Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Ananászos Ételek És Desszertek

 

 

Ananászos Ételek És Desszertek

 

 

 

 Csirkemell Hawaii módra

 Hozzávalók / 4 adag

   2 db csirkemell filé (4 szelet)

   4 db ananász (ananász szelet)

   5 dkg vaj

   15 dkg trappista sajt

  só ízlés szerint

   bors ízlés szerint

  Elkészítés:

 A csirkemellet gyöngéden ütögessük meg húsklopfolóval, majd dörzsöljük be sóval, borssal.

 Egy serpenyőben forrósítsuk fel a vajat, és süssük meg kicsit a csirkemelleket.

 Ha már kicsit megpirultak a szeletek, tegyük át egy tűzálló tálra, tegyünk mindegyikre egy szelet ananászkarikát, és végül egy szelet sajttal fedjük be. Aztán forró sütőben addig sütjük, amíg a sajt ráolvad és picit megpirul. Rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 Édes-savanyú csirkemell

 Hozzávalók / 4 adag

   75 dkg csirkemell filé

   5 dkg gyömbér (friss)

   4 gerezd fokhagyma

   3 db chili (paprika)

   25 dkg piros kaliforniai paprika

   5 dkg sűrített paradicsom

   50 dkg ananász

   2 evőkanál  szezámolaj

   2 evőkanál  napraforgó olaj

   4 evőkanál  rizsecet

    4 evőkanál  szójaszósz

    2 teáskanál sherry

    2 evőkanál  cukor

   2.5 dl szárnyas alap lé

   2 csapott evőkanál  étkezési keményítő

  Elkészítés:

 A húst mossuk meg, és töröljük szárazra, majd vékony csíkokra szeljük fel.

A gyömbért hámozzuk meg, és vágjuk nagyon vékony csíkokra. A chili paprikát magozzuk ki, és csíkozzuk fel.

 A wokot felforrósítjuk, beletesszük az olajakat, ebben átsütjük a húst. Hozzáadjuk a gyömbért, az aprított fokhagymát, a chilit, a kaliforniai paprikát, és rövid ideig süssük együtt. Hozzátesszük a paradicsomszószt és az ananászt. Ezt is kis ideig sütjük, majd keverjük bele az ecetet, szójaszószt, sherryt és a cukrot. Öntsük fel a levessel, és alaposan keverjük össze.

 A keményítőt alaposan keverjük el csomómentesen egy kis pohárka vízben, és adjuk az ételhez. Keverjük össze, és süssük 3 percig.

 Főtt rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 Ananászos csirke

 Hozzávalók / 4 adag

   100 dkg csirkemell filé

   1 db ananász ((vagy 1 konzerv))

   8 db lapkasajt (vagy 15 dkg reszelt sajt)

   1.5 evőkanál  fokhagymakrém (ízlés szerint)

   2 evőkanál  méz

   2 evőkanál  napraforgó olaj

  Elkészítés:

 A csirkét felszeleteljük, és mindkét oldalát megkenjük fokhagymakrémmel. Külön sózni nem kell, mert a krém elég sós. 1 órára hűtőbe tesszük.

Az ananászt megpucoljuk és felszeleteljük, vagy ha konzervet használunk, akkor azt lecsöpögtetjük.

Serpenyőben egy kis olajon megsütjük a hússzeletek egyik oldalát, megfordítjuk, és egy-két kanál mézet csurgatunk rájuk. Hagyjuk, hogy a méz rákaramellizálódjon a húsra. Ha megsültek a húsok, kiszedjük őket egy tányérra.

A visszamaradt mézes zsiradékba beletesszük az ananászdarabokat, és hagyjuk ezeket is egy kicsit karamellizálódni.

 Egy tűzálló tálba helyezzük egymás mellé a hússzeleteket, ráhalmozzuk az ananászt és beborítjuk sajttal. Sütőbe tesszük kb. 10 percre, hogy ráolvadjon a sajt.

