Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

A Világ Ízei2

A Világ Ízei2.

Eurpai És  A Távol-Kelet Ízei

Svéd, Finn, Dán, Norvég Ízek

 

 

Lazac finn módra rukkolasalátával

Hozzávalók / 4 adag

Lazachoz:

800 g friss lazac

1 teáskanál  só

1 teáskanál  durvára őrölt bors

1 teáskanál  citrombors

1/2 dl citrom leve

Rukkolasalátához:

300 g rukkola

200 g feta sajt

150 g koktélparadicsom

1 fej lilahagyma

1 db kígyóuborka

2 evőkanál  balzsamecet

3-4 evőkanál  olívaolaj

1 kávéskanál  só

1 kávéskanál  bors

Steakburgonyához:

500 g burgonya

sütőpapír

olívaolaj

steakburgonya fűszerkeverék

Elkészítés:

Lazac:

1. Egy tűzálló tálat enyhén beolajozunk, majd a lazacot bőrével lefele ráhelyezzük.

2. A lazacot sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a citromborssal, és lelocsoljuk a frissen facsart citrom levével.

3. Kb. 20 percet állni hagyjuk, majd előmelegített sütőben kb. 45 percig sütjük (addig, míg a halhús el nem válik a bőrtől).

Rukkolasaláta:

1. Amíg a lazac sül, elkészítjük a salátát.

2. A rukkolát egy salátástálba öntjük, és lelocsoljuk az olajjal és a balzsamecettel.

3. A lilahagymát apró darabokra, az uborkát, a koktélparadicsomot és a feta sajtot 1 cm-es kockákra vágjuk.

4. A felaprított zöldségeket hozzáadjuk a rukkolához, majd fűszerezzük sóval és a borssal.

5. Keverőkanállal összedolgozzuk a zöldségeket, és már kész is. (Ízlés szerint még lehet olajat, illetve balzsamecetet hozzáönteni.)

Steakburgonya:

1. A burgonyát meghámozzuk, és cikkekre vágjuk.

2. A cikkeket a sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, és steakburgonya fűszerkeverékkel ízesítjük.

3. A burgonyák tetejét olívaolajjal megöntözzük.

4. Kb. fél óra alatt ropogósra sütjük.

 

 

 

Korvapuusti - finn fahéjas csiga

Hozzávalók / 8 adag

A tésztához

50 dkg liszt

30 g élesztő

3 dl tej (langyos)

10 dkg barna cukor

10 dkg vaj (olvasztott)

2 teáskanál kardamom (őrölt)

A töltelékhez

20 dkg vaj (vagy margarin)

30 dkg porcukor

7 dkg cukrozatlan kakaópor (vagy 5 dkg fahéj)

A tetejére

2 db tojássárgája

4 evőkanál  jégcukor

Elkészítés:

1.A lisztet tálba szórjuk, közepébe mélyedést készítünk, ebbe belemorzsoljuk az élesztőt, rászórunk 1 teáskanál  cukrot, majd felöntjük egy kis langyos tejjel. Megvárjuk, míg az élesztő felfut.

2.Hozzáadjuk a többi hozzávalót (az olvasztott vaj kivételével), és bedagasztjuk, majd kisebb adagokban beledagasztjuk az olvasztott vajat is. Akkor jó, ha a tészta elválik az edény falától, és hólyagokat vet.

3.A tésztát lefedve, langyos helyen kétszeresére kelesztjük.

4.A porcukrot elkeverjük a kakaóporral/fahéjjal.

5.Ha a kétszeresére kelt, a tésztát kettévesszük. Az egyik tésztabucit téglalap alakúra nyújtjuk, bőségesen megkenjük az olvasztott margarin felével, majd megszórjuk a kakaós porcukor felével. Soknak tűnhet, de kell rá annyi :) (kb. 2x annyi, amennyit normálisnak érez az ember), a lényeg, hogy egyenletesen fedje be a tésztát.

6.Ezután a hosszanti oldalán feltekerjük.

7.A másik darab tésztával ugyanígy járunk el.

8.A rúdból trapézokat vágunk (ez benne a trükk), képeket lásd itt,  tehát nem egyenesen, mint amikor csigát készítünk, hanem ferdén. Majd minden darabot a talpára állítunk úgy, hogy a keskenyebb oldala legyen felül. Ezt kell az ujjunkkal (vagy fakanál nyelével) hosszában benyomni, mert így, miközben benyomjuk, a tekercs  rétegei előbukkannak, és kicsit szétnyílnak, így sütésnél a cukor kissé rá is karamellizálódik a tésztára.

9.Ezután megkenjük a kissé felvert, egy pici vízzel elkevert tojássárgájával, és megszórjuk szórócukorral (jégcukor).

10.Újabb kétszeresére kelesztés után lehet sütni.

