Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Croissant Házilag

 

 

Croissant Házilag

 

 

 Gesztenyés croissant

 Hozzávalók / 6 adag

 A tésztához

    20 dkg vaj

    60 dkg finomliszt

    1 kávéskanál só

    0.5 csomag sütőpor

    2 dkg élesztő

    5 dkg cukor

    1 db tojás

    1.5 dl víz

    1.5 dl tej

    1 evőkanál  citromlé

 A töltelékhez:

    50 dkg gesztenyemassza

 A tészta megkenéséhez:

    1 db tojás

  Elkészítés:

 A vajat 10 dkg liszttel összedolgozzuk, tömböt formálunk belőle és hűtőbe tesszük.

Az 50 dkg lisztet tálba szitáljuk, hozzá adjuk a sót, egy tojást és a sütőport.

A vizet és a tejet összekeverjük, kicsit meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzá adjuk a cukrot a citromlét és a liszthez öntjük. Könnyű tésztává gyúrjuk.

Lóhere alakúra nyújtjuk és a közepére helyezzük a vajas tömböt, a tészta széleit ráhajtjuk, letakarva fél órára hűtőbe tesszük.

Ezt követően hajtogatjuk úgy, hogy a tésztát nagy téglalappá nyújtjuk, a széleit középre hajtjuk, majd félbe. Az így kapott hosszúkás tésztatömböt ismét hűtőbe tesszük és egy órát pihentetjük. (Akár egy éjszakát is pihentethetjük.)

 Majd újabb hajtogatás és ismét egy órás hűtős pihenés következik    Ezt követően lisztezett felületen nagy téglalappá nyújtjuk (kb. 20 cm X 60 cm), és éles késsel egyenlő szárú háromszögekre vágjuk, kb. 12 db-ra.

A gesztenyemasszát 12 db rudacskává formázzuk. A háromszögek csúccsal szembeni oldalára helyezzük a gesztenye rudakat és feltekerjük a tésztát.

 Két sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, úgy hogy ne érjenek egymáshoz. Újabb 30-40 percig kelesztjük langyos helyen.

Ezt követően megkenjük a másik felvert tojással és 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Porcukorral megszórva kínáljuk.

 

 

 

 Francia croissant

 Hozzávalók / 12 adag

 Tésztához

    12 g friss élesztő

    200 ml víz (20 °C-os)

    600 g rétesliszt

    12 g só

    75 g porcukor

    35 g vaj (puha)

    325 g vaj (hideg)

    15 g tejpor (zsíros)

 Megkenéshez:

    2 db tojás

    1 db tojássárgája

    1 csipet só

  Elkészítés:

 Oldjuk fel az élesztőt a víz kétharmadában. Keverjük bele a lisztbe a sót, a cukrot, a puha vajat, a tejport és a feloldott élesztőt. Gyúrjuk össze. Ha a tészta túl kemény, adjuk hozzá a megmaradt vizet. Pihentessük a tésztát szobahőmérsékleten 1 óráig.

Dagasszuk át a tésztát, majd hűtőben pihentessük 1 óra hosszat. Ezután ismét dagasszuk át, és fél órára rakjuk mélyhűtőbe.

Nyújtsuk a tésztát olyan téglalappá, amely háromszor olyan hosszú, mint amilyen széles. A kemény vajat gyúrjuk addig, amíg meglágyul és helyezzük a tészta alsó szélére. Tenyerünkkel addig nyomkodjuk, amíg a téglalap kétharmadát befedjük vele.

Hajtogassuk úgy a tésztát, hogy először a vajazatlan felső harmadát hajtjuk le, majd erre kerül az alsó harmada. A hajtogatott tésztát csomagoljuk folpackba. Pihentessük 30 percig a mélyhűtőben, majd 1 óráig a hűtőben.

