Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Egytálételek2

 

Egytálételek2

 

Gombócos Egytálételek

Kecskesajtos gombóc

Hozzávalók / 5 adag

Krumplipüré:

30 dkg burgonya (hámozva, kockázva)

5 dkg vaj

0.5 dl tej

0.5 kávéskanál só

4 gerezd fokhagyma (zúzott)

0.5 csokor petrezselyem (aprított)

1 kávéskanál szerecsendió (őrölt vagy reszelt)

Gombóc:

30 dkg burgonyapüré

30 dkg liszt (nagyjából)

1 db tojás

3 evőkanál  zsemlemorzsa

1 evőkanál  olívaolaj (bacon zsírt használtam)

30 dkg kecskesajt (juhtúró vagy krémsajt is jó lehet)

10 dkg virsli (1.5 cm-es darabokra vágva)

3 evőkanál  tejföl (púpozott)

4 gerezd fokhagyma (zúzott)

0.5 csokor petrezselyem (aprított)

Elkészítés:

1.Ha nincs maradék krumplipürénk, akkor a felkockázott krumplit sós vízben puhára főzzük, majd áttörjük a vajjal együtt. Hozzáadjuk a fűszereket és jól átkeverjük, ha ízlésünknek megfelelő az íze, akkor annyi tejjel hígítjuk, hogy ne legyen folyékony, de kimondottan lágy legyen az állaga. (Ha csak a gombóchoz készítjük, azt érdemes a tej adagolásánál figyelembe venni, hogy minél több tejet adunk hozzá, annál több lisztet fog felvenni a tészta, ergo annál több gombócunk lesz. De azért ne essünk túlzásokba, nehogy tészta helyett csirizre emlékeztessen az étel.)

2.A kihűlt pürét összedolgozzuk a tojással és annyi liszttel, hogy ne ragadjon nagyon. (Azért hagytam kicsit ragacsosra, hogy ne legyen kemény, amikor megfőzöm.)

3.A zsemlemorzsát a választott zsiradékon megpirítjuk (én fűszerezett morzsát használok, mert a fokhagyma és pizza fűszer nem ronthatja el :)

4.A gombócok megfőzéséhez egy fazékban sós vizet forralunk.

5.Amíg a víz felforr, a tésztából nagyobb diónyi darabokat szakítunk olajos kézzel, és széthúzzuk kb. 3 mm vékonyra. A közepére tesszük a sajtot, virslit vagy amivel tölteni szeretnénk, majd a tenyerünkben golyóvá formáljuk.

6.A gombócokat forrásban levő vízben addig főzzük, míg felúsznak a felszínre, ekkor lyukacsos kanállal a pirított prézlire szedjük, és beleforgatjuk.

7.Míg a gombócok lubickolnak, elkeverjük a tejfölt a zúzott fokhagymával és az aprított petrezselyemmel.

8.Jó étvágyat!

 

 

Hortobágyi húsgombócok

Hozzávalók / 4 adag

Gombóc:

1 kg burgonya (főtt, áttört burgonya)

30 dkg liszt

0.25 evőkanál  disznózsír (1 teáskanál zsír)

1 csapott evőkanál  búzadara

1 teáskanál só

bors ízlés szerint

2 dl tejföl

30 dkg sertéshús (pörkölthús 30 dkg)

Sertéspörkölt

1 kg sertéscomb

2 gerezd fokhagyma

1 közepes db vöröshagyma

2 evőkanál  napraforgó olaj

1 teáskanál só

bors ízlés szerint

1 csipet majoranna

1 teáskanál fűszerpaprika

1 közepes db tv paprika

1 közepes db paradicsom

Tálaláshoz:

1 dl tejföl

Elkészítés:

Gombóc készítése:

1.A pörköltről leöntjük a levét. A tejfölt a liszttel összekeverjük, és behabarjuk vele a pörkölt levét. A pörkölthúst kézi botmixerrel 1 evőkanál tejföllel pürésítjük, ízesítjük még egy kis őrölt borssal, sóval.

2.A főtt, áttört burgonyát a liszttel, zsírral, búzadarával összegyúrjuk. Lisztezett munkalapon 1/2 cm vastagra kinyújtjuk, és egyenlő méretű négyzetekre vágjuk. A négyzetek közepébe tegyünk 1 jó teáskanálnyi pörkölthúst, és gombócokká formázzuk. A gombócokat forró, lobogó, enyhén sós vízben kifőzzük. Amint megfőttek, vízzel leöblítjük, és a tejfölös pörköltlébe szedjük, és az egészet összemelegítjük.

