Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Egytálételek1

 

 

Egytálételek1

 

Cukkínis Egytálételek

Zöldséges cukkini sütőben sütve

Hozzávalók / 2 adag

1 cukkini

2 paprika

1 kis padlizsán

5-6 sárgarépa

2 dl sűrített paradicsom

1 teáskanál  őrölt fahéj

1 kávéskanál  cayenne bors

1 teáskanál  natúr ételízesítő

1 teáskanál  édesítő

1 teáskanál  bazsalikom

0,5 dl olaj

Elkészítés:

1.A padlizsánt felszeleteljük, besózzuk, és félretesszük.

2.Addig megpucoljuk a sárgarépákat, felkarikázzuk. A paprikákat felszeleteljük.

3.Olajban kisütjük a lecsepegtetett padlizsánszeleteket, majd a paprikákat. Mindkettőt papírtörlőn hagyjuk lecsöpögni.

4.Az olajban elkezdjük pirítani a sárgarépa karikákat, majd felöntjük kb. 1 dl vízzel, lefedjük, és hagyjuk párolódni.

5.Amikor már 70%-ban puha, akkor ráöntjük a sűrített paradicsomot, a fűszereket (fahéj, ételízesítő, édesítő, bazsalikom), és hagyjuk összeérni az ízeket kb. 5 percig.

6.A cukkinit nagyon vékonyan felszeleteljük, és jöhet a rétegezés: cukkini szeletek, paradicsomos sárgarépa, cukkini szeletek, sült paprika, sült padlizsán.

7.Berakjuk a sütőbe, és 180-200 fokon nagyjából 30 perc alatt megsütjük.

8.Jó étvágyat! :)

 

 

Cukkinis-halas kosárkák

Hozzávalók / 4 adag

1 csomag leveles tészta

15 dkg hal (filé)

1 kis db cukkini

20 dkg gomba

2 dl főzőtejszín

1 közepes fej vöröshagyma

1 evőkanál  petrezselyem (apróra vágott)

3 csepp citromlé

1 evőkanál  olívaolaj

kakukkfű ízlés szerint

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

5 dkg sajt (reszelt)

Elkészítés:

1.A halfilét előző nap petrezselyemzölddel megszórjuk, meglocsoljuk pár csepp citromlével, és olívaolajban pácoljuk.

2.A leveles tésztát fánkszaggatóval kivágjuk akkorára, hogy a muffinsütő formájába pont beleférjen, de lehet szögletesre is (anyagtakarékosabb és érdekesebb formája is lesz a tésztának).

3.A formát kikenjük, beletesszük a tészta karikákat, és a szokásos módon sütőpapírral kibéleljük, babbal vagy lencsével megszórjuk, és kb. 15 percig sütjük.

4.Közben elkészítjük a töltelékeket: a halas kosárkához a halat apró darabokra vágjuk, majd a páclével együtt serpenyőbe tesszük, és magas hőmérsékleten gyorsan megpirítjuk, közben apró darabokra vágott cukkinit szórunk hozzá (kb. egy fél, negyed cukkini). Kosárkába tesszük, és megszórjuk a tetejét sajttal.

5.A gombáshoz megdinszteljük a hagymát, hozzátesszük a gombát, sózzuk, borsozzuk, amikor már megpároltuk, teszünk rá egy 1 dl tejszínt, és felforraljuk, majd kevés reszelt sajtot olvasztunk hozzá. Kosárkába tesszük, és megszórjuk a tetejét sajttal.

6.A  cukkinit hosszában nagyon vékony lapokra vágjuk, serpenyőben vajat olvasztunk, rátesszük a cukkinit, sózzuk, megszórjuk kakukkfűvel, megfordítjuk és a másik felét is megsütjük. Kevés tejszínes-sajtos szószt készítünk. A cukkini csíkokat egyenként feltekerjük, mint a palacsintát, kosárkába tesszük, leöntjük a tejszínes-sajtos szósszal, és megszórjuk sajttal.

7.A kosárkákat előmelegített sütőben addig sütjük, míg a sajt megpirul a tetején.

