Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Diabetikus Sütemények2

Diabetikus Sütemények

Diabetikus diótorta

Hozzávalók 12 főre

Diós piskóta:

6 db tojás

6 evőkanál  xilit

9 dkg diabetikus liszt (használható zabpehelyliszt is)

5 dkg dió (darálva)

1 teáskanál sütőpor (elhagyható)

1 evőkanál víz

Diós krém:

10 dkg dió (darálva)

3,5 dl tej

2 db tojás

1 tasak vaníliás pudingpor

14 dkg xilit (vagy eritritből 18 dkg)

5 csepp rum (ízlés szerint)

4 dl tejszín (állati)

20 g zselatin

Csoki glazúr:(csoki máz)

80 ml víz

70 ml tejszín

9 dkg xilit

4 dkg cukrozatlan kakaópor

5 g zselatin

Elkészítés:

 

1.Piskóta elkészítése:

 A xilitet a tojássárgájákkal keverjük habosra, tegyük hozzá a vizet. Adjuk hozzá apránként a diót, a sütőporral vegyített lisztet, végül forgassuk bele a tojásfehérjéből vert habot.

 A masszát töltsük tortaformába (alján legyen sütőpapír), és előmelegített sütőben 180 fokon 35 perc alatt süssük meg (tűpróbát ne felejtsük!). Borítsuk rácsra, hogy kihűljön.

2.Krém elkészítése:

A tejet a tojásokkal, a pudingporral meg az édesítővel keverjük simára. Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzzük sűrűre. A tűzről levéve szórjuk bele a darált diót, ízesítsük rummal. A kihűlt krémbe csorgassuk bele a beáztatott, majd felolvasztott zselatint, végül forgassuk bele a habbá vert tejszínt.

3.Csoki glazúr, máz  elkészítése:

 Kis pohárban keverjük el a zselatint két evőkanál vízzel, amit a kimért vízből veszünk el.

 A többi hozzávalót a maradék vízzel együtt kis lábosban melegítsük fel, óvatosan, fakanállal kevergetve, nem kell forralni! Vegyük le a tűzről.

 Mikróban oldjuk fel a zselatint, vegyítsük hozzá a kakaós részhez, alaposan keverjük el, és szűrjük át egy kis lyukú szűrőn. Időnként átkeverve hagyjuk langyosra hűlni.

4.Torta összerakása:

 A piskótalapot vágjuk háromba, egyenként öntözzük meg diólikőrrel (ez elhagyható), és kenjük meg krémmel. Helyezzük őket egymásra, a maradék krémmel vonjuk be az oldalát és az tetejét.

 Díszítésnek a csoki glazúrt csorgassuk a kihűtött torta tetejére, majd fél dióbelekkel díszítsük!

5.Fél órára tegyük hűtőbe, hogy a csoki glazúr dermedjen.

 

 

Barackos-túrós lepény cukormentesen

Hozzávalók 4 főre

Tésztához:

50 dkg túró

3 tojás

3 evőkanál  búzadara

1 csomag  sütőpor

10 dkg porcukornak megfelelő stevia (én 68 cseppet használtam)

6 dkg liszt

1 csomag  vaníliás cukor vagy vanília aroma

6 dkg Rama

2 evőkanál  zsemlemorzsa

Töltelékhez:

50 dkg sárgabarack

2 evőkanál  rum

12 csepp stevia (vagy 2 ek cukor)

Elkészítés:

1.A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

2.A baracknak lehúzzuk a héját, kimagozzuk, felszeleteljük, meglocsoljuk rummal, és rácsepegtetjük a steviát, majd állni hagyjuk.

3.A lisztet, a túrót, a tojások sárgáját, a steviát, a búzadarát, a sütőport és a vaníliás cukrot v. aromát összekeverjük.

4.A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és ezt is a tésztához keverjük.

5.A tészta felét egy kivajazott tepsibe vagy jénai tálba tesszük, megszórjuk a barack felével, rátesszük a tészta másik felét, majd a maradék barackot.

6.Megszórjuk a zsemlemorzsával, majd a margarint kis kockákra vágva rátesszük.

7.Végül 40 perc alatt aranyszínűre sütjük.

8.Picit hűlni hagyjuk, hogy szeletelésnél ne essen szét.