3.Melegen tányérra szedve, tejföllel leöntve tálaljuk.

Pörkölt készítése:

1.A combot kockákra vágjuk.

2.Egy fej vöröshagymát apróra vágunk, olajon üvegesre pároljuk, rászórtjuk a pirospaprikát, kevés vízzel felengedjük és a húst beletesszük, fűszerekkel ízesítjük.

3.A többi hozzávalókkal együtt készre főzzük.

 

 

Gesztenyés gombóc

Hozzávalók / 4 adag

1 doboz burgonyás tészta alap (280g) + 2 tojás

2 csomag  gesztenyemassza

20 dkg darált mogyoró

porcukor

Elkészítés:

1.A leírás alapján összeállítjuk a tésztát.

2.A gesztenyemasszából 20 db gömböt formázunk, és befedjük a tésztával.

3.Sós vizet forralunk, és megfőzzük a gombócokat előírás szerint.

4.Kivesszük és darált mogyoróban megforgatjuk. Tetejét porcukorral meghintjük.

 

 

Juhtúrós sült gombóc

Hozzávalók / 2 adag

25 dkg juhtúró

2 db tojás

6.5 dkg liszt

3 dl napraforgó olaj

Elkészítés:

1.Az összetevőket az olaj kivételével villával jól eldolgozzuk. 15-20 percig hűtőben pihentetjük.

2.Egy kis lábasba (nálam 12 cm átmérőjű) 2 ujjnyi magasan olajat teszünk. A forró olajba kiskanállal kisebb diónyi halmokat teszünk, kb. 4-5 darabot. Az olaj annyira legyen forró, hogy gyöngyözzön, amikor beletesszük a gombócot. Ha túl forró, kívül megég a gombóc, belül nyers marad.

3.Amikor feljön az olaj tetejére, megfordítjuk. Szalvétára szedjük, de csak kívül olajosak, mert 2 perc alatt nem szívják meg magukat olajjal. Ebből a mennyiségből nekem 30 db lett.

 

 

Falafel Egytálételek

 

Fehérbabos-gombás falafel mentás szósszal

Hozzávalók / 4 adag

15 dkg gomba

40 dkg fehérbab

15 dkg kukoricaliszt

25 dkg tejföl

1 db tojás

1 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

3 evőkanál  olívaolaj

1 csokor petrezselyem

4 db menta (levél)

1 csipet cayenne bors

1 csipet édesköménymag

1 csipet római kömény

2 dl napraforgó olaj

Elkészítés:

1.A lecsepegtetett fehérbabot a gombával, a tojással, a hagymával, 2 gerezd fokhagymával, az olívaolajjal, a petrezselyem felével, a fűszerekkel és ízlés szerinti sóval összepépesítjük robotgéppel.

2.Annyi kukoricalisztet keverünk hozzá, amitől sűrű, de kézzel még nem formázható lesz az állaga.

3.Teáskanállal forró olajba szaggatjuk a masszát több részletben, és mindkét oldalukat arany barnára sütjük a "falafeleknek". Vigyázzunk, mert elég hamar sül. A kisült "falafeleket" papírtörlőre szedjük.

4.Közben a tejfölbe aprítjuk a petrezselyem másik felét, a menta leveleket és 1 gerezd fokhagymát. Ízlés szerint sózzuk, és összekeverjük.

5.Végül a "falafeleket" a mentás mártogatóval és zöldsalátával tálaljuk.

 

 

Falafel - eredeti arab

Hozzávalók / 6 adag

0,5 kg csicseriborsó

fél fej fokhagyma

1 csokor petrezselyem

2 evőkanál  római kömény

1 evőkanál  fűszerkeverék (őrölt koriander, pirospaprika, bors, majoranna, szegfűszeg )

fél evőkanál  só

fél evőkanál  szódabikarbóna

chilipaprika (én őröltet használtam)

fél fej vöröshagyma

Elkészítés:

1.A borsót megmossuk, és 12 órán keresztül áztatjuk.

2.A hagymákat, a petrezselymet, a paprikát és a borsót késes aprítóval összeaprítjuk. (Ha jó darálónk van, akkor ledaráljuk. Én még utána botmixerrel pépesre mixeltem.)

