Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Adventi Sütemények

Adventi sütemények

Vaníliás kifli és virág

Hozzávalók:

A tésztához:

28 dkg liszt

21 dkg \"Vénusz sütőmargarin

7 dkg porcukor

10 dkg darált dió

2 kanál rum

1 csomag vaníliás cukor

A beforgatáshoz:

vaníliás porcukor

Elkészítés:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. Kis rudakat sodrunk belőle, kiflikké formáljuk vagy virágokat szúrunk ki belőle, és előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük.

 Még forrón vaníliás porcukorba forgatjuk.

 

Diókrémes-mézes szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

7 dkg vaj, vagy Rama

2 evőkanál méz

50 dkg finomliszt

10 dkg porcukor

1 evőkanál mézeskalács fűszer

1/2 kávéskanál őrölt fahéj

1 dkg szalalkáli

1/2 dl tej

3 db tojás

A diókrémhez:

2 csomag vaníliás pudingpor

5 dl tej

20 dkg porcukor

4 csomag vaníliás cukor

25 dkg darált dió

25 dkg vaj, vagy Rama

1 narancs reszelt héja

3 evőkanál rum

Valamint:

30 db babapiskóta

rumos-cukros tej a babapiskóták locsolásához

10 dkg csokoládé

2 evőkanál olaj

Elkészítés:

1. A tésztához a vajat szelíd tűzön felolvasztjuk, lehúzzuk a tűzről és langyosra hűtjük. A lisztet összeszitáljuk a porcukorral, a mézeskalácsfűszerrel és a fahéjjal. A szalalkálit feloldjuk a langyos tejben.

 2. A vaj-méz elegybe egyenként elkeverjük a tojásokat, majd a szalalkális tejet, és több részletben a liszthez adjuk, fakanállal vagy kézi robotgéppel jól kidolgozzuk. A keverőtálban hagyjuk, fóliával letakarjuk, 1 órán át a hűtőben pihentetjük.

 3. A sütőt előmelegítjük 200 fokra. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, 2 cipóra osztjuk, kisodorjuk, és kivajazott tepsi hátán egyenként megsütjük. A lapokat sütés előtt villával megszurkáljuk.

 Világosra sütjük.

 4. A diókrémhez a pudingport a tejjel és a cukrokkal felfőzzük, majd a darált diót belekeverjük és kihűtjük. A vajat kihabosítjuk, a kihűlt főzött krémmel, a narancshéjjal és a rummal jól összedolgozzuk.

 5. Az alsó lapot megkenjük a krém felével, kirakjuk átlósan a cukros-rumos tejjel meglocsolt babapiskótával. A maradék krémet a babapiskótákra kenjük, a másik lappal befedjük.

 A tetejére a mázhoz 10 dkg színes cukros fehér csokoládét 2 evőkanál olajjal vízgőz felett felolvasztottam, ezzel vontam be a süteményt.

 

Mézeskalácstorta

Hozzávalók:

3 tojás

12 dkg cukor

5 dkg liszt

2 teáskanál sütőpor

1 mokkáskanál mézeskalács fűszerkeverék

2 dkg kakaópor

5 dkg keményítő

2 lap zselatin

30 dkg túró

2 evőkanál konyak

4 evőkanál méz

10 dkg tej csoki

10 dkg mézeskalács

4 dl tejszín

2 csomag vaníliás cukor

2 evőkanál ribizlilekvár

10 dkg roletti

Elkészítés:

1: A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét 3 evőkanál hideg vízzel keményre verjük, a végén belerakjuk a cukrot. Hozzáadjuk a sárgákat, rászitáljuk a sütőporral, a kakaóval, a fűszerkeverékkel és keményítővel elkevert lisztet, összeforgatjuk. Kapcsos tortaformába öntjük a tésztát, és előmelegített sütőben 200 fokon 15 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.

 2: A túrót a konyakkal és a mézzel ízesítjük. A beáztatott, majd kinyomkodott, feloldott zselatint a masszába dolgozzuk. Felverjük a tejszín felét 1 csomag vaníliás cukorral. Beleforgatjuk a szétmorzsolt mézeskalácsot és a durvára aprított csokoládét.

