Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Egyszerű És Gyors Sütemények

 

 

Gyors Egyszerű Sütemények

 

 

 Nutellás édesség

 Hozzávalók 26 cm átmérőjű tortaformához (vagy 2 db 18-cm-eshez):

 A tésztához:

    225 g vaj

    150 g cukor

    6 tojás

    200 g étcsoki

    100 g Nutella

    50 g darált mandula

    130 g liszt

    100 g málna (mirelit, kiolvasztva)

    A nutellás krémhez

    125 g vaj

    90 g porcukor

    4 evőkanál  Nutella

    fél dl tejföl

    100 g étcsokoládé

    A tetejére:

    5-10 dkg sótlan mogyoró apróra vágva

    5 dkg málna

    Elkészítés:

1. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, és előkészítünk egy 26 cm átmérőjű (szilikon) tortaformát. A tésztához való 200 g csokit megolvasztjuk, majd félretesszük hűlni. A málnát kiolvasztjuk és lecsepegtetjük.

 

2. A vajat megolvasztjuk és kikeverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és összekeverjük. Hozzáadjuk a Nutellát és az olvasztott csokit, és jól elkeverjük.

 

3. Jöhet a liszt és a darált mandula, azokat is elkeverjük benne, és a kész masszát a tortaformába öntjük. Beleszórjuk a málnát és sütőbe toljuk. Kb. 20-25 perc alatt készre sütjük (tűpróba) és hagyjuk kihűlni.

 

4. Míg hűl a torta, elkészítjük a krémet: a 100 g csokit megolvasztjuk, és hűlni hagyjuk. A puha vajat kikeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a Nutellát, a tejfölt és az olvadt csokoládét és alaposan összekeverjük. A krémet minimum 30 percre hűtőbe tesszük.

 

5. Ha kihűlt a sütemény és a krém is megdermedt egy picit, akkor összeállítjuk a tortát: a tortát félbevágjuk, az alsó lapot megkenjük a nutellás-csokis krém 2/3-ával, ráhelyezzük a másik lapot, és a tetejére rákenjük a maradék krémet.

 

6. Apróra vágott sótlan mogyoróval megszórjuk, tetejét friss málnával rakjuk ki, hogy még szebb legyen. :)

 

 

 

 Citromos túrótorta

  Hozzávalók:

  A tésztához:

    30 dkg liszt

    20 dkg vaj

    10 dkg porcukor

    1 db tojás

    1/2 citrom reszelt héja

    A töltelékhez:

    50 dkg krémes túró

    15 dkg porcukor

    2 citrom

    2 dl tejföl

    3 egész tojás

    2 evőkanál étkezési keményítő

     Elkészítés:

 A tésztához a lisztet egy tálba tesszük, hozzáadjuk a vajat, és gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd a tojássárgát, a porcukrot és a reszelt citromhéjat is hozzáadva összegyúrjuk gyorsan, hogy a kezünk melegétől ne olvadjon meg a vaj. Gombóccá formáljuk, és fóliába csomagolva legalább 1 órát a hűtőben pihentetjük.

 

A tésztát kinyújtjuk vagy direkt egy kapcsos tortaformába nyomkodjuk úgy, hogy pereme is legyen, megszurkáljuk egy villával, majd sütőpapírt terítünk rá, babot vagy lencsét szórunk rá nehezéknek, és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig elősütjük.

 

Közben elkészítjük a tölteléket: a túrót a porcukorral, a citromok reszelt héjával és kifacsart levével, a tojásokkal, a tejföllel és az étkezési keményítővel simára keverjük.

 

A tésztáról eltávolítjuk a nehezéket és a sütőpapírt, a tölteléket belesimítjuk, és betoljuk a sütőbe kb. 25 percre. Nem baj, ha még remegős egy kissé a töltelék, amikor kivesszük, mert hűlés közben dermedni fog.

 

Amikor teljesen kihűlt, levesszük a tortaforma peremét, díszítésnek citromhéjat reszelünk rá, vagy citromkarikákkal ki is rakhatjuk, majd szeletelve tálaljuk.

 

 

 

  Csokis sajttorta

  Hozzávalók

  Az alaphoz

    25 dkg zabkeksz

    6 evőkanál  olvasztott vaj

    A sajtkrémhez

    2 doboz lágy krémsajt (Mascarpone, Philadelphia stb.)

    2,5 dl tejszín

    3 egész tojás + 2 tojássárga

    25 dkg porcukor

    25 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé

    3 evőkanál  holland kakaópor

    4 evőkanál  Kahlua kávélikőr (elhagyható)

    fél teáskanál  vaníliaaroma

    fél mk. őrölt fahéj

     A csokoládémázhoz

    25 dkg legalább 70 százalékos étcsokoládé

    Elkészítés:

175 fokra melegítsük  elő a sütőt. Béleljünk  ki sütőpapírral egy kerek, kapcsos tortaformát.

 

A kekszet daráljuk  apróra, majd az olvasztott vajjal keverjük össze. Amikor jól összeállt, nyomkodjuk  el egyenletesen az előkészített tortaformában.

 

A sajttorta krémjéhez robotgéppel keverjük  össze a sajtkrémet és a tejszínt. Folyamatos kevergetés mellett  adjuk hozzá egyesével a tojásokat, majd a tojássárgákat, a porcukrot, végül a fahéjat. Keverjük  2-3 percig. Jöhet bele a kakaópor és a vaníliaaroma, keverjük  még legalább fél percig.

