Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Egyszerű Diós Sütemények

 

 

 

Egyszerű Diós Sütemények

 

 

 

  Bakonyi diós

  Hozzávalók / 6 adag

  A tésztához:

  7 db tojássárgája

   6 db tojásfehérje

  18 dkg porcukor

  15 dkg finomliszt

  1 csipet só

  A krémhez:

  15 dkg cukor

  2 db tojás

  2 db tojássárgája

  15 dkg dió (darált)

  20 dkg margarin

  2 evőkanál  rum

  A tetejére:

  1 db tojásfehérje

  15 dkg cukor

  1 kávéskanál  citromlé

  5 g dió (gerezd)

    Elkészítés:

1.A tojássárgáját habosra keverjük a cukor harmadával. A fehérjét keményre verjük, félidőben tegyük hozzá a kétharmad cukrot és egy csipet sót. A fehérjébe vegyítjük a tojássárgás cukrot, óvatosan, hogy ne törjön. A lisztet is hozzászitáljuk, és négy lapot sütünk belőle sütőpapíros tepsiben.

2.A krémhez a cukrot habosra keverjük az egész tojásokkal és tojássárgájával, gőz fölött állandóan keverve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a diót, ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk a margarint és a rumot is. Keverjük ki jól.

3.A tésztalapokat kenjük meg a krémmel.

4.A tetejét bevonjuk a mázzal: a fehérjét a cukorral és citromlével alaposan kikeverjük. A megtöltött tészta tetejére néhány diógerezdet szórunk, rásimítjuk a mázat, és egy napig hűvös helyen szikkadni hagyjuk. Vizes késsel kockára vagy hasábra vágjuk.

 

 

 

 

  Bécsi kocka

  Hozzávalók / 4 adag

   Krémhez:

   20 dkg cukor

   20 dkg margarin

   2 csomag vaníliás cukor

  2 tojás

  3 evőkanál  liszt

  0,5 l tej

  15 dkg darált dió

  Tésztához:

  10 dkg darált dió

  18 dkg porcukor

  1 tojás

  10 g szalalkáli

  15 dkg margarin

  40 dkg liszt

  ízlés  szerint: rumaroma, citromhéj

  sárgabaracklekvár  a lapok megkenéséhez

    Elkészítés:

1.A tésztához valókat annyi tejjel összegyúrjuk, hogy rétestészta keménységű legyen.

2.2 lapot sütünk zsírozott tepsi hátán.

3.A krémhez tejet, lisztet és a tojást felfőzzük.

4.A margarint a porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt krémet és a darált diót. Ízesíthetjük még rumaromával, reszelt citromhéjjal.

5.Az alsó lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, rákenjük a krémet, és beborítjuk a másik lappal.

6.Tetejére porcukor vagy csoki máz kerül. Másnap szeleteljük.

 

 

 

Dió-dió hátán süti

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához

  7 db tojás

  7 evőkanál  cukor

  4 evőkanál finomliszt

  0.5 csomag sütőpor

  6 dkg dió (darált)

  A krémhez:

  7.5 dl tej

  7 evőkanál finomliszt

  200 g porcukor

  200 g vaj

  200 g dió (darált)

  1 csomag vaníliás cukor

  0.5 dl rum

  A tetejére:

  100 g étcsokoládé

    Elkészítés:

1.A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgákat habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a darált diót.

2.A liszthez hozzákeverjük a sütőport. A tojásfehérjéket pedig kemény habbá felverjük.

3.A cukros masszához apránként, felváltva belekeverjük a lisztet és a felvert habot.

4.Közepes méretű, kipapírozott tepsibe öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük.

5.Közben elkészítjük a krémet. A tejben csomómentesre elkeverjük a lisztet, felfőzzük, és kihűtjük.

6.A 200 g porcukrot habosra keverjük a 200 g vajjal, a vaníliás cukorral, a darált dióval, majd legvégül beleöntjük a rumot is.

7.Összekeverjük a kihűlt, tejes krémmel.

8.Rákenjük a diós krémet a kihűlt tésztára.

9.A csokit megolvasztjuk, és a krémre csorgatjuk.