 Nyújtsuk ki a tésztát ugyanolyan téglalappá, mint az előbb és ugyanúgy hajtogassuk háromba, csomagoljuk folpackba, pihentessük 30 percig a mélyhűtőben, majd 1 óráig a hűtőben.

Nyújtsuk ki a tésztát 3 mm vastagságúra, és vágjunk belőle háromszögeket (ha ragaszkodunk az eredetihez: 20 cm magas és 12 cm-es alapú kell).

A formázáshoz tegyünk magunk elé egy háromszöget úgy, hogy a talpa legyen felénk, és csavarjuk fel. A croissant-okat tegyük sütőpapírral kibélelt tepsire, és szobahőmérsékleten kelesszük 2 órát.

Melegítsük elő a sütőt 230 °C-ra (gáz: 8-as fokozat). A croissant-okat kenjük meg a felvert tojással, tegyük be a sütőbe, és csökkentsük a hőmérsékletet 190 °C-ra (gáz: 5-ös fokozat), és süssük 20 percig.

 

 

 

 Croissant egyszerűen

 Hozzávalók / 12 adag

    5 dkg friss élesztő

    2 evőkanál  cukor

    2.5 dl tej

    2 db tojás

    1 dl napraforgó olaj

    180 ml joghurt

    1 csomag sütőpor

    80 dkg finomliszt

    25 dkg margarin

    1 db tojás (a kenéshez)

  Elkészítés:

A 2,5 dl langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a 2 evőkanál  cukorral.

Egy nagy tálba kimérjük a lisztet, és hozzáadjuk az olajat, joghurtot, tojást, sütőport és a felfuttatott élesztőt. Tésztát gyúrunk belőle.

 A tésztánkat jó nagy téglalap alakúra nyújtjuk (én akkorára szoktam, mint a nyújtódeszkám), és ráreszeljük a mélyhűtőből kivett fagyos margarint. Mielőtt nekilátok, ki szoktam venni a margarint a mélyhűtőből, így könnyebb reszelni, de még nem olvad szét a kezemben.

Amint ráreszeltük a margarint feltekerjük, mint a rétest, majd összegöngyöljük (úgy nézzen ki, mint egy csiga).

Egy nagyobb tálba tesszük, vigyázzunk, mert eléggé meg fog kelni, nehogy kimásszon! Frissen tartó fóliával lefedjük, és legalább 12 órára a hűtőbe tesszük.

Másnap lisztezett deszkára borítjuk, és félbevágjuk. Az egyik felét visszatesszük a hűtőbe, a másikból pedig pár mozdulattal cipót formázunk. Kinyújtjuk, és 16 részbe vágjuk. A vastagabb felénél feltekerjük, kifliket formázunk. A másik felével ugyanígy járunk el.

Lekenjük egy felvert tojással. Tetejét ízlés szerint megszórjuk szezámmaggal, durva szemű sóval.

180 fokra előmelegített sütőben szép arany barnára sütjük.

 

 

 

 Csokis-vaníliás tekercs

 Hozzávalók / 4 adag

 A tésztához

    375 g finomliszt

    1 tasak instant élesztő

    125 ml tej (langyos)

    1 db tojásfehérje

    1 csipet só

    80 g porcukor

    50 g vaj (lágy vagy margarin)

    3 db tojássárgája (a kenéshez)

    1 evőkanál  tej (a kenéshez)

 A töltelékhez:

    100 g étcsokoládé (reszelt)

    1 db vanília (kikapart belseje)

  Elkészítés:

A tojássárgáját az evőkanálnyi tejjel elkeverjük. Az étcsokoládét lereszeljük, és a vaníliarúd kikapart belsejével elkeverjük.

A lisztet az élesztővel elvegyítjük, és egy keverőedénybe szitáljuk.

Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és konyhai robotgéppel (dagasztó spirállal) sima tésztává dagasztjuk. Majd meleg helyen letakarva, kelni hagyjuk, míg láthatóan megnő.

