Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Diabetikus Péksütemények

Diétás csokis tekercs

Hozzávalók 2 főre

37,5 dkg Diabestar süteményliszt

csipet aszkorbinsav (elhagyható)

1 teáskanál  sikér

11 g instant élesztő

2 tojásfehérje

2-2,5 dkg erythritol (update édesítőszer, ebből negyedannyi kell, mint a többiből)

egy csipet só

56 g puha vaj

2-2,2 dl langyos tej

Töltelékhez:

10 dkg tejcsokoládé

1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

Tetejére:

2 tojássárgája

2-3 evőkanál  tej

Elkészítés:

1.Minden hozzávalót egy keverőtálba mérünk, majd kézi mixerrel összeállítjuk a tésztát, ha túl kemény, lehet még tenni hozzá tejet.

2.Kézzel tovább gyúrjuk, még sima nem lesz.

3.Kelesztőtálba tesszük kb. 45 percre, duplájára kell kelnie.

4.Lisztezett felületre borítjuk, majd elfelezzük a tésztát, kicsit átgyúrjuk, és 30-35 cm-es kör alakúra nyújtjuk.

5.A tej csokit lereszeljük, majd hozzáteszünk 1 evőkanál  cukrozatlan kakaóport.

6.A köröket megkenjük tojássárgájával, majd jó alaposan beszórjuk a csoki reszelékkel.

7.16 részre osztjuk mindkét kört, majd a szélesebb felétől indulva szorosan feltekerjük.

8.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, tetejét megkenjük a maradék tojássárgája-tej keverékével.

9.Pirosodásig sütjük, majd miután kész, lett óvatosan megspricceljük langyos vízzel.

10.Tálba tesszük, és letakarjuk konyhai papírtörlővel.

 

Cukormentes Sacher-torta

hozzávalók 5 főre

Tésztához:

10 dkg Rama

8 dkg xilit (porrá darálva)

1 vaníliarúd vagy 2-3 csepp vanília aroma

4 db tojás

7,5 dkg cukormentes olvasztott étcsokoládé vagy 2 ek kakaópor

10 dkg szénhidrát-csökkentett lisztkeverék (ha kakaóporral készítjük, akkor csak 6 dkg)

1 késhegynyi sütőpor (kezdőknek ajánlott)

cukormentes sárgabaracklekvár

Mázhoz:

8-10 dkg teavaj

3-5 dkg xilit

 kakaópor (kb. 2-3 evőkanál )

tejszín (pl 5-6 kis kávétejszín vagy 1dl habtejszín)

vagy magas kakaótartalmú cukormentes étcsokoládé (kb. 2 dkg vajjal felolvasztva)

Elkészítés:

1.A tésztához a margarint a xilittel (amit porrá daráltunk) habosra keverjük, majd hozzáadjuk a 4 tojássárgáját és a vaníliarúd kikapart belsejét vagy a vanília aromát.

2.A 4 tojás fehérjéből kemény habot verünk, és óvatosan beleforgatjuk a tésztába, ezután a szénhidrátcsökkentett lisztkeverékünket és a kakaóport (vagy magas kakaótartalmú cukormentes olvasztott étcsokoládét) is óvatosan elkeverjük benne. Aki nem bízik magában, az tehet bele egy kevés sütőport, amit előzőleg a szénhidrátcsökkentett lisztbe kell elkeverni.

3.Sütőpapírral kibélelt tortaformába öntjük, elsimítjuk és megsütjük. A tésztát tűpróbával ellenőrizhetjük, vagy a kezünkkel óvatosan megnyomkodva, ha nem esik be, hanem rugalmas állagú, akkor tökéletes.

4.A tésztát a formában hagyjuk kihűlni, majd óvatosan kivesszük belőle, és 3 lapba vágjuk.

5.Az alsó lapot megkenjük cukormentes meleg sárgabaracklekvárral, és rátesszük  a középső lapot, majd azt is megkenjük, és rátesszük a felsőt. (Ha a lapokat száraznak érezzük, akkor egy kis xilitet vízzel felforralhatunk, és még a lekvárral való megkenés előtt kicsit meglocsolhatjuk itt-ott a lapokat, de csak óvatosan, nehogy eláztassuk a tésztát!)

6.Ezután elkészítjük a csokoládémázat, amelyet készíthetünk jó minőségű cukormentes étcsokoládéból, de holland kakaóból is teavajjal, xilittel és egy pici tejszínnel. (Én ezt a második variációt választottam, és magam készítettem a mázat.)

7.Megolvasztjuk mikróban a teavajat, beletesszük a xilitet és a kakaóport, amit kézi habverővel egy pár perc alatt  simára keverünk. Adunk hozzá egy pici tejszínt, hogy folyékonyabb legyen, de nem sokat, mert ét csokis kell, hogy legyen a bevonó, és a sok tejszíntől tej csokis lenne. Ez a máz nem lesz olyan kemény, mintha csokoládéból készülne, de szépen megdermed, és könnyen vágható.

8.A mázzal egyenletesen bevonjuk a tortánkat, és 1 éjszakára hűtőbe tesszük, hogy megdermedjen a teteje, és összeérjenek az ízek.

9.Másnap tálaljuk, esetleg díszíthetjük aszalt sárgabarackkal.

 

Cukormentes linzer

hozzávalók 4 főre

Tésztához:

10-12 dkg Rama

5-6 dkg xilit (én porcukorrá daráltam)

5 dkg darált dió

10-12 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék (Ch: 30-35g/100g, -50%)

egy kevés fahéj (elhagyható)

házi cukormentes barack- és meggylekvár

Díszítéshez:

jó minőségű kakaópor

kb. 3 dkg teavaj

2dl tejszín

kb. 3 dkg teavaj

1dl tejszín

xilit

Elkészítés:

1.A margarint a szénhidrátcsökkentett liszttel, a xilitporral valamint a darált dióval összedolgozzuk, úgy hogy egy szép linzertésztát kapjunk.

