Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Apró Sütemények

Linzerek

Egyszerű rácsos linzer

Hozzávalók 4 főre

Tésztához:

500 g liszt

250 g margarin

80 g zsír

167 g porcukor

esetleg 1 sütőpor (én most nem tettem bele)

Töltelékhez:

fél ü házi baracklekvár vagy sütésálló lekvár

Kenéshez:

1 felvert tojás

Elkészítés:

1.A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, majd betesszük folpackba csomagolva 30-60 percre a hűtőbe.

2.Közben kizsírozunk, lisztezünk egy tepsit, és a sütőt előmelegítjük 175 fokosra.

3.A tésztát kettévesszük, az egyik részt kinyújtjuk 8-10 mm vastagra, és a tepsibe rakjuk. Megkenjük jó vastagon a lekvárral.

4.A tészta másik felét is kinyújtjuk 5-8 mm vastagra, és kb. 10 mm széles csíkokat vágunk. A csíkokat a lekváros tésztára fektetjük, egyenlő távolságra egymástól átlósan, majd az ellenkező irányból is lerakjuk a csíkokat.

5.A csíkos tetőt megkenjük a felvert tojással, és az előmelegített sütőben 25 perc alatt halványpirosra sütjük.

6.Hűtjük, szeleteljük, porcukorral meghintve kínáljuk.

 

Kétszínű linzerkék

Hozzávalók 5 főre

30 dkg liszt

1 teáskanál  sütőpor

20 dkg margarin

10 dkg porcukor

1 tasak vaníliás cukor

1 tojássárgája

2 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

0,5 kis ü baracklekvár

Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóit: liszt, sütőpor, margarin, porcukor, vaníliás cukor, tojássárgája alaposan összedolgozzuk.

2.A tésztát két egyenlő részre vesszük, az egyikbe beledolgozzuk a kakaóport.

3.Zacskóba téve egy órát hűtőben pihentetjük a tésztákat.

4.Mindkettőt azonos, 5 mm vastagra kinyújtjuk.

5.A sütőt előmelegítjük. A sütőpapírral bélelt tepsiket előkészítjük.

6.Egy közepes méretű pogácsaszaggatóval egy kakaós és egy fehér linzert szaggatunk, a tepsibe rakjuk. Mindkettőből kiszúrunk egy kisebb csillag vagy virág formájú tésztát, és az ellenkező színű linzer közepébe tesszük.

7.Mindkét linzerhez szaggatunk egy világos és egy kakaós hátlapot. Ezt addig folytatjuk, amíg el nem fogy a tészta.

8.Előmelegített sütőben 180 fokon 8 perc alatt hő légkeveréssel megsütjük. Hagyjuk kihűlni.

9.Egy kakaós alapon világos közepű linzert kevéske lekvárral, egy világos hátlappal összeragasztunk, majd egy világos alapon kakaós közepűt egy kakaós hátlappal, és így tovább.

 

Mogyorós linzer meggylekvárral töltve

hozzávalók 5 főre

A tésztához:

25 dkg margarin

25 dkg cukor

4 tojássárgája

180 ml tejföl

25 dkg mogyoró

1 sütőpor

kb. 35 dkg liszt

A töltelék:

meggylekvár

A tetejére:

porcukor

Elkészítés:

1.A mogyorót kisebb tepsibe rakjuk, és pár percre meleg tepsibe tesszük, míg színt kap. Majd ha kihűlt, ledaráljuk.

2.Egy keverőtálba beleöntjük a liszt felét, majd hozzáadjuk a margarint, cukrot, mogyorót, tejfölt, sütőport és a többi lisztet.

3.A tésztát elnyújtjuk, és különböző formákat szaggatunk.

4.Olajjal kikent tepsibe rakjuk, és 175 fokon kb. 15 percet sütjük.

5.Amikor kihűlt, lekvárral összeragasztjuk és porcukorral megszórjuk.

 

Linzerkoszorú

hozzávalók 4 főre

28 dkg liszt

fél csomag  sütőpor

15 dkg cukor

10 dkg zsír

1 tojás

fél csomag  vaníliás cukor

kevés tej

Elkészítés:

1.A hozzávalókat kevés tejjel összegyúrjuk.

2.Két cipóra osztjuk, vékonyra kinyújtjuk és szaggatjuk.

3.180 fokon kb. 5 -8 perc alatt arany barnára sütjük (alsó-felső sütés).

4.Sütés után melegen cukorral meghintjük, és lekvárral összeragasztjuk. Kb. 42-46 db lesz belőle.