 

 

 

 Karibi csirke

 Hozzávalók / 4 adag

   1.5 kg csirke

   1 lime-ból nyert limelé

   1 narancsból nyert narancslé

   60 ml rum (fehéret használtam)

   2 evőkanál  nádcukor

   1 kávéskanál  Cayenne bors

   1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt)

   1 teáskanál szegfűbors (őrölt)

   1 teáskanál  fahéj (őrölt)

   1 teáskanál fekete bors (őrölt)

   1 teáskanál  gyömbér (reszelt)

   1 teáskanál  só

   1 kávéskanál  kakukkfű

   1 evőkanál  szezámolaj (vagy bármilyen más semleges ízű olaj)

   30 dkg ananász (natúr, felkockázva)

   30 dkg mangó (felkockázva)

   1 evőkanál  méz

  Elkészítés:

 A gyümölcsök leveit a fűszereket, az olajat és a rumot összekeverjük, és ebbe bepácoljuk a csirkét legalább 3-4 órára vagy akár egy éjszakára.

Lefedve kb. másfél óra hosszat sütjük, majd a fedelet levéve, hozzáadjuk a felaprított gyümölcsöket, és készre pirítjuk a csirkét.

 

 

 

 Hawaii szelet

 Hozzávalók / 4 adag

   50 dkg pulykamell

   1 db ananász (kisebb, vagy ananászkonzerv)

   3 evőkanál finomliszt

   15 dkg sajt (reszelve)

   4 evőkanál  napraforgó olaj

   5 dkg vaj

   20 dkg sonka

   3 dl habtejszín

   só ízlés szerint

   bors ízlés szerint

  Elkészítés:

A pulykamellet megmossuk, szárazra töröljük és szép szeleteket vágunk belőle, amiket enyhén kiklopfolunk.

A szeletek mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, fátyolnyi liszttel meghintjük.

Az ananászt megtisztítjuk, feldaraboljuk, illetve a konzerv ananászt előkészítjük.

A sajtot lereszeljük.

Serpenyőben felforrósítjuk az olajat és a vajat, majd a szeletek mindkét oldalát - oldalanként 2-3 perc alatt - szép pirosra sütjük.

A szeleteket egy tűzálló tálba helyezzük. Mindegyik szeletre teszünk egy ananászkarikát, vagy ha darabos ananászkonzervet vettünk, akkor a darabokat a szeletekre halmozzuk.

Az ananászra borítjuk a sonkaszeleteket, majd befedjük reszelt sajttal.

 Megöntözzük a tejszínnel és 180 fokra előmelegített sütőben, alufóliával letakarva 30 percig sütjük. Ezt követően az alufóliát eltávolítjuk és még 10 percig sütjük.

 

 

 

 Édes-savanyú csirke ananászos rizzsel

 Hozzávalók / 3 adag

   A csirke:

   30 dkg csirkemell filé (csíkokra vágva)

   2 közepes db kápia paprika (csíkokra vágva)

    1 nagy fej lilahagyma (csíkokra vágva)

    0.5 db ananász (kockára vágva)

   1 hüvelykujjnyi gyömbér (keskeny csíkokra szelve)

   1 gerezd fokhagyma (keskeny csíkokra szelve)

   2 evőkanál  napraforgó olaj

    2 evőkanál  Golden szirup

    2 evőkanál  szójaszósz

    2 teáskanál sherryecet

    2 evőkanál  chili szósz

    2 dl csirke alap lé

   1 csapott evőkanál  étkezési keményítő

   1 evőkanál  koriander (apróra vágott zöld)

    Köret:

    1 evőkanál  napraforgó olaj

    1 evőkanál  koriandermag

    1 csipet só

    4 dl zöldség alap lé

    20 dkg jázmin rizs

    0.5 db ananász (kockára vágva)

  Elkészítés:

A körethez kevés olajon a koriandermagot megpirítjuk, hozzáadjuk a rizst, amit szintén pirítunk, kicsit sózunk, majd felengedjük zöldség alap lével. Hozzáadjuk még a felkockázott ananászt, és együtt készre pároljuk.

A húshoz az olajon megpirítjuk a hagymaszeleteket, ezt követően a keskeny csíkokra gyömbért és a fokhagymát adjuk hozzá, majd a húst. Rámérjük az összes fűszert, amivel kicsit átsütjük a húst.

Ezután az ananászt, végül a paprikát tesszük a húsra, és felengedjük csirke alaplével, így forraljuk 6-7 percig. Ekkorra megfő a hús.

A keményítőt elkeverjük egy kanál vízben és az ételhez adjuk, felforraljuk vele.

Rászórjuk a koriander zöldet, és elzárjuk a lángot.

