Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Babos Egy Tál Ételek

 

Babos Egy Tál Ételek

 

 

 Babos csirke főtt répás bulgurral

 Hozzávalók / 2 adag

   maradék sült csirkecomb (1-2 comb)

   2 marék káposzta

   1 fej vöröshagyma

    2 gerezd fokhagyma

   1 konzerv fehérbab

   1 pohár bulgur

   1 kisebb répa

   só, bors, csípős fűszerkeverék

   olívaolaj

  Elkészítés:

 A zöldségeket felszeleteljük tetszőleges méretűre.

 A bulgurt megfőzzük a répával együtt, fűszerezzük a vizet ételízesítővel, sóval.

 A hagymát, a fokhagymát és a káposztát együtt olívaolajon sütjük (én a bulgur vizéből 3 evőkanálnyit kimértem, és néha ráöntöttem), fűszerezzük borssal, sóval és kínai csípős fűszerkeverékkel.

 Mikor már puhulnak, hozzáadjuk a babot is és a csirkét. (Én maradék csirkehúsból csináltam, leszedtem a csontról a husit, és kis szeletekre szedtem szét.)

Külön tálaljuk a répás bulgurt és a babos csirkét, de össze is lehet keverni, egyszerű egytálétel.

 

 

 

Babos füstölt csibecomb

Hozzávalók / 4 adag

   800 g fejtett bab (tarka, fehér, piros, lehet konzerv is)

   4 db csirkecomb (füstölt)

   2 közepes db vöröshagyma (apróra vágva)

   2 gerezd fokhagyma (szeletelve)

   1 dl víz (vagy húslé )

   50 g füstölt szalonna (felkockázva)

   2 evőkanál  napraforgó olaj

  Elkészítés:

 A babot puhára főzzük (ha konzervet használunk, akkor csak öntsük le a levét, és mossuk át). Ha megfőtt a bab öntsük le a levet róla.

Az olajon pirítsuk meg a felkockázott szalonnát, és dinszteljük meg rajta a hagymát és a fokhagymát. Öntsük a főtt babra, és keverjük össze.

A babkeveréket egy olajjal kikent tűzálló tálba öntjük, és erre ráhelyezzük a füstölt csibecombokat. Ráöntjük a húslét/vizet.

Előmelegített sütőbe tesszük sülni 30-35 percre, amíg a hús szépen megpirul.

 

 

 

 Csülkös bab

 Hozzávalók / 2 adag

    250 g vörös bab (lehet más is)

    500 g sertéscsülök (füstölt csülök)

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    b abérlevél ízlés szerint

    1 teáskanál csípős fűszerpaprika (a rántáshoz)

    1 evőkanál  napraforgó olaj (a rántáshoz)

    1 csapott evőkanál  finomliszt (a rántáshoz)

  Elkészítés:

 A csülköt megfőzzük (egyszer-kétszer vizet cserélünk a csülkön míg fő, mert általában elég sós, így kifő belőle).

Ha megfőtt felkockázzuk, vagy nagyobb darabokra vágjuk.

Közben a babot is odatesszük főni babérlevéllel.

Ha megfőtt a bab belerakjuk a csülköt, és közben elkészítjük a rántást (olajat hevítünk, belekeverjük a lisztet csomómentesen, picit pirítjuk és mehet bele a paprika), ha kész ezzel összekeverjük.

A végén ízesítjük bors, só (ha szükséges, mert ugye a csülök elég sós), ízlés kérdése.

Tálaljuk vegyes, vágott káposzta salátával,  vagy bármilyen savanyúsággal.

 

 

 

 Babpörkölt tyúkpecsenyével

 Hozzávalók / 4 adag

   1.3 kg tyúk (comb, szárny)

   2 evőkanál  sertészsír

   40 dkg fejtett bab (száraz, tarka)

   10 dkg füstölt szalonna

   1 nagy db vöröshagyma

   1 gerezd fokhagyma

   só ízlés szerint

   bors ízlés szerint (őrölt)

   2 db babérlevél

   1 csipet köménymag

   1 evőkanál  fűszerpaprika

  Elkészítés:

Előző nap: a  tyúk húst, sóval, borssal, fűszerezzük. A babot alaposan megmossuk, majd áztatjuk (annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje).

 Másnap: a húst megfelelő nagyságú  tepsibe tesszük a zsírral, 2-3 dl vizet öntünk alá, és alufóliával befedjük, ½ órán át pároljuk, a fóliát levéve pirosra sütjük.