 

Őszibarack lekváros linzer

hozzávalók 6 főre

30 dkg liszt

20 dkg Rama

10 dkg porcukor

1 db tojássárgája

1 csomag  vaníliás cukor

lereszelt citromhéj

lekvár

porcukor

Elkészítés:

1.A hideg margarint elmorzsoljuk a liszttel, majd a többi hozzávalót is gyorsan belegyúrjuk.

2.Fóliába csomagolva, fél órára hűtőbe tesszük.

3.A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm-esre nyújtjuk, és kiszaggatjuk, egy teli, egy lyukas formával.

4.A formákat a sütőpapírral bélelt sütőbe sorakoztatjuk, és a 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 perc alatt megsütjük.

5.Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd lekvárral megkenve összeragasztjuk. Lehet porcukrozni is a végén.

 

Diós tésztájú linzer

hozzávalók 6 főre

30 dkg liszt

20 dkg Rama

10 dkg porcukor

1 db tojás sárga

1 csomag  vaníliás cukor

1 citrom lereszelt héja

1 teáskanál  sütőpor

2,5 dkg darált dió

lekvár

porcukor

Elkészítés:

1.Robotgéppel összegyúrjuk a tésztához valókat, és 1 órára fóliába csomagolva, betesszük a hűtőbe.

2.Enyhén lisztezett felületen kb. fél cm-re kinyújtjuk, és tetszőleges kiszúróval kiszaggatjuk. Egy teli és egy lyukas formára van szükségünk.

3.A sütőt előmelegítjük, és legalább 3 tepsit kibélelünk sütőpapírral.

4.A kiszaggatott formákat a tepsibe sorakoztatjuk, és 10 percig sütjük.

5.A tepsiben hagyjuk kihűlni, majd összeragasztjuk a lekvárral. A lyukakba tegyünk még egy kis lekvárt.

6.Porcukorral meghintjük.

 

Citromos linzerkeksz

Hozzávalók 6 főre

50 dkg finomliszt

25 dkg porcukor

25 dkg Rama

1 db tojás és egynek a sárgája

1/2 csomag  sütőpor

1/2 citrom reszelt héja és leve

Elkészítés:

1.Kimérjük egy tálba a lisztet, beleszórjuk a sütőport és késsel belevagdossuk a margarint. Két kezünk közt finoman elmorzsolgatjuk a darabokat a liszttel.

2.Amikor már majdnem egynemű az állaga, akkor jöhet hozzá a tojás és a reszelt citromhéj, és a citrom leve. Sima tésztává dolgozzuk az egészet.

3.Belisztezzük a gyúródeszkát, és kb. fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Korong alakú szaggatóval kiszaggatjuk, és minden második darab közepére nyomunk egy lukat egy mini pogácsaszaggatóval.

4.Szilikonos lapot teszünk a tepsibe (tökéletesen megfelel a sütőpapír is), és rásorakoztatjuk a korongokat. Előmelegített sütőben közepes lángon világos színűre sütjük. Amikor látjuk, hogy színesedik az alja, már jó. Kiszedésnél viszont vigyázni kell, mert a meleg kekszek még könnyen eldeformálódnak.

5.Miután kihűlnek, lekvárral összeragasztgatjuk a párokat.

 

Mandulás-lekváros linzer

hozzávalók 6 főre

•20 dkg puha Rama

•16 dkg porcukor

•1 cs vaníliás cukor

•2 tojássárgája

•25 dkg liszt

•10 dkg darált mandula

•15 dkg lekvár (bármilyen jó)

•1 csipet só

elkészítés

1.A margarint a porcukorral, sóval és a vaníliás cukorral krémesre keverjük a robotgép habverőjével.

2.Egyenként beledolgozzuk a tojássárgáját, majd hozzáadjuk a mandulával elvegyített lisztet, és sima tésztává gyúrjuk.

3.Fóliába csomagolva kb. fél órára a hűtőbe tesszük.

4.Kibélelünk 2 tepsit sütőpapírral, és a sütőt előmelegítjük.

5.A hűtőből csak annyi tésztát veszünk ki, amennyit kinyújtunk kb. 3 mm vastagságúra, majd kb. 4 cm átmérőjű formával kiszúrjuk (egy teli, egy lyukas).

6.A tepsit betesszük a sütőbe és 8-10 perc alatt megsütjük. Gyorsan sül, ezért nagyon kell rá figyelni.

7.A kihűlt formákat lekvárral összeragasztjuk, majd hagyjuk összeérni őket. Lehet porcukrozni is.

