Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Desszertek, Sütemények( Frank Júlia)

 

 

Desszertek: Sütemények

 

 

  Mákos kenyér

  Hozzávalók

  30 dkg finomliszt

  1 csomag pudingpor (vanília ízű)

  4 teáskanál sütőpor

  15 dkg kristálycukor

  5 dkg darált mák

  3 db tojás

  200 ml tejszín

 500 ml tej

  15 dkg vaj

  vaj (a forma kikenéséhez)

  liszt (a forma kikenéséhez)

  Elkészítés:

 1. Keverjük össze a lisztet a pudingporral, a sütőporral, a cukorral és a mákkal. Adjuk hozzá a tojást, a tejszínt és a tejet. Olvasszuk fel a vajat és öntsük a masszához.

 2.Dolgozzuk össze a tésztát, majd töltsük kikent és kilisztezett őzgerincformába.

3.Helyezzük a sütő rácsára. Előmelegített sütőben 180 fokon süssük körülbelül 55 percig. Sütés után pihentessük a kenyeret a formában 5 percig, majd vegyük ki, és hagyjuk teljesen kihűlni.

 

 

 

  Székely torta

 Hozzávalók

   Hozzávalók a tésztához:

   14 dkg sütőmargarin (Rama)

   25 dkg finomliszt

   7 dkg porcukor

   1 db tojássárgája

   1 evőkanál tej

   A nyújtáshoz:

   finomliszt

   A tepsi kikenéséhez:

   sütőmargarin (Rama)

   finomliszt

   A tésztára:

   10-15 dkg sárgabaracklekvár

   A diós tésztához:

   4 db tojás

   1 db tojásfehérje

   18 dkg kristálycukor

   20 dkg dió (darált)

   Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet a sütőmargarinnal elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Meglisztezett gyúrólapon kb. 24x30 centis (közepes tepsi nagyságú) téglalappá nyújtjuk.

 2. Margarinnal kikent és liszttel behintett tepsibe fektetjük és előmelegített sütőben, közepes lánggal (180 fok; légkeveréses sütőben 165) kb. 10 perc alatt elősütjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd a baracklekvár felével megkenjük.

3. Közben elkészítjük a diós tésztát Ehhez a tojások sárgáját a cukorral habosra keverjük, majd a darált diót beleforgatjuk. A tésztánál megmaradt tojásfehérjét a többihez adjuk, kemény habbá verjük, (2 csepp ételecetet is csempészhetünk bele, ettől még keményebb lesz), majd óvatosan a diós masszába forgatjuk.

4.A lekvárral megkent, elősütött tésztalapra kenjük és a sütőbe visszatolva, további 15-20 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk.

 5.Ezután hosszában kettévágjuk. Az egyik felét megfordítjuk, úgy hogy a tészta legyen felül, amit a maradék lekvárral megkenünk. Végül a tészta másik felét ráemeljük, úgy hogy az omlós (linzer) tészta legyen alul. Így két lekvárral megkent linzer lap lesz a sütemény közepén, amit alul és felül a diós piskóta fog közre.

 

 

 

  Tejszínes diótorta (lisztmentes)

  Hozzávalók

25 dkg dió (darált)

25 dkg porcukor

 1 zacskó vaníliás cukor

 1 db tojás (egész)

    2 db tojássárgája

   1/2 csomag sütőpor

   6 dl tejszín (lehetőleg 30 %-os zsírtartalommal)

   Elkészítés:

A diót, a cukrot, a sütőport és a tojásokat kikeverjük. Ragacsos sűrű anyagot kapunk. Sütőpapírra rárajzolunk 3 db 25 cm átmérőjű kört. Vizes kézzel 5-6 db nagyobb cseresznye nagyságú golyót formázunk, és a papírra lapítjuk. A tetejére rá lehet tenni fél diót.

A megmaradt tésztát három felé szétosztjuk és a kirajzolt kör széléig egy késsel és kézzel kilapogatjuk. Mivel ragad a massza, célszerű vizes kézzel dolgozni. Nem szabad a masszát eláztatni

.160 fokos sütőben arany barnára sütjük. Ez  kb. 15 perc. A tészta kemény, törékeny, puszedliszerű lesz. Felhasználásig ne szedjük le a papírról.

