Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Diabetikus Sütemények

 

Diabetikus sütemények

 

  Almás batyu

Hozzávalók:

1 db tojás, 125 dkg liszt, 125 dkg túró, 125 g margarin, só, 40 g édesítőszer, 2 db alma, 200 g eperlekvár(lehetőleg diabetikus)

Elkészítés:

A tojásokat válasszuk szét,a lisztet szitáljuk egy tálba, a közepébe vájjunk egy mélyedést. Tegyük bele a tojássárgáját,a túrót,a puha margarint, 1 csipet sót, az édesítőszert, és dolgozzuk össze a hozzávalókat.

A tésztát csomagoljuk folpakba,és 30 percig rakjuk hűtőbe. A z almát hámozzuk meg,vágjuk ki a magházát,és kockázzuk fel a húsát.

A tésztát nyújtsuk ki kb. 5 mm vastagra,és vágjuk fel 10 x 10 cm-es négyzetekre. Osszuk el rajtuk a lekvárt,majd az almát. A tojásfehérjét verjük fel,kenjük meg vele a tésztaszéleket,és tapasszuk össze a batyuk sarkait.

Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe,kenjük meg a maradék tojásfehérjével, és 25 perc alatt süssük készre.

 

 

Almás-diós rétes

Hozzávalók:

300 g liszt, 250 g margarin, 2 db tojás, 2 evőkanál  ecet,

Töltelékhez:

60 g mazsola, 6 db alma, 60 g dióbél, 40 g édesítőszer, 2 teáskanál őrölt fahéj, 4 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:

A lisztet szitáljuk tálba,adjuk hozzá a feldarabolt margarint,1 db tojást,az ecetet és 8 evőkanál  hideg vizet. Dolgozzuk sima tésztává,csomagoljuk folpakba,és 1 órát pihentessük a hűtőben.

A töltelékhez öblítsük le a mazsolát. A diót daráljuk durvára. Az almát hámozzuk meg,szedjük ki a magházát,és kockázzuk fel a húsát. Ezeket,valamint az édesítőszert,a fahéjat és a zsemlemorzsát keverjük össze.

A tésztát osszuk kétfelé. Az egyik adagot nyújtsuk ki 3 mm vékonyra,és osszuk el rajta az almás töltelék felé. Tekerjük fel,a tésztavégeket nyomjuk össze. A másik rétest ugyanígy készítsük el,majd mindkettőt tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe,és kenjük meg a másik,villával felvert tojással,majd 45 perc alatt süssük készre.

 

 

Gyümölcsös kocka

Hozzávalók:

6 db tojás,150g édesítőszer, 1 teáskanál  sütőpor,150 g liszt,margarin és liszt a formához

Töltelékhez:

100 g sárgabaracklekvár(diabetikus),fél db friss ananász, 1 db mangó, 2 db kivi, 2 db banán, 1 tasak színtelen tortazselé

Elkészítés:

A tésztához válasszuk szét a tojásokat. A sárgájukat és fehérjéket külön-külön verjük fel 75-75 g édesítőszerrel .Forgassuk össze a kétféle habot,majd óvatosan adagoljuk hozzá a sütőporral elkevert lisztet. Egy tepsit kenjük ki margarinnal,szórjunk meg liszttel. Kanalazzuk bele a tésztát,és előmelegített sütőben süssük 45 percig,majd hagyjuk a formában kihűlni.

A tésztát kenjük meg a lekvárra. A megtisztított gyümölcsöket daraboljuk fel, és egyenletesen osszuk el rajta. A tortazselét készítsük el a tasakon olvasható leírás szerint,öntsük a gyümölcsökre,majd tegyük a sütit a hűtőbe,hogy a zselé megdermedjen.

 

 

Kuglóf

Hozzávalók:

100 g margarin, 40 g édesítőszer, 2 db tojás, 2 db citrom, 1 csomag  sütőpor, 200 g liszt, 200 ml tej, 100 g mazsola, 40 g durvára darált dióbél, margarin és liszt a formához, édesítőpor a szóráshoz

Elkészítés:

A margarint keverjük ki az édesítőszerrel,a tojással és a lereszelt citromhéjjal, majd apránként adjuk hozzá a sütőporral elvegyített lisztet és a tejet. Végül a mazsolát és a diót is forgassuk a tésztába. A kuglófformát kenjük ki margarinnal,szórjuk meg liszttel,és töltsük bele a tésztát. Előmelegített sütőben 55 percig süssük.

Hagyjuk a kuglófot a formában kihűlni,és csak utána borítsuk ki belőle. Tálalás előtt ízlés szerint megszórhatjuk édesítőporral.

 

 

Diabetikus muffin

Hozzávalók:

20 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,20 szem édesítő,fél csomag  sütőpor,1 kávéskanál szódabikarbóna,1,5 dl tej,5 dkg olvasztott vaj,0,5 dl olaj,2 db tojás,1 pohár natúr joghurt

Elkészítés:

A lisztet és a sütőport egy tálban összekeverjük. A tojást,az édesítőt,az olvasztott vajat,az olajat és a joghurtot egy másik edényben kikeverjük és a két tál tartalmát összevegyítjük. Kivajazott muffinformában,előmelegített sütőben készre sütjük.

 

 

Diabetikus reformkeksz

Hozzávalók:

200 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt,100 g finomliszt,1 csomag  sütőpor,150 g vaj,25 g folyékony édesítőszer,1 db tojás,75 g diabetikus étcsokoládé

Elkészítés:

A kétféle lisztet öntsük egy tálba,vegyítsük el a sütőporral. Vajat habosra keverjük az édesítőszerrel,hozzáadjuk a tojást,és hozzáadagoljuk a lisztet .A masszából diónyi golyókat formázunk és tepsibe tesszük,villával lelapítjuk,kb. 20-30 perc alatt megsütjük. Kihűlve olvasztott csokival bevonjuk.