 3: A piskótát 2 lapra vágjuk. Az alsót megkenjük lekvárral, a krémet kupolaszerűen ráhalmozzuk. A másik lapot ráborítjuk.

 4: A maradék tejszínt felverjük a másik csomag vaníliás cukorral, bevonjuk vele a tortát, megszórjuk kakaóval, végül a rolettikkel díszítjük.

 

Mézes-bábos karácsonyra (mézeskalács)

Hozzávalók:

1 kg liszt

50 dkg porcukor

6 tojás

20 dkg méz

késhegynyi szódabikarbóna

reszelt citromhéj

szegfűszeg

fahéj

ánizs

A díszítéshez:

dióbél

mogyoró

mák

cukorhab

Elkészítés:

A bábozás előtti nap estéjén célszerű összeállítani a tésztát, s be kell tenni a hűtőszekrénybe (akkor majd nem ragad).

 Másnap a meglisztezett gyúródeszkán a

 vékonyra kinyújtott, tetszés szerint szaggatható süteményformákkal, vagy vágható, előrajzolt kartonpapírok mentén vágva különböző figurák készíthetők.

 A csillagokra, báránykákra, szívecskékre, házikókra, bábukra s más formákra díszítésként kerülhet dióbél, mandula, mogyoró, mák, ánizs.

 A sütésnél nagyon kell figyelni, vigyázni, mert a vékony mézes tésztát hamar megkaphatja a forró sütő, megéghet.

 A karácsonyfadísznek szánt, vagy a lakásban dekorációként felakasztandó mézeseket melegen kell átszúrni vastag tűvel, hogy cérnát lehessen fűzni beléjük. Ha kihűltek, cukormázzal még díszíthetjük.

 

Mézeskalácsház

Hozzávalók:

1 kg liszt

25 dkg \"Vénusz sütőmargarin

25 dkg cukor

50 dkg méz

2 tojás

2 kávéskanál szódabikarbóna

csipet só

1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

Elkészítés:

A margarint a cukorral és a mézzel felmelegítjük, hogy egynemű elegyet kapjunk. A lisztet, a sót, a fűszerkeveréket és a szódabikarbónát összekeverjük, majd a 2 tojással gyúrható tésztává állítjuk össze.

 1 órát pihentetjük a hűtőben, utána kedvünkre gyúrhatjuk, nyújthatjuk, szaggathatjuk a szebbnél szebb karácsonyfadíszeket, illatos süteményeket, és házikót is gyárthatunk belőle. :)

 

Mézeskalács angyalkák

Hozzávalók:

2 tojás

25 dkg porcukor

6 evőkanál olvasztott méz

20 dkg vaj, vagy Rama

80 dkg simaliszt

1 evőkanál szódabikarbóna

1 kávéskanál őrölt fahéj

15 dkg főző csoki

Elkészítés:

A 2 tojást a porcukorral, a mézzel és a puha vajjal habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadagoljuk a simalisztet, a szódabikarbónát és a fahéjat, majd a jól kidolgozott tésztát 2-3 órán át pihentetjük a hűtőben.

 Lisztezett deszkán kisodorjuk, és angyalkákat szúrunk ki belőle. Sütőpapírral bélelt tepsin aranysárgára sütjük, ha kihűltek, az aljukat bevonjuk csokival.

 

Mozart-torta

Hozzávalók:

20 dkg marcipánmassza

25 dkg vaj, vagy Rama

20 dkg cukor

2 csomag vaníliás cukor

néhány csepp keserűmandula-aroma

4 tojás

30 dkg liszt

1 csomag sütőpor

5 evőkanál tej

20 dkg mogyorós nugátkrém

15 dkg ét tortabevonó

6,5 dl tejszín

1 csomag habfixáló

áfonyadzsem

A díszítéshez:

csoki forgács

virágszirom

A forma kikenéséhez:

vaj

Elkészítés:

A durvára lereszelt marcipánt a puha vajjal, a cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral, az aromával és csipetnyi sóval krémesre keverjük. Egyenként beledolgozzuk a tojásokat, és a tejjel váltogatva hozzáadjuk a sütőporral elvegyített lisztet.