 

 

 

 Ananásszal töltött, göngyölt csirkemell

 Hozzávalók / 2 adag

  A hús elkészítéséhez:

   40 dkg csirkemell filé

   12 szelet bacon

   20 dkg ananász ( 3 karika)

   só ízlés szerint

   bors ízlés szerint

   ételízesítő ízlés szerint

   bazsalikom ízlés szerint

 A körethez tetszőleges zöldségek:

   2 kis db cukkini

    3 közepes db sárgarépa

   2 közepes fej lilahagyma (vagy vöröshagyma)

   3 db újhagyma

   8 közepes db burgonya

   2 db alma

  Elkészítés:

A sütőt előmelegítjük.

Megmossuk a csirkemelleket, és 6 szeletre vágjuk őket.

A húsokat kiklopfoljuk (hogy könnyebb legyen felcsavarni).

Mindkét oldalát besózzuk, borsozzuk, vegetázzuk, bazsalikomot csak "belülre" szórjunk.

Egy bacon szeletet lefektetünk. Egy fél karika ananászt ráteszünk, és összegöngyöljük a melleket.

A kész tekercseket befedjük bacon-nel, ha kell, hústűvel, fogpiszkálóval rögzítjük.

A zöldségeket megmossuk, amit kell megpucolunk, és igény szerinti méretűre vágjuk/ cikkezzük.

A krumplit egy kis vegetával ízesíthetjük.

Tepsibe fektetjük a zöldségeket és a húsokat.

 Egy kis vizet öntünk alá.

A sütőbe tolva 30 percig sütjük, majd 5 percig grill fokozaton pirítjuk.

 

 

 

 Egzotikus csirke rizzsel

 Hozzávalók / 4 adag

   20 dkg csirkemell filé

   85 g ananász (egzotikus gyümölcs konzerv)

   85 g papaya

   5 dkg csemegekukorica

   1 kis db sárgarépa

   1 kis db vöröshagyma

   1 evőkanál  napraforgó olaj

   só ízlés szerint

   2 teáskanál fűszerpaprika

   1 evőkanál  szójaszósz

   1 evőkanál  zselatin

   1 teáskanál gyömbér

    250 g rizs

  Elkészítés:

 A hagymát felaprítjuk, és olajon megdinszteljük.

Hozzáadjuk a vékonyra szelt répát, felöntjük vízzel, és hagyjuk párolódni.

Hozzáadjuk a csirkemellet, befűszerezzük, kevés vízzel felöntjük, és félpuhára főzzük.

Hozzáadjuk a gyümölcsöket, a kukoricát, szójaszószt, pici zselatint, és készre főzzük.

 Kifőzünk negyed kg rizst hozzá, és ezzel tálaljuk.

 

 

 

 Hawaii tekercs

 Hozzávalók / 6 adag

   1 csomag leveles tészta (500g-os fagyasztott, kiengedve)

   25 dkg csemegekukorica (vagy 2 cső)

   0.5 db ananász

   20 dkg sajt

   1 dl tejföl

   20 dkg csirkemell sonka (bármilyen szeletelt sonka)

   só ízlés szerint

   bors ízlés szerint

   4 teáskanál szezámmag

   1 db tojás

  Elkészítés:

Az ananászt megtisztítjuk, kis kockákra vágjuk. A kukoricát lecsepegtetjük, a sonkát is felkockázzuk. A tejfölt megsózzuk, borsozzuk. A leveles tésztát négyfelé vágjuk.

Egyenként 2 mm vastag téglalappá nyújtjuk. A hosszabbik oldal mentén a tészta kétharmadáig megkenjük tejföllel, a maradék részt a felvert tojással. A tejfölös részen elosztjuk a kukorica, a sonka, az ananász és a sajt negyedét. Feltekerjük, tepsibe tesszük. A végeit visszahajtjuk, összenyomkodjuk. Megkenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal.

200 (légkeverésesben 180) fokon arany barnára sütjük. Langyosan vagy hidegen szeleteljük.

 

 

 

 Ananászos pulyka

 Hozzávalók / 2 adag

   400 g pulykamell (filé)

   100 g trappista sajt

   50 g vaj

   40 dkg ananász (8 karika)

   só ízlés szerint

   bors ízlés szerint

  2 cm gyömbér (kis diónyi)

  Elkészítés:

A húst leöblítjük, papírkendővel leitatjuk róla a vizet, 8 vékony szeletre vágjuk. Folpackkal letakarva kissé kiverjük. Meghintjük sóval, borssal.