 

 

Diabetikus mokkatorta

Hozzávalók 12 főre

Piskótához:

8 db tojás

7 evőkanál  xilit

15 dkg diabetikus liszt

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

1 evőkanál  víz

Krémhez:

2 csomag vaníliás pudingpor (bio)

2 ml feketekávé (lefőzött, cukormentes)

4,5 dl tej

8 dl tejszín (állati)

10 g zselatin

6 evőkanál  xilit (vagy 8 evőkanál  eritritol)

Díszítéshez:

15 dkg diabetikus csokoládé (étcsokoládé)

elkészítés

A piskóta elkészítése:

1.A xillitet a tojássárgájákkal keverjük habosra, tegyük hozzá a vizet. Adjuk hozzá apránként a sütőporral és kakaóval vegyített lisztet, végül forgassuk bele a tojásfehérjéből vert habot.

2.A masszát töltsük tortaformába (alján legyen sütőpapír), és előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt süssük meg (tűpróbát ne felejtsük!). Borítsuk rácsra, hogy kihűljön.

Krém elkészítése:

1.A tejet a kávéval a pudingporral és az édesítővel keverjük simára.

2.Lassú tűzön, állandóan kevergetve főzzük sűrűre.

3.A kihűlt krémbe csorgassuk bele a beáztatott, majd felolvasztott zselatint, végül forgassuk bele a habbá vert tejszínt.

Összeállítás:

1.A piskótalapot vágjuk négy felé, 3 lapot egyenként kenjük meg a krémmel.

2.Helyezzük őket egymásra, a negyedik lapot tegyük a tetejére, a maradék krémmel vonjuk be az oldalát és az tetejét.

3.Díszítésnek 70%-os, cukormentes étcsokit csurgassunk a jól kidermesztett tortára. Jó étvágyat!

 

 

Diétás túrós palacsinta

Hozzávalók 4 főre

A palacsintatésztához:

7 evőkanál liszt

7 evőkanál diabetikus liszt (lowcarb mastermix liszt, update)

3 db tojás

1 késhegynyi só

10 csepp folyékony édesítőszer

2 csipet sütőpor

4 dl tej

1 evőkanál  napraforgó olaj

A töltelékhez:

250 dkg túró

125 g joghurt

15 csepp folyékony édesítőszer (ízlés szerint)

1 db citrom

Elkészítés:

1.Az összetevőket robotgéppel összekeverjük csomómentesre.

2.Pár csepp olajat csepegtetve a palacsintasütőre, arany barnára sütjük.

3.A túrót a joghurttal és édesítővel jól összedolgozzuk, hozzáadjuk a citrom reszelt héját. A citromot megtisztítjuk a keserű héjától (ami rajta maradt fehér résztől), és apróra vágva a túróhoz adhatjuk.

4.Beletöltjük az elkészült tölteléket a palacsintába.

 

 

Bounty kocka diétásan

Hozzávalók 2 főre

A csokis alaphoz:

150 g apró szemű zabpehely

50 g csokis protein

2 evőkanál  natúr kakaópor (ha ne adj ég hármat teszünk bele, akkor sem dől össze a világ :)

1 tojás + 2 fehérje

fél teáskanál  szódabikarbóna

édesítő

2 dl víz vagy tej

A kókuszkrémhez:

•80g kókuszreszelék

•250 g zsírszegény túró

 (ha van, akkor a krémes kellene, ne a bütykös :) Ha mégis csak a bütykös tornyosul a hűtőben, akkor plusz natúr joghurttal próbáljuk homogénebbé tornázni az állagot!)

pici tej (amennyivel össze tudjuk kavarni a kókuszos-kulimászt!)

édesítő

vanília aroma., rúd vagy pici vaníliás protein? Kinél mi akad… :)

Elkészítés:

1.Szerencsére semmi rafkó nincs a dologban: keverjük el a szilárd dolgokat, mehet utána a tojás-pajtás, végül a víz… Itt a két deci egy irányelv, annyit adjunk hozzá, hogy egy szép, de sűrű masszát kapjunk végeredményül.

2. Szilikonos kenyér/őzgerinc formába, esetleg sütőpapírral kibélelt tepsibe töltsük bele a kakaós massza felét, kanalazzuk rá a kókuszkrémet, majd ismét a kakaós történet… és irány a sütő!

3.Előmelegítve, 170 fokon süssük meg, kb. fél óra… Türelmesek, okosak és kevésbé éhesek hagyják a sütőben… vagy legalább a formában kihűlni!

 

 

Mákos guba túróból extra diétásan

Hozzávalók 3 főre

300 g sovány túró

2 db tojás (vagy 3 tojásfehérje)

25 g mák

0,5 dl 1,5 %-os tej

stevia

kevés kókuszolaj

5-10 g fehérjepor (elhagyható)

Elkészítés:

1.A túrót és a tojásokat (vagy csak fehérjéket) és 5-8 csepp steviát kézi mixerrel jól összedolgozunk. Sosem lesz teljesen homogén, de azért legyen minél simább. Keverhetünk bele fehérjeport is, bármilyen ízűt, mert nem fog dominálni a végeredményben, de javaslom a vaníliásat vagy az ízesítetlent.