2.A kész tésztánkat 1 órára hűtőbe tesszük, és pihentetjük.

3.Egy óra elteltével kivesszük a tésztát, és lisztezett nyújtódeszkán vagy szilikon lapon nagyon vékonyra nyújtjuk.

4.Attól függően, hogy kicsi vagy nagy linzereket szeretnénk, a nekünk megfelelő méretű szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát (néhány linzer közepére lyukat szaggatunk). A kimaradt tésztát újra gyúrjuk, és addig szaggatjuk, amíg el nem fogy.

5.A linzereket sütőpapíros tepsiben arany színűre sütjük.

6.Megkenünk egy linzert lekvárral, és egy másikkal összeragasztjuk. (Hagyjuk hűlni őket!)

7.A teavajat (kb.3dkg) mikróban felolvasztunk, beleteszünk xilitet (ízlés szerint, ki milyen édesre szeretné), hozzáadunk kb. 1-2 teáskanál holland kakaóport, és jól elkeverjük.

8.Kevés tejszínt adunk hozzá, és kevergetjük, amíg egy sűrűn folyó masszát kapunk.

9.A csokoládénkat nyomózsákba tesszük, de műanyag tasak is jó, amit egy tűvel kilyukasztunk.

10.A kihűlt, összeragasztott lekváros linzerjeink tetejét ezzel a csokoládéval szépen kidíszítjük.

11.Nagyon puhák lesznek és omlósak, és dobozban tárolhatjuk őket, persze ha marad mit tárolni... :)

 

Cukormentes-diétás isler

hozzávalók 5 főre

Tésztához:

10-12 dkg Rama

5-6 dkg xilit (én porcukorrá daráltam)

5 dkg darált dió

12 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék (Ch: 30-35g/100g, -50%)

kevés fahéj (elhagyható)

házi cukormentes baracklekvár

Mázhoz:

10-12 dkg magas kakaótartalmú cukormentes étcsokoládé

kb. 2 dkg teavaj

kevés tejszín (ha nem túl sűrű az olvasztott csokoládénk, akkor elhagyható)

Elkészítés:

1.A margarint a szénhidrátcsökkentett liszttel, a xilitporral valamint a darált dióval összedolgozzuk, úgy hogy egy szép linzertésztát kapjunk.(Amennyiben száraznak találjuk, vagy nem áll össze a tésztánk, akkor még egy kis margarint adhatunk hozzá)

2.A kész tésztánkat 1 órára hűtőbe tesszük, és pihentetjük.

3.Egy óra elteltével kivesszük a tésztát, és lisztezett nyújtódeszkán vagy szilikon lapon nagyon vékonyra nyújtjuk.

4.Attól függően, hogy kicsi vagy nagy islereket  szeretnénk, a nekünk megfelelő méretű szaggatóval kiszaggatjuk a tésztát. A kimaradt tésztát újra gyúrjuk, és addig szaggatjuk, amíg el nem fogy.

5.A kiszaggatott tésztát, sütőpapíros tepsiben arany színűre sütjük.

6.Megkenünk egyet lekvárral, és egy másikkal összeragasztjuk. (Hagyjuk hűlni őket!)

7.Az étcsokoládénkat vízgőz fölött vagy csokoládéolvasztóban megolvasztjuk, és hozzáadjuk a teavajat, meg ha szükséges, akkor egy kis tejszínt is, hogy egy közepesen sűrű csokoládémasszát kapjunk. Ha tökéletes mázat szeretnénk akkor a következőképpen készítsük: a csokoládénak csak a 2/3 részét olvasszuk meg a másik 1/3 részt csak akkor adjuk hozzá, ha a csokoládé hőmérséklete eléri a 40-45 fokot (ételhőmérő szüksége), ekkor adjuk hozzá a másik 1/3 részt, és  folyamatosan  kevergessük, amíg az étcsokoládénk visszahűl 30-32 fokra, amennyiben jó sűrűn folyó masszát kapunk, akkor a tejszín és a vaj nem szükséges. Fontos hogy amennyiben adunk hozzá tejszínt és vajat, akkor is figyeljük a csokoládé megfelelő hőmérsékletét, így ezzel a módszerrel roppanós és mégis krémes csokoládé bevonatot kapunk.)

8.Amikor a lekvárral töltött tésztáink kihűltek, egy rácsra tesszük  és bevonjuk a csoki mázzal őket.

9.A tetejét én aszalt sárgabarack szeletekkel díszítettem, de fél szem dió is nagyon szépen mutat rajtuk, de  díszítés nélkül is mutatósak.

 

Diabetikus almás pite

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

35 dkg csökkentett szénhidrát-tartalmú liszt

12 dkg vaj (vagy sütőmargarin)

5 dkg tejföl

1 nagy tojás

2 dkg élesztő

1 csapott kávéskanál  (1 g) cukor

10 dkg vaníliás nyírfacukor (vagy cukor + pár csepp vaníliaaroma)

egy csipet só

csipet gyömbér

Almatöltelékhez:

70 dkg alma

7 dkg nyírfacukor

1 púpozott teáskanál  őrölt fahéj

1 citrom héja

Elkészítés:

1.A tejfölt felengedjük fél deci meleg vízzel, belekeverjük a cukrot és az élesztőt.

2.Villával felverjük a tojást, és kiveszünk belőle egy kiskanálnyit.

3.A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, beledolgozzuk az összes többi összetevőt, a közben felfutott élesztős tejfölt is.