 

 

Cukkinis rizses egy tál csirkefalatkákkal

Hozzávalók / 4 adag

25 dkg rizs (jázmin)

1 nagy cukkini

1 nagy fej vöröshagyma

40 dkg csirkemellfilé csirkemellfilé  apró kockára vágva

2 gerezd fokhagyma

3 dkg vaj

2 evőkanál  olívaolaj

1 dl tejszín (elhagyható)

húslé

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1.A rizst a szokásos módon elkészítjük azzal a különbséggel, hogy a víz helyett húslével öntjük fel.

2.A vöröshagymát cikkekre vágjuk, majd a felolvasztott vajon üregesre pároljuk.

3.Hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott cukkinit, együtt pirítjuk.

4.Kiszedjük, és félretesszük, a megmaradt zsiradékhoz hozzáadjuk az olajat, majd az apró kockára vágott csirkemellfilét, sózzuk, borsozzuk, aranybarnára pirítjuk rajta.

5.A végén az összezúzott fokhagymával elkeverjük. Hozzáadjuk a rizst, majd a tejszínt, összeforraljuk. A legvégén belekeverjük a cukkinis hagymát.

 

 

 

Krumplis Egytálételek

 

 

Gyors tepsis burgonya debrecenivel

Hozzávalók / 6 adag

1 kg burgonya

5 közepes fej vöröshagyma

petrezselyem ízlés szerint

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

fűszerpaprika ízlés szerint

majoranna ízlés szerint (szárított)

ételízesítő ízlés szerint

0.5 dl napraforgó olaj

80 dkg debreceni kolbász (csemege)

Elkészítés:

1.A burgonyát és a hagymát megpucoljuk, és négyfelé vágjuk.

2.Tepsibe fektetjük, megszórjuk sóval, borssal, ételízesítővel, pirospaprikával, petrezselyemmel és a majorannával. Majd meglocsoljuk kevés olajjal, és átforgatjuk, keverjük, hogy mindenhol egyenletesen eloszlassuk a fűszereket.

3.Előmelegített sütőben majdnem puhára sütjük kb. 15 perc alatt. Néha átforgatjuk.

4.Amikor már majdnem puha a burgonya, rádobjuk a karikára vágott kolbászokat, és még 10 -15 percig sütjük, hogy átsüljön a kolbász is.

 

 

Gyors zöldséges burgonya

Hozzávalók / 6 adag

4 gerezd fokhagyma

1 kg főzni való krumpli

1/2 kg sárgarépa

1 fej lilahagyma

2 evőkanál  olívaolaj

bazsalikom, pirospaprika

kevés reszelt sajt

só, őrölt bors

15 dkg főtt füstölt tarja

Elkészítés:

1.1 l sós vizet felteszünk forrni, ha forr, beleteszünk 4 gerezd fokhagymát hosszában kettévágva, az 1 kg krumplit meghámozva, kockákra vágva, és a fél kg kockákra vágott, megpucolt répát.

2.8 percig főzzük, majd beletesszük a karikákra szelt lilahagymát, ezt még 5 percig főzzük együtt.

3.A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

4.Kiolajozott tepsibe öntjük a krumpli-répa keveréket, miután leszűrtük. Olivaolajjal meglocsoljuk, bazsalikommal, kevés reszelt sajttal, pirospaprikával, a kockákra vágott főtt füstölt tarjával, sóval, meg borssal ízesítjük, és jól összekeverjük.

5.Sütőbe tolva, készre sütjük.

 

 

Citromos sült burgonya

Hozzávalók / 4 adag

1,5 kg burgonya

2 citrom leve és héja

3-4 evőkanál  olívaolaj

Elkészítés:

1.A burgonyát meghámozzuk, hosszú szeletekre vágjuk.

2.A citromok héját lereszeljük, levüket kifacsarjuk.

3.A citrom így nyert tartalmát összekeverjük az olívaolajjal, sóval.

4.Sütőben, időnként óvatosan megkeverve megsütjük.

