Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Egészséges Ételek Desszertek

 

 

Egészséges Ételek Desszertek

 

 

  Zöldséges tésztasaláta teriyaki szósszal

  Hozzávalók:

    15 dkg orsó tészta

    1 kápia vagy kaliforniai színes paprika

    3 sárgarépa

    1 nagyobb paradicsom

    1/2 kígyóuborka

    1 evőkanál rizsecet vagy almaecet

    1 evőkanál teriyaki szósz

Elkészítés:

A tésztát enyhén ecetes, sós vízben megfőzzük , majd leszűrjük.  A zöldségféléket egyenlő csíkokra (zsülien) vágjuk , a paradicsomból előbb a lágy részt kivágjuk . A felcsíkozott sárgarépát enyhén megsózzuk , majd állni hagyjuk  fél óráig.

Óvatosan, hogy se a zöldségek, se a tészta ne törjön, összekeverjük  őket kevés rizsecettel és a teriyaki szósszal.

Hidegen tálaljuk.

 

 

 

 

  Mediterrán csirkemellcsíkok tésztával

  Hozzávalók:

    8 személynek:

    2 db csirkemell

    50 dkg gomba

    4 db kápia paprika

    1 db alma

    1 kg paradicsom

    50 dkg sárgarépa

    3 db hagyma

    5 gerezd fokhagyma

    20 dkg olajbogyó

    25 dkg aszalt paradicsom

    5 db szardella

    2 evőkanál sűrített paradicsom

    1 evőkanál balzsamecet

    1 csipet só

    1 csipet őrölt bors

    10 db bazsalikom levél

    1 szál szárzeller

    1 evőkanál olívaolaj

    1 kg száraztészta

     Elkészítés:

A csirkemellet sós vízben, kevés szemes borssal megfőzzük. A léből a ragu főzéséhez is használhatunk, de levest is készíthetünk belőle.

A hozzávalókat feldaraboljuk. A répát karikára, a hagymát szeletekre, a paprikát csíkokra, az olajbogyót félbe, a gombát szép szeletekre vágjuk. A paradicsomot néhány percre forró vízbe mártjuk, majd meghámozzuk.

Forró serpenyőben, olívaolajon a sárgarépát, a hagymát, a szétnyomott fokhagymát és a szardellát, a hámozott paradicsomot szétnyomkodva megpároljuk. A csirke alap léből öntünk rá, de ezt vízzel is helyettesíthetjük.

15 perc párolás után beletesszük az olajbogyót, a csíkozott színes paprikát, az aszalt paradicsomot, kevés balzsamecetet, frissen őrölt borsot, a sűrített paradicsomot, a tépkedett vagy nagyobbra szelt zöldfűszereket, a szeletelt gombát és a csíkokra vágott almát is. Rövid párolás után kerül hozzá a csíkokra vágott, előfőtt csirkemell is.

Olaszos tésztán tálaljuk. Parmezánt vagy mozzarellát is tehetünk rá.

 

 

 

 

  Színes saláta édesköménnyel

  Hozzávalók:

    2 személynek:

    1/2 édeskömény

    2 szál sárgarépa

    1/2 csokor retek

    1 kis fej lilahagyma

    1/2 kaliforniai paprika

    2 marék madársaláta

    1 evőkanál extra szűz olívaolaj

    1 teáskanálnyi fehérborecet

    só

    bors

     Elkészítés:

Az édesköményt és a többi hozzávalót  felszeleteljük . A lilahagyma és a madársaláta kivételével mindent blansírozunk . A balansírozás rövid fürdő, forró vízbe, kevés sót és ecetet is teszünk . Mikor így minden kicsit puhul de még  roppanós marad, leszűrjük..

Mindent összekeverünk  és meglocsolunk  extra szűz olívaolajjal, valamint kevés fehérborecettel. Pici frissen őrölt bors is szórunk  rá, és kész a  saláta. A különféle zöldségek kitűnően illenek egymáshoz.

 

 

 

   Édenkert saláta

   Hozzávalók:

    2 narancs

    1 édeskömény

    2 szál újhagyma

    1 csokor petrezselyemzöld

    3 evőkanál olívaolaj

    1 lime leve

    2 kávéskanál méz

    só

    rózsabors

    csipetnyi őrölt babérlevél

    3 evőkanál ánizslikőr

     Elkészítés:

Egy tálban összekeverjük a lime levét, az olívaolajat, a cukrot, a mozsárban megtört rózsaborsot, a felaprított petrezselymet, a babért, a sót és a likőrt.

Egy másik tálban a megtisztított, felszeletelt narancshoz keverjük a felkarikázott hagymát és a felaprított köményt, majd az öntettel meglocsoljuk, és tálalás előtt 1 órát hűtőben érleljük.

 

 

 

  Zöldséges tésztasaláta retekkel

  Hozzávalók:

    2 személynek:

    20 dkg száraztészta (copfocskát használtam, de orsóval is finom)

    5 db retek

    1/2 kaliforniai paprika

    1 db paradicsom

    2 szál újhagyma

    2 gerezd fokhagyma

    kevés olívaolaj

    só

    frissen őrölt bors

    1 kiskanál balzsamecet

    1 kiskanál teriyaki szósz

     Elkészítés:

A tésztát lobogó, sós és enyhén ecetes vízben tesszük  fel főni. Mikor megfő a tészta   leszűrjük.