 

 

Norvég halleves

Hozzávalók / 6 adag

40 dkg hal (filé)

1.5 l alaplé

2 db sárgarépa

1 db fehérrépa

1 db póréhagyma

1 közepes fej vöröshagyma

5 dkg vaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

4 evőkanál  fehérborecet

1 teáskanál cukor

300 g crème fraîche

petrezselyem ízlés szerint (apróra vágva)

Elkészítés:

1.A hagymát apróra, a többi zöldséget karikákra vágjuk.

2.Az alaplevet felforraljuk, pár percig főzzük benne a halat, majd kiszedjük, és tálra tesszük.

3.A vajat megolvasztjuk, a zöldségeket 20 percig lefedve, időnként megkeverve megpároljuk rajta.

4.Ezután felöntjük őket az alaplével, hozzáadjuk az ecetet és cukrot, sózzuk, borsozzuk.

5.Végül beletesszük a halat és a crème fraîche-t is, egyet forralunk rajta, illetve szükség esetén még főzzük egy kicsit a levest.

6.Apróra vágott petrezselyemzölddel megszórva tálaljuk.

 

 

Svéd húsgolyó zöldborsmártással

Hozzávalók / 4 adag

A húsgolyóhoz

60 kg darált sertéshús (vagy marha vagy vegyesen)

1 db tojás

2 dl tejföl (12 %-os)

4 evőkanál  zsemlemorzsa

1 kis fej vöröshagyma (vagy póréhagyma)

2 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem (aprított)

só ízlés szerint

citrombors ízlés szerint

A mártáshoz

1 evőkanál  zöldbors

1 evőkanál  napraforgó olaj

1 teáskanál nádcukor

1 csapott evőkanál  étkezési keményítő

só ízlés szerint

1 teáskanál mustár

1 evőkanál  worcestershire-szósz

2 dl főzőtejszín

Elkészítés:

1.Az apróra vágott hagymát kevés olajon átsütjük, hozzáadjuk a darált húshoz a zúzott fokhagymával, tojással és a fűszerekkel együtt.

2.A morzsát elkeverjük a tejfölben, egy kicsit állni hagyjuk, majd összedolgozzuk a hússal.

3.Vizes kézzel gombócokat formázunk a masszából, és serpenyőben kevés olajon gyakran átforgatva jól átsütjük.

4.A mártáshoz a borsot az olajban átsütjük (vigyázzunk, mert pattoghat), hozzáadjuk a cukrot, felöntjük egy kevés vízzel, majd mustárral, sóval, worchestershire szósszal  ízesítjük. A tejszínt kikeverjük a keményítővel, a mártáshoz öntjük és pár percig jól összeforraljuk.

 

 

Dán vajas sütemény

Hozzávalók / 6 adag

A tésztához:

400 g liszt

225 ml tej

2 evőkanál  cukor

½ kocka friss élesztő

75 g puha vaj

1 tojás

csipet só

A töltelékhez:

100 g vaj

100 g darált mandula (héjastól)

80 g cukor

A kenéshez:

25 g vaj

1 tojás

Azon kívül:

vaj a forma kikenéséhez

Elkészítés:

1. A tészta: szitáljuk a lisztet egy nagy keverő tálba, nyomjunk mélyedést a közepébe.

2. Langyosítsunk fel 100 ml tejet, keverjük el benne a 2 ek cukrot, majd morzsoljuk bele az élesztőt, és olvasszuk fel benne. Az élesztős tejet öntsük a liszt közepébe, keverjük el egy kis liszttel. Letakarva meleg helyen hagyjuk kb. 15 percig kelni.

3. A maradék tejet fellangyosítjuk, a kockára vágott vajjal, a tojással és a sóval együtt az elő tésztához adjuk, sima tésztává dagasztjuk. Letakarva meleg helyen kb. 45 percig kelesztjük, míg duplájára nem nő.

4. A töltelékhez a vajat felolvasztjuk, elkeverjük a cukorral és mandulával.

5. Egy 26 cm átmérőjű tortaformát vajjal kikenünk.

6. A tészta 1/3-át kerekre kinyújtjuk (26 cm az átmérő), az előkészített tortaformába tesszük, egy villával többször megszurkáljuk. Megkenjük 25 g vajjal.

7. A maradék tésztát lisztezett munkalapon kinyújtjuk (25x40 cm négyszög). Rákenjük a mandula masszát. Hosszabbik oldalától feltekerjük.

8. A tekercset 10 egyforma darabra vágjuk. 8 tészta csigát körbe a formába, 2-öt a forma közepébe rakunk. Letakarva 15 percig kelesztjük.

9.A tojást egy villával felverjük. A csigákat megkenjük a felvert tojással.

10.200 fokra előmelegített sütőbe toljuk, és 30 percig sütjük (20 perc után takarjuk le sütőpapírral).  A formába hagyjuk hűlni.