3.Összekeverjük a fűszerek felével. Egy nagy tálba tesszük, szépen szétsimítjuk, és rászórjuk a fűszerek másik felét. Legalább három órát állni hagyjuk. (Nekem egy éjszaka állt a hűtőben). Ez nagyon fontos, mert ekkor áll szépen össze, és nem esik szét sütés közben.

4.Ha eleget állt, összekeverjük az egészet, és belekeverjük a szódabikarbónát is.

5.Vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és forró olajban, de lassú tűzön sütjük. Ha nem elég meleg az olaj, nem sikerül.

 

 

Pásztortarhonyás Egytálételek

 

 

Alföldi pásztoros

Hozzávalók / 4 adag

1 kg burgonya (krumpli)

15 dkg füstölt szalonna (házi füstölt húsos szalonna)

10 dkg kolbász (házi csípős száraz )

1 nagy db paradicsom

1 kávéskanál  fűszerpaprika

0.5 evőkanál  csípős paprikakrém

1 nagy fej vöröshagyma

100 g tészta (fodros nagykocka)

só ízlés szerint

Elkészítés:

1.A krumplit meghámozzuk, apró kockákra vágjuk, beletesszük egy tálba, megmossuk, és annyi vizet öntünk hozzá, ami épp ellepi.

2.A szintén felkockázott szalonnát egy nagyobb méretű serpenyőben zsírjára lepirítjuk.

3.Hozzáadjuk a felkarikázott kolbászt, és 2-3 percig még együtt pirítjuk kicsi lángon.

4.Az apróra vágott hagymát is belerakjuk.

5.Mikor kezd üvegesedni a hagyma, hozzátesszük a pirospaprikát, a csípős paprika-krémet, a felkockázott paradicsomot.

6.Jól összekeverjük, majd rögtön hozzáöntjük a felkockázott krumplit az összes vízzel együtt.

7.Fedő alatt félkészre pároljuk, megkóstoljuk a szaftot, és ízlés szerint sózzuk.

8.Ezután hozzáteszünk max. 2 marék tésztát. Ez nagyon fontos, ugyanis ha többet teszünk a tésztából, alig marad szaftja az ételnek.

9.Együtt készre pároljuk.

10.Friss, ropogós kenyérrel tálaljuk.

 

 

Zöldséges "pásztortarhonya

Hozzávalók / 2 adag

20 dkg tarhonya

15 dkg mexikói keverék (zöldségkeverék)

0.5 közepes fej lilahagyma (vagy vörös)

1 evőkanál  napraforgó olaj

1 teáskanál ételízesítő

2 dl víz

1 kávéskanál  fűszerpaprika

2 teáskanál ketchup (vagy sűrített paradicsom)

1 teáskanál  mustár

1 teáskanál cukor

0.5 dl fehérbor (elhagyható)

Elkészítés:

1.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk.

2.Serpenyőben olajat hevítünk, átpirítjuk rajta a tarhonyát, hozzáadjuk a vöröshagymát, kicsit együtt pirítjuk, vigyázva, hogy a hagyma ne égjen meg.

3.Hozzáadjuk a zöldségkeveréket, összekeverjük, és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje.

4.Megszórjuk kevés ételízesítővel és pirospaprikával, majd lefedve kis lángon pároljuk.

5.Egy külön tálkában összekeverjük a ketchupot vagy sűrített paradicsomot a mustárral, cukorral és (ha van) a fehérborral. Amikor a tarhonya félig puha, hozzáöntjük a keveréket, és ha szükséges, pótoljuk a vizet is, hogy szaftosabb maradjon a végére. Puhulásig főzzük.

 

 

Paella Egytálételek

 

 

Valenciai paella

Hozzávalók / 6 adag

A valenciai paellához:

20 dkg csirke (vagy kacsahús)

30 dkg nyúlhús

20 dkg éticsiga (elhagyható)

1 közepes db paprika (piros)

2 közepes db paradicsom

20 dkg fehérbab (konzerv is jó)

30 dkg rizottó rizs

1 teáskanál  rozmaring (friss)

1 teáskanál  kakukkfű (friss)

0.5 g sáfrány

só ízlés szerint

2 evőkanál  olívaolaj

A tengeri változathoz pluszban

50 dkg garnéla (tenger gyümölcsei mix: kagyló, friss scamp, fekete kagyló, szálkamentes halhús vegyesen)

Elkészítés:

1.A zöldségeket felaprítjuk, a húsokat előkészítjük. (A tengeri mixet olvasszuk ki, ha fagyasztott, és jól csepegtessük le.)