Közben felkarikázzuk  a retket, kockákra vágjuk  a paprikát és a paradicsomot, apróra vágjuk  a fokhagymát és az újhagymát zöldjével együtt, majd kevés olívaolajon mindet megdinsztelünk  egyszerre. Pár kanál vizet teszünk  hozzá, hogy jobban megpuhuljanak a zöldségek, majd mikor elforrta a levét, az átmosott tésztával együtt a serpenyőben átforgatjuk. Sót, borsot szórunk  rá, majd összekeverjük a  balzsamecettel és teriyaki szósszal.

 

 

 

  Könnyű rakott karfiol csirkemellel

  Hozzávalók:

    25 dkg rizs

    1 közepes karfiol

    50 dkg csirkemell filé

    fél zöldpaprika

    3 dkg vaj

    4 dl tejföl

    4-5 gerezd fokhagyma

    0,5 dl olaj

    só

    bors

    ételízesítő

     Elkészítés:

A rizst kevés olajon lepirítjuk, dupla mennyiségű vízzel felengedjük, majd ételízesítővel, őrölt borssal és fél zöldpaprikával fűszerezzük, puhára pároljuk.

A karfiolt rózsákra szedjük, és sós vízben puhára pároljuk, majd lecsepegtetjük.

A csirkemellfilét apró kockákra vágjuk, majd egy serpenyőben 2-3 perc alatt lepirítjuk. Őrölt borssal, sóval, ételízesítővel ízesítjük, majd rátörjük a fokhagymát, és pici olajjal meglocsoljuk. Összekeverjük, pici vízzel felengedjük, majd fedő alatt puhára pároljuk. Amikor a hús megpuhult, a fedőt levéve lepirítjuk.

Egy közepes méretű hőálló tálat kivajazunk, majd az előkészített alapanyagokat rétegelve belehelyezzük. A karfiolt tesszük elsőként a tál aljára, majd a párolt rizst. Ezt követően bőségesen megkenjük tejföllel, majd a fűszeres csirkemellkockákat helyezzük rá. Ezt a sorrendet még egyszer megismételjük, majd a tetejét szintén tejföllel zárjuk.

Előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.

 

 

 

  Baconös-tejfölös rakott pulykamell

  Hozzávalók:

    60 dkg pulykamell

    25 dkg bacon

    30 dkg szeletelt sajt

    2 dl tejföl 1 dl tejjel felhígítva

    só

    bors

    Elkészítés:

A pulykamellet felszeleteljük , sózzuk  borsozzuk. Egy jénai tálba vagy kisebb tepsibe alulra rakunk baconszeleteket, erre jön a fűszeres hús, majd a sajt, megint bacon, hús, sajt, amíg el nem fogy. A tetejére bacon kerüljön. A tejfölbe beleöntjük  a tejet, sózzuk , és ráöntjük a rakott húsra.

Alufóliával letakarjuk és , előmelegített sütőben először  pároljuk  40 percig, majd levesszük  a fóliát, és még 20-25 percig sütjük.

Zöldséges rizzsel tálaljuk.

 

 

 

  Vegetáriánus töltött bagett

  Hozzávalók:

    2 db hosszú bagett

    50 dkg franciasaláta alap vagy mexikói zöldségkeverék

    1 db kaliforniai paprika

    1 fej lilahagyma

    1 szál szárzeller (elhagyható)

    2-3 csemege uborka

    1 kis csokor petrezselyemzöld

    5 dkg vaj

    10 dkg reszelt sajt

    só

    őrölt bors

    kevés tej a bagettek levágott végeinek beáztatásához

     Elkészítés:

A színes paprikát, a lilahagymát és a szárzellert apró kockákra vágjuk, majd enyhén megsózzuk, és kicsit állni hagyjuk.

A bagettek végeit levágjuk, a kenyérbelet kikaparjuk, ezeket tejbe áztatjuk.

A zöldségkeveréket forró sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük. Még melegen hozzákeverjük a vajat, a megsózott paprika-hagyma-zeller keveréket, borsozzuk, majd a tejbe áztatott, darabolt bagettvégeket, a bagett tépkedett közepét és a reszelt sajtot. Ha véletlenül nagyon kihűltek volna a főtt zöldségek, enyhén melegíthetünk rajta, majd jól elkeverjük. Ha nagyon összeállt, kevés vajat még adhatunk hozzá. Sűrű, egynemű masszát kell kapnunk. Kóstoljuk meg, és ha szükséges, sózzuk, borsozzuk.

A lyukas bagett egyik végét négyrét hajtott alufóliával lezárjuk, majd a másik végén kiskanállal a masszából adagolunk bele. Minden töltéskor a bagett alufóliával borított végét ütögessük az asztal lapjához, hogy a töltelék tömörödjön. Fontos, hogy a bagett belét úgy vágjuk ki, hogy közepén át tudjunk látni, és semmi ne akadályozzon bennünket abban, hogy minél több masszát tudjunk a bagett közepébe tölteni.