 Ez alatt  a csíkokra  vágott  szalonnából zsírt sütünk, és az apróra vágott vöröshagymát megdinszteljük rajta, félre húzzuk, beletesszük a pirospaprikát, majd a babot, az áztató lével felöntjük (ha kell pótoljuk annyi vízzel, hogy ellepje), fűszerezzük:  fokhagymával, sóval(vigyázni kell  mert a szalonna sós), köménnyel, babérlevéllel, borssal, és fedő alatt puhára főzzük.

Mikor a bab már majdnem megfőtt, a fedőt levéve kb.15 perc alatt, többször kevergetve készre főzzük. (Ez alatt besűrűsödik.)

 

 

 

 Babszem Jankó kedvence

 Hozzávalók / 4 adag

    50 dkg fejtett bab (nagy szemű)

   40 dkg sárgarépa (zsenge)

    40 dkg burgonya

   2 közepes db vöröshagyma

   6 db zsálya (levél)

   2 evőkanál  vaj

   10 dkg erdélyi szalonna (húsos)

    175 g tejföl

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    1 gerezd fokhagyma

    1 közepes db hegyes erős paprika (ízlés szerint)

    2.5 dl víz

  Elkészítés:

A hagymát vékonyra felszeleteljük, a vajon a szalonnával együtt megpirítjuk.

Hozzáadjuk a babot, a karikára vágott sárgarépát és a kockára vágott burgonyát.

Sóval, borssal, fokhagymával és zsályával ízesítjük, néhány percig pirítjuk.

 Hozzáöntjük a vizet, lefedjük, és pároljuk.

 Ízlés szerint csípős paprikát teszünk bele.

Végül tejföllel gazdagítjuk.

 

 

 

 Chilis bab

 Hozzávalók / 4 adag

   50 dkg darált sertéshús

   2 közepes db vöröshagyma

   3 dl paradicsomlé

    200 g vörös bab (konzerv)

    400 g fehérbab (chilis bab konzerv )

    140 g csemegekukorica (konzerv)

    bors ízlés szerint

    só ízlés szerint

    bazsalikom ízlés szerint

    kakukkfű ízlés szerint

    őrölt fűszerkömény ízlés szerint

    2 db babérlevél

   3 evőkanál  ketchup

   2 kávéskanál mustár

  Elkészítés:

 A hagymát apró kockákra vágjuk, kevés olajon megdinszteljük.

 Belekeverjük a darált húst, sózzuk, borsozzuk, majd fehéredésig pirítjuk.

Kevés vizet (kb. 1-2 dl) és a paradicsomlevet is hozzáöntjük, majd 15 percig főzzük így a húst.

Ezután beletesszük a babokat (levével együtt), a kukoricát. Fűszerezzük kevés bazsalikommal, kakukkfűvel, fűszerköménnyel, beletesszük a babérlevelet, a ketchupot és a mustárt.

Addig főzzük, amíg jó sűrű nem lesz a szaftja. Ha szükséges, még ízesítjük a fűszerekkel.

 

 

 

 Hagymás bab

 Hozzávalók / 4 adag

    10 dkg kolozsvári szalonna

    3 közepes db vöröshagyma

    2 közepes db lilahagyma

    5 dkg kolbász

    20 dkg vörös bab

    20 dkg fehérbab

    1 kávéskanál só

     bors ízlés szerint

    1 db zöld kaliforniai paprika

    1 db paradicsom

  Elkészítés:

A szalonnát kockára vágjuk, pici olajon odatesszük pirulni, ehhez jön a felszeletelt hagyma, só, bors, paprika, paradicsom, bab, kolbász - ebben a sorrendben. (Nekem épp volt maradék kukoricám, kb. fél dobozzal, azt is hozzádobtam.)

 Össze főzzük,  míg az állaga tetszetős lesz, friss kenyérrel, esetleg egy kanálka tejföllel tálaljuk.

 

 

 

 Mexikói burgonyás bab

 Hozzávalók / 2 adag

 A burgonyás babhoz

    20 dkg újkrumpli (régi is jó)

    1 db póréhagyma (kisebb vagy újhagyma )

    200 g csemegekukorica (konzerv)

    200 g vörös bab (konzerv)

    4 szelet bacon (vagy szárított sonka)

    2 evőkanál  napraforgó olaj

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

 A tetejére és a tálaláshoz:

    petrezselyem ízlés szerint

    fűszerpaprika ízlés szerint (édes-nemes)

     chili ízlés szerint

    1 dl tejföl

  Elkészítés:

 A szalonnát falatokra vágjuk, zsírjára sütjük, majd kiszedjük.