 

 

 

  Dió-csokoládés kocka

  Hozzávalók / 6 adag

  A tésztához

  6 db tojás

  1 evőkanál cukrozatlan kakaópor

  3 evőkanál nádcukor

  5 evőkanál finomliszt

  0.5 csomag sütőpor

  7 evőkanál  víz

  1 csipet só

  A krémhez:

  120 g dió (darált)

  20 g dió (durvára vágva)

  2 evőkanál cukrozatlan kakaópor

  3 evőkanál porcukor

  150 g vaj

  2 evőkanál tej (szükség szerint)

  A mázhoz:

  80 g étcsokoládé

  1 evőkanál napraforgó olaj

    Elkészítés:

1.A tojássárgáját habosra keverjük a cukorral és a kakaóporral.

2.A lisztet elkeverjük a sütőporral, majd a felét az előzőekhez adagoljuk 3 evőkanál vízzel együtt és elkeverjük.

3.Az előző lépést megismételjük a maradék liszttel és még 3 evőkanál vízzel.

4.A tojásfehérjéket pici sóval kemény habbá verjük, az előző krémhez adjuk és óvatosan, függőleges irányú, laza, körkörös mozdulatokkal elkeverjük benne.

5.A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük, és előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

6.Elkészítjük a krémet: a darált diót, az apróra vágott diót, a kakaóport és a porcukrot összekeverjük, majd a puha vajjal és pici tejjel mixer segítségével egynemű krémet készítünk belőle.

7.Ha a tészta kihűlt, fémfelületre borítva lehámozzuk róla a sütőpapírt és megkenjük a krémmel.

8.Végül elkészítjük a mázat: vízgőz fölött felolvasztjuk a tördelt étcsokoládét 1 ek étolajjal, és bevonjuk vele a krémet.

9.1-2 órára hűtőbe rakjuk, hogy megszilárduljon.

 

 

 

 

  Diós gyümölcsös sütemény

  Hozzávalók / 6 adag

  15 dkg margarin

  4 db tojás

  35 dkg finomliszt

  20 dkg cukor

  1 csomag sütőpor

  1 csomag vaníliás cukor

  1.5 dl tej

  10 dkg dió

  15 dkg aszalt gyümölcsök

  2 dl habtejszín

    Elkészítés:

1.A margarint a cukorral habosra kikeverjük.

2.Egyenként hozzáadjuk a tojásokat, a tejet, a sütőporos vaníliás lisztet és a diót. Az aszalványokat belekeverjük.

3.24x22 cm-es sütő papiros tepsibe sütjük 170-180 fokon. Amikor kihűlt, a felvert tejszínnel és gyümölccsel feldíszítjük.

 

 

 

  Diós varázs

  Hozzávalók / 6 adag

  A tésztához:

  30 dkg margarin

  55 dkg finomliszt

  4 evőkanál porcukor

  1.5 teáskanál sütőpor

  1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

  1 csomag vaníliás cukor

  0.5 dl tej (amennyi az összeállításhoz szükséges)

  A töltelékhez:

  30 dkg dió

  3 evőkanál porcukor

  20 dkg lekvár/ dzsem

  10 dkg tortabevonó

  A tepsi előkészítéséhez:

  1 evőkanál finomliszt

  1 evőkanál vaj

   Elkészítés:

1.A tészta anyagait összegyúrjuk. 4 részre osztjuk. (Ha nagyon ragadna, lisztet teszünk még hozzá.)

2.Lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk az elsőt.

3.Vajazott, lisztezett tepsibe fektetjük. Megszurkáljuk villával.

4.Megkenjük lekvárral, majd az előzőleg ledarált diót összekeverjük a porcukorral.

5.Megszórjuk a lekvár tetejét úgy, hogy még két lapra való mennyiség maradjon belőle.

6.Majd a következő lappal ugyanígy járunk el. Nyújtjuk, szurkáljuk, kenjük, szórjuk.

7.A legutolsó lapot a negyediket, csak szurkáljuk.

8.Megsütjük. (Akkor jó, mikor a széle barnul kissé.)

9.Ha megsült, tortabevonót kenünk a tetejére.

10.Hűtőben állni hagyjuk 1 órát.

 

 

 

 

Eszkimó szelet

Hozzávalók / 6 adag

Tészta:

  6 db tojássárgája

  15 evőkanál víz

  20 dkg cukor

  20 dkg dió (15 dkg + 5 dkg szórásra)

  30 dkg finomliszt

  1 csomag sütőpor

  6 db tojásfehérje (hab)

  Krém:

  2 tasak vaníliás pudingpor

  2 evőkanál cappuccino por

  30 dkg vaj

  20 dkg cukor

  6 dl tej

   Elkészítés:

   Tészta:

1.A tojássárgáját vízzel, cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet a sütőporral, a darált diót, lassan adagolva csomómentesre kikeverjük.