Az így elkészített töltött rudak hűtést igényelnek, így a massza a közepükön szilárdabbá válik, és mire vendégeink megérkeznek, 1-1,5 centis töltött, bagett szeletekkel várhatjuk őket.

 

 

 

  Szójás csirke mikróban quinoával

  Hozzávalók:

    2 személynek:

    30 dkg csirkemellfilé

    1 kaliforniai paprika

    1 kisebb fej lilahagyma

    kb. 0,5 dl szójaszósz

    1 mokkáskanál Erős Pista

    1 mokkáskanál fokhagymapor

    2-3 teáskanál étkezési keményítő

    15 dkg quinoa

     Elkészítés:

A húst megmossuk, felkockázzuk, sózzuk, bő vízben 5 perce mikróba tesszük puhulni. Ezalatt 1 dl vizet elkeverünk a szójaszósszal, a fűszerekkel és a keményítővel.

A húsról a vizet leöntjük, helyette ráöntjük a szójás szószt, hozzáadjuk a felkockázott kaliforniai paprikát és lilahagymát. Visszatesszük a mikróba, a hús teljes puhulásig főzzük, ez nálam körülbelül 10 perc volt, közben többször kivesszük átkeverni.

A quinoát egy szűrőben átmossuk, bő vízben (2-3-szoros) mikróba tesszük, picit sózzuk, és 600 W-on 15 perc alatt megfőzzük.

 

 

 

  Stefánia vagdalt

  Hozzávalók:

    2 személynek:

    25 dkg csirkemell bőr nélkül

    5 evőkanál zabpehely

    1 tojásfehérje

    2 evőkanál natúr joghurt

    2 gerezd fokhagyma

    2 db főtt tojás

    1 evőkanál olívaolaj

    só

    bors

    majoranna

     Elkészítés:

A 2 tojást előre megfőzzük, megpucoljuk, félretesszük.

A csirkemellet ledaráljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet, belereszeljük a fokhagymagerezdeket, hozzákanalazzuk a natúr joghurtot, és ízlés szerint fűszerezzük. Jól átgyúrjuk, ellapítjuk, rátesszük a 2 főtt tojást, és minden oldalról jól beborítjuk a masszával úgy, hogy ne látszódjanak ki. Egy hosszúkás tálat vagy jénait olajjal kikenünk, és óvatosan belehelyezzük a húsos rudat. A tetejét olajos kézzel elsimogatjuk.

230 fokos sütőben készre sütjük. Nagyon finom és laktató.

 

 

 

 

  Fűszeres csirkenyárs répasalátával

  Hozzávalók:

    4 csirkemellfilé

    A páchoz:

    2 zöldcitrom leve

    2 kávéskanál köménymag

    2 kávéskanál koriander

    4 gerezd zúzott fokhagyma

    4 evőkanál joghurt

    A salátához:

    2 nagy sárgarépa lereszelve

    2 evőkanál méz

    fél citrom leve

    2 evőkanál aprított mentalevél

    Valamint:

    2 narancs

    1 evőkanál méz

    2 evőkanál olívaolaj

    só

    bors

     Elkészítés:

A pác hozzávalóit összekeverjük egy tálban, beletesszük a 3 cm-es kockákra vágott csirkehúst, sózzuk, borsozzuk, 1 órát pihentetjük.

Közben összekeverjük a salátához valókat egy másik tálban, ízesítjük, félretesszük.

A csirkehúst kivesszük a marinádból, pálcikára húzzuk. Anarancsot meghámozzuk, karikákra vágjuk, 1 evőkanál mézzel finoman összeforgatjuk. Egy serpenyőben kevés olívaolajat hevítünk, és a csirkenyársakat - időnként megforgatva - pirosra sütjük, majd a narancsszeleteket is 2-3 per alatt átforrósítjuk a serpenyőben.

A fűszeres csirkenyársakat a frissítő salátával és a mézes sült naranccsal tálaljuk.

 

 

 

  Ínyenc zöldséges csirke

  Hozzávalók:

    50 dkg csirkemellfilé

    1 db közepes cukkini

    3 db kaliforniai paprika /zöld, sárga, piros/

    30 dkg ceruzabab

    1/2 fej kisebb fejes  káposzta

    1 szál póréhagyma

    1 kávéskanál curry

    1 kávéskanál gyömbér

    1 kávéskanál chili

    só

    1 dl szójaszósz

    1 kávéskanál őrölt fehérbors

    étolaj

     Elkészítés:

A csirkemellet és a zöldségeket csíkokra vágjuk.

A csirkemellcsíkokat wokban vagy serpenyőben kevés forró olajon megpirítjuk, hozzáadjuk először a ceruzababot, majd a paprikát, a póréhagymát és a káposztát, végül a cukkinit. Befűszerezzük, pár percig együtt pirítjuk. Ráöntjük a szójaszószt, 3-4 percig pároljuk, majd levesszük a tűzről. Úgy a jó, ha a zöldségek roppanósak maradnak.

Egytálételként is finom, de aki köretet szeretne mellé, a párolt rizst ajánlom. Jó étvágyat kívánok hozzá!