 

 

Narancsaromás linzer

Hozzávalók 6 főre

50 dkg liszt

10 dkg zsír

10 dkg Rama

15 dkg porcukor

1 db tojás

3 evőkanál  tej

1 csomag  sütőpor

1 csipet só

lekvár

kb. fél üvegcse narancsaroma

porcukor

Elkészítés:

1.Összegyúrjuk a lisztet, zsírt, margarint, porcukrot, tojást, tejet, sütőport, aromát és a sót (robotgép).

2.Lisztes felületen fél ujjnyira nyújtjuk, és kiszaggatjuk, egy teli és egy lyukas formával. (Most a virágformát használtam.)

3.A sütőt előmelegítjük, és a tepsit kibéleljük sütőpapírral.

4.A tésztát besorakoztatjuk a tepsibe, és kb. 10-15 percig sütjük. Akkor jó, ha már barna az alja.

5.Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd összeragasztjuk a lekvárral.

6.Tetejüket porcukorral megszórjuk.

 

Marcipános linzer

Hozzávalók 3 főre

350 g liszt

130 g marcipán

1 csomag  vaníliás cukor

2 evőkanál  cukor

120 g vaj

2 nagy evőkanál  tejföl

1 tojássárgája

fél citrom reszelt héja

csipet só

Elkészítés:

1.Kimérjük a lisztet, összekeverjük egy csipet sóval.

2.A marcipándarabot nagy lyukú reszelőn lereszeljük.

3.A vajat kicsire daraboljuk, meglangyosítjuk mikróban, majd beletesszük  a lisztbe.

4.Lényegtelen sorrendben hozzáadjuk a cukrokat, a tojássárgáját, a 2 evőkanál  tejfölt, belereszeljük a citromhéjat.

5.2 órát állni hagyjuk a hűtőben.

6.A hideg tésztát kicsit átgyúrjuk, kinyújtjuk. (A képen látható kekszet én nemes egyszerűséggel recés fánkszabdalóval kockákra vágtam és fogpiszkálóval háztartási keksz-imitátor lyukakat döfködtem bele. Azonban bármilyen formában megállja a helyét, én még a szívecskével próbálkoztam:))

7.Addig sütjük, amíg az alja szépen meg nem pirul. (Előmelegített, közepesen meleg sütőben kb. 10-15 perc. Nekem 2 gáz tepsi mennyiség lett.)

 

Kakaós linzer meggylekvárral

Hozzávalók 6 főre

55 dkg liszt

40 dkg Rama

20 dkg porcukor

1 citrom reszelt héja

5 dkg kakaópor

1 csomag  sütőpor

meggylekvár (az összetapasztáshoz)

Elkészítés:

1.A lisztet a sütőporral, kakaóporral és a cukorral összekeverjük. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd a kockákra vágott margarint.

2. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és legalább 15 percre hűtőbe tesszük.

3. Fél cm vastagra kinyújtjuk, és formákra szaggatjuk. Előmelegített sütőben megsütjük (kb. 9 perc).

4. A lekvárral össze ragasztjuk a kihűlt linzereket.

 

Islerek

Isler baracklekvárral

Hozzávalók 5 főre

(kb. 20 darabhoz)

40 dkg liszt

25 dkg Rama vagy vaj

1 tojás

csipet só

12 dkg porcukor

1 evőkanál  vaníliás cukor

1/2 citrom reszelt héja

Töltéshez és a mázhoz:

baracklekvár

10 dkg ét csoki vagy tortabevonó

2 evőkanál  napraforgó olaj

durvára vágott dió vagy mogyoró

Elkészítés:

1.A lisztben elkeverjük a sót, cukrot, citromhéjat, majd belemorzsoljuk a margarint, és a tojással együtt összegyúrjuk.

2.Kinyújtjuk kb. 1/2 cm vastagra, és korongokat szaggatunk belőle. Én 7 cm átmérőjű pohárral szaggattam, így jött ki 40 korong.

3.Sütőpapírra helyezve megsütjük, majd kettőt-kettőt lekvárral összeragasztunk.

4.A csokit felolvasztjuk az olajjal, jól elkeverjük, és belemártogatjuk az islerek felső felét. Mielőtt megkötne a csoki, szórjuk meg dióval vagy mogyoróval.

 

Narancsos Isler

Hozzávalók 4 főre

37 dkg liszt

25 dkg darált dió

25 dkg porcukor

1 csomag vaníliás cukor

2 egész tojás

25 dkg Rama

A ragasztáshoz:

narancslekvár

A tetejére:

olvasztott ét csoki

apróra tört, pirított dió

Elkészítés:

1.A hozzávalókat összegyúrjuk, és 1-2 óráig hűtőszekrényben pihentetjük.