4.Amíg a tésztát pihentetjük, meghámozzuk és felkockázzuk az almát, és a cukorral, fahéjjal, citromhéjjal együtt megpároljuk, hagyjuk kicsit hűlni.

5.A tésztát ketté osztjuk, téglalap alakúra nyújtjuk.

6.A széleit levágjuk, hogy szép egyenes legyen, a maradék darabka tésztát felhasználhatjuk díszítésnek.

7.Vékonyan kivajazott sütőpapírra helyezzük az egyik tésztalapot, elkenjük rajta a puhára párolt fűszeres almát, ráhelyezzük a másik tésztalapot.

8.Előmelegítjük a sütőt.

9.A félretett tojáshoz pár csepp zsiradékot vagy tejet keverünk, ezzel bekenjük a tészta tetejét.

10.A díszítéshez félretett tésztából annyi gombócokat csípünk le, ahány kockára akarjuk szelni a süteményt, és ezeket elhelyezzük a tészta tetején.

11.20 perc sütés után, ha szükséges, felső rácson 3-4 percig sütjük tovább, így gyönyörű színe lesz.

12.Rácson hagyjuk kihűlni.

 

Diabetikus sütőtökös zsemle

Hozzávalók 4 főre

20 dkg diabestar kenyérliszt

5 dkg kilófaló kenyérliszt

2,5 dkg vaj

2,5 dkg élesztő

9 dkg sütőtök

1 dl langyos tej

0,5 dl langyos víz

1 teáskanál  sikér

1 kis tojás

csipet cukor az élesztőhöz

1 kávéskanál  só

1 kávéskanál  édesítő

Elkészítés:

1.A sütőtököt megsütjük, melegen kikaparjuk a húsát és villával jól összetörjük.

2.A liszteket a sikérrel összekeverjük.

3.A tejet kimérjük egy csipet cukorral, felfuttatjuk benne az élesztőt.

4.A vajat megolvasztjuk, majd összekeverjük az 1 tojással, a sütőtökkel, a 0,5 dl vízzel és beletesszük a sót és az édesítőt.

5.Kenyérsütő géppel dagasztjuk ki, alulra öntjük a vajas folyadékot, arra rátesszük a lisztet, majd ráöntjük a felfuttatott élesztőt, 20 perc alatt a gép kidolgozza.

6.Ezután kelesztő tálba tesszük és 1 órát hagyjuk pihenni.

7.Lisztezett deszkára borítjuk, majd lemérjük, hogy hány g az egész tészta, és ezután 10 egyenlő részre osztjuk. A kis tésztadarabokat  jól összegyúrjuk, hogy a levegő kijöjjön belőle, majd zsemlékké formázzuk (akár kifliket is lehet formázni).

8.Sütőpapírral bélelt tepsiben még 1 órát hagyjuk kelni (én betettem a sütőbe, de nem volt begyújtva).

9.Sütőt előmelegítjük 15 perccel az 1 óra lejárta előtt (itt kivettem a sütőből a zsemléket az asztalra), majd a zsemlék berakása előtt egy tepsibe vizet teszünk az alsó rácsra.

10.A zsemléket lespricceljük meleg vízzel és betesszük sülni.

11.Gázsütőben 4-es fokozaton kb. 30-40 perc alatt szép "pirosra" sütjük. Rácson hagyjuk kihűlni, spriccelni itt nem kell.

 

Juhtúrós-borsos pogácsa

Hozzávalók 4 főre

Egy tepsire való adaghoz:

12,5 dkg búzaliszt

12,5 dkg csökkentett szénhidráttartalmú liszt

1 mokkáskanál  só, ugyanannyi bors

1 mokkáskanál  sütőpor

1 mokkáskanál  porcukor

2 dkg friss élesztő (vagy fél zacskó szárított)

1/2 dl langyos tej

1/2 dl tejföl

1 tojás, szétválasztva

5 dkg juhtúró

8 dkg vaj

8 dkg reszelt sajt (semleges ízű, pl. trappista)

A tetejére:

1 evőkanál  szezámmag, színes borskeverék

Elkészítés:

1.A langyos tejben a cukorral felfuttatjuk az élesztőt.

2.Ezalatt a száraz hozzávalókat (lisztek, só, bors, sütőpor) egy villával alaposan összekeverjük.

3.A  lisztkeverékkel elmorzsoljuk a vajat, majd hozzákeverjük az élesztős tejet, juhtúrót, tejfölt, tojássárgáját.

4.Pár perc alatt összedolgozzuk a tésztát (kézi gyúrással vagy kézimixer dagasztókarjával) és letakarva, langyos helyen fél órát pihentetjük. Nem fog nagyon megkelni a diabetikus liszt miatt (ha csak normál, BL 55 búzalisztet használunk, magasabbra kel).

5.Minimálisan kilisztezett gyúrólapon vékonyra nyújtjuk, megszórjuk a reszelt sajt felével, félbehajtjuk, azt is megszórjuk a sajttal, újra félbehajtjuk, szórunk-hajtogatunk, amíg tart a tészta illetve a sajt. Negyedórát pihentetjük (nem kell többször hajtogatni).

6.Előmelegítjük a sütőt, a tésztát félujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt lapos tepsibe helyezzük.  Elég sűrűn rakhatjuk egymás mellé, mert inkább magasra fog nőni, nem annyira széltében nődögél sülés közben.

7.A tojásfehérjével megkenjük a tetejét, megszórjuk szezámmaggal, színes borskeveréket őrölünk a tetejére, és irány a sütő. 25 perc után állítsuk 200 fokra a hőfokot, és további 3 percig süssük szép pirosra.