 

 

 

  Joghurtos csirkesaláta

  Hozzávalók:

    7 db csirke felsőcombfilé

    3 evőkanál Tabasco szósz

    1 fej jégsaláta

    2 fej lilahagyma

    1 kígyóuborka

    4 paradicsom

    1 szál sárgarépa

    1 csokor hónapos retek

    1 nagy pohár joghurt

    fél citrom frissen facsart leve

    1 kávéskanál magos mustár

    1 kis csokor bazsalikom

    1 gerezd fokhagyma

      Elkészítés:

A húst bekenjük a Tabasco szósszal (de tetszés szerint ízesíthetjük másképp is), és egy öntöttvas grillserpenyőben zsiradék nélkül megsütjük.

A zöldségeket tetszés szerint összeaprítjuk és egy nagy tálba tesszük.

A joghurtot elkeverjük a reszelt fokhagymával, az aprított bazsalikommal, a mustárral, a citrom levével, sózzuk, borsozzuk, és leöntjük vele a zöldségeket.

A húst vékony csíkokra vágva a salátára halmozva, esetleg reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

 

 

 

  Süllő roston üde halmártással

  Hozzávalók a halhoz:

    50 dkg süllő patkó (lehet balin vagy csuka is, de ezeket érdemes beirdalni)

    őrölt pirospaprika

    őrölt szerecsendió

    őrölt fehér bors

    só

  Hozzávalók az üde halmártáshoz:

    4 dkg kesudió

    1 citrom leve

    1 evőkanál mustár

    10 tekerés színes bors

    1 kávéskanál szárított kakukkfű

    2 kávéskanál szárított őrölt menta

    2 teáskanál méz

    1 teáskanál vaj

    1 gerezd pirított fokhagyma

    2 evőkanál olívaolaj

  Hozzávalók a spenótos krumplipüréhez:

    50-60 dkg krumpli megpucolva

    2-3 dkg vaj

    1,5-2 dl tej

    2 teáskanál só

   Hozzávalók a pürébe kerülő párolt spenóthoz:

    20 dkg leveles spenót vagy mángold csíkokra vágva (vagy bébi spenót egészben, száraitól megszabadítva)

    1 duci gerezd fokhagyma

    1 evőkanál olívaolaj

     Elkészítés:

Az egész folyamatot kezdjük  azzal, hogy a krumplipüréhez a megpucolt krumplit kockázzuk fel, szórjuk meg a sóval és öntsük  fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje. Tedjük fel főni.

Ezután a hal szeleteken a bőrt mindkét oldalukon vágjuk be, hogy sülés közben a hal ne deformálódjon el. Ezt követően mind a két oldalukon sózzuk be őket jó alaposan. Nem kell félni tőle, nem tudod túlsózni. Most a halak mind a két felét szórjuk meg csipetnyi fehér borssal, szerecsendióval és őrölt piros paprikával. A pirospaprika igazán csak azért kell, hogy a süllő hófehér húsa egy kis színt kapjon a sülés során.

Jöhet a mártás. Ehhez a fokhagymát és a kakukkfű felét az olívaolajon pirítsuk le. Amíg a fokhagyma és a kakukkfű pirul, a kesudiót késes robotgépben (aprítóban) aprítsuk össze, minél finomabb állagúra. Ez fogja adni a mártás sűrűségét. Amikor a fokhagyma és a kakukkfű lepirult, kanalazzuk  ki az olívaolajból, és az összes többi hozzávalóval együtt adjuk hozzá  az aprított kesudióhoz. Az egészet turmixoljuk jól össze. Egy nagyon friss ízű, kissé savanykás-kissé édeskés mártást fogunk  kapni. Amíg a hal és a püré elkészül tegyük a hűtőbe, hogy az ízek jól összeérjenek.

Mindjárt megfő a krumpli, úgyhogy itt az ideje megpárolni a spenótot. Az olívaolajon pirítsuk meg a fokhagymát, majd adjuk hozzá a spenótot, és fonnyaszd meg. Ez nagyon rövid idő alatt bekövetkezik, nagyjából 5-7 perc elég hozzá. Közepes hőfokon készítsük el, hogy a spenót csak párolódjon, és ne piruljon meg, mert akkor megkeseredhet.

Ha a krumpli meg főtt, öntsük  le róla a vizet, adjuk hozzá a vajat, a tej felét és egy krumplinyomóval törjük össze. Használhatunk botmixert is, akkor homogénebb lesz az állaga, míg krumplinyomó esetén kicsit rusztikusabb lesz. A krumplipüré állaga az egészen lágytól a nagyon masszívig terjedhet, ki, hogy szereti, , az elején csak a tejmennyiség felét adjuk hozzá, és inkább apránként adagoljuk hozzá a maradékot. Ha az elő írt mennyiséget tesszük  bele a tejből, egy közepesen kemény pürét fogunk  kapni.

Amikor a püré elérte a megfelelő állagot, hozzákeverjük  a spenótot. Szükség esetén adhatunk  még hozzá sót.

Most már nincs más hátra, mint a hal megsütése. A fokhagyma és a kakukkfű pirításához használt olívaolajhoz tegyünk  még egy-két evőkanál olívaolajat, és ebben süssük  meg a halat. Ha már a felül lévő fele is elkezd fehéredni, fordítsuk  meg. Nagyon hamar el fog készülni.

Most már csak a tálalás van hátra. Ez egy kiváló fogás akár ünnepi alkalmakra is.