 A megkelt tésztát elfelezzük, és enyhén lisztezett munkalapon darabonként 30 cm átmérőjű lappá nyújtjuk. Mindkét lapot vékonyan megkenjük a tojásos tejjel.

A csokoládét egyenletesen elosztjuk a lapon.

Mindkét lapot négy részre osztjuk, és a negyedeket további hat egyenlő részre vágjuk fel.

A kis lapokat a szélesebb végüktől indulva szorosan feltekerjük, és a maradék tojássárgájával megkenjük.

 A tekercseket a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, és azt az előmelegített sütő alsó harmadába toljuk.

A megsült süteményt egy sütőrácson hagyjuk kihűlni, és ízlés szerint porcukorral meghintve tálaljuk.

 

 

 

 Csokis croissant

 Hozzávalók / 4 adag

 A tésztához

    0.5 teáskanál cukor

    1 dl tej

    2.5 dkg friss élesztő

    1 db tojás

    35 dkg finomliszt

    0.5 dl napraforgó olaj

    1 dl kefir

    1 db tojás (felvert, a kenéshez)

 A kenéshez:

    125 g margarin

    3 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

    3 evőkanál  porcukor

  Elkészítés:

Az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk.

A margarint habosra keverjük a kakaóporral és a porcukorral.

A lisztet a többi hozzávalóval összegyúrjuk, hogy rugalmas tészta legyen, majd 6 kis cipót formálunk belőle.

Egy cipót kerekre nyújtunk (elég vékonyra), megkenjük a kakaós margarin egyharmad részével.

 Egy másik cipót is ugyanolyan nagyságúra és kerekre kinyújtunk, rátesszük a megkent tésztára.

 Négyfelé, majd a negyedeket háromfelé vágjuk, és a háromszögeket feltekerjük, mint egy kiflit.

Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk nem túl szorosan egymás mellé, mert növekedni fog.

A tetejét megkenhetjük felvert tojással, és sütőben szép arany barnára megsütjük. Nem kell előmelegített sütő!

Amint kisült, tetejét porcukorral meghintjük.

 

 

 

 Express croissant

 Hozzávalók / 4 adag

 A tésztához

    70 dkg finomliszt

    140 g joghurt (natúr )

    2 dl tej

    1 kávéskanál só

    5 evőkanál  cukor

    2 db tojás

    5 dkg élesztő

    25 dkg vaj (hideg)

 A tetejére:

    1 db tojás

  Elkészítés:

 A tejet  egy evőkanál cukorral meglangyosítjuk, és megkelesztjük benne az élesztőt.

A maradék 4 evőkanál cukrot a liszthez tesszük, és minden más hozzávalót a hideg vaj kivételével.

A felfuttatott tejjel összedolgozzuk a tésztát. 1-1,5 órára a hűtőbe tesszük.

 Ezután nyolc egyforma darabra vágjuk, és mindegyiket nagyon vékony kör alakra nyújtjuk.

 A hideg 25 dkg-os vajat kb. 7 részre osztjuk, és sajtreszelőn az első körre reszeljük, majd rátesszük a következő kinyújtott kört, és arra is vajat reszelünk addig, amíg el nem fogy a 8 db kör, meg a vaj. A legfelsőre már nem kerül vaj.

 Ezután az egészet kinyújtjuk vékonyra kb. 3 mm-re, majd 16 cikkre vágjuk.

Mindegyiket megkenjük olyan töltelékkel, amivel szeretnénk - én most nutellát tettem bele, de sajtosan nagyon finom vagy lekvár, gesztenye stb...

Feltekerjük őket, majd sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, folpack-kal lefedjük, és egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Reggel, megkenjük tojással, majd megsütjük, és kész a friss reggeli croissant.

 Ha nem éjszakáztatjuk, akkor duplájára hagyjuk megkelni, és akkor 180 fokon 15 perc elég.