 Vajjal kikent 26 cm-es kapcsos tortaformába simítjuk, és előmelegített sütőben 175 fokon 45-50 percig sütjük.

 5 dkg tortabevonót felaprítjuk. A tejszínből 2,5 dl-t kimérünk, felforraljuk, majd félrehúzzuk, és feloldjuk benne a felaprított bevonót és a nugát krémet. Szárazra törölt keverőtálba öntjük, és legalább 1 órára hűtőbe tesszük.

 A tortalapot keresztben háromfelé vágjuk. A magas karimába foglalt alsó lapot az áfonyadzsemmel megkenjük, rátesszük a második lapot.

 Robotgép habverőjével az áthűlt, de még lágy tejszínes nugátkrémet felverjük, és a tortalapra kenjük.

 A habfixálót 1 csomag vaníliás cukorral összekeverjük. A maradék tejszínből 2,5 dl-t kemény habbá verünk, közben beleszórjuk a cukros fixálót. Óvatosan a nugátkrémes rétegre simítjuk, majd ráhelyezzük a harmadik tortalapot. Kb. 2 órára hűtőbe rakjuk.

 A maradék bevonót felaprítjuk, forró vízfürdőben megolvasztjuk, és márvány vagy porcelánlapra simítva hűtőbe tesszük. Miután megszilárdult, forgácsokat faragunk belőle, majd visszatesszük a hűtőbe.

 A maradék tejszínt is felverjük, és a tortát a karima eltávolítása után a habbal bevonjuk. Végül csokoládéforgácsokkal és tetszés szerinti

 

 virágszirmokkal díszítjük.

Karácsonyi linzer

Hozzávalók:

30 dkg liszt

2 tojás

citromlé

20 dkg lágy vaj, vagy Rama

10 dkg porcukor

3 csomag vaníliás cukor

Valamint:

lekvár

főző csoki

Elkészítés:

A lisztet és a porcukrot keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és alaposan összegyúrjuk.

 A tésztát kisebb adagokban enyhén belisztezett munkalapon vékonyra nyújtjuk, majd különböző formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsire tesszük, és a linzereket kb. 180 fokon 10 perc alatt megsütjük.

 

Mézeskalács koszorú

Hozzávalók:

1 kg liszt

25 dkg méz

15 dkg vaj, vagy Rama

30 dkg porcukor

4 tojás

1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

1 csomag sütőpor

kakaópor

Az írókához:

1 tojásfehérje

20 dkg porcukor

1 teáskanál citromlé

Elkészítés:

Egy nagyobb tálban összeolvasztjuk a mézet a vajjal, majd hozzákeverjük a tojásokat, a porcukrot, a fűszerkeveréket, a sütőport, majd a végén a lisztet, és alaposan összegyúrjuk. Ha szeretnénk barna tésztát is, akkor felezzük el a masszát, és az egyikbe keverjünk annyi kakaóport, hogy szép színe legyen. 1 éjszakára tegyük hűtőbe.

 Másnap (de akár később, eláll egy hétig is a tészta) lisztezett deszkán kinyújtjuk, és fantáziánkra bízva kiszaggatjuk, majd kisütjük (180 fokon) a kívánt formákat.

 Készítsünk egy alapot, amihez ha szorosan hozzáillesztünk kisebb alakzatokat, ezek sütés folyamán összesülnek. A külön kisütött formákat később díszítés alatt írókával rögzíthetjük az alaphoz, és aszerint díszítjük.

 Az írókához a fehérjét habbá verjük, közben fokozatosan hozzáadjuk a porcukrot és a citromlevet. Ezzel díszítjük a mézeskalácsot.

 

Mézeskalács-házikók és adventi koszorú

Hozzávalók:

20 dkg \"Vénusz sütőmargarin

50 dkg méz

25 dkg cukor

1 csomag mézeskalács fűszerkeverék

1,5 dkg kakaó

1 kg liszt

1 csomag sütőpor

2 db tojás

3 tojásfehérje

35 dkg porcukor

Elkészítés:

1. A margarint kevergetve felforrósítjuk a mézzel, a cukorral, a fűszerkeverékkel és a kakaóval, addig melegítjük, míg a cukor elolvad. Hagyjuk kihűlni.

