Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Diós Mandulás Sütemények

 

Diós Sütemények

 

Bécsi kocka

Hozzávalók / 4 adag

Krémhez:

20 dkg cukor

20 dkg margarin

2 csomag  vaníliás cukor

2 tojás

3 evőkanál  liszt

0,5 l tej

15-20 dkg darált dió

Tésztához:

10 dkg darált dió

18 dkg porcukor

1 tojás

1 zacskó  szalakáli (vagy sütőpor)

15 dkg margarin

40 dkg liszt

ízlés szerint: rumaroma, citromhéj

sárgabaracklekvár megkenni a lapokat

csokoládé a tetejére

Elkészítés:

1.A tésztához valókat annyi tejjel összegyúrjuk, hogy rétestészta keménységű legyen.

2.2 lapot sütünk zsírozott tepsi hátán.

3.A krémhez tejet, lisztet és a tojást felfőzzük.

4.A margarint a porcukorral, vaníliás cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a kihűlt krémet és a darált diót. Ízesíthetjük még rumaromával, reszelt citromhéjjal.

5.Az alsó lapot vékonyan megkenjük baracklekvárral, rákenjük a krémet, és beborítjuk a másik lappal.

6.Tetejére porcukor vagy csoki máz kerül. Másnap szeleteljük.

 

 

Bakonyi diós

Hozzávalók / 6 adag

7 tojássárgája

6 tojásfehérje

18 dkg porcukor

15 dkg liszt

csipet só

A krémhez:

15 dkg cukor

2 egész tojás

2 tojássárgája

15 dkg darált dió

20 dkg margarin

2 evőkanál  rum

A mázhoz:

1 tojásfehérje

15 dkg cukor

1 kávéskanál  citromlé

néhány diógerezd

Elkészítés:

1.A tojássárgáját habosra keverjük a cukor harmadával. A fehérjét keményre verjük, félidőben tegyük hozzá a kétharmad cukrot és egy csipet sót. A fehérjébe vegyítjük a tojássárgás cukrot, óvatosan, hogy ne törjön. A lisztet is hozzászitáljuk, és négy lapot sütünk belőle sütőpapíros tepsiben.

2.A krémhez a cukrot habosra keverjük az egész tojásokkal és tojássárgájával , gőz fölött állandóan keverve sűrűre főzzük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a diót, ha teljesen kihűlt, hozzáadjuk a margarint és a rumot is. Keverjük ki jól.

3.A tésztalapokat kenjük meg a krémmel.

4.A tetejét bevonjuk a mázzal: a fehérjét a cukorral és citromlével alaposan kikeverjük. A megtöltött tészta tetejére néhány diógerezdet szórunk, rásimítjuk a mázat, és egy napig hűvös helyen szikkadni hagyjuk. Vizes késsel kockára vagy hasábra vágjuk.

 

 

Berliner

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

60 dkg liszt

1 csomag sütőpor

10 dkg cukor

1 db tojássárgája

12 dkg zsír

3 evőkanál  tejföl

1 csomag vaníliás cukor

A töltelékhez:

50 dkg burgonya

20 dkg dió (darált)

0.5 dl rum (vagy aroma)

3 evőkanál  narancshéj (reszelt szárított narancshéj)

3 db tojássárgája

25 dkg cukor

2 evőkanál   cukrozatlan kakaópor 

1 kávéskanál  fahéj

4 db tojásfehérje (kemény habbá verve)

2 csomag vaníliás cukor

A tepsihez:

1 evőkanál  zsír (kenéshez)

2 evőkanál liszt (szóráshoz)

3 evőkanál  zsemlemorzsa (a szóráshoz)

Elkészítés:

1.Először a burgonyát meghámozzuk, vékony karikára szeleteljük, megmossuk, és enyhén sós vízben 20 perc alatt puhára főzzük.

2.Közben a tésztát elkészítjük, a lisztet egy mély tálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, beletesszük az összes hozzávalót. Sima, jól nyújtható tésztát kapunk. Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két cipót formálunk belőle, majd félretesszük.

3.Majd a megfőtt burgonyát leszűrjük, és burgonyatörővel pépesre törjük, és langyosra hűtjük.