 

Szénhidrát-csökkentett kakaós kalács

Hozzávalók 2 főre

25 dkg diabestar süteményliszt

5 dkg diabestar kenyérliszt

1 púpos teáskanál  sikér

csipet aszkorbinsav

1 púpos teáskanál  tejpor

2 dkg élesztő

18 dkg tej

10 dkg tejszín (20 vagy 30%-os)

csipet só

1 tojás

2-2,5 dkg édesítőszer (8 -10 dkg cukornak megfelelő édesítő)

Citromos részhez:

ízlés szerinti reszelt citromhéj, citrom leve

1 csomag  vaníliás cukor vagy 1 kávéskanál  vanília aroma

Kakaós részhez:

2 evőkanál  natúr kakaópor

3 evőkanál  tej

Elkészítés:

1.Hozzávalókat kimérjük, egy tálban a száraz alapanyagokat összekeverjük.

2.A tejben az élesztőt pici cukorral felfuttatjuk, majd mindent hozzáadunk a liszthez. Fontos, hogy szobahőmérsékletű legyen minden alapanyag. Mixerrel összedolgozzuk, de nem teljesen simára még.

3.Megmérjük és elfelezzük. Az egyik feléhez reszelt citromhéjat és citrom levét teszünk (ízlés szerint, ki hogy szereti, én jó sokat tettem bele), meg egy pici vanília aroma, vagy vaníliás cukor. Ezt jól összedolgozzuk, majd a kelesztő tálba tesszük.

4.Ezután a másik feléhez teszünk 2 ek kakaóport, amit előzőleg 3 ek tejben elkeverünk. Ezt is jól összedolgozzuk, majd mehet a kelesztő tálba. 45-55 percig kelesztjük, hogy duplájára keljen.

5.Ezután mindkét tésztát 4 egyenlő részre osztjuk, majd kinyújtjuk. Szélességre akkora legyen, mint a forma, amibe tesszük, hosszúságra meg amekkorára sikerül. A fehérre tesszük a csokisat, és így is megnyújtjuk kicsit.

6.Feltekerjük, majd egymás mellé teszünk a 4 kis rudat a formába. Vastag konyharuhával letakarjuk, és 1 órát hagyjuk pihenni.

7.Előmelegítjük a sütőt, mielőtt betesszük, a tetejét tejjel lekenjük, és egy darab alufóliával letakarjuk, hogy ne égjen meg a teteje.

8.55-60 percig sütjük, az utolsó 10 percben az alufólia nélkül.

9.Rácson hűtjük ki.

 

Fonott diabetikus lisztes kenyér

Hozzávalók 10 főre

20 dkg gyorskovász

25 dkg kilófaló kenyérkeverék

25 dkg BL-80 kenyérliszt

2,5 dl meleg víz

1 evőkanál  méz

1,5 dkg élesztő

2 evőkanál szőlőmagolaj

1 teáskanál sikér (opcionális)

1 evőkanál tejsavópor (opcionális)

1 teáskanál almaecet

3 evőkanál joghurt

1,5 teáskanál só

Elkészítés:

1.A mézes meleg vízben az élesztőt felfuttatjuk.

2.Mikor jól megkelt, összekeverjük az összes többi hozzávalóval, dagasztjuk, 1 órát langyos helyen kelesztjük.

3.A megkelt tésztát néhány mozdulattal átgyúrjuk.

4.Három félmaréknyi tésztát lecsípünk belőle, amit vékony csíkká sodrunk, majd összefonjuk és a fonatot a kenyér köré tekerjük.

5.Egy magas falú lábasba, vagy tetszőleges fedővel rendelkező edénybe tesszük, újabb 20-30 percig kelesztjük. Tetejét megkenjük tojással, vagy tejföllel, vagy vízzel.

6.Lefedve 210 fokra előmelegített sütőbe tesszük légkeverésen 30 percre, majd a tetőt levéve még további 10 percig sütjük 180 fokon, míg szép piros nem lesz.

7.Rácsra téve hűtjük ki.

 

Szénhidrátcsökkentett tiroli rétes

Hozzávalók 3 főre

30 dkg szénhidrát csökkentett süteményliszt

1/2 teáskanál  só

1 evőkanál  cukornak megfelelő édesítő (én eritriolt használok)

1 teáskanál  rendes cukor (az élesztő miatt)

1,5 dkg élesztő

kb. 2 dl tej

80 g tejföl

3 dkg vaj

fél tojás (a másik fele elég lesz a kenéshez)

Tészta töltelékhez:

8 dkg vaj

1 evőkanál  liszt

Rétes töltelékhez:

25 dkg túró

édesítő ízlés szerint

1 tojássárgája

1 evőkanál  gríz

1 csomag  diétás vaníliás cukor

ízlés szerint reszelt citromhéj és mazsola

Bármilyen más töltelékkel készíthető, ízlés dolga.

Elkészítés

1.A hozzávalókat kenyér sütőgép üstjébe pakoljuk, és elindítjuk a dagasztást. Az élesztőt nem futtatjuk fel, csak a liszt tetejére morzsoljuk.

2.Nem túl lágy, könnyen nyújtható tésztát kell kapnunk, ha keménynek bizonyul, tegyünk még bele tejet.

3.Miután kész a dagasztás, 30 percet hagyjuk pihenni a kikapcsolt gépben, de előtte cipóvá formázzuk, hogy szép egyenletes legyen a felülete.

4.Közben a puha vajat alaposan összekeverjük az 1 ek liszttel.

5.Kinyújtjuk a megkelt tésztát 2-3 mm vastagra. Megkenjük a lisztes vajjal, majd feltekerjük, mint egy bejglit.

6.Félbevágjuk, majd 2 órára letakarva betesszük a hűtőbe.

7.2 óra pihenés után mindkét darabot kb. 28 cm széles, és olyan hosszú téglalappá nyújtjuk, mint a tepsi, amiben sütjük.