 2. A lisztet összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. A tojásokat felverjük, és a mézes masszába keverjük. Beledolgozzuk a lisztes keveréket, és letakarva legalább 1 órát pihentetjük.

 3. Közben elkészítjük a sablonokat, díszeket.

 4. A sütőt előmelegítjük. A tésztát kinyújtjuk, a sablonok segítségével kivágjuk a formákat, majd sütőlemezre tesszük, megsütjük, hagyjuk kihűlni.

 5. A tojásfehérjét összekeverjük a porcukorral, ezzel ragasztjuk össze az elemeket, és ezzel is díszítjük.

 

Mézes zserbó

Hozzávalók:

A tésztához:

50 dkg liszt

2 kiskanál szódabikarbóna

10 dkg vaj, vagy Rama

15 dkg porcukor

2 egész tojás

2 kanál tejföl

4 evőkanál folyékony méz

A krémhez:

1 csomag vaníliás pudingpor

5 dl tej

4 kanál cukor

25 dkg vaj, vagy Rama

Valamint:

baracklekvár

10 dkg étcsokoládé

kevés olaj

Elkészítés:

A tésztához a vajat összekeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a 2 tojást. Ezután hozzákeverjük a lisztet, a szódabikarbónát, a tejfölt, végül a mézet (a mézet olvasszuk folyékonyra).

 Ha összeállt a tészta, 4 részre vágjuk, és 4 téglalappá nyújtjuk, és tepsi hátán laponként megsütjük.

 A krémhez a tejet felmelegítjük, hozzáadjuk a pudingport és a cukrot. Ha kész a puding, hűlni hagyjuk, majd ha hideg, hozzáadjuk a vajat, jól kikeverjük.

 A süti összeállításakor az alsó lapra lekvárt kenünk, majd a következőre a krém felét, ezután újra lekvár és krém következi, a tetejét pedig étcsokoládéval vonjuk be úgy, hogy egy kevés olajjal felolvasztjuk, és késsel rásimítjuk a tészta tetejére.

 Csak másnap szeleteljük fel. Minél többet áll, annál puhább lesz a tészta.

 

Mákos kuglóf

Hozzávalók:

35 dkg liszt

4 db tojás szétválasztva

4 dl tej

15 dkg vaj, vagy Rama

15 dkg porcukor

3/4 csomag sütőpor

20 dkg darált mák

1 db citrom reszelt héja

Elkészítés:

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a vajjal és a porcukor felével habosra keverjük. Hozzáadjuk a 2 dl tejet. A mákos krémhez a tejet a mákkal és a maradék porcukorral, valamint a citrom reszelt héjával feltesszük főni, 5-10 perc alatt összefőzzük.

 Ezután felverjük a tojásfehérjéket nagyon keményre, és hozzáadjuk a vajas masszát, beletesszük a lisztet, elkeverjük lazán.

 Kikent kuglófformába teszünk 5-6 kanál masszát, majd erre jön a mákkrém egy része, a műveleteket kb. 3-szor megismételjük, a tetejére tészta kerüljön. A tésztát késsel kissé elkeverjük, hogy márványos legyen.

 Előmelegített 150 fokos sütőben sütjük tűpróbáig. Érdemes kipróbálni, főleg, ha valaki szereti mákot.

 

Mézes-mákos szelet

Hozzávalók:

A mézes lapokhoz:

30 dkg liszt

5 dkg \"Vénusz sütőmargarin

10 dkg porcukor

1 evőkanál méz

1 tojássárgája

1 kávéskanál szódabikarbóna

kevés tej

A mákos tésztához:

6 db tojás

35 dkg kristálycukor

6 evőkanál víz

25 dkg finomliszt

20 dkg mák (egész)

fél csomag sütőpor

A krémhez:

2 csomag vaníliás pudingpor

7 dl tej

3 tojás sárgája

2 csomag vaníliás cukor

20 dkg porcukor

20 dkg \"Vénusz sütőmargarin

A mázhoz:

1 evőkanál cukor

1 evőkanál \"Vénusz sütőmargarin

1 evőkanál kakaópor

A tetejére:

5 dkg dióbél

Elkészítés:

A mézes lapokhoz valókból sima tésztát gyúrunk, majd 2 lapot sütünk belőle.

