Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

Adventi Receptek

 

 

Adventi Receptek!

 

 

  Adventi gyümölcskenyér

  Hozzávalók / 8 adag

  A tésztához

    5 db tojás

    40 dkg finomliszt

    20 dkg vaj

    20 dkg cukor

    10 dkg étcsokoládé

    10 dkg mazsola

    7.5 dkg kandírozott narancshéj

    7.5 dkg kandírozott citromhéj

    1 citromból nyert citromlé

    0.5 dl víz

    1 csomag sütőpor

    A mázhoz

    5 ml narancslé

    3 evőkanál  porcukor

      A díszítéshez

    10 db koktélcseresznye

    1 evőkanál  kandírozott narancshéj

      Elkészítés:

 Szétválasztjuk a tojásokat, sárgáját  kikeverjük cukorral, vajjal ,sütőporral   vízzel, citromlével.

 Hozzákeverjük óvatosan a kemény habbá vert fehérjét ,a mazsolát , kandírozott gyümölcsöket és az apróra tördelt csokit, végül a lisztet.

 180 fokon sütjük 10 percig, majd a sütőt közepes lángra állítjuk, és még lassan sütjük kb. 40 percig, tűpróbáig.

 Langyosan rákenjük a porcukorból és narancsléből kevert mázat.

  Tetejét kandírozott gyümölccsel díszítjük.

 

 

 

  Panettone házilag

  Hozzávalók

    60 dkg liszt

    2.5 dkg élesztő

    22 dkg vaj

    5 db tojássárgája

    2 dl langyos tej

    20 dkg cukor

    8 dkg reszelt narancshéj

    1 db citrom reszelt héja

    1 csomag vaníliás cukor

    10 dkg nagy szemű fehér mazsolaszőlő

    2 csipet só

    kandírozott gyümölcsök ízlés szerint

    5 dkg pisztácia

    5 dkg héjas mandula

    1 dl rumaroma

     A szóráshoz

    porcukor

    A tetejére

    mandulapehely

     Elkészítés:

2 dl langyos vízben elkeverünk 10 dkg lisztet és felmelegítjük kb. 65 fokra. Lehűtjük, majd az élesztőt a tejjel és cukorral hozzákeverjük, és így kelesztjük 15 percig. A többi lisztet a tojásokkal, a cukorral, a citrushéjakkal és a kovásszal, valamint a sóval együtt a robotgép táljába tesszük, és bedagasztjuk, majd a vajat megolvasztva hozzáadagoljuk. 1 órát meleg helyen kelesztjük. Amíg a tészta kel, addig a mazsolát megmossuk és a rumban megáztatjuk.

A mandulát és a pisztáciát késsel apróra vagdaljuk. A kandírozott narancsot és citromot apró kockákra vágjuk. A tésztát lisztes deszkán kicsit kinyújtjuk, majd a rumból kivett mazsolát összekeverjük a többi hozzávalókkal és a tésztába dolgozzuk addig, míg szép sima lesz és nem ragad.

Egy tortaformát, aminek az alja kivehető, magasan körbe bélelünk zsírpapírral, hogy a tészta keléskor ki ne folyjon a formából. Sajnos nálunk nincsen ehhez való forma. Olaszországban sok helyen erre alkalmas cserépedényben sütik a panettonét vagy magas formákban. A tésztát a bélelt formába tesszük, keresztbe bevágjuk, majd lekenjük tejjel és megszórjuk mandulapehellyel. 50 fokos sütőben triplájára kelesztjük. Előmelegített sütőben 150-160 fokon alsó felső sütéssel 50 percig sütöm. A formában hagyjuk kihűlni.

Porcukorral megszórjuk, kiemeljük a formából, és mint a tortát, úgy szeleteljük fel. 2 hétig is eláll hűvös helyen, letakarva.

 

 

 

  Karácsonyi gyümölcskenyér

  Hozzávalók

  Két 20 centis őzgerincformához:

    15 dkg kandírozott trópusi gyümölcs (pl. ananász, mangó, papaja, stb.)