2.Kókuszolajjal kikenünk egy tálat, belerakjuk a túrós masszát, lesimítjuk, és kb. 50 perc alatt középmagas lángon megsütjük.

3.Fél dl tejben elkeverünk 10-12 csepp steviát, és egy tálba kiöntünk 25 g mákot.

4.Ha megsült a tészta, a harmadát kicincáljuk egy tál aljára, szórunk rá mákot, meglocsoljuk 2-3 tk édesített tejjel. Rákaparunk még egy harmad tésztát, erre is mákot szórunk, és édes tejjel locsolgatjuk. Majd rákaparjuk a maradékot, rászórjuk az összes mákot, és leöntjük a maradék tejjel.

5.Hagyjuk kihűlni, összeérni.

 

 

Szilvás gombóc Más Tésztában

Hozzávalók 3 főre

100 g zabpehely (durvára ledarálva)

50 g zabkorpa

300 g sovány túró

50 g fehérjepor (vaníliás)

2 db tojás

30 dkg szilva

2 kávéskanál fahéj

5 ml folyékony édesítőszer (ízlés és fajta szerint)

1 dl víz

Elkészítés:

1.Egy nagy lábasban tegyünk fel vizet forrni.

2.A szilvákat magozzuk ki, vágjuk fel (fél darabokra, ha valami mutáció folytán nagyon nagyok, akkor negyedekre...), és szórjuk be kis fahéjjal, esetleg édesítővel. A víz forr, a szilva vár.

3.A túrót összedolgozzuk a zabpehellyel, zabkorpával, tojásokkal, édesítővel, fehérjeporral, minden jóval, sok-sok fahéjjal. Adagoljuk bele a vizet - először csak fél decit -, majd érdemes egy 5-10 percre nyugton hagyni, hogy szépen összeálljon.

4.Ha eljött az idő, gyors állapot-ellenőrzés: ha túl híg lenne, akkor zabliszttel korrigáljuk, ha valami miatt nagyon beszívta volna a folyadékot, akkor még egy nagyon pici vizet öntsünk hozzá. A lényeg, hogy egy formálható, rugalmas, nem folyós, hanem szépen összedolgozható tésztát kapjunk.

5.Ha elértük ezt a textúrát, akkor vizes kézzel szedjünk ki egy kis kupacot, és formáljunk golyókat úgy, hogy közben egy-egy szilvaszemet rejtünk a közepébe. Aki nagy szilva - fun, az akár két felet is beletolhat a tésztába, de akkor készüljön fel, hogy ágyúméretű gombócokat lát viszont a tányérján.:)

6.Ha felsorakoztak a gombócok,  és lobog a víz, akkor hajítsuk bele őket, és várjuk meg amíg feljön a víz tetejére, utána vegyük,  és mindenféle jó dologban meghempergessük meg.

7.Elengedhetetlen záró mozzanata a gombóckészítésnek a hempergés. Mármint a  kókuszgolyóknál. )

 

 

Eperrel és dióval töltött alma

Hozzávalók 4 főre

4 közepes db alma

10 dkg eper

10 dkg dió

3 ml folyékony édesítőszer

1 fél citromból nyert citromlé

1 evőkanál  fahéj

Elkészítés:

1.Az almát és az epret megmossuk, lecsöpögtetjük.

2.Az almát félbevágjuk, a magházat kivájjuk, és bedörzsöljük citromlével, hogy ne barnuljon meg, majd csepegtetünk rá egy kevés édesítőszert.

3.Minden magház helyére egy kisebb epret vagy nagyobb eprek esetén egy felet teszünk. Majd teszünk egy pár darab diót, végül fahéjjal megszórjuk.

4.Addig sütjük, amíg az alma teljesen meg nem puhul.

 

 

Almafánk cukormentesen

Hozzávalók 4 főre

2 alma (hámozott, magozott) lereszelve

2 evőkanál  tönkölybúza liszt (lehet paleo liszt is)

1 teáskanál  sütőpor

1/4 teáskanál  stevia (crysanova) por

kókuszzsír vagy olaj a sütéshez

darált eritritol/xilit a tetejére

Elkészítés:

1.A lisztet, a steviát és a sütőport elkeverjük, majd az almához adjuk. Alaposan összekeverjük.

2.Felforrósítjuk az olajat, és evőkanálnyi kupacokat helyezünk bele az almafánk tésztából.

3.Barnulásig sütjük a fánk egyik oldalát, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is.

4.Darált eritritollal vagy xilittel megszórva tálaljuk.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.034 mp