 A mákos tésztához valókat - a tojásfehérje kivételével - összedolgozzuk, óvatosan hozzákeverjük a felvert tojásfehérjehabot, és megsütjük.

 A krémhez a pudingport, a tejet, a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot összefőzzük, hogy sűrű állagú legyen. Ha kihűlt, hozzávegyítjük a porcukrot és a margarint, kikeverjük a krémet.

 A mézes lapra rásimítjuk a krém felét, majd ráhelyezzük a mákos piskótát. A krém másik felét a mákos piskótára kenjük, majd rátesszük a másik mézes lapot.

 A mázhoz a cukrot és a kakaóport felolvasztjuk a margarinon, és még melegen rásimítjuk a mézes lap tetejére, végül apróra vágott diót szórunk rá.

 

 Másnap szeleteljük.

Hókifli töltve

Hozzávalók:

50 dkg rétesliszt

25 dkg \"Vénusz sütőmargarin

2 dl tejföl

csipet só

1 evőkanál porcukor

2 dkg élesztő

1-1,5 dl tej

A gesztenyés töltelékhez:

25 dkg gesztenyemassza

ízlés szerint porcukor

kevés rum

kevés olvasztott \"Vénusz sütőmargarin, hogy a massza kenhető legyen

A túrós töltelékhez:

25 dkg túró

1 citrom reszelt héja

mazsola

2-3 evőkanál tejföl

ízlés szerint cukor

Valamint:

kb. 10-15 dkg porcukor

1-2 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.

 A lisztben elmorzsoljuk a margarint, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Ha a tészta esetleg nem állna össze, kevés langyos tejet lehet még hozzátenni, míg elérjük a megfelelő állagot. Kétfelé vesszük, letakarva 15-30 percig pihentetjük.

 3 mm vastagságúra nyújtjuk, köröket szaggatunk belőle, majd megtöltjük kb. 1 evőkanálnyi töltelékkel.

 Feltekerjük, kifliket hajtunk belőlük.

 Sütőpapíros tepsin, előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 percig sütjük, még melegen a porcukor és a vaníliás porcukor keverékébe forgatjuk.

 

Ostoros kalács kakaós krémmel

Hozzávalók:

4 dl tej

6 dkg cukor

5 dkg élesztő

60 dkg liszt

csipet só

3 tojássárgája + 1 tojás a tésztára

2 evőkanál Vénusz olaj olaj + tepsi kikenéséhez

A krémhez:

25 dkg margarin

3 csomag vaníliás cukor

20 dkg porcukor

3 evőkanál kakaó

Elkészítés:

A kéz meleg tejbe morzsolom az élesztőt a cukorral, és meleg helyen felfuttatom. A lisztet a sóval elkeverem, ezután a tojássárgájával , az élesztővel és az olajjal összedagasztom.

 6 db cipót formálok belőle, és kelesztem további fél órát egy lisztes deszkán letakarva.

 Közben a lágy margarint a vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverem, majd eldolgozom benne a kakaót.

 A cipókat egyenként papírvékonyra kinyújtom, törekedjünk rá, hogy egyforma méretűek legyenek. Megkenem a krémmel őket, mindegyikbe egyforma mennyiség jusson. Felcsavarom, és 3-3 szálat egybefonok.

 Olajjal kikent tepsibe teszem, és megkenem a felvert tojással őket, hogy fényesek legyenek. Előmelegített 170 fokos sütőben megsütöm.