A gyömbért meghámozzuk, finomra reszeljük, majd megkenjük vele a hússzeleteket, mindkét oldalukat pirosra sütjük a felforrósított vajon (2+2perc).

A sajtot lereszeljük, az ananászt kiemeljük a levéből, és lecsepegtetjük. Minden szelet húsra 1-1 ananászkarikát teszünk, és megszórjuk gazdagon sajttal. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd ráhelyezzük a hússzeleteket, és rápirítjuk-grillezzük a sajtot, és már kész is.

 

 

 

 Ananászos sajtos sertéskaraj

 Hozzávalók / 4 adag

  Húshoz:

  1 kg sertés rövidkaraj

   40 dkg ananászkonzerv (egy egész konzerv kell a husira, a többi  ami marad pedig díszítésnek)

   30 dkg sajt (ez bőven elegendő)

   3 kávéskanál só (a husira és a burgonyapürébe)

   bors ízlés szerint (a husira)

 burgonyapüréhez:

   50 dkg burgonya (attól függ mekkora vendégseregnek készítjük)

   1 evőkanál  vaj

   3 dl tej

   só ízlés szerint

   2 kávéskanál ételízesítő

  Elkészítés:

Először szeletekre vágjuk a karajt, ezután a szeleteket finoman klopfoljuk, majd fűszerezzük mindkét oldalát sóval, borssal.

Ha ezzel elkészültünk, olaj nélkül kerámia serpenyőben hirtelen megsütjük mindkét oldalát, csak amíg "kérget" kap. Ezután a szeletekre elhelyezzük a tetszés szerint darabolt ananászt, és bőven megszórjuk sajttal.

A husikat egy tepsibe helyezzük (én a hús alá egy sütőzacskót szoktam tenni, félbevágom, és a tepsibe teszem.) Előmelegített sütőben sütjük kb. 15-20 percig.

Ha ezzel elkészültünk, jöhet a burgonyapüré. A meghámozott és apróra vágott burgonyát sós vízben főzzük. Ha már puha a burgonya, akkor szűrés után ízesítjük sóval, ételízesítővel, egy evőkanál vajat teszünk bele, valamint kb. 3 dl tejet. Ettől bársonyos lesz a pürénk. Ezután összetörjük.

 

 

 

  A chef álma torta

  Hozzávalók / 8 adag

  A külső burkolathoz

   6 db tojás

   6 evőkanál  édesítőszer (csapott )

   6 evőkanál finomliszt

  A belső kis tortához:

   5 db tojás

   5 evőkanál  édesítőszer (csapott)

    4 evőkanál finomliszt

    1 evőkanál  cukrozatlan kakaópor

   0.5 csomag sütőpor

 A lefedéshez:

   3 db tojás

   3 evőkanál  édesítőszer (csapott )

    3 evőkanál finomliszt

A narancsos krémhez:

   2.5 dl habtejszín

   2 evőkanál  édesítőszer

   2 evőkanál  cointreau

   5 csepp vanília aroma

   2 evőkanál  narancslekvár

   10 g zselatin

   1 fél narancsból nyert narancslé

 A málnás krémhez:

   4 dl gyümölcsjoghurt (cukor nélküli málnás)

   10 g zselatin

 A fehér krémhez:

   5 dl habtejszín

   370 g ananász (lehet őszibarack és körte is)

   5 csepp vanília aroma

   20 g zselatin

   2 evőkanál  édesítőszer (csapott )

  Elkészítés:

 A piskótákat a szokott módon készítjük  6 tojásosból, ez a külső tészta, a belső tésztát 5 tojásból készítjük, és 3 tojásból készítünk  egy  kakaós tésztát ,amivel beborítjuk az egészet. Egy 16 cm átmérőjű, és egy  26 cm átmérőjű kerek tortaformába teszünk.

 A narancsos krémhez a zselatint elkeverjük  a kifacsart narancslében, és forrásig főzzük.  A tejszínt kemény habbá verjük és , belekeverjük  a vaníliaaromát, a narancslikőrt, a narancslekvárt, az édesítőt, majd a langyosra hűlt zselatint. Amikor a krém kihűlt, a kakaós piskótát három lapra vágjuk , és megtöltjük  a krémmel, és a tortát a mélyhűtőbe tesszük.