 

 

 

 Házi croissant

 Hozzávalók / 4 adag

    35 dkg finomliszt

    80 g joghurt

    1 dl tej (+ még a dagasztáshoz, hogy ne legyen kemény a tészta)

    1.5 kávéskanál só

    2 ek cukor

    2.5 dkg élesztő

    13 dkg margarin

    1 db tojás

  Elkészítés:

A hozzávalókat (a vaj/margarin kivételével) alaposan összedagasztjuk, és hűtőben pihentetjük kb. 1 órát.

Utána a vajat 7 egyforma részre osztjuk, a tésztát pedig 8 gombócra szedjük. A tésztadarabokat enyhén lisztezett felületen kb. 15 cm átmérőjű lappá nyújtjuk. Vesszük az első lapot, és megkenjük egy adag vajjal. Majd ráterítjük a következő tésztalapot, kenjük, és így tovább. A tetejére persze csak tészta kerül.

Miután ezzel megvagyunk, elkezdjük kinyújtani, óvatosan, ügyelve arra, hogy ne nyomódjon ki túlságosan a vaj, ne másszanak el a lapok egymástól. Kb. 35-40 cm átmérőjűre nyújtjuk.

16 cikkre osztjuk, és kifliszerűen feltekerjük.

Sütőpapírral bélelt tepsibe is rakhatjuk, majd hűtőbe tesszük. Legjobb egy éjszakára, de ha "sietős", akkor kb. 4-5 óra is megfelel, mert ezalatt is szépen megkel.

Sütés előtt még lekenjük őket tojássárgájával, és sütjük. Előmelegítés nélküli sütőben süssük 180°C-on, amíg szép aranybarna nem lesz (30-40 perc).

 

 

 

 Hajtogatott croissant

 Hozzávalók / 10 adag

 A tésztához

    1 dl tej

    2.5 dl joghurt

    4 evőkanál  cukor

    1 teáskanál só

    2.5 dkg friss élesztő

    2 db tojás

    60 dkg tönkölybúza liszt ,vagy finom liszt

 A hajtogatáshoz:

  15 dkg margarin

 A töltelékhez:

  15 dkg krémsajt

 A tetejére:

  10 dkg ementáli sajt (reszelve)

  Elkészítés:

 Kelt tésztát készítünk. A tejet egy kanál cukorral elkeverjük, meglangyosítjuk,  és belemorzsoljuk az élesztőt, és habosra felfuttatjuk.

A tészta hozzávalóit robotgépben vagy kenyér sütőgépben fényesre dagasztjuk, majd egy óra alatt langyos helyen letakarva megkelesztjük a duplájára.

A megkelt tésztát alaposan kilisztezett munkafelületen kinyújtjuk 50x25 cm-es téglalappá, 5 dkg margarint hidegen ráreszelünk, egyenletesen elosztjuk a tészta felületén, majd jobbról, balról 1/3-1/3 részt behajtjuk. Ezt a folyamatot háromszor ismételjük meg, minden alkalommal 90 fokot fordítunk a tésztán, és úgy nyújtjuk ki.

A harmadik hajtogatás után kinyújtjuk a tésztát kb. 1 m x 25 cm-es téglalappá, és 8-10 háromszögre osztjuk.

 A háromszögek szélesebb részére tesszük a tölteléket, vagy 1 evőkanálnyi krémsajtot, és feltekerjük a tésztát.

Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a süteményeket, és a tetejüket megkenjük felvert egész tojással. Tetejére reszelt sajtot hintünk.

Langyos helyen 20-30 perc alatt újra kelesztjük a süteményeket.

180 fokos sütőben, 20-25 perc alatt arany barnára sütjük a croissant-okat.