 A hagymát karikára vágjuk (ha nem szeretnénk nagyon hagymásra, a szeleteket öblítsük át forró vízzel!) és a bacon visszamaradt zsírjában forgassuk át, pirítsuk meg és szedjük ki.

 Az újburgonyát a visszamaradt zsírban (amihez hozzáadjuk a szükséges olajat) süssük meg. Az eredeti recept nem írja, hogy elő kellene főzni a burgonyát, én szoktam, mert így nagyon hamar pirosra sül a krumpli.) Újburgonya híján mindenképp főzzük elő a krumplit, majd süssük pirosra.

 Ha a kész krumplit olajosnak találjuk, egy papírtörlővel bélelt tálba öntsük át a serpenyőből, majd vissza :)

 Adjuk a krumplihoz a vörös babot és kukoricát (én a konzervet át szoktam vízzel öblíteni), a hagymát, forgassuk és pirítsuk össze.

 Igény szerint sózzuk, borsozzuk. (sót én csak a krumpli főzővizébe szoktam tenni, mert a sült bacon, sonka, sós!)

 Szedjük tálba, szórjuk meg édesnemes pirospaprikával, aki szereti az erőset, chilivel. A tetejére szórjuk rá a pirított bacont.

 Melegen tálaljuk és fogyasszuk. Tejföllel tálaljuk.

 

 

 Káposztás bab

 Hozzávalók / 6 adag

 A káposztás babhoz:

   0.5 kg fejtett bab (nagy szemű fehér vagy tarkabab)

   1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)

    60 dkg káposzta (szeletelt édes)

    70 dkg sertéshús (ki mennyire húsosan szereti, füstölt tarja vagy  nyúlja)

   ételízesítő ízlés szerint

    só ízlés szerint (a só mennyisége függ a füstölt húslé sósságától!)

    3 dl tejföl

    2.5 evőkanál  cukor

 A rántáshoz:

   7 evőkanál  napraforgó olaj

   10 dkg finomliszt (finom)

   fűszerpaprika ízlés szerint (őrölt)

  Elkészítés:

 A babot előző nap beáztatjuk.

A babot, a vöröshagymát feltesszük főni, ételízesítőt szórunk bele.

 Amikor a bab félig megfőtt, beletesszük a szeletelt káposztát és 2,5 evőkanál kristálycukrot.

A babon és a káposztán is csak annyi víz legyen, ami ellepi.

Közben kuktában megfőzzük a füstölt húst (ez kb. 50 perc).

 Ha minden hozzávaló megfőtt, a füstölt léből merünk át a káposztás babba annyit, amennyire sűrűre szeretnénk.

 Elkészítjük a rántást, beletesszük a fűszerpaprikát, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejfölt, és csomómentesre keverjük.

Beleöntjük a babba. Összeforraljuk, ha kell, utána sózzuk.

 A füstölt húst ízlésesen kockára vágjuk, és belekavarjuk a bab közé.

Ha felforrt, fogyasztható.

 

 

 

 Mexikói csirkés egy tál

 Hozzávalók / 8 adag

   60 dkg csirkemell filé

   1.6 kg vörös bab (konzerv)

    285 g csemegekukorica (konzerv)

   1 teáskanál chili szósz

   1 kg burgonya

    80 dkg konzerv paradicsom (vagy lucul:lus paradicsom)

    70 g sűrített paradicsom

    só ízlés szerint

    bors ízlés szerint

    oregánó ízlés szerint

    1 nagy db sárgarépa

    5 dl sör

  Elkészítés:

 A sárgarépát felvágjuk, és puhulásig főzzük. Eközben a paradicsomkonzerveket és a sűrítményt egy turmixgépbe tesszük, és ha a sárgarépa is készen áll, akkor az egészet egyben folyósra turmixoljuk.

A csirkét ízlés szerint felvágjuk (én szeleteket vágtam), majd egy nagy lábost felteszünk, ebbe a paradicsomos turmixunkat beletöltjük, és ebbe tesszük a csirkét.

 A babot, a kukoricát és a sört ebben a sorrendben hozzáöntjük, ha a hús már nem nyers. Továbbá hozzáadjuk a krumplit, és a fűszereket is beletesszük.

Addig főzzük, míg a krumpli meg nem puhul, kb. 20 perc. Közben ha elfőtte a levét, pótolhatjuk vízzel.

 Adjuk hozzá a chili szószt is, még főzzük 5 percig, és kész, tálalható.