 

Rumos félholdak

Hozzávalók:

18 dkg porcukor

18 dkg vaj, vagy Rama

5 tojás

4 dkg reszelt csokoládé

8 dkg darált dió

18 dkg liszt

A mázhoz:

20 dkg porcukor

2 kanál rumaroma

1 kávéskanál olaj

Elkészítés:

A cukrot a vajjal és a tojásokkal simára keverjük. A kikevert masszába beleszórjuk a reszelt csokoládét, a diót, a lisztet, és ezt simára keverjük.

 Kikent, lisztezett tepsibe töltjük, és lassú tűznél 20-25 percig sütjük. Ha megsült, félretesszük hűlni, addig elkészítjük a rumos mázat.

 A porcukorhoz 2 kanál forró vizet, 2 kanál rumaromát, 1 kávéskanál olajat öntünk, és csomómentesre keverjük.

 Amikor kihűlt a tészta, rásimítjuk a mázt. Pogácsaszaggatóval félholdakat szaggatunk belőle.

 

Gesztenyés kiflik

Hozzávalók:

32 darabhoz:

A tésztához:

25 dkg rétesliszt

25 dkg fehér tönkölyliszt

25 dkg vaj, vagy Rama

2 dkg élesztő

2 tojás sárgája

10 dkg nádcukor

csipet só

1/2 dl langyos tej

A töltelékhez:

50 dkg fagyasztott bio gesztenyepüré massza

1/2 dl tejszín vagy tej

1/2 dl rum

1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés:

Az átszitált lisztben elmorzsolom a vajat, hozzáadom a cukrot, a tojás sárgáját, a kevés cukorral tejben felfuttatott élesztőt, sót. Könnyű tésztát gyúrok, fóliában 1 órát a hűtőben pihentetem.

 A gesztenyemasszát összetöröm, elkeverem kevés tejszínnel, rummal, vaníliás cukorral.

 A tésztát 4 egyenlő részre osztom, egyenként vékony lapokat nyújtok belőle, melyet 8 cikkre átlósan elvágok. A masszával megtöltöm, feltekerem, sütőpapírral bélelt nagy tepsibe rakosgatom, és 20 percig pihentetem.

 A sütőt 200 fokra előmelegítem, közben 1 tojás sárgájához kevés fehérjét keverek, a kifliket megkenegetem, majd a sütőbe tolom, és kb. 25-30 perc alatt pirosra sütöm, porcukorral megszitálom.

 

Engadini karamellás diótorta

Hozzávalók:

A tésztához

16 dkg vaj, vagy Rama

10 dkg porcukor

csipet só

1 tojás

30 dkg liszt

A karamellhez:

20 dkg cukor

2 evőkanál citromlé

A töltelékhez:

1,5 dl tejszín

10 dkg cukor

2,5 dkg vaj, vagy Rama

1 evőkanál méz

15 dkg durvára tört dió

15 dkg tört háztartási keksz

pár szelet alma

1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

A vajból, a porcukorból, a sóból, a tojásból és a lisztből gyorsan omlós tésztát gyúrunk. Fóliával letakarva a hűtőszekrényben pihen, amíg a tölteléket elkészítjük. Ha ráérünk, nyugodtan maradhat egy estén keresztül is a hidegben.

 A sütőt előmelegítjük 200 fokra.

 A pihentetett tésztával gyorsan dolgozunk: 2/3-át lisztes munkalapon vékonyra nyújtjuk, majd a vajazott és lisztezett tésztaformába terítjük úgy, hogy a széle kilógjon picit. Elősütjük.

 A cukrot és a citromlevet világos karamellé olvasztjuk. Egy másik edényben felforraljuk a tejszínt, hozzáadjuk a cukrot, a vajat és végül a mézet, majd összeforgatjuk a karamellel. Ebbe dolgozzuk bele a durvára vágott diót, a kekszet és az almát.

 Az elősütött tésztára kanalazzuk a diókrémet. A peremét megkenjük felvert tojással vagy tojásfehérjével. A maradék tésztát kinyújtjuk, késsel körülvágjuk, hogy akkora legyen, mint a tortaforma. A töltelékre helyezzük, picit megnyomkodjuk, bekenjük tojással, majd villával többször megszurkáljuk.

 30-40 perc alatt világos barnára sütjük, majd kihűtjük és kivesszük a formából.

0.063 mp