 

 

 

Csehország Ízei

 

Sertéslapocka knédlivel és káposztával

Hozzávalók / 4 adag

A sertéslapockához

800 g sertéslapocka

1 közepes fej vöröshagyma (apróra vágva)

só ízlés szerint

köménymag ízlés szerint

2 dl alaplé (vagy víz, ízlés szerint)

1 evőkanál  mangalica zsír (a sütőedény kikenéséhez)

1 evőkanál liszt (elhagyható)

A dinsztelt káposztához

700 g savanyú káposzta (vagy 1 fej káposzta)

2 evőkanál  napraforgó olaj (vagy zsír)

2 dl víz

köménymag ízlés szerint

só ízlés szerint

2 evőkanál  cukor

2 evőkanál  ecet

A burgonyás knédlihez

1 kg burgonya (héjában főtt)

300 g liszt

2 db tojás

só ízlés szerint

Elkészítés:

1.A húst megmossuk és megszárítjuk. Megszórjuk köménnyel és sóval, majd kizsírozott sütőedénybe tesszük és megszórjuk apróra vágott hagymával is.

2.Felöntjük vízzel/ húslevessel, és szafttal néha locsolgatva (hogy ki ne száradjon a teteje) addig sütjük, míg megpuhul, a külseje pedig szépen megpirul. A kisült szaftot behabarhatjuk liszttel (de nem muszáj).

3.Míg sül a hús, elkészítjük a káposztát. Olajon megpirítjuk a hagymát, és rászórjuk a cukrot, picit karamellizáljuk. Rárakjuk a feldarabolt fejes káposztát, keverjük és felöntjük kb. 2 dl vízzel.

4.Lefedve puhulásig pároljuk (kb. 20 perc). Ecetet öntünk hozzá, megkeverjük. Kóstolás után, ha kell, még ízesítjük (cukor, ecet).

5.A knédlihez a burgonyát héjában megfőzzük (legjobb még előző este). Mikor kihűlt, meghámozzuk és lereszeljük vagy áttörjük.

6.Hozzáadjuk a sót, tojást és lisztet. Összedolgozzuk, szükség szerint adhatunk hozzá még lisztet. Sima, sűrű masszát kapunk.

7.Az edény nagyságától függően 2-3 darab knédlit formázunk belőle, leöntjük annyi sós, forró vízzel, amennyi ellepi. Megfőzzük (20-25 perc), tűpróbával ellenőrizzük.

 

 

 

Bécs Ízei

 

Tányérhús almamártással

Hozzávalók / 4 adag

A húshoz

60 dkg marhalábszár

60 dkg marhafartő

60 dkg marhacomb

1 db marha velőscsont (nagy)

3 nagy db sárgarépa

2 közepes db fehérrépa

1 nagy fej vöröshagyma

1 kis db zeller

2 db babérlevél

1 kis db kelkáposzta

15 szem fekete bors

1 db paradicsom

1 db zöldpaprika

Az almamártáshoz

5 db alma

1.5 dl főzőtejszín

1 evőkanál étkezési keményítő

10 db szegfűszeg

2 citromból nyert citromhéj (reszelt)

1 citromból nyert citromlé

2 evőkanál  cukor (kristály)

1 teáskanál  fahéj (csapott)

Elkészítés:

1.A húsokat és a csontot alaposan megmossuk. A csont végét sóval vastagon bedörzsöljük, (így nem jön ki a velő).

2.A húsokat és a csontot hideg vízben feltesszük főni (alacsony lángon), lehabozzuk.

3.Ha már nem képződik több hab, beletesszük a fűszereket, a hagymákat, a paradicsomot és a paprikát.

4.1 óra elteltével hozzáadjuk a leveszöldséget, a kelkáposztát.

5.Alacsony hőfokon, gyöngyözve főzzük kb. 3-4 órán át.

6.Az almamártáshoz az almákat meghámozzuk, gerezdekre vágjuk, és annyi vízben, ami éppen csak ellepi, megfőzzük.

7.Leszűrjük, turmixoljuk, majd hozzáadjuk a tejszínben elkevert keményítőt. A kívánt sűrűségűre főzzük.

8.Hozzáadjuk a szegfűszeget, a cukrot, a citromlevet, a citromhéjat és a fahéjat.

9.A hús mellé kínáljuk.

 

Császármorzsa

Hozzávalók / 6 adag

200 g búzadara

150 g liszt

5 dl tej

1 citromból nyert citromhéj (reszelve)

10 dkg mazsola

4 db tojás

4 evőkanál  porcukor

8 dkg vaj

1 csipet só

6 evőkanál  sárgabaracklekvár (tálaláshoz)

6 teáskanál porcukor (tálaláshoz)

Elkészítés:

1.A búzadarát, a lisztet és a tejet csomómentesen elkeverjük. Belereszeljük a citrom héját, hozzáadjuk a mazsolát és a sót. Lefedjük és hűtőben állni hagyjuk legalább 5-6 órát, de az sem baj, ha egy egész éjszakára ott marad.