8.A kinyújtott tészta 1/4-ét (kb. egy 7 cm-es csíkot) levágunk, és félreteszünk.

9.A tésztát megszórjuk egy kevés grízzel, és a szélére egy csíkban rátesszük a túrós tölteléket, majd feltekerjük. Óvatosan beletesszük a tepsibe őket. Ezután a maradék két csíkon végigtoljuk a tésztarácsozót, és óvatosan kissé széthúzva rátesszük a rétesek tetejére.

10.További 20 percet pihentjük a sütőben, majd megkenjük a maradék tojással, és visszatesszük a sütőbe, amit kb. 180 fokra állítunk. 45 percig sütjük, szép pirosra.

 

Cukormentes sárgabarackos pite

Hozzávalók 8 főre

10 dkg vaj vagy Rama (szobahőmérsékleten)

2 evőkanál  zéró cukor (99% erythritol)

2 tojás

1 dl joghurt

1 teáskanál  rum vagy rumaroma

12 dkg liszt (6 dkg búzaliszt + 6 dkg lowcarb mastermix)

5-6 sárgabarack

Elkészítés:

1.A vajat a cukorral egy tálban robotgéppel elkavarjuk, majd hozzáadjuk a tojásokat, a joghurtot és rumot.

2.Ha a massza homogén, hozzáadjuk fokozatosan a lisztet is, és jól eldolgozzuk a vajas masszával.

3.Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Egy kb. 20 cm átmérőjű tortaformát vagy piteformát margarinnal kikenünk, majd kilisztezünk.

4.A tésztát öntsük a formába, helyezzük rá szépen a már felszeletelt sárgabarackot, és tegyük a formát az előmelegített sütőbe.

5.Kb. 25-30 perc alatt készre sütjük.

 

Diétás péksütemények

Hozzávalók 4 főre

20 dkg kilófaló lisztkeverék kelt tésztához

10 dkg Diabetstar liszt

5 dkg dió finomra darálva

2 evőkanál  tejföl

1,5 dl víz

1 teáskanál  méz

1,5 dkg friss élesztő

1 evőkanál  dióolaj

1 teáskanál  só

Elkészítés:

1.A mézzel elkevert kézmeleg vízben felfuttatjuk az élesztőt.

2.Hozzáadjuk a tejfölt, olajat, majd a liszteket, diót és a sót.

3.Rugalmas tésztát gyúrunk belőle, amit 1 órát kelesztünk.

4.A tésztát négy részre osztjuk, megformázzuk és olajozott folpackkal letakarva éjszakára a hűtőbe tesszük.

5.Reggel az újra megkelt tésztát kivesszük, hogy szoba hőmérsékletűre melegedjen, tetejét tejföllel megkenjük.

6.A sütőt előmelegítjük 230 fokra hőlégkeverésen és negyed óra alatt megsütjük.

 

Diétás pudingos kifli

Hozzávalók 2 főre

35 dkg diétás sütőliszt

2 púpos teáskanál  sikér

csipet aszkorbinsav

csipet só

2 evőkanál  stevia por (ez 8 ek cukornak felel meg)

3 dl tej

2,5 dkg élesztő

0,8 dl olaj

csipet cukor az élesztőhöz

Csokis tésztához:

3 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

3 evőkanál  tej

Töltelékhez:

3 dl tej

1 csomag  csokis pudingpor

3/4 evőkanál  stevia por

Elkészítés:

1.Száraz alapanyagokat összekeverjük egy tálban.

2.Az élesztőt felfuttatjuk pici cukros tejbe, majd a liszthez adjuk a többi tejjel és az olajjal együtt.

3.Jól összedolgozzuk, majd elfelezzük a tésztát.

4.Az egyik feléhez hozzáadjuk a 3 evőkanál  kakaóport és a 3 evőkanál  tejet, majd jól összedolgozzuk.

5.Mindkét tésztát még egyszer elfelezzük és kör alakúra nyújtjuk.

6.Egymásra helyezzük, jól összenyomkodjuk, majd 16 részre vágjuk.

7.Mindegyiknek a széles felébe teszünk 1 teáskanál  pudingot.

8.Feltekerjük a széles végétől indulva, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

9.Sütés előtt zérós vagy pici cukros tejjel megkenjük.

10.Előmelegítjük a sütőt, addig pihennek a kiflik (kb. 20-30 perc), majd kb. 20 perc alatt készre sütjük. (Nekem ebből 2 közepes tepsi lett.)

11.Tálba szedjük hűlni, majd messzebbről picit megspricceljük vízzel és félig leborítjuk, hogy visszapuhuljon.

 

Zöldfűszeres mini bagett

Hozzávalók 6 főre

35 dkg kilófaló kenyérliszt

1,6 dl víz

2 evőkanál  tejföl

2 evőkanál  búzacsíra

1 teáskanál  méz

1,6 dkg friss élesztő

1 marék vegyes zöldfűszer felaprítva (rozmaring, kakukkfű, oregano)

2 evőkanál  olívaolaj

1 teáskanál  só

tojás a kenéshez

Elkészítés:

1.A vizet megmelegítjük, elkeverjük benne a mézet, és az élesztőt belemorzsolva megkelesztjük.

2.Hozzákeverjük a többi hozzávalót, és 10-15 perc alatt fényes, ruganyos tésztát dagasztunk belőle, amit 1 óra alatt duplájára kelesztünk langyos helyen.

3.A megkelt tésztát átgyúrjuk, hat részre osztjuk, kis bagetteket formálunk belőlük.

4.Bagettsütő formába fektetjük őket, és fél óra alatt újra kelesztjük.

5.Tetejét megkenjük felvert tojással, késsel bemetsszük.