4.Ha már langyosra hűlt, hozzáadjuk az összes hozzávalót, a felvert tojáshab kivételével.

5.Kézi mixerrel jól összekeverjük, és végül fakanállal a kemény habot beleforgatjuk.

6.Ezután egy 38x36 cm-es tepsit vékonyan megkenjük zsírral, és liszttel egyenletesen meghintjük. Az egyik cipót tepsi nagyságúra nyújtjuk lisztezett deszkán, felhajtjuk a sodrófára, és tepsibe terítjük.

7.Ezután megszórjuk zsemlemorzsával, és erre rásimítjuk egyenletesen a tölteléket. Majd a másik cipót szintén lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi nagyságúra, és a tölteléket befedjük vele, a széleit kissé lenyomkodjuk, majd villával megböködjük.

8.Előmelegített sütőben 250 fokon egyszer megfordítjuk és   szép pirosra sütjük 20 perc alatt.

9.Ha megsült, kivesszük, a tepsiben hagyjuk teljesen kihűlni, és vaníliás porcukorral megszórjuk, majd kockára szeletelve tálaljuk.

 

 

Diós varázs

Hozzávalók / 6 adag

A tésztához:

30 dkg margarin

55 dkg liszt

4 evőkanál  porcukor

1.5 teáskanál sütőpor

1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

1 csomag vaníliás cukor

0.5 dl tej (amennyi az összeállításhoz szükséges)

A töltelékhez:

30 dkg dió

3 evőkanál  porcukor

20 dkg lekvár/ dzsem

10 dkg tortabevonó

A tepsi előkészítéséhez:

1 evőkanál liszt

1 evőkanál  vaj

Elkészítés:

1.A tészta anyagait összegyúrjuk. 4 részre osztjuk. (Ha nagyon ragadna, lisztet teszünk még hozzá.)

2.Lisztezett deszkán tepsi nagyságúra nyújtjuk az elsőt.

3.Vajazott, lisztezett tepsibe fektetjük. Megszurkáljuk villával.

4.Megkenjük lekvárral, majd az előzőleg ledarált diót összekeverjük a porcukorral.

5.Megszórjuk a lekvár tetejét úgy, hogy még két lapra való mennyiség maradjon belőle.

6.Majd a következő lappal ugyanígy járunk el. Nyújtjuk, szurkáljuk, kenjük, szórjuk.

7.A legutolsó lapot a negyediket, csak szurkáljuk.

8.Megsütjük. (Akkor jó, mikor a széle barnul kissé.)

9.Ha megsült, tortabevonót kenünk a tetejére.

10.Hűtőben állni hagyjuk 1 órát.

 

 

Dióhabos-lekváros rolni

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

300 g liszt

15 dkg  vaj

2 dkg  élesztő

50 ml langyos tej (az élesztőhöz)

1 g cukor (az élesztőhöz)

4 db tojássárgája

1 evőkanál   porcukor

1 késhegynyi sütőpor

A töltelékhez:

150 g dió (darált)

120 g porcukor

1 csomag  vaníliás cukor

4 db tojásfehérje

baracklekvár

Elkészítés:

1.A tésztához az élesztőt, a kávéskanál porcukrot és a langyos tejet felfuttatjuk. Ha felfutott, az alapanyagokat rámérjük, majd összegyúrjuk. A tejet úgy adagoljuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk.

2.A tésztát három egyforma nagyságú cipóra osztjuk, a cipókat egyenként kinyújtjuk kb. 2 mm vastagságúra. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.

3.A kinyújtott tésztalapokat megkenjük baracklekvárral, majd a szélüket kissé feltekerjük, és az így elkészített rudakat tepsibe rakjuk.

4.A töltelék alapanyagait (a tojásfehérjék kivételével) egy tálba tesszük, és összekeverjük.

5.A négy tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a cukros diót.

6.Az így elkészített tölteléket a rudak közepére simítjuk.

7.A rudakat hő légkeveréses sütőben 170 fokon kb. 20-25 percig sütjük.

8.A kész süteményt meghintjük porcukorral, felszeleteljük.