    15 dkg mazsola

    0.5 dl barna rum

    25 dkg puha vaj

    20 dkg sötét színű nyers nádcukor

    1 csipet só

    5 db tojás

    10 dkg darabolt mandula

    0.5 teáskanál őrölt szerecsendió-virág vagy őrölt szerecsendió

    1 teáskanál reszelt narancshéj

    35 dkg liszt

    1.5 teáskanál sütőpor

    vaj vagy sütő papír a sütő formákhoz

    kandírozott gyümölcsdarabkák a díszítéshez

     A mázhoz:

    1 db tojásfehérje

    25 dkg porcukor

    1 teáskanál citromlé

    2 evőkanál narancslikőr

     Elkészítés

A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük. A sütőformákat kivajazzuk vagy sütőpapírral kibéleljük. A kandírozott gyümölcsöket apró kockákra vágjuk és egy kis tálba tesszük. Hozzákeverjük a mazsolát, meglocsoljuk a rummal, és további felhasználásig állni hagyjuk.

A vajat a nádcukorral és a sóval krémesre keverjük. Egyesével beledolgozzuk a tojásokat, és addig kavarjuk, amíg sűrű, világos színű krémet kapunk. Hozzáadjuk a rumba áztatott gyümölcsöket, a mandulát, az őrölt szerecsendiót és a narancshéjat. A lisztet és a sütőport összeszitáljuk és a tésztához keverjük.

A tésztát a sütőformákba töltjük és elegyengetjük. A forró sütőben, alulra tolt rácson 50–60 percig sütjük. Ha a sütemény teteje túlságosan gyorsan barnulna, a sütés vége felé takarjuk le alufóliával. Ha a tűpróba során nem tapad massza a hurkapálcikára, a gyümölcskenyeret kivesszük a sütőből és a formában hagyjuk kihűlni. Ezután kiborítjuk a formából, alufóliába csomagoljuk, és legalább egy napig pihentetjük, hogy az ízek összeérjenek.

A cukormázhoz a tojásfehérjét a porcukorral, a citromlével és a narancslikőrrel simára keverjük. A gyümölcskenyeret bekenjük a mázzal, feldíszítjük a kandírozott gyümölcsökkel, majd megvárjuk, amíg a máz megszárad.

Tanács:

A kihűlt tésztát máz nélkül lefagyaszthatjuk, majd igény szerint fölengedhetjük és feldíszítve tálalhatjuk.(Sütési idő: 50-60 perc)

 

 

 

  Angol karácsonyi gyümölcskenyér

  Hozzávalók

    1 db nagy sárgarépa lereszelve

    2 db felvert tojás

    25 dkg mazsola

    8.5 dkg aszalt sárgabarack durvára vágva

    5.5 dkg sütőporos liszt

    8.5 dkg aszalt datolya kimagozva és durvára vágva

    2 kiskanál süteményfűszer

    12 dkg sötét muscovado cukor

    7.5 dkg aszalt vörös áfonya

    10 dkg zsemlemorzsa frissen reszelve

    12 dkg olvasztott vaj

    1 nagy narancs leve és reszelt héja

    3 evőkanál cherry vagy konyak

    3 dkg pirított mandulapehely

    1 db alma meghámozva és kockára vágva

    A konyakos mártáshoz:

    9 dl félzsíros tej

    3 evőkanál konyak

    6 evőkanál kukoricakeményítő

    3 evőkanál finom szemcséjű kristálycukor vagy ízlés szerinti mennyiség

    Elkészítés:

Az aszalt gyümölcsöket egy tálba tesszük. Hozzáadjuk a narancs héját és levét, a sherryt vagy konyakot, majd félretesszük, hogy ázzon a gyümölcs.

Kizsírozunk egy 1,4 l-es pudingformát. Az aljára teszünk egy zsírpapírból kivágott kört.