6.220 fokra előmelegített sütőben légkeverésen negyed óra alatt megsütjük.

 

Diétás csokipudingos kiflik

Hozzávalók 4 főre

35 dkg liszt

35 dkg MM (master mix)

5 dkg élesztő

1,5 evőkanál  édesítőszer

1 kávéskanál  vanília aroma

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

4 dl tej

1,5 dl olaj

Töltelékhez:

1 evőkanál  édesítőszer

1 csomag  csokoládés pudingpor

4 dl tej

Elkészítés:

1.Az élesztőt felfuttatjuk a tejben, majd az összes többi hozzávalóval együtt - kivéve a kakaópor és a vanília aroma - összedolgozzuk.

2.Majd kettészedjük a tésztát, és az egyik felébe a kakaóport, a másik felébe a vanília aromát tesszük.

3.Majd mind a kettőt kinyújtjuk, kis kockákat vágunk belőle. Egymásra rakunk egy kakaós és egy vaníliás lapot, még egyszer átnyújtjuk.

4.A pudingot megfőzzük, majd a kockákat megtöltjük, szétkenjük benne, majd kiflire összegurítjuk.

5.180 fokon előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. A tepsibe tegyünk sütőpapírt. Jó étvágyat!

 

Kicsit diétás kenyér

Hozzávalók 8 főre

25 dkg gyors kovász

20 dkg BL-55 finomliszt

20 dkg TBL-70 fehér tönkölybúzaliszt

20 dkg Diabestar liszt

4 dl kézmeleg víz

1 evőkanál  méz

2 dkg élesztő

1 evőkanál  só

2 evőkanál olaj (itt kukoricacsíraolaj)

Elkészítés:

1.A vízben elkeverjük a mézet és az élesztőt, hagyyjuk felfutni.

2.Minden összetevőt dagasztógépben összegyúrunk 10 perc alatt, majd 1 órát kelesztjük.

3.A megkelt tésztát lisztezett deszkán átgyúrjuk, hajtogatjuk, cipót formálunk belőle.

4.Tetővel rendelkező edénybe tesszük (nagy, vastag falú teflon lábast választottam), megkenjük joghurttal (vagy vízzel vagy olajjal), a tetejét bemetsszük, lefedve újabb fél órát kelesztjük langyos helyen.

5.210 fokra előmelegített sütőbe toljuk, hőlégkeverésen 40 percre, majd levéve a tetejét 8-10 perc alatt pirosra sütjük.

6.Rácsra téve hűtjük ki.

 

Gluténmentes meggyes kevert

Hozzávalók 4 főre

35 dkg kukoricaliszt és gluténmentes sütőliszt fele-fele arányban

1 gluténmentes sütőpor

20-25 dkg cukor

4 tojás

1,5 dl tej

1,5 dl étolaj

1 üveg  magozott meggybefőtt

Elkészítés:

1.Felverjük a tojásokat a cukorral, amíg a cukor el nem olvad.

2.Hozzáadjuk a lisztkeverékbe kevert sütőport.

3.Fokozatosan beleöntjük a tejet, majd csomómentesre keverjük. A kukoricaliszt nem csomósodik annyira, mint a hagyományos.

4.Folyamatos kevergetés mellett belecsorgatjuk az olajat.

5.Előmelegítjük a sütőt, addig a masszát a hűtőbe tesszük.

6.Kibélelünk egy tepsit sütőpapírral, és beleöntjük a tésztát.

7.Leszűrjük a magozott meggyet. Nem szoktam lisztbe forgatni, nekem így sem süllyed le az aljára. Ha lecsöpögött, egyenletesen a masszára szórjuk a meggyet.

8.Irány a már meleg sütő! Körülbelül 25-30 percig sütjük alacsony fokozaton, tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e.

9.Ha elkészült, a nyitott sütőben hagyjuk lassan kihűlni.

10.Ha már langyos, kockákra vágva tálaljuk.

 

Diétás sárgabarackos-diós sütemény

Hozzávalók 4 főre

25 dkg Rama

5 dkg nyírfacukor (xilit)

4 tojás

1 dl kefír

15 dkg dió

5 dkg csökkentett szénhidráttartalmú lisztkeverék

5 dkg egyéb liszt (teljes kiőrlésű vagy graham)

1 csomag  sütőpor

1 teáskanál  szódabikarbóna

1 evőkanál  kakaópor

½ kg sárgabarack

elkészítés

1.A margarint a cukorral habosra keverjük, majd egyesével hozzáadjuk a tojásokat, és végül a kefírrel is összekeverjük.

2.A diót egy aprítógéppel morzsásra törjük. Úgy a legfinomabb, ha vannak még benne borsnyi darabok, és nem teljesen darált az állaga. A dióhoz adjuk a többi száraz alapanyagot is: lisztek, sütőpor, szódabikarbóna, kakaó.

3.A lisztes és margarinos keveréket alaposan összeforgatjuk, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk. A negyedekre vágott, mosott sárgabarackokat a masszába nyomkodjuk, hogy mindenhová jusson.

4.Előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, de nehogy kiszárítsuk, mert a sárgabarackok mellett úgyis nedves marad a tészta.

 

Meggyes-csokis diótorta diétásan

Hozzávalók 8 főre

A tortához:

8 dkg darált dió

17 dkg szénhidrát csökkentett liszt vagy zabpehelyliszt

3 tojás

1 dkg xilit

2-3 evőkanál  folyékony édesítő (de lehet helyette fruktóz, xilit is)

fél csomag  sütőpor

1 dl étolaj

1 dl tej

pici rumaroma

Töltelék:

fél ü házi darabos meggylekvár, ennek hiányában:

1 csomag  vaníliás pudingpor

1 üveg  meggybefőtt a levével együtt

A mázhoz:

2,5 dkg keserű kakaópor

3 dkg xilit

2,5 dkg vaj vagy light Rama

kb. 50 g ét csoki (70%-os)

75 ml víz

Elkészítés:

1.A torta száraz hozzávalóit egy tálban összekeverjük, egy külön tálban pedig a nedveseket, majd összevegyítjük őket. Gépi habverővel pár perc alatt krémesre keverjük a tésztát.