 A nagy piskótalapot langyosra hűtjük , és kibéleljük  vele a  gömbölyű tálat. A málnás krémhez a joghurtot elkeverjük  a zselatinnal, és addig főzzük , amíg jó meleg lesz , de még nem forr. Levesszük  a tűzről, és amikor langyosra hűlt beleöntjük  a piskótával kibélelt tálba. Hagyjuk  egy kicsit megdermedni.

 A fehér krémhez a befőtt levét egy lábosba öntjük és , hozzáadjuk  a zselatint, és felfőzzük. Felverjük  a tejszínt, és belekeverjük  az édesítőt, a vaníliaaromát,és  a langyosra hűlt zselatint, és az ananászdarabokat.

A kis tortát kivesszük  a mélyhűtőből, óvatosan a málnás krém tetejére tesszük és , ráöntjük  a fehér krémet, és lefedjük  a kerek piskótalappal. Letakarjuk , és másnapig a hűtőben pihentetjük.

Tálalás előtt a torta széleit meglazítjuk  és kiborítjuk  egy tálra. Vékonyan megkenjük narancslekvárral, és szeletelt mandulával megszórjuk.  A tetejére tejszínhabot , és reszelt keserű csokoládét teszünk.

 

 

 

 Ananászos-túrós torta

 Hozzávalók / 6 adag

 A piskótához:

   4 db tojás

   15 dkg cukor

   12 dkg ananászkonzerv

   25 dkg rétesliszt

   10 dkg dió (darált)

   2 teáskanál  szódabikarbóna

  A krémhez:

   2.5 dl habtejszín

   40 dkg krémtúró

   1 csomag habfixáló

    13 dkg cukor

    1 csomag vaníliás cukor

 A díszítéshez:

   10 dkg csokoládé

    20 dkg ananász

 A forma kikenéséhez:

    1 evőkanál  vaj

    1 evőkanál finomliszt

  Elkészítés:

Keverjünk habosra 4 tojást és a 15 dkg cukrot.

A 12 dkg ananászt pépesítsük le, és keverjük a tojáshoz.

25 dkg lisztet és a 10 dkg diót, 2 teáskanál  szódabikarbónát keverjük össze, és adjuk a masszához, keverjük simára.

Töltsük a tésztát vajazott, lisztezett tepsibe, és előmelegített sütőben kb. 40 percig süssük.

 Közben a krémhez verjük fel keményre a 2,5 dl tejszínt a habfixálóval és 13 dkg cukorral, majd keverjük hozzá a 40 dkg túrót. Kenjük a kihűlt tészta tetejére, és 2-3 órára tegyük a hűtőbe.

 Tálalás előtt olvasszunk meg 10 dkg csokit forró vízfürdő felett, és csorgassuk a megdermedt krémre, és ananászdarabokkal tetszés szerint díszíthetjük.

 

 

 

 Ananászos raffaello szelet

 Hozzávalók / 12 adag

  A piskótához:

   6 db tojás

   130 g porcukor

   150 g finomliszt

   80 g kókuszreszelék

   100 g vaj

    1 csomag sütőpor

    15 dkg eperlekvár (a piskóta megkenéséhez)

 A krémhez:

   4 dl görög joghurt

   2 dl habtejszín (vagy hulala)

   0.5 db ananász

   60 g kókuszreszelék

   50 g porcukor

   6 db lapzselatin

  Elkészítés:

 A tojásokat kettéválasztjuk. A fehérjét egy csipet sóval habbá  verjük.

Hozzáadagoljuk a tojássárgáját, a porcukrot, a lisztben elkevert sütőport, a kókuszreszeléket, majd a felolvasztott vajat. Lágyan összekeverjük, és kivajazott, kilisztezett formában kisütjük.

Eközben a lapzselatint előkészítjük, a hulalát felverjük. Ehhez hozzáadjuk a görög joghurtot, a kókuszreszeléket, a porcukrot.

Az ananászt felkockázzuk, és egy külön edényben összeturmixoljuk, nem baj, ha kis darabok maradnak benne.

Majd az ananászt is hozzákeverjük a görög joghurtos krémhez, a legvégén pedig az elkészített lapzselatinnal elkeverjük.

 Ha kihűlt a tészta, megkenjük bő eperlekvárral, erre rákenjük a krémet.

 2 kanál kókuszreszeléket megpirítunk tűzhelyen szép arany barnára, és ezzel díszítjük a sütit!