 

 

 

Májas Egytálételek

 

 

Csirkemáj fűszeres bundában

Hozzávalók / 4 adag

8 db csirkemáj

1 db tojás

3 evőkanál  tej

3 csapott evőkanál  liszt (finom)

majoranna ízlés szerint

bors ízlés szerint (őrölt)

fokhagymapor ízlés szerint (fokhagyma só)

2 evőkanál  napraforgó olaj

Elkészítés:

1.A tojást villával felverem, beleszórom a fűszereket, a lisztet, és annyi tejet, hogy palacsintatészta sűrűségű masszát kapjak.

2.Közben egy serpenyőben olajat teszek a tűzre melegedni.

3.A májakat egyenként belemártjuk kevés lisztbe, majd a tésztába, aztán a forró olajba tesszük.. Nagyon kell vigyázni, mert a máj "köpköd", és nagyon csúnya égési sérüléseket okozhat!! Közepes lángon sütjük, hogy ne csak a tészta süljön ropogósra, de a máj is megpuhuljon.

4.Papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olaj lecsepegjen róla, majd tányérra téve tálalom.

 

 

Csirkemáj édesköményes-gombás zöldségszósszal

Hozzávalók / 4 adag

A csirkemájhoz:

4 evőkanál  olívaolaj

4 közepes fej vöröshagyma (felkockázva)

6 gerezd fokhagyma (finomra vágva)

0.5 kis db karalábé (kis hasábokra vágva)

0.5 kis fej kelkáposzta (felcsíkozva)

3 db zellerlevél (finomra vágva)

6 szál petrezselyem (finomra vágva)

0.5 db édeskömény (vékonyra felcsíkozva)

150 g zöldbab (zöldhüvelyű, mirelit)

200 g zöldborsó (mirelit)

28.4 dkg gombakonzerv (szeletelt)

8 közepes db sárgarépa (felkarikázva)

6 közepes db fehérrépa (felkarikázva)

500 g csirkemáj (kisebb darabokra vágva)

1 kávéskanál  négyszínű bors (őrölt)

1 kávéskanál őrölt fűszerkömény

1 kávéskanál  szerecsendió (őrölt)

2 kávéskanál só

1 közepes db zöldpaprika (mirelit, házi)

1 kávéskanál  curry por

0.5 kávéskanál  cayenne bors

2.5 dl habtejszín (30 %-os)

A körethez:

750 g hosszúmetélt

3 l víz

só ízlés szerint

1 evőkanál  napraforgó olaj

Elkészítés:

1.Lábasba az olajon megpároljuk sóval a vöröshagymát és a fokhagymát.

2.Beletesszük az összes mosott, megpucolt, feldarabolt, zöldséget.

3.Beletesszük a fűszereket, és főzzük kb. 20 percet, majd ekkor tesszük bele a csirkemájat, amit kisebbekre vágtunk.

4.Kóstoljunk, és ha kell, még ízesítsük. Még kb. 15 percet  főzzük, a májat nézzük, hogy megfőtt-e. Ha igen, kivesszük belőle a zöldpaprikát.

5.Beleöntjük a habtejszínt, összeforraljuk, és készen van, tálalhatjuk.

6.Feltesszük forrni a vizet a tésztának, és sós, olajos vízben kifőzzük, leszűrjük, és tálaljuk a májas szósszal.

 

 

Római csirkemáj

Hozzávalók / 5 adag

15 dkg füstölt szalonna vékonyra szeletelve

8 db közepes krumpli, megtisztítva, felkarikázva

50 dkg csirkemáj

1 evőkanál majoránna

4 szál zöldhagyma

4 gerezd fokhagyma

10 db közepes méretű gomba

1 db zöldpaprika

2 db paradicsom

15 dkg trappista sajt

1 evőkanál  ételízesítő, őrölt bors

ízlés szerint só (vigyázat az ételízesítő és a füst. szalonna is sós!)

Elkészítés:

1.A római tálat legalább egy fél órára vízbe áztatjuk.

2.Az alját kirakjuk a szalonnaszeletekkel, kicsit az oldalára is jusson.