2.Kinyújtjuk a tésztát 3-4 mm vastagra, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kis köröket szaggatunk belőle.

3.Tegyük a korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőlapra, és 180 fokos előmelegített sütőben kb.10-15 percig süssük őket.

4.Narancslekvárral ragasszunk össze 2 korongot és a tetejét mártsuk olvasztott étcsokiba, szórjuk meg pirított dióval.

 

Diós-mazsolás isler

Hozzávalók 4 főre

10 dkg liszt

10 dkg darált dió

5 dkg vaj

5 dkg cukor

2 tojássárgája

10 dkg étcsokoládé

1 evőkanál  étolaj

10 dkg baracklekvár

10 dkg darabos dió

5 dkg mazsola

tej az áztatáshoz

2 csomag  vaníliás cukor

1 evőkanál  olívaolaj

Elkészítés:

1.A lisztet, a cukrot, a darált diót összegyúrjuk a tojássárgájával, a vajjal, és 1 órán át pihentetjük.

2.Lisztes deszkán fél cm-esre kinyújtjuk, és kör alakú tésztaszaggatóval a tallérokat kiszúrjuk.

3.180 °C -os előmelegített sütőben 10 perc alatt aranysárgára sütjük.

4.Menet közben a csokoládét olajjal vízgőz felett megolvasztjuk, vaníliás cukorral illatosítjuk.

5.A kihűlt tallérokat kettesével lekvárral összeragasztjuk, csokoládémázzal bevonjuk.

6.Olívaolajon pirított darabolt dióval és a tejben áztatott mazsolával díszítjük.

 

Vaníliás Kiflik

Vaníliás-mandulás kiflik cukor nélkül

Hozzávalók 6 főre

20 dkg Rama

25 dkg durum simaliszt

10 dkg darált mandula

8 dkg cukor,vagy édesítő

1 csapott kávéskanál  őrölt vanília

1 csipet só

5 evőkanál  cukor,vagy édesítő és fél kávéskanál  őrölt vanília keveréke a forgatáshoz

Elkészítés:

1.A 8 dkg cukor zérót porcukor állagúra daráljuk, majd a liszttel, margarinnal, őrölt mandulával és csipet sóval egynemű tésztává dolgozzuk.

2.A sütőt előmelegítjük 185°C-ra.

3.A tésztát kb. 1 cm vastag rudakká nyújtjuk, majd 5 cm-es darabokra vágjuk.

4.Minden kis tésztahengert egyenként megsodrunk úgy, hogy a két vége elkeskenyedjen. Ezután kifli formára hajtjuk őket.

5.A kifliket egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, majd 12-14 perc alatt készre sütjük. Akkor jók, ha az aljuk és a két végük aranybarna. Inkább többször ellenőrizzük őket, nehogy nagyon megpiruljanak.

6.Míg a kiflik sülnek, a cukor zérót és az őrölt vaníliát egy kis tálkában összekeverjük.

7.A frissen kisült kifliket még forrón a keverékbe forgatjuk. Több szempontból is óvatosan kell bánni velük, egyrészt nehogy megégessük a kezünket, másrészt a forgatásnál ne törjenek össze a kiflik.

8.Ha kihűltek, lehet csemegézni.

 

Gesztenyés csoda kifli

Hozzávalók 3 főre

25 dkg liszt

3 tojássárgája

12 dkg margarin vagy 8 dkg zsír (zsírral az igazi) plusz még 1-2 kanálnyi a kenéshez

kb. 1-2 kanál tejföl

25 dkg gesztenyemassza

 egy kevés rum

porcukor és vaníliás cukor a forgatáshoz

Elkészítés:

1.A lisztből, tojásból, margarinból/ zsírból annyi tejföllel, amennyit felvesz, tésztát gyúrunk. 2 fele vágjuk, vékonyra kinyújtjuk és olvasztott zsírral megkenjük. Megszórjuk egy kis liszttel és szorosan feltekerjük. Ezután fél órát pihentetjük a hűtőben.

2.A gesztenyéhez ízlés szerint adhatunk rumot és porcukrot.

3.Mindkét rudat 25-25 szeletre vágjuk. A szeleteket oválisra kinyújtjuk kicsit, megtöltjük a gesztenyemasszával és feltekerjük. Kis kifliket formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

4.Előmelegített sütőben addig sütjük, míg kicsit meg nem barnul. Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.

 

Hókiflik

Lekváros hókifli

Hozzávalók 6 főre

60 dkg liszt

20 dkg zsír

1 tojás

1 dkg élesztő

2 dl tejföl

10 dkg cukor

Tölteléknek:

lekvár

Elkészítés:

1.A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, lágy tésztát kapunk.