 

 

Diétás muffin

Hozzávalók:

25 dkg liszt,fél csomag  sütőpor,1 kávéskanál  szódabikarbóna,5 dkg őrölt mandula,10 dkg vaj,3 tojás,1 evőkanál  folyékony édesítőszer,1 kávéskanál  reszelt citromhéj,1 evőkanál  vaníliaaroma,1 dl tej

Elkészítés:

A lisztet ,a sütőport és a mandulát összekeverjük. A vajat a tojásokkal,az édesítőszerrel,a citromhéjjal,a vaníliaaromával és a tejjel habosra keverjük. Apránként hozzáadjuk a lisztes keveréket,majd a masszát a formákba kanalazzuk .A muffinok tetejére egy-egy szem mandulát teszünk,20-25 perc alatt megsütjük.

 

 

Ribizlitorta

A recept hozzávalói:

 125g vaj

 12g Canderel édesítőpor

 3 tojás

 1 csipetnyi só

 1 citrom leve

 4 evőkanál tej

 200g DIABET-Mix linzerliszt-keverék

 2 teáskanál sütőpor

 300g ribizli

 150g Schneekoppe feketeribizli lekvár

A recept elkészítése:

A vajat habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk a Canderel édesítőport, sót, citromlevet és a tojásokat. A lisztet átszitáljuk, elvegyítjük a sütőporral és ezt is a tésztához adjuk. Végül hozzáöntjük a tejet. A masszát 26 cm átmérőjű, kivajazott, sütőpapírral bélelt tortaformába egyenletesen belesimítjuk. A megtisztított, megmosott ribizlit elrendezzük a tészta tetején. Előmelegített 180-200oC-os sütőben (gázsütő 5-ös fokozat) 40-50 percig sütjük.

A ribizlilekvárt összekeverjük 2 evőkanál vízzel és a kész, de még forró tészta tetején elkenjük. Diabetikus tejszínhabbal vagy diabetikus vaníliás cukorral megszórva tálaljuk.

 

 

Omlós mézes sütemény

A recept hozzávalói:

 1 doboz LABETA omlós mézes süteménypor 500g

 3 db tojás

 6 evőkanál olaj

 3,5 dl víz vagy tej

 1 üveg VITAMÓR erdei vegyes gyümölcs dzsem

A recept elkészítése:

A LABETA omlós mézes süteményporhoz hozzáadjuk a tojást, olajat, tejet vagy vizet, majd a tésztát addig kavarjuk, amíg krémes állagú nem lesz. Közepesen meleg sütőben kb. 20 percig sütjük, tűpróbával ellenőrizzük. A kész sütemény tetején elkenjük a dzsemet.

 

 

Almatorta

A recept hozzávalói:

 125g vaj

 12g Canderel édesítő por

 3 tojás

 csipetnyi só

 200g liszt

 2 teáskanál sütőpor

 1 citrom leve

 4 evőkanál tej

 4 közepes méretű alma (kb. 800g)

 150g VITAMÓR kajszibaracklekvár

A recept elkészítése:

A vajat habosra keverjük, majd apránként hozzáadjuk az édesítőport, a sót, a citromlevet és a tojásokat. Az átszitált lisztet elkeverjük a sütőporral és ezt is a tésztához adjuk. Végül hozzákeverjük a tejet, de csak fokozatosan, nehogy túl lágy legyen a tészta. A masszát egy 28cm átmérőjű kivajazott kerek tortaformába öntjük, és egyenletesen belesimítjuk. A tetejére: az almákat meghámozzuk, mindegyiket négybe vágjuk, kikanyarítjuk a magházat, és a negyed szeleteket hosszában beirdaljuk, majd elrendezzük a tészta tetején. Előmelegített sütőben 180-200°-on 40-50 percig sütjük.

A sütemény bevonásához átszűrjük a baracklekvárt és összekeverjük 1 evőkanál vízzel, majd áthúzzuk vele a forró tésztát.

 

 

Diabetikus kenyér

Készlisztek: kenyérsütéshez egy kg-os kiszerelésben:

 "DIABET-MIX" Fehérkenyérliszt.

 "DIABET-MIX" Árpakenyérliszt.

 "DIABET-MIX" Zabkenyérliszt.

 "DIABET-MIX" Búza-rozs kenyérliszt

Sütés leírás sütőgéphez:

Oldjunk fel 8g élesztőt kevés langyos vízben, egészítsük ki fél literre és öntsük be a sütőgép sütőformájába. Tegyünk hozzá egy evőkanál étolajat, indítsuk el a programot és a keverőlapát beindulása után öntsünk bele fél kg. "DIABET-MIX" készlisztet. A gép tetejét csukjuk le. A dagasztási program befejezése után nyissuk fel a tetőt és igazítsuk középre a tésztát.

A kelesztés befejezésekor vízbe mártott villával szurkáljuk meg a kenyér tetejét 3-4-szer, majd vízzel kenjük le a kenyér tetejét (ecsettel, kenőtollal), ezen túl nem célszerű felnyitni a tetőt a további munkafolyamatok alatt. A sütés, melegen tartást követően, hőálló kesztyűvel vegyük ki a gép sütőformáját és borítsuk ki a kenyeret, és fém- vagy farácson hagyjuk kihűlni.

 

Almás túrótorta

Hozzávalók:

 500 g túró

 2 közepes méretű alma

 1 citrom héja

 50 g vaj

 1 evőkanál méz

 2 és fél evőkanál gyümölcscukor

100 ml víz

 2 teáskanál zselatin

  Elkészítés:

1. Az almákat meghámozzuk, kimagozzuk, tetszés szerinti formájú, kb. 4-5 mm vastag szeletekre vágjuk. Egy vastag falú serpenyőben a vajat a mézzel megolvasztjuk, belehelyezzük az almaszeleteket és néhány percig pároljuk az almát. Óvatosan kivesszük a már megpuhult almaszeleteket.