 

 

 

  Brokkoli fasírt

  Hozzávalók:

    40 dkg előfőzött brokkoli

    8 dkg zsemlemorzsa

    6-7 tekerés színes bors

    1 kávéskanál só

    Hozzávalók még:

    zsemlemorzsa a fasírtok bundázásához

    40 dkg kókuszzsír a sütéshez

    Elkészítés:

A nyers brokkolit melynek súlya 50 dkg volt, megtisztítjuk , a szárát eltávolítjuk, és csak a brokkoli rózsákat használjuk fel.

Egy nem túl nagy méretű fazékban forraljuk fel  vizet, melybe tegyünk  2 kávéskanál sót. Amikor a víz már lobog, óvatosan tegyük  bele a brokkoli virágokat. Fedjük  le, és főzzük addig, amíg a brokkoli teljesen megpuhul.

Ekkor vegyük  le a tűzről, öntsük  le róla vizet, és alaposan csöpögtessük  le. Ha már kellően lecsöpögött a brokkoli, tegyük  át egy tálba, és egy villa segítségével nyomkodjuk  össze. Szórjuk  meg a sóval, a borssal, keverjük  össze, majd mehet hozzá a zsemlemorzsa is. Az egészet keverjük jól össze, majd formázzunk  a masszából dió méretű golyókat.

A golyókat forgassuk bele a zsemlemorzsába. Tegyük  őket egy tányérra, és mielőtt kisütnék a brokkoli fasírtokat, tegyük be  a hűtőbe fél órára, hogy kicsit megszilárduljanak.

Eközben a kókuszzsírt melegítsük  fel. Ha a brokkoli fasírtok lehűltek, mehetnek is a forró kókuszzsírba. Mivel a brokkolit már korábban megfőztük és nincs benne semmilyen nyers hozzávaló, elég, ha a külseje szép piros színt kap. Ehhez 5-7 perc sütés elegendő.

Tálalhatod főzelékkel, vagy akár friss salátával is.

 

 

 

  Tonhalas-mángoldos tészta

  Hozzávalók:

    25 dkg durum spagetti tészta

    20-25 dkg leveles mángold vagy spenót

    5-7 dkg egész mandula

    1 db 185 gr-os tonhalkonzerv (tiszta tömege általában 130 gr)

    1/2 fej vöröshagyma

    2 gerezd fokhagyma

    6-7 tekerés színes bors

    1/2 kávéskanál szárított kakukkfű

    2 kávéskanál só

    2 evőkanál olívaolaj

A tészta főzéséhez tedd fel a vizet melegedni.

    Elkészítés:

A főzést a mandula barna hártyás héjának eltávolításával kezdjük. Ehhez egy kis edényben forraljunk fel  vizet. Ha már lobog, dobjuk  bele a mandulát, és 1 percig forraljuk. Ezután szűrjük le, és távolítsuk el a mandula hártyás héját. A forralás miatt nagyon könnyen fog menni.

A vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk fel nagyon apró kockákra.

Egy megfelelő méretű edényben ,a lehártyázott mandulát, kezdjük  megpirítani mindenféle zsiradék nélkül. Amikor a mandulák már mind a két oldalukon szép karamelles színt kapnak, mehet bele az olívaolaj és a két hagyma. Fedjük  le, és időnkénti kevergetés mellett pároljuk meg a hagymákat.

Amíg a hagymák párolódnak készítsük  elő a mángoldot. Ha friss mángolddal dolgozunk, akkor nincs más dolgunk , mint eltávolítani a szárát, és eltépkedni a leveleket nagyjából 2 cm x 2 cm-es darabokra. Ha fagyasztott mángoldot használunk, akkor csak vegyük ki a fagyasztóból, hogy kicsit kiengedjen, majd vágjuk fel, szintén 2 cm x 2 cm-es méretre.

Amikor a hagyma már majdnem teljesen megpárolódott, adjuk hozzá a mángoldot. Fedő alatt pároljuk, és időnként keverjük meg.  A tonhalkonzervet csöpögtessük le.

Közben a tésztát is főzzük  meg. Amikor a mángold megpárolódott, adjuk  hozzá a tonhalkonzervet. Pár percig kevergessük  a tűzön. Adjuk  hozzá a lecsepegtetett tésztát is, és az egészet keverjük jól össze.. Tálaláskor megszórjuk parmezán sajttal .

 

 

 

  Tavaszi tekercs

  Hozzávalók a töltelékhez:

    20 dkg káposzta

    20 dkg sárgarépa

    10 dkg póréhagyma

    1 gerezd fokhagyma

    2 cm-es friss gyömbér

    2 evőkanál szójaszósz

    2 evőkanál olívaolaj

    Hozzávalók még:

    22-24 db rizstészta lap

    olívaolaj

    Elkészítés:

Rizstészta lap A rizstészta lap lehet szárított vagy fagyasztott., a rizslapokat egyesével hideg vízbe áztassuk be  körülbelül 1 percre. A legjobb, ha egyszerre mindig csak egyet áztatunk be, amit aztán kissé lecsöpögtetünk  és rögtön meg is töltjük.

