfonya

2 dl tejföl

1/2 dl cukor

1 kávéskanál vaníliás cukor

1 tojás

Elkészítés:

A margarint a cukorral habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a masszához adjuk. A kivajazott és lisztezett (kb. 27 cm átmérőjű) tepsibe belesimítjuk a tésztát, és megszórjuk áfonyával.

A töltelékhez a tejfölt, a cukrot, a vaníliás cukrot és a tojást összekeverjük, majd e masszát az áfonyára öntjük. Kb. 175 fokon 1 órán át sütjük.

 

 

Svájci Ételek

Zürichi gombás pulyka

Hozzávalók:

1 kg pulykamell

1 kis fej hagyma

25 dkg csiperkegomba

10 dkg vaj

1,5 dl száraz fehérbor

4 dl tejszín

2 csokor petrezselyemzöld

törött bors

1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A húst először szálára keresztben szeletekre vágjuk, majd ezeket ujjnyi csíkokra szeleteljük. A vajban a hagymát és a felszeletelt gombát megpirítjuk, hozzáadjuk a húst, s együtt addig pároljuk, míg a hús kifehéredik. Meghintjük liszttel, megkavargatva így is egy kicsit pirítjuk, sóval, borssal ízesítjük, hozzáadjuk a bort, a tejszínt és az apróra vágott petrezselymet, s az egészet jól kiforraljuk, hogy jó sűrű mártást kapjunk. Rizzsel tálaljuk(Zürichben hagymás tört krumplival tálalják)

 

 

Svájci almás sütemény

Hozzávalók:

30 dkg liszt

10 dkg cukor

15 dkg Rama margarin

2 tojás

1 csomag vaníliás cukor

2 kávéskanál sütőpor

1 evőkanál tej

5 darab alma

Elkészítés:

Először habosra keverem a cukrot, a vaníliás cukrot, a margarint és a tojásokat. Majd hozzáadom a tejet, a lisztet és a sütőport. Az egészet jól összedolgozom. 1 órára hidegre teszem.

Két részre veszem, és mindkettőt szépen kinyújtom. A vastagabbat kivajazott tepsibe teszem, majd uborkaszeletelővel ráreszelem az almákat. Lényeges, hogy hajszálvékony kis almaszeletek potyogjanak a lapra. Az almát megszórom fahéjas cukorral. Ha ez megvan, ráteszem a másik tésztalapot.

200 fokon kb. 30 perc alatt megsütöm.

 

 

 

 

0.031 mp