 

 

 

 Mogyoróvajas croissant

 Hozzávalók / 8 adag

 A tésztához

    35 dkg finomliszt

    0.7 dl tej

    2 evőkanál  méz

    1.7 dkg friss élesztő

    1.3 dl joghurt

    1 db tojás

    1 kávéskanál  só

    1 kávéskanál  almaecet

 A rétegezéshez:

    14 dkg vaj

 A töltelékhez:

    8 evőkanál  mogyoróvaj (darabos)

 A kenéshez:

    1 db tojás

    1 evőkanál  tejföl

  Elkészítés:

A meglangyosított tejet elkeverjük a mézzel és az élesztőt felfuttatjuk rajta.

 Kenyér sütőgép üstjébe töltjük az alapanyagokat. Alulra a folyadékot: élesztős tej, joghurt, tojás, ecet, felülre a szilárd összetevőket: liszt és só. A tésztát dagasztóprogramon meggyúrjuk, kelesztjük.

A megkelt tészta lágy, ezért alaposan lisztezett felületre borítjuk, átgyúrjuk, 8 részre osztjuk, kerek cipócskákat formálunk belőlük, amiket aztán kb. 20 cm-es körökké nyújtunk ki.

Minden kinyújtott tésztakörön egyenletesen eloszlatunk 2 dkg-nyi reszelt hideg vajat, aztán rátesszük a következő tésztaréteget és vajat. Ezt addig folytatjuk, míg el nem fogy a tészta és a vaj. A felső rétegre már nem kerül vaj.

Az így kapott vajas tésztaemelvényt óvatosan elkezdjük kinyújtani, míg kb. 44-45 cm átmérőjű kör lesz belőle. Ekkor derelyevágóval 8 egyenlő cikkre vágjuk.

A cikkek alsó, széles részén elkenünk 1 evőkanálnyi mogyoróvajat, a tésztát feltekerjük, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük egymástól távol. A tetejüket tojással elkevert tejföllel megkenjük. Letakarjuk olajjal lefújt folpackkal és 1 jó órán át kelesztjük.

 180 C-ra előmelegített sütőben negyed óra alatt szép pirosra sütjük.

 

 

 

 Túrós croissant

 Hozzávalók / 4 adag

 A tésztához:

    70 dkg finomliszt

    150 ml kefir

    2 dl tej

    1 kávéskanál  só

    6 evőkanál  cukor

    2 db tojás

    5 dkg élesztő

    25 dkg vaj

 A töltelékhez:

    25 dkg krémtúró

    6 evőkanál  cukor

    5 dkg mazsola

    1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

  Elkészítés:

A tésztát az itt leírtak alapján elkészítjük el , annyi kivétellel, hogy a végén, miután kinyújtottuk még harmadolva hajtogatjuk, ahogy a pogácsát szokták, és újra kinyújtjuk.

A töltelék hozzávalóit összekeverjük.

A kör alakúvá nyújtott tésztát 16 részre vágjuk. Mindegyik végébe teszünk a töltelékből, és feltekerjük.

Tepsibe tesszük, és duplájára kelesszük. Ekkor megkenjük tojással, és előmelegített sütőben megsütjük.

 

 

 Vajas croissant

 Hozzávalók

 12 darabhoz:

 A tésztához:

    350 g búzaliszt

    75 g joghurt - natúr

    100 ml tej (2,8%-os)

    0.5 kávéskanál só

    20 g kristálycukor

    1 db tojás (közepes, méretű)

    25 g élesztő friss (vagy szárított)

 A rétegezéshez:

    50 g vaj

 A kenéshez:

    1 db tojás (közepes, méretű)

  Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóit  tegyük a dagasztógépbe és alaposan dolgozzuk ki a tésztát.

2.Ezután nedves konyharuhával letakarva kelesszük  duplájára a tésztát.

 3.Amikor a tészta megkelt, osszuk nyolc egyenlő részre - kb. 8 dkg-os darabok lesznek -, és gömbölyítsük ki őket.

4.Pár perc pihentetés után nyújtsuk  ki mind a 8 tésztát kb. 18 cm átmérőjű kör alakú lappá.