2.Kinyújtjuk a tésztát nagyjából fél centi vastagra, kerek szaggatóval köröket szaggatunk. A tészták közepére tesszük a lekvárt, majd félbe hajtjuk a köröket, a széleit villával lenyomkodjuk.

3.Előmelegített sütőben pirosodásig sütjük a kifliket (kb. 20-25 perc), majd mikor kész, még forrón vaníliáscukros porcukorba forgatjuk.

 

Diós hókifli

Hozzávalók 10 főre

40 dkg liszt

1 kocka Rama

1 kis doboz tejföl

darált dió

baracklekvár

porcukor

Elkészítés:

1.Összekeverjük a lisztet a tejföllel, a margarinnal és a sóval (kb. egy kávéskanál).

2.Lisztezett deszkán kinyújtjuk. Háromszög formákat vágunk ki a tésztából.

3.A háromszögeket megkenjük az ízlés szerint összekevert baracklekvár és darált dió keverékével.

4.Kifliket formázunk.

5.Vajazott, lisztezett tepsiben megsütjük alacsony hőfokon (akkor jó, ha kicsit már megbarnult a teteje).

6.Még meleg állapotában porcukorba forgatjuk.

 

Patkók

Nutellás kifli

Hozzávalók 4 főre

100 g vaj

200 g nutella

1 tojás

1 vaníliás cukor

pici só

300 g liszt

1/2 teáskanál  sütőpor

50 g csoki öntet

Elkészítés:

1.A vajat habosra keverjük a nutellával.

2.Hozzákeverjük a tojást.

3.A lisztet elkeverjük a száraz alapanyagokkal - só, cukor, vanília, sütőpor és hozzáadjuk a masszához.

4.Jól kidolgozzuk, alufóliába betekerjük, és legalább 3-4 órára hideg helyen pihentetjük.

5.Egy hosszú hengert sodorunk belőle, és 80 egyforma darabra vágjuk.

6.A darabkákat kis kiflikre formáljuk, tepsibe rakjuk, és közepes rácson sütjük 12-15 percig.

7.Amikor kihűlt, a végeit csokiba mártjuk, és hagyjuk megszáradni.

 

Mákos-vaníliás kifli

Hozzávalók 10 főre

40 dkg liszt

1 narancs lereszelt héja

1 tojás

14 dkg cukor

1 csipet só

33 dkg lágy Rama

1 vaníliás cukor

14 dkg darált mák

csoki

Elkészítés:

1.A margarint a cukorral, tojással, vaníliás cukorral habosra keverjük. (Én robotgéppel dolgoztam.)

2.Belekeverjük a mákot, a narancshéjat és a lisztet. Jól összedolgozzuk.

3.Fóliába csomagoljuk, és a hűtőbe tesszük 1 napot (állítólag 1-2 óra is elég neki).

4.Másnap a sütőt előmelegítjük 180 fokra, és kibéleljük a tepsiket sütőpapírral. A hűtőből kivéve gyorsan kell vele dolgozni, mert felmelegszik. A tésztát kb. 4 felé vesszük, és mindig csak az éppen használatos legyen kint a hűtőből.

5.Az egyik részből csináljunk kb. 25 cm hosszú hengert, és szeleteljük fel 15-20 darabra.

6.A darabkákból patkó alakú kifliket v. tallérkákat  készítsünk, és a tepsibe sorakoztassuk őket. Betesszük a sütőbe, kb. 18-20 percig sütjük.

7.A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd a felolvasztott csokiba mártjuk a kiflik végét, és sütőpapíron hagyjuk száradni. A tallérokra rácsöppentünk a csokiból.

 

Habcsók

Hozzávalók 4 főre

2 tojásfehérje

10 dkg porcukor

Elkészítés:

1.Előmelegítjük a sütőt 180 fokra.

2.A tojásfehérjéket felverjük.

3.Belekeverjük a cukor felét.

4.Tovább verjük.

5.Belekeverjük a maradék cukrot, míg sűrűn folyó masszát nem kapunk.

6.Megtöltünk vele egy habzsákot, és sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomunk belőle.

7.A sütőbe tesszük, 10 percig sütjük, majd további 10 percre kikapcsoljuk a sütőt, és szárítjuk.

 

Mandulás korongok- Mandulás puszedli

Hozzávalók 4 főre

600 g mandula

400 g cukor

4 tojásfehérje

1 evőkanál  liszt

2 evőkanál  olívaolaj

Elkészítés:

1.A mandulát, ha héja van, 1 l meleg vízben 10 percre megáztatunk, majd szárítás után lehéjazzuk, és összetörjük. Utána a sütőt előmelegítjük.