2.Elkészítjük a sofrito-t (alaplevet). Ehhez egy nagy lapos serpenyőben (vigyázzunk, hogy elég nagy legyen, ebben kell főnie az egész adagnak) olívaolajon megpirítjuk a húsokat a  csiga kivételével, közben sózzuk.

3.Ha a hús már piros kérget kapott, belekerül a tengeri mix, tovább pirítjuk. Jön a paradicsom, bab, paprika. Amikor már fonnyadnak a zöldségek, felöntjük kb. 1,5 l vízzel. Ebbe kerül a sáfrány, a fűszerek, és ha van, akkor a csiga is.

4.Ezt a levet addig főzzük lassú tűzön, amíg legalább a felére nem csökken a lé mennyisége. Érdemes kisebb lángon elbugyogtatni, és nem nagy lángon elforralni 10 perc alatt, mert akkor semmi íze nem lesz. Ez kb. eltart 45-60 percig, attól függően, mekkora lángot használtunk.

5.Ez lesz a sofrito-nk. Kóstoljuk a sóját. Most kerül bele a rizs, keverjük el, fedjük le, és lassú tűzön főzzük addig, amíg a rizs puha nem lesz. NEM KEVERGETJÜK! Ez nem rizottó. (Ha friss tengeri herkentyűket használunk, ezeket ekkor tegyük bele.)

6.Akkor jó, ha szó szerint van egy odasült réteg az edény alján. Ezt érdemes felkapargatni tálaláskor.

7.Citromlével még egyénileg ízesíthető.

 

 

Csirkés paella 

Hozzávalók / 4 adag

1 nagyobb csirkemell kockákra vágva

5 dl húsleves

20 dkg klasszikus rizs

1 kaliforniai paprika

1 zöldpaprika

1 kisebb ü zöldborsó

1 közepes fej vöröshagyma

2 paradicsom

1 kávéskanál  sáfrány

1 gerezd fokhagyma

3 csokor petrezselyem

3 evőkanál  olaj

bors

Elkészítés:

1.Az olajon megpirítjuk a csirkét, félretesszük.

2.A megmaradt olajon megpároljuk a hagymát, a kockára vágott paprikákat és a kockára vágott paradicsomot, majd visszatesszük a husit.

3.Folyamatosan keverjük, sózzuk, borsozzuk, majd felöntjük a húslevessel és beleszórjuk a rizst.

4.Ízesítjük fokhagymával, petrezselyemmel, sáfránnyal.

5.Hozzáadjuk a zöldborsót, és 20-25 perc alatt készre főzzük.

 

 

Rakott Káposztás Egytálételek

 

Böjti rakott káposzta

Hozzávalók / 8 adag

1 kg savanyú káposzta

12 db tojás

4 dl tejföl

10 dkg zabpehely (aprószemű)

2 közepes fej vöröshagyma

0.5 dl napraforgó olaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

fűszerpaprika ízlés szerint

2 evőkanál  zabkorpa

Elkészítés:

1.A tojásokat keményre főzzük, és tojásszeletelővel karikára vágjuk.

2.A savanyú káposztát közben leáztatjuk és kinyomkodjuk.

3.A főtt, karikára szelt tojásokból tojáspörköltet készítünk: a két fej hagymát apróra vágjuk és az olaj felén jól lepirítjuk. Hozzátesszük a tojáskarikákat, sózzuk, borsozzuk, pirospaprikával színezzük és pár percig sütjük.

4.Egy nagyobb jénait vagy egy közepes tepsit kiolajozunk a maradék olajjal, és megszórjuk zabkorpával, majd elterítjük benne a savanyú káposzta felét. Ezután a káposztára szórjuk a 10 dkg zabpelyhet, erre a tojáspörköltet és végül a savanyú káposzta másik felét.

5.A 4 dl tejfölt kikeverjük a két nyersen maradt tojással, sózzuk, borsozzuk (ne feledjük a fűszerezésnél, hogy a káposzta sós lehet!), és a rakott káposzta tetejére öntjük.

6.40 percig fedővel, majd még 20 percig fedő nélkül sütjük, tejföllel tálaljuk.