2.A tojássárgájákat a hűtőből kivett masszához keverjük.

3.A tojásfehérjéket az átszitált porcukorral kemény habbá verjük és óvatosan hozzáforgatjuk a tésztához.

4.Nagy serpenyőben felolvasztjuk a vaj felét és a massza felét beleöntjük. Közepes lángon sütjük, s amikor a tészta alja megszilárdult, egy fa spatula segítségével negyedeljük, a negyedeket átfordítjuk a másik oldalukra.

5.Miközben a tészta másik oldala sül, a spatulával apróra daraboljuk/ tördeljül, folyamatosan átforgatjuk a morzsákat, hogy minden oldalról szépen piruljanak. Tálra szedjük.

6.Ugyanígy járunk el a maradék tésztával.

7.Forrón kínáljuk: porcukorral meghintve és meleg sárgabarack lekvárral meglocsolva.

 

 

Spanyolország Ízei

 

Spanyol sokbabos egytál

Hozzávalók / 4 adag

30-30 dkg zöld és sárga hüvelyű zöldbab

30 dkg fejtett bab

10 dkg füstölt sonka (sovány)

4 db közepes paradicsom

1 db piros paprika

3 közepes burgonya

1 közepes fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

olívaolaj

Elkészítés:

1.A babokat megtisztítjuk, tetszőlegesen előkészítjük (a sárgát kisebb darabokra vágtam, a zöldet egyben hagytam).

2.Készre főzzük őket (mivel minden zsenge volt, egy fazékba öntöttem őket, a főzővízbe sót, egész borsot, fokhagymagerezdeket, babérlevelet tettem). Leszűrjük, jeges vízben gyorsan lehűtjük.

3.Közben a burgonyát meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, nem túl puhára főzzük.

4.A füstölt sonkát feldaraboljuk, 1-2 ek olívaolajon pirosra sütjük, majd a serpenyőből kivesszük.

5.Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát a serpenyőben maradt zsiradékon megdinszteljük.

6.Hozzáadjuk a felkockázott paprikát, majd pár perc múlva a paradicsomot is. Sózzuk, készre sütjük-pároljuk.

7.A közben megfőtt burgonyát kevés olívaolajon egy másik serpenyőben pirosra sütjük.

8.Végül a paradicsomos hagymás alapot, a sült sonkát, a babokat és a sült burgonyát összeöntjük, 3-4 perc alatt  összemelegítjük.

9.Ha nagyon száraz lenne, a tűzről levéve átforgathatjuk még pár kanál olívaolajjal.

 

Pikáns spanyol sült oldalas

Hozzávalók / 4 adag

1 kg oldalas (nekem a fele egy kicsontozott fél csülök volt)

Páchoz:

1 nagy narancs leve (1,5 dl)

1/2 + 1/2 citrom leve és reszelt héj

1 evőkanál  méz

1ek balzsamecet

2 evőkanál  Worcestershire-szósz

1 teáskanál  édes mustár

1 evőkanál  narancsos-fahéjas peri-peri olaj

1 kávéskanál  kakukkfű

2-3  evőkanál  fűszeres alma-narancs lekvár

2 gerezd fokhagyma

2 közepes lilahagyma

2  evőkanál  zsír

Elkészítés:

1.Az oladalast felvágjuk a csont mellett, a csülköt is hasonló méretű szeletekre vágjuk.

2.A hús mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, kevés kakukkfűvel megszórjuk.

3.A páchoz valókat összekeverjük, és a húsra öntjük. Mellé tesszük a fokhagymát héjában és a szélesebb csíkokra felszeletelt lilahagymát.

4.Alufóliával lefedjük, és 120 fokra előmelegített sütőbe tesszük, hőlégkeverésen kb. 2 órára.

5.Ezt követően a fóliát eltávolítjuk, 150 fokra állítjuk a sütőt, és a hús mindkét oldalát pirosra sütjük. Mikor a második oldalt kezdjük pirítani, a hús tetejére teszünk még egy kevés alma-narancs lekvárt.

6.Burgonyapürével tálaljuk.

7.A megmaradt szaftról a zsírt lekanalazzuk, beletekerjük még egy fél citrom levét, és a megmaradt hagymás fűszeres szaftot botmixerrel besűrítjük, a húsra locsoljuk.

 

 

Német Ízek

 

Búzasörös disznósült burgonyagombóccal

Hozzávalók / 6 adag

1,5-2 kg sertéshús

250 g sertéscsont

1 evőkanál  őrölt köménymag

1 evőkanál  őrölt paprika

napraforgó olaj

2-3 sárgarépa

zellergumó / fehérrépa

1 póréhagyma

1 közepes méretű hagyma

1 fej fokhagyma

bors

disznózsír

húsleves alaplé

1 ü barna búzasör (dunkles Weizenbier)

étkezési keményítő

Elkészítés:

1.A húshoz készítünk egy őrölt paprikából, őrölt köményből, sóból és borsból álló marinádot, ezzel bekenjük, majd alufóliába csomagoljuk és egy éjszakára a hűtőszekrénybe tesszük.

