Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Egyszerű Fánk Receptek

 

 

Egyszerű Fánk receptek

 

     Berlini fánk

    Hozzávalók / 4 adag

     25 dkg rétesliszt

     25 dkg finomliszt

     1 tasak instant élesztő

     7 dkg cukor

     1 csipet só

     0.5 citromból nyert reszelt citromhéj (elhagyható)

     1.5 dl langyos tej

    8 dkg puha vaj

    2 db tojás

    2 evőkanál  rum

    10 dkg lekvár/ dzsem

    5 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

     Elkészítés:

 A száraz hozzávalókat összekeverjük, majd hozzáadagoljuk a tejet, a vajat, a tojásokat és a rumot is. Dagasztjuk, majd cipóvá formázva, letakarjuk, és fél órát kelesztjük.

Lisztezett deszkán kinyújtjuk akkorára, hogy 24 db 7 cm-es korong jöjjön ki belőle (a recept 30X45 cm-es méretet ír, én sajnos nem tudok szabályosan nyújtani, így találomra csinálom). Fánkszaggatóval kiszaggatjuk a tésztát.

12 darabra teszünk egy-egy teáskanál lekvárt, majd egy másikkal betakarjuk. A széleit jól le kell nyomkodni, mert sütés közben  szét nyílnak  kicsit.

Letakarjuk őket, ismét fél órás pihentetés jön.

Olajat hevítünk egy edényben, majd amikor már elérte a kellő hőmérsékletet, beletesszük a fánkok egyharmadát. Kb. 5 perc kell nekik, közben forgassuk, mert gyorsan sülnek. Törekedjünk az egyenletességre, különben a közepe nyers marad!

Kakaóval, porcukorral tálaljuk.

 

 

   Nagymama csörögefánkja

   Hozzávalók / 4 adag

   A tésztához

    3 db tojás

    20 dkg finomliszt

    1 evőkanál  rum

    1 evőkanál  cukor

    3 evőkanál  tej

      A sütéshez

    3 dl napraforgó olaj

     A tálaláshoz

    2 evőkanál  porcukor (ízlés szerint)

     Elkészítés:

A tojásokat egy mélyebb tálba ütjük, és szórunk rá egy csipet sót.

Mellészórjuk a lisztet, és hozzátesszük a tejet, valamint a rumot és a cukrot.

Jó tíz perces munkával hólyagosra gyúrjuk a tésztát. Ha ragadna, lisztet, ha kemény lenne, kis tejet teszünk hozzá.

Ha kész, lisztezett deszkára borítjuk, és letakarjuk. Magára hagyjuk jó 30 percre.

Lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, majd derelyevágóval rombuszokat vágunk belőle. A rombuszok közepét egy vagy két helyen bemetsszük.

Forró olajba tesszük, úgy, hogy az a fele, ami a deszkán volt a nyújtáskor, felülre kerüljön.

 Pár percig hagyjuk, majd megforgatjuk, és a másik oldalát is arany barnára sütjük.

Még forrón megszórjuk porcukorral, és azonnal tálaljuk.

 

 

   A legegyszerűbb túrófánk

   Hozzávalók / 2 adag

    25 dkg tehéntúró

    2 db tojás

    6 dkg cukor

    9 dkg finomliszt

    1 csipet só

    3 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

      Elkészítés:

A túrót a cukorral, a csipet sóval és a tojássárgájával eldolgozzuk.

A tojásfehérjét felverjük kemény habbá, majd óvatosan a túrós masszához keverjük.

Ezután hozzáadagoljuk a lisztet (1 kanál = 3 dkg liszt), ezt is óvatosan összekeverjük (nem kell megijedni, hogy laza a tészta, mert így lesz könnyű és puha, mikor kisül).

Forró olajba kanállal "szaggatjuk" bele a fánkocskákat (a kanalat előtte megmártom az olajba, így könnyebben lejön róla a tészta). Vigyázzunk, legyen elegendő hely a serpenyőben, mert megdagadnak sütéskor! Nos, ez a forró olaj annyit takar, hogy közepes lángon (ne égjen meg benne a fánk, mert akkor a közepe nyers marad, de ne is szívja fel magát olajjal).

Amikor megsül a fánk alja, villával alányúlunk, és biztos mozdulattal megfordítjuk a másik oldalára.

Fahéjas porcukorral tálaljuk.

 

 

   10 perces fánk

   Hozzávalók / 4 adag

   A tésztához

   4 dl joghurt (vagy aludttej)

   1 csomag sütőpor

   1 csomag vaníliás cukor

   20 dkg finomliszt

    2 evőkanál  cukor

    1 csipet só

     A sütéshez

    5 dl napraforgó olaj

      Elkészítés:

A hozzávalókból sűrű galuska tésztát készítünk.