5.Minden egyes lapot kenj meg olvasztott vajjal, és tedd rá a következő tésztalapot.6

6.Így a végén egy vajjal összeragasztott tésztatornyot kapunk. Úgy fog festeni, mint egy palacsinta torony. Tegyük a hűtőbe 10 percre, hogy a vaj kicsit megkössön.

7.Ezután az egészet egy nagy  körré nyújtsuk  ki, a míg 1 ujjnyi vastag nem lesz.

8.Vágjuk  fel 8 egyenlő cikkre, mint a pizzát.

9.A cikkeket egyenként tekerjük  fel, és kenjük  le a felvert tojással.

10. Előmelegített 180 C fokos sütőben süssük  szép pirosra.

 

 

 

 Lekváros croissant

 Hozzávalók

    1 kg liszt

    5 dkg élesztő

    5 dl langyos tej

    2 tojás

    30 dkg Rama

    2 kiskanál cukor

    2 kiskanál só

     A tetejére:

    villával felvert tojás

  Elkészítés:

1.Az élesztőt a kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Az élesztőt a tejbe morzsoljuk és megvárjuk, amíg a tej tetején halványbarna hab képződik. A lisztet egy edénybe tesszük, hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, beleütjük a tojásokat, hozzáadjuk a sót és addig gyúrjuk, amíg az edény falától el nem válik, majd a tésztát 1 órán át a hűtőben pihentetjük.

2.Ezután lisztezett gyúródeszkára borítjuk. 0,5 cm vastag téglalappá nyújtjuk, aztán egyenletes vastagságban rákenjük a Ramát.

3.A tésztát balról, jobbról, fölülről, alulról összehajtjuk. Ezután fél órára megint hűtőbe tesszük, a hajtogatást összesen háromszor ismételjük meg, minden hajtogatás után fél óra pihentetéssel. Ezután a tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, háromszögekre vágjuk, kifli formájúra feltekerjük, megkenjük felvert tojással és előmelegített sütőben arany barnára sütjük.

4.A kifliket ízlés szerint tölthetjük sós, vagy édes töltelékekkel is, sajttal, apróra vágott sonkával, lekvárral, mogyorókrémmel, dióval, mákkal és a töltelékkel harmonizáló ízben díszíthetjük a tetejüket.

 

 

 

 Almás croissant

 Hozzávalók

    1 natúr croissant (töltelék nélküli)

    1 db alma

    1 evőkanál narancslikőr

    1 db tojás

   20 dkg  Rama

    citromlé

    1 evőkanál zsemlemorzsa

  Elkészítés:

1.Az almát meghámozzuk, kimagozzuk, durvára reszeljük. Kevés Ramát hevítünk és megpároljuk az almareszeléket. Hozzáadjuk a narancslikőrt, a kevés citromlét, majd a felvert tojást és megsütjük.

2.A croissant felvágjuk és beletöltjük a masszát. Kevés Ramával megpirítjuk a zsemlemorzsát és az almás massza tetejére szórjuk.

 

 

 

 Croissant alaprecept

 Hozzávalók:

25 dkg liszt

2 tojássárgája

10 dkg vaj

3 dkg porcukor

3 evőkanál tej

2 dkg élesztő

  Elkészítés:

Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, összegyúrjuk a vajjal, 1 tojássárgájával, az élesztős folyadékkal, kevés sóval és a maradék cukorral. A tésztát jól kidolgozzuk, majd letakarva 5-6 órára hűtőszekrénybe állítjuk. Másnap átgyúrjuk, 4-5 mm vastagra kinyújtjuk. A tésztát egyenlő oldalú háromszögekké vágjuk, az egyik csücskénél fogva feltekerjük, majd kifli formájúra hajlítjuk. A kifliket kivajazott sütőlemezre tesszük, tetejét a maradék tojássárgájával megkenjük, és előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

És természetesen meg is tölthetjük csokival!