2.A tojásfehérjéket habbá verjük.

3.A mandulát, a lisztet, a cukrot összekeverjük, majd óvatosan a habhoz keverjük.

4.Két kanállal ovális gombócokat formázunk, és sütőpapírra vagy kiolajozott tepsire tesszük őket.

5.15-20 percig sütjük, majd hűlni hagyjuk pár percet, míg finom ropogós nem lesz.

 

Teasütemények

Néró - édes teasütemény

Hozzávalók 4 főre

6 egész tojás

37 dkg porcukor

1 csomag  Rama ( olvasztott)

1 citrom reszelt héja

70 dkg liszt

tetszés szerint lekvár

csoki

Elkészítés:

1.Habosra keverjük a tojásokat a porcukorral és a margarinnal, citromhéjával, hozzákeverjük a lisztet.

2.Nyomózsákba töltjük, és különböző formákat készítünk.

3.Sütőben pár perc alatt megsütjük (ne legyen színe!).

4.A kihűlt sütiket lekvárral összeragasztjuk, majd csokizzuk, másnapra összeérnek, megpuhulnak

 

Skót mazsolás sütemény

Hozzávalók 4 főre

12,5 dkg graham-liszt

12,5 dkg durumbúza simaliszt

6 dkg mazsola

6 evőkanál  Rama

2egész  tojás

1 tojássárgája

1 csipet só

2 kávéskanál  cukor

3 kávéskanál  sütőpor

A tetejére:

1 tojásfehérje

1/2 evőkanál  cukor

Elkészítés:

1.A mazsolát megmossuk, majd leszárítjuk.

2.A tésztához valókat egy tálban alaposan összedolgozzuk.

3.A sütőt előmelegítjük.

4.Lisztezett deszkán kb. 0,5 cm vastagságúra nyújtjuk a tésztát, majd kb. 6x6 cm-es négyzetekre vágjuk.

5.A négyzeteket félbe vágjuk úgy, hogy két háromszöget kapjunk.

6.A kis háromszögeket egy sütőpapírral bélelt tepsibe rendezzük, a tetejüket megkenjük a tojásfehérjével, majd meghintjük a cukorral.

7.Betesszük az előmelegített sütőbe, és készre sütjük.

 

Csokis-narancsos tallérok

Hozzávalók 3 főre

15 dkg liszt

12 dkg cukor

1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

1/2 teáskanál  szódabikarbóna

1/2 teáskanál  őrölt fahéj

1 tojás

10 dkg puha vaj

10 dkg ét csoki

2 dkg kandírozott narancshéj

1 narancs héja reszelve

Elkészítés:

1.A száraz részeket összekavarjuk.

2.Hozzáadjuk a vajat és a tojást, majd összegyúrjuk.

3.Eztán diónyi darabokat szakítunk a tésztából, gombócot formálunk, majd sütőpapíros tepsibe tesszük, és a tenyerünkkel ellapítjuk 4-5 cm átmérőjű koronggá.

4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10, de max. 12 perc alatt megsütjük. De vigyázat, nem szabad túlsütni, mert száraz lesz!

 

Mézes puszedli

Hozzávalók 6 főre

3 tojássárgája

1 egész tojás

15 dkg cukor

25 dkg méz

5 dkg zsír

4 evőkanál  tejföl

60 dkg liszt

2 teáskanál  szódabikarbóna

2 teáskanál  Bourbon vaníliás cukor/ 1 teáskanál  vanília kivonat

2 teáskanál  fahéj

fél teáskanál  őrölt szegfűszeg

fél teáskanál  őrölt gyömbér

fél teáskanál  ánizs

Mázhoz:

3 tojásfehérje

25 dkg cukor

Elkészítés:

1.A zsírt felolvasztjuk.

2.Az egész tojást és a tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, hozzáadjuk a mézet, a langyos zsírt, a tejfölt és a fűszereket.

3.A szódabikarbónás lisztet is a masszához keverjük.

4.A kész tésztát egy éjszakára hűtőbe tesszük, másnap formázzuk.

5.Nedves kézzel diónyi golyókat gömbölygetünk belőle, sütőpapíros tepsibe pakoljuk, és előmelegített sütőben megsütjük.

6.Közben elkészítjük a mázat. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, hozzáadjuk a cukrot, és kifehéredésig verjük tovább.

7.A megsült puszedliket még forrón forgatjuk a mázba.

