Oldalak
Kereső
Belépés

                                                                             ízvarázs

 

                                 RÉGI ÉS ÚJ ÍZEK

 

 

 

HA SZERETI A RÉGI KOROK ÍZEIT, ITT MEGTALÁLJA AMELYEK JÓL MEGFÉRNEK A MODERN ÍZVILÁGGAL

 

"NAGYMAMA RECEPTEK" AMIT NAGYANYÁINK KÉSZÍTETTEK

GÖRÖG ÉTELEK, SÜTEMÉNYEK,

MEDITERRÁN ÍZEK, könnyű desszertek

 

 

Krumplis egytál ételek, egyszerű muffinok, könnyen elkészíthető sütemények, zöldség, és gyülömölcs saláták

 

 

Fedezze fel a különböző kultúrák ízvilágát, Európa ízeit

 

RÉGI MAGYAR NÉPI ÉTELEK

 

Az oldal folyamatosan bővülni fog: saláták, egytál ételek, grill ételek, könnyű vacsorák

Dr. Oetker Receptjei

 

Karácsonyi Különleges Finomságok

Újévi ételek sütemények

Karácsonyi bejgli, mézes zserbó, isler, és hókifli receptek

 

Házi készítésű szaloncukor receptek

Grill Ételek

 

Szabad Tűzi Ételek Cserős Iréntől

Rakottas Receptek Járay Maritól

Diabetikus Sütemények

 

 

 

 

 

10 Perc Alatt Elkészíthető Ételek Sütemények

 

 

 

10 Perc Alatt Elkészíthető Ételek Sütemények

 

 

 

 

  "Bóka bácsi" omlettje

    Hozzávalók / 1 adag

    2 db tojás

    1 evőkanál  tejföl (nagyon sűrű)

    5 dkg trappista sajt

    5 dkg füstölt sajt

    1 csipet bors (frissen őrölt)

    ételízesítő ízlés szerint

    1 csipet szerecsendió

    1 teáskanál  szárított petrezselyem (persze a friss még jobb)

    1 teáskanál napraforgó olaj

    2 dkg vaj

      Elkészítés:

Lereszeljük le  a sajtokat, és keverjük jól össze.

 Egy tálban összekeverjük a következőket: tojások, tejföl, fűszerek és a reszelt sajt egyharmada.

Egy teflonos, jó minőségű palacsintasütőben összeolvasztjuk a vajat az olajjal, és forgatás vagy ecset segítségével bekenjük a palacsintasütő egész felszínét zsiradékkal.

Az eloszlatott zsiradékra öntjük a keverékünket, és szigorúan mérsékelt tűzön, lassan sütjük az omlettet.

Amikor kezd a teteje dermedni, rászórjuk a további 1/3 reszelt sajtot.

Az omlett széleit műanyag szedőkanállal fellazítjuk.

A palacsintasütőt megrázzuk, és ha az omlettünk megmozdult, akkor nyert ügyünk van, mert már biztosan ki tudjuk a serpenyőből borítani.

Egy lapos tányérra kezdjük el csúsztatni, úgy, hogy amikor félig rácsúsztattuk, akkor egy hirtelen mozdulattal a másik felét ráhajtjuk a tányéron lévőre, magyarul félbehajtjuk.

 A maradék egyharmad reszelt sajttal meghintjük a forró omlett tetejét.

 

 

 

  Almás tócsni

  Hozzávalók / 2 adag

    2 nagy db alma

    2 púpozott evőkanál  finomliszt

    1 db tojás

    1 púpozott evőkanál  cukor

    1 kávéskanál fahéj

    0.5 dl napraforgó olaj (kb.)

    Elkészítés:

Az almákat megmossuk, megpucoljuk, félbevágjuk, magházukat kiszedjük.

A reszelő legnagyobb lyukán az almákat a kezünkben forgatva lereszeljük egy tálba (így rövidebb-hosszabb szálakat kapunk).

Beletesszük a lisztet, cukrot, fahéjat, tojást, összekeverjük egy evőkanállal. Formázható masszát kell kapjunk, ha kell még bele liszt (nekem fél ek. kanállal kellett, mert levesesebb volt az almám), tegyünk hozzá.

Kóstoljuk meg, hogy kellemesen édes, fahéjas legyen.

Nagyobb edényben forrósítsuk fel az olajat.

Evőkanállal szedjünk a masszából a tenyerünkbe, lapítsuk el tócsni formájúra.

Mindkét oldalát süssük meg, tányérra rakva még melegen szórjuk meg porcukorral.

 

 

 

  Almás-tormás sajttal töltött sonkatekercs

   Hozzávalók / 4 adag

    15 dkg pulykamell sonka (16 szelet)

    14 dkg krémsajt (tejszínes)

    0.5 db alma

    1 evőkanál  ecetes torma

    5 dkg sajt (reszelt)

     Elkészítés:

A sajtot villával összetörjük.

Belereszeljük az almát, hozzáteszünk egy nagy evőkanálnyi reszelt ecetes tormát, és az egészet krémesre összedolgozzuk.

A sonkaszeleteken elosztjuk, és feltekerjük.