Közepesen forró olajban, kanalanként formázva, beleszaggatjuk és aranyszínűre sütjük a fánkok mindkét oldalát.

Vaníliás cukorral megszórjuk.

Csoki öntettel is tálalhatjuk.

 

 

   Balatonszepezdi farsangi fánk

   Hozzávalók / 4 adag

    40 dkg finomliszt

    2 dkg élesztő

    2 dl tej

    2 evőkanál  cukor

    0.5 dl rum

    2 evőkanál frissen facsart narancslé

    2 db tojássárgája

    1 csipet só

    4 dkg olvasztott vaj

    5 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

    5 dkg lekvár/ dzsem (a tálaláshoz)

      Elkészítés:

 A langyos helyen tartott lisztet átszitáljuk. A tejet a cukorral meglangyosítjuk. 10 dkg liszttel, az élesztővel és a fele tejjel kovászt készítünk. Amíg kel, a rumot a narancslével együtt meglangyosítjuk.

A megmaradt liszttel, a tojássárgájával, a narancsos rummal, csipet sóval, kovásszal és a maradék tejjel tésztát dagasztunk, hólyagosra, apránként hozzáadagolva az olvasztott, de nem forró (!) vajat. Belisztezve, ruhával letakarva langyos helyen duplájára kelesztjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és ujjnyi vastagra nyújtjuk. Nagyobb fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Majd letakarva ismét kelesztjük negyed óráig.

Közepüket ujjunkkal benyomjuk, és meleg, de nem forró olajban barnára sütjük. (A fánkokat úgy tesszük az olajba, hogy sütéskor a deszkán lévő felük kerüljenek felülre először. Ezt a felét fedő alatt sütjük.)

Papírszalvétára szedjük, és miután hűlt egy kicsit, porcukrozva, lekvárral tálaljuk.

 

 

   10 perces almafánk

   Hozzávalók / 4 adag

    4 közepes db alma

    300 g finomliszt (nem mértem le, hogy mennyit raktam bele, annyit  raktam, amíg a tészta nyújthatóvá összeállt)

    1 db tojás

    1 csomag sütőpor

    3 teáskanál cukor

    1 csomag vaníliás cukor

    1 kávéskanál fahéj

    10 evőkanál  áfonyadzsem (ez sem pontosan 10, ez a fánk tetejére jön, amikor elkészült)

    4 dl evőkanál napraforgó olaj (sütéshez)

       Elkészítés:

Meghámozzuk és lereszeljük az almákat.

Hozzáadjuk a tojást, sütőport, vaníliacukrot, cukrot és fahéjat.

Ehhez hozzáadjuk a lisztet, és nyújthatóvá gyúrjuk.

Kinyújtjuk, és pohárral felszaggatjuk.

Langyos olajban sütni kezdjük, először lefödve, majd ha az egyik fele megpirult, akkor fedő nélkül.

Miután kész van, áfonya (vagy más) dzsemet teszünk a tetejére vagy porcukrot.

 

 

   Csörögefánk

   Hozzávalók / 6 adag

    A tésztához

    85 dkg finomliszt

    20 dkg margarin

    1 dl tejföl

    3 dl tej

    3 evőkanál  cukor

    3 dkg élesztő

    3 db tojássárgája

    1 db tojás

    1 kávéskanál só

    0.5 citromból nyert citromhéj

     A tészta sütéséhez

    6 dl napraforgó olaj

     A beszóráshoz

    10 dkg cukor

    3 csomag vaníliás cukor

      Elkészítés:

A tejet meglangyosítjuk, elkeverjük benne a cukrot, s felfuttatjuk benne az élesztőt.

A margarint megolvasztjuk, elmorzsoljuk a liszttel, sóval. A többi hozzávalót a liszt közepébe készített mélyedésbe rakjuk, ráöntjük az élesztős tejet, s megdagasztjuk.

Kb. egy óra alatt duplájára kelesztjük.

Lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1 cm vastagra nyújtjuk.

Derelyemetszővel előbb egyik irányban ferdén csíkokra vágjuk, majd másik irányban is. Így rombuszokat fogunk kapni. A rombuszok közepét bevágjuk, s a keletkezett résen az egyik csúcsot áthúzzuk.

Forró olajban kisütjük, közben átfordítjuk, hogy mindkét fele megsüljön.

Sütés után megszórjuk vaníliás porcukorral.