 A zselatint 100 ml langyos vízbe szórjuk, állandó keverés mellett felforraljuk, majd félretesszük hűlni.

 A túrót egy nagy tálba helyezzük, villával jól összetörjük, belereszeljük a citrom héját és hozzákeverjük a gyümölcscukrot. Ha kihűlt már, a zselatint is hozzáadjuk a túróhoz.

 Egy 18 cm átmérőjű tortaformát fóliával kibélelünk, úgy, hogy a végén maradjon mit visszahajtani a torta tetejére. A forma aljában egy rétegben elrendezzük az almaszeleteket, erre öntjük az ízesített túrót. Végül a fóliát ráhajtjuk és mehet is a hűtőbe 10-12 órára. Tálalás előtt a tortaformából kiborítjuk és a fóliát eltávolítjuk róla.

 

 

Diabetikus citromtorta

Hozzávalók:

 5 db tojás,

 10 dkg liszt,

 10 dkg Glukonon,

 fél csomag sütőpor,

 40 dkg vaj,

 20 dkg Glukonon,

 1 citrom leve és reszelt héja,

 2 db citrom,

 Citromos gyümölcs zselé,

   Elkészítés:

A lisztben elkeverjük a sütőport. A tojásfehérjét a Glukonon felével kemény habbá verjük, majd hozzáadjuk a Glukonon másik felével habosra kevert tojássárgáját. Fakanállal óvatosan belekeverjük a sütőporos lisztet, és tortakarikában kisütjük. A krémhez a Glukonont 4 centiliter vízben cukorszirup-sűrűségűre főzzük, majd kihűtjük.

 A vajat habosra keverjük, fokozatosan hozzáadjuk a szirupot, majd belekeverjük a citrom levét és reszelt héját. A kihűlt tortalapot három egyenlő részre vágjuk, megkenjük citromkrémmel úgy, hogy a torta oldalára és tetejére is maradjon.

 Ezután a két citromot nagyon vékonyan fel kell szeletelni, és a szeleteket a tortán izlésesen elrendezni. Elkészítjük a citromos gyümölcszselét, és mikor már kellően kihűlt, a tortára öntjük.

 

 

Házi krémes

Hozzávalók:

 35 dkg liszt,

 35 dkg margarin,

 1 kávéskanál ecet,

 1 dkg só,

 kevés hideg víz,

 3 db tojás,

 10 dkg fruktóz,

 1 csomag diétás vaníliás pudingpor,

 3 dl 1,5%-os tej,

 1 dl víz.

   Elkészítés:

25 dkg margarint 8 dkg liszttel összegyúrunk, tégla alakúra formázzuk, és hideg helyre tesszük.

 A megmaradt lisztbe belekeverjük a maradék margarint, a sót, az ecetet és annyi vizet, hogy közepesen kemény rétestésztát kapjunk.

 Hólyagosra dolgozzuk, hideg helyen pihentetjük, kinyújtjuk és a lisztes margarint a közepébe tesszük. A négy szélét ráhajtjuk és még háromszor hajtogatjuk. Minden hajtogatás közben pihentetjük. A kész tésztát kettéosztjuk és tepsi nagyságúra nyújtjuk.

 Megszurkáljuk és forró sütőben, aranysárgára sütjük. A tészta másik felét ugyanúgy sütjük.

A krém készítése:  1 dl vízzel és 2 dl tejjel, 5 dkg fruktózt felteszünk forrni. A tojások sárgáját 1 dl tejjel és a pudinggal elkeverjük. Ha a tej forr, belekeverjük a pudingot és sűrűre főzzük. A tojások fehérjéjét nagyon keményre verjük a maradék fruktózzal, és a még forró pudingba keverjük.

Az elkészített krémet ráöntjük az alsó lapra, elsimítjuk és a felső lappal beborítjuk. Kockákra vágjuk. Ha a krémünk laza, a felső lapot külön vágjuk.

 

 

Diabetikus gyümölcskenyér

Hozzávalók:

 26 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt

 1 teáskanál sütőpor

 1 teáskanál szódabikarbóna

 1 teáskanál őrölt gyömbér

 csipetnyi só

 12 dkg vaj

 2 db tojás

 2 db alma

 2 db sárgarépa

 15 dkg durvára vágott dió

 0,8 dl frissen facsart narancslé

 reszelt narancshéj

    Elkészítés:

Béleljünk ki alufóliával egy 23 cm hosszúságú gyümölcskenyérformát úgy, hogy a fólia szélei túllógjanak, majd vajazzuk ki.

 Szitáljuk tálba a lisztet, tegyük hozzá a fűszereket, a sütőport és a szódabikarbónát, adjuk hozzá a sót. Mindezt dolgozzuk össze a vajjal és a tojásokkal.

 Reszeljük le az almát, és a sárgarépát. Keverjük bele a tésztába az almát, a sárgarépát, a diót, a reszelt narancshéját, és a narancslevet. Dolgozzuk össze ismét alaposan.

Simítsuk a formába a masszát, és 170 fokon 65-70 percig süssük. Ezután hagyjuk még hűlni a formában kb. fél órát, majd emeljük ki a fólia kilógó szegélyénél fogva. Várjuk meg, míg teljesen kihűl. Konyharuhába tekerve több napig is eláll.