 

 

Gyors rakott káposzta

Hozzávalók / 8 adag

1/2 dl olaj

20 dkg sovány bacon

1 nagy fej hagyma

3 gerezd fokhagyma

60 dkg sovány darált disznóhús

ételízesítő, só ízlés szerint

1 teáskanál  pirospaprika

1 teáskanál  füstölt paprika

1 teáskanál  frissen őrölt bors

2 babérlevél

80 dkg édes káposzta

40 dkg savanyú káposzta

2 paradicsom

1 zöldpaprika

1 bögre (2,5 dl) rizs

2,5 bögre víz

1 szál füstölt kolbász

Sajtszószhoz:

2 evőkanál  margarin

3 evőkanál  liszt

1,5 bögre tej

só, bors

1 teáskanál mustár

1 bögre reszelt sajt

2 dl tejföl

  Elkészítés:

1.Egy nagy lábosban a bacont az olajon kisütjük, rátesszük a kockára vágott hagymát, zúzott fokhagymát.

2.Ha a hagyma megsült, beletesszük a húst, fehéredésig sütjük, fűszerezzük.

3.A káposztát vékonyra szeleteljük és rátesszük.

4.Ha már összeesett, akkor jön bele a savanyú káposzta (nem kell kinyomni, sem kimosni), a paradicsom és a paprika.

5.Így főzzük kb. 10 percig, rátesszük a rizst és a vizet. Ha forr, levesszük kislángra és fedő alatt puhára pároljuk az egészet a  rizzsel együtt.

6.Egy kisebb lábosban a margarinon megfuttatjuk egy kicsit a lisztet, feleresztjük a tejjel, simára keverve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről.

7.Sózzuk, borsozzuk és beletesszük a mustárt, a sajtot és ha az elolvadt, elkeverjük benne a tejfölt.

8.Egy nagy jénaiba belerakjuk a húsos-káposztás massza felét, és rákenjük a sajtszósz felét.

9.Erre megint a hús, és a maradék sajtszósz. Kirakjuk a karikára vágott kolbásszal.

10.200 C fokon sütjük alul-felül kb 35-40 percig, amíg a teteje megpirul.

 

 

Brassói rakott káposzta

Hozzávalók / 5 adag

80 dkg fehér káposzta

2 kicsi alma

40 dkg lilakáposzta

3 kisebb hagyma

étolaj

50 dkg darált hús

10 dkg füstölt szalonna

20 dkg csirkemáj (elhagyható)

15 dkg rizs

1 tojás

2 dl tejföl

só, bors, cukor, pirospaprika

fél kávéskanál  őrölt köménymag

Elkészítés:

1.Az egyik felaprított hagymát az olajban megpirítjuk a vékony laskára vágott fehérkáposztával, beleszórjuk a köményt, sózzuk és puhára pároljuk (félidőben vékonyan beleszeleteljük a meghámozott almát).

2.Ugyanígy járunk el a lilakáposztával egy másik edényben, de ahhoz sót és kevés cukrot teszünk pároláskor.

3.Olajon megpirítjuk a harmadik fej apróra vágott hagymát, hozzáadjuk a darált húst, a pirosparikát és pörköltalapként megfőzzük.

4.A rizst olajon megfuttatjuk a felkockázott szalonnával, majd ugyanannyi alapleves vízben (leveskockával ízesített vízben) megfőzzük, vagy párolóban megpároljuk.

5.Ha szeretjük: az apróra vágott, olajon megpirított májat a kész rizshez keverjük.

6.Egy kimargarinozott tepsibe tesszük a rétegeket: fehérkáposzta fele, rizs, majd hús és lilakáposzta, ismét rizs, hús, majd a fehérkáposzta másik fele.

7.A tojást kikeverjük a tejföllel, sózzuk, borsozzuk, és leöntjük a rakottast.

8.Forró sütőben 50 percig sütjük.

 

 

Rakott Karfiolos Egytálételek

 

Karfiol csőben sütve kétféle sajttal

Hozzávalók / 6 adag

1 db szép nagy karfiol (kb. 1,5 kg)

kb. 20 cm-es füstölt kolbász 

15 dkg füstölt sajt

15 dkg ementáli sajt

6 dkg vaj

6 dkg liszt

5 dl tej

2 tojássárgája

1 dl tejszín vagy 4 ek tejföl

bors

szerecsendió

olaj

zsemlemorzsa

Elkészítés:

1.A rózsákra szedett karfiolt forró, sós vízbe tesszük, és kb. 12-15 perc alatt félpuhára főzzük. A főzővízbe a són kívül tehetünk 1 kávéskanál  ételízesítőt is, de ez el is hagyható.

2.A jénait kiolajozzuk, meghintjük zsemlemorzsával. A félpuhára főzött karfiolrózsákat elhelyezzük szép sorban a jénai alján.