2.Másnap, kb. 4 órával az étkezés előtt nekilátunk az előkészületeknek.

3.A húst egy tűzálló pecsenyesütőben disznózsíron minden oldalára lepirítjuk. Ehhez a sütőt 250 fokra melegítjük elő, a pirítást a bőrös oldalával kezdjük, majd minden oldalán elvégezzük ugyanazt a műveletet (15 perc a bőrös felén, 10-10 perc a többin).

4.Ezt követően hozzáadjuk a csontot és további 30 percig tovább pirítjuk. Időközben felszeleteljük a hagymát, negyedekre vágjuk a fokhagymát és feldaraboljuk a zöldségeket, majd a húshoz adjuk és felöntjük egy kevés alaplével és sörrel. Ekkor a sütőt lecsavarjuk 180 fokra és megközelítőleg 2,5 órán keresztül pároljuk. Ne felejtsük el a húst sörrel és alaplével időről időre meglocsolni!

5.Hogy a 2,5 órát hasznosan töltsük, nekiláthatunk a burgonyagombóc elkészítésének, amihez 1 kg hámozott, főtt burgonyát megtörünk, összekeverjük 0,5 kg liszttel, 30 g vajjal, 1 tojással, sóval és reszelt szerecsendióval, és tésztává gyúrjuk. A tésztából gombócokat formálunk és gyöngyözve forró vízben addig főzzük, míg a gombócok fel nem jönnek a felszínre.

6.Végre elkészült a disznósültünk, letelt a 2,5 óra. Ekkor kivesszük húst a tálból, pici időre félretesszük, majd a szószt és a zöldségeket egy szűrőn átszűrjük. Gyorsan visszatesszük a húst a már kikapcsolt, de még tűzforró sütőbe, és tálalásig ott tartjuk.

7.Az átszűrt lét egy serpenyőbe tesszük és szószt készítünk belőle (=felforraljuk, és egy teáskanál ételsűrítőt adunk hozzá).

8.Kész is volnánk. A sültet felszeleteljük, tányérra halmozzuk, meglocsoljuk a szósszal és burgonyagombócokkal körítjük. Jó étvágyat!

 

 

Francia Ízek

 

Egészben sült borjúkaraj francia lecsóval

Hozzávalók / 10 adag

Egészben sült borjúkaraj

2 kg borjúkaraj

olaj

só, durva őrlésű színes bors

rozmaring

2-3 cikk fokhagyma

Ratatouille Ragou (Lecsó)

50 g vaj

 100 g hagyma

100 g cukkini

100 g padlizsán

100 g paradicsom

100 g pritaminpaprika

100 ml 100 %-os paradicsomlé

bazsalikom

oregano

cukor

só, bors

Kukorica tallér

300 g kukoricadara

babérlevél

só, bors

1 cikk fokhagyma

100 g liszt

5 db tojássárgája

Elkészítés:

1. Először készítsük el a kukoricatallér masszát: fazékban tegyünk fel 1 liter zöldség alaplevet főni, (a legolcsóbb alaplé a víz). Öntsünk bele egy kevés olajat. Sót, borsot, 1 babérlevelet és a péppé tört fokhagymát. Forráspont elérésekor habverővel kavarjuk bele a kukoricadarát, amint a forrástól  buborékok alakulnak ki, vegyük le a tűzről. Langyos állapotban adjuk hozzá a tojássárgájákat, és a liszttel jól dolgozzuk össze.

2. A csont nélküli karajról leszedjük a hártyát. Egy teáskanál sóból, egy teáskanál borsból, aprított rozmaringból, péppé tört fokhagymából és 100 ml olajból készítünk egy marinádot, átdörzsöljük vele a húsunkat (1 órát hagyjuk érlelődni a fűszerekkel), és serpenyőben hevített kevés olajban minden oldalát kérgesre sütjük.

3. Előmelegített 160 fokos sütőben egy tepsibe téve kb. 20 percig sütjük, amíg a hús közepe halvány rózsaszínű nem lesz. Ezt maghőmérővel ellenőrizhetjük, ha 48-52 fokos készen vagyunk. Vagy egyszerűen 20 perc után vágjuk meg középen, és ha szükséges süssük még pár percet.

4. Most készítsük el a lecsónkat. A felhasználandó zöldségeinket vágjuk 2 cm-es kockákra, és a hagymával kezdve, aztán paprika, cukkini, padlizsán, végül a paradicsom kerüljön bele a hús elősütéséhez használt serpenyőbe. Benne lévő olajat pótoljuk a vajjal, és pirítsuk össze a zöldségeket. Fűszerezés után szórjuk meg kevés liszttel, majd öntsük nyakon a paradicsomlével és kevés cukorral. Pár perc párolás után készen is vagyunk a zöldségraguval.