 

 

 

 Ananászos-marcipános püspökkenyér

 Hozzávalók / 6 adag

  A tésztához:

   200 g ananász (friss)

   200 g marcipán

   175 g margarin

   175 dkg porcukor

   1 csomag vaníliás cukor

   1 csipet só

   3 db tojás (közepes méretű)

   300 g finomliszt (finom)

    2 teáskanál  sütőpor (csapott)

 A mázhoz:

   10 dkg tortabevonó (étcsokoládé)

   3 evőkanál  napraforgó olaj

  Elkészítés:

Az ananászt meghámozzuk, a fás közepét eltávolítjuk, majd 200 g-ot kis kockákra vágunk.

A marcipánmasszát egy keverőedényben konyhai robotgéppel jól átkeverjük. Hozzáadjuk a vajat, és jól összedolgozzuk.

Keverés közben fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és a sót. Mindegyik tojást kb. fél percig keverjük bele.

A lisztben elvegyítjük a sütőport, és két részletben a masszához szitáljuk. Legvégül belekeverjük a felkockázott  ananászt. A tésztát egy kivajazott, sütőpapírral kibélelt gyümölcskenyér-formába öntjük.

Miután megsült, 10 percig a formában állni hagyjuk, majd egy sütőrácsra borítjuk, és hagyjuk kihűlni.

 A tortabevonó csokit és a 3 evőkanál  étolajat egyszerre tesszük gőz fölé, és folyamatosan keverjük, míg a csoki el nem olvad és homogén, folyékony csoki öntetet nem kapunk.

 A kihűlt tortára öntjük a mázt, és igyekszünk az oldalára is simítani belőle.

 

 

 

  Túrós-ananászos rétes

 Hozzávalók / 8 adag

  Az alaphoz:

  0.5 csomag réteslap (én a budget fajtát szeretem, 500 g-os kiszerelésben kapható fagyasztott, abból 4 rúd jön ki, de én 2 rúdra mértem az adagokat)

 A töltelékhez:

    500 g tehéntúró

    1 db ananász (vagy bármilyen gyümölcs, nálam épp ananász volt itthon, de lehet barack, vagy vegyes piros gyümölcs)

    2 csomag vaníliás cukor (Bourbon)

    1 citromból nyert citromhéj (reszelt)

    1 db tojássárgája

    1 db tojásfehérje

    3 evőkanál  tejföl (de túró minőségétől függ, mennyi)

    5 dkg cukor (de ízlés szerint)

    2 evőkanál búzadara

 A kenéshez:

  1 evőkanál  vaj

 A tetejére:

  1 evőkanál  porcukor

  Elkészítés:

 A túrót, reszelt citrom héját, vaníliás cukrot, és egy kevés cukrot, a   tojássárgáját és a búzadarát összedolgozzuk. Annyi tejfölt teszünk hozzá, ami kicsit lazítja, de ne folyjon. Hozzáadjuk a gyümölcsöket. A tojásfehérjét felverjük és óvatosan beleforgatjuk. Mehet a hűtőbe.

 1 rúdhoz 125 g tészta szükséges. Miután kiolvadt, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk. Óvatosan, mert könnyen szakad.

A széleit olvasztott vajjal megkenjük, és a túrós töltelék felével megtöltjük. A széleit kihagyjuk, mert vissza kell majd hajtani.

Óvatosan felhajtjuk a tésztát, feltekerjük, a széleit behajtjuk. Ugyanígy járunk el a másik rúddal is. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük.

Előmelegített sütőben, közepes lángon kb. 20 perc alatt arany barnára sütjük.

Porcukorral meghintve tálaljuk. Langyosan felvágva sem fog szétfolyni, de hidegen a legjobb.

 

 

 

 Banános-ananászos leveles

 Hozzávalók / 3 adag

   500 g leveles tészta (gyorsfagyasztott)

   150 g ananász (dzsem)

   3 közepes db banán

   1 csomag vaníliás cukor

  Elkészítés:

A szobahőmérsékletű tésztát kinyújtjuk, és 6 egyforma, téglalap alakú részre vágjuk.

A lapok szélein mindenhol kb. 2 cm-es sávot üresen hagyunk, a közepüket pedig megkenjük a dzsemmel.

Vékonyan felkarikázzuk a banánt, és ízlésesen elrendezzük a dzsemes alapon.

 Meghintjük vaníliás cukorral, és előmelegített sütőben megsütjük.

 

0.031 mp