3.A krumpli felét ráosztjuk, megszórjuk ételízesítővel, borssal, pici sóval. A zöldhagymát felkarikázzuk, felét rászórjuk. 2 gerezd fokhagymát reszelünk rá.

4.A lecsepegtetett csirkemájat összekeverjük a majorannával, a fokhagyma tetejére rendezzük.

5.A krumpli másik felével betakarjuk. Ismét ételízesítő, bors, kevés só.

6.A gombát nyolcadokba vágva rádobjuk. A zöldpaprikát kicsumázzuk, csíkokra szeljük, ráosztjuk. Ugyanezt tesszük a hámozott paradicsommal.

7.Rátesszük az edény tetejét, és előmelegített sütőbe toljuk 50 percre (nem kell alá sem víz, sem zsiradék, a füst. szalonna és az újkrumpli ezt megoldja.)

8.Levesszük a tetőt, rászórjuk a reszelt sajtot, és 10 perc alatt a tetejét pirosra sütjük.

 

 

 

Rizottós Egytálételek

 

 

Gombás-májas rizottó

Hozzávalók / 6 adag

2 bögre rizs (rizottónak való)

1 l alaplé (vagy víz )

30 dkg zöldborsó

30 dkg csiperkegomba

60 dkg csirkemáj

2 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem

1 teáskanál  fehérbors (őrölt)

1 teáskanál  só ( vagy ételízesítő, attól is függ, hogy alaplét használtunk-e)

5 evőkanál  napraforgó olaj

Elkészítés:

1.A rizst alaposan megmossuk, a megtisztított májat forrásban lévő vízben 3-4 perc alatt megfőzzük és kicsi kockákra vágjuk.

2.Az apró kockákra vágott hagymát, az olajon üvegesre pirítjuk, rányomjuk a fokhagymát. Így 1-2 percig pároljuk.

3.Hozzáadjuk a rizst, jól elkeverjük és felöntjük az alaplével.

4.Fűszerezzük só, bors,ételízesítővel. Felforraljuk, beletesszük a zöldborsót, májat és a közben vékonyra szelt gombát.

5.Így főzzük kb. 20-25 percet, amikor jól elfőtte a levét, rátesszük a felaprított petrezselymet.

6.Óvatosan átkeverjük, ha kell utána ízesítünk.

7.Leállítjuk alatta a "tüzet" és lefedve, meleg helyen hagyjuk még 10 percet pihenni.

 

 

Ananászos rizottó

Hozzávalók / 2 adag

150 ml zöldség alaplé

150 ml kókusztej

75 ml fehérbor (száraz)

1 közepes db vöröshagyma (apróra vágva)

2 evőkanál  vaj

100 g rizottó rizs

római kömény ízlés szerint

koriander ízlés szerint (őrölt)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

10 dkg ananászkonzerv (konzerv)

chili ízlés szerint (paprika)

Elkészítés:

1.Egy serpenyőben felforrósítunk 1 evőkanál  vajat, a hagymát  üvegesre pároljuk benne, majd hozzáadjuk a rizst és további 2-3 percig pirítjuk.

2.Öntsük fel az egészet borral, ízesítsük, római köménnyel, korianderrel, sóval és borssal. Amint a rizs a bort beszívta, öntsük rá lassanként a kókusztejjel elkevert zöldség alaplevet, és főzzük a rizottót alacsony hőfokon, nyitott edényben kb. 20 percig.

3.Az ananászt darabokra vágjuk és a végén belekeverjük a rizottóba a megmaradt vajjal együtt. A kész rizottót apróra vágott chilipaprikával megszórjuk.

 

 

 

Húsos Egytálételek

 

 

Bogdányi aprópecsenye

Hozzávalók / 4 adag

60 dkg sertéshús

10 dkg füstölt szalonna

15 dkg kolbász (füstölt)

15 dkg gomba

só ízlés szerint

fekete bors ízlés szerint (őrölt)

2 gerezd fokhagyma

200 g lecsó

1 kg burgonya

2 dl víz

2 dl napraforgó olaj (a burgonya sütéséhez)

Elkészítés:

1.A húst csíkokra vágjuk.