5. A kukoricamasszát kanál segítségével adagoljuk egy olajos serpenyőbe, kicsit lapítsuk el, és mindkét oldalát süssük ropogósra (ne túl nagy hőfokon).

6. Az egészben sült húst 1,5 cm szeletekre vágjuk ragura helyezve, a képhez hasonló módon a tallérokkal tálaljuk, friss fűszerekkel díszítsük.

 

Anglia Ízei

 

Tűzdelt bélszín szarvasgombás burgonyapürével

Hozzávalók / 4 adag

A tűzdelt bélszínhez

70 dkg marhabélszín

15 dkg füstölt szalonna

1 dl napraforgó olaj

só ízlés szerint

bors ízlés szerint (őrölt)

A szarvasgombás burgonyapüréhez

1 kg burgonya

5 dkg vaj

2 dl tej

50 g szarvasgomba (reszelve)

Elkészítés:

1.A bélszínt hártyázzuk, fejrészét és a végét levágjuk, majd keresztben kettévágjuk.

2.A további lépésekhez képes segítség, fázisfotók a blogomon.

3.Szalonna csíkokkal mindkét oldaláról tűzdeljük.

4.Kívülről bátran meghintjük őrölt borssal és sóval.

5.Cukorspárgával hurokkötözéssel kötözzük.

6.Kevés tűzforró olajban minden oldalát elősütjük, majd ugyanabban az edényben, amiben elősütöttük kb. 180 fokos sütőbe tesszük. 6-7 percenként forgatva kb. 25 percig sütjük. Nem sütjük tovább, mert ahogy mesterszakácsunk mondaná, "Ha cipőtalpat akarunk, akkor menjünk a cipőboltba.

7.Amíg a hús sül, a szokásos módon készítünk egy burgonyapürét.

8.A húst 10 percig meleg helyen pihentetjük, majd szeleteljük.

9.A kész burgonyapürét kevés reszelt szarvasgombával illatosítjuk.

 

 

Szerb Ízek

 

Montenegrói tepsis krumpli

Hozzávalók / 4 adag

4 nagyobb krumpli

2 evőkanál  kukoricadara

2 kávéskanál  szezámmag

1 kávéskanál  őrölt pirospaprika

pár gerezd fokhagyma

friss rozmaring

olívaolaj, ételízesítő

Elkészítés:

1.Meghámozzuk a krumplit és egyforma darabokra szeljük.

2.Jól összekeverjük a kukoricadarával, szezámmaggal, pirospaprikával, ételízesítővel és az olajjal, tepsibe tesszük, majd beledobunk 2-3 gerezd fokhagymát és néhány szál friss rozmaringot.

3.230 fokon sütjük, amíg nem kap aranybarna színt (kb. 45 perc).

4.Zöldsalátával és tejföllel tálaljuk.

 

Burek  - túrós és húsos-gombás

Hozzávalók / 4 adag

A túrós burekhez

2 csomag réteslap (12 lap)

250 g túró

3 db tojás

3 evőkanál  tejföl

1 dl napraforgó olaj

só ízlés szerint

0.5 dl ásványvíz

A húsos-gombás burekhez

1 csomag réteslap (6 lap)

15 dkg darált sertéshús

15 dkg gomba

1 közepes fej vöröshagyma

só ízlés szerint

bors ízlés szerint

0.5 dl ásványvíz

2 evőkanál  napraforgó olaj

A tepsik előkészítéséhez

2 evőkanál  napraforgó olaj

Elkészítés:

Túrós burek:

1.A túrót, a tojást, az olajat, a tejfölt és a sót összekeverjük, és beletépkedjük a réteslapok felét (6 db).

2.Egy tepsit kiolajazunk, két réteslapot lefektetünk, majd jöhet a massza egyik fele, aztán megint két réteslap, majd a keverék másik fele és az utolsó két réteslap.

3.Forró sütőbe tesszük, pirosra sütjük. 15 perc után locsoljuk meg fél dl ásványvízzel!

Húsos-gombás burek:

1.A hagymán megpirítjuk a húst, majd hozzáadjuk az apróra vágott gombát, sózzuk, borsozzuk.

2.Egy tepsit kiolajazunk, két réteslapot lefektetünk, és a gombás-húsos töltelék egynegyedét eloszlatjuk rajta. Ezután jöhet egy réteg tészta, aztán töltelék... Ezt addig folytatjuk, hogy végül egy réteslap zárja a sort.

3.Forró sütőbe tesszük, pirosra sütjük. 15 perc után locsoljuk meg fél dl ásványvízzel!