2.A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan a masszába beleforgatjuk.

3.A zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük, és az előmelegített sütőbe tesszük. 195 fokos hőlégkeverős módban megsütjük.

4.A kihűlt tésztát kettévágjuk, a krém 2/3-ával betöltjük. A többi krémmel bevonjuk.

5.A tetejét darált dióval meghintjük. Felszeleteljük, félszem diókkal díszítjük a szeleteket.

   Krém:

1.A pudingport 0,5 dl tejjel kikeverjük, a maradék tejet cukorral felforraljuk, a pudingot lassan adagolva felfőzzük.

2.Ha langyosra kihűlt, belekeverjük a kapucsínó port.

3.Hozzáadjuk a vajat, krémesre eldolgozzuk.

 

 

 

 

  Kanonok lepény

  Hozzávalók / 6 adag

  A tésztához:

  40 dkg finomliszt

  15 dkg cukor

  1 csomag sütőpor

  1 csomag vaníliás cukor

  2 db tojás

  20 dkg margarin

  1 db citrom (leve és reszelt héja)

  1 evőkanál vaj (a tepsi kikenéséhez)

  1 evőkanál finomliszt (a tepsi kikenéséhez)

  A töltelékhez:

  350 g sárgabaracklekvár

  1 citromból nyert citromhéj (reszelt)

  1 csomag vaníliás cukor

  10 dkg cukor

  20 dkg dió (darált)

  A tetejére:

  10 dkg dió (darált)

  5 dkg cukor

  0.5 citromból nyert citromhéj (reszelt)

  1 db tojásfehérje

    Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk. 2 lapot nyújtunk belőle.

2.Az egyik lapot kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük.

3.Megkenjük a baracklekvárral, rászórjuk a diót.

4.Rátesszük a másik lapot.

5.Megkenjük tojásfehérjével, és a cukrozott dióval megszórjuk.

6.Villával megszurkáljuk, hogy ne púposodjon fel.

 

 

 

 

  Lottó szelet

  Hozzávalók / 12 adag

  Tészta

  70 dkg finomliszt

  30 dkg margarin

  25 dkg cukor

  6 db tojássárgája

  1.5 csomag sütőpor

  1 citromból nyert citromhéj

  80 ml tej

  1 csipet só

  1 csomag vaníliás cukor (felébe)

  3 evőkanál cukrozatlan kakaópor (felébe)

  Töltelék:

  6 evőkanál sárgabaracklekvár

   Tetejére: hab

  15 dkg dió (darálva)

  25 dkg cukor

  6 db tojásfehérje

   Elkészítés:

   Tészta:

1.A tojásokat kettéválasztjuk.

2.Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, a kakaót és a vaníliás cukrot kihagyva. Nyújtható tésztát kell kapjunk, tejjel vagy liszttel állíthatunk rajta, ha kell.

3.Elfelezzük, és a felébe kakaót, a másik felébe vaníliás cukrot gyúrunk. Méretre nyújtjuk a tésztákat.

   Töltelék:

1.Kipapírozott tepsibe előbb a kakaósat tesszük, majd megkenjük baracklekvárral, aztán a vaníliásat, ezt is megkenjük lekvárral.

   Tetejére: hab

1.A tojásfehérjékből, cukorból habot verünk, végül óvatosan a diót is belekeverjük (ne essen össze a hab), és a tészta tetejére simítjuk.

2.Kb. 30-35 percig sütjük.

 

 

 

  Medvetalp

  Hozzávalók / 4 adag

  Tészta:

  6 tojás

  20 dkg porcukor

  1 evőkanál zsemlemorzsa

  20 dkg darált dió

  Krém:

  1 csomag vaníliapuding

  3 dl tej

  25 dkg vaj

  20 dkg porcukor

  Tetejére:

  1 tábla ét csoki

   3 evőkanál olaj

  egész dió

   Elkészítés:

1.A tojások sárgáját elkeverjük a porcukorral, a zsemlemorzsával, a dióval és a tojások fehérjéből vert habbal.

2.Kivajazott, kilisztezett tepsibe öntjük, és 180 fokon 12-15 perc alatt megsütjük.

3.A krémhez a pudingot a tejjel sűrűre főzzük, ha kihűlt, hozzáadjuk a habosra kevert, cukros vajat.

4.Kettévágjuk a tésztát, megkenjük a pudinggal.

5.Felolvasztjuk az olajban az ét csokit, és bevonjuk vele a süteményt.

6.Kettévágott egész diókkal díszítjük.

 

0.047 mp