 

 

Diabetikus mézeskalács

Hozzávalók:

1/2 üveg mézpótló

 5 dkg margarin

 2 tojás

 2 csapott evőkanál Canderel édesítőpor

 1 teáskanál őrölt fahéj

 1 csapott kávéskanál őrölt szegfűszeg

 1 púpos teáskanál sütőpor (vagy szódabikarbóna)

 40 dkg liszt

 darabolt dióbél (vagy mogyoró, mandula)

 1 tojásfehérje a bekenéshez

   Elkészítés:

Egy tálban a mézpótlót és a margarint meglangyosítjuk. Egy másik edényben az édesítőport kikeverjük a tojásokkal, majd hozzáadjuk a sütőport, a fahéjat és a szegfűszeget, együtt jól összedolgozzuk, és hozzáöntjük a langyos, margarinos „mézhez”. Együtt újból jól összedolgozzuk.

 Végül hozzáadjuk a lisztet, és jól összegyúrjuk a tésztát (ha úgy érezzük, hogy nagyon ragad, adjunk még hozzá lisztet).

 Takarjuk le konyharuhával, és szobahőmérsékleten pihentessük legalább fél napon keresztül.

 Kilisztezett nyújtódeszkán nyújtsuk ki kb. fél cm vastagságúra, és szaggassuk ki különböző formákkal.

 Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a kiszaggatott darabokat, megkenjük tojásfehérjével, és díszítésként a közepükbe kissé belenyomunk 1-1 diódarabot (vagy 1-1 szem mogyorót, mandulát).

 Forró sütőben mogyoró barnára megsütjük, bő 5 perc alatt megsül. Ünnep előtt egy héttel már elkészíthető, fém dobozokban jól tárolható.

 

 

Diabetikus bejgli diós töltelékkel

Hozzávalók:

Tésztához:

35 dkg liszt,

 ½ Ráma margarin,

 2dkg élesztő,

 1 csapott evőkanál Canderel édesítőpor,

 2 tojássárgája,

 0,5 dl tej,

 csipetnyi só,

  Töltelékhez:

 25 dkg darált dióbél,

 5 csapott evőkanál Canderel édesítőpor,

 1 db reszelt jonathán alma,

 1 púpozott evőkanál diabetikus sárgabarack lekvár,

  2 evőkanálnyi diabetikus meggybefőtt kimagozva,

   Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk. Az ugyancsak elmorzsolt élesztőt a meglangyosított tejbe belekeverjük az édesítőporral együtt, kb. 5 percig hagyjuk „felfutni”, majd a margarinos liszthez öntjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a sót, és jól összedolgozzuk. A tésztát két cipóba osztjuk. A cipókat lisztezett nyújtódeszkára tesszük, a cipók tetejét is belisztezzük, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen kelesztjük legalább egy órán keresztül.

Közben elkészítjük a diós tölteléket: kb. 0,5 dl vizet felteszünk forrni, beleszórjuk az édesítőport, amikor együtt felforrt, hozzáöntjük a darált dióhoz. Ezután még hozzáadjuk a reszelt almát, a sárgabarack lekvárt, az apróra vágott meggyet, a kakaóport és a sót, együtt jól összedolgozzuk.

A megkelt cipót lisztezett nyújtódeszkán vékonyra kinyújtjuk (négyszögletes formára), s rákenjük a diós töltelék felét. Feltekerjük, a két végét kissé benyomkodjuk, és kikent tepsibe tesszük. A két rúd közt hagyjunk távolságot. A kissé felvert tojásfehérjével megkenjük a tetejüket, és egy órán át hűvös helyen pihentetjük.

Ezután újra megkenjük a tojásfehérjével, és fél óráig szobahőmérsékleten tartjuk. Előmelegített, forró, gőzös sütőben barnás-pirosra megsütjük. (Akkor lesz gőzös a sütő, ha egy kis lábost teletöltünk vízzel, és a sütő aljára tesszük, ami sütés ideje alatt párolog.) Csak akkor szedjük ki a tepsiből, ha már teljesen kihűlt. Az ünnep előtt akár egy héttel korábban is megsüthetjük, a rudakat alufóliába csomagolva hűvös helyen jól eltarthatjuk.

 

 

Diós pozsonyi kifli

Hozzávalók:

Tésztához:

40 dkg liszt

fél zacskó sütőpor

15 dkg vaj

 5 dkg édesítő

 1 csipet só

 2 tojássárgája

 2 evőkanál tejföl

 2 mokkáskanál szárított élesztő

  Töltelékhez:

 50 dkg dió

 3 evőkanál narancslekvár

1 narancs reszelt héja

 3 dkg édesítő

 pár csepp vaníliakivonat

 2 dl tej

  Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. Az összes hozzávalót egy lábosban megfőzünk. (Először csak 1,5 dl tejet tegyünk bele, ha  túl sűrűnek találjuk akkor , adjuk hozzá a többit is.) Amíg a tésztát gyúrjuk, pihentetjük, a töltelék is kihűl.

Ezalatt a lisztet, a sütőport, a sót, és az édesítőt egy tálba szitáljuk, elmorzsoljuk a kis darabokra vágott hideg vajjal. Hozzáadjuk a tejfölt, az élesztőt és a tojások sárgáját, és gyorsan összegyúrjuk. (Ilyenkor, ha nem áll össze, lehet bele tenni még egy kis tejfölt.) Letakarjuk egy konyharuhával, és hagyjuk pihenni 1/2 órát.

Ezután kis darabkákat csippentünk le a tésztából, igyekezve, hogy egyformák legyenek, és oválisra nyújtjuk őket, a széleiket körbekenjük tojásfehérjével. A tölteléket egy csíkban rákenjük, feltekerjük, kicsit meghajlítjuk, és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük őket úgy, hogy alulra kerüljön az a rész, ahol összeér a tészta. Tojássárgájával lekenjük a kifliket, és jó fél óráig letakaratlanul hagyjuk száradni. Amikor már száraz, lekenjük tojásfehérjével, és ezzel is hagyjuk megszáradni.

A kiflik oldalát egy vékony hústűvel megszurkáljuk, hogy ne repedjenek szét, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük.