 

Szlovák Ízek

 

Töki pompos

Hozzávalók / 6 adag

A tésztához

50 dkg liszt

3 közepes db burgonya

2.5 dkg élesztő

2.5 dl víz (langyos)

0.5 teáskanál cukor (1 kk)

só ízlés szerint

A tetejére

2 dl tejföl

3 gerezd fokhagyma (zúzva)

3 közepes fej lilahagyma

20 dkg sajt (reszelt)

30 dkg füstölt szalonna (30-40 dkg húsos)

Elkészítés:

1.A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük.

2.Az élesztőt feloldjuk a 2,5 dl langyos, cukros vízben.

3.Ha kész a krumpli, akkor a vizet leöntjük róla és áttörjük. Az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk.

4.A tésztát jól kidolgozzuk.

5.Kb. 1 órát langyos helyen kelesztjük.

6.Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszúrkáljuk.

7.Előmelegített (175 fokos/ gáz 7-es fokozat) sütőben elősütjük. (A teteje szilárd legyen.) Kb. 5 perc.

8.Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel.

9.Rátesszük a felkockázott szalonnát és a felkarikázott lilahagymát.

10.A tetejét megszórjuk reszelt sajttal.

11.Kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)

 

Thai konyha

Csirke satay

Hozzávalók / 2 adag

A csirke pácolásához

1 db csirkemell filé (egész)

2 gerezd fokhagyma (zúzott)

1 cm gyömbér (reszelt)

1 evőkanál  méz

2 evőkanál  szójaszósz

3 evőkanál  mogyoróolaj

A mogyorószószhoz

2 evőkanál  mogyoróvaj (nagy)

6 evőkanál  szójaszósz

2 evőkanál  halszósz (osztrigaszósszal helyettesítettem)

1 evőkanál  tabasco szósz

1.5 dl kókusztej

A tálaláshoz

4 db citrom (vagy lime gerezd)

Elkészítés:

1.A páclevet elkészítjük az alapanyagokból, botmixerrel pürésítjük benne a fokhagymát és a gyömbért.

2.A megtisztított csirkemelleket felcsíkozzuk (én 4 db-ba szoktam egy felet), és bepácoljuk a páclébe legalább 1/2-1 órára.

3.Míg pácolódik a hús, elkészítjük a szószt (és a köretet), a nyársakat pedig beáztatjuk.

4.A szószhoz a kókusztejet felhevítjük, és egy habverővel elkeverjük benne a csípős szószt, a halszószt, szójaszószt és mogyoróvajat, összemelegítjük őket.

5.A csirkedarabokat nyársra húzzuk, és előmelegített sütőben, időnként megforgatva készre sütjük.

6.Mogyorószósszal és citromgerezdekkel tálaljuk.

 

Indiai Ízek

 

Chaat masalás-joghurtos csirke

Hozzávalók / 4 adag

60 dkg csirkemell

2 evőkanál  olaj

3 szál újhagyma

3 gerezd fokhagyma

1 teáskanál  kurkuma

1 ujjnyi gyömbér

2 csapott evőkanál  chaat masala

bors

2-3 evőkanál  mangó chutney (opcionális)

1 hámozott paradicsom

2 dl natúr joghurt

2 dl kókusztej

Elkészítés:

1.Az olajon megfonnyasztjuk a felkarikázott újhagymát, rászórjuk a száraz fűszereket, fél percig pirítjuk, majd jöhet a felszeletelt (1-1,5 cm vastag) csirkemell, összezúzott fokhagyma, reszelt gyömbér, mangó chatney, felkockázott paradicsom.

2.Így pirítjuk 3-4 percig, majd hozzáadjuk a kókusztejet, joghurtot, és 10 percig fedő nélkül forraljuk.

3.Rizzsel, naan-nal, salátával tálaljuk

 

Amerika Ízei

 

Kacsa Tacos

Hozzávalók / 4 adag

3 közepes db kacsacomb

1 db vöröshagyma (apróra vágva)

4 db paradicsom (héja és leve nélkül, csak a húsa, kockára vágva)

4 gerezd fokhagyma (felaprítva)

2 narancsból nyert narancslé

1 fél citromból nyert citromlé

2 dkg nádcukor (nagykocka)

2 db chili (paprika kimagozva és felaprítva)

só ízlés szerint

négyszínű bors ízlés szerint

1 kávéskanál  oregánó

6 db tortilla lap

2 evőkanál  olívaolaj

5 közepes db újhagyma (szál, 1 cm-es darabokra vágva)

6 közepes db salátalevél

15 dkg cheddar sajt

1 evőkanál  tabasco szósz (ízlés szerint)

Elkészítés:

1.Egy serpenyőbe beletesszük a kacsacombokat, és átsütjük mindkét oldalán a saját zsírjában, minden egyéb zsiradék hozzáadása nélkül, összesen kb 10-15 percig. Közben megsózzuk, és megborsozzuk.