A tejszínt cukor nélkül verjük fel kemény habnak. A lapok közé kell kenni, a tetejére a kicsi puszedlik jönnek. Minimum 6-8 órát állnia kell, hogy a kemény tészta megpuhuljon. Ideális egy nagy vendégvárásnál, mert a tészta napokkal korábban elkészíthető, és a tortát jóval a felhasználás előtt össze kell állítani. A recept nagyon egyszerű, rendkívül finom, krémes finomság lesz belőle. Ha nem verődik fel a tejszín, és nem lesz kemény a hab, semmi pánik, óvatosan össze kell állítani, és nem fog szétfolyni.

 

 

 

  Habos mákos lepény

  Hozzávalók

   Hozzávalók a tésztához:

   12,5 dkg sütőmargarin (Rama)

   25 dkg finomliszt

   fél csomag sütőpor

   2 db tojássárgája

   5 dkg porcukor

   1 evőkanál tejföl

   a tepsi kikenéséhez:

   sütőmargarin (Rama)

    finomliszt

   A töltelékhez:

   25 dkg mák (őrölt)

   60 dkg alma

   20 dkg porcukor

   3 evőkanál sárgabarackíz

   A tetejére:

   3 db tojásfehérje

   20 dkg kristálycukor

   2-3 evőkanál zsemlemorzsa

   Elkészítés:

 1.A lisztet a sütőporral összeforgatjuk, a margarinnal elmorzsoljuk, majd a tojások sárgájával, a porcukorral és annyi tejföllel amennyit fölvesz, rugalmas tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, hűtőszekrényben pihentetjük 2 órán át.

 2.Ezután egyenletesen egy margarinnal kikent, liszttel behintett, kb. 30x25 centis tepsibe fektetjük. Előmelegített sütőben, a közepesnél kicsit kisebb lánggal (170 fok, légkeveréses sütőben 155) kb. 10 perc alatt elősütjük, azaz félig megsütjük.

 3. A mákot tálba szórjuk, a megmosott almát ráreszeljük, majd a porcukorral és a barackízzel összekeverjük. Egyenletesen az elősütött tésztára halmozzuk, és kb. 15 percre a sütőbe visszatoljuk.

4.A tojásfehérjét kemény habbá verjük, a végefelé apránként a cukrot is beleszórjuk, ezzel verjük jó keményre. A zsemlemorzsát a mákos lepényre szórjuk, a cukros tojáshabot rásimítjuk. A sütőbe visszatoljuk kb. 20 percre, de már csak a legkisebb lánggal (60-70 fok) sütjük, pontosabban szárítjuk tovább. Fontos, hogy szép fehér maradjon rajta a hab. Amikor kihűlt, forró vízbe mártott késsel fölszeleteljük.

 

 

 

  Fűszeres-diós kenyér

  Hozzávalók

  3 evőkanál  dió

  4 ág oregano

  10 dkg sajt

  20 dkg liszt + a formához

  2 teáskanál  sütőpor

  3 db tojás

   1,2 dl olaj + a formához

   1,5 dl író

   0,5 teáskanál  só

   frissen őrölt bors

   Elkészítés:

A durvára vágott diót pirítsuk aranyszínűre száraz serpenyőben. Az oregánó leveleit csipkedjük le, a sajtot reszeljük le.

 Szitáljuk tálba a lisztet és a sütőport. A tojásokat és az olajat keverjük habosra. Forgassuk össze a lisztes keveréket az íróval, az oregánólevelekkel és a pirított dióval. Végül ízlés szerint sózzuk és borsozzuk meg a tésztamasszát.

Simítsuk 26 cm-es, kiolajozott és kilisztezett pástétomformába, majd süssük 175 fokra előmelegített sütőben 55 percig. Vegyük ki a sütőből, és pihentessük 10 percig. Végül borítsuk ki a formából, és szeletelve tálaljuk.

12 szelet lesz belőle.