 

 

Almával töltött piskótatekercs

Hozzávalók:

 Piskótához:

 6 tojás

 10 dkg glukonon ( vagy: fruktóz)

 14 dkg liszt

 1 citrom reszelt héja

 5 g sütőpor

  Töltelékhez:

 60 dkg tisztított, reszelt alma

 5 dkg glukonon,vagy fruktóz

 15 dkg diabetikus baracklekvár

 8 dkg darált dió

 csipetnyi fahéj

 1 citrom reszelt héja

   Elkészítés:

A tojások fehérjét felverjük, hozzáadjuk a glukonont, majd a tojássárgáját. Ezután óvatosan hozzáadjuk a sütőporral kevert, szitált lisztet (hogy ne essen össze a habos krém), majd a reszelt citromhéjat is.

 Előmelegített sütőben, közepes hőmérsékleten(170-180 fokon), sütőpapírral sütjük:

 

 Tortaformában: 35- 40 perc

 Közepes tepsiben: 25-30 perc

 Nagyobb tepsiben, tekercsnek: 20-25 perc

Közben az almát az édesítővel elkeverjük,állandóan kevergetve megpároljuk. Amikor teljesen puha, kenhető, hozzáadjuk a citromhéjat, a fahéjat, s kihűtjük.

 A megsült piskóta lapot azon forrón nedves konyharuhára fektetjük, kb.10 dkg lekvárral megkenjük,az almatölteléket rásimítjuk. A tésztát felcsavarjuk, és kihűtjük.

 A tetejét a megmaradt lekvárral megkenjük, a dióval megszórjuk. Szeletekre vágva kínáljuk, kb. 15 db lesz belőle.

 

 

Vidám linzer

Hozzávalók kb. 70 darabhoz:

50 dkg liszt,

 1 teáskanál . sütőpor,

 25 dkg vaj,

 10 evőkanál  CANDEREL édesítőpor,

 2 citrom reszelt héja,

 2 evőkanál . vaníliaaroma,

 2 tojássárgája,

 1 tojás,

 10 dkg diabetikus lekvár az összeragasztáshoz

   Elkészítés:

A tésztához a lisztet és a sütőport összemorzsoljuk a vajjal, a CANDEREL édesítőporral, a citrom héjával, a vaníliaaromával, egy csipet sóval, a tojássrágájával és a tojással. Cipóvá formázzuk, fóliába csomagoljuk, és kb. 2 órára betesszük a hűtőbe. A tésztát lisztezett deszkán kb. 4 mm vékonyra kinyújtjuk, és kedvünk szerinti apróbb formákkal kiszúrjuk. Az ünnephez igazítva karácsonykor fenyőfát, csillagot, angyalkát, húsvétkor nyuszit, csibét készítünk. Egyéb alkalmakkor virágot, szívet, köröket szaggatunk. Egy dologra törekedjünk, minden darabnak legyen párja, amivel később összeragaszthatjuk.

A sütőt 200 C-fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tepsit kibéleljük sütőpapírral, rárakjuk a formákat, és a sütőben kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Tálra szedjük, kihűtjük. A lekvárt felforrósítjuk, és két-két formát összeragasztunk vele. Kissé összenyomjuk, és tányérra tesszük. Megszórjuk CANDEREL édesítőporral, és zárható dobozban tároljuk.

 

 

Gesztenyés muffin

Hozzávalók:

 200 gr cukrozatlan gesztenyemassza

4 tojás

 3 evőkanál édesítő (szorbit)

pár szem meggy

pár kanál rum

1/2 sütőpor

tejszínhab

  Elkészítés:

A tojásokat szét kell választani, és a fehérjét habbá verni.

 A gesztenyemasszát összekeverni a tojások sárgájával, az édesítővel, sütőporral és a rummal, majd óvatosan beleforgatni a tojáshabba.

 Ezzel meg kell tölteni a muffinformákat, kb. 3/4 részig, és mindegyik közepébe egy szem meggyet teszünk.

 180 fokos sütőben 15 percig kell sütni, majd hagyjuk kihűlni. Mikor kihűl egy kicsit összeesik, így a mélyedést tejszínhabbal töltjük fel.

 

 

 Almás pite

 Hozzávalók 48 szelethez:

Tésztához:

 50 dkg finomliszt,

 25 dkg margarin,

 5 dkg CANDEREL édesítőpor,

 1 teáskanál vaníliaaroma,

 1 tasak sütőpor (10 g),

 2 tojás + 2 tojássárgája,

 2 evőkanál  tejföl (12 %)

 A töltelékhez:

 2 kg savanykás alma,

 5 dkg CANDEREL édesítőpor,

 1 kávéskanál fahéj,

 1 citrom reszelt héja,

 6 dkg zsemlemorzsa vagy darált dió,

 1 tojássárgája a kenéshez,

 CANDEREL édesítőpor a szóráshoz

  Elkészítés:

A tésztához a lisztben elmorzsoljuk a margarint, hozzáadjuk a CANDEREL édesítőport, a vaníliaaromát, a sütőport, a tojásokat és tojássárgáját , 1 csipet sót és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, két cipót formálunk belőle, fóliába csomagoljuk, és a hűtőszekrényben 1 órát pihentetjük.

A töltelékhez az almát meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük, hozzáadjuk a CANDEREL édesítőport, a fahéjat és a citromhéjat, kissé állni hagyjuk. A sütőt előmelegítjük 200 °C- ra  (gázsütő 3. fokozat). Sütőpapírból kivágunk két tepsi nagyságú lapot, megszórjuk liszttel, és éppen akkorára nyújtjuk rajtuk a tésztacipókat, amekkorák a papírlapok. Az egyiket behúzzuk a tepsibe, villával megszurkáljuk, és megszórjuk a zsemlemorzsával/dióval. Az almát alaposan kinyomjuk, és a tésztán szétosztjuk. Úgy, hogy a papír legyen felül, a tetejére fordítjuk-fektetjük a másik tésztalapot, végül lehántjuk róla a sütőpapírt, és lenyomkodjuk a tésztaszéleket. Tetejét megkenjük tojássárgájával, villával sűrűn megszurkáljuk, és a sütő középső rácsán arany barnára sütjük (kb. 30 perc).