3.A vajból, lisztből és a tejből besamelt készítünk, sózzuk, borsozzuk és a szerecsendióval fűszerezzük.

4.A 2 tojássárgáját kikeverjük a tejszínnel vagy a tejföllel, és ezt is a besamelhez adjuk.

5.A reszelt füstölt sajtot is belekeverjük.

6.Az egész keveréket egyenletesen elosztva ráöntjük a karfiolra.

7.Rárakjuk a füstölt kolbászkarikákat.

8.Addig sütjük a sütőben, amíg a kolbász a tetején szépen megpirul.

9.Kivesszük a sütőből, rászórjuk a reszelt ementáli sajtot, és még néhány percre visszatesszük a sütőbe.

 

 

Rakott karfiol csirkemellel és zöldbabbal

Hozzávalók / 4 adag

1.5 kg karfiol

0.5 kg zöldbab

1 db csirkemell filé

400 g tejföl

15 dkg edami sajt

10 dkg vaj

5 dkg zsemlemorzsa

csirke fűszer só ízlés szerint

3 gerezd fokhagyma

bors ízlés szerint

Elkészítés:

1.A karfiolt rózsáira szedjük, és forrásban lévő, ízesített (ételízesítő, fokhagyma, bors) vízbe dobjuk, és a forrástól számítva 3 perc múlva kivesszük, lecsöpögtetjük és félretesszük.

2.A karfiolos vízben a zöldbabot (ami most mirelit) szintén megfőzzük, és az újraforrástól számítva 3 perc múlva leszűrjük, és félretesszük.

3.A csirkemellet csíkokra vágjuk, és besózzuk a csirkemell fűszer sóval. Egy kis olajat forrósítunk, és beledobjuk a csirkemellcsíkokat. Megsütjük.

4. Előveszünk egy jénait (én a Pataki tálat ajánlom ehhez), kikenjük egy kis vajjal és vékonyan beszórjuk a zsemlemorzsával.

5.Letesszük az első sor karfiolt, rá a csirkemellet, zöldbabot, vajdarabkákat, tejfölt, reszelt sajtot

6.Folytatjuk megint a karfiollal, csirkemell, zöldbab, vaj, tejföl, csak most megint megszórjuk egy kis zsemlemorzsával, és utána szórjuk meg a reszelt sajttal.

7.Nem előmelegített sütőbe tesszük. Megvárjuk, míg összeforrnak a tálba tett anyagok, levesszük a tetőt és megvárjuk, míg a sajt aranybarna nem lesz.

 

 

Sztrapacskás Egytálételek

 

Juhtúrós sztrapacska

Hozzávalók / 6 adag

50 dkg burgonya

15 dkg füstölt szalonna

15 dkg juhtúró

1 db tojás

30 dkg liszt

1 kávéskanál só

Elkészítés:

1.A krumplit hámozzuk meg, és reszeljük le. Picit sózzuk meg, beleütjük a tojást, belekeverjük a lisztet, amennyit felvesz, és kikeverjük a tésztát.

2.A nokedlihez hasonlóan kiszaggatjuk a tésztát lobogó, sós vízben, és kifőzzük. A szalonnát felkockázzuk, és egy lábasban megpirítjuk.

3.Kiszedjük a galuskát, leszűrjük, hozzákeverjük a juhtúrót (amit én előtte egy kis főzővízzel elkeverek, hogy ne legyen darabos, ezt egy szlovák ismerősöm mondta, hogy így kell, legalábbis ők így szokták, márpedig ők ebben nagy mesterek), majd rászórjuk a sült szalonnát a tetejére.

4.Lehet rárakni sült kolbászkarikákat is. Jó étvágyat kívánok!

 

 

Sztrapacska kicsit másként

Hozzávalók / 4 adag

1 kg krumpli

45-50 dkg liszt

1 db tojás

10 dkg juhtúró és 10 dkg tehéntúró

1 nagy pohár tejföl (400-450 g)

20 dkg császárszalonna

1 nagyobb gerezd fokhagyma

kevés friss, vagy szárított kapor

Elkészítés:

1.A krumplit meghámozzuk, megmossuk és apróra lereszeljük. (Ha nagyon sok a leve, akkor egy kicsit le szoktam önteni róla.)

2.Belerakjuk a tojást, és egy nagyobb csipetnyi sót. Majd annyi lisztet, hogy nokedlitésztánál kicsit sűrűbb állagú legyen.