 

A gőz fölött megolvasztott csokoládét és a kávélikőrt  fakanállal keverjük el és  adjuk hozzá a sajttorta különleges krémjéhez.

 

Töltsük  a krémet a tortaalapra, majd félig vízzel megtöltött tűzálló edényre helyezve a tortaformát, tegyük  az előmelegített sütőbe, és süsük  másfél órán át. A sütési idő lejártát követően kapcsoljuk  le a készüléket, de a csokis sajttortát még hagyjuk  45 percig a zárt sütőben.

 

Kivéve a sütőből várjuk  meg, hogy a sajttorta teljesen lehűljön, majd tálalás előtt, fóliával letakarva legalább 6 órát pihentesük  a hűtőszekrényben.

 

 

 

  Fahéjas csiga

   Hozzávalók:

   1 csomag instant élesztő

   2,4 dl növényi tej

   11 dkg vegán vaj vagy margarin

   1/4 teáskanál só

   40 dkg finomliszt

   1,5 teáskanál őrölt fahéj

   1/4 bögre + 1 evőkanál nádcukor

    Elkészítés:

 Egy lábosban melegítsük fel a növényi tejet 3 evőkanál  vajjal, addig, amíg elolvad a vaj, de ne forrjon fel a tej. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk hűlni. Melegnek kell lennie, de nem forrónak. Öntsük át a tejet egy nagy keverőtálba, és szórjuk rá az élesztőt. Hagyjuk 10 percig felfutni, majd adjuk hozzá az 1-1 evőkanál cukrot és sót, és keverjük jól el.

 

Ezután fokozatosan adjuk hozzá a lisztet, ne egyszerre az egészet. Amikor összeáll ragacsos masszává, borítsuk ki egy liszttel megszórt felületre, és gyúrjuk jó alaposan át pár percig, hogy a többi lisztet is felvegye. Gyúrjunk belőle egy szép, sima labdát. A keverőtálat vékonyan olajozzuk ki, és tegyük bele a tésztát. Takarjuk le egy konyharuhával, és tegyük kelni meleg helyre kb. 1 órára. A duplájára fog nőni.

 

Liszttel meghintett felületen nyújtsuk négyzet alakúra a tésztát, és 3 evőkanál olvasztott vegán vajjal kenjük le a tészta felületét egy ecset segítségével. Az 1/4 bögre nádcukrot és a fahéjat keverjük össze, majd szórjuk meg vele a tésztát. Szép egyenletesen, hogy mindenhova jusson. Az egyik végénél fogva szorosan tekerjük fel a tésztát, és egy éles késsel vágjuk kb. ujjnyi csigákra.

 

Helyezzük sütőpapírral kibélelt tepsibe a csigákat. Nem baj, ha közel lesznek egymáshoz, akkor szépen össze tudnak nőni. A maradék 2 evőkanál olvasztott vajjal kenjük le a csigák tetejét, és takarjuk le újra, hagyjuk addig kelni, amíg előmelegítjük a sütőt.

 

A sütőt melegítsük elő 180 fokra, majd süsük  kb. 25-30 percig a csigákat, amíg szép aranyszínűek lesznek.

 

 

 

  Sütés nélküli torta

  Hozzávalók:

   A kekszes réteghez:

    3 bögre kekszdarab

    1 bögre olvasztott vaj

    A csokis réteghez:

    3 csésze csokidarab

    2 és fél csésze sűrített tej

    A pillecukros réteghez:

    3 csomag zselatin

    3/4 csésze meleg víz

    3 csomag pillecukor

    A csokiganache-hoz

    3/4 csésze zsíros tejszín

    1 csésze csokoládé darabokban

     Elkészítés:

1. Egy tortaforma alját és oldalát béleljük ki sütőpapírral, majd tegyük félre!

 

2. A kekszes réteghez egy nagy tálban keverjük össze a kekszdarabokat az olvasztott vajjal. Vegyük a massza egy harmadát, és alaposan egyengessük el a sütőforma alján!

 

3. A csokis réteghez egy másik tálban keverjük össze a sűrített tejet a csokidarabokkal. Nagyjából három percre tegyük mikróba, míg össze nem olvadnak. Keverjük simára, majd kenjünk egy réteget a keksz tetejére!

 

4. A pillecukros réteghez keverjük egy zacskó zselatint 1/4 csésze forró vízhez, míg el nem elegyednek. Aztán keverjünk bele egy zacskó pillecukrot, míg sima masszát nem kapunk. Kenjük a tortára ezt a réteget is!

 

5. Helyezzük a tortát 5 percre a hűtőbe, majd ismételjük meg a rétegezést még kétszer. A két réteg között szintén tartsunk 5 perces hűtőszünetet.

 

6. A kész tortát hagyjuk egy éjszakára a hűtőben!

 

7. Készítsük el a ganache-t! Mikrózzuk meg a sűrített tejet, majd keverjük bele a csokoládédarabokat. Kevergessük, míg szoba-hőmérsékletűre nem hűl, aztán borítsuk a torta tetejére – hagyjuk, hogy lecsurogjon az oldalain, attól csak még gusztább lesz!

 

 

 

 

0.045 mp