A vajat habosra keverjük a cukorral, majd egyesével beleütjük a tojásokat. Hozzáadjuk az almát, a répát, a mandulát és a beáztatott aszalt gyümölcsöket. Az egészet jól összedolgozzuk. Hozzászitáljuk a lisztet és a fűszerkeveréket, majd beleszórjuk a zsemlemorzsát is.

Beletöltjük a pudingformába, és elsimítjuk a tetejét. Dupla réteg sütőpapírra két réteg alufóliát terítünk, majd ezeket úgy hajtjuk össze, hogy középen egy hajtás legyen. A papírt és a fóliát a formára fektetjük, az oldalához nyomkodjuk, és zsineggel erősen körül kötjük.

3 órán át gőzöljük, az elpárolgott forró vizet folyamatosan pótolva. A pudingformát kivesszük a gőzölőből, majd levesszük róla a négyrétegű zsírpapír-alufólia fedést. Lazán letakarjuk egy tiszta konyharuhával, és hagyjuk kihűlni.

Amikor a torta teljesen kihűlt, újra befedjük dupla réteg sütőpapírral és alufóliával (újat készítsünk, ne azt használjunk, amit levettünk róla). Hűvös, sötét helyen tároljuk.

A fogyasztás napján még másfél órán át gőzöljük. A mártás elkészítéséhez a kukoricakeményítőt elkeverjük 6 evőkanál hideg tejjel. A többi tejet majdnem forrásig melegítjük, és folyamatosan kevergetve a kukoricakeményítős tejhez öntjük. Közepes hőfokon besűrítjük, majd alacsony hőfokon további 1-2 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot és a konyakot, megkóstoljuk, hogy elég édes-e, ha kell, adunk hozzá még egy kis cukrot.

Kiborítjuk a gyümölcskenyeret egy tálra. A forró konyakos mártást mártástartóban vagy kancsóban a gyümölcskenyér mellé kínáljuk.

Tanács:

A sherryt vagy konyakot akár narancslével is helyettesíthetjük. Készíthetünk 2 kisebb gyümölcskenyeret is, ekkor a tésztát két 7,5 dl-es pudingformába töltjük. Ezeket is 3 órán át gőzöljük. Gőzölés helyett a tortát mikró sütőben is újra melegíthetjük. Levesszük róla az alufóliát, és közepes fokozaton kb. 8 percig melegítjük, a készülék használati utasítását követve. Karácsonyi fügés tortához a mazsola, a datolya, a sárgabarack és az áfonya helyett 25 dkg aszalt, darabolt fügét használunk, amit egy éjszakára 3 evőkanál sötét rumba áztatunk, miután 1 citrom levét és reszelt héját is hozzáadtuk. A 3. lépésben a sárgarépa helyett 1 hámozott és kockára vágott körtét adunk a vajjal kikevert cukorhoz, továbbá 12 dkg cukrozott cseresznyét és 2 apróra vágott, szirupban eltett gyömbérszárat. A fűszer keveréket kihagyjuk. A gyümölcskenyeret rumos-gyömbéres öntettel tálaljuk, a konyakos mártás helyett a gyömbérről leöntött 3 evőkanál sziruppal meg 3 evőkanál rummal és 1 citrom reszelt héjával ízesítve.

 

 

 

  Karácsonyi mézes gyümölcskenyér

  Hozzávalók

    4 db tojás

    10 dkg margarin

    5 evőkanál  méz

    20 dkg finomliszt (finom)

    1 teáskanál  szódabikarbóna

    1 evőkanál  mézeskalács fűszerkeverék

    35 dkg sárgarépa

    10 dkg dió

    10 dkg mandula

    10 dkg mazsola

    10 dkg aszalt szilva (magozott)

     Elkészítés:

    A tojássárgáját a mézzel  3-4 perc alatt habosra keverjük (elektromos habverővel).

 A lágy margarint hozzárakjuk, és további 1-2 percig habosítjuk.

 A lisztet elvegyítjük a szódabikarbónával és a mézeskalács fűszerrel. Az előzőekhez adjuk. (Jó sűrű lesz.)