 

 

   Eclair fánk

   Hozzávalók / 5 adag

   A fánkhoz

    8 dkg vaj

    1.5 dl nagyon hideg víz

    10 dkg finomliszt

    4 db tojás

    1 teáskanál cukor

    1 csipet só

     A töltelékhez

    2 dl habtejszín

    2 evőkanál  porcukor

      A tetejére

    10 dkg csokoládé (magas kakaótartalmú)

    50 ml víz

    1 dkg vaj

     Elkészítés:

 A vajat egy vastag falú edénybe kockázzuk, hozzárakjuk a cukrot és a csipet sót. Ráöntjük a vizet, és kis lángon, néha megkavarva felforraljuk.

Ha forr, hozzáöntjük a lisztet, és addig keverjük, amíg el nem válik az edény falától. Ez kb. 2 perc. Az edény alján lesz egy kicsi hártya, ne aggódjunk, innen a neve is. Ha elvált az edénytől, és egybeáll a tészta, azonnal lehúzzuk a tűzről.

Fogjuk a kézi habverőt, és beleütjük a tojásokat egyesével. Mielőtt a következőt beletennénk, mindig homogénné keverjük a tésztát az előző tojással.

Ha kész, félretesszük hűlni öt percre.

A tepsibe sütőpapírt teszünk. A tésztát habzsákba töltjük, és egymástól pár centi távolságra kb. 10 centis csíkokat nyomunk.

 Ha kész, állni hagyjuk kb. fél órát.

 A sütőt 220 fokra előmelegítjük, és ha letelt a fél óra, betoljuk a fánkokat.

10 percig sütjük, majd 180 fokra mérsékeljük a hőfokot. Az ajtón keresztül lessük, mert 20 és 30 perc között elkészül, és aztán már csak ég. Az ajtót tilos közben nyitogatni, mert összeesik!

Ha kész, kivesszük, és recés késsel félbevágjuk őket. Amíg kicsit kihűlnek, a csokit egy lábosba tördeljük, és a fél deci vízzel együtt gőz fölé állítjuk. Ha felolvadt, beletesszük a vajat, és azzal is elkeverjük.

A hideg tejszínt felverjük, majd ha kész, a cukrot is beleforgatjuk.

A fánkok tetejét csokiba mártjuk, az aljukra habzsák segítségével tejszínhabot fújunk. A tetejüket rátesszük, és azonnal fogyaszthatjuk is. Ebből az adagból kb. 10 fánk lesz.

 

 

   Egyszer kelt fánk

    Hozzávalók / 8 adag

    8 dl tej

    10 dkg porcukor

    6 dkg friss élesztő

    100 dkg finomliszt

    5 db tojássárgája

    3 evőkanál  rum

    1 kávéskanál só

    1 citromból nyert citromhéj

    5 dkg olvasztott vaj

    3 dl napraforgó olaj (sütéshez)

     Elkészítés:

2-3 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt. A hozzávalókat a vaj kivételével egy tálba tesszük.

Jól kidolgozzuk, majd az olvasztott vajat is hozzádolgozzuk, és legvégül lisztezett deszkára borítjuk.

 Ujjnyi vastagra egyengetjük, kiszaggatjuk, és letakarva pihentetjük kb. fél órát, majd nem túl forró olajban kisütjük.

Sütés előtt a közepét benyomjuk, ez kerül alulra, és fedő alatt sütjük, majd a másik oldalát már fedő nélkül.

Papírtörlőre szedjük, és porcukorral meghintjük. A lyukakba lekvárt vagy nutellát is tehetünk.

 

 

   Fánk sütőben sütve

   Hozzávalók / 4 adag

   Tészta

    1 tasak (7 gr) instant élesztő

     2.7 dl tej

     7 dkg cukor

     50 dkg finomliszt

     5 dkg margarin

     1 kávéskanál só

     2 db tojássárgája

     1 ml rumaroma

     1 citromból nyert citromhéj

     Töltelék

     25 dkg sütésálló lekvár/ dzsem

    Tetejére

     5 dkg porcukor

       Elkészítés:

       Tészta

 A élesztőt 1 dl langyos tejben 1 teáskanál cukorral felfuttatjuk. A többi hozzávalót kimérjük, és hozzáöntjük a felfuttatott élesztős tejet.

Lágy tésztát dagasztunk, és lefedve a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt, átgyúrjuk, és újra kelesztjük.

Ezután lisztezett deszkán kb. 1,5 cm vastag tésztát nyújtunk, és fánk kiszúróval vagy egy közepes pohárral fánkokat szaggatunk belőle.