2.A szalonnát apró kockára daraboljuk, kisütjük, majd rárakjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, zúzott fokhagymával megszórjuk.

3.A lecsót, a kolbászt és a gombát a húshoz keverjük.

4.2 dl vizet öntünk rá, és pároljuk.

5.Közben a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, olajban ropogósra sütjük, lecsöpögtetjük, és a pecsenyével összeforgatjuk.

 

 

 

Burgonyával és paradicsommal sült karaj

Hozzávalók / 2 adag

400 g paradicsom

500 g apró burgonya

3 ág kakukkfű

bors

3 evőkanál  olívaolaj

2 szelet csontos sertéskaraj (darabonként kb. 325 g)

Elkészítés:

1.A paradicsomokat megmossuk, négybe vágjuk. A burgonyát alaposan megmossuk, majd hosszában elfelezzük. A kakukkfüvet megmossuk, a leveleket az ágakról lesimítjuk. Az egészet összekavarjuk 2 evőkanál  olajjal. Sóval, borssal ízesítjük.

2.A húst megmossuk, papírtörlővel leitatjuk. A maradék olajat felforrósítjuk, a húst adagonként megpirítjuk. Sóval, borssal fűszerezzük, és egy tűzálló tálba rakjuk.

3.A paradicsomos burgonyát elosztjuk a tűzálló tálba.

4.200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és kb. 90 percig sütjük. 60 perc után esetleg fedjük le alufóliával.

 

 

 

Csirkecomb szalonnás savanyú káposztával

Hozzávalók / 2 adag

2 közepes vöröshagyma

200 g sárgarépa

150 g kolozsvári szalonna

4 csirkecomb

1 evőkanál  olaj

bors

6 ágacska kakukkfű

300 g savanyú káposzta

1 teáskanál  cukor

Elkészítés:

1.A hagymát és a sárgarépát megtisztítjuk. A hagymát elfelezzük, majd cikkekre vágjuk, a sárgarépát ferdén, kb. ½ cm vastagságú szeletekre vágjuk.

2.A szalonnát 2 cm-es kockákra vágjuk, a forró olajban kb. 5 percig sütjük, majd kivesszük.

3.A combokat kettévágjuk, sózzuk, borsozzuk, és a forró zsiradékban arany barnára sütjük, kivesszük.

4.A sárgarépát, a hagymát és a kakukkfüvet a forró zsiradékba tesszük, kb. 5 percig sütjük.

5.Hozzáadjuk a savanyú káposztát és a szalonnát, felöntjük 200 ml vízzel, felfőzzük. Sóval, borssal és cukorral ízesítjük.

6.Egy fedeles tűzálló tálba öntjük, ráhelyezzük a csirkecombokat, lefedjük.

7.200 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük, majd a fedőt levesszük, és további 20 percig sütjük.

 

 

 

Rakott Húsos Egytálételek

 

 

Brokkoli hercegnő módra

Hozzávalók / 4 adag

1 db brokkoli (kis fej)

30 dkg darált sertéshús

4 evőkanál  napraforgó olaj

2 csipet szerecsendió (őrölt)

12.5 dkg rizs (arborio)

1 kis fej vöröshagyma

2 dl habtejszín

5 dkg vaj

2 evőkanál liszt

2 dl tej

10 dkg edámi vagy trapista sajt

10 dkg trappista sajt

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

5 dkg mandula (szeletelt)

Elkészítés:

1.Brokkolit szedjük rózsáira, és annyi sós vízben, ami ellepi főzzük roppanósra. Kb. 10 perc. Szűrjük le.

2.2 kanál olajon süssük jól át a darált húst, sózzuk, fűszerezzük 1 csipetnyi szerecsendióval, majd öntsük fel 1 dl tejszínnel, és forrósítsuk össze kb 5 percig. Húzzuk félre a tűzről.