3.Teszünk fel vizet forrni, majd nokedliszaggatón kiszaggatjuk. Közben a császárszalonnát kockára vágjuk és megsütjük.

4.A császárszalonna kevés zsírjával egy tepsit kikenünk, ebbe tesszük a kész sztrapacskát.

5.A tejföl kb. felével összekeverjük a túrókat. Rakunk bele ízlés szerint kaprot, és zúzott fokhagymát. Ha szükséges, néha borsot is.

6.Aztán összekeverjük az egészet a sztrapacskával, a tetejét megkenjük a maradék tejföllel és rászórjuk a sült császárszalonnát.

7.Előmelegített sütőben szépre sütjük.

 

 

Gyümölcsös Egytálételek

 

Birsalmával rakott zöldbab lencsebesamellel

Hozzávalók / 6 adag

10 dkg vadrizs

1 kg bokorbab

30 dkg lencse

3 db vöröshagyma

6 gerezd fokhagyma

1 db babérlevél

10 dkg sajt (reszelt)

10 dkg vaj

2 evőkanál liszt

1.5 dl tej

2 dl főzőtejszín

3 db tojás

1 teáskanál fűszerpaprika

1 teáskanál  cayenne bors

2 teáskanál  szerecsendió

20 dkg birs (körte/alma)

2 evőkanál  méz

Elkészítés:

1.Előkészítjük a rétegeket. A bokorbabot feldaraboljuk és 5 dkg vajon, 2 gerezd fokhagymán kevéssel vízzel roppanós puhára pároljuk fedő alatt.

2.A lencsét - nem feltétlenül kell beáztatni, de ha van időnk rá, tegyük meg - a babérlevél, 2 fej hagyma, és 3 fokhagyma kíséretében vízben megfőzzük. Ha puha, szűrjük le, és fogjuk fel a levét.

3.A vadrizst főzzük meg sós vízben.

4.A zöldbab és a lencse felét vegyik ki egy-egy tálba.

5.A zöldbabhoz adjuk a tejszínt, sót, borsot és 5 dkg reszelt sajtot és bormixerrel pürésítjük.

6.A lencséből kivesszük a babérlevelet, de benne hagyjuk a hagymát, és a fokhagymát.

7.Elfelezzük az adagot. Az egyik felére rászórjuk a pirospaprikát és cayenne borsot, ízlés szerint sót.

8.A másik felét pürésítjük egy kevés főzőlével.

9.A maradék vajat felolvasztjuk egy kisebb lábasban. Rászórjuk a 2 ek lisztet, és 1-2 percig habzásig sütjük. Felöntjük az előre felmelegített tejjel és csomómentesre keverjük. Hozzáöntünk 3 dl lencsefőzőlevet is, sóval, borssal, és a szerecsendióval ízesítjük. Ha kicsit kihűlt, beleütjük a 3 tojást és simára keverjük és hozzákeverjük a lencsepépet, amit fentebb pürésítettünk.

10.A maradék hagymát felkarikázzuk és vajon megpirítjuk. Közben feldaraboljuk kockákra a birset és elkeverjük a hagymával. Rácsurgatjuk a mézet, kevés vizet teszünk alá és fedő alatt félpuhára pároljuk. (Én adtam hozzá egy kevés chiliolajat, ezt erős paprika porral is lehet pótolni.)

11.Összeállítás: egy agyagtálban - vagy amink van, csak magas legyen - leterítjük a rizst.

12.Rá a maradék zöldbabot.

13.Rá a birset. Erre a lencsét. És leöntjük a lencsekrémmel.

14.Megszórjuk a sajt másik felével és 200 fokon 30-35 percig sütjük, amíg szépen meg nem szilárdul a krém.

15.Hagyjuk kicsit meghűlni, a sajtos zöldbabpürével tálaljuk.

 

 

Körtés-kéksajtos csirke

Hozzávalók / 2 adag

1 db csirkemell filé (vagy 6 csirke alsócomb)

2 evőkanál  olívaolaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint (frissen őrölt)

5 dkg vaj

2 db körte

2 db alma

1 evőkanál  juharszirup

1 evőkanál  rozmaring (apróra vágott, vagy szárított)

10 dkg kéksajt

4 evőkanál  fehérborecet (vagy fehérbor)

Elkészítés:

1.A csirkehúst csíkokra vágjuk, sózzuk-borsozzuk, kevés olívaolajon arany barnára pirítjuk, majd tányérra szedjük.