A répát meghámozzuk, és lereszeljük. A diót és a mandulát durvára vágjuk. Az aszalt szilvát apróra szeleteljük. Ezeket a hozzávalókat is a tésztához keverjük.

A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a masszába forgatjuk.

Kivajazott, kilisztezett tortaformába öntjük. Előmelegített sütőben (légkeveréses 165 fok, egyéb 180 fok), kb. 50-60 perc alatt megsütjük. Tűpróba!

 

 

 

  Almakenyér

  Hozzávalók:

    50 dkg alma (megpucolva, kimagozva)

    35 dkg cukor (kristály)

    35 dkg finomliszt

    2 db tojás

    1 csomag sütőpor

    5 dkg dió

    5 dkg mazsola

    1 evőkanál  vaj (a forma kikenéséhez)

    1 evőkanál finomliszt (a forma kikenéséhez)

     Elkészítés:

 A hámozott almát káposztareszelőn lereszeljük.

 Összekeverjük a cukorral, a mazsolával, és legalább 4 órán át állni hagyjuk. (Készíthetjük előző este is).

 Hozzáadjuk a 2 egész tojást, a sütőporral elkevert lisztet és a gorombára vágott diót.

 Jól kikeverjük (én kézi rugós habverővel szoktam).

 Vajazott, lisztezett őzgerinc formában előmelegített sütőben kis lángon kb. 50 percig sütjük. (Tűpróbával ellenőrizzük.)

 

 

 

  Banánkenyér

  Hozzávalók:

    140 g zabpehely (felét apróra daráljuk)

    60 g kókuszreszelék

    1 teáskanál sütőpor

    1 teáskanál szódabikarbóna

    1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék

    1 teáskanál fahéj

    1 késhegynyi só

    2 db tojás

    300 g banán (kb. 2-3 db érett)

    120 g joghurt

    30 g méz (tetszés szerint eritrittel is kiváltható)

    25 g vaj

    2 evőkanál  citromlé

    10 csepp mandulaaroma

     Elkészítés:

 A sütőt 180 °C-ra előmelegítjük.

 A nedves hozzávalókat, vagyis a tojásokat, a joghurtot, a vajat, a mézet, a citromlevet, a mandulaaromát és a darabokra vágott banánt robotgéppel összekeverjük egy tálban.

 A száraz hozzávalókat, tehát a zabpelyhet, a kókuszreszeléket, a sütőport, a szódabikarbónát, a fahéjat, a mézeskalács fűszerkeveréket és a sót egy másik edényben keverjük össze.

 Ezután a két edény tartalmát összeöntjük, és jól összekeverjük.

 A masszát szilikon őzgerincformába töltjük.

 Az előmelegített sütőben, kb. 35 perc alatt készre sütjük.

 A díszítéshez használhatunk különböző  magvakat:  kesudió, mandula, mogyoró stb., de "csupaszan" is hagyhatjuk.

 

 

 

 

  Marcipános gyümölcskenyér

  Hozzávalók:

    15 dkg margarin

    15 dkg barna cukor (vagy kristálycukor)

    0.5 csomag sütőpor

    25 dkg finomliszt

    4 db tojás

    1 csomag Bourbon vaníliás cukor

    15 dkg aszalt gyümölcsök

    5 csepp mandulaaroma

    5 dkg marcipán (apró kockára vágva)

    1 citromból nyert citromhéj

    1 narancsból nyert narancshéj

    2 ek rum

      Elkészítés:

 A szárított gyümölcsöket felkockázzuk, hozzárakjuk a felaprított mandulát és a marcipánmasszát. Meglocsoljuk a 2 evőkanál rummal, és akár egy éjszakát állni hagyjuk, hogy jól megszívják magukat a rummal. Ha gyerekek is fognak a süteményből fogyasztani, rumaromát használjunk egy kis vízzel összekeverve.

 A margarint keverjük habosra a cukrokkal, majd egyesével keverjük hozzá a tojásokat (robotgéppel), ezután pedig reszeljük hozzá a citrusok héját.