3.2 kanál olajon fonnyasszuk meg az apróra vágott hagymát, majd tegyük rá a rizst (megmosás nélkül!), kicsit pirítsuk együtt (kb. 2 percig) majd öntsük fel 2 csésze forró vízzel. Néha megkevergetve lassú tűzön főzzük meg, nem kell, hogy vajpuhára főjön, akkor jó, ha egy picit "roppan" a rizsszemek közepe, ez kb. 20-25 perc. Öntsük fel a tejszínnel, forrósítsuk át, húzzuk félre a tűzről.

4.Brokkoli rózsákat szeleteljük fel (szélesebbeket 3 szeletbe, a kisebbeket elég félbe vágni, és a fele mennyiséggel béleljünk ki egy kivajazott hőálló tálat. Tegyük rá a rizst, majd a húst, végül a brokkolik másik felét.

5.5 dkg vajat tegyünk serpenyőbe, forrósítsuk fel, tegyük hozzá a lisztet, keverjük el, majd öntsük fel a tejjel. Folytonosan kevergetve sűrítsük be, (én nem szoktam sózni, mert a sajt a tetején majd megteszi) fűszerezzük 1 csipet szerecsendióval. Terítsük be a brokkoli réteget vele.

6.Szórjuk meg a kétféle reszelt sajttal, szórjuk meg szeletelt mandulával, toljuk forró sütőbe, és kb. 30 perc alatt süssük rózsaszínűre. Tálalásnál szórjuk meg pirított mandulaszeletekkel.

 

 

Belga rakott csirke

Hozzávalók / 4 adag

5 dkg vaj vagy margarin

1,2 kg csirkehús

só, bors

80 dkg burgonya

1 póréhagyma

20 dkg paradicsom

1 csokor petrezselyem

2 dl húsleves (kockából is lehet)

15 dkg sajt

1 dl tejszín

Elkészítés:

1.Vastagon kikenünk vajjal vagy margarinnal egy mély sütőtálat. A sütőt előmelegítjük.

2.A csirkedarabokat bedörzsöljük sóval és borssal.

3.A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk, valamennyit vékonyan felszeleteljük. A petrezselymet leöblítjük, levélkéit lecsipegetjük, finomra vágjuk.

4.A tál aljára lerakjuk a burgonyakarikák és a póré felét, megszórjuk sóval és borssal, elrendezzük rajta a csirkedarabokat.

5.Befedjük a paradicsomkarikákkal, a maradék póréval és burgonyával, meghintjük a petrezselyemmel, végül tetejére kenjük a maradék vajat vagy margarint, és ráöntjük a húslevest.

6.Alufóliával szorosan lefedjük a tálat és kb. egy órán át pároljuk benne a rakottast.

7.Levesszük a fóliát, tetejére reszeljük a sajtot, meglocsoljuk a tejszínnel, és addig sütjük tovább, amíg a levét jócskán elfővi, a sajt pedig a tetejére pirul. Tálalás előtt kb. 10 percig pihentetjük.

 

 

Bacon-ös rakott csirkemell

Hozzávalók / 4 adag

60 dkg csirkemell filé

3 db tojás

900 g tejföl

25 dkg sajt (reszelt, Pannónia)

20 dkg bacon (szeletelt)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

Elkészítés:

1.Egy nagyobb jénati kibélelünk baconnel úgy, hogy túllógjon a tálon a szelet.

2.A csirkemelleket vékony szeletekre vágjuk, enyhén sózzuk.

3.A felvert tojást borsozzuk, és ebbe forgatjuk a csirkét, majd lerakunk egy sort a baconkoszorú közepére.

4.Erre kerül tejföl, majd sajt. Addig folytatjuk a rétegezést, amíg van hozzávaló. Célszerű, ha a tetejére csirke kerül.

5.Ráhajtogatjuk a szalonnát, majd lefedve kezdjük sütni. Amikor a hús megpuhult, a jénai tetejét levéve, rásütjük a bacont.

6.Csak akkor szeletelhető szépen, ha kihűlt.

7.Krumplipürével vagy rizi-bizivel tálaljuk.