 

 

Diónéd

Hozzávalók / 6 adag

25 dkg margarin

6 tojás

28 dkg cukor

28 dkg dió

1 csomag  sütőpor

15 dkg liszt

30 dkg porcukor

Elkészítés:

1.A margarint a 6 tojásfehérjével habosra keverjük, majd 28 dkg cukorral tovább verjük, amíg krémes állagú nem lesz.

2.A sütőport a liszttel összekeverjük, és fokozatosan a masszához adjuk.

3.Végül a darált diót is belekeverjük.

4.Vajazott, lisztezett, közepes méretű tepsibe simítjuk a tésztát, és közepes hőmérsékletre előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük.

5.Közben a 6 tojássárgáját a 30 dkg porcukorral habosra keverjük, majd a kisült forró tésztára öntjük, szépen elsimítva rajta.

6.Egy napig hűvös helyen pihentetjük, másnap meleg vízbe mártott késsel felszeleteljük.

 

 

Dió-dió hátán süti

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához:

7 db tojás

7 evőkanál  cukor

4 evőkanál liszt

0.5 csomag sütőpor

6 dkg dió (darált)

A krémhez:

7.5 dl tej

7 evőkanál liszt

200 g porcukor

200 g vaj

200 g dió (darált)

1 csomag vaníliás cukor

0.5 dl rum

A tetejére:

100 g étcsokoládé

Elkészítés:

1.A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd belekeverjük a darált diót.

2.A liszthez hozzákeverjük a sütőport. A tojásfehérjéket pedig kemény habbá felverjük.

3.A cukros masszához apránként, felváltva belekeverjük a lisztet és a felvert habot.

4.Közepes méretű, kipapírozott tepsibe öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben megsütjük.

5.Közben elkészítjük a krémet. A tejben csomómentesre elkeverjük a lisztet, felfőzzük, és kihűtjük.

6.A 200 g porcukrot habosra keverjük a 200 g vajjal, a vaníliás cukorral, a darált dióval, majd legvégül beleöntjük a rumot is.

7.Összekeverjük a kihűlt, tejes krémmel.

8.Rákenjük a diós krémet a kihűlt tésztára.

9.A csokit megolvasztjuk, és a krémre csorgatjuk.

 

 

Eszkimó szelet

Hozzávalók / 6 adag

Tészta:

6 db tojássárgája

15 evőkanál  víz

20 dkg cukor

20 dkg dió (15 dkg + 5 dkg szórásra)

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

6 db tojásfehérje (hab)

Krém:

2 tasak vaníliás pudingpor

2 evőkanál  cappuccino por

30 dkg vaj

20 dkg cukor

6 dl tej

Elkészítés:

Tészta:

1.A tojássárgáját vízzel, cukorral jól kikeverjük, hozzáadjuk a lisztet a sütőporral, a darált diót, lassan adagolva csomómentesre kikeverjük.

2.A tojások fehérjét kemény habbá verjük. Óvatosan a masszába beleforgatjuk.

3.A zsírpapírral bélelt tepsibe öntjük, és az előmelegített sütőbe tesszük. 195 fokos hő légkeverős módban megsütjük.

4.A kihűlt tésztát kettévágjuk, a krém 2/3-ával betöltjük. A többi krémmel bevonjuk.

5.A tetejét darált dióval meghintjük. Felszeleteljük, félszem diókkal díszítjük a szeleteket.

Krém:

1.A pudingport 0,5 dl tejjel kikeverjük, a maradék tejet cukorral felforraljuk, a pudingot lassan adagolva felfőzzük.

2.Ha langyosra kihűlt, belekeverjük a kapucsínó port.

3.Hozzáadjuk a vajat, krémesre eldolgozzuk.

 

Lottó szelet

Hozzávalók / 12 adag

Tészta:

70 dkg liszt

30 dkg margarin

25 dkg cukor

6 db tojássárgája

1.5 csomag sütőpor

1 citromból nyert citromhéj

80 ml tej

1 csipet só

1 csomag vaníliás cukor (felébe)

3 evőkanál   cukrozatlan kakaópor   (felébe)

Töltelék:

6 evőkanál  sárgabaracklekvár

Tetejére hab

15 dkg dió (darálva)

25 dkg cukor

6 db tojásfehérje

Elkészítés:

Tészta:

1.A tojásokat kettéválasztjuk.