 

Csokis perecek

Hozzávalók 4 főre

1 tojás

10 dkg ét tortabevonó

375 g finomliszt

40 g kakaópor

175 g kristálycukor

1 zacskó vaníliás cukor

250 g Rama

díszítéshez (opcionális)

cukor

mandula

Elkészítés:

1.A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

2.A kakaót összekeverjük a liszttel.

3.Beleütjük a tojást, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a vékony szeletekre vágott margarint.

4.Tésztává gyúrjuk.

5.Diónyi darabokból ceruza vékonyságú (kb. 17 cm-es) rudakat sodrunk és pereceket formálunk belőlük. Kb. 40 darab lesz belőle.

6.Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk.

7.Sütőben 15 perc alatt megsütjük.

8.Ha kihűlt, ét tortabevonóba mártjuk. Cukorral vagy pirított mandula darabkákkal díszíthetjük.

 

Diós Aprósütemények

Diós párnácska

Hozzávalók 6 főre

Tészta:

60 dkg liszt

20 + 2 dkg zsír

4 tojássárgája

1 nagy pohár (450 g-os) tejföl

csipet só

Töltelék:

20 dkg porcukor

20 dkg darált dió

4 tojásfehérje

reszelt citromhéj

Szóráshoz:

porcukor

vaníliás  cukor

Elkészítés:

1.A lisztet elmorzsoljuk a zsírral.

2.Beletesszük a tojássárgáját , a sót és annyi tejfölt, hogy összeálljon.

3.Vékonyra nyújtjuk, és megkenjük a 2 dkg olvasztott zsírral.

4.8 téglalapra vágjuk a téglalapokat, egyenként 3-ba hajtjuk.

5.Kb. 1/2 órát pihentetjük.

6.A tojásfehérjéket habbá verjük a porcukorral, beletesszük a diót és citromhéjat.

7.A nyolc részre osztjuk és  egyenként kinyújtjuk jó vékonyra, és 8 négyszögre vágjuk.

8.A négyszögeket megtöltjük a dióval, fazonra hajtjuk, és sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.

9.180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük.

10.Még melegen vaníliás  cukorral elkevert porcukorba forgatjuk

 

Diós-kakaós aprósüti

Hozzávalók 6 főre

15 dkg porcukor

4 dkg kakaó

30 dkg liszt

8 dkg Rama

2 evőkanál  tej

2 tojás

fél csomag  sütőpor

1 csomag  vaníliás cukor

kevés fahéj

10-12 szem dió

tojás a kenéshez

Elkészítés:

1.A hozzávalókat összedolgozzuk, ujjnyi vastagra kinyújtjuk, majd kis pogácsákat szaggatunk belőle.

2.Tojással megkenjük, egész diót rakunk a tetejére és megsütjük.

 

 

Különleges Aprósütemények

Fahéjas csillagok mogyoróval

Hozzávalók 6 főre

A tésztához:

2 tojásfehérje

1 csipet só

125 g porcukor

1 csomag  vaníliás cukor

200 g darált mogyoró, mandula vagy dió

1,5 kávéskanál  őrölt fahéj

50 g liszt

A díszítéshez:

1 tojásfehérje

 100 g porcukor

cukorgyöngyök

Elkészítés:

1.A sütőt előmelegítjük 125 fokra.

2.A két tojásfehérjét a csipet sóval habbá verjük.

3.Tovább verjük, és közben két adagban hozzáadjuk a 125 g porcukrot, majd a csomag vaníliás cukrot is.

4.Ha kész, hozzáöntjük a darált mogyorót (ha épp nincs mogyoró, tökéletes a mandula vagy dió is), a lisztet és a fahéjat is, és az egészet fakanállal összekeverjük. Jól gyúrható masszát kell, hogy kapjunk. Ha nagyon mákos, teszünk még hozzá egy kevés lisztet.

5.A masszát lisztezett deszkán kb. fél centi vastagságúra nyújtjuk, és kiszaggatjuk a csillag formákkal. Ha  ügyeskedni akarunk, jöhet a fenyőfa, a szívecske és egyéb formabontó dolgok is!

6.Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, és mehet az előmelegített sütőbe 10 percre.

7.A díszítéshez az egy tojásfehérjét habbá verjük, majd mehet hozzá a porcukor is. Ezzel a cukormázzal tetszés szerint díszítjük a kisült sütiket, lehet mártani is a habba, de akár habzsákkal is próbálkozhatunk. Cukorgyöngyökkel díszítjük, majd mehet vissza a 125 fokos sütőbe még 3 percre, hogy a díszítés fixálódjon!