Sütőpapírral bélelt gáz tepsire rakjuk a fánkokat, és kb. 25 percig egy konyharuhával letakarva kelesztjük.

   Töltelék

Ezután a korongok közepébe lyukakat nyomunk (én egy üres vizes flakon kupakos részével tettem).

 A mélyedésekbe lekvárt teszünk, és légkeveréssel 180 fokon arany barnára sütjük.

   Tetejére

 Ha kész, a sütőből kivéve még melegen letakarjuk a tepsit pár percre.

 Porcukorral meghintve tálaljuk!

 

 

   Rózsafánk – Haraszt

   Hozzávalók / 4 adag

   A tésztához

    250 g finomliszt

    150 ml tejföl

    2 g porcukor

    4 g fahéj (őrölt)

    50 g vaj

    3 db tojássárgája

    1 csipet só

    5 dl napraforgó olaj (a sütéshez)

     A tálaláshoz

    20 dkg sárgabaracklekvár 

    2 evőkanál  porcukor

      Elkészítés:

Először a lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd hozzátesszük az összes hozzávalót, és hólyagosra dagasztjuk a tésztát.

A tésztát vékony liszten kb. 3 mm vastagra nyújtjuk, és három különböző átmérőjű (3-4-5 cm-es) kiszúróval azonos számú korongot szúrunk ki belőle.

A kiszúrt tésztalapokat körbe fél-egy centi mélyen bevágjuk, majd egymásra tesszük méret szerint úgy, hogy a bevágások ne essenek egymás fölé. A tésztákat középen ujjunkkal nagyon erősen összenyomjuk, hogy ne tudjanak szétesni.

Ha mindegyiket megformáztuk, a forró olajban kis adagokban, egyszer forgatva készre sütjük a fánkokat. A legkisebb koronggal lefelé tegyük őket az olajba, majd ha szépen szétnyílt, és megbarnult, akkor fordítsuk meg őket.

A kisült fánkokat még melegen jól leporcukrozzuk, és a közepükbe baracklekvárt teszünk.

 

 

    A képviselőfánk hozzávalói 18 darabhoz

    A tésztához

    60 dkg liszt

    2,5 dkg élesztő

    1,5 dl langyos víz

    1 dl meleg tej

    8 dkg olvasztott vaj

    8 dkg + 1 teáskanál  cukor

    1 tojás

    2 csapott teáskanál  só

      A krémhez

    3 dkg cukor

    3 cl víz

    3 dl tejszín kemény habbá verve

    porcukor a szóráshoz

     Elkészítés:   Így készül a képviselőfánk

Keverőtálba öntsd a langyos vizet, az élesztőt és a teáskanálnyi cukrot, keverd el, majd futtasd föl. Egy másik edényben robotgéppel keverd a meleg tejhez az olvasztott vajat és a tojást, majd apránként, folyamatos kevergetés mellett öntsd az élesztőhöz.

Így készíthetsz különlegesen finom és lágy kelt tésztás képviselőfánkot

Az élesztős-tejes keverékhez add a cukrot és a sót, végül a lisztet is szórd hozzá. A házi képviselőfánk tésztáját dagaszthatod kenyér sütőgépben, alkalmas rá a robotgép erősebb fokozata, vagy dagaszthatod kézzel egészen addig, amíg a tészta szinte már alig ragad a kezedhez. Konyharuhával takard le, meleg helyen keleszd a duplájára.

Így készíthetsz különlegesen finom és lágy kelt tésztás képviselőfánkot

A kelesztési idő nagyjából 40-45 perc, ha szükséges, hagyhatod további negyedórát kelni a tésztát. Miután a sütemény megkelt, ismét gyúrd át, hagyd még 5 percet a lisztezett deszkán. Készíts a tésztából 18 apró golyót, gyúrd át alaposan valamennyit, kissé ellapítva helyezd sütőpapírral bélelt tepsibe, és pihentesd ismét fél órát.

Így készíthetsz különlegesen finom és lágy kelt tésztás képviselőfánkot

Közben melegítsd elő a sütőt 180 fokra, a megkelt képviselőfánkokat told be, és süsd 20-25 percig szép arany barnára.

Amíg sül a tészta, öntsd a krém elkészítésénél megadott mennyiségű vizet a cukorhoz, lassú tűzön hevítsd forrásig. A sütőből kivett fánkokat kenegesd át a forró cukros vízzel, hogy szép fényesek legyenek, majd várj, amíg teljesen kihűlnek. Vágd félbe és a keményre vert, cukrozatlan tejszínhabbal töltsd meg valamennyit. Végül szórd meg a képviselőfánkot porcukorral is.

0.058 mp