A tekercsek végeibe reszelt sajtot nyomkodunk.

 

 

 

  Almás -camembertes- diós meleg szendvics

  Hozzávalók / 1 adag

    2 szelet kenyér (itt napraforgómagos rozs)

    1 közepes db alma

    2 dkg camembert sajt

    3 dkg dió

    Elkészítés:

A kenyereket megpirítjuk (nem muszáj, de a ropogós állag jól megy az alma és a sajt lágyságához).

Nagylyukú reszelőn héjastól lereszeljük az almát és elosztjuk a kenyereken.

Az alma tetejére helyezzük a camembert szeleteket és megszórjuk a durvára vágott dióval.

Néhány percre grill alá tesszük, majd jóízűen elfogyasztjuk.

 

 

 

  Baconös hal

  Hozzávalók / 4 adag

    50 dkg tőkehalfilé

    4 szelet bacon

    1 evőkanál  repceolaj

    só ízlés szerint

    frissen őrölt bors ízlés szerint

    Elkészítés:

A halat sózzuk, darálunk rá borsot. Betekerjük a szalonna szeletekkel.

Egy serpenyőben közepes lángon felhevítjük az olajat. A hal szeleteket addig sütjük, amíg a szalonna megpirul.

 

 

 

  Tejszínes-gombás csirke serpenyőben

  Hozzávalók 4 személyre:

    2 közepes méretű csirkemell

    30 dkg gomba

    1 evőkanál liszt vagy 1 teáskanál étkezési keményítő

    2 dl tejszín

    1 evőkanál tárkony

    5 dkg vaj

    só, bors

    Elkészítés:

Tisztítsuk  meg és vágjuk  vékony szeletekre a gombát. A csirkemellet vágjuk  vékonyabb csíkokra, sózzuk, borsozzuk, majd megszórjuk liszttel . Vegyünk  elő egy  serpenyőt, és az olvasztott vajon pirítsuk  meg hirtelen a csirkefalatokat. Ha kész, adjuk  hozzá a gombát, és pirítsuk őket együtt pár percig. Vigyázzunk  ne  hogy a gomba levet eresszen, még előtte öntsük  fel az egészet a tejszínnel. Forraljuk  fel, és addig főzzük  míg be nem sűrűsödik. Az utolsó percekben szórjuk meg tárkonnyal. Jázmin vagy basmati rizzsel tálaljuk.

 

 

 

  10 perces édesség

  Hozzávalók / 8 adag

    nagy zacskó babapiskóta (kb. 40 db)

    2 nagy pohár tejföl

    2 csomag  vaníliás cukor

    cukor

750 g vegyes fagyasztott gyümölcs (vagy friss eper, málna, meggy, szeder stb. vegyesen, de lehet csak egyféle gyümölcsből)

    Elkészítés:

Ennél a receptnél nem kell előre lecsöpögtetni a fagyasztott gyümölcs levét (amit kienged). Itt direkt jó, ha azt a piskóta felszívja. Viszont a fogyasztást megelőző nap javasolt elkészíteni, mert akkor érnek jól össze az ízek.

Dobozonként a tejfölbe keverünk 1 csomag vaníliás cukrot és ízlés szerinti mennyiségű cukrot.

Egy nagyobb jénai tálba rétegezzük a hozzávalókat az alábbiak szerint: babapiskóta, tejföl, gyümölcs. A rétegezést addig folytatjuk, amíg tele nem lesz a tál. (Egy nagyobb tálban nekem 3 réteg szokott kijönni.)

Egy éjszakára a hűtőben pihentetjük.

 

 

 

  15 perces banános szelet

  Hozzávalók / 4 adag

    450 g tejföl (20%-os)

    3 csomag vaníliás cukor

    38 db háztartási keksz (négyszögletű)

    1.5 közepes db banán

    1 teáskanál cukrozatlan kakaópor

    1 teáskanál cukor

    2 evőkanál  víz

      Elkészítés:

A tejfölt kikeverjük a vaníliás cukorral (kóstolgassuk, hogy mennyi cukorral ízlik). A kekszeket egy téglalap alakú műanyag edény felfordított tetején elrendezzük szorosan, hogy egy nagyobb téglalapot formáljanak. Nekem 5x2.5 db fért el.

A tejfölt kb. fél centi vastagon rákenjük a kekszekre, majd banánt karikázunk rá. Újabb vékony réteg krém, igyekezzünk kitölteni a réseket is.

Újabb réteg keksz, majd krém, banán, krém, majd megint keksz, a tetejére kenjük a maradék krémet. Rázárjuk a felfordított tetőre a dobozt, így zárt térben puhul a sütink.

Hűtőben hagyjuk állni kb. 4 órát. A tetejére, a mikróban csoki öntetet készítünk kakaóporból, cukorból, vízből egy bögrében.