2.Ezután a serpenyőt berakjuk az előmelegített sütőbe, és alufóliával letakarva légkeverésen 100°C fokon /hagyományos 120°C fok/ sütjük kb. 50 percig.

3.Ezután felemeljük a hőfokot 160°C fokra, /hagyományos 180°C/ és a fóliát levéve sütjük még kb. 15-20 percig, míg szép piros nem lesz.

4.Amikor kész, kivesszük a kacsacombokat, és leszedjük a húst a csontról, természetesen a bőrével együtt, és kis darabokra vágjuk, kb. fél cm-es kockákra, de szabálytalanul, és az sem baj, ha egy kicsit cafatos.

5.Egy serpenyőbe öntünk egy löttyintésnyi olívaolajat, felforrósítjuk, beledobjuk a vöröshagymát, és megfonnyasztjuk.

6.Belerakjuk a chilipaprikát, s egy percre rá a paradicsomhúst is, ezt is összesütjük, kb 5 percig.

7.Ezután beledobjuk a fokhagymát, szórunk rá kb. 1 kávéskanál  oregánót, megsózzuk és megborsozzuk egy kissé, és sütjük 3 percig.

8.Ráöntjük a narancs és a citrom levét, valamint a két nagykocka nádcukrot /kb. 4 kiskockacukornak felel meg/, és szépen közepes tűzön elforraljuk a lé nagy részét, kb. 5 perc.

9.Amint ez megvan, hozzáadjuk a kacsahúst, és közepesen nagy lángon jól átsütjük, kb. 5-10 perc között.

10.Egy tortillalapot száraz serpenyőben átsütünk mindkét oldalán, rácsúsztatjuk a tányérra.

11.A tortillára ráhelyezünk egy darab jégsaláta levelet, ráhalmozunk a húsból, erre csepegtetünk valamilyen csípős szószt, pl. Tapatiót, rászórunk némi darabokra vágott újhagymát, és egy adag reszelt cheddarsajtot, majd az alufóliacsík segítségével kis tölcsért tekerünk belőle, és lehet is fogyasztani azon melegében!

 

 

Japán Ízei

 

 

Négytenger tekercs - sushi profiknak

Hozzávalók / 1 adag

2 egész norilap

kész sushi rizs

papaja / mangó / kivi stb.

egy kis málnaszörp

egy jó éles kés és türelem

Elkészítés:

1.Egy norilapot kettévágunk. Hosszában összeragasztjuk egy kevés vízzel vagy mirinnel megnedvesítve a nori szélét.

2.Szétterítjük a lapon a rizst.

3.5 cm-es közönként befestjük málnaszörppel.

4.Feltekerjük. A tekercset hosszában négyfelé vágjuk, és makisuval szép formásra nyomkodjuk a részeket.

5.Egy előzőleg félbetépett norilapot ismét összeragasztunk hosszában.

6.Erre fektetünk közvetlenül az egyik végére külső felével befelé két szeletet. Erre gyümölcsöt teszünk.

7.Erre ráillesztjük a maradék két negyedet rombusz alakot formázva belül, és szépen összefogva a csomagot feltekerjük az alatta lévő norilappal. A nori végét szintén egy kis vízzel fixáljuk.

8.Félbevágjuk, majd a feleket is felezzük.

9.Lefektetjük, és desszertként tálaljuk őket.

 

 

Kínai Ízek

 

 

Kínai egytálétel

Hozzávalók / 6 adag

2 közepes sárgarépa

1 nagy fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

1 diónyi gyömbér

1 marék szárított shiitake gomba beáztatva

30 dkg natúr tofu

30 dkg csirkemellfilé vékonyra felcsíkozva

10 dkg zöldbab

1 kápia paprika

1 zöld kaliforniai paprika

1/2 ananász

40 dkg széles rizstészta

Páchoz:

4 evőkanál  szójaszósz

3 evőkanál  édes chiliszósz

2 evőkanál  worcestershire-szósz

1 evőkanál  halszósz

néhány csepp tabasco

1 evőkanál  barna cukor

3 evőkanál  szezámolaj

Elkészítés:

1.A tofut felkockázzuk kb. 1x1 cm-es kockákra, és néhány órára bepácoljuk a fenti pácba.

2.A zöldségeket egyforma vékony csíkokra felszeleteljük.

3.A wokban felforrósítjuk az olajat, a hagymát karamell barnára sütjük, hozzáadjuk a reszelt gyömbért és fokhagymát. A zöldségeket puhulási sorrendben tesszük hozzá (répa, bab, gomba, paprika, ananász, tofu a páclével).

4.Közben a rizstésztát egy nagy tálban leöntjük forró vízzel, 10 percre letakarjuk, ennyi idő alatt megpuhul. Leszűrjük, és a készre sütött zöldségekhez keverjük.

 

0.047 mp