 

 

 

 Mini sajtos croissant

 Hozzávalók:

    80 darabhoz:

    70 dkg sima liszt

    1 dl tej (hozzáadunk egy kiskanál cukrot, felmelegítjük, ebben 5 dkg élesztőt megfuttatunk)

    2 egész tojás

    2 dl kefir

    1 dl olaj

    A sós vajhoz:

    25 dkg vaj

    1 csapott evőkanál só

     A tetejére:

    1 tojás

    25 dkg sajt

  Elkészítés:

Dagasztóval összegyúrjuk  a tészta hozzávalóit, majd 10 egyforma cipót formázunk  belőle  Amíg a sós vajat kikeverjük, és a sütőt előmelegítjük  addig letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és kelni hagyjuk. A sós vajhoz a vajat picit mikróban megmelegítjük,  hogy könnyen eldolgozható legyem, és ehhez hozzáadjuk a sót. Félretesszük.  Közben a sütőt 180 fokra előmelegítsük.

Az első cipócskából nagy és vékony kört formázunk  nyújtófával, majd feltekerjük.  Egy másikat is pont ekkorára nyújtunk ki , ezt megkenjük  5 dkg sós vajjal, és ráfektetjük  a másik kört Ezt 16 cikkre vágjuk , mint a tortát, majd croissant formára feltekerjük  kis háromszögeket úgy, hogy a hosszabb felénél kezdjük el  feltekerni.

sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük úgy  kétujjnyi távolságra egymástól , majd megkenjük  tojással, végül sajtot szórunk  rá. Betesszük az első adagot a sütőbe, közben a következőt készítjük  elő. 5 tepsivel lesz belőle.  Arany barnára megsütjük.

 

 

 

  Diós croissant

 Hozzávalók

    1 csomag kész croissant tészta

    200 g darált dió

    100 g kristály, vagy nádcukor

    1/8 l tej

    1 teáskanál  fahéj

    1 csomag  vaníliás cukor

    100 g mazsola

  Elkészítés:

1.A sütőt 170 C előmelegítjük. A tésztát a sütőpapírral együtt kitekerjük, a perforált helyeken a tésztát átvágjuk egy késsel.

2.A tölteléket összekeverjük és egy kávéskanálnyi mennyiséget helyezünk a tészta közepére. Feltekerjük a tésztát kifli alakúra.

3.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük a kifliket, a tetejét megkenjük tojással. Kb. 15-17 perc alatt aranysárgára sütjük.

 

 

 

 Sajtos sonkás croissant

 Hozzávalók / 6 adag

    50 dkg finomliszt (kelt tésztához)

    2 evőkanál finomliszt (vajhoz)

    25 dkg vaj

    2 db tojás (egyik a kenéshez)

    2.5 dl tej

    0.5 dl napraforgó olaj

    2 dkg friss élesztő

    20 dkg sonka

    20 dkg ementáli sajt

    4 dkg cukor

    1 teáskanál só

  Elkészítés:

 Leveles tészta készítése:

 A tészta két részből áll, a vajas tömegből, valamint kelt tésztából. Mindegyiket külön-külön készítsük el,  és a készítés során  ügyeljünk  arra, hogy a tészta megfelelően hideg maradjon, mert  a vaj kifolyik belőle. A vajas tömeget a legegyszerűbben úgy tudjuk elkészíteni, ha a vajat felkockázzuk, robotgépbe tesszük, majd a két kanálnyi liszttel eldolgozzuk. Nem kell, hogy habos legyen, de legyen homogén. Robotgép hiányában kézzel kell elmorzsolnunk a vajat a liszttel. Ha ez kész, formázzunk belőle ujjnyi vastag téglalapot, fóliába alaposan csomagoljuk be, és tegyük tíz percre a fagyasztóba.