2.Összegyúrjuk a tészta hozzávalóit, a kakaót és a vaníliás cukrot kihagyva. Nyújtható tésztát kell kapjunk, tejjel vagy liszttel állíthatunk rajta, ha kell.

3.Elfelezzük, és a felébe kakaót, a másik felébe vaníliás cukrot gyúrunk. Méretre nyújtjuk a tésztákat.

Töltelék:

1.Kipapírozott tepsibe előbb a kakaósat tesszük, majd megkenjük baracklekvárral, aztán a vaníliásat, ezt is megkenjük lekvárral.

Tetejére hab:

1.A tojásfehérjékből, cukorból habot verünk, végül óvatosan a diót is belekeverjük (ne essen össze a hab), és a tészta tetejére simítjuk.

2.Kb. 30-35 percig sütjük.

 

 

Rózsa szelet

Hozzávalók / 4 adag

Tésztához:

46 dkg liszt

18 dkg margarin

15 dkg cukor

1 tojás

1 csomag  sütőpor

1 citrom héja és leve

2 evőkanál . kakaó

Tetejére:

3 tojássárgája

1 csomag  vaníliás cukor

15 dkg porcukor

Süti közé:

lekvár

dió

Elkészítés:

1.A tésztához valókat jól összegyúrjuk, 3 részre osztjuk, a középső lapot kakaóval összekeverjük.

2.Először a fehér tésztát sodorjuk ki, megkenjük lekvárral majd megszórjuk dióval. Utána jön a kakaós tészta kisodrása - ez kerül a dió fölé. Majd újsabb lekvár és dió réteg és jöhet az utolsó tészta kisodrása.

3.Megsütjük. Ha kisült a tészta, a tetejére 3 tojássárgáját vaníliás cukorral és a porcukorral jól kikeverjük. Kikapcsolt sütőben száradni hagyjuk.

 

 

Mandulás Sütemények

 

Blaha fánk

Hozzávalók / 6 adag

Tésztához:

30 dkg vaj

30 dkg liszt

16 dkg mandula

8 dkg cukor

1 evőkanál  tejföl

Krémhez:

10 dkg vaj

10 csomag vaníliás cukor

1 db tojássárgája

Csoki mázhoz:

10 dkg étcsokoládé

1 evőkanál  vaj

1 evőkanál  tej

Elkészítés:

Tészta:

1.A hozzávalókból gyorsan tésztát gyúrunk, majd fél órát hideg helyen pihentetjük. Fél cm vastagra kinyújtjuk, apró pogácsákat szaggatunk, és világosra sütjük.

Krém:

1.A krémhez valókat habosra keverjük.

Csoki máz

1.A csokoládét nagyon kis lángon - a vaj és tej hozzáadásával - felolvasztjuk.

Összeállítás:

1.3 pogácsát krémmel összeragasztunk, majd csoki mázba mártjuk.

 

 

Mandulás mazsolás sütemény

Hozzávalók:

22 dkg liszt

10 dkg cukor

1 csomag sütőpor

1 kiskanál mézes sütemény fűszer

2 tojás

2 dl joghurt

0,5 dl frissen préselt narancslé

1 csomag vaníliás cukor

5 dkg darált mandula

3 evőkanál olaj

10 dkg mazsola

A díszítéshez :

kb. 10 dkg hámozott mandula

Elkészítés:

1.A lisztet a cukorral, a sütőporral, a mézes sütemény fűszerrel összevegyítjük, majd a többi hozzávalóval együtt alaposan összedolgozzuk.

2.A masszát Ramával kikent, kilisztezett, 22 cm átmérőjű tortaformába simítjuk. A tetejét kidíszítjük az egész mandulaszemekkel, majd előmelegített sütőben, 160 fokon 40-45 perc alatt megsütjük.

3.Még melegen forró rácsra csúsztatjuk és ha kihűlt, cikkekre vágva, porcukorral meghintve tálaljuk.

 

0.022 mp