 

 

 

  Bögrés palacsinta egyszerűen

  Hozzávalók

  2 db tojás nagyobb

  1 csipet só

  2 evőkanál cukor

  1 tasak vaníliás cukor

  2 dl liszt (1 bögre)

  2 dl tej (1 bögre)

  Töltelék:

  lekvár

  kakaó

   Elkészítés:

A tojásokat kettéválasztjuk.  A sárgáját egy csipet sóval, a cukrokkal simára keverjük. Beleszórjuk a lisztet, majd a tejet fokozatosan adagolva csomómentesre keverjük.

Egy serpenyőt felforrósítunk.

A tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a tésztába forgatjuk.

A serpenyőt kikenjük olajjal ( ezt érdemes minden egyes palacsinta előtt elvégezni), és ha már jó forró, akkor egy adag tésztát belemerünk.

Ha már kezd barnulni, akkor megforgatjuk és a másik oldalát is megsütjük. Még melegen betöltjük, és feltekerjük.

 Tölteléknek használhatunk lekvárt, kakaót, amit csak szeretnénk!

 

 

 

  Gesztenyés croissant

  Hozzávalók

    Hozzávalók a tésztához:

   20 dkg sütőmargarin

   60 dkg finomliszt

   1 kiskanál só

   1 csomag sütőpor

   2 dkg élesztő

   5 dkg kristálycukor,

   1 db tojás (kisebb)

   1,2 dl tej (hideg)

   1,2 dl víz (hideg)

   1 kiskanál citromlé

   A krémhez:

   50 dkg gesztenyemassza (fagyasztott)

   2 evőkanál rum

   Elkészítés:

1.A margarint 8 deka liszttel összedolgozzuk, kb. 10x10 centis tömbbé gyúrjuk és fóliába csomagolva a hűtőszekrénybe rakjuk. A maradék lisztből egy evőkanálnyit a nyújtáshoz félreteszünk, a többit tálba rakjuk, a sóval és a sütőporral összeforgatjuk.

 2.Az élesztőt belemorzsoljuk, a cukorral, a tojással, a tejjel, a vízzel és a citromlével könnyű tésztává gyúrjuk. Enyhén meglisztezett gyúrólapon „lóhere alakúra” kinyújtjuk. A margarinos tömböt a közepére állítjuk, a tészta széleit ráhajtjuk és az egészet konyharuhába burkolva, hűtőszekrényben fél órán át pihentetjük.

 3. Ezután a hajtás következik. A tésztát belisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastag, 50 centi hosszú, 20 centi széles lappá nyújtjuk. Gondolatban hosszában 6 egyenlő részre osztjuk. Az egyik oldalról 1/6, a másik oldalról 2/6 részt ráhajtunk, így a tésztaszélek találkoznak. 4.Ezután a keskenyebb részt ismét behajtjuk és a másik oldal tésztájával befedjük. Így végül egy hosszúkás tésztadarabot kapunk. Hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük, majd kinyújtjuk, és az előbbi módon ismét összehajtjuk, majd újabb 1 órát pihentetjük.

 5.Végül a tésztát enyhén meglisztezett gyúrólapon kb. 4 milliméter vastag, 50 centi hosszú és 20 centi széles lappá nyújtjuk. Éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk. A tésztából leeső széleket egymás mellé illesztjük, így ezek is kiadnak egy egész süteményt. A kis tésztákat kézzel (és nem nyújtófával!) hosszanti irányban kicsit meghúzzuk-megnyújtjuk.

 6.A csúccsal szembeni oldalára halmozzuk a tölteléket. Ehhez a gesztenyemasszát szobahőmérsékleten fölengedjük, a rummal ízesítjük. A tésztát feltekerjük, vigyázva, nehogy összenyomjuk. A kifliket sütőlapra rakjuk, egymástól kissé távol. Folpackkal letakarva langyos helyen kb. 1,5 órán át kelesztjük. Végül előmelegített sütőben a középső rácsra állítva, közepes lánggal (190 fok; légkeveréses sütőben 170 fok) kb. 18 percig sütjük.

 

 

 

 

 

 

0.026 mp