A megtisztított káposztát és a sárgarépát reszeljük le nagylyukú reszelőn, vagy vágjuk össze késsel gyufaszál vékonyságú és hosszúságú csíkokra. A póréhagymát is vágjuk össze gyufaszál méretűre. A gyömbért reszeljük  le, a fokhagymát zúzzuk össze.

Tavaszi tekercs zöldségek Egy wokban melegítsük fel az olívaolajat. Adjuk hozzá a zöldségeket és a szójaszószt, majd közepes hőfokon gyakori kevergetés mellett pároljuk össze őket, de csak annyira, hogy a zöldségek belseje még ress maradjon.

Tavaszi tekercs tekerés Ezután vegyük le a tűzről a wokkot, hogy a zöldségek mielőbb kihűljenek. Amikor a zöldségek már csak langyosak, kezdődhet a töltés. Egy rizslapot áztassunk be a vízbe, majd amikor már puha, csöpögtessük le és helyezzük  egy lapos tányérra. A lap egyharmadára halmozzunk  egy evőkanálnyi tölteléket.

Tavaszi tekercs feltekerése: Kezdjük  el feltekerni mint a palacsintát, egészen a lap közepéig. Ennél a pontnál hajtsuk  be a lap két oldalát középre, majd folytassuk  tovább a tekerést, amíg a tészta el nem fogy. A kész tekercsek a hajtott felükkel lefelé mehetnek egy olívaolajjal vékonyan kikent tepsibe.

A sütőt melegítsd elő 200 C fokra.

Tavaszi tekercsek sütése előtt:  Amikor az összes lapot feltekertük , minden tavaszi tekercset kenjünk  be vékonyan olívaolajjal. Mehetnek is a sütőbe nagyjából 20 percre, amíg szép pirosas színt kapnak.

Tálalhatjuk szójaszósszal előételként, vagy adhatunk mellé köretet is vagy adhatjuk  hús mellé.

 

 

 

  Csirkés cézár saláta

  Hozzávalók a páchoz:

    1 pohár (150gr) natúrjoghurt

    4 cm-es gyömbér darab

    1 teáskanál só

    4-5 tekerés színes bors

    Hozzávalók a salátához (4 adaghoz):

    4 db paradicsom

    1 fej jégsaláta

    1/2 kígyóuborka

    1/2 fej lilahagyma (opcionális)

    70 dkg csirkemell

    10 dkg felkockázott füstölt mozzarella sajt

    1 teáskanál olívaolaj

    2 szelet teljes kiőrlésű tönkölybúza pirítós

     Hozzávalók az álmajonézhez:

    1 pohár (150gr) natúrjoghurt

    1 teáskanál mustár

    1 kávéskanál méz

    1 teáskanál frissen facsart citromlé

    1 csipet só

    4-5 tekerés színes bors

     Elkészítés:

Kezdjük a hús pácolásával. A csirkemellet mossuk  meg, kicsit majd csöpögtessük le. Ha már nem túl vizes vágjuk  fel. Az így kapott szeleteket mindkét oldalukon, kicsit klopfoljuk  meg. Ha két fóliaréteg között klopfoljuk akkor,  nem lesz tele minden hús darabkákkal.

A gyömbért alaposan mossuk  meg. Nem kell meghámozni, mert a legtöbb értékes anyag  közvetlenül a héja alatt van. Nagylyukú reszelőn reszeljük le. A reszelt gyömbért keverjük össze a natúrjoghurttal, a sóval és a borssal. A hússzeleteket tegyük  egy zárható edénybe, úgy, hogy minden hús közé és a legfelső húsra is kenjünk  a pácból. Zárjuk  le az edényt, és 1 órára tegyük  hűtőbe.

Míg a hús pácolódik, elkészíthetjük  a salátát. A jégsalátát vágjuk , vagy tépkedjük  körülbelül 2 cm-es darabokra. A paradicsomot vágjuk  cikkekre,a hagymát kockákra és  a kígyóuborkát szeleteljük fel. Az összes zöldséget keverjük össze egy jó nagy tálba. Az álmajonézhez nincs más dolgod, csak jól keverd össze a hozzávalókat.

Ha letelt a pácolási idő, melegítsünk  fel egy teflonserpenyőt. Amikor felmelegedett, vékonyan kenjük  meg olívaolajjal és helyezzük  bele a lecsepegtetett hússzeleteket. Mindkét oldalukat süssük pirosra. Ha megsült a hús akkor tálalhatjuk. Alulra kerül a saláta, rá a hús, rá a sajt kockák, a kenyérkockák, és végül az öntet.

 

 

 

  Túrós-meggyes táska

  Hozzávalók a tésztához:

    500 gr leveles tészta (6 levél)

    1 egész tojás

     Hozzávalók a töltelékhez:

    50 dkg félzsíros tehéntúró

    125 gr natúr joghurt

    3 evőkanál barna nádcukor

    1 vaníliarúd kikapart belseje

    72 db magozott meggy (friss vagy fagyasztott) vagy meggybefőtt

     Elkészítés:

A leveles tésztát, ha a fagyasztóból vegyük  ki,és  hagyjuk teljesen kiolvadni.

Ha fagyasztott meggyet használunk , akkor várjuk  meg amíg teljesen kiolvad, ha meggybefőttet használunk  akkor pedig csöpögtessük  le a levét.