8.Ebből az adagból egy kiadós tepsi lesz.

 

Diós-mandulakrémes csokikorongok

Hozzávalók 6 főre

250 g margarin vagy vaj

125 g cukor

125 g darált dió

370 g liszt

Krémhez:

300 g vaj

200 g porcukor

1 tojássárgája

2 teáskanál  kakaó

3-4 csepp mandulaaroma

Glazúrhoz:

150 cukor

6 evőkanál  tej

1 ½ evőkanál  kakaó

45 g vaj

Azonkívül:

darált dió

Elkészítés:

1.A lisztet, vajat, cukrot, és a diót munkalapon sima tésztává gyúrjuk, majd fóliába csomagoljuk, és kb. 30 percig hidegre tesszük.

2.A tésztát lisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, majd kb. 5 cm-es átmérőjű korongokat szúrunk ki.

3.A korongokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.

4.Előmelegített sütőben megsütjük, majd hűlni hagyjuk.

5.A krémhez a vajat a cukorral habosra kavarjuk, majd hozzákeverjük a kakaót, tojássárgáját és a mandulaaromát. 2-2-t korongot összeragasztunk a krémmel.

6.A glazúrhoz a cukrot a tejjel és a kakaóval sűrűre főzzük, majd hozzákeverjük a vajat.

7.Az aprósütemények felső felét belemártogatjuk a glazúrba, majd az oldalát darált dióba forgatjuk.

 

Párizsi süveg

Hozzávalók 4 főre

Tésztához:

12 dkg liszt

8 dkg vaj

6 dkg porcukor

1 tojássárgája

4-5 dkg darált dió

krémhez:

15 dkg cukor

0,75 dl víz

22,5 dkg vaj

1,5 dkg holland kakaópor

bevonáshoz:

20 dkg étcsokoládé

dió apróra vágva

Elkészítés:

1.A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval korongokat szúrunk ki belőle.

2.Sütőpapírral fedett tepsiben világosra sütjük (kb. 10-12 perc), majd hagyjuk kihűlni. (40 db lett belőle)

3.A krémhez a cukrot a vízzel felforraljuk.

4.Ha a cukor elolvad, hozzáadunk 5 dkg vajat és a kakaóport, majd ezzel együtt még egy percig főzzük.

5.Kevergetve teljesen kihűtjük.

6.Ha kihűlt, hozzáadjuk a maradék vajat, és géppel kihabosítjuk.

7.Nyomózsákba töltjük, és a linzerkorongokra kis kúpokat formálunk belőle.

8.Hűtőbe tesszük dermedni, majd ha megdermedt, megmártjuk a gőz felett megolvasztott csokoládéban.

9.A csokoládé dermedése előtt megszórhatjuk apróra vágott dióval vagy pisztáciával.

 

Fűszeres almás levelek

Hozzávalók 4 főre

Tésztához:

25 dkg liszt

1 teáskanál  sütőpor

1 db tojás

12 dkg margarin

1 teáskanál  mézeskalács fűszerkeverék

8 dkg cukor

1 tasak vaníliás cukor

5 dkg pörkölt mogyoró

Töltelékhez:

3-4 db alma

2 dl fehérbor

3 evőkanál  nádcukor

1 db zöldcitrom leve, reszelt héja

1 kávéskanál  mézeskalács fűszerkeverék

1 tasak dzsemfix

5 dkg tortabevonó (étcsokoládé)

Díszítéshez:

porcukor

Elkészítés:

1.Sütőpapírral bélelünk ki egy lemezt.

2.A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, és hűtőbe tesszük egy éjszakára.

3.A töltelékhez az almákat megmossuk, meghámozzuk, és kis kockákra vagdaljuk, egy kisebb edénybe tesszük, és ráöntjük a citromlevet, barna cukrot, és kevergetve, hogy le ne süljön, adjuk hozzá a fűszert, a citromhéját és a bort. Ezután 5-6 perc múlva a dzsemfixet is, és besűrítjük, hagyjuk kihűlni.

4.A tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, és levélsablont készítünk keménypapírból. Ráhelyezzük a tésztára, és késsel körbevágjuk. Kissé macerás, de nagyon dekoratív.

5.Megsütjük sütőlemezen 200 fokon 10 perc alatt. (Túl ne süssük!)

6.Töltelékkel megtöltünk kettőt vagy csak egyet. (Én mindkettőből készítettem, és a tetejére ereket dekoráltam gőzön megolvasztott csokival.) Porcukorral meghintjük, és dobozoljuk. 23-25 db lap lesz belőle. Nagyságtól függ.

 

0.026 mp