2.A körtét és almát megpucoljuk (ízlés szerint héjastól is készíthetjük) és nyolcadokra vágjuk.

3.Megolvasztjuk a vajat és arany barnára pároljuk rajta a gyümölcsgerezdeket. Hozzáöntjük a fehérborecetet vagy a bort, majd közepes lángon pár percig főzzük.

4.Hozzáadjuk a kész csirkecsíkokat, rácsurgatjuk a juharszirupot, megszórjuk a rozmaringgal, majd óvatosan összeforgatjuk az egészet.

5.Tálalás előtt rámorzsoljuk a kéksajtot.

 

 

Ehető gyümölcs virágtál

Hozzávalók / 12 adag

8 db kivi

3 db banán

1 kg szőlő

40 dkg répa

4 db alma

bármilyen gyümölcs

Elkészítés:

1.A gyümölcsöket megmossuk, megtisztítjuk.

2.Felszeleteljük és formára vágjuk. Ha van kis méretű sütiforma, akkor azzal lehet a gyümölcsöket formázni. (Én a répából csináltam kis virágokat.)

3.A gyümölcsöket felszúrjuk a saslikpálcára, és a kaspó aljára elhelyezett almába szúrjuk őket.

 

 

Mexikói chilis bab ínyenceknek

Hozzávalók / 4 adag

60 dkg darált sertéshús

1 nagy fej vöröshagyma

4-5 gerezd fokhagyma

1 pirospaprika

1 zöldpaprika

2 kicsi paradicsompüré

2 kicsi chilipaprika

1 vörös bab konzerv

1 kukorica konzerv

1 mexikói chilis bab alap

só, bors, cayenne bors, olaj

Elkészítés:

1.A felforrósított olajon üvegesre pirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és fokhagymát.

2.Hozzáadjuk a darált húst, fűszerezzük, és folyamatosan kevergetve, nagy lángon kb. 10 percig pirítjuk. Közben beleöntjük a paradicsompüréket, ha szükséges, egy pici vizet is öntsünk hozzá.

3.Beleteszünk a kis kockára vágott piros- és zöldpaprikát, a szétmorzsolt chilipaprikát.

4.Ha felforrt, öntsünk hozzá még kb. 1 dl vizet, majd keverjük el az alapport, a babot és a kukoricát.

5.Aki szereti, kevés cukorral vagy 3-4 szem édesítővel tovább ízesítheti.

6.Rizzsel vagy friss kenyérrel találjuk.

 

 

Igazi chili con carne

Hozzávalók / 4 adag

150 g füstölt szalonna

400 g marhalapocka (és marhanyak vegyesen)

100 g darált marhahús (ugyanebből)

500 g vörös bab

700 ml paradicsomszósz

1 közepes db piros kaliforniai paprika (elhagyható)

1 db sárga kaliforniai paprika (elhagyható)

140 g csemegekukorica (konzerv, elhagyható)

1 nagy fej vöröshagyma

200 ml sör

1 dl marha alaplé (vagy víz)

4 gerezd fokhagyma (nagyobb)

2 evőkanál  oregánó (morzsolt, eredetileg ez nincs benne)

2 evőkanál  római kömény (őrölt, eredetileg ez nincs benne)

2 db chili (friss zöld és cayenne chili felvágva)

3 evőkanál  jalapeño (friss, felvágva)

1 púpozott evőkanál  cukrozatlan kakaópor (vagy 3 kocka étcsokoládé)

1 teáskanál  fahéj (púpos)

só ízlés szerint

Elkészítés:

1.A babot előző este beáztatjuk.

2.Egy nagy edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk. Ebben 15-20 perc alatt lesütjük a császárszalonnát és a húsokat.

3.Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk a hússal.

4.Jöhet a fokhagyma, az oregánó, a rómaikömény, a chilik ízlés szerint, a fahéj, a kakaó. 2-3 percig tovább sütjük, folyton kevergetve.

5.Hozzáadjuk a felkockázott paprikát. Ismét 2-3 percig sütjük, kevergetjük.

6.Ráöntjük a paradicsomszószt és a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepje, ekkor kerül bele a beáztatott bab is. Sózzuk.

7.Jól összekeverjük, majd 220 fokra előmelegített sütőbe toljuk és ott főzzük kb. egy-másfél órát. Közben néha mozgassuk meg, ellenőrizzük a sóját vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.

8.Ha a bab és a hús puha, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ha szeretnénk. Egyet még forralunk rajta.

9.Forrón magában tálaljuk.

 

0.02 mp