2.Egy 18 cm-es tortaformát kipapírozunk, majd 180 fokon kb. 30-35 perc alatt megsütjük a tésztát. Érdemes tűpróbával ellenőrizni, megsült-e. Figyelem: nem szabad túlsütni, mert akkor száraz lesz!

3.Ha nincs darabos házi meggylekvárunk (nekem anyukám főzött a nyáron xilyttel - isteni lett), akkor a meggybefőtt levét felfőzzük egy csomag vaníliás pudingporral és ízlés szerinti édesítővel, majd a meggyet is belekeverjük.

4.A tortát félbevágjuk, megkenjük a krémmel/lekvárral, majd a tetejét visszatéve rá is kenünk a finom meggyes krémből.

5.Elkészítjük a csoki mázat. Egy lábasban összemelegítjük a hozzávalókat, majd ha besűrűsödött, azon melegében a tortára csorgathatjuk. Kenjük meg vele az oldalát is!

6.Ha kibírjuk, pár óra múlva szépen szeletelhető.

 

Szénhidrátcsökkentett töltött kifli

Hozzávalók 4 főre

25 dkg Diabestar süteményliszt

25 dkg Diabestar kenyérliszt  (vagy lehet az egész süteménylisztből)

1/2 csomag  sütőpor

5 dkg élesztő

1 teáskanál  só

1 nagyobb és egy kisebb tojás sárgája

1,5 evőkanál  cukornak megfelelő édesítő

1,5 dl olaj

3 dl tej ha szükséges dagasztás közben lehet még tenni hozzá

Elkészítés:

1.A lisztben elkeverjük a sütőport, beletesszük a sót, az édesítőt.

2.Meglangyosítjuk a tejet (1-1,5 dl-t, amit a 3 dl-ből veszünk ki) 1-2 kávéskanál  cukrot teszünk bele, majd az élesztőt ebben

 felfuttatjuk.

3.A liszt közepébe beleöntjük a felfuttatott élesztőt, hozzá a tojássárgáját, a maradék tejet és az étolajat.

 Ezt jól összedolgozzuk.

4.3 cipót készítünk belőle, kinyújtjuk őket kör alakúra, majd 8 részre osztjuk.

5.Mindegyik szeletbe teszünk valamilyen tölteléket (kolbász-sajt, vagy virsli –pizzakrém -sajt, vagy májkrém-sajt, vagy diabetikus lekvár).

6.A cikkeket feltekerjük. Tetejét tojással megkenjük, majd reszelt sajttal megszórjuk (a lekvároshoz is passzol a tetején a reszelt sajt, nem kell tőle megijedni).

7.Előmelegített sütőben kezdjük sütni, először 200-220 fokon, majd 180-on. (Ez a fél adag, a rendes adagnál mindenből a duplája, kivéve a tojássárgáját, abból csak 3 db kell. A sütő aljába egy tepsibe vizet szoktam tenni.)

 

Diabetikus franciakrémes

Hozzávalók 6 főre

Tésztához:

6,5 dkg szénhidrátcsökkentett lisztkeverék koncentrátum (Ch tartalom 100g/6g)

6 dkg finomliszt

0,5 dl víz

1 teáskanál  ecet

1/2 teáskanál  só

10 dkg Rama

A tészta tetejére:

2 evőkanál  porrá őrölt xilit+kevés kávé (sűrű legyen)

Sárga krémhez:

4  tojássárgája

2,5 csomag  vaníliás pudingpor

1evőkanál  szénhidrátcsökkentett lisztkeverék koncentrátum (Ch tartalom 100g/6g)

1evőkanál finomliszt

1teáskanál vanília aroma

4 dl tej

5 dl víz

3-4 evőkanál xilit

Tejszínes krémhez:

4 dl cukrozatlan növényi vagy állati habtejszín (én cukrozatlan hulalát használtam)

2-3 evőkanál  xilit

Elkészítés:

1.A tésztát elkészítjük úgy, hogy a liszteket összekeverjük, ráöntjük a vizet, beletesszük a sót, ecetet, majd a kis darabokra vágott margarint és homogén tésztát gyúrunk. Ezután kinyújtjuk a tésztánkat és kétszer szimpla, dupla hajtást végzünk rajta, majd becsomagoljuk folpakba és 1 órára hűtőbe tesszük.

2.Amikor eltelt az 1 óra, akkor kivesszük és vékonyra nyújtjuk úgy, hogy kicsit nagyobb legyen, mint a tepsi amibe tesszük, majd ráncolva helyezzük bele. A tésztát 220 C-on 10-15 percig sütjük.

3.Amíg sül a tésztánk elkészítjük a krémet úgy, hogy a tojássárgájákat a xilittel, pudingporral, vanília aromával, lisztkeverékkel és egy kevés tejjel elkeverjük csomómentesre, közben a többi vizet és tejet is hozzákeverjük, és feltesszük főni, kavargatjuk amíg szép, sűrű krémet nem kapunk.

4.Közben megsül a tésztánk és a tepsi közepénél félbevágjuk, az egyik lap lesz a krémes alja, a másik lapot pedig négyzetekre vágjuk (5 x 5 cm), és az lesz a teteje. Természetesen két kisebb egyforma tepsiben is megsüthetjük a lapokat, és akkor nem kell felezni, hanem értelemszerűen az egyik az alja lesz, a másik pedig a teteje a krémesünknek.