A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálaláskor 5x5 cm-es kockákra vagy tetszés szerint szeletekre, háromszögekre, rombuszokra vágjuk, és megszórjuk CANDEREL édesítőporral.

 

 

Aranygaluska

Hozzávalók 8 személyre:

Tésztához:

30 dkg liszt,

 1 csomag szárított élesztő,

 3 evőkanál CANDEREL édesítőpor,

 2,5 dl zsírszegény tej,

 2 tojássárgája,

 1 teáskanál reszelt citromhéj,

 1 evőkanál rum,

 3 dkg olvasztott vaj + a formához,

 2 evőkanál zsemlemorzsa

 A szóráshoz:

15 dkg darált dió,

 5 evőkanál CANDEREL édesítőpor,

 1 teáskanál reszelt citromhéj,

 10 dkg vaj,

 1 tojássárgája,

 CANDEREL édesítőpor

  Elkészítés:

A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük az élesztővel, a CANDEREL édesítőporral, a tejjel, a tojássárgájával, a reszelt citromhéjjal, a rummal. Összedolgozzuk, és végül belekeverjük az olvasztott vajat. Addig dagasztjuk, amíg a tészta fényes lesz, és elválik az edény falától. Cipót formázunk belőle, megszórjuk liszttel, és meleg helyen, letakarva kétszeresére kelesztjük (kb.1,5 óra!). Kivajazunk, zsemlemorzsával beszórunk egy tűzálló tálat. A darált diót összekeverjük a CANDEREL édesítőporral és a reszelt citromhéjjal. A vajat felolvasztjuk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, és kb. 5 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. A tésztadarabokat a vajba mártjuk, meghempergetjük a dióba, és egymás mellé a tálba rakjuk. A tetejére ráöntjük a megmaradt vajat, és langyos helyen, letakarva kb. 30 percig kelesztjük (amíg a tészta kitölti a tálat).

 

A sütőt 200 °C- fokra (gázsütő 3. fokozat) előmelegítjük. Felverjük a tojássárgáját, megkenjük vele a tészta tetejét, és a sütőben kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük. A formában hagyjuk kihűlni. A formából tálra borítjuk, és meghintjük CANDEREL édesítőporral. (Diabetikus) gyümölcslekvárt vagy vaníliaöntetet is kínálhatunk hozzá.

 

 

Zserbó

Hozzávalók kb. 36 szelethez:

Tésztához:

35 dkg liszt,

 20 dkg margarin,

 2 csomag instant (szárított) élesztő,

 5 evőkanál CANDEREL édesítőpor,

 1 dl zsírszegény tej,

 1 tojás,

 1 csipet sütőpor

  A töltelékhez:

15 dkg darált dió,

 10 evőkanál CANDEREL édesítőpor,

 20 dkg diabetikus lekvár,

A bevonathoz:

4 evőkanál CANDEREL kakaópor

 5 dkg margarin

  Elkészítés:

A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk az élesztőt, a CANDEREL édesítőport, a tejet, a tojást, a csipetnyi sütőport és csipetnyi sót, jól összedolgozzuk. A tésztát 3 egyenlő részre osztjuk. Mindegyik lapot 35x25 cm nagyságúra kinyújtjuk, akkorára mint a sütőt tepsi mérete, de a tészta ne érjen egészen a széléig, mert a kelésnél és a sütésnél terjeszkedik. A tepsit kivajazzuk, az alsó lapot beleterítjük, megkenjük lekvárral. A diót elkeverjük a CANDEREL édesítőporral, felével meghintjük a tésztát. Ráhelyezzük a másik lapot, azt is hasonlóképpen kenjük meg és szórjuk. Erre rátesszük a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarjuk vele. A tésztát szobahőmérsékleten egy órán át kelesztjük. A sütőt 180 °C- fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A tészta tetejét megszurkáljuk, és az előmelegített sütőben, lassan sütjük, míg a teteje egyenletes világos piros lesz (kb. 20 perc).

A megsült tésztát, ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal. Ehhez a kakaóport kevés vízzel simára keverjük, és állandóan kevergetve nagyon sűrűre befőzzük. A tűzről levéve beledobjuk a margarint, és addig keverjük, amíg a margarin elolvad. (Mielőtt a tésztára öntjük, belekeverhetünk 1 ek. tojásfehérjét a már langyosra hűlt mázba, ettől még fényesebbé válik.) A tésztára öntjük, elsimítjuk, hagyjuk jól megdermedni. Ehhez néhány órára szükség lesz! Ha kihűlt hosszúkás szeletekre (vagy kis kockákra) vágjuk.

 

 

Meggyes piskóta

Hozzávalók kb. 20 szelethez:

 6 tojás,

 30 dkg vaj/margarin,

 12 evőkanál . CANDEREL édesítőpor,

 40 dkg liszt, 1,5 csomag sütőpor,

 1,5 dl zsírszegény tej,

 2 üveg meggybefőtt (kimagozva),

 CANDEREL édesítőpor a szóráshoz

   Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A vajat habosra keverjük, hozzáadjuk a CANDEREL édesítőport, és tovább habosítjuk. Beledolgozzuk egyenként a tojássárgáját. A lisztet elkeverjük a sütőporral, és felváltva a tojáshabbal és a tejjel a masszához adagoljuk. A sütőt 180 °C- fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, és belesimítjuk a masszát. A meggyet alaposan lecsepegtetjük, és a sütemény tetejére szórjuk. A sütőben 35-40 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Lehúzzuk róla a papírt, szeletekre vágjuk, és CANDEREL édesítőporral bőven meghintve tálaljuk.