Amíg a tészta olvad, a túrót törjük  össze egy villával, majd keverjük  hozzá a barna nádcukrot és a natúr joghurtot. Alaposan keverjük  össze, hogy a cukor felolvadjon, végül adjuk hozzá a kikapart vaníliarúd belsejét is. Ezzel a töltelék el is készült.

Most nyújtsuk  ki a tésztákat, nagyjából 2 mm vastagságúra. A nyújtás után hosszában és keresztben vágjuk félbe őket. Az egész tojást kicsit verjük fel.

A sütőt melegítsük  elő 220 C fokra.

A táskák alapjául szolgáló téglalapok egyik oldalát körülbelül 1,5 cm-enként vágjuk be. Ez lesz a táska teteje. Körbe, az egész tésztát nagyjából 1 cm szélességben kenjük be a tojással. Ez azért szükséges, hogy a tészta szélei jól összetapadjanak, és a sülés során ne nyíljanak szét.

A nem becsíkozott oldalra kerül a töltelék. Minden túrós-meggyes táskába 1 evőkanál túró, és 3 szem meggy kerül. Először a túrót tegyük a tésztára, majd a túró tetejére kerüljenek a meggyek.

Ezután a tészta csíkozott felét hajtsuk rá a töltelékes oldalra. Próbáljuk a széleit minél jobban összepasszítani. Egy villa segítségével a széleket nyomkodjuk le, így még biztosabb, hogy nem fog szétnyílni a túrós-meggyes táskád a sülés során. Kenjük be a táskák tetejét is tojással.

Mehetnek a sütőbe 25-30 percre. Ennyi idő alatt gyönyörű színt kapnak, és tökéletesen átsülnek.

 

 

 

   Almatorta

   Hozzávalók a tésztához:

    30 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

    20 dkg vaj

    1 tojás

    1 evőkanál barna nádcukor

    1 csipetnyi só

     Hozzávalók a töltelékhez:

    1 kg savanykás alma (héj és magház nélkül)

    2 evőkanál barna nádcukor

    2 kávéskanál fahéj

      Elkészítés:

A tésztához a vajat és a lisztet morzsoljuk össze, adjuk  hozzá a tojást, a cukrot és a sót. Folyamatos gyúrás mellett a tészta szépen össze fog állni. Ruganyos tésztát kell kapnunk. Tegyük  a hűtőbe egy órára.

Közben az almát hámozzuk  meg, távolítsuk  el a magházát, és szeleteljük fel.

Ha letelt az egy óra, állítsuk össze az almatortát.

A sütőt melegítsük elő 180 C fokra.

A tésztát nyújtsuk  ki körülbelül 2-3 milliméter vastagra. A 25 cm átmérőjű tortaformát vajazzuk ki , majd szórjuk meg liszttel. Ezután a kinyújtott tésztát óvatosan egyengessük el a tortaformában. Az alma felét egyenletesen oszlassuk  el a tortaformában. Erre kerüljön egy evőkanál barna nádcukor és egy kávéskanál őrölt fahéj. Jöhet az alma másik fele. A tetejére szintén egy evőkanál barnacukor és egy kávéskanál őrölt fahéj kerüljön.

Mehet a sütőbe. Körülbelül egy óra alatt készre sül. Az alma fog levet engedni, de ettől nem kell megijedned, mert a tészta anélkül, hogy szottyossá válna, fel fogja szívni.

Melegen és hidegen is kiváló finomság.

 

 

 

   Almás-diós lepény

   Hozzávalók:

    60 dkg reszelt savanykás alma

    15 dkg zabpehelyliszt

    3 egész tojás

    2 evőkanál méz

    2 kávéskanál őrölt fahéj

    10-15 dkg durvára tört dió

    1/2 tasak sütőpor

    1 csipet só

     Elkészítés:

Az almát hámozzuk meg és távolítsuk el a magházat, majd jó alaposan mossuk meg. Ezután reszeljük le az almát.

A reszelt almát először keverjük össze az őrölt fahéjjal,  és a mézzel. Ezután mehetnek hozzá a tojások, a só, a sütőpor és a liszt. Alaposan keverjük össze.

Egy tepsit kenjünk  ki vajjal, majd liszttel szórjuk meg,  hogy a tészta ne tapadjon le. A tésztát öntsük a tepsibe. A tetejére szórjuk rá a diót. Melegítsük elő a sütőt 200C fokra.

Mehet a sütőbe 30 percre.

A tészta a nagy mennyiségű almától nem szárad ki, nagyon kellemes állaga lesz, és isteni a tetején a megpirult dió.

 

 

 

   Túrórudi torta

   Hozzávalók a tésztához:

    4 tojás

    4 evőkanál teljes kiőrlésű Graham-liszt

    2 evőkanál natúr kakaópor

    2 evőkanál méz

    1 csomag sütőpor

    1 csipet só

    vaj a forma kikenéséhez

     Hozzávalók a túrókrémhez:

    15 dkg zsírszegény túró

    1/2 kis pohár natúrjoghurt

    1 dl tejszín (Meggle-Creme Patisserie)

    1 evőkanál méz

    2 lime leve

    1 lime reszelt héja

     Hozzávalók a csokimázhoz:

    10 dkg 70%-os étcsoki

    3 dkg tejszín

    1 dkg barna nádcukor

    1 evőkanál víz

Először kezdjük a piskótával.