 

 

 

 Mexikói zöldséges stir-fry

 Hozzávalók / 6 adag

    1 bögre barnarizs (kb. 15 dkg)

    1 evőkanál  szőlőmag olaj

    1 kis fej vöröshagyma

    20 dkg csípős, füstölt kolbász

    fél-fél zöld és piros kaliforniai paprika

    2 szem paradicsom

    1 zsenge cukkini

    1 kis doboz kukorica

    20 dkg előfőzött szárazbab

    só, őrölt chili

 tálaláshoz:

   ízlés szerint reszelt sajt

  Elkészítés:

A rizst másfélszeres térfogatú vízzel, meg 0,5 teáskanál  sóval felrakjuk főni. Amikor felforr, letekerjük kis lángra, és 50 percig főzzük.

A kolbászt meg a hagymát felkarikázzuk, és a felhevített olajon - egy magas falú serpenyőben- megpirítjuk.

Hozzáadjuk a vékony csíkokra felszeletelt paprikát, a kis kockára vágott paradicsomot, meg a felkarikázott cukkinit, sózzuk. 6-8 percig - néha megkeverve- pirítjuk, pároljuk.

Végül hozzáadjuk a leszűrt kukoricát meg a babot, ezekkel csak összemelegítjük.

A megfőtt rizst elkeverjük a zöldségekkel, és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.

 

 

 

 Óriásbab fetával és rozmaringgal

 Hozzávalók / 4 adag

   3 evőkanál  olívaolaj

   1 közepes db fehér hagyma

    2 gerezd fokhagyma

    40 dkg fejtett bab (főtt)

    4 nagy db paradicsom

    100 g rukkola

    1 teáskanál vörösborecet

    8 dkg feta sajt

    só ízlés szerint

    2 szál rozmaring

  Elkészítés:

 Egy kisebb fazékban vizet forralunk. A paradicsomok végét egy, kicsit bevágjuk és a vízbe dobjuk két percre. Kivesszük, héjukat lehúzzuk, és összevágjuk.

Egy nagyobb serpenyőben felmelegítjük az olívaolajat, majd hozzáadjuk a vékonyra szeletelt hagymát és fokhagymát. Kis lángon, kevergetve kb. 8 percig, amíg megpuhulnak.

Hozzáadjuk a paradicsomot, és kb. 20 percig főzzük. Ha a paradicsom nagyon egyben lenne, krumplinyomóval vagy villával megtörjük kicsit. Sózzuk.

Ha kész, hozzáadjuk a főtt babot, a rukkolát, a borecetet és az apróra vágott rozmaringot. Megvárjuk, míg a bab átmelegszik, és elzárjuk a gázt. Tálaláskor igazságosan elosztjuk a tetején a sajtot.

 

 

 

 Spanyol sokbabos egy tál

 Hozzávalók / 4 adag

   30 dkg zöldbab (zöld hüvelyű)

   30 dkg zöldbab (sárga hüvelyű)

   30 dkg fejtett bab

   10 dkg sonka (füstölt, sovány)

   4 közepes db paradicsom

   1 db piros kaliforniai paprika

   3 közepes db burgonya

   1 közepes fej vöröshagyma

   3 gerezd fokhagyma

   1.5 evőkanál  olívaolaj

   só ízlés szerint

  Elkészítés:

 A babokat megtisztítjuk, tetszőlegesen előkészítjük (a sárgát kisebb darabokra vágtam, a zöldet egyben hagytam).

 Készre főzzük őket (mivel minden zsenge volt, egy fazékba öntöttem őket, a főzővízbe sót, egész borsot, fokhagymagerezdeket, babérlevelet tettem). Leszűrjük, jeges vízben gyorsan lehűtjük.

 Közben a burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, nem túl puhára főzzük.

 A füstölt sonkát feldaraboljuk, 1-2 evőkanál  olívaolajon pirosra sütjük, majd a serpenyőből kivesszük.

 Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát a serpenyőben maradt zsiradékon megdinszteljük.

 Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, majd pár perc múlva a paradicsomot is. Sózzuk, készre sütjük-pároljuk.

 A közben megfőtt burgonyát kevés olívaolajon egy másik serpenyőben pirosra sütjük.

Végül a paradicsomos hagymás alapot, a sült sonkát, a babokat és a sült burgonyát összeöntjük, 3-4 perc alatt  összemelegítjük.

Ha nagyon száraz lenne, a tűzről levéve átforgathatjuk még pár kanál olívaolajjal.

 

 

0.021 mp