 

 

Berényi csirkemell rakottan

Hozzávalók / 10 adag

150 dkg csirkemell filé

400 g bacon

20 dkg trappista sajt (reszelt)

25 dkg füstölt sajt (reszelt)

6 db tojás

1 db tojássárgája

10 evőkanál liszt (finom)

só ízlés szerint

bors ízlés szerint (őrölt)

20 dkg gépsonka

37.5 dkg tejföl

20 db szárított paradicsom (elhagható)

Elkészítés:

1.A húst megmossuk, a vizet felitatjuk róla, majd lehetőség szerint egyenlő szeletekre vágjuk. Sózzuk és borsozzuk ízlés szerint, egy tálba tesszük a szeleteket.

2.Egy tányérra tesszük a lisztet, egy másik tányérban egy csipet sóval felverjük a tojásokat.

3.Egy jénait a baconszeletekkel kirakunk úgy, hogy a szeletek mindkét oldalon beérjenek az edény aljának közepéig, de ki is lógjanak a jénaiból.

4.A sózott, borsozott hússzeleteket egyenként lisztbe, majd tojásba mártjuk.

5.A baconre a következőképpen rétegezzük a hozzávalókat: egy sor (10 szelet) aszalt paradicsom, egy sor bemártott hús, egy sor sonka, egy sor reszelt trappista, egy sor reszelt Karaván, majd ezt addig folytatjuk, míg minden el nem fogy. A tetejére hússzeletek kerülnek.

6.A tejfölben jól elkeverjük a tojássárgáját, ezzel leöntjük, elsimítjuk. Ráhajtjuk a baconszeleteket, melyek középen össze fognak érni.

7.Alufóliával szorosan letakarjuk, a hús vastagságától, mennyiségétől függően 40-50 percig íg sütjük, majd az alufóliát levesszük, és 10-15 percre visszatesszük, hogy a teteje megpirulhasson.

8.Forrón is tálalhatjuk, de a legjobb, amit tehetünk vele, hogy kihűtjük, majd másnapig a hűtőbe tesszük. Hidegen csodálatosan lehet szeletelni.

 

 

Sajtos Egytálételek

 

 

Alpesi sajtos tészta

Hozzávalók / 4 adag

40 dkg burgonya

25 dkg szarvacska

20 dkg sajt

1 dl tejszín

1,5 dl tej

2 fej vöröshagyma

olaj

só, bors

Elkészítés:

1.A burgonyát megmossuk, apró kockákra vágjuk, és sós vízben megfőzzük.

2.A tésztát kifőzzük.

3.A sajtot lereszeljük. A tejjel elkeverjük a tejszínt, és felforraljuk. A sajt felét megolvasztjuk benne. Sózzuk, borsozzuk.

4.A leszűrt tésztát és burgonyát kivajazott sütőtálba rakjuk, a tejszínes mártással meglocsoljuk, a maradék sajttal megszórjuk.

5.Sütőben szép pirosasra sütjük.

6.A felkarikázott hagymát egy kevés olajon arany barnára pirítjuk, és a tésztára szórjuk.

 

 

Camemberttel töltött sonkarózsak karfiolban

Hozzávalók / 2 adag

1 karfiol (közepes)

szeletelt főtt sonka (itt 7 db)

camembert (itt 7 kocka)

kb. 2,5 dl tejföl

frissen reszelt sajt, ízlés szerinti

vaj

prézli

frissen őrölt fekete bors

Elkészítés:

1.A karfiolt egyben (ha van pároló a lábasban), vagy vízben megfőzzük, vigyázva, hogy ne főjön szét. Leszűrjük, hagyjuk kihűlni.

2.Ez idő alatt a sonkát kb. 4 cm széles csíkokra vágjuk, annyit, amennyi rózsát készíteni akarunk. A camembert-ből szeleteket vágunk, elfelezzük. (Annyi kocka, amennyi sonkacsík.) A sonkára helyezzük, és a sonkát rózsára formázva feltekerjük.

3.1 kávéskanál k vajon 2 evőkanál  prézlit aranyszínűre pirítunk, hagyjuk hűlni, majd egy kivajazott, tűzálló tál aljára szórjuk. A rózsáira szedett karfiolt erre ráhalmozzuk. Sózzuk-borsozzuk, és ráöntjük a tejfölt, legyen tocsogós!