A sütőt melegítsd elő 180 C fokra.

     Elkészítés:

A tojásokat válasszuk  ketté. A fehérjéket verjük kemény habbá. A sárgákhoz keverjük hozzá a mézet, és alaposan keverjük  ki. Ezután kanalanként adagoljuk hozzá a Graham-lisztet, majd mehet bele a sütőpor is. Ezután óvatosan, hogy a hab ne törjön össze, keverjük hozzá a sárga részhez a tojások kemény habját. Ha már szépen egységesen elkevertük , mehet a sütőbe.

Most jön a trükk, amitől valóban túrórudi forma lesz.

Egy őzgerincformát kenjünk  ki vajjal és szórjunk meg liszttel. Öntsük bele a tésztát. 180 C fokon 20 perc alatt teljesen megsül. Arra vigyázzunk , hogy míg sül, és miután megsült még legalább 10 percig ne nyissuk  ki a sütőajtót, mert különben összeesik.

Míg sül a piskóta készítsük  el a krémet.

A túrót keverjük össze a natúr joghurttal és a mézzel, majd mehet bele a lime héja és a leve. A tejszínt verjük  fel és adjuk ezt is a krémhez. Míg a piskóta sül és hűl tegyük a krémet be  a hűtőbe, hogy az ízek összeérjenek.

Ha a  piskóta kihűlt, vegyük  ki a formából. Vágjuk  el legalább három részre. Alulról kezdjük el megtölteni a rétegeket. A krémmel úgy kalkuláljunk, hogy kívülről is be tudjuk vele kenni a tortát.

Most már nincs más hátra, mint elkészíteni a csokimázat.

A csokit gőz fölött olvasszuk  fel. A cukrot a vízzel főzzük fel és adjuk  hozzá a tejszínt. Fontos, hogy a tejszín csak melegítsük , nem szabad felforralni. A felolvasztott csokit adjuk hozzá a tejszínhez és keverjük  össze. 2-3 percet hagyjuk  hűlni, majd szépen egyenletesen vonjuk be vele a tortát.

Tegyük  hűtőbe. Legjobb, ha egy éjszakát áll fogyasztás előtt.

 

 

 

  Túrókrémes csokitorta

  Hozzávalók:

    A tésztához:

    20 dkg liszt

    20 dkg puha vaj

    20 dkg cukor

    6 evőkanál kakaópor

    2 egész tojás

    fél csomag sütőpor

    1 kis pohár tejföl

     A töltelékhez:

    50 dkg túró

    13 dkg vaj

    20 dkg cukor

    2 tojás

    1 csomag vaníliás cukor

    1 csomag vaníliás pudingpor

    fél citrom kifacsart leve

     Elkészítés:

A tésztához a lisztet, a sütőport és a kakaóport összekeverjük. A vajat krémesre keverjük a cukorral, majd beledolgozzuk a tojásokat, majd az egészet belekeverjük a kakaós lisztbe. A massza 2/3 részét belesimítjuk egy kivajazott tortaformába.

A túrót összekeverjük a cukorral, a vaníliás cukorral, a vajjal és a tojásokkal, majd hozzáadjuk a vaníliás pudingport és a citrom levét. Sima krémmé dolgozzuk, majd a formában lévő tészta tetejére simítjuk.

A tejfölt hozzákeverjük a maradék kakaós tésztához, és a túrós krémre simítjuk.

180 fokos előmelegített sütőben kb. 55-60 percig sütjük. Szeletelés előtt megvárjuk, amíg teljesen ki nem hűl. Porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

 

 

  Meggyes-kekszes kocka sütés nélkül

   Hozzávalók:

    70 dkg magozott meggy

    18 dkg kristálycukor

    18 dkg búzadara

    4 csomag vaníliás cukor

    1 teáskanál őrölt fahéj

    1 liter víz

    háztartási vagy vajas keksz

     A csokimázhoz:

    2 dl habtejszín

    10 dkg étcsoki

      Elkészítés:

A liter vízben feltesszük főni a magozott meggyet a cukorral és a vaníliás cukorral. Miután felforrt, még 5 percig főzzük, majd hozzáöntjük a búzadarát, és állandóan kevergetjük, amíg megfő. Mikor besűrűsödik úgy, hogy látszik a lábos alja, jó.

Előzőleg egy 23x23 centis kapcsos tortaforma alját befóliázunk, majd hézagmentesen kirakjuk a háztartási kekszekkel.

A még forró meggyes krémet ráöntjük, és a tetejét ismét kirakjuk kekszekkel.

Tetejét bevonjuk csoki mázzal. Ehhez a tejszínt melegedni tesszük, közben beletördeljük a csokit. Kavargatva felforraljuk, és kis ideig főzzük, hogy sűrűsödjön. Azonnal ráöntjük a torta tetejére. Miután kihűlt, hűtőbe tesszük.

Tálaláshoz éles késsel kicsit körbevágjuk a szélét, így könnyen le tudjuk venni a tortakeretet. Kockákra vágjuk, dekorálhatjuk tejszínhabbal.

0.045 mp