  Készítsünk kelt tésztát,  úgy hogy az összes  hozzávaló mindig hideg   legyen.  Az élesztőt is csak minimálisan langyos tejben futtassuk. A tészta inkább kicsit keményebb legyen, semmiképpen se ragadós. Ha kidolgoztuk, nyújtsuk ki ujjnyi vastag lóhere formára, hogy a közepébe tudjuk majd tenni a vajat.

  Tíz perc elteltével tegyük a vajat a tészta közepébe, majd a "füleket" hajtsuk rá minden irányból. Sodrófával kissé ütögessük meg a tetejét, csomagoljuk be fóliába, majd tegyük újabb tíz percre a hűtőszekrénybe. A hideg tésztát nyújtsuk ki ujjnyi vastagságúra, formázzunk belőle téglalapot. A rövidebb felét magunk felé fordítva az első harmadáig a tésztát felhajtjuk, majd a másik felét pedig rá. Ismét ujjnyi vastag téglalapot nyújtunk belőle, majd a tészta hosszabbik oldalát fordítjuk magunk felé, közepét bejelöljük, és jobbról középre, majd balról is középre hajtjuk a tészta két szélét. A két összehajtott felet ezután egymásba fordítjuk, mintha könyvet csuknánk be. Fóliába alaposan csomagoljuk be, nehogy a tészta kiszáradjon, majd egy órára tegyük hűtőszekrénybe. Az idő leteltével ismételjük meg a teljes nyújtást és hajtogatást még két alkalommal, betartva a kétszer egyórás pihenő időt a hűtőben. A harmadik óra elteltével a tészta felhasználható.

 Ameddig a tésztánk pihen, elő tudunk készülni a sonkával, és a sajttal. A sajtból vágjunk kb. fél centi vastag  (hasábokat), az általunk kívánt hosszúságban. A sonkaszeletekből a sajthasáb hosszának megfelelő szélességű csíkokat, egyenlő darabszámban.

 A tésztát nyújtsuk ki fél centi vastagságú téglalapra. Vágjunk a  hasáb hosszából  1 cm-rel szélesebb alapú háromszögeket. A sonkát csavarjuk fel a sajt hasábokra, majd a tészta szélesebb részére fektessük rá. Ezután hajtsuk fel a tésztát a becsomagolt sajttal együtt kifli formára. Így járjunk el a többi esetben is, amíg a tésztánk el nem fogy. Tegyük kivajazott sütőlemezre a kifliket, majd pihentessük egy jó félórát langyos helyen. Kenjük le a kiflik tetejét felvert tojással, és szórjuk meg egy kevés reszelt sajttal. Forró sütőben süssük aranyszínűre.

 

 

 

 Köményes-sós tejes kifli

 Hozzávalók:

 600 g búzaliszt

8 g só,

25 g friss élesztő,

 4 g kristálycukor,

60 ml étolaj,

300 ml teljes tej

  Elkészítés:

1. A hozzávalókat mérjük a dagasztógép üstjébe, és dolgozzuk simára a tésztát. Gömbölyítsük össze, és nedves konyharuhával lefedve, kb. 30-40 perc alatt kelesszük duplájára.

2. Ha megkelt, osszuk 12 egyenlő részre a tésztát, és gömbölyítsük gombóccá, majd mindegyikből nyújtsunk egy 2-3 milliméter vastag háromszöget.

3. A háromszögek széles oldalától az egyik csúcs irányába tekerjük fel a kifliket, majd lisztezett felületen pihentessük kb. 40 percig.

4. Egy kis kanál cukorral forraljunk vizet egy nagy lábasban, ha felforrt, egyenként tegyük bele, és a szedőlapáttal nyomjuk víz alá. Lassan számoljunk el 6-ig, és a lapáttal óvatosan emeljük ki.

5. Tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, a tetejét megszórhatjuk sóval vagy magokkal, majd előmelegített sütőben 200 fokon, kb. 20 perc alatt süssük arany barnára a kifliket.

 

 

 

 

 

0.064 mp