 A lisztet keverjük össze a sütőporral, az egy csipetnyi sóval, majd ezt is óvatosan forgassuk a tojásos masszához.

 A szárított gyümölcsöket szórjuk meg egy evőkanálnyi liszttel (ez segít megelőzni, hogy sülés közben a tészta aljára süllyedjenek), és keverjük azt is a tésztalapunkhoz, adjuk hozzá a mandulaaromát is. A masszát öntsük kivajazott, kilisztezett gyümölcskenyér vagy akár kuglófformába, és előmelegített 200 fokos sütőben süsük 40 percet. Sütés közben nézzünk rá a tésztánkra, ha gyorsan barnulna, a sütés ¾ -nél fedjük le alufóliával, és így süsük meg.

 Még melegen szórjuk meg porcukorral. Kihűlés után tekerjük frissen tartó fóliába, és tároljuk viszonylag hűvös helyen a fogyasztásig.

 

 

 

 

  VATIKÁNI KENYÉR

  Hozzávalók / 6 adag

    2 bögre cukor

    5 dl tej (forralt, lehűtött)

    3 bögre finomliszt

    3 db tojás

    2 dl napraforgó olaj

    0.5 kávéskanál  szódabikarbóna

    0.5 csomag sütőpor

    0.5 kávéskanál  fahéj

    1 marék mazsola

    1 csomag vaníliás cukor

    5 dkg étcsokoládé (morzsolt)

    2 dkg dió (durvára vágott)

    1 csipet só

      Elkészítés:

    Hétfőn kimérünk 2,5 dl cukrot.

    Kedden ráöntünk 2,5 dl tejet, de nem keverjük össze.

    Szerdán rászórunk 2,5 dl lisztet, és még mindig nem keverjük össze.

    Csütörtökön fakanállal háromszor megkeverjük a tésztát.

    Pénteken a sütés napja! A tésztához adunk még 2,5 dl cukrot, 2,5 dl tejet és 2,5 dl lisztet, jól elkeverjük. Négy részre osztjuk a tésztát, ebből három részt tovább ajándékozunk.

  A maradék negyedhez hozzáadjuk a tojást, az olajat, még 2,5 dl lisztet, a szódabikarbónát, a sütőport, a diót, csipet sót, a fahéjat, a vaníliás cukrot, a mazsolát és az étcsokoládét.

  Jól összekeverjük, sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük és megsütjük

 

 

 

  Provence-i gyümölcskenyér, cukormázzal

  Hozzávalók:

3 tojás

7.5dkg Rama

20dkg liszt

10dkg porcukor

1dl olíva olaj

0.5 teáskanál fahéj

0.5 csomag sütőpor

0.5 evőkanál konyak

10dkg szeletelt mandula

20dkg cukrozatlan gyümölcs

Cukormáz:

15dkg porcukor

2evőkanál víz

   Elkészítés:

Válaszuk el a tojásfehérjét a sárgájától és tegyük félre. Egy lapos tálban keverjük össze a krémesre vert Ramát a cukorral, és verjük a keveréket habosra. Egy másik tálban keverjük össze a lisztet 5 evőkanál olajjal, majd adjuk Rámás krémhez. Tegyük bele a tojások sárgáját, a fahéjat, a sütőport, a konyakot, a mandulát és a cukrozatlan gyümölcsöt. Verjük fel habbá a tojásfehérjét, és forgassuk a tésztába. Hagyjuk pihenni 15 percig. Melegítsük a sütőt 220 fokra. Kenjünk ki egy gyümölcskenyér formát olajjal, és öntsük a tésztát a formába, tegyük a sütőbe, ekkor csökkentsük a hőfokot 180 fokra, és süssük 40 percig. Vegyük ki a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Készítsük el a cukormázat: vízfürdőbe helyezett mély tálban keverjük össze a cukrot két evőkanál vízzel, és addig keverjük amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. A cukormázat kenjük a kihűlt sütemény tetejére.

 

0.038 mp