 

 

Vargabéles

Hozzávalók 6 személyre:

15 dkg cérnametélt,

 5 dkg mazsola,

 2 tojás,

 5 evőkanál  CANDEREL édesítőpor,

 1 teáskanál  vaníliaaroma,

 30 dkg zsírszegény túró,

 1 tk. reszelt citromhéj,

 1 dl tejföl (12%),

 5 dkg vaj a locsoláshoz,

 1 csomag (6 lapos) réteslap,

 CANDEREL édesítőpor a szóráshoz

  Elkészítés:

A tésztát sós vízben kifőzzük, leszűrjük. A mazsolát vízbe áztatjuk. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük. A sárgákat habosra keverjük a CANDEREL édesítőporral, a vaníliaaromával, beledolgozzuk a túrót, csipetnyi sót, a reszelt citromhéjat és a tejfölt. Hozzáadjuk a tésztát. A mazsolát lecsepegtetjük, és szintén a masszába dolgozzuk, végül beleforgatjuk a tojáshabot. A sütőt 180 °C- fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Vajjal kikenünk egy kisebb tepsit, a többit felolvasztjuk. A tepsit kibéleljük 4 réteslappal úgy, hogy a szélei a tepsiből kilógjanak. Mindegyik réteget megkenjük olvasztott vajjal. Beleöntjük a tésztamasszát, betakarjuk a kilógó réteslapokkal, és a maradék két réteslapot is ráborítjuk. Vajjal meglocsoljuk, és a sütőben kb. 40 percig sütjük. Tálaláskor megszórjuk CANDEREL édesítőporral, és diabetikus lekvárt vagy szörpöt locsolunk köré, vagy rá.

 

 

Gyümölcsös lepény

Hozzávalók:

40 dkg liszt, 1 csomag  sütőpor, 25 dkg  margarin, 30 dkg Canderel, 1 csomag  diabetikus vaníliás cukor, 4 tojás, 1 citrom, 10 dkg darált dió, 1 üveg diabetikus gyümölcsbefőtt (meggy/cseresznye/barack), menta, vagy citromfű a díszítéshez.

Tészta:

A puha margarint habosra keverjük 15 dkg Canderellel, a vaníliás cukorral, a tojások sárgájával, a citrom lereszelt héjával és levével. Hozzáadjuk a sütőporral elkevert lisztet. Összegyúrjuk, és a kinyújtott tésztából egyforma méretű korongokat formázunk. Nagyobb tepsibe tesszük, egymástól kissé távolabb, hogy süléskor nehogy összeérjenek.

 

Töltelék:

 A kimagozott, felaprított gyümölcsöt jól lecsepegtetjük, összekeverjük a darált dióval és 10 dkg Canderellel. A tésztára halmozzuk úgy, hogy a szélén körben maradjon kb. fél cm üres rész. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 percig sütjük.

 

Hab:

A tojások fehérjét a maradék Canderellel kemény habbá verjük. Habzsákba tesszük, a süteményre nyomjuk, és a meleg sütőbe néhány percre visszatesszük, hogy a tojáshab megszikkadjon. Ha kihűlt, a mentalevelekkel, vagy citromfűvel díszítve tálaljuk.

 

 

 

Dezső szelet

Hozzávalók:

 Tésztához:

25 dkg liszt, 15 dkg fruktóz, 5 evőkanál  kakaópor, 6 evőkanál  olívaolaj, 2,5 dl víz, 3 evőkanál  5 %.- os ecet, 1 púpozott kk. szódabikarbóna, 1 kk. só.

 Krémhez:

20 dkg  margarin, 3 púpozott evőkanál  kakaópor, ízlés szerint15-17 dkg fruktóz, 1 evőkanál  rum (vagy aroma), 3 evőkanál zsírszegény tej, csipetnyi só.

 

Tészta:

Az összes hozzávalók egy keverőtálba öntjük, és addig keverjük, míg teljesen egynemű és habos nem lesz. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, a tetejét elegyengetjük, majd előmelegített sütőben, közepes hőfokon megsütjük.

 

Krém:

Szintén az összes hozzávalót keverőtálba tesszük és habosra keverjük.

A megsült tésztát deszkára borítjuk és megvárjuk, míg kihűl. Ha teljesen kihűlt, rákenjük vastagon a krémet, majd a süteményt hűtőszekrénybe tesszük. Csak akkor szeleteljük, ha már jól lehűlt. Vigyázni kell vele, mert morzsálódik!

 

 

Gesztenyés kalács

Hozzávalók:

60dkg liszt, 10 dkg  margarin, 4 dl 1,5 %-os tej, 2 dkg fruktóz, 2 dkg élesztő, 4 db tojás, 2 g só, 35 dkg cukormentes gesztenyemassza, 3 dl sovány tejszín, 20 dkg diabetikus meggybefőtt, 5 dl olíva olaj.

Tészta:

Az élesztőt langyos tejbe morzsoljuk, elkeverjük 2 dkg fruktózzal és egy kevés liszttel. Meleg helyen felfuttatjuk, majd összegyúrjuk a tojások sárgájával, a liszttel, az olvasztott margarinnal, a maradék tejjel és a sóval. Meleg helyen kb. 40 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán félujjnyi vastagra nyújtjuk és felvágjuk 3 cm széles csíkokra. A tésztacsíkokat enyhén szűkülő csövekre tekerjük (hasonló alakúra, mint a kürtős kalács) és forró olajban kisütjük.

 

Töltelék:

A gesztenyemasszát áttörjük és apránként hozzákeverjük a keményre vert tejszínhabot, valamint a kimagozott, lecsurgatott meggybefőttet. Ezzel megtöltjük a kisült kalácsokat. Tálaláskor édesítőt szórhatunk a tetejére.