 

 

 

  Hamis túrós lepény mazsolával

  Hozzávalók

    2 dl tejföl

    450 g kefir

    3 db tojás

    15 dkg kristálycukor

    0,5 l tej

    1 citrom reszelt héja

    5 dkg mazsola

    1 csomag vaníliás cukor

    25 dkg fodros kockatészta

    15 dkg olvasztott Rama

    A tepsi kikenéséhez

    3 dkg Rama

    zsemlemorzsa

    A tálaláshoz:

    friss gyümölcs

     Elkészítés:

A sütőt 190 °C-ra előmelegítjük. Egy 25x36cm-es tepsit kikenünk 3 dkg Ramával és zsemlemorzsával megszórjuk. A száraztésztát egyenletesen eloszlatva beleszórjuk a tepsibe. A tojásokat egy mély tálban felverjük kézi habverővel, majd a többi hozzávalóval egy keveréket készítünk, amit a tepsiben levő száraztésztára öntünk. 40 percig sütjük. Langyosra hűlve tálaljuk, ízlés szerint friss gyümölccsel gazdagabbá tehetjük. Télen gyümölcs nélkül is fogyasztható, nagyon finom.

 

 

 

  Ribizlis piskóta szelet

  Hozzávalók:

    A tésztához

    5 db tojás

    15 dkg kristálycukor

    13 dkg liszt

    2 dkg kakaópor

    2 evőkanál . olaj

    A vaníliakrémhez:

    1 csomag vaníliás pudingpor

    3 dl tej

    3 evőkanál  cukor

    10 dkg puha Rama

    A tetejére:

    40 dkg ribizli

    1 csomag  piros tortazselé

      Elkészítés:

1.Az egész tojásokat és a cukrot keverjük habosra a mixerrel. Öntsük hozzá az olajat, majd fakanállal keverjük hozzá a kakaós lisztet. Sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben 170 fokon, kb. 10-12 percig süssük, majd hagyjuk kihűlni.

2.A pudingot a tejjel és a cukorral a szokásos módon készítsük el, főzzük sűrűre és hagyjuk kihűlni. Mixerrel keverjük habosra a Ramát és kanalanként adjuk hozzá a pudingot.

3.A kihűlt piskótára kenjük rá a krémet és sűrűn rakjuk ki ribizlivel.

4.A tetejére készítsünk piros tortazselét a zacskón lévő leírás szerint. Pár órára helyezzük hűtőbe fogyasztás előtt.

 

 

 

   Pudingos sütemény

   Hozzávalók:

    4 tasak csokoládés pudingpor

    1 tasak sütőpor

    200 g porcukor

    100 g liszt

    4 db tojás

    2 evőkanál rum

    200 ml olaj

    A krémhez:

    250 g puha Rama

    200 g porcukor

    500 g túró

    100 g étcsokoládé

    5 szem eper a díszítéshez

      Elkészítés:

A tésztához keverjük össze a pudingport, a porcukrot és a lisztet a tojásokkal, a rummal és az olajjal. Egy tepsit Ramával kenjünk ki, öntsük bele a tésztát, a tetejét simítsuk el, és süssük 30 percig a 200 fokra előmelegített sütőben. A formából csak akkor vegyük ki, ha már teljesen kihűlt. A Ramát daraboljuk fel, keverjük habosra a porcukorral, majd adjuk hozzá a túrót is, és az egészet dolgozzuk simára. A krémet kenjük a tésztára. Az ét csokit reszeljük le, és szórjuk a túró tetejére. Tegyük a hűtőbe, és csak akkor szeleteljük fel, ha már teljesen lehűlt. A felszeletelt süteményt eperrel díszítsük.

 

 

 

  Túrós krémes, sütés nélkül

  Hozzávalók:

    Tészta

    50 dkg darált keksz

    10 dkg Rama

    10 dkg cukor

    1 evőkanál rum

    kevés tej

    Túrós krém:

    50 dkg túró

    20 dkg cukor

    4 dl tejszín

    1/2 citrom reszelt héja

    1/2 csomag  zselatinfix

    2 csomag  vaníliás cukor, vagy vaníliaaroma

    Vaníliás krém:

    3 csomag  vaníliás krémpor

    8 dl tej

    Tejszínes krém:

    4 dl tejszín

    5 dkg cukor

    1/2 csomag  zselatinfix

    Tetejére:

    cukrozott kakaópor, vagy reszelt csoki

      Elkészítés:

A tészta hozzávalóit linzertészta keménységűre gyúrjuk és egy 25x35 cm-es, magas falú, lehetőleg csatos formába nyomkodjuk, amit előtte kevés darált keksszel beszórunk, hogy ne ragadjon bele a süti. A túrót villával összetörjük, összekeverjük a porcukorral, a citromhéjjal és a vaníliás cukorral. A tejszínt félig felverjük, hozzáadjuk a zselatinfixet és keményre verjük, majd a krémhez keverjük. Az egészet a kekszre simítjuk. A krémport a tejjel sokáig keverjük, minél tovább, annál keményebb krém lesz belőle. Rásimítjuk a túrókrémre. A tejszínt felverjük a porcukorral és a zselatinfix másik felével, majd a vaníliás krémre kenjük, de nyomózsákba téve díszíthetjük is a tetejét. Megszórjuk kakaóporral, vagy reszelt csokival. Tálalásig hűtőbe tesszük, majd szeleteljük.

 

 

 

0.04 mp