5.Egy kisebb cukrászkeretet (vagy ha nincs, akkor egy négyzet alakú műanyag doboz, vagy négyzet alakú sütőforma) rátesszük a tésztánk alsó lapjára, majd beleöntjük a sárgakrémet és picit hagyjuk hűlni. Közben kemény habbá verjük a tejszínt a xilittel, és kitöltjük vele a cukrászkeretet (műanyag dobozt vagy formát), majd elsimítjuk.

6.A négyzetre vágott felső lapokra elkészítjük a kávés mázat, egy kevés kávé és "porxilit" keverékével, és a lapocskákra kenjük. Ezután rápakoljuk a tetőket sorra a tejszínhab tetejére, és egy éjszakára hűtőbe tesszük.

7.Másnap a felső tetejük mentén kockákra vágjuk a krémeseket, és fóliacsíkkal körbetekerjük őket, hogy cukrászdai hangulata legyen.

 

Szénhidrátcsökkentett meggyes-túrós torta

Hozzávalók 4 főre

Piskóta:

6 db tojás

6 evőkanál  szénhidrátcsökkentett liszt

1 csomag  sütőpor

6 evőkanál  xilit

1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

1 kávéskanál  fahéj

Krém:

2 csomag  vaníliás pudingpor

1 l tej

9 evőkanál  xilit

0,5 kg túró

30 dkg meggy

0,5 l hulala kék tejszín

Elkészítés:

1.A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük, a sárgáját a xilittel jól kikeverjük.

2.A kikevert sárgájához hozzáadjuk a lisztet és a sütőport, alaposan eldolgozzuk, majd beleforgatjuk a habbá vert fehérjét, és óvatosan eldolgozzuk benne.

3.Hozzáadjuk a kakaóport és a fahéjat , kikeverjük, majd megsütjük.

4.Elkészítjük a krémet. A vaníliapudingokat megfőzzük.

5.A túrót kb. 2 dl tejszínnel össze turmixoljuk, majd hozzáadjuk a pudinghoz, kikeverjük vele.

6.Kb. 15 dkg meggyet össze turmixulonk 2 evőkanál  xilittel, és ezt is beletesszük a pudingba, alaposan összekeverjük.

7.A tejszínhabot felverjük 1 evőkanál  xilittel és a meggynek a levével. Ha a piskóta kihűlt, kettévágjuk.

8.A maradék meggy egyik felével megszórjuk, majd ráöntjük a pudingos-túrós krém egyik felét, ráhelyezzük a piskóta másik felét, jöhet a maradék meggy, majd a maradék krém, és a végén rákenjük a felvert tejszínhabot. Betesszük a hűtőbe, hogy jól lehűljön, és összeálljon. Jó étvágyat!

 

Diós linzer reformosan

Hozzávalók 6 főre

15 dkg finomliszt

5 dkg rétesliszt

18 dkg szénhidrát csökkentett liszt

10 dkg xilit

13 dkg dió vagy más olajos magvak (mogyoró, mandula)

1 db tojássárgája

1 citrom reszelt héja

 1 kávéskanál  sütőpor

6 dkg Rama

csipet só

kb. 1 és fél dl víz

Töltelék:

30-40 dkg házi, cukormentes szilvalekvár

Elkészítés:

1.A margarint elmorzsoljuk a lisztekkel. Hozzáadjuk a többi anyagot, és gyorsan összegyúrjuk. A tésztánk ne legyen morzsalékos, de túl lágy sem!

2.2 mm vékonyra kinyújtjuk. Tetszőleges formákkal kiszúrjuk.

3.A fele formának a tetejét lekenjük tojással, és megszórjuk durvára tört dióval.

4.Előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt megsütjük. Éppen hogy, csak színt kapjon a széle!

5.Kihűlés után a felforralt, sűrű szilvalekvárral összetöltjük a formákat. Ne sajnáljuk belőle!

6.Kávédarálón megőrölt  xilittel hintjük a még forró, dióval szórt tészta tetejét.

7.Másnapra jól megpuhul és fogyasztható. A maradékot dobozba téve egy hétig biztosan eláll.

 

Házi diabetikus tönkölykenyér

Hozzávalók 4 főre

3,5 dl langyos víz

2,5 teáskanál  tengeri só/ himalája só

35 dkg tönkölybúza fehérliszt

15 dkg diabetikus sütőliszt keverék (Diabestar)

1/2 tasak instant élesztő (ez 1 kg-hoz ír 1 egész tasakkal, így ehhez fél tasak elegendő)

ízlés szerint magvak (kb. 1-1 evőkanál  lenmag, szezámmag)

1,5 teáskanál  fruktóz

1,5 evőkanál  olvasztott vaj (nem margarin!)

2 evőkanál  olívaolaj

Elkészítés

1.A fenti hozzávalókat a leírás sorrendjében a kenyér sütőgépbe tesszük, majd elindítjuk rajta a dagasztóprogramot.

2.A kész tésztát átgyúrjuk, formázzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük.

3.Letakarva kb. 1 órát pihentetjük, hogy még tovább keljen, eközben előmelegítjük a sütőt.

4.A pihentetést követően mehet is a sütőbe, ahol kb 10 percig teljes lángon sütjük (200 fok), majd levesszük közepes lángra (kb. 150 fok), és további 10-15 perc alatt készre sütjük. Kb. 5 perccel a vége előtt légkeverésesre kapcsoljuk a sütőt.

5.Amint kész kivesszük, vízzel lepermetezzük, majd tiszta textilruhával letakarva hagyjuk kihűlni. Ezután nylonzacskóban tároljuk, amíg el nem fogy.

    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

0.028 mp