 

 

Máglyarakás

Hozzávalók:

4 alma, 1 citrom, 5 dkg mazsola, 6 kifli, 3 dl 1,5 %-os tej, 4 tojás, 10 dkg fruktóz, 1 csg. diabetikus vaníliás cukor, fahéj ízlés szerint.

Elkészítés:

 Az almákat kimagozzuk és vékony szeletekre vágjuk, majd meglocsoljuk őket egy citrom levével, belereszeljük a citrom héját, és beleforgatjuk a mazsolát.

 A kifliket karikákra vágjuk és meglocsoljuk a tejjel.

 A 4 tojás sárgáját a fruktózzal és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Ezt öntsük a kiflire, majd a felét simítsuk kivajazott tepsibe, egyengessük el rajta az almát, szórjuk meg egy kis fahéjjal. Tegyük rá a kiflis massza másik felét. Előmelegített sütőben 180 fokon 20 percig sütjük. Közben a tojások fehérjét kemény habbá verjük, ezt rákenjük a tetejére, majd a sütőbe visszahelyezve pirosra sütjük.

 Tálaláskor evőkanállal adagoljuk és a tetejét édesítővel megszórhatjuk.

 

 

Velence szelet

Hozzávalók:

5 db tojás, 35 dkg fruktóz, 10 dkg darált dió, 28 dkg liszt, fél csomag  sütőpor, 2 csomag  diabetikus vaníliás cukor, 2,5 dl zsírszegény tej, 25 dkg  margarin, 10 dkg vágott dió, két tábla diabetikus csokoládé.

Tészta:

4 tojás sárgáját 20 dkg fruktózzal jól elkeverünk, keverés közben hozzáadunk 10 evőkanál  vizet, majd hozzákeverjük a darált diót, 20 dkg lisztet, a sütőport és 1 csomag  diabetikus vaníliás cukrot. A 4 tojás fehérjét kemény habbá verjük és óvatosan hozzáadjuk. A tésztát előmelegített sütőben megsütjük.

Krém:

 A tejet 8 dkg liszttel (kb. 4 evőkanál.) felfőzzük. 1 csomag diabetikus vaníliás cukrot 1 egész tojással, a margarinnal és 15 dkg fruktózzal kikeverünk, majd hozzáadjuk a kihűlt masszához. Az így elkészített krémmel a megsült tésztát megkenjük.

Máz:

A vágott diót megpirítjuk, és ha kihűlt a krém tetejére tesszük. A csokoládét darabokra törjük, gőz felett felolvasztjuk, és a süteményt leöntjük vele. Kihűlés után felforrósított késsel szeleteljük.

 

 

Mazsolás szelet

Hozzávalók:

 6 tojás, 40 dkg glukonon, 18 dkg darált dió, 10 dkg liszt, fél csomag  sütőpor, késhegynyi szódabikarbóna, 20 dkg  margarin, 1 csomag  DIABETA diabetikus vaníliás cukor, 1 adag kávé, 1 pici rumaroma (elhagyható)

Tészta:

6 tojás fehérjét kemény habbá verünk 20 dkg glukononnal. A habhoz keverünk 6 tojássárgáját, 6 kanál forró vizet, a darált diót, a lisztet, sütőport és a szódabikarbónát. Ezeket összedolgozzuk, majd közepes tűzön megsütjük.

Krém:

 20 dkg glukonont kikeverünk a margarinnal, vaníliás cukorral és 2 tojás sárgájával. Folytonos keverés mellett hozzáadunk 1 adag forró kávét és egy kis rumaromát.

Az így elkészült krémet a megsült tésztán egyenletesen eloszlatjuk, majd a tetejére mazsolát szórunk.

Mazsola helyett használhatunk édesítőszeres vízben megfőzött narancshéjat felkockázva.

 

 

Judit szelet

Tészta:

30 dkg lisztet, 8 csepp Stevia szirupot, 1 evőkanál  margarint, pici szódabikarbónát, 1 db tojást, 1 csipet sót összedolgozunk egy kevés zsírszegény tejjel (amennyit felvesz). Az így kapott tésztából 3 lapot sütünk.

Töltelék:

3 dl zsírszegény tejben elkeverünk, 1 csomag  cukormentes epres pudingport, 25 dkg  margarint és 26 csepp Stevia szirupot. Ezt sűrűre főzzük.

Csoki máz:

 5 evőkanál  zsírszegény forró tejben csomómentesen elkeverünk 26 csepp Steviát, 2 evőkanál  kakaót és 10 dkg  margarint.

A megsült lapokat a krémmel megtöltve egymásra rétegezzük, majd a tetejét bevonjuk a csoki mázzal.

 

 

 

Diétás péksütemények

Hozzávalók 4 főre

 20 dkg kilófaló lisztkeverék kelt tésztához

 10 dkg Diabetstar liszt

 5 dkg dió finomra darálva

 2 evőkanál tejföl

 1,5 dl víz

 1 teáskanál méz

 1,5 dkg friss élesztő

1 evőkanál dióolaj

 1 teáskanál só

  Elkészítés:

 1.A mézzel elkevert kéz meleg vízben felfuttatjuk az élesztőt.

 2.Hozzáadjuk a tejfölt, olajat, majd a liszteket, diót és a sót.

 3.Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit 1 órát kelesztünk.

 4.A tésztát négy részre osztjuk, megformázzuk és olajozott folpackkal letakarva éjszakára a hűtőbe tesszük.

 5.Reggel az újra megkelt tésztát kivesszük, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjen, tetejét tejföllel megkenjük.

 6.A sütőt előmelegítjük 230 fokra légkeveréses sütőnél  kb.  negyed óra alatt megsütjük, gáztűzhelynél ez kb. 25 perc.

 

 

0.028 mp