4.A sonkarózsákat "beágyazzuk" a karfiolrózsák közé, az egészet megszórjuk pici vajkockákkal, előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sonkák teteje megpirul.

5.Reszelt sajttal megszórjuk, így tálaljuk.

 

 

 

Rakott Zöldséges Egytálételek

 

 

Erdélyi rakott padlizsán

Hozzávalók / 6 adag

A padlizsánhoz:

1.25 kg padlizsán

só ízlés szerint

3 evőkanál  almaecet

A húshoz:

50 dkg csirkemell filé

2 evőkanál  napraforgó olaj

só ízlés szerint

1 dl fehérbor

Az összeállításhoz:

3 közepes fej vöröshagyma

2 evőkanál  napraforgó olaj

5 db tojás

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

1 csokor petrezselyem

3 evőkanál búzadara

3 közepes db paradicsom

2 dkg margarin (a forma kikenéséhez)

Elkészítés:

1.A padlizsánokat meghámozzuk és felkockázzuk, almaecettel savanyított, sós vízben 5 percig főzzük.

2.A húst felkockázzuk, olajon fehéredésig pirítjuk, sózzuk és ráöntjük a bort. Kis lángon, fedő alatt addig pároljuk, míg megpuhul (kb. 15 perc).

3.A hagymát felkockázzuk, olajon üvegesre dinszteljük (5-10 perc).

4.A tojásokat villával felverjük, jól megsózzuk, megborsozzuk, apróra vágott petrezselyemmel ízesítjük és elkeverjük a darával.

5.A hozzávalókat egy nagy edényben összeforgatjuk, margarinnal kikent hőálló tálba öntjük.

6.Fél centi vastag karikákra szeljük a paradicsomot, ezekkel a szeletekkel fedjük be a rakottast.

7.Először lefedve, majd a fedőt levéve kb. 1 órán keresztül nagy, majd kisebb lángon sütjük, míg az oldala szépen megbarnul, megfeketedik, a paradicsomok teljesen megpuhulnak.

 

 

Provanszi rakott zöldség

Hozzávalók / 4 adag

250 g vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

6 evőkanál  olívaolaj

500 g padlizsán

500 g cukkini

300 g paradicsom

200 g mozzarella

menta ízlés szerint

petrezselyem ízlés szerint

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

50 g parmezán sajt (reszelt)

20 g zsemlemorzsa

Elkészítés:

1.A hagymát megpucoljuk, és vékony karikákra vágjuk. A serpenyőben 3 evőkanál olajon megfonnyasszuk, belenyomjuk a fokhagymát, és még kb. 3 percig sütjük. Megmossuk a padlizsánt és a cukkinit ( meg lehet pucolni, aki akarja, én nem szoktam), és 6-7 mm szeletekre vágjuk. Két nagy tepsit bekenünk olajjal, rárakjuk a szeleteket,enyhén megkenjük olajjal, kissé megsózzuk. 180 fokos sütőben 8-10 percig sütjük. A paradicsomot megmossuk és felszeleteljük, a sajtot szintén.

2.Egy közepes tepsibe vagy sütőtálba (kb. 20 szor 8-10 centi) helyezzük a hagymát és megsózzuk. A hagymára egy sor padlizsán, megborsozzuk. Ezek után mehet a paradicsom, ismét kissé sózhatjuk, rá a sajt, erre mehet az apróra vágott petrezselyem és menta, ízlés szerint és végül a cukkini. Betesszük a sütőbe, és 180 fokon 25 percig sütjük, nem takarjuk le.

3.Az idő lejárta után kivesszük, megöntözzük az olívaolajjal, megszórjuk a zsemlemorzsa és reszelt parmezán keverékével. Visszatesszük a sütőbe, és még 25-30 percen keresztül sütjük. Ha van lehetőség, akkor az utolsó 10 percben grillezhetjük, és ettől